Καμιά παραχώρηση για τσιμεντένια γειτονιά


Το πρώην στρατόπεδο του "Παύλου Μελά" μέχρι πρόσφατα ήταν απροσπέλαστο από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το αυτονόητο, Ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Τα 330 στρέμματα είναι η τελευταία μας ελπίδα για περισσότερο ουρανό, περισσότερο οξυγόνο, περισσότερες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και άθληση.


Καμιά παραχώρηση για τσιμεντένια γειτονιά όπως έχει προταθεί.


Δε θα μας το συγχωρήσουν ποτέ οι επόμενες γενιές
Ο χώρος οφείλει να μείνει αδόμητος, αδιαίρετος και προσπελάσιμος. Απαιτείται η απαγόρευση κατασκευών και διαμορφώσεων που δε συνάδουν με όλους τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια με ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία.


Η ποιότητα ζωής δεν είναι προνόμιο των λίγων



  Εμείς όλοι σαν ένα θα υπερασπιστούμε την αξία της ζωής όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της φύσης.

Παραχώρηση Σήμερα, γιατί όταν έχουμε ελεύθερους χώρους,έχουμε ελεύθερους ανθρώπους


Η συμμετοχή και η παρουσία μας σε κάθε εκδήλωση για την παραχώρηση του στρατοπέδου δείχνει την πίστη και την αποφασιστικότητα για να κάνουμε πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.


11 έκριναν :

Leigh-Cheri είπε...

Η δημιουργία πνευμόνων οξυγόνου στην Θεσσαλονίκη και η διατήρηση όσων ήδη υπάρχουν δεν είναι πλέον απλά κάτι επιθυμητό. Είναι κάτι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ! Και δεν μας παίρνει να αδιαφορούμε. Η κατάσταση στην πόλη μας έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα βαράνε κόκκινο εδώ και χρόνια. Στο προηγούμενο ποστ σου λες ότι θέλουνε να δώσουν δασική έκταση για την ανέγερση ιδρύματος! Η γνώμη μου είναι ότι αποτελεί πολυτέλεια πλέον η οποιαδήποτε παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων και για οποιονδήποτε λόγο. Χρειαζόμαστε πάρκα, χρειαζόμαστε δάση, χρειαζόμαστε δέντρα. Για να είμαστε όλοι καλά και να μην χρειαζόμαστε ιδρύματα όλοι σε λίγο. Και κυρίως τα παιδιά που θα γεννιούνται ήδη σακατεμένα.

Leigh-Cheri είπε...

ΥΓ: Α! Με γεια το new look! Μου άρεσε πάρα πολύ!

Mandalore είπε...

Διαφωνω σχετικα με το να κρατησουμε τα παλια κτηρια.
Ειναι επικινδυνα απο πολλες αποψεις. Περιληπτικα θα πω οτι επειδη εχουν να συντηρηθουν χρονια ειναι σχεδον ετοιμα να πεσουν στην πλειοψηφια τους. Εκτος απο αυτο, το μερος ειναι γεματο πρεζες. Δεν μου φαινετε πολυ απομακρο σαν σεναριο να χρησιμοποιουν ναρκομανεις τα ετοιμορροπα κτηρια ως καταφυγιο. Οχι ακριβως το ιδανικο μερος για πικ νικ ε?
Καλυτερα θα ηταν είτε να τα γκρεμισουμε τελειως, και να δημιουργισουμε ακομα περισσοτερο πρασινο, ή να κτισουμε καποιο κτηριο σχετικα με το περιβαλλον ή κατι σε σχεση με την λειτουργια του στρατοπεδου σημερα(δεν εχω καμια συγκεκριμενη ιδεα)

Διδάσκαλος είπε...

ούτε βήμα πίσω!Μόνο πράσινο!Μόνο οξυγόνο!Αν θέλουν κτίρια, αυτά που ήδη υπάρχουν είναι υπέρ αρκετά ας τα σουλουπώσουν λίγο και τέλος!!Mandalore αν κάνουν ένα λίφτιγκ στα παλιά κτίρια δεν νομίζω να γίνει αυτό που φοβάσε αντίθετα αν χτίσουν κανά καινούργιο ένας θεός ξέρει τη έκτρωμα θα δουν τα μάτια μας, άσε που μπορεί να φυτρώσουν και παραπάνω κτίρια από αυτά που αρχικά θα πουν, δεν είναι να τους έχουμε εμπιστοσύνη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Leigh-Cheri, έτσι, ακριβώς, είναι. Δεν αντέχουμε άλλο στη σκλαβιά του τσιμέντου που μας όρισε η λογική της αντιπαροχής και του εύκολου πλουτισμού που μας επέβαλε ο Καραμανλής το '56.

Mandalore, δε μιλάμε για τα κτίρια που είναι όντως επικίνδυνα. Ο λόγος γίνεται και καμιά δεκαριά κτίρια που στατικώς είναι εντάξει (όπως αυτό που έγινε το πάρτι της ίρις ή το εικονιζόμενο στη φωτογραφία -πρώην Διοικητήριο). Η χρήση των κτιρίων είναι άλλο θέμα (υπάρχουν προτάσεις από μουσεία μέχρι γραφεία περιβάλλοντος/ανακύκλωσης).

