Ιδιωτικοποίηση του ΟΚΑΝΑ;

Πρόσφατα ήμουν σε μια διημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη. Ως άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τη μορφή που παίρνει η κοινωνία μας, αλλά στην πολιτική του διάσταση έπρεπε να πάω. Ακούστηκαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Είδαμε όμως και μερικές εντυπωσιακές στατιστικές (τις οποίες θα έχουμε το χρόνο να σχολιάσουμε στο μέλλον).

Στην επιστημονική συνάντηση ακούστηκαν και διάφορες επικίνδυνες ιδέες. Σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όσο αυτός της πρόληψης και της θεραπείας από τις τοξικές ουσίες όπου εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δήλωνε απερίφραστα ότι θα τους δώσει τα χρωστούμενα σταδιακά, επειδή υπάρχει έλλειμμα 10 εκατομμυρίων €. Λες, ρε φίλε, να φταίνε οι εργαζόμενοι για το έλλειμμα; Αυτοί παιδεύονται με μόρφωση ελλιπή, με αντίξοες συνθήκες και πλήρη αδιαφορία από το Υπουργείο Παιδεία να κάνουν προληπτική και θεραπευτική εργασία και μένουν απλήρωτοι επειδή ένας Οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά του;

Βέβαια, ακούσαμε και τις γνωστές υπουργικές ατασθαλίες. Διά στόματος του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ το Εσωτερικών έταξε και υπέγραψε 7 εκατομμύρια € και πήρε μόνο 5 εκατομμύρια. Και αυτό μάλλον απλά είναι μία πληροφορία. Τι γίνεται με όλα τα άλλα χρήματα που πρέπει να πάνε στον ΟΚΑΝΑ;

Αξίζει να προσθέσουμε και την άποψη του ΥΠΕΠΘ. Ανώτερη υπάλληλος του Υπουργείου δήλωσε ότι μόνο οι μαθητές (μέλη δεκαπενταμελών) μπορούν να προχωρήσουν στην πρόληψη. Και βέβαια δεν τέθηκε με κάποιο επιχείρημα κοινωνιολογικό ή ψυχιατρικής φύσης, αλλά έτσι αόριστα και απ’ ευθείας. Βεβαίως όλη η αίθουσα αντέδρασε, μια και έμμεσα το ΥΠΕΠΘ δήλωνε ότι οι ειδικευμένοι υπάλληλοι στο χώρο πρόληψης του ΟΚΑΝΑ δεν είναι κατάλληλοι να εισέλθουν σε τάξεις, ενώ το 15μελές μπορεί να μπαίνει σε άλλες τάξεις (από εκείνες των δικών τους μαθημάτων). Τελικά, το ΥΠΕΠΘ θα αποφασίσει να συμμετάσχει ποτέ στην πρόληψη και θα έρθει καμία φορά να δει τη διδακτική πράξη ή θα ζει απομονωμένο στο κόσμο του;

Βέβαια, σε όλη τη συνάντηση δεν μπορούσαν να λείπουν και απόψεις που θα χαροποιούσαν κάθε Φιλελεύθερο. Ιδιωτικοποίηση του ΟΚΑΝΑ; Μάλλον αυτό είναι ο κύριος στόχος των συναρμόδιων Υπουργείων. Μπορεί ο Πρόεδρος να το αρνείται, αλλά σε θέση πολιτική και μετακλητή δεν θα μπορούσε ακόμα να το αποδεχθεί φανερά. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά γιατί ο ΟΚΑΝΑ -που είναι ο κύριος κρατικός φορέας ελέγχου του πολέμου κατά των ψυχοτρόπων ουσιών- περιθωριοποιείται και οδηγείται σε μαρασμό.

Ακούσαμε, λοιπόν, εμβρόντητοι ότι πρέπει οι ιδιώτες ψυχίατροι -στους οποίους θα προστεθούν και κλινικοί ψυχολόγοι και άλλοι- ότι πρέπει να συνταγογραφούν υποκατάστατα. Βέβαια, πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και η εμφάνιση γιατρών που καταπατούν τον όρκο, κανείς δεν είπε. Είναι η εικόνα του προμελετημένου θανάτου ενός ΟΚΑΝΑ που μαραζώνει στην αδιαφορία της Πολιτείας. Αντί να δίνονται χρήματα για τη στήριξή του, ξοδεύονται στο χρηματιστηριακό τζόγο ή σε υπερβολικούς μισθούς εγκαταλείποντας τους αρρώστους στα χέρια ανεξέλεγκτων γιατρών. Και δεν κινδυνολογώ, ειδικά αν σκεφτούμε τα φακελάκια και όλα τα άλλα παράνομα που επιβαρύνουν τον ιατρικό κλάδο.

