γιατί καίμε τα δάση και οι συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών

update (Τρίτη 13.15): Απ' το Μαϊάμι θυμήθηκε να κάνει λόγο για απειλές κατά του Έθνους και της χώρας ο κ.Παρασκευαίδης -τιμητικά αποκαλείται και Αρχιεπίσκοπος. Απών από τη χώρα, πώς βλέπει την κατάσταση; Εξακολουθεί να θέλει να ασχολείται με την πολιτική και να γίνει Εθνάρχης; Με ποιες αποδέιξεις το λέει αυτό; Ποιοι τον συμβούλευσαν από το εξωτερικό να πληγώσει το λαβωμένο τουρισμό της χώρας; Μήπως ξεχρεώνει τις συναλλαγματικές που του άφησε η κυβέρνηση;

update (Δευτέρα 12.00): «Μόνο αν βρέξει θα σωθεί το χωριό μας». Οι συνέπειες των πυρκαγιών και της άναρχης που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν αυτές φάνηκαν στη Χαλκιδική από μία νεροποντή μόλις μισής ώρας πνίγοντας το μοντέλο Καραμανλή (κατά την Ημερησία και το Έθνος). Ωστόσο, ο Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της Ολυμπίας μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.Και ενώ είμαστε λίγο πριν τις εκλογές φωτιές ανάβει ο αποκλεισμός της Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται συνεργασία σε κυβερνητικό σχηματισμό με τον Καρατζαφέρη a priori να δέχεται να συγκυβερνήσει. Και βέβαια ο Καραμανλής συνεχίζει τις περιοδείες για να σώσει όσα ποσοστά μπορεί.


Ακόμα λέει καίνε οι φωτιές. Στη Χαλκιδική οργή σκεπάζει τις καμένες εκτάσεις του Πευκοχωρίου, αφού μόνο μετά τις καταστροφές της Πελοποννήσου αποφάσισαν να λάβουν μέριμνα και για εκείνους Δεν μπορούσαν πέρυσι να βοηθήσουν, αλλά ξαφνικά τώρα προεκλογικά τους θυμήθηκαν ως πυροπαθείς. Πάντως όπως είπα και παλαιότερα η σημαντικότερη αιτία για τις πυρκαγιές είναι η συνεχιζόμενη απαξίωση του περιβάλλοντος, του δημόσιου πλούτου δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο με την άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, με την σύσταση ενός ισχυρού και ενιαίου φορέα διαχείρισης και προστασίας των δασών, με την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές κατευθύνσεις, με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που συμβάλλει πλέον αποκλειστικά και μόνο στην καταστροφή του δασικού και παράκτιου πλούτου της χώρας και αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το τοπίο, και με την ολοκλήρωση σχεδίων πόλεως, όχι μόνο σε περιοχές όπου έχουν δημιουργηθεί οικισμοί σε πρώην δασικές εκτάσεις, αλλά και εκεί όπου απαιτείται στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου χωροταξικού σχεδιασμού.

Αν δε δούμε το περιβάλλον ως κομμάτι του εθνικού πλούτου, αν οι επιχειρήσεις και ιδίως το Κράτος δε σταματήσουν την αντιπεριβαλλοντική λογική της ανάπτυξης τότε οι φωτιές θα εμφανίζονται εφιαλτικά κάθε καλοκαίρι και θα στοιχειώνουν τους λίγους φυσικούς πόρους της ελλαδικής χερσονήσου. Το Κράτος οφείλει να λειτουργήσει αποτελεσματικά απέναντι στις όποιες επεμβάσεις γίνονται στη φύση. Η σχέση δημοκρατίας και περιβάλλοντος είναι ανταγωνιστική εκ φύσεως. Όσο η ατομική ιδιοκτησία κερδίζει έδαφος και όσο ο πλουτισμός αποτελεί μέσο ναρκισσιστικής κοινωνικής προβολής, τόσο θα καίγονται δάση. Το δημοκρατικό Κράτος είναι αναγκασμένο να αποδέχεται το βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος από τις επιχειρήσεις. Το Κράτος υπάρχει και λειτουργεί μόνο για την προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρά την εχθρική σχέση όμως δημοκρατίας και φύσης, είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις που σε κάποιο βαθμό θα εξυπηρετήσουν και τους δύο. Βραχυπρόθεσμα μπορεί το Κράτος να μεσολαβήσει ώστε και το περιβάλλον να προστατεύεται και επιχειρηματικές δραστηριότητες να βρουν μέσα επιβίωσης. Το περιβάλλον στη δημοκρατία μπορεί να είναι στο επίκεντρο μιας νέας ποιοτικής και μιας "πράσινης ανάπτυξης". Αποτελεί βασικό στοιχείο και συγκριτικό πλεονέκτημα για μια νέα περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική. Είναι αντικείμενο έρευνας και νέων τεχνολογιών αιχμής για την οικονομία. Είναι απαραίτητο συστατικό για τον νέο ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Είναι στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την νέα ποιότητα, την ανταγωνιστική δυνατότητα των αγροτικών προϊόντων.

