Εκλογική αποτίμηση του ιστοχωριού

Όλη την εβδομάδα έκανα βόλτες στο στο-χωριό προσπαθώντας να αφουγκραστώ το προεκλογικό κλίμα, να δω τι πιστεύουν οι κάτοικοι του χωριού. Είναι γνωστό στους φίλους αυτού του ιστολογίου ότι έχω την τάση να καθυστερώ να γράψω για κάποιο ζήτημα της επικαιρότητας ή κάτι που απασχολεί το χωριό για να μπορώ να έχω μία καλύτερη εικόνα, μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση της δράσης ή της κοινής μας αντίληψης. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για το κίνημα των bloggers είπα να το δω έστω τώρα προεκλογικά.

Είδα, λοιπόν, τους γνωστούς-αγνώστους να στέκονται αριστερά με σκέψη μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ και κάποιοι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ, λιγότεροι οι εκφρασμένοι νεοφιλελεύθεροι[1]. Όλοι τους -θα έλεγα- δεδηλωμένοι στις πολιτικές τους θέσεις, όπως τις είχαν εκφράσει άμεσα ή έμμεσα στο παρελθόν σε άρθρα τους. Όλοι τους όμως σχεδόν άνω των 30 ετών. Είδα και τους αναποφάσιστους, νεότεροι πολλοί εξ αυτών, που αντιδρούν στο πολιτικό σύστημα και βγάζουν μία πικρία για την εικόνα των κομμάτων και απογοητευμένοι στέκουν αναποφάσιστοι. Βέβαια και τούτο είναι μία εικόνα της κοινωνίας μας. Το πρόβλημα όμως έγκειται στην απογοήτευσή τους. Δίπλα είδα και τους λογοτέχνες του διαδικτύου να μένουν αγέρωχοι στην ποίησή τους. Αδιάφοροι -στο 70-80% νομίζω γυναίκες- να μην ασχολούνται με τις εκλογές, παρά την ευαισθησία τους σε κάποια κοινωνία (όπως την εξέφρασαν για την Αμαλία ή την Πάρνηθα ή την καταγράφουν με την ποιητική τους γλώσσα σε posts).

Ωστόσο, αυτή η παρατήