Δημόσια ραδιοτηλεόραση ανταγωνιστική στην ποιότητα και όχι στις μετρήσεις της τηλεθέασης;

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα στις εφημερίδες τα νέα σχέδια του Υπουργού Πολιτισμού για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερα τούτο το blog (βλ. ανάρτηση ως πότε θα επιτρέπει η νέα κυβέρνηση την κατρακύλα της ΝΕΤ;). Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική και ΤΟ ΒΗΜΑ η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές ουσίας με συνολική επαναξιολόγηση των λειτουργιών της ΕΡΤ, του έμψυχου δυναμικού της και μελλοντικά του τρόπου χρηματοδότησής της -με στόχο την έξοδο από τη διαφημιστική αγορά αλλά και τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους- σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας του φορέα.

Στρατηγικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που δεν θα είναι ούτε «ανταγωνιστικός» ούτε συμπληρωματικός προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενημέρωσης και πολιτισμού, των Ελλήνων πολιτών, μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανταγωνιστική στην ποιότητα και όχι στις μετρήσεις της τηλεθέασης, ένας φορέας πολιτισμού και προώθησης του κοινωνικού διαλόγου και της έγκυρης ενημέρωσης.

σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα», το θέμα των συμβασιούχων θα πάρει παράταση 6 μηνών, ενώ μέχρι τότε θα τοποθετηθεί ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (μέσα στον Ιανουάριο), θα γίνουν οι όποιες τοποθετήσεις στο ΔΣ του φορέα και θα ξεκινήσει διαδικασία «απογραφής», όχι μόνο περιουσιακών στοιχείων, αλλά και αναγκών, προκειμένου στις αρχές του καλοκαιριού -οπότε θα τεθεί εκ νέου θέμα συμβασιούχων- η νέα διοίκηση να κινηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του φορέα. Αφού γίνει αυτό και υπάρξει μείωση του κόστους, θα καταστεί δυνατή η λειτουργία της ΕΡΤ επάνω σε ένα νέο μοντέλο, τόσο εμπορικό, όσο και διοικητικό και λειτουργικό.
Περιμένουμε με κριτική διάθεση να δούμε τις νέες επιλογές κι ελπ0ίζω στο καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε τα νούμερα, ούτε οι ριάλιτι λογικές έχουν χώρο στα δημόσια κανάλια. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ποιοτικές εκπομπές πολιτιστικές και πολιτικές. Μακριά από συντηρητισμούς (βλ. μητροπολίτες σε εκπομπές), μακριά από φεστιβαλικές δράσεις τύπου eurovision και χορηγούς ραδιοφωνικού τύπου σε τηλεοπτικές παραγωγές (βλ Αθλητική Κυριακή), μακριά από την υποκουλτούρα. Πολύ απλά χρειαζόμαστε αξιόπιστη πληροφόρηση και πολιτιστικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

15 έκριναν :

cyrus είπε...

Η τελευταία παράγραφος είναι όλα τα λεφτά. Νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι μονόδρομος για την ΕΡΤ, αν όντως θέλει να αναβαθμιστεί.

spirosvii είπε...

Όλο το κείμενο είναι όλα τα λεφτά. Αν και νομίζω πως τα δύο δημόσια κανάλια κρατιούνται μακριά από το τρας και μην γενική μαλακία που επικρατεί στην τηλεόραση γενικότερα. Γι αυτό κι εγώ πριν από ένα χρόνο έβγαλα το χαζοκούτι στο μπαλκόνι 1)Το σπίτι μου έδειξε μεγαλύτερο! 2)Επιτέλους σταμάτησα να βλέπω την κάθε μαλακία που μου έδειχνε κάποιος άλλος. Θέλω να δω αίμα? Βλέπω μια ταινία, δεν χρειάζομαι να βλέπω κάποιον πόλεμο ή κάποιο παιδί που πεθαίνει στην Αφρική.
Πάντως επειδή ακούω πολύ ραδιόφωνο ειδικά ΝΕΤ 105,8 σας λέω πως είναι ένας καταπληκτικός σταθμός με πολύ ωραίες εκπομπές. Το μόνο που με χαλάει είναι πως κάθε μισή ώρα έχει ειδήσεις...Τα ίδια και τα ίδια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

cyrus, ελπίζουμε κι εμείς, μήπως μετά την κατρακύλα των τελευταίων ετών καταφέρουμε να δρούμε το μονόδρομο τούτο.

