Ποια νομιμοποίηση θα έχει η επόμενη κυβέρνηση;


Λέγαμε σε παλαιότερο άρθρο ότι οι εκλογές δεν είναι παρά μόνο ένα βήμα της δημοκρατίας. Με βάση αυτή την αρχή τα δημοσκοπικά ευρήματα θέτουν επί τάπητος ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, αυτό της νομιμοποίησης των νέων κυβερνητικών επιλογών. Αν σήμερα θεωρούμε πολύ τον κ. Παπαδήμο ως μη νομιμοποιημένο[1] (ενώ ξεπερνά την υποστήριξη των 180 βουλευτών), πως θα θεωρήσουμε μία κυβέρνηση -συνεργασίας- που μετά βίας έφτασε το 50%;
Δηλαδή αν πράγματι τα δύο μεγάλα κόμματα δε συγκεντρώσουν το 50% των ψηφοφόρων, ποια θα είναι η πολιτική και η ηθική νομιμοποίησή τους; Και σε αυτό υποχρεωτικά πρέπει να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα (όλων των αποχρώσεων και βαθμίδων της γραμμικής πολιτικής κλίμακας) να λάβουν αθροιστικά ποσοστά κοντά στο 50%.
Στο κάτω κάτω της γραφής οι εκλογές δεν αποτυπώνουν την άποψη των Ελλήνων, αλλά την άποψη των Ελλήνων ψηφοφόρων. Από τη μία άποψη ως την άλλη υπάρχει μεγάλη διαφορά, αφού στους δεύτερους δεν καταγράφεται το λευκό ή το άκυρο (ως πολιτικές επιλογές), το άθροισμα των μικρότερων κομμάτων που δεν έφτασαν το εισαγωγικό 3% και βέβαια την αποχή (που είναι βέβαια δύσκολο να φανεί αν αποτελεί τυχαίο γεγονός ή πολιτική άποψη). Σε κάθε περίπτωση, μία κυβέρνηση συνασπισμού με κάτω από το 50% των ψηφοφόρων, θα εκφράζει μόνο ένα μέρος (κοντά στο 40% των Ελλήνων ενηλίκων).
Μόνη ένταση στον παραπάνω συλλογισμό είναι το γεγονός ότι ούτως ή άλλως κανένα κόμμα δεν είχε ποτέ τέτοια νομιμοποίηση (της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού) και άρα γιατί θα έπρεπε να έχει τώρα; Ουσιαστικά είχαμε μία νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά εν πολλοίς εν γνώσει των πολιτών (άρα νομιμοποιείται). Υποχρεωτικά μία τέτοια ένταση θα γινόταν αποδεκτή, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιροί θα ήταν φυσιολογικοί και ο δικομματισμός θα ξεπερνούσε το 60-70% των ψηφοφόρων (οπότε περίπου θα ξεπερνούσε και το 50% των πολιτών).
Φαίνεται επίσης πως δεν πείθει πια καμία προπαγάνδα που στηρίζεται στη ρητορεία της συνευθύνης ή της "δημαγωγίας των άκρων" ή του πατριωτισμού. Η νομιμοποίηση, λοιπόν, μιας τέτοιας κυβέρνησης συνασπισμού, από την αρχή ακόμα έχει χαθεί. Με δεδομένο μάλιστα ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται, η φτώχεια και η εγκληματικότητα ακόμα δεν άγγιξαν το ζενίθ, οι τριγμοί για το σύστημα θα γεννήσουν νέο τσουνάμι.
Η νέα κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, θα έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά εξαρχής μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Και τούτη τη φορά η αντιπολίτευση δε θα επηρεάζεται μόνο από ένα μικρό ποσοστό της αριστεράς, αλλά από το μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας. Εκείνον τον πληθυσμό που βιώνει την ανεργία, την ανέχεια, την ένδεια και τη λιμοκτονία. Είναι οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τα ψέματα που τόσους μήνες άκουγαν για την τάχα ανάγκη της χώρας.
Αντιλαμβάνονται ότι εκείνοι απλά πληρώνουν τη νύφη σε ένα γάμο στον οποίο δε μετείχαν και δεν καλέστηκαν. Γιατί στο γάμο των τραπεζών, των δανειστών και των μεγάλων επιχειρήσεων δεν κλήθηκαν ούτε τα μεσαία στρώματα ούτε τα κατώτερα λαϊκά όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Όσο και να θέλουν να μας πείσουν ότι τα προβλήματα της κάθε χώρας είναι διαφορετικά, ακόμα δε μας έχουν πείσει γιατί σε διαφορετικές ασθένειες ακολουθείται η ίδια απαράλλαχτη θεραπεία των οριζόντιων μέτρων και των περικοπών στην κοινωνική πρόνοια.
Χωρίς να υπάρχει ακόμα ταξική συνειδητοποίηση των νοτιοευρωπαίων, συναισθάνονται την ταξική επίθεση που δέχονται από τις υπερεθνικές επιχειρήσεις του βορρά και του τραπεζικού κεφαλαίου και την υποτακτική πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων (λίγο διαφοροποιείται η ιταλική κυβέρνηση) και των μιντιακών απολογητών. Η μεσαία τάξη που ανδρώθηκε πληθυσμιακά στη μετανεωτερικότητα για χρόνια ζούσε υπό τη χειραγώγηση της αστικής τάξης. Τώρα όμως που χτυπιέται όσο ποτέ άλλοτε αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να επιλέξει ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που εκφράζουν τα κυρίαρχα κόμματα.
Βέβαια, από τη συναίσθηση μέχρι τη συνειδητοποίηση και την ουσιαστική δράση (όχι μόνο την εκλογική που κι αυτή είναι αμφίβολη) υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια. Ωστόσο, η Ανάγκη είναι ο καλύτερος οδηγός.