Βέβαια μία πράσινη πολιτική επειδή θα οδηγήσει σε μία πράσινη οικονομία, σε ένα νέο δηλαδή ξεπούλημα και αλλοίωση του περιβάλλοντος, θα είναι σύντομης διάρκειας και για κάθε συνειδητοποιημένο οικολόγο οι πράσινες πολιτικές πρέπει να είναι σχέσεις λυκοφιλίας (μέχρι να πάρει να μικρή ανάσα η φύση και μετά νέοι ισχυροί αγώνες για την επιβίωσή της).


Πολύ λόγος γίνεται όμως και για τις συνέπειες των πυρκαγιών στην οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Υπουργός καταμεσής της προκλογικής περιόδου προσπαθούν να κρύψουν τις πραγματικές οικονομικές συνέπειες περιοριζόμενοι μόνο στις εμφανείς εκ πρώτης όψεως συνέπειες από τις αγροτικές καλλιέργειες. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε μπορέσει να δούμε τις συνέπειες στον τουρισμό και την αρνητική εικόνα που εμφάνισε η χώρα μας στα ξένα δελτία ειδήσεων. Ας σημειώσουμε ότι συνολικά η Πελοπόννησος συγκεντρώνει το μισό σχεδόν αλλοδαπό τουριστικό πληθυσμό, ενώ η Ολυμπία κάτι λιγότερο από το 15% και σχεδόν 25% του περαστικού τουριστικού πληθυσμού.

Στον τουρισμό πρέπει να προσθέσουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες από την αστυφιλία στην οποία μαθηματικά οδηγεί η καταστροφή, αφού καμία επένδυση πια δε φαίνεται προσφέρουσα για τους κατοίκους. Ουσιαστικά όλος ο νέος πληθυσμός θα εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές για να μεταφερθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα αυξάνοντας την εκεί ανεργία (έστω και μόνο στο μετακινούμενο πληθυσμό). Αυτό σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η ύπαιθρος από τις νεαρές και παραγωγικές ηλικίες δημιουργώντας και περαιτέρω δημογραφικό πρόβλημα. Και αυτά χωρίς να εξετάζουμε την πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας που έρχεται ως συνέπεια της φτώχειας και της ανεργίας.

Και αν μέναμε εδώ καλά θα ήταν. Αφήνοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο μπορούμε να επεκτείνουμε την εξέτασή μας ακόμα και στον περιβαλλοντικό παράγοντα που θα επηρεάσει άμεσα την οικονομία του τόπου και της χώρας. Οι πλημμύρες και η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων -λόγω της νέας δόμησης, που ξέρουμε ότι πάντα καλύπτει με το μαύρο της πέπλο κάθε τέτοια συμβάντα- θα διαμορφώσουν την οικονομία του τόπου σε διαφορετική βάση. Οικονομολόγοι προβλέπουν αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα (έστω και με κερδοσκοπική δράση, αν όχι αντικειμενική), ενώ οι κατασκευές δεν πρόκειται να ενισχύσουν την τοπική οικονομία (πέρα ίσως από εργαζόμενους), αφού λίγο ή πολύ τα μεγάλα έργα θα τα αναλάβουν οι εθνικοί κολοσσοί του κλάδου. Ήδη ανακοινώθηκε ότι τα αντιλημμυρικά έργα θα γίνουν από τρεις μόνο κατασκευαστικές εταιρείες.


25 έκριναν :

melomenos είπε...

είδες τρόπους που βρίσκουν να "κυκλοφορήσει" το χρήμα;
όλα οργανωμένα είναι!
ντροπή μας που τους ανεχόμαστε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, πόσο συμφωνούμε...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα απο το blog μου και διαβάστε το σημερινό άρθρο.Θα με ενδιέφερε η άποψη σας...
http://proxeirotetradio.blogspot.com/

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στο καφενείο του χωριού μου ξέρεις τι συζήταγαν κάτι καλόπαιδα;
Πώς θα κάψουν του χρόνου το βουνό μαζί με τα χωριά για να τους τα φτιάξει καινούργια το κράτος!
"Δεν θέλουμε δάσος" έλεγαν... "λεφτά χρειαζόμαστε"!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Για μενα περα απο τους εμπρηστες φταιμε και ολοι εμεις οι νεοελληνες που θα προστρεξουμε να αγορασουμε νεοκοπη αυθαιρετη βιλιτσα στα καμμενα στον Καιαφα και στην Χαλκιδικη αφου πρωτα ριξουμε το κροκοδειλιο δακρυ για το καμμενο δασος...

