σχετικά με το περιβάλλον

Πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα το κλίμα ...έγραφε ο Τύπος ότι έθεσε ο πρωθυπουργός. Μαζί με τον υπουργό, κ. Σουφλιά, συζήτησαν μέτρα στην κυβερνητική τις προάλλες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους εγχώριους εκπεμπόμενους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο. Μα αυτό, πώς μπορεί να γίνει όταν η κυβέρνηση είναι εκείνη που ήθελε να αποκαταστήσει τα καμένα και άλλα δάση και τον αιγιαλό με...τσιμέντο;
Πώς μπορεί να ακολουθείται νέα ενεργειακή πολιτική, όταν η κυβέρνηση ακολουθεί ενεργειακές πολιτικές του παρελθόντος και στηρίζει το χτίσιμο υποσταθμού της ΔΕΗ στη Σταυρούπολη; Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο -ακριβό ναι- να κατασκευάσει ένα συγκρότημα φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας; Αυτό θα ήταν και πιο ωραίο αισθητικά και καμία επιβλαβή συνέπεια δεν θα είχε για τους γύρω κατοίκους. Και μένω εδώ, γιατί υπάρχουν και ακριβότερες λύσεις όπως οι συνδυαζόμενες αιολικές και ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Τι θα γίνει με τη γραμμή του μετρό που υποτίθεται ότι θα φτάσει μέχρι τη Σταυρούπολη; Θα γίνει και αυτό σαν την οδό Λαγκαδά που ακόμα δε λέει να τελειώσει; Ακούγεται ότι η σύμβαση για την υποθαλάσσια αρτηρία απαγορεύει ρητά τη δημιουργία άλλων συγκοινωνιακών μέσων εκτός από τα ήδη προγραμματισμένα -ισχύει; Εκτός αν το αυτοκίνητο δε συμβάλλει στη μόλυνση.  Πώς ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για το περιβάλλον, όταν προτρέπει σε τριμεντοποιήσεις στρατοπέδων και δεν παραχωρεί το στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη που στόχος της δημοτικής αρχής είναι μία Ανθρώπινη Σταυρούπολη με ένα μητροπολιτικό πάρκο για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης; Γιατί δεν επεμβαίνει ταχύτερα η φιλική προς το περιβάλλον κυβέρνηση ώστε να γίνει επιτέλους ο πνεύμονας αυτός πρασίνου;
Σχετικά πάντως με τον υποσταθμό της ΔΕΗ στο στρατόπεδο γιατί κάποιοι αρνούνται την υπογειοποίηση των καλωδίων του; Αυτό δε σημαίνει λιγότερο κίνδυνο για σοβαρότατες παθήσεις; Εν τοιαύτη περιπτώσει πάντως φαίνεται ότι η ολιγωρία έστρωσε το δρόμο και ακόμα και σήμερα προκειμένου να δικαιολογηθούν παρελθούσες ολιγωρίες φτάνουν κάποιοι σε βερμπαλιστικό μαξιμαλισμό τόσο εύκολα και τόσο ανέξοδα.
Η πολιτική πάντως που από την αρχή η παράταξή μας σχεδίαζε ήδη μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης προς τη δημιουργίας μας Ανθρώπινης Σταυρούπολης. Μία πολιτική που επιφανής δημοσιογράφος χαρακτήρισε αναφορικά με το στρατόπεδο του Παύλου Μελά αιρετική, αφού όλοι οι άλλοι δήμοι και οι δήμαρχοι μέχρι τώρα στόχευαν απλά στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων.
Πάντως στις 21 του Μάρτη (Παγκόσμια Ημέρα προστασίας των δασών) έδωσαν το ραντεβού τους "οι φίλοι του πρασίνου" σε συνεργασία με το Ράδιο Θεσσαλονίκη και με το Δήμο Σταυρούπολης και καμιά εκατοσταριά άτομα κάθε ηλικίας και συμβολικά φύτεψαν 83 δέντρα στη νησίδα της Δενδροποτάμου.

36 έκριναν :

Kelsos είπε...

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση άλλα λέει κι άλλα κάνει.