[1] Η σχετικά υψηλή δημοτικότητά του δεν αποτελεί δείγμα νομιμοποίησης επειδή ούτε ξεπέρασε το 50% ποτέ, αλλά κι επειδή παραμένει περίπου στο ποσοστό που αθροιστικά συγκεντρώνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εξάλλου, καμία δημοσκόπηση δεν αναφέρονταν στη δημοτικότητά του ως υποψήφιου πρωθυπουργού με εκλογική δοκιμασία, πρόγραμμα συνολική διακυβέρνησης κλπ.

16 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

Καν' το σαν γυναικολόγος.


Μη φορτώνεσαι την ευθύνη τηςαυτοδυναμίας. Είναι δικό τους πρόβλημα. Ας το λύσουν μόνοι τους. Εσένα ποιός σε βοηθάει να λύσεις τα προβλήματα της δουλειάς σου;
Άκουσέ με. Ψηφίζω και γω σαν εσένα. Και ...το βλέπω περίπου έτσι: Να μη συγκεντρώσουν ικανές έδρες. Άφησέ τους έστω και για λίγο καιρό άνεργους. Να καταλάβουν πως ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Μιλάνε για ανεργία σαν να παίζουν "κινο". Μιλάνε μόνο για αριθμούς. Σε έχουν γραμμένο κανονικά.
Ηρθε η στιγμή να τους πνίξεις με την αγανάκτησή σου. Είσαι έτοιμος; Η χώρα βρίσκεται ξαπλωμένη μπροστά σου με ανοιχτά πόδια. Κάν' το σαν γυναικολόγος λοιπόν. Βάλε το ξέστρο και μην αφήσεις να γεννηθεί το πασόκ του Βενιζέλου. Κάνε την απόξεση τώρα. Κάνε την έκτρωση - όπως τη λες στην δική σου γλώσσα- και σταμάτα το κακό τώρα που είναι μικρό. Γεννήθηκαν αρκετά πασόκ και κανένα δεν νοιάστηκε για σένα . Τα ξέρεις τώρα πως είναι αυτά τα πράγματα. Τα έχεις βιώσει βαθειά μεσ' το πετσί σου.
Τώρα με ρωτάς τι να κάνεις με το Σαμαρά; Να σου πω. Ο Σαμαράς προέρχεται από μικρό κόμμα ,όμως κι αυτός ετοιμάζει μια ΝΔ που δεν μπορεί να ξεφύγει απο τα προηγούμενα αδέρφια της ( την ΝΔ του Μητσοτάκη και την ΝΔ του Καρμανλή του μικρού ) . Τον αφήνω στην κρίση σου το Σαμαρά.
Και πάμε στα μκρά κόμματα. Ψήφισε όποιον θες απο τους μικρούς . Δεν θα κυβερνήσει κανείς απ' αυτούς. Απλώς θα κάνουν τη ζημιά. Θα αφήσουν αυτούς τους ανάλγητους τύπους που κυνηγάνε επίμονα το έπαθλο του ανθελληνισμού ...άνεργους.
Γίνεται να έχουμε ακυβερνησία για ένα 6μηνο; να τους τελειώσουν τα χρήματα και να μη μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ , το χαράτσι , τα κοινόχρηστα;
Φίλε μου δεν είμαι επαναστάτης. Έχω κάνει λίγα μαθήματα γυναικολογίας όταν ήμουν φοιτητής. Δοκίμασέ το και θα δεις. Θα πετύχει σου λέω . Καν' το σαν γυναικολόγος. Κι όταν περάσει η αναισθησία να το ξέρεις πως θα πονέσουν πολύ .