Μαγκες ο πρωτος εχθρος μας ειναι ο νεοελληνας που κρυβουμε μεσα μας...
Οταν πεταμε το πλαστικό του φραπε απο το παραθυρο στην εθνικη,
Οταν ριχνουμε τα σκουπιδια οπου ναναι,
Οταν πηγαινουμε στην φυση και καθομαστε σε κανα κοσμικό καφε με φραπε ανα χειρας για να θαυμασουμε το οποίο τοπιο και τις καλλονες περισσοτερο...

Αυτον τον απατεωνα νεοελληνα πρεπει να πολεμησουμε και να καταλαβουμε πως αλλαζει το κλιμα και ποσο κινδυνευει ο πραγματικός πλουτος αυτης της χωρας τα δαση με τα πευκα που φτανουν μεχρι το κυμα...


ΥΓ Ο Κοσμος καηκε και στο πασοκ ασχολουνται με το της Φωφης.... Ρε σεις απιστευτοι τυποι! Στην αλλη όχθη αφου δεν ψαχνουν να βρουν πρασινα ανθρωπακια που επιβουλευονται αυτην την χωρα αποφασισαν να κυνηγησουν τους "αθιγγανους" που καταληστευσαν τα ταμεια της χωρας με τις πλαστες δηλωσεις... Οι αλλοι με τα ομολογα την γλυτωσαν?

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

μια "βροχή" θα μας σώσει, δείμο μου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, και σε αυτό δίκιο έχουν. Ειδικά όταν φαίνεται ότι το Κράτος ξεπουλά, τότε ανοίγει σε όλους την επιθυμία. Και να σκεφτείς ότι ακόμα επιμένουν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συνάγματος.

Στάθη, έχεις δίκιο. Για τη Φώφη δεν έχω θέση -έχουμε όπως λες σημαντικότερα προβλήματα. Για το ρόλο του Νεοέλληνα το αναλύσαμε τόσες φορές στο παρελθόν, που κάποτε πρέπει να δούμε τι πραγματικά σημαίνει για τη δημοκρατία και τη δημοκρατική τους οικονομία καμένες αγροτικές εκτάσεις κι ερειπωμένα χωριά.

Σπύρο, βροχή ψήφων εννοείς; Βροχή μαύρου; Είναι και τούτο ελπίδα.

αθεόφοβος είπε...

Πάντως από ότι φαίνεται εκτός από τις πυρκαγιές φταίνε και αυτοί που έκτισαν στα ρεύματα τα έφραξαν και τα έκαναν και πάρκινγκ.
Μετά βγαίνουν και διαμαρτύρονται για ότι έπαθαν από την ανοησία τους.

aqua είπε...

Αυτές οι επόμενες ημερες είναι που με τρομάζουν, καθώς ένα -ένα θα εμφανίζονται τα προβλήματα που αναφέρεις.
Οι κάτοικοι των περιοχών αλλά και μεις οι υπόλοιποι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα το μέγεθος των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα.
Η χθεσινή πλημμύρα στη Χαλκιδική
ήταν ένα απειροελάχιστο δείγμα.
Αλήθεια αυτό είναι το περίφημο "μοντέλο Χχαλκιδικής " που θα εφαρμόσουν και στην Πάρνηθα?

Υ.Γ.
Μαθαίνω πως ο Κωστάκης έχει δώσει εντολή να στήσουν έτσι τους κορμούς στην Πάρνηθα ώστε τα νερα να πνίξουν το Καστρί!!
Είναι όμως τόσο ατζαμήδες που τα βλέπω να καταλήγουν στην Ραφήνα!!
:))

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Παιδια εχουμε σπιτι στην Νέα Σκιωνη απο το 1990 και το συγκεκριμμενο ρεμα-παρκινγκ το ξερω! Οπως το ξεραν και αυτοι που ειχαν παρκαρει και εκει παροτι ειχε γινει η ιδια φαση και περσι αλλα και αλλες χρονιες!
Ειμαστε και εμεις απιθανοι ως λαος...

arammos είπε...

Για να χτίσει η vivartia τις 2 υπερσύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες της επίσης... Business και star system. Αντιγράφουμε usa

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, Στάθη, αυτά υπήρχαν στη Χαλκιδική και πριν τις πυρκαγιές. Το ζήτημα είναι ότι πέρυσι υποσχέθηκαν, φέτον τους ξαναθυμήθηκαν μαζί με την Ηλεία και την Εύβοια και τίποτα δεν έγινε. Όταν η δημοτική και η νομαρχιακή αρχή επιτρέπει τέοιες διαμορφώσεις, μέσα από τη σιωπή της, τότε είναι το ίδιο ένοχη. Δεν θα επιρρίψω τις ευθύνες στους παραθεριστές. Ευθύνονται εκέινοι που δεν τα αποτρέπουν και όχι εκείνοι πυο έχουν μία ανάγκη να καλύψουν.

aqua, αυτό βλέπω να γίνεται κι εκει.

