Εκλογικές εκτιμήσεις: Χρυσή Αυγή

συνέχεια προηγούμενων άρθρων
για την προεκλογική παρουσία και το εκλογικό αποτέλεσμα

 Για τη Χρυσή Αυγή έχουν ειπωθεί και γραφεί τόσα πολλά. Άλλοι με έκπληξη, άλλοι πιο ψύχραιμοι.  Στην προσέγγιση του φαινομένου άλλοι επιμένουν στη μόρφωση των ψηφοφόρων κι άλλοι στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν για αυτήν πολλά πράγματα.
Το φασιστικό μόρφωμα είχε μεγάλη απήχηση στη νεολαία, αλλά μόνο κατά 20% περίπου, σημαντικό βέβαια ποσοστό. Φαίνεται πως οι περισσότεροι ήταν οικογενειάρχες. Κατά τη γνώμη μας όλοι γνώριζαν τι ψήφιζαν, απλά δεν περίμεναν τόση αυταρχικότητα όση φάνηκε με το γνωστό βίντεο.
Θεωρούμε ότι βασικό ρόλο -όπως κι ιστορικά στο μεσοπόλεμο- ρόλο παίζει η οικονομική κατάσταση, η ένδεια και ο φόβος πληβειοποίησης των μικροαστών. Έχει φανεί -ειδικά στη Σαλονίκη- ότι όσο πιο δυτικά τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος. Όσο πιο δυτικά, τόσο φτωχότερα είναι στρώματα και τόσο μικρότερος ο δείκτης οικογενειακής μόρφωσης.
Η οικονομική κρίση σε κάθε κοινωνία αποτελεί τον τροφοδότη των λαϊκίστικων και ακροδεξιών αντιλήψεων. Οι μετανάστες και κάθε διαφορετικός θα αποτελέσει τον εύκολο στόχο μπροστά στην ενδεχομένη ή βιωμένη δυσχέρεια. Το φαινόμενο της ξενοφοβίας ως αντίδραση αποκαλύπτει τις αντιφάσεις μιας όλο και πιο κατακερματισμένης και ανασφαλούς κοινωνίας.  Η διαφορετικότητα του άλλου είναι απλά ένα πρόσχημα για να μπορούμε να προβάλλουμε πάνω του τις δικές μας αγωνίες[1].
Αξίζει, παράλληλα, να τονίσουμε ότι τη Χρυσή Αυγή δεν την ψήφισαν αριστεροί ή κεντρώοι πολίτες. Θεωρούμε ότι στηρίχτηκε από πολίτες που ασπάζονται ακροδεξιές απόψεις. Θέσεις που εκφράζονται σε όλη την γκάμα του πολιτικού φάσματος και λειτουργούν ανεξάρτητα από την υποστήριξη ενός κόμματος (αν και ξέρουμε ότι το 30% είναι από ΝΔ και ένα 15% από ΛΑΟΣ). Είναι αυτό που λέγαμε και παλαιότερα, ότι το ακροδεξιό κλίμα που κυριαρχεί στην κοινωνία εδώ και χρόνια θεριεύει τη Χρυσή Αυγή[2].
Σημειώναμε τότε πως μία κοινωνία σε κρίση λογικό είναι να αποζητά εχθρούς και ταυτότητα. Η κοινωνική κρίση γεννά και προβλήματα ταυτότητας, φέρνει άγχος, αναζητά διεξόδους. Ειδικά σε μία χώρα όπου οι δανειστές φροντίζουν σε συνεργασία με τις εθνικές ελίτ να την ισοπεδώσουν ηθικά και ψυχολογικά, τότε η αναζήτηση ταυτότητα στρέφεται όλο και δεξιότερα. Ο δημόσιος διάλογος πια «παίζει» με ακροδεξιές θέσεις. Ο ακροδεξιός εκβαρβαρισμός της πολιτικής γλώσσας έχει επέλθει από καιρό. Η ακροδεξιά στροφή είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, μία μετάσταση.
Και δυστυχώς δεν εμφανίστηκε μία δύναμη ομοιόστασης. Αυτές οι ακροδεξιές τάσεις σε συνδυασμό με τη μόρφωση και τη φτώχεια (ή το φόβο της) αποτελούν εκείνο το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε 440.000 πολίτες στην υποστήριξη της ριζοσπαστικής ακροδεξιάς οργάνωσης.
 Σε αυτά βέβαια μπορούμε να συμπληρώσουμε μία επικοινωνιακής βάση κινηματική δουλειά μέσα στον κόσμο, όταν τόσο η αριστερά όσο και το κράτος κώφευαν. Και ας θυμίσουμε -δεν αξίζει να ξεχνιέται- ότι αποδείχθηκε πως σε πολλά τμήματα ειδικών καταλόγων, μπάτσοι στήριξαν σε ποσοστό 50% τους νεοφασίστες.