Διδάσκαλε, σ' ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση.

Ανώνυμος είπε...

......
eleftheroi choroi, eleftheroi anthropoi.
....
poli omorfo,
to efxomai se olous tous Thessalonikeis kai oxi mono.
kalimera,
propetis

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή σου μέρα, προπέτη μου. Σ' ευχαριστώ.

ELvA είπε...

To προβλημα ελλειψης χωρων πρασινου το εχουν σχεδον ολες οι πολεις στην Ελλαδα.
Γιατι λοιπον να μη ξεκινησει μια πανελλαδικη
εκστρατεια μεσω τωνbloggers
των μεγαλουπόλεων;Μια ιδεα ριχνω και πειτε και εσεις τη γνωμη σας.@Δειμε,εσυ σαν
ειδημων σε τοπικες κινητοποιησεις δε θα μπορουσες να το ξεκινησεις;
Εμεις οι υπολοιποι θα το προβαλλουμε οσο πιο καλα γινεται απο το ποστο του ο καθενας.Ενω η κατασταση εχει φτασει στο απροχωρητο βλεπει κανεις το παραδοξο οτι λιγοι πολιτικοι θετουν τετοια ζητηματα, ενω θα επρεπε να ειναι πρωταρχικο αφου αφορα την υγεια. Απο εκει καταλαβαινει κανεις τι πιστευουν για το επιπεδο
του κοσμου οι περισσοτεροι πολιτικοι στην Ελλαδα και να πω οτι μεταξυ αλλων και για κατι τετοιους λογους
ξενιτευεται πολυς κοσμος
αφου ουτε καθαρος αερας υπαρχει πια στις πολεις,
ουτε τα παιδια ζουν σε υγιεινο περιβαλλον, οταν για να δει κανεις δενδρο πρεπει να φυγει απο τη πολη.Οσο για τα νοσοκομεια ειναι γεματα με κοσμο που εχει χιλια αναπνευστικα
κλπ προβληματα.Αν δεν κινητοποιηθει αμεσα ο κοσμος που εχει επιγνωση του προβληματος (λιγοι παντως ασχολουνται με τετοια θεματα)τοτε δυστυχως
σε λιγο καιρο θα ειναι παρα
πολυ αργα για ολους και κυριως για τα νεα παιδια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Elva, δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος για αυτό πού προτείνεις, καθώς δεν έχω πλήρη γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών των αστικών κέντρων. Το ίδιο το τοπικό κίνημα γνωρίζει ποιοι είναι εκείνοι οι ελεύθεροι χώροι και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου, αυτό που εμείς ονομάζουμε ελεύθερο χώρο με αναγκαιότητα μετεξέλιξής του σε χώρο πρασίνου, δε σημαίνει ότι de facto είναι αναγκαιότητα για μία πόλη η οποία μπορεί να έχει άλλες ανάγκες.

Ίσως πάντως να πρέπει να κάνουμε ένα ξεχωριστό ιστολόγιο σχετικά με τις προτάσεις για ελεύθερους χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό blog ως forum ιδεών και στήριξης του τοπικού κινήματος.

ELvA είπε...

Δειμο,καταλαβαινω το ζητημα
που θετεις και συμφωνω εν
μερει,αλλα πιστευω οτι ετσι
που ειναι οι συνθηκες σημερα,οσο περισσοτεροι ελεύθεροι χώροι μετατρεπονται σε χώρους πρασίνου,τοσο καλυτερο ειναι για την υγεια των κατοικων, γιατι κακα τα ψεμματα,η υγεια θα επρεπε να ειναι αμεση προτεραιοτητα ενος κρατους,
ειδικα οσον αφορα τα μικρα παιδια, που ζουν μεσα σε ιδιαιτερα επιβαρυμενες συνθηκες ατμοσφαιρικης μολυνσης με ολα τα προβληματα που κατι τετοιο συνεπαγεται.Δεν ξερω αν εχεις μικρο παιδι, αλλα οσοι εχουν, καταλαβαινουν, τι εννοω! Το μπλογκ που προτεινεις δεν θα ηταν καθολου κακη ιδεα, νομιζω! Θα ειχε ενδιαφερον το ολο εγχειρημα, αν ξεκινουσε με ορεξη και θεληση για δυναμικες κινητοποιησεις, και φυσικα με τη συμμετοχη του πολιτη. Το θεμα ειναι να μη μεινουμε μονο στα λογια,που ολοι εχουμε
'χορτασει',χρονια τωρα..Δε ξερω αν κι αλλοι το βλεπουν
ετσι, αλλα πιστευω οτι θα πρεπει να γινει κατι καλυτερο για τη ποιοτητα ζωης των κατοικων στις μεγαλουπολεις!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ήδη, Elva, μου σκέφτομαι πάντως αυτό το ιστολόγιο. Δεν ξέρω -και μάλλον αμφιβάλλω- αν τελικά θα οδηγήσει σε κάτι πιο δυναμικό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα ιστολόγιο που θα προάγει το διάλογο και ίσως πετύχουμε να θέσουμε όλα τα ζητήματα ελεύθερων χώρων προς πράσινη μετεξέλιξή τους που απασχολούν τις όποιες τοπικές κοινότητες.

ShareThis