εκ του προχείρου

 Τόσο καιρό γράφαμε κείμενα, από τη γνωστή κοινωνιοκεντρική και πολιτική οπτική του «δείμου του πολίτη». Ήταν κείμενα μέσα από μία συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα κι ουδέποτε προσπάθησαν να γίνουν αντικειμενικές αλήθειες. Στο κάτω κάτω της γραφής η αλήθεια δεν είναι μία ή τουλάχιστον δε φωτίζεται μόνο από μία πλευρά. Χρειάζονται πολλά φώτα για να φωτιστούν όλες οι πλευρές της.
Σε τούτα τα χαρακώματα του πολέμου δε έχουμε ούτε μία μέρα ανάπαυλας. Έξω στον κόσμο, μέσα στα μικρά ή μεγάλα κοινωνικά κινήματα διά ζώσης ή διά γραφής θα δώσουμε το παρόν. Ο πόλεμος γυναίκα συνεχίζεται Συγνώμη, πάλι θα αργήσω
Όσο κι αν ήθελαν κάποιοι να μας προβοκάρουν ή να μας σημαδέψουν ως μισαλλόδοξους, εμείς θα συνεχίζουμε την πρακτική της αριστερής σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης με τα λίγα μέσα που έχουμε (και την ικανοποιητική διάδραση κι αναγνωσιμότητα που απολαμβάνουμε). Ο αγώνας δεν τελειώνει για έναν αριστερό στις εκλογές.
Ο τόπος χρειάζεται να αλλάξει. Και δε θα αλλάξει αν κοιτάμε τη δουλειά (είτε την κάνουμε καλά είτε όχι). Το κοίταγμα της δουλειάς μας είναι ο δρόμος που μας απομακρύνει από την πολιτική. Όποιος μας προκαλεί να αγωνιζόμαστε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι κι επαγγελματίες, μάλλον μας κοροϊδεύει ή ζει αλλού και δεν βιώνει τα δικά μας διακυβεύματα. Γιατί τελικά την επιβίωσή μας εμείς την παίζουμε κορώνα γράμματα κι όχι όποιος βολεμένος σε απόσταση ασφαλείας από την εξαθλίωση μας συμβουλεύει.
Οι εκλογές ήταν εξουθενωτικές πνευματικά και σωματικά. Χαίρομαι που πήρα μέρος σε τούτη την διαδικτυακή αναμέτρηση. Ενώ μέχρι τώρα (μετράω ήδη 6 χρόνια στο χώρο και αν δεν κάνω λάθος μόνο ο  Hades, ο Zaphod, ο Ροΐδης και ο Αθεόφοβος έμειναν από εκείνη την πρώτη νεανική/μαθητική στο χώρο παρέα) οι διάλογοι ήταν συνήθως σε πνεύμα σύμπνοιας και συμφωνίας, τώρα είχαμε και πραγματικές αντιθέσεις, ζωντανές διαφωνίες μεταξύ διαφορετικών οπτικών. Αυτή είναι η χαρά του διαδικτύου, βέβαια.
Προ έτους με έβριζαν αριστεροί, τελευταία με έβριζαν προοδευτικοί φαινομενικά πολίτες (εξαιρώ τον μόνιμο σχεδόν διαφωνούντα Αθεόφοβο, του οποίου τα σχόλια επιδιώκω και το διάλογο μαζί του απολαμβάνω για το πνεύμα και τη μεστότητα)Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως οι διαφωνίες μου με μέλη της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής αριστεράς (όχι εκείνο το βδέλυγμα στο facebook που έχει συμπαρασύρει και σοβαρά κι αξιόλογα πρόσωπα) και με κλασσικούς φιλελεύθερους (Μάνου ή Τζήμερου). Από αυτούς τους διαλόγους, δεν απεμπολώ τις διαφωτιστικές διαφωνίες με το ελληνάκι και τους καλυβιστές ή την ομάδα των άθεων στο facebook.. Δε θα αναφερθώ αναλυτικά στους φίλους που συμφωνούμε. Άλλωστε, η διαφωνία φωτίζει περισσότερο το πνεύμα παρά η συμφωνία που μας εγκλωβίζει.
Μόνα μελανά σημεία, η παρεξηγημένη κριτική μου (που επαληθεύτηκε) για τους Οικολόγους Πράσινους και μεταφράστηκε από υποψήφιο βουλευτή τους ως κακόβουλη και έναν φίλο που δεν περίμενα ότι έπαιρνε ληγμένα (γιατί μόνο έτσι εξηγείται η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και στάση του).
Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση όπου οι πληροφορίες κι η ανταλλαγή απόψεων, επιχειρημάτων και ιδεών στο διαδίκτυο κυριάρχησε επί των συμβατικών μέσων. Για πρώτη φορά φάνηκε η δυναμική του νέου μέσου στην επικοινωνία των απλών πολιτών.
Με τα αρνητικά και τα θετικά του διαλόγου των πολιτών (φανατισμός, κακεντρέχειες, μονόπλευρες απόψεις, ζωντάνια, ανταλλαγή θέσεων, σοβαρότητα). Συχνά, αν όχι τις περισσότερες φορές, ο εικονικός διάλογος ήταν απείρως ανώτερος ποιοτικά από εκείνον στις τηλεοπτικές οθόνες.
Οι εκλογές και η χρήση του διαδικτύου (όπου η κόντρα μονοπωλήθηκε στο διακύβευμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο) ανέδειξε την αδυναμία των συμβατικών μέσων να πιάσουν τον παλμό του κόσμου. Και αυτή η εγγενής αδυναμία -εφόσον μιλάμε για επιχειρήσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση- τα κατέστησε τους πραγματικούς ηττημένους του εκλογικού αγώνα.
Τελείωσαν οι εκλογές, κατάλαβα ότι ήρθε καλοκαίρι και άλλαξα το φόντο. Ίσως πρέπει να αλλάξω λίγο και ύφος, να το κάνω πιο ελαφρύ θεματολογικά, αλλά θα φανεί από την επικαιρότητα...
 Το νέο στοίχημα, είναι ένα βιβλίο, που άφησα στη μέση. Θέλει πολύ δουλειά και αρκετή μελέτη, αλλά είμαστε στη δεύτερη φάση, οπότε ένα μεγάλο μέρος έχει ήδη προχωρήσει