http://logicomix.wordpress.com

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε σκάω, ανώνυμε, κάθε άλλο. Μάλιστα το απολαμβάνω κιόλας, γιατί όλο και βεβαιώνονται για τη μη αποδοχή τους από το λαό και την απουσία νομιμοποίησης. Ακυβερνησία δε θα έχουμε μεν, αλλά και μία κυβέρνηση συνεργασίας σε κάποιο βαθμό θα δυσκολευτεί να μας βιάσει ξανά. Περίπου όπως το θέτεις κι εσύ στο τέλος.

ο δείμος του πολίτη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Πολύ καλό κείμενο.

Φυσικά το θέμα «νομιμοποίηση» μιας εξουσίας ή μιας κυβέρνησης είναι πραγματικά περίπλοκο. Δεν ξέρει κανείς κάθε φορά τι σημαίνει. Πχ ο φόβος ή η υποταγή ή η εξάρτηση αποτελούν «νομιμοποίηση»; Μήπως η αντίφαση ψήφου και ταξικού συμφέροντος αποτελεί νομιμοποίηση;

Υπάρχει μεγάλο θέμα και μια βαθύτερη ανάλυση του τι είναι νομιμοποίηση θα βγάλει τελικά τις διαμορφώσεις των συνειδήσεων νομιμοποίησης στη βάση της ταξικής και πολιτικής εξουσίας που όταν προβλέπεται κατάρρευση ή ανατροπή, από τη μια μέρα στην άλλη, γίνεται καπνός!

Θα δούμε και παράξενα πράγματα. Να νομιμοποιούν με ψήφο και να αρνούνται με πράξη ή λόγια.

Πάντως εγώ πιστεύω αυτό που φαίνεται στο κείμενο. Δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση στα μνημονιακά κόμματα την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Άρα να ετοιμαζόμαστε για κοινωνικές, πολιτικές και ταξικές συγκρούσεις από την επομένη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

symastev, συμφωνούμε απολύτως. Οι εκλογές είναι ένας τρόπος να φανεί η -ηθική και δημοκρατική- νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης. Η σημερινή (διορισμένη) και η χτεσινή (εκλεγμένη) δε νομιμοποιήθηκαν στη συνείδηση του λαού επειδή οι ίδιοι οι βουλευτές αναδείχθηκαν κάτω από άλλες σημαίες και ατζέντες. Σήμερα, δε φαίνεται να κερδίζουν τίποτα...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

"Νομιμοποίηση" θα υπάρξει μόνο αν ο Θεός δώσει κάποιο σημάδι της εύνοιάς του!
Ένα περιστέρι να κάτσει στο κεφάλι κάποιου, μια πάπια του Εθνικού Κήπου να κάνει "πα πα" σε κάποιον πολιτικό αρχηγό, κάτι τέτοιο...

o kairos είπε...

Σκεψου,οτι το 2009 το ΠΑΣΟΚ εγινε κυβερνηση με το ενα τριτο των δυο τριτων των ψηφοφορων πολιτων!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, να αρχίσω να προσεύχομαι στα γεράματα;

Καιρέ, για αυτό ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Επειδή τον ψήφισε μόνο το 1/3 των ενηλίκων Ελλήνων με άλλο πρόγραμμα. Πόσο μάλλον αύριο, να υπάρχει μία μνημονιακή κυβέρνηση 1/3 Ελλήνων και όλοι οι άλλοι να έχουν ταχθεί υπέρ αντιμνημονιακών κομμάτων (αλλά διασπασμένων σε όλο το γραμμικό κομματικό άξονα και άρα με αδυναμίες συνεργασίας).

tsouknida.blospot.com είπε...