Αραμμε, μόνο που η αντιγραφή μας είναι ανορθόγραφη.

Ανώνυμος είπε...

Παλλικάρια και όμορφες, μόλις γύρισα από τας Αθήνας, όπου πέθανα στον ποδαρόδρομο αυτές τις ημέρες..
Το αίσθημα μου, αν αντέξει ο κόσμος την πλύση εγκεφάλου πάμε για κάτω από 70% στον δικομματισμό..
Καλύτερη μπροσούρα του ΣΥΝ, όπου μιμείται τα φυλλάδια του Λίντλ..
Καλύτερο σύνθημα της ΚΝΕ "για τη ζωή που αξίζουμε"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, KK, έχεις δίκιο. Είναι φοβερή η αφίσσα αυτή και προκλητική είναι η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

;-/

Λούκι είπε...

Το έχω ξαναγράψει αλλά αν πάρει φωτιά ο καναπές μας ίσως γίνει κάτι!

Καλησπέρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνούμε, Λούκι.

Filotas είπε...

Είδες ο Χριστόδουλος "επαγρύπνηση" και "όσφρηση" Δείμε?!

Dodos είπε...

συγκεντρώθηκαν τόσα χρήματα, εταιρείες, από ευαισθητοποίηση ή για διαφημιστικούς λόγους, έκαναν τόσες προσφορές, κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα.

θα είναι αδιανόητο τους επόμενους μήνες να δούμε εικόνες σαν αυτές στη χαλκιδική ή πολλά από τα προβλήματα, αλυσίδα, που αναφέρεις.

φαίνεται όμως από τη προεκλογική συμπεριφορά των ''εκπροσώπων'' μας ότι τα πράγματα θα καλυφθούν και θα αλλάξουν μόνο για τα μάτια του τουρισμού και του εξωτερικού γενικότερα, και οι άνθρωποι στην πελοπόννησο θα μείνουν στη μοίρα τους και θα ξεβράζονται στις ακτές της κρήτης από τις πλυμμύρες.

patsiouri είπε...

H δική μας φωτιά πάντως ακόμη καίει..,ακόμη και μετά τη βροχή...αλλά παράξενο, σήμερα δέ μας έπαιξε κανένα κανάλι...φαίνεται πως όντως είναι πιό ενδιαφέρον το δίδυμο λαγόχειλο-ορμονικό εξάμβλωμα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Angelito, είδες; Τα πάντα πιάνει η κεραία του.

Dodos, φοβάμαι με τη σειρά μου έχεις δίκιο.

Πατσιούρη, φταίει Η Φώφη. Αν καούν μερικοί να δεις κανάλια και κακό.

Agobooks είπε...

Δείμο, που είναι είπες ο Παρασκευαϊδης, στην Αμερική;
Αυτός δεν είναι που τη λέει ρίζα του κακού;
Κι απο κι είδε και τις φωτιές;
Οικόπεδα, οικόπεδα, οικόπεδα!!!
Αυτά βλέπει αυτός κι οι δικοί του...

ο δείμος του πολίτη είπε...

N.ago, ή θέλει να φάει και τούτος κανένα ή έφαγε και θέλει να διεδικήσουν κι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Sea Diamond VS Εκλογές
Θυμάται κανείς εκείνο το ναυάγιο; έχουν περάσει μόνο 5 μήνες.
Όταν μιλάμε για οικολογικές καταστροφές γιατί μιλάμε μόνο για την Πελοπόνησσο; Παραγράφηκε η Φωτιά της Πάρνηθας;
Ο Γάλλος πατέρας πνίγηκε ή όχι; και το πετρέλαιο το έχουν φυσικά αντλήσει όλο να υποθέσω!
Η φωτιά εντέλη έσβησε στην Πελοπόνησσο ; ή θα βρέξει μετά τις εκλογές. Πραγματικά δεν θυμάμαι να βγήκαν τα κανάλια πανηγυρικά και να είπαν "επιτέλους έσβησαν οι πυρκαγιές".
Μάλλον τους πρόλαβαν οι δημοσκοπήσεις.
Και για τους κολλημένους με το στοίχημα η ΝΔ έχει απόδοση 1,3 ενώ το ΠΑΣΟΚ 3.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έλληνα, δε διαφωνώ μαζί σου. Απλά χάθηκαν μέσα στην αναμπουμπούλα των προεκλογικών πυρκαγιών.

ShareThis