18 έκριναν :

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ήρθε η ώρα ν' αναπαυθεί κι ο πολεμιστής.
Υπάρχει πρόχειρο κανένα πιπινάκι;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δύο μουρίτσες στο σπίτι μέσα (3, 1) και μία κούκλα (δε λέμε ηλικία)...

αθεόφοβος είπε...

Δείμο μου ευχαριστώ για τα καλά λόγια αν και τελευταία σε έχω στεναχωρήσει λιγάκι με όσα σου έχω σούρει με το κόλλημα σου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βλέπεις εκείνος ο Αντιφάνης με το :Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια, μου έχει σφηνωθεί στο μυαλό από την εποχή που έγραφα εκθέσεις στο φροντιστήριο για τις εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο!
Πάντως πιστεύω πως τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές τα σχόλια που ανταλλάξαμε αντικατέστησαν επάξια τα debate που δεν έγιναν!
Μη έχοντας και μη σκοπεύοντας να αποκτήσω σύνδεση με το facebook δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι το το βδέλυγμα σε αυτό.
Επίσης μια φιλική συμβουλή.
Δεν ξέρω σε ποιόν έγραψες πως παίρνει ληγμένα αλλά πρέπει να καταλάβεις πως δεν έχουν όλοι την αίσθηση του χιούμορ να σου απαντήσουν καταλλήλως,
πχ γιατί δεν μου το έλεγες όταν μου τα έδινες,
ή μου τα έδωσε ο Στρατούλης και ξέρεις πίστευα πως με αυτά καταφέρνει να ξεπερνά και τον Λαφαζάνη στην μπαρουφολογία,
ή ήταν από τα γενόσημα του Λοβέρδου κτλ
Τέλος και μια συμβουλή στον Ασκαρ.
Άντε ρε παντρέψου και θα δεις με δύο μικρά παιδιά να στριφογυρνάνε στα πόδια σου πόση διάθεση θα έχεις να κυνηγήσεις πιπίνια!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, δε με στεναχωρείς. Δημιουργικές διαφωνίες που φωτίζουν την οπτική, το σκεπτικό του άλλου, είναι άκρως θεμιτοί.
Σίγουρα όλες οι θέσεις-αντιθέσεις, λειτουργούν καλύτερα από κάθε τηλεμαχία, όταν βέβαια υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός κι επιθυμία να ακούσουμε την άποψη του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνούμε.
Αυτό με τα ληγμένα που είπες ήταν πετυχημένο. Αυτός που τα πήρε το ξέρει καλά. Ξέρεις λόγω κλίματος με το ΨΝΘ στη γειτονιά μου (λίμα μόλις μέτρα ακτίνα), αντιλαμβάνομαι με μιας τη διχασμένη προσωπικότητα ή εκείνον που θέλει να προκαλέσει για να φανεί κι γράφει άρθρα προκλητικά. Είναι οι παιδικές ασθένειες που βιώναμε πριν από λίγα χρόνια, εκεί κοντά στα 2006-2008 (μοιάζει με ένα ιωβηλαίο διαδικτυακό).