Έπεσε στο τραπέζι η άποψη -για να γίνει πιο απτή η σχεδιαζόμενη πολιτική- ότι πρέπει ο ΟΚΑΝΑ να αδειοδοτήσει ιδιωτικούς φορείς κερδοσκοπικού –ναι το είπαν αυτή τη φορά- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κριτήρια ανάλογα των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων. Βέβαια, δεν θα είναι νοσοκομεία, αλλά θα ασχολούνται αποκλειστικά ή θα είναι συμπληρωματικές κλινικές ιδιωτικών φορέων. Με άλλα λόγια δε μιλάμε απλά για αδυναμία του ΟΚΑΝΑ και άρα συμπληρωματική ενίσχυσή του, αλλά για ξεπούλημα των ασθενών στους ιδιώτες. Τη στιγμή που το Κράτος συμφωνεί ότι εγκατέλειψε για δεκαετίες τους ουσιοεξαρτημένους τώρα τους πετά στα χέρια των ιδιωτών. Εμπορευματοποίηση της εξάρτησης για την οποία υπεύθυνο είναι το ίδιο το Κράτος, όταν όφειλε να λάβει από νωρίς αποφάσεις για την Πρόληψη και να σταματήσει τη συνειδητή υποβάθμισή του.

Αξίζει να τονίσω ότι το ζήτημα έθεσε και το Τσαλίμι που το πληροφορήθηκε από άρθρο του Αγγελιοφόρου -χωρίς εγώ να γνωρίζω το ίδιο το κείμενο.


35 έκριναν :

aqua είπε...

Πολλά ,μεγάλα και σοβαρά θέματα βάζεις .
Το σοβαρότερο η απάθεια των κυβερνώντων τόσο σε θέματα πρόληψης όσο και σε θέματα αντιμετώπισης.
Το πρόβλημα "εξάρτηση" έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και κανείς δεν τολμά να το αντιμετωπίσει στα μάτια.
Καλές οι αναλύσεις ,οι μελέτες και οι στατιστικές.
Ασε που γι αυτες τις τελευταιες
(ειδικά για τις σχετικές με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων
προγραμμάτων ) διατηρώ ΠΟΛΛΕΕΕΣ
επιφυλάξεις!!
Το θέμα είναι ανεξάντλητο...
Καλό θα ήταν ένα βράδυ οι υπουργοί Υγείας ,Παιδειας και Δικαιοσύνης να κάνουν μια βόλτα
(χωρίς κάμερες!) στην πλατεία Βάθη και στην Ομόνοια .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Να μια ωραία πρόταση

tsalimi είπε...

Δείμε, χαίρομαι για το κείμενό σου. Το δημοσίευμα του σημερινού Αγγελιοφόρου με οδήγησε σ’ ένα δικό μου κείμενο, το οποίο όμως δεν επεκτάθηκε, ακριβώς επειδή προηγήθηκε το δικό σου, που είναι πιο επαρκές και αξιόπιστο μιας και ενέχει τη θέση μαρτυρίας.

tsalimi είπε...

Μαρτυρίας ως προς τα της επιστημονικής συνάντησης, για να μην παρεξηγηθώ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπύρο, καλησπέρα. Από βδομάδα θα βγουν και άλλα σχετικά ζητήματα.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Ελεγαν (προεκλογικά) και λένε ψέματα (ως κυβέρνηση) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν έχουν θέσεις, δεν χορηγούν πιστώσεις και δεν στελεχώνουν τα υπάρχοντα κέντρα.
Ομως deimo το μεγάλο πρόβλημα είναι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και με ένα ιδιότυπο ρατσισμό όπως έχει γραφεί εδώ:
http://olonos.blogspot.com/2005/12/blog-post.html

mario είπε...

Νιώθω τόσο αδύναμη σαν πολίτης, σαν άνθρωπος και πιο πολύ σαν μητέρα μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις...
Η ζωή μας στα χέρια εγωιστών, τρελών ανθρώπων
καλημέρα Δήμο

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τάσο, μόλις είδα το κείμενό σου. Θα συμφωνήσω. Το ζήτημα των ουσιών είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί με ενέσεις ασπιρίνης. Μάλλον ούτε καν ενέσιμη μορφή ασπιρίνης δεν είναι η εθνική πολιτική για το θέμα. Από βδομάδα θα βγουν και άλλα αρθράκια. Σαν δώρο Πάσχα το ετοιμάζω.

Mario, καλημέρα. Ξέρεις κάτι; Διαφωνώ. Οι τρελοί είναι γνωστοί και τους έχουμε κάπου κλεισμένους ώστε να είναι ακίνδυνοι. Αυτοί εδώ χωρίς σχέδια και χωρίς ιδέα για το πού πάμε είναι ελεύθεροι και πιο επικίνδυνοι.

vampiria είπε...

Αγαπητέ Δείμο, συμφωνώ με όλους τους προηγούμενους περί κρτικής ευθύνης, πρόληψης κλπ., αλλά ξέρεις και τι άλλο σκέφτομαι; Τα φουκαριάρικα τα πρεζάκια στην Ομόνοια που σέρνονται και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Στον ΟΚΑΝΑ παλιότερα (είχα βρεθεί εκεί γύρω στο 2000 για μια πανεπιστημιακή εργασία) τους βοηθούσαν τουλάχιστον να μην τραβιούνται με αρρώστιες και τα συναφή. Αν δηλαδή κάποιος δε μπορούσε να μην κάνει χρήση ηρωίνης, ο ΟΚΑΝΑ του παρείχε τουλάχιστον βελόνες καθαρές, μιας χρήσης. Οπότε δεν αρρώσταιναν και δεν "πήγαιναν" από ηπατίτιδες, AIDS κλπ., και όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος. Κάποιοι έμπαιναν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κάποιοι όχι. Τουλάχιστον, όμως, ζούσαν "μόνο" με την έξη τους. Αν υποθέσουμε ότι ιδιωτικοποιείται και ο ΟΚΑΝΑ, πάει! Γιατί που θα βρει τα φράγκα ο άμοιρος πλατειακός που τα δίνει όλα (τα €5 - και πολύ λέω - που μπορεί να μαζέψει από τράκες) για τη δόση του;
Είπε ο διάολος να αγιάσει και ήταν η μέρα Σάββατο, δηλαδή!

Καλημέρες

patsiouri είπε...

Έχετε ακούσει σίγουρα αυτά τα χαζά του στύλ "να συνεννοηθούμε όλοι, να πέσει σύρμα, στις 6-6-2006 στις 6 ακριβώς να πηδήξουμε για να δούμε άν θα μετακινηθεί η γή, ή να σβήσουμε τα φώτα, κτλ"..

Προτείνω στις 15 Αυγούστου 2007 που θα έχει και ησυχία, καθένας από μας να αναλάβει ένα δημόσιο πρόσωπο, υπουργό, πρόεδρο οργανισμού, όποιον τελοσπάντων πληροί τα κριτήρια, να ζητήσουμε και τη βοήθεια των συνταξιούχων..και στις 12 ακριβώς να τους χώσουμε τα κεφάλια στην πλησιέστερη λεκάνη τουαλέττας και να τραβήξουμε τα καζανάκια...

ο δείμος του πολίτη είπε...

vampiria αυτό ακριβώς λέω. Και να σκεφτείς ότι ορισμένοι αποδέχονται και την ιδέα -χωρίς κάλυψη- να είναι κερδοσκοπικά.

patsiouri μέσα. ΚΙ εγώ θέλω. Και σε πληροφορώ ότι θα βρω όλο και κάποιον εκεί που είμαι.

Y. K. είπε...

ειναι ενα θεμα που εμενα προσωπικα με απασχολει πολυ..θλιβομαι απιστευτα γιατι υπαρχουν παντου γυρω μας τετοια παιδια και δυστυχως κανεις δεν κανει κατι γι'αυτα.
Γνωριζω τουλαχιστον δυο παιδια που εχουν χασει τη ζωη τους απο τα ναρκωτικα και πολλα ακομα που κανουν χρηση ψυχοτροπων ουσιων.
δεν ξερω τι ειδους δουλεια γινεται στα κεντρα απεξαρτησης..δε νομιζω ομως οτι «βαζουν τα δυνατα τους», ουτε τα αρμοδια υπουργεια ουτε οι εργαζομενοι στον ΟΚΑΝΑ.δε νομιζω οτι και οι υπολοιποι πολιτες της χωρας μας αντιμετωπιζουν το θεμα με τη δεουσα σημασια. Οι ναρκομανεις ειναι απαραιτητο να αντιμετωπιζονται σαν ασθενεις και οχι ως κοινωνικα «αποβλητα» ή «παρασιτα» όπως πολλοι τους χαρακτηριζουν. χρειαζεται πανω απ'όλα να πιστεψουμε σε αυτα τα παιδια.ειναι βασικο να πιστεψουμε εμεις σε αυτα αφου δεν πιστευουν εκεινα στον εαυτο τους.χρειαζεται να τα πλησιασουμε, να τα γνωρισουμε, να τα αγαπησουμε..
οσο για τα "ελλειματα" που υπαρχουν σχετικα με τον προϋπολογισμο, αυτα τα θεωρω δικαιολογιες και φληναφηματα.ολα ειναι θεμα σωστης διαχειρισης..πες μου ενα θεσμο που να λειτουργει σωστα σε αυτη την κοινωνια ..
τα ναρκωτικα ειναι θεμα που μας αφορα ολους μας. Πρεπει να το συνειδητοποιησουμε τωρα. οχι αργοτερα..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι εγώ alicia θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Είναι ένας πόλεμος.

αθεόφοβος είπε...

Δυστυχώς η πολιτεία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία.Εδώ αφήνει τα νοσοκομεία να φθείνουν για το ΟΚΑΝΑ που ασχολείται με πρεζόνια θα ασχοληθούν;
Δεν αποτελούν εν δυνάμει ψηφοφόρους οπότε άστους να πεθάνουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ξέρεις κάτι Αθεόφοβε; Μου, ρε πούστη μου, φαίνεται ότι έχεις απόλυτο δίκιο.

vampiria είπε...

@Αθεόφοβος & Δείμος:
Και για πόσο καιρό μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοια σκληρότητα και αδιαφορία;;

Kapetanios είπε...

αθεόφοβε, εδώ οι ίδιοι οι γονείς δεν δίνουν και μεγάλη σημασία , θα δώσει το κράτος?
Καλημέρα σου.
Και να το πάρουμε και ανάποδα, εδώ δεν δίνουμε εμείς ( κοινωνία)σημασία , τι λέω, "επαναστατούμε " και με την ιδέα ότι ενδέχεται να ανοίξει μονάδα κοντά στην γειτονιά μας, θα δώσει η επίσημη πολιτεία ?
Ποιός θα πάρει στην δουλειά του πρώην(?) πρεζόνι?
Ποιός γονιός θα αφήσει τα παιδιά του να κάνουν παρέα με πρώην(?) πρεζόνι?
Ποιός θα νοικιάσει το σπίτι του σε ένα πρώην(?) πρεζόνι?
Ποιός θα κάνει σχέση ή και οικογένεια με ένα πρώην(?) πρεζόνι?
Πιο κράτος μωρέ και κουραφέξαλα , εμείς είμαστε η αιτία της δημιουργίας εθισμένων σε ναρκωτικές ή άλλες ουσίες αλλά και της διαιώνισης του προβλήματος προσεγγίζοντας το θέμα με τρόπο "φύγε κακό απ τα μάτια μου" και μεταφέροντας τις ευθύνες μας στους "άλλους"!
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας , όσο χοντρό κι αν είναι, μας βλέπουν.
Καλημέρα δείμο.
ΥΓ Ίσως είναι μια λύση η ιδιωτικοποίηση του ΟΚΑΝΑ ή άλλων θεραπευτικών μονάδων εάν έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα τους. Θέτουμε δηλαδή θέμα ύπαρξης ή όχι ιδιωτικών κλινικών ή νοσοκομείων στον τομέα της υγείας? Δεν νομίζω!!