Αν όντως ισχύει αυτό περί της συμφωνία της υποθαλάσσιας τότε όντος κρίμα. Γιατί περισσότερα μέσα συγκινωνίας σημαίνουν και περισσότερη ευκολιά μετακίνησης γι αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

Μπορώ να πω ότι η ιδέα για το στρατόπεδο είναι πράγματι υπέροχη, χρείαζονται τέτοιοι πνεύμονες πρασίνου στης μεγαλουπόλεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτό, λέμε κι εμείς, αλλά τελικά μόνο δημοσιογράφοι και κάποιοι πολίτες μας ικανοποιούν.

Ναυαγός είπε...

Μπράβο σας για την ιδέα σας για το χώρο του στρατοπέδου.

Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου ώς πρώτο γνώμονα έχουν την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον περίπου στα αζήτητα και μόνο για τις κάμερες.

Η μόνη σοβαρή λύση είναι να συνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Περισσότερο Φ.Π.Α. δηλαδή σε περισσότερο βλαβερά για το περιβάλλον προϊόντα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα και η προηγούμενη προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης μιλούσε για οικονομική ανάπτυξη. Αλλά ρε φίλε το τσιμέντο μας έπνιξε πια. Όχι άλλο τσιμέντο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Για την υποθαλάσσια και τις επιπτώσεις της σύμβασης δείτε εδώ:
http://oneiros.gr/blog/2007/02/11/privilegezone

Unknown είπε...

Στο συλλογικό φαντασιακό τουο νεοέλληνα, δυστυχώς, η ανάπτυξη έχει συνδεθεί άμεσα με το μπετόν. Κι όταν έχεις αγράμματους ΥΠΕΧΩΔΕδες που προσκυνούν αυτήν την αντίληψη (οι τρεις τελευταίοι είναι ο ένας χειρότερος από τον άλλο) δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ θεωρώ ότι οι κίνδυνοι από τις γραμμές υψηλής τάσης και τους υποσταθμούς γενικά μεγαλοποιούνται σε σημείο υπερβολής. Ένα ασύρματο τηλέφωνο (ούτε καν κινητό) μέσα στο σπίτι εκπέμπει πολλαπλάσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από μια γραμμή υψηλής τάσης ή έναν υποσταθμό στα 100 μέτρα, και σε πολύ πιο επικίνδυνες συχνότητες από τα 50 Hz της ΔΕΗ.

Για τα φωτοβολταϊκά, να σας ενημερώσω ότι δεν είναι πανάκεια. Κοστίζουν πάνω από 3.500 €/kW και αποδίδουν περίπου 110 W/m² (δλδ, ένα Φ/Β πάρκο μέγιστης ισχύος 10 MW χρειάζεται καμμιά 90ριά στρέμματα και κοστίζει πάνω από 35 εκατ. €)!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Η εμπορική πάντως έκθεση που πρόκειται να γίνει εντός του στρατοπέδου δεν νομίζω ότι συνάδει με την όλη αντίληψη περί μητροπολιτικού πάρκου.

Έχει φτάσει πλέον να θεωρείται αιρετικό το να υποστηρίζεις τη δημιουργία πρασίνου και ελεύθερων χώρων προς όφελος της κοινωνίας.

Είναι γεγονός Vrennus ότι υπάρχουν διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις για το πόσο επικίνδυνες είναι οι εντάσεις των πεδίων που δημιουργούνται από κέντρα διανομής υψηλών τάσεων. Εντούτοις αυτό που υποστηρίζω είναι ότι πρέπει αυτοί ο σταθμοί να βρίσκονται σχετικά μακριά από χώρους που υπάρχουν ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας (σχολεία, γήπεδα, νοσοκομεία, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία). Τώρα το θέμα των φωτοβολταϊκών το έφερες πάλι στο οικονομικό. Από την αρχή είπε ο Δήμος ότι είναι μια ακριβή λύση. Η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής είναι ακριβή. Πρέπει να το καταλάβουμε και να μπούμε σε μια αναπτυξιακή λογική τελείως διαφορετική από την υπάρχουσα. Π.χ. πλήρη αποδέσμευση από τον λιγνίτη, το πιο ρυπογόνο υλικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα έχει κόστος; Φυσικά. Ποιός είπε ότι δεν θα έχει; Στην πράξη όμως πρέπει να εφαρμόζεται η αειφορία και όχι μόνο στα λόγια.

roidis είπε...