Καλά τα λες δείμε...
ο "Τσουκνίδας" σε ξαναεντόπισε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πού χάθηκες, Αλέξανδρε; Πώς τα πάτε στο νησί;

teleytaios είπε...

Δήμο, ο συλλογισμός σου είναι σωστός. Γράφεις: "Η νέα κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, θα έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά εξαρχής μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση". Εκεί είναι όλο το ζουμί. Έστω και καθυστερημένα, έστω και χλιαρά ακόμα, ο κόσμος έχει αρχίσει να ανοίγει τα μάτια του και να αντιδρά. Θα μου πεις πως τώρα είναι ενδεχομένως αργά, όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, αλλά ακόμα και την ύστατη στιγμή υπάρχει ελπίδα.

Αναφέρεσαι σε νούμερα και ποσοστά. Και πολύ καλά κάνεις. Το συλλογισμό σου τον έχει αντιληφθεί πλήρως ο (ομολογουμένως πανέξυπνος) Βενιζέλος και γι' αυτό λέει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που δεν έχει τουλάχιστον το 50% των ψήφων. Αναζητάει πριν ακόμα το αποτέλεσμα των εκλογών τη λαϊκή νομιμοποίηση και θέτει a priori προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, απλώς θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι θα πρέπει να κρατάμε και μερικές επιφυλάξεις για το τι θα βγάλει η κάλπη καθόσον θα εκπλαγώ ιδιαιτέρως αν προσερχόμενοι στην ψηφοφορία οι Έλληνες δώσουν αθροιστικά στα δυο μεγάλα κόμματα ποσοστό άνω του 50% !!!

Την καλησπέρα μου Δήμο.

Υ.Γ. Διάβασα και προηγούμενη ανάρτησή σου στο tvxs.gr Μπράβο σου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, έχεις απόλυτο δίκιο, γι' αυτό και κάπου σημειώνω με βάση αυτή την αρχή τα δημοσκοπικά ευρήματα. Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι τις εκλογές έχουμε και απόσταση και χρόνο ακόμα και πολλά θα αλλάξουν μέσα από την ανταλλαγή επιχειρημάτων και πολωτικών ρητορειών.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είναι ωραίο πράγματι να βλέπεις κείμενά σου να αναδημοσιεύονται και αλλού...

akrat είπε...

σήμερα πήρα το δημαρχείο του χωριού μου και μίλησα με φίλο υπάλληλο...

ξέρεις τι σέρνουν τα μεγάλα κόμματα??

ότι αν έρθουν στα πράγματα οι άλλοι... δεν θα πλερώνονται...

αμέ....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Akrat, στο δικό μου δήμο, δεν έχουν τέτοια διλήμματα. Προφανώς, ρόλο σε όλη αυτή την προπαγάνδα έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι ή απλά οι υπάλληλοι που μένουν κολλημένοι, αναζητούν επιχειρήματα για να στηρίξουν τη θέση τους.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Να δω όταν προχωρήσουν ιδιοτικοποιήσεις νερού και ενέργειας τι νομιμοποίηση θα ζητάνε οι "παμπτωχοι" φοβησμένοι σαν πρόβατα αγανακτησμένοι κατα τα άλλα συμπολίτες μας που θα έχουν νομιμοποιήσει με τη ψήφο τους τα Μνημόνια του δικομματισμού και της Ντόρας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, οι πολίτες θα είναι νομιμοποιημένοι. Ο πολίτης (ειδικά όταν μιλάμε σε ποσοστά =50%) πάντα είναι νομιμοποιημένος να πιέζει και να διεκδικεί από την εξουσία του, ειδικά όταν εκείνη ηθικά ακολουθεί επιλογές μακριά από τη λαϊκή επιθυμία. Η αντιμνημονιακή ψήφος θα είναι ισχυρότατη.

ShareThis