vampiria , η "δόση" δεν κάνει 5 ευρώ! Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον "πλατειακό" αλλά χιλιάδες συμπολίτες μας!! Έχουν χαθεί -και χάνονται-περιουσίες από εθισμός πάσης φύσεως! Είδες όμως που και εσύ(άθελα σου ) περιθωριοποιείς τον χρήστη και τον απομονώνεις? Πατέρα δεεεν έχει ο έρμος, μάνα δέεεν, αδερφό , φίλο, κάτι??!! Η ύπαρξη ενός ασθενή στην οικογένεια μας αφορά όλους, αλλά δυστυχώς η ύπαρξη ενός ναρκομανή δεν αφορά κανέναν.
Καλημέρα σου.

Προτείνω: να μαζευτούμε όοοοολοι μας μια μέρα και, αφού συνεννοηθούμε για την ώρα, να βάλουμε ( χωρίς σάλιο) το δάχτυλο μας ταυτόχρονα εκεί που πρέπει μπας και καταλάβουμε το μέγεθος της υποκρισίας μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

vampiria θα συμφωνήσουμε.

καπετάνιε, δες λίγο το άρθρο του αγγελιοφόρου. Υπάρχουν ιδιωτικά κέντρα, μόνο στην παρούσα είναι παράνομα και κοστίζουν 2,5 χιλιάδες € TO MHNA. Αυτά είναι λεφτά. Αντί δηλαδή να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον ΟΚΑΝΑ, εμείς απλά τον εγκαταλείπουμε.

Σχετικά πάντως με τις γειτονιές να σου πω ότι εμείς έχουμε ΟΚΑΝΑ. Ποτέ δεν ακούστηκε ότι δεν το θέλουμε (με τη γνωστή ρατσιστική διάθεση που δίνουν τα κανάλια). Προβλήματα δημιουργούν όχι οι ουσιοεξαρτημένοι, αλλά οι έμποροι και όσοι άλλοι τους ακολουθούν. Η γειτονιά πριν από δέκα κοντά χρόνια αγκάλιασε τους εξαρτημένους. Το ίδιο και σήμερα. Κανείς δε στρέφεται κατά των τοξικομανών. Παρά την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή και γύρω από τον ΟΚΑΝΑ δεν κατηγορούνται εκείνοι που ορώνται ως ασθενείς.

Πάντως διά του λόγου το αληθές η υποκρισία είναι λίγο μπερδεμένη έννοια και με βρίσκει αντίθετο η εκτίμησή σου.

vampiria είπε...

@kapetanios:
Δε συμφωνώ απόλυτα, γιατί ο εξαρτημένος δεν δέχεται: 1ον ότι είναι εξαρτημένος και 2ον την επέμβαση κανενός στην ζωή του! Αν μπορούσε ο μπαμπάς του να τον... τραβήξει από το αυτί και να τον πάει σε κάποιο πρόγραμμα ίσως κάτι να γινόταν! Μην ξεχνάς όμως ότι γι' αυτό υπάρχουν τόσοι που έχουν φύγει από τα σπίτια τους, λόγω αυτών των παρεμβάσεων! Δεν αρνούμαι την ευθύνη όλων μας σε αυτή την κατάσταση, γιατί ο φόβος και η προκατάληψη είναι που την εντείνουν! Ήθελα όμως να θέσω την πιο ακραία μορφή, γιατί ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί ακόμα και αυτούς τους τελείως περιθωριοποιημένους, οι οποίοι παρεπιμπτόντως μόνοι τους περιθωριοποιούν τον εαυτό τους! ΟΚ,δεν ξέρω ακριβές αντίτιμο της δόσης και το πιστεύω αυτό που λες ότι έχουν χαθεί περιουσίες και περιουσίες για κάθε τύπο εξάρτησης, γι' αυτό ακριβώς είναι απαγορευτικό το ιδιωτικό κέντρο απεξάρτησης, γιατί τα ποσά για τη "νοσηλεία" είναι αστρονομικά! Γιατί να μην ενισχυθεί δηλαδή ένας κρατικός φορέας;
Καλημέρες πολλές

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλημέρα vampiria. Πράγματι πολλοί είναι οι εξαρτημένοι που δεν αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους και λόγω της φημολογίας και της προπαγάνδας για τις λιστες του ΟΚΑΝΑ. Η Εκκλησία έχει το δικό της δίκτυο και αν δεις στο άρθρο του Αγγελιοφόρου (έχω link στο post μου) θα δεις ότι υπάρχεις κέντρα ιδιωτικά που λειτουργούν παράνομα. Ουσιαστικά κάποιοι προσανατολίζονται στη νομιμοποίησή τους. Δες και τα ποσά που παίζουν.