19 έκριναν :

αθεόφοβος είπε...

Πολύ σωστά αυτά που γράφεις αλλά δεν επισημαίνεις και μια άλλη διάσταση που μπορεί να μην είναι γνωστή όμως σε αρκετές περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί λόγω λαθρομεταναστών η ΧΑ δούλεψε κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν δουλέψει και η Χαμάς όπως και η Χεζμπολάχ.
Διάβασε αυτές τις μαρτυρίες που γράφει ο Καμποράκης
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=15065

Ανώνυμος είπε...

...Όσο πιο δυτικά, στη Θεσσαλονίκη, τόσο φτωχότερα στρώματα, τόσο μικρότερος ο δείκτης οικογενειακής μόρφωσης, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος.
Θαυμάσια εκτίμηση, υπόδειγμα κοινωνιολογικού μαθήματος ή μαθήματος κοινωνικής γεωγραφίας.

teleytaios είπε...

Κι όμως φίλε Δήμο, γνωρίζω ανθρώπους που μου εξομολογήθηκαν πως ψήφισαν ΧΑ και δεν είναι όχι ακροδεξιοί αλλά ούτε καν δεξιοί. Και στην ερώτησή μου γιατί έκαναν αυτή την επιλογή η απάντηση που πήρα ήταν πως έτσι ένιωσαν κι έτσι θεώρησαν πως θα "καθαρίσει" ο τόπος. Και σου ξαναλέω πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ακροδεξιοί. Περισσότερο εγώ θα έλεγα πως ήταν μια παρόρμηση της στιγμής συνεπικουρούμενη από τη μόδα της στιγμής που ήθελε τη ΧΑ με μεγάλα δημοσκοπικά ποσοστά. Κάθε τι άλλο ειλικρινά σου το λέω, με εκπλήσσει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, αθεόφοβε, έχεις δίκιο. Έκαναν πραγματικά μια κινηματική-επικοινωνιακή δουλειά που δεν έκαναν οι αριστεροί και αντίθετα οι τελευταίοι φαίνονταν κακοί κι εριστικοί.

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Δημόσιε Χώρε. Για παινευτώ λίγο, τούτο το έχω αποδέιξει επιστημονικά πέρα από την εμπειρική παρατήρηση με τη μοναδική ως τώρα μελέτη μελέτη στη Δυτική Θεσσαλονίκη (βάσει της απογραφής (μεταδεδομένα) του 2001.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, σε κατανοώ. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ με βεβαιότητα σε κάτι τέτοιο. Αλλά ένας αριστερός ιδεολόγος θα ήξερε τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή και λίγο ή πολύ ο καθένας. Άρα κάποιος που την υπερψηφίζει έχει μία βασική ακροδεξιά αντίληψη σε κάποιο θέμα (ίσως όχι φανερή, αλλά λανθάνουσα, ίσως όχι αποκρυσταλλωμένη κομματικά -εξάλλου, ακροδεξιές αντιλήψεις έχουμε σε πολλά κόμματα).

Και αυτό που να καθαρίσει ο τόπος από μόνο του είναι ακροδεξιά αντίληψη. Ή όπως μου είπε ένας μικροαστός εμένα, τους ήθελα στη Βουλή, ώστε αν έλεγε καμία μλκ κάποιος να τον έπιανε από το λαιμό. Δηλαδή αυτό δεν είναι ακροδεξιά αντίληψη; Και σημειωτέον ότι για το μεταναστευτικό ο τύπος του παραδείγματος δεν έχει σημαντικές διαφορές από εμένα.

saltapidas είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Κώστα, γιατί μου έτυχαν κι εμένα ανάλογα προσωπικά περιστατικά.

Τελικά, όμως, είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ίσως αυτό να γίνει κάπως στις επόμενες εκλογές, στις οποίες προβλέπω να μειώνεται το ποσοστό τους κατά 3-4 μονάδες.

Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες τελικά, ο φόβος, η ευγνωμοσύνη της μυρμηγκοδουλειάς, η βλακεία... τι να πρωτοσκεφτείς;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δηλαδή, Νέστορα, οι φίλοι σου δεν εξέφραζαν κατά καιρούς Ακροδεξιές αντιλήψεις (πάσης φύσεως); Πάντως κι εγώ είμαι βέβαιος ότι θα πέσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

teleytaios είπε...

Δήμο, το ίδιο επιχείρημα το έχω ακούσει κι εγώ! Αν είναι δυνατόν στην Ευρώπη του 21ου αιώνα να σκεφτόμαστε κατ' αυτό τον τρόπο!

Την καλημέρα μου.

saltapidas είπε...

Ευτυχώς όχι! Επίσης, γνωρίζω 2 ανθρώπους που ήταν ανάμεσα σε ΧΑ και σύριζα και το ρίξανε στην αυγή... Ιδεολογικοπολιτικό κομφούζιο.

Από την άλλη, η ψήφιση ενός κόμματος σημαίνει σημαντική ταύτιση με τις θέσεις και την ιδεολογία του, έτσι δεν είναι; Οι άνθρωποι που βλέπουν μετανάστες και ωρύονται απεταξάμην βρήκαν σύμπνοια στη ΧΑ. Δε νομίζω πως πολλοί από αυτούς το ψάξανε παραπάνω. Αυτό σημαίνει πως χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιοί ως ολότητες;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό ακριβώς, Κώστα.

Νέστορα, εμένα μου το είπε γνωστός (ευτυχώς όχι φίλος) μικροαστός με λεξιλόγιο πιάτσας και ύφος ελαφρού τσαμπουκά. Από την άλλη, όπως δεν είναι κομμουνιστής όποιος ψηφίζει ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έτσι δεν είναι νεοναζί όποιος στήριξε ΧΑ. Αν μετά από τόση κουβέντα όμως, δούμε τα ποσοστά να ανεβαίνουν ή είναι πάνω από 3%, τότε σίγουρα θα μιλάμε για ταύτιση, τουλάχιστον εκείνων που την ξαναψήφισαν. Σίγουρα για μένα πάντως έχουν μία κάποια ταύτιση και σήμερα με κάποιες θέσεις τους (πχ ο ρόλος της βίας κόντρα στο "κακό" πολιτικό σύστημα, ή για το μεταναστευτικό κλπ).

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 30 ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ? ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ? ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ? ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ? Η ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ "ΧΑΙΔΕΨΕ" ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΕ ΤΟ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΕΝΕΕΣ?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, δε διαφωνώ καθόλου. Κατ' αρχάς οι ακροδεξιές αντιλήψεις και στάσεις δεν περιορίζονται σε ένα κομματικό χώρο. Και κατανοώ την αγανάκτηση που μεταφέρεις για τα δύο κόμματα, αλλά ας έχουμε υπόψη ότι η άρνηση της δημοκρατίας, δε σημαίνει βελτίωση της δημοκρατίας.

loukou_3 είπε...