Σπύρο, πράγματι το κρατικό ραδιόφωνο είναι παρά σάγγας καλύτερο από την τηλεόραση. Χρειάζεται πράγματι πολύ δουλειά για να βελτιωθεί η κατάσταση. Προσπωικά δε με νοιάζει πόσα χρήματα θα ξοδεύονται για ποιοτικε΄ς εκπομπές, καθώς δε μπαίνω καν στην οικονομική λογική (που κάποιοι παρουσιάζουν) του κόστους του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η κρατική τηλεόραση θα μπορούσε να συνδιάσει στοιχεία και ζώνες ποιοτικές με εκπομπές ευρύτερης ακροαματικότητας ώστε να εξασφαλίσει και τα απαραίτητα για τη λειτουργία της έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνονται συνέχεια οι πολίτες.
Και πάνω απ' όλα να είναι πλουραλιστική, όχι φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας, χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες.
Μέσα και ο μητροπολίτης, μέσα και ο αναρχικός των Εξαρχείων...

ανεστης είπε...

Μωρα απο προθέσεις και ευχολόγια έχουμε χορτάσει αλλά ακόμα αυγά δεν είδαμε. Ούτε σωστά ούτε σπασμένα.

Α! Δήμο μου μήπως μπορείς να εμφανίζεις και την μερομηνία στα post σου; Θα διευκόλυνε.

ellinaki είπε...

Το γεγονός και μόνο ότι ο Υπουργός του ΥΠ.ΠΟ. αναγνωρίζει τη σχετική ανάγκη αναβάθμισης της κρατικής τηλεόρασης, είναι ένα πρώτο αισιόδοξο βήμα. Απομένει η σοβαρή μελέτη η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να αποδόσει τα πρακτικά αποτελέσματά της.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, συμφωνούμε, αν ακι δε με πειράζει να επιβαρύνονται οι πολίτες -όπωςε ούτως ή άλλως γίνεται. Με ενοχλεί αφάνταστα το διπλό ταμπλό (και διαφημίσεις και φορολογία). Ο δε πλουραλισμός είναι το παν, ειδικά όταν μιλάμε για εποικοινωνία με πολίτες και πολιτισμό.

Ανέστη, δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίζεται, αλλά θα το ψάξω...

Ελληνάκι, είναι η πρώτη φορά που γίνομαι τόσο αισιόδοξος (με άριστα το δέκα φτάνω το 4). Θέλει δουλειά και είμαστε πάντα έτοιμοι να κρίνουμε όσο αυστηρά απαιτέι ο πολιτισμός και η ελεύθερη σκέψη.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έχει πολύ καλές εκπομπές, δεν το συζητάω, σε σχέση με τις ιδιωτικές. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και απαράδεκτη σε βασικά θέματα.

Μόνο σ'ένα θα αναφερθώ, απλά, όχι ότι είναι το μοναδικό
***(βλ Αθλητική Κυριακή)
Είναι ΝΤΡΟΠΉ.
Ας αλλάξουν το τίτλο για να μην κάνουμε συνειρμούς με την "Αθλητική Κυριακή" του Γ. Διακογιάννη..

Ιεροσυλία..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι είναι, Σπίθα, όπως ακριβώς το λες.

αθεόφοβος είπε...

Η μόνη ελπίδα για να δούμε ποιότητα στην τηλεόραση είναι το κράτος.
Η ιδιωτική όχι μόνο εδώ αλλά και στο εξωτερικό παράγει ένα προιόν με στοχο την μάζα που εκ των πραγμάτων δεν είναι εκλεκτική αλλά καταναλώνει κατά προτεραιότητα εύληπτα προϊόντα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αρκεί το Κράτος, αθεόφοβε, να αποφασίσει να κινηθεί σε αυτήτην κατεύθυνσαη. Φαίνεται ότι το νέο δόγμα σε αυτό το πλαίσιο κινειται, αλλά το μέλλον θα δείξει.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Να μην πούμε το "κράτος", καλύτερα.
Να πούμε το "πολιτειακό σύστημα";

Το κράτος παραμπέμπει στην κυβέρνηση, καλώς ή κακώς( κακώς, βέβαια..)

Στην διακυβέρνηση ενός κράτους δεν πρέπει να αποφασίζει μόνο η κυβέρνηση, ερήμην των άλλων θεσμικών ανεξαρτήτων αρχών.

Suspec είπε...

για να λειτουργησει σοβαρα η ΕΡΤ, οι 6 στους 10 πρεπει να φυγουν.

Suspect είπε...

για να λειτουργησει σοβαρα η ΕΡΤ, οι 6 στους 10 πρεπει να φυγουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, έχεις δίκιο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η κάθε κυβέρνηση είναι εκείνη που θέτει τους θεσμούς -για να έρθει η επόμενη να τους καταστρέψει.

Ύποπτε, δεν ξέρω αν είναι θέμα απολύσεων. Μάλλον είναι θέμα φιλοσοφίας. Κι αν κάποιος δεν αρέσει, τότε μπορεί να φύγει μόνος του.

ShareThis