παρ΄όλο που συμφωνώ σε όλα, θα προτιμούσα να έλεγες αντί κυβέρνηση τη λέξη Κράτος, το οποίο πρέπει να λειτουργεί με μακρόχρονο κεντρικό σχεδιασμό φτιάχνοντας υποδομές, συντηρώντας και βελτιώνοντας παράλληλα τις παλιές. Από τα μεγαλύτερα έως και τα πιο ασήμαντα της καθημερινής ζωής.

σχεδιασμός και ξανά σχεδιασμός.
συνείδηση, οργάνωση.

tsalimi είπε...

Αγαπητέ μου Δείμο,
ξεπετάς με δυο αφορισμούς (ολιγωρία για υποσταθμό της ΔΕΗ, οικονομική ανάπτυξη για το στρατόπεδο Παύλου Μελά)την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης στο Δήμο Σταυρούπολης και βιάζεσαι να χαρείς για το χαρακτηρισμό που απένειμε, μη κατανομαζόμενος «επιφανής δημοσιογράφος» στη νέα διοίκηση με αφορμή την πολιτική για το στρατόπεδο Παύλου Μελά, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια αυτή η πολιτική.
Όσο κακές ήταν οι υπερβολές προεκλογικά, άλλο τόσο κακές είναι οι βιασύνες μετεκλογικά.
Με νηφαλιότητα περιμένουμε την αιτιολογημένη απόρριψη των πολιτικών του παρελθόντος και το σχεδιασμό των πολιτικών που θα τις αντικαταστήσουν.
Εννενήντα ημέρες άσκησης εξουσίας είναι προφανώς λίγες, ακόμα και για μια διοίκηση που έμοιαζε να έχει λύσεις για όλα από την παραμονή των εκλογών.
Θα περιμένουμε κι άλλο. Ο πληθυντικός αναφέρεται σε όσους δεν συμμερίζονται την ευκολία καταδίκης του αντιπάλου και τη δυστοκία κατάθεσης προγραμματικών θέσεων.
Σε αναμονή λοιπόν.

Unknown είπε...

Στην πόλη μου, τουλάχιστον, έχει δοθεί το ένα από τα 2 στρατόπεδα στην δημοτική αρχή, που παρεμπιπτόντως είναι διαφορετικού κόμματος από την κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό. Η σκέψη της δημοτικής αρχής είναι να γίνει πάρκο και πολύ καλά κάνει. Δεν βλέπω που "προτρέπει" η κυβέρνηση στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων όπως αναφέρεται.

Για την ενέργεια, είναι μεγάλο θέμα και θα συμφωνήσω. Η πολιτική της ΔΕΗ, που ακόμα φράγματα φτιάχνει και καταστρέφει το περιβάλλον, είναι παλιομοδίτικη. Καιρός είναι να ξεπεράσει τον εαυτό της και να επενδύσει σε καινούργιες μορφές ενέργειας.

tsalimi είπε...

Το εννενήντα τρόπος του λέγειν.
Αφού 31+28+23=82, ογδόντα δύο λοιπόν αντί των εννενήντα.
Συγγνώμη για το διπλό σχόλιο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερικά σχόλια μου άρεσαν πάρα πολύ και ορισμένα άλλα έπρεπε να είναι αναμενόμενα, αφού το άρθρο φάνηκε ελλιπές. Έτσι, ίσως χρειαστώ λίγο μεγαλύτερο χώρο να απαντήσω και να συμπληρώσω την εικόνα.

Greek History, η κυβέρνηση κολλάει στην προώθηση παλιάς ενεργειακής πολιτικής λογικής. Πέραν τούτου θέλει να χτιστούν στρατιωτικές κατοικίες -δίκην νταβατζή μιλώντας- στο χώρο και αρκετών μέτρων και απαιτώντας μεγαλύτερη οικοδομική κάλυψη (νηπιαγωγεία, σχολεία, δρόμους). Βέβαια ο Ροΐδης έχει δίκιο όταν λέει ότι έπρεπε να μιλήσω για κράτος και όχι απλά για τη σημερινή κυβέρνηση.