Εφραζοντας παντα ορθα και ψυχραιμα την αποψη μου σαν Δημοκρατης,μπορω να πω οτι η αποψη σας πηγαζει απο την ιδεολογια σας και αυτο σημαινει οτι ποτε δεν ασχολειθηκατε με την ανυπαρξια της ακρο-αριστερας (κκε) γιατι πολυ απλουστατα αυτοι ειναι συντροφοι.Υποβαθμιζεται και αλλο τις δυτικες συνοικιες στης οποιες μεγαλωσαμε οπως καναν και οι αντιστοιχοι σοσιαλοδημοκρατες(αριστεροι) πολιτευομενοι.Οσο αναφορα το ποιοι ψηφισαν την Χρυση Αυγη σας ενημερωνω οτι μεγαλύτερο από το μισό εκλογικό πο­σοστό προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αυτο ερχεται να καταρριψη τα λεγομενα σας για το ποιοι τους ψηφισαν .Τελος το εκρηκτικο μειγμα αμορφωτων και φτωχων συμπολιτων μας θα απαιτουσε περισσοτερο σεβασμο ,αλλα οπως προ ειπα αν τυχον αφησεις μουσι,το παιξεις ψευτοκουλτουριαρης πεταξεις και καμοια μολοτωφ εξω απο τα πανεπιστημια στην ''επετειο'' του πολυτεχνειου τοτε θεωρησε επαναστατης ιδεολογος....Μπραβο σας σοσιαλοψευτοδημοκρατες να την χαιρεστε την Δημοκρατιας σας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Loukou, καλώς ήρθες. Παρακολουθώ το χώρο της αριστεράς και της δεξιάς από τα γενοφάσκια μου. Το κέντρο το πλησίασα μεγάλος... Δεν ξέρω γιατί υποβαθμίζω τις Δυτικές Συνοικίες, ειδικά όταν είμαι ενεργός πολίτης και αεικίνητος για αυτές τις ρημάδες γειτονιές. Αν αναφέρεσαι στο μορφωτικό τους επίπεδο, μπορείς να δεις μία σχετική μελέτη που το αποδεικνύει.

Πράγματι το 30% προέρχεται από τη ΝΔ κι ένα σημαντικό μέρος τελευταία φορά στήριξε ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν αναιρεί τίποτε από όσα είπα. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις, τόνισα, υπάρχουν σε πολλά κόμματα (ο Ζουράρις συνεργάστηκε και με το ΚΚΕ, ο Παπαθεμελής ήταν του ΠΑΣΟΚ, το Δίκτυο 21 είναι "τμήμα" της ΝΔ).

Όσον αφορά του χαρακτηρισμούς, ίσως θα μπορούσες να πεις ότι αυτό το εκρηκτικό μείγμα κάποτε πρέπει να αναλάβει την τύχη του και να μην περιμένει από άλλους να το σώσουν. Βέβαια, τα περί μολότοφ και μούσι πού κολλάνε δε γνωρίζω, αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπαθεμελης ακροδεξιος;;;;;
Η Θεσσαλονικη Σαλονικη;;;;;
Σε λιγο θα μας την πεις και Σολουν, ακομα και Σαλεμ!!!!!

αθεόφοβος είπε...

Επειδή στο σχόλιο μου έβαλα λινκ που παραπέμπει σε άρθρο του Καμπουράκη που δημοσίευσε το Protagon, θεωρώ αναγκαίο να δώσω και ένα άλλο λινκ από το ίδιο σάιτ που δημιουργεί αμφιβολίες για την αλήθεια των μαρτυριών που αναφέρει ο Καμπουράκης.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=15262

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι, αθεόφοβε, το μύθο με τους βιασμούς τον ξέρω. Το θέμα είναι σήμερα η πληροφορία μεταφέρεται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε να την επεξεργαστούμε. Είναι ένας μύθος δίπλα σε εκείνο που θέλουν τα παιδιά μας σε σχολείο να μιλούν αλβανικά αντί ελληνικών, να συγχέουν ξένες λέξεις (μεταναστών) με ελληνικές...

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ με τη σειρά μου πως δυστυχώς η προτίμηση ψήφου στην ΧΑ ήταν συνειδητή απόφαση. Τα ΜΜΕ φρόντισαν να προβάλουν την εγκληματικότητα στοχοποιώντας το λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα, γενικεύοντας φυσικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης σε πρόβλημα των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας συνολικά. Μία άλλη αιτία νομίζω που καθόρισε την επιλογή αυτή ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κύριου Καμίνη περί αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από ''αλλοδαπά στοιχεία'' και από την εγκληματικότητα. Η αποτυχία της πολιτικής αυτής όξυνε σίγουρα τα πνεύματα των ήδη απογοητευμένων με την εξουσία Ελλήνων πολιτών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι μόνο η μεταναστευτική εγκληματικότητα, κουφετάριε, που ήρθε λίγο πριν τις εκλογές για να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους και να απομακρυνθούν από αντισυστημικές/ριζοσπαστικές εκλογικές επιλογές. Είναι ένα ολόκληρη κλίμα που καλλιεργείται εδώ και χρόνια.

ShareThis