2Σx2 είπε...

Αν και απολογιστικού χαρακτήρα το post, προκύπτουν κάποια πράγματα που αναφέρονται σε αυτό.
Πράγματι αυτό το σετ εκλογών ήταν εκείνο όπου το ίντερνετ έπαιξε μεγάλο ρόλο. Η ταχύτητα του μέσου έδωσε πλήθος πληροφοριών πανταχόθεν. Μελανό σημείο ότι η δημοσιογραφία γίνεται όλο και πιο φτηνή με ολόκληρα sites να χρειάζονται φροντιστήρια δεοντολογίας περί της άσκησης του επαγγέλματος. Επίσης, το ακατάσχετο trollαρισμα και spamming σε fora και blogs.
Ένα παιχνίδι εντυπώσεων που πια κουράζει.
Τέλος πάντων, για να μη γίνομαι κουραστικός και να γράφω σεντόνια εύχομαι το καλοκαίρι να είναι αρκετά ήρεμο ώστε να χαλαρώσουμε λίγο όλοι μιας και οι τελευταίοι μήνες ήταν μόνο φθορά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

2Σx2, πράγματι απολογιστικού χαρακτήρα.
Ήρεμο δεν το βλέπω να είναι, ήδη ετοιμάζονται νέα μέτρα -ή καλύτερα συνεχίζονται εκείνα της κυβέρνησης Παπαδήμιου. Εδώ θα είμαστε να σχολιάζουμε, μέσα στη ζέστη (πού λεφτά να πάμε διακοπές φέτος, αχ πού είναι οι εποχές που κάναμε τρεις διακοπές το καλοκαίρι).

Swell είπε...

Aφού λοιπόν, λόγω εποχής, άλλαξες το φόντο, να ελαφρύνεις και τη θεματολογία. Με ιστορίες από τα μπαρ της παραλίας τη νύχτα, όταν οι μουρίτσες (υποθέτω) κοιμούνται...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λες, ρε Swell;

teleytaios είπε...

Δήμο, διάβασα, ξαναδιάβασα το άρθρο σου... Σίγουρα εσύ το έγραψες, χα, χα, χα...

Ωραίο φόντο, έτσι μου έρχεται να βουτήξω!

Την καλησπέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί, Κώστα, αμφισβήτησες τη γνησιότητά του; Ήμουν πολύ ευγενικός; Ή επειδή ήταν μαζεμένες σκέψεις εκ του προχείρου;

Unknown είπε...

Κοίτα, καλά πήγες να το τελειώσεις, αλλά το χάλασες.
Αφού θες να πιάσεις κάτι ελαφρύ θεματολογικά, πιάσε τις παραλίες και τις γυναίκες ;)

Ευάγγελος είπε...

Επιτρέψτε μου να θεωρώ, ότι τα μόνα κόμματα που είχαν λόγο να πάμε σ' επαναληπτικές εκλογές ήταν η Νέα Δημοκρατία κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεν ΝΔ ακολουθώντας την επιθυμία του αρχηγού της για τη θέση του πρωθυπουργού, που παραλίγο -αν δεν έβγαζαν όλους τους μπαμπούλες απ' τις ντουλάπες- να της έβγαινε ξινός, ο δε ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβλεπε τη δυναμική του κι ήθελε ν' αυξήσει τα ποσοστά του, από κάποιο σημείο μάλιστα και μετά, με την ψευδαίσθηση της κυβερνητικής εξουσίας χάθηκε το μέτρο κι "μπάλα" μαζί. Τότε τον φοβήθηκαν όσοι κεντροαριστεροί πιθανόν σκέφτονταν να τον στηρίξουν. Πάντως αμφιβάλλω, αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα συγκυρία επιθυμούσε διακαώς την διακυβέρνηση του τόπου, αυτό θα φανεί κι απ' το ύφος της αντιπολίτευσης που θα επιλέξει. Νομίζω, ότι θ' αξιοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο για να οικοδομήσει προφίλ κόμματος εξουσίας για τις επόμενες εκλογές. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, καλό καλοκαίρι για όλους!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ελαφρύ, Darthiir the Abban; Μην ανησυχείς θα το ρίξω στην ποίηση αν είναι...