Kapetanios είπε...

Δείμο, μην με στέλνεις να διαβάσω ένα "κακό" ή επιεικώς [ επειδή είναι Κυριακή σήμερα και έχουμε και πρωτομηνιά , καλό μήνα να έχουμε :)) ] κουτσομπολίστικο άρθρο! Να μην το σχολιάσω παραπάνω καλύτερα και ας μείνω στην δική σου ανάπτυξη που είναι τουλάχιστον άξια σχολιασμού.
Οτιδήποτε είναι παράνομο είναι α) ακριβό β) επικίνδυνο. Οι λόγοι πολλοί.
Το αλτσχαιμερ μου δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ που να μην θυμάμαι τις πολλές- και ακραίες κάποιες φορές- αντιδράσεις πολιτών στην δημιουργία μονάδων απεξάρτησης στην γειτονιά τους.
Λες : "Προβλήματα δημιουργούν όχι οι ουσιοεξαρτημένοι, αλλά οι έμποροι και όσοι άλλοι τους ακολουθούν."
Με δεδομένο ότι "έμποροι" 9 στις 10 φορές είναι οι ουσιοεξαρτημένοι( οι πραγματικοί έμποροι δεν σκάνε μύτη στην πιάτσα παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις) δεν καταλαβαίνω την βάση της σκέψης σου.
Λες : "η υποκρισία είναι λίγο μπερδεμένη έννοια"
Νομίζω ότι στην περίπτωση μας είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη.
Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεις αλλά το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ και ανυπέρβλητο πρόβλημα των παιδιών στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν το πρόβλημα της εξάρτησης είναι η κοινωνική επανένταξη και ΟΧΙ η σωματική απεξάρτηση ( 1,5-2 μήνες φτάνουν για να επιτευχθεί). Κύριος εχθρός είναι η ψυχολογική εξάρτηση η οποία βέβαια συντηρείται όσο οι συνθήκες που οδήγησαν το άτομο στις ουσίες παραμένουν αμετάβλητες. ΕΚΕΙ λοιπόν συνίσταται η ΤΕΡΑΣΤΙΑ υποκρισία μας.
Έχε υπόψη σου ότι απεξάρτηση χωρίς την ενεργή συμμετοχή του άμεσου περιβάλλοντος του χρήστη δεν νοείται σήμερα. Τα περισσότερα προγράμματα θεωρούν μέρος του προβλήματος το περιβάλλον και ως τέτοιο επιβάλεται να «θεραπευτεί» στον ίδιο βαθμό με τον χρήστη. Αυτό όμως τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει με τα γνωστά αποτελέσματα. Για την κοινωνία τι να πω τώρα. Άσε καλύτερα ( μέρα που είναι) να μην αρχίσω τα μπινελίκια και με πάρουν για κανένα αθυρόστομο.

vampiria, καλό σου μήνα.
Λες : "γιατί ο εξαρτημένος δεν δέχεται: 1ον ότι είναι εξαρτημένος και 2ον την επέμβαση κανενός στην ζωή του!"
Για το πρώτο έχεις εν μέρει δίκιο με την έννοια ότι ο χρήστης δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα του μόνο στα πρώτα στάδια. Μετά ( συνήθως από 2-3 μήνες χρήσης ηρωίνης) το καταλαβαίνει και πολύ καλά μάλιστα.
Για το δεύτερο υπάρχει μια λάθος αντίληψη στον κόσμο που δεν γνωρίζει από πρώτο χέρι την όλη κατάσταση. Ο χρήστης όχι μόνο ζητά αλλά φωνάζει για βοήθεια!! Το γαμώτο είναι ότι δεν πιστεύει στην ειλικρίνεια των ανθρώπων που "τρέχουν" να του την προσφέρουν!
Και αυτό γιατί αυτή η ανειλικρίνεια είναι που τις περισσότερες φορές τον οδήγησε εκεί που βρίσκεται. Βίωμα που δύσκολα ξεριζώνεται από μέσα του, όχι τουλάχιστον σε αυτήν την κοινωνία γαιδάρων και άκρατου ατομικισμού που ζούμε.