Από την άλλη, Μιχαλάκη, πρέπει να τονίσω ότι προσωπικά είναι εντελώς αντίθετος με την οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση του χώρου του στρατοπέδου και νομίζω ότι το έχω αποδέιξει. Ωστόσο, ορισμένες ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ με υποχρεώνουν να δεχτώ την ενέργεια. Πώς πέρασε ομόφωνα, είναι άλλο θέμα.

Vrennus, το κόστος είναι υπερβολικό νομίζεις; Προτρέπω να διαβάσεις, φίλε μου, το
post του Dragon & Lion
. Αν και διατηρώ επιφυλάξεις για τα στοιχεία που βρήκε, ωστόσο δεν μπόρεσα να βρω απάντηση στις πηγές του.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπύρο, σε ξέχασα. Αλλά μάλλον είναι ακόμα η ανάγκη να δικαιολογούμε τις απαράδεκτες πολιτικές άλλων (αν και ευθύνη έχει πολύς ακόμα κόσμος). Η κριτική έχει να κάνει με τις απόψεις μου; Οι δικές μου καλώς ή κακώς δεν αλλάζουν. Ήμουν και είμαι φίλος του πράσινου.

Σχετικά με τη μεθοδολογία του σχολίου, έχεις δίκιο. Έπρεπε να αφήσω δουλειά εκείνη τη στιγμή και να εξετάσω αναλυτικά την ημέρα έκδοσης του Αγγελιοφόρου που ο Μάκης Βοϊτσίδης έγραψε στη δεύτερη σελίδα ότι ο δήμαρχος είναι αιρετικός όταν θέλει πράσινο, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι θέλουν να τσιμεντοποιήσουν ανάλογους χώρους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Το ότι είναι ομόφωνες δε σημαίνει ότι είναι και σωστές. Έχω διατυπώσει την άποψη ότι η σημερινή Διοίκηση (που τη στηρίζω κι εγώ) θα μπορούσε να μπλοκάρει (και όχι μπλογκάρει) την διαδικασία (δεν γνωρίζω τον τρόπο).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερικές αποφάσεις είναι και δύσκολο να μπλοκάρονται και δεν ξέρω αν και αυτό μπορεί να γίνει διά του λόγου το αληθές. Αλλά η ομοφωνία είναι από μόνο του ένας ανασταλτικός πολιτικός παράγοντας (δεχόμενος τη λογική του λάθους).

αθεόφοβος είπε...

Χαίρομαι που τα σχόλια στο κείμενο αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της περιοχής σας!
Συμφωνείτε διαφωνώντας ότι δεν θέλετε άλλο τσιμέντο !

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι. Έχεις δίκιο. Αλλά είμαστε και ειλικρινείς.

Nemertes είπε...

Υπάρχει μια ωραιότατη λεξούλα σχετικά με το περιβάλλον. Φωτοβολταϊκά κάτοπτρα. Πώς λέμε ηλιακός θερμοσίφωνας. Ένα τέτοιο πράγμα, να σου δίνει ηλεκτρική ενέργεια όλη την ημέρα.

Μπορείς να μου εξηγήσεις εσύ πώς σε μια χώρα με τεράστια ηλιοφάνεια, δεν χρησιμοποιούνται ευρέως;

Ξέρω μπορείς. Όλοι μπορούμε. Αυτό είναι που με τσαντίζει...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νημερτή μου, πρέπει μερικές φορές να δημοσιοποιούμε τα προβλήματα του τόπου μας. Ίσως έτσι βρούμε κι άλλους συμπαραστάτες.

Unknown είπε...

Τα Φ/Β δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λόγω κόστους. Αφ' ενός είναι η επένδυση σε εξοπλισμό, εφ' ετέρου σε γη - και τα άτιμα τα Φ/Β χρειάζονται πολύ μεγάλες εκτάσεις. Για να (συγ)κρίνετε, για να καλυφθούν 100% οι ανάγκες σε ρεύμα της Ε.Ε. από Φ/Β πρέπει να καλύψουν έκταση όση η Κύπρος! Για μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, το κόστος της kWh από Φ/Β εκτιμάται σε 20 λεπτά - χωρίς την αξία της γής. Υπάρχει και το ζήτημα της διαχείρισης των κυψελών που έχει λήξει η ωφέλιμη ζωή τους (περίπου 30 χρόνια). Προς το παρόν, η μόνη συμφέρουσα επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται να είναι σε αιολικά πάρκα - και πάλι με πολύ μεγάλες επιδοτήσεις και στην επένδυση και στην τιμή αγοράς του ρεύματος. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γίνει όταν θα χρειαστεί να αντικατασταθούν οι ανεμογεννήτριες και δεν θα υφίστανται επιδοτήσεις. Πάντως συμφέρει αν θέλει κάποιος να εγκαταστήσει Φ/Β στην ταράτσα του ή τη σκεπή του ή οπουδήποτε, για ιδιοκατανάλωση, και να πουλάει στη ΔΕΗ το περίσσευμα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η γη μπορεί να βρεθεί από δημοτική ή κρατική, στις πλαγιές λόφων ή βουνών που στέκουν ξερά, χωρίς δάση, σε παλιά νταμάρια κλπ Αυτό που θέτεις το έχω ήδη προτείνει για άλλες χρήσεις στον εν λόγω δήμο.

patsiouri είπε...

Εδώ και χρόνια κάνω ανακύκλωση, ακολουθώ πιστά τα πρέποντα..
Προχτές λοιπόν είδα τους υπαλλήλους του δήμου που άδειαζαν καί τους δύο κάδους, τον πράσινο και το μπλέ, μαζί στη σκουπιδιάρα..
Πήγα να τους πώ κάτι..ήταν και νύχτα..άρχισαν να μου λένε άλλου είδους μαλακίες..έφυγα..
Την επομένη πήρα στο δήμο και ανέφερα το περιστατικό..
Ήταν μία κλώσσα που μου είπε απλά πως θα το αναφέρει..
Άρχισα να το λέω τριγύρω και το είχε εντοπίσει πολύς κόσμος..
Τίποτα όμως!
Ούτε τα ονόματά τους δέ ζήτησαν στο τηλ.
Άν δέ μπορούμε να μοντάρουμε ούτε αυτά τα απλά..τί να πώ..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως έχεις δίκιο. Ξέρω ότι συχνά μπαίνουν στην ίδια σκουπιδιάρα, αλλά ελέγχονται στο σταθμό μεταφόρτωσης (όπου υπάρχει). Από την άλλη -όπως στη Θεσσαλονίκη- πολλοί δήμοι δεν έχουν σκουπιδιάρες και περιμένουν από τις τοπικές ενώσεις δήμων.

Προτείνω μία επιστολή προς το ΔΣ και στην πρώτη συνεδρίαση να είσαι εκεί να δεις αν θα συζητηθεί το θέμα. Αν και πάλι δε γίνει τίποτα, μία απλή αναφορά στον εισαγγελέα αρκεί. Θα δεις ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

cyberdustz είπε...

Το κόστος των Φ/Β δεν είναι μόνο η παραγόμενη ενέργεια και το κόστος γης, αλλά και η αποθήκευση της. Οι μπαταρίες είναι το πιο κοστοβόρο μέρος. Σε μικρές εγκαταστάσεις για ιδιοκατανάλωση μερικών κιλοβάτ είναι είδη ένα αντικίνητρο, σκέψου τώρα σε μεγάλη έκταση όπως μία σχετικά μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Γενικά να περιμένετε ένα μέσο όρο 200 Watt το πολύ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή για μία οικογένεια θα χρειαστούν 20 τετραγωνικά μέτρα το λιγότερο (και ένα δωμάτιο με μπαταρίες). Μη σας γελούν οι διαφημιστικές φωτογραφίες των εταιριών που παράγουν ή εμπορεύονται αυτά τα συστήματα. Με αυτά που απεικονίζουν στα φυλλάδια τους μόνο την τηλεόραση μπορείς να τροφοδοτήσεις, άντε και μία λάμπα των 40W. Για όσους ενδιαφέρονται, το κόστος αγγίζει τα 25000 Ευρώ για τα πέντε κιλοβάτ, όπως φαίνετε από αυτό το σάιτ, και δεν υπολογίζω τις μπαταρίες και τα συστήματα μετατροπείς http://www.mrsolar.com/page/MSOS/PROD/sharp/Sharp200.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ κάνω λόγο για ένα συνολικότερο σχέδιο ενεργειακής πολιτικής. Σε τέτοια έκταση έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές προσπάθειες που απέδωσαν σε πόλεις στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Lion είπε...

Καλημερα,

ημουν ετοιμος να σχολιασω τα περι κοστους, αλλα με προλαβε ο ιδιοκτητης του μπλογκ. Επισημαινω ξανα, οτι ο _συνδυασμος_ των εναλλακτικων πηγων ειναι η οικονομικοτερη λυση.

Σκεψη μονο απιτειται (στο πως θα συνδυαστουν εξυπνα). Η σκεψη ειναι δωρεαν αλλα κατι που πολλοι δεν θελουν να επενδυσουν.

vrennus, δεν μπορουμε να κανουμε τεχνικοοικονομικη αναλυση στα σχολια ενος μπλογκ. Αλλα θα προτεινα να σκεφτομαστε λιγο πιο ανοιχτα. Δεν σε κατηγορω, δεν θελω να σε θιξω προσωπικα - αλλα τα λογια σου εκφραζουν μια καθιερωμενη, βολικη σταση.

Για παραδειγμα, στην ανηλιαγη Γερμανια εχουν "πλακοστρωσει" τα κρασπεδα των αυτοκινητοδρομων με φωτοβολταικα. Πηραν δηλαδη μια δωρεαν εκταση (εκατονταδες χλμ. κρασπεδο που υπαρχει ετσι κι αλλιως για λογους ασφαλειας).

Οι εναλλακτικες πηγες ενεργειας απαιτουν και εναλλακτικους τροπους σκεψης. Υποτιθεται οτι εμεις οι ελληνες ειμαστε πιο δημιουργικα μυαλα απο τα ρομποτακια τους γερμανους...

Στο κοστος: σου προμηθευω οτι ωρα θελεις μια ηλιακη εγκατασταση για μονοκατοικια. Ισχυος 3,5 κιλοβατ, ΧΩΡΙΣ μπαταριες (ειναι αχρηστες) και με τιμη αγορας 7000 ευρω. Και στα 7 χιλιαρικα ειναι και το εμπορικο μου κερδος μεσα.
Μια τυπικη οικογενεια χρειαζεται στην Γερμανια (κρυο, θερμανση, πολυς φωτισμος) 2,5 κιλοβατ.

Οταν υπαρχει περισσεια ηλιου, το περισσειο ρευμα διοχετευεται προς το δικτυο της ΔΕΗ (το ρολοι της ΔΕΗ γυριζει αναστροφα) και κερδιζεις λεφτα. Οταν δεν υπαρχει ηλιος, καταναλωνεις ρευμα απο την ΔΕΗ. Γι' αυτον τον λογο ΔΕΝ χρειαζεσαι μπαταριες.

Οι νομοι υπαρχουν και στην Ελλαδα. Ισχυουν απο το καλοκαιρι του 2006. Το ρευμα που διοχετευεις στην ΔΕΗ σου αποφερει 0,62 ευρω (την τιμη την επιδοτει η ΕΕ) και το ρευμα που καταναλωνεις σου κοστιζει 0,15 ευρω (ανα κιλοβατωρα παντα).

Με αυτα τα νουμερα, εχεις αποσβεσει την επενδυση των 7000 ευω σε λιγα χρονια.

Δειμο, συγνωμη για το τεραστιο σχολιο.

Lion είπε...

Συγνωμη ξεχασα: η απαιτουμενη επιφανεια για τα προσφερομενα 3,5 κιλοβατ ειναι _μικροτερη_ απο το εμβαδον μιας τυπικης στεγης μονοκατοικιας.

ΔΕΝ απαιτειται εξτρα επιφανεια, η στεγη υπαρχει ετσι κι αλλιως.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τέτοια εύληπτα σχόλια είναι πάντα αποδεκτά. Σ' ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τις γνώσεις αυτές και στο δικό μου ιστολόγιο.

melomenos είπε...

έστω κι ένα δεντράκι μερικοί αν καταφέρνουμε να φυτέψουμε ή εστω λίγα αν σώζουμε είναι κάτι!
τώρα για τους "άλλους" απαξιώ και να αναφερθώ τι κάνουν χαλάω το σάλιο μου! ούτε κι'αυτό δεν αξίζουν!
καλό σου Σαββατοκύριακο

Lion είπε...

Δυστυχως ειμαι υποχρεωμενος να ανακαλεσω εν μερει το προηγουμενο σχολιο μου.

Εδωσα - στην βιασυνη μου - λανθασμενα στοιχεια. Λυπαμαι για την παραπλανηση, δεν ειχα κακη προθεση. Επανορθωνω ζητωντας συγνωμη:

Το λαθος στοιχειο ειναι οτι "μπορω να προμηθευσω ... οτι ωρα θελεις". Σβήστο το "οτι ωρα θελεις". Για προμηθεια φωτοβολταικων υπαρχει 5μηνη λιστα αναμονης!

Οι βλακες οι γερμανοι εχουν ξεσκιστει στην υπερπαραγωγη φωτοβολταϊκων, επεκτεινουν τα εργοστασια τους, εχουν "σκουπισει" την αγορα εργασιας σε καλοπληρωμενους επιστημονες και ερευνητες. Και παλι δεν μπορουν να καλυψουν την τεραστια ζητηση που υπαρχει .

Οταν σε 10 χρονια θα εισαγουμε και χρησοπληρωνουμε την γερμανικη τεχνολογια των φωτοβολταικων, όταν οι ανεργοι επιστημονες μας θα φιλανε κατουρημενες ποδιες για μα θεσουλα στο δημοσιο, τοτε θα θεωρουμε δεδομενη την ωφελιμοτητα των φωτοβολταικων. Σημερα εχουμε επιφυλαξεις σε μια απο τις πιο ηλιολουστες χωρες του κοσμου.

Πικραμενος, πολυ πικραμενος και απαισιοδοξος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, δεν ξέρεις πόσο συμφωνούμε. Ωστόσο, πολύ όπως ήδη έχει ήδη ειπωθεί έχουν ταυτίσει την ανάπτυξη με την τσιμεντοποίηση. Μπροστά στο βιασμό της φύσης προτιμώ τη στασιμότητα και όχι τη σύγχρονη ανάπτυξη.

Dralion, ακόμα μία φορά η επέμβασή σου ήταν καίρια. Αχ αυτοί οι βλάκες οι Γερμανοί.

Catherine είπε...

Σε ένα να σταθώ και δεν θα επακταθώ σε τίποτα άλλο. Είναι δυνατόν να είναι ο Σουφλιάς και άλλοι τέτοιοι μαθουσάλες υπουργοί στις μέρες μας; Ανανέωση παντού!
Η πολιτική δεν θέλει μόνο πείρα, θέλει και ζωντάνια και όραμα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και εγώ θα συμφωνήσω και θα σταθώ στο πλευρό σου. Εξάλλου, νέος κι εγώ ήδη προσπαθώ να στηρίξω ό,τι νεότερο από εμένα υπάρχει στην πολιτική σκέψη.

unlearn... είπε...

Μπράβο σας λοιπόν που υπάρχετε κι εσείς αγαπητέ δείμε του πολίτη.
Δίνει μια κάποια ελπίδα αυτό...
Ελπίζω να υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εσάς που να βάζουν κάποιες αξίες πάνω από το χρήμα και να κατακλείσουν τον πολιτικό χώρο!
(φαντασία μεγάλη ε?)

Κάτι γίνεται τουλάχιστον...

Λάζαρος είπε...

Μέχρι να μπουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα στη ζωή του Έλληνα, ο Ήλιος μπορεί να έχει σβήσει...

ο δείμος του πολίτη είπε...

unlearn, προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε κάτι.

Larry, ενώ έχεις δίκιο, το ζήτημα είναι πόσοι έχουν το περιθώριο να επιτύχουν και να αποκτήσουν φωτοβολταϊκά; Είναι ξέρεις πανάκριβα.

ShareThis