Ευάγγελε, προφανώς αναφέρεσαι στο topic της ημέρας. Επίτρεψέ μου να έχω άλλη άλλη άποψη. Ως αίτια εκτιμώ την ελπίδα του του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (για εκλογικό ψαλίδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αφού θα κατηγορούνταν ως υπεύθυνος) και η ανάγκη του συστήματος για έναν αριστερό κρίκο μέσα στην κυβέρνηση ώστε να μειωθούν οι λαϊκές.

teleytaios είπε...

Λόγω ευγένειας βεβαίως βεβαίως, χα, χα, χα... Νομίζω ότι είναι το πρώτο σου κείμενο με τέτοιο ύφος!

Καλό απόγευμα!

Zaphod είπε...

Καλο ποστ!

Ηρθε το καλοκαιρι, τελειωσαν οι εκλογες , αλλα κατι τις μου λεει πως αναπαμο δεν θα εχουμε διοτι ο Αντωνης ..... (συμπληρώστε!)


Πολυ καλή η κατακλείδα-επικεφαλίδα:

"Το Μάιο οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έκαναν κυβέρνηση., ενώ τον Ιούνιο κάνουν. Ουσιαστικά όμως πράττουν τώρα αυτό που έκαναν τότε. Μόνο που χάσαμε ένα και πλέον.
Το σύστημα έχει ανάγκη ένα αριστερώνυμο κόμμα για να μειώσει τη λαϊκή αντίδραση και να περιορίσει την κοινωνική αντιπολίτευση.
Στόχος της προηγούμενης άρνησης ήταν απλά να εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα εκλογική αναμέτρηση και να επανακάμψουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος και η ΔΗΜΑΡ πίστεψαν ότι θα καρπωθούν τους αριστερούς/κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ εκλογικούς δουλοπάροικους τους Πολίτες και ελπίζοντας η ΔΗΜΑΡ στα εκλογικά ψίχουλα της αγανάκτησης.
Δε διάβασαν τα αποτελέσματα σωστά και τώρα τρέχουν να αποκαλύψουν τις ουσιαστικές τους συμφωνίες με τη ΝΔ."

Σωστός!!

Υ.Γ. Απο παλιους που τα λεγαμε επισης ειναι ο κολλητος μου ο estarian και ο ροϊδης που παιζουν μπαλα ακομα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, ως νεότερος -και φυσικά πολύ αγαπητός επισκέπτης (κι εξαιρετικά ευγενικός και κριτικός)- δε γνώρισες το παλαιότερο στυλ μου, εκείνο το ελαφρότερο με τάχα προσωπικό ύφος να λέω τα ίδια βαριά θέματα... Είναι το καλοκαιρινό ύφος.

Zaphod, με τον estarian σπάνια συναντηθήκαμε και διαλεχτήκαμε. Τον Ροΐδη τον ξέχασα και σπεύδω αμέσως να συμπληρώσω.

Ανώνυμος είπε...

Ως πολύ νέος στο χώρο του μπλογκοχώρου έχω να δηλώσω πως πρώτη φορά συμμετείχα (στο βαθμό που μπορούσα) σε συζητήσεις και σχόλια με θέμα-τι άλλο- την πολιτική και την κοινωνία συνολικά και ομολογώ πως καμία τηλεόραση, κανένας πολιτικός, κανένας δημοσιογράφος και κανένα κανάλι δεν μπορεί να μου προσφέρει ιδεολογικά και πνευματικά όσα κέρδισα από τέτοιου τύπου τοποθετήσεις και απόψεις.

Η νέα γενιά μίλησε χα χα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κουφετάριε, αυτό ακριβώς. Καμία ανάλυση δεν μπορεί να έχει το βάθος του απλού πολίτη που σχολιάζει. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά πρωτίστως επειδή είναι μία λαϊκή άποψη, λίγο πιο περίτεχνη και βαθιά από εκείνη του καφενείου.

ShareThis