Δείμο το λαικό ρητό "μακριά από τον κώλο μου κι ας είναι και στου αδερφού μου " σου λέει τίποτα?

Υ.Γ Συγνώμη για το "επιθετικό" μου ύφος!
Εκτός ότι είναι το ύφασμα μου τέτοιο, έχω και μια ιδιαίτερη ευαισθησία επί του θέματος.
Σταματώ εδώ λοιπόν και ζητώ πάλι συγνώμη.

vampiria είπε...

@kapetanios:
Το "επιθετικό" ύφος μη σε απασχολεί καθόλου, φίλε μου! Κάθε συζήτηση μπορεί να έχει εντάσεις, οπότε δεν τίθεται ζήτημα!
Όσο για την ανειλικρίνια, δεν διαφωνώ! Αλλά όμως επειδή κάποιοι (οι περισσότεροι ίσως) δεν έχουν υπάρξει ειλικρινείς μαζί τους γίνονται πολύ πιο απόμακροι και απρόσιτοι! Εκτός αυτού, η σιωπηλή διαμαρτυρία δεν είναι εύκολα αντιληπτή από όσους δεν γνωρίζουν! Έχω χάσει πολλά άτομα από ναρκωτικά, τα οποία έφτασαν στο σημείο να μην επικοινωνούν όσο και αν προσπαθούσα...

PS. Ξεχάστηκα! Καλό μήνα σε όλους :-))

ο δείμος του πολίτη είπε...

καπετάνιε Μα, , δε διαφωνώ σε αυτά που λες. Σαφώς και η σωματική απεξάρτηση είναι το εύκολο της υπόθεσης και η δυσκολία της πραγματικής απεξάρτησης είναι στην ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται μέσα από προγράμματα επανένταξης. Αλλά όταν ιδιωτικοποιούνται τα προγράμματα υποκαταστάτων τότε τι να περιμένουμε για την επανένταξη στην κοινωνία; Άσε που εγώ δε μίλησα για άλλες γειτονιές, αλλά για τη δική μου μόνο. Σε γειτονικό δήμο (Εύοσμος) δεν ήθελαν ούτε θεραπευμένους ψυχικά ασθενείς για επανένταξη, πρεζάκηδες θα θέλουν; Και για το επιθετικό ύφος τα είπαμε. Μην επαναλαμβανόμαστε άδικα. Και πράγματι για τον κώλο μας είναι αλήθεια.

Κάποιοι, όμως ρε φίλε, διαφέρουμε και κάποτε πρέπει να διατρανώσουμε τη διαφορετικότητά μας.

Ξέρεις τι πέρασα για να διαμορφώσουμε μία θετική άποψη στη δημοτική παράταξη; Και ξέρεις πόσοι αμέσως αντέδρασαν (δήθεν προοδευτικοί και ουσιαστικά έλεγαν μακριά από τον κώλο μας και ας αποφασίσει η κυβέρνηση; -κάτι ανάλογα με την προηγούμενη διοίκηση, που είχε και τις προοδευτικές της φωνές δε λέω)

Vampiria, επίσης καλό μας μήνα.

Ανώνυμος είπε...

δεν έχω κάτι εποικοδομοτικό να προσθέσω. λυπάμαι. στεναχωριέμαι. βρομάνε όλα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ροΐδη μου, τόσο πολύ βρωμάνε που έχω συνηθίσει και πια δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά μεταξύ κυβερνητικής εγκατάλειψης και δολοφονίας εκ προθέσεως.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ελεος...
Αν κανουν και τον ΟΚΑΝΑ μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα...παει πολυ...
Αλλα θα μου πεις...τοσα εχουν κανει...

Ανώνυμος είπε...

