26η Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών


      Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, σήμερα. Η καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου, ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, για τον εορτασμό της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας στην Ευρώπη, καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001, που είχε χαρακτηρισθεί Ευρωπαϊκό Ετος Γλωσσών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

      Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, γλώσσα τους διαλύει τα γλωσσικά και πολιτιστικά σύνορα ενώ η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί το πλέον χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψoυμε στο εξωτερικό για να το πετύχουμε, στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία μπορούμε εύκολα να συναντήσουμε άλλες γλώσσες και πολιτισμούς ακόμα και στη πρώτη γωνιά του δρόμου.
      Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να μάθει μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα καθώς η παγκοσμιοποίηση και η ελεύθερη πρόσβαση και εργασία στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν την ανάγκη για εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Στην Ευρώπη σήμερα επενδύονται πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την προώθηση των Ευρωπαϊκών γλωσσών. Οι γλώσσες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατομικής και της συλλογικής ταυτότητας, στην ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική ταυτότητα όπως και στρατηγικό παράγοντα για μια διαρκή εξέλιξη των ανθρώπων και των κοινωνιών και για την εναρμόνιση της παγκόσμιας κοινότητας με τις διάφορες τοπικές κοινότητες.

      Εδώ και δεκαετίες πολλοί οργανισμοί στον κόσμο αγωνίζονται για την επιβίωση ζωικών και φυτικών ειδών. Γνωρίζουμε ότι η διαφορετικότητα κάνει τη ζωή όχι μόνο πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα αλλά και τα ζωικά και φυτικά είδη πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά. Η βιοποικιλότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση και την εξέλιξη των ειδών. Σήμερα υπάρχουν 6000 με 7000 γλώσσες στον κόσμο από τις οποίες μόνο οι 225 είναι Ευρωπαϊκές, δηλαδή το 3%.Πολλές όμως από αυτές τείνουν να εξαφανιστούν. Περίπου 25 γλώσσες χάνονται κάθε χρόνο και αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας δε θα απομείνουν παρά 3000 στο τέλος του αιώνα μας. Το ενδεχόμενο αυτό μπορούμε να το αποκλείσουμε μόνον αν στρατευτούμε συνειδητά σε δραστηριότητες για τη διάσωση τους.

2 έκριναν :

akrat είπε...

καλημέρα
ελπίζω να είστε καλά
γιτί πρέπει να διατηρηθούν γλώσσες που δεν τις μιλούν μεγάλες μάζες?
σε τι βοηθά?
δηλαδή δεν υπάρχει και μια φυσική επιλογή??

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ακριβώς, akrat, η φυσική επιλογή είναι η διατήρησή τους. Η εξαφάνιση των γλωσσών είναι η επίκτητη επιλογή της παγκοσμιοποίησης και της αποικιοκρατίας, επιβαλλόμενες από τα πάνω.

ShareThis