Deime, eipes oti sthn geitonia sou (kai mou) yparxei okana kai oti to dextikame, an den me apata h mnhmh mou (poy den me apata giati eimoun kai ego ekei) eginan kapoies "poreies" mprosta sto psyxeiatrio gia na fygei to okana me thn symbolh tou dhmou (epi mparouta nomizo).
Kai kses ego zo apenanti apo to okana kai vlepo kathe mera thn klouva kai vlepo kathe mera emporous kai vlepo kathe mera siriges kai vlepo kathe mera "prezakia" na parapatane. Kai oloi mallon oi perissoteroi einai kata ton anthropon pou kanoun xrhsh aytous polemane. Den einai toso "aggelika" plasmenos o dhmos mas.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρεζάκια μου, έχεις τόσο δίκιο.

Αν και δε διατηρώ τις επιφυλάξεις για την ταυτότητά σου και το σκοπό σου neverland ωστόσο μπορεί να έχεις δίκιο. Δεν ήμουν τότε Θεσσαλονίκη και δεν το ήξερα. Ζητώ συγνώμη. Ότι βέβαια υπάρχει στιγματισμός, δεν θα το αρνηθούμε, αλλά μάθαμε να κρίνουμε κοινωνία από το σύνολο. Έκανα και άλλο σχετικό σχόλιο πάντως που μάλλον το πέρασες γρήγορα.

Nemertes είπε...

Αν δεν είχες την ημερομηνία 2 Απριλίου, θα νόμιζα πως είναι πρωταπριλιάτικο αστείο...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Το πρώτο μου σχόλιο σ' αυτό το μεγάλο θέμα θα είναι απλώς ένα λινκ σε παλιότερο και προεκλογικό ποστ μου. Ζητάω συγνώμη που επωφελούμαι της φιλοξενίας του Δείμου αλλά είναι η πρώτη άποψη που εκφράζω γι' αυτό το θέμα, και την έχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό.
http://michalakis.blogspot.com/2006/08/blog-post_17.html

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και καλά κάνεις, Αντώνη.

Πάντως Νημερτής, το κείμενο κανονικά έπρεπε να έχει ημερομηνία την 30η του Μάρτη (αλλά έκανα ένα μικρό update).

Ανώνυμος είπε...

Eimai 37 xronon me lene Lia eimai stayroypolitisa apo mhtera genima threma poy lene, h giagia mou itan edo apo ta thalamata. Meno edo monima apo to 1989. Stis ekloges psifisa Kontesidi kai Diako. Ayth einai h taytotita mou kai ta politika mou pisteyo oson afora ton dhmo mou. Kai den ksero poies oi epifilakseis sou. Kai mh mou arnitheis to dikaioma na krino opos kai krinomai.

takis είπε...

Μεγάλο θέμα και μικρή αντιμετώπιση από τη πολιτεία....
Μεγάλη η προκατάληψη της κοινωνίας μικρή (ελάχιστη) η ενημέρωση...

Δυστυχώς ειναι πολλά τα συμφέροντα και λεφτά που παίζονται εδώ
Διαρκής και μεγαλύτερη ενημέρωση σε όλους και προ πάντως κατανόηση για τους χρήστες...

Μπράβο για όλα τα στοιχεία που μάζεψες...χαράς το κουράγιο σου

Helix Nebulae είπε...

Θα με ενδιέφερε η άποψη σας

Με συγχωρείτε για το spam. Δεν το συνηθίζω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

NeverLand, για να μην παρεξηγηθώ, από τότε που έμαθαν στη Σταυρούπολη για αυτό το blog έχω δεχτεί τα κέρατά μου σε μλκ. Δεν σε ξέρω και δεν με νοιάζει τι ψηφίζεις και τι πρεσβεύεις, αρκεί να τίθεται -τουλάχιστον σε αυτό το blog- σε μία σοβαρή πολιτική βάση. Επειδή παλαιότερα ή εσύ ή άλλος Πήτερ Παν έκανε κακεντρεχές σχόλιο για τρίτο άτομο, είμαι επιφυλακτικός. Δεν είμαι επικριτικός, αλλά επιφυλακτικός. Μάλιστα, επειδή ακριβώς το σημερινό σχόλιο σου είχε πολιτική βάση και ουσία το σχολίασα.

Τάκη, ευχαριστώ πολύ.

Helix Nebulae σύντομα θα το δω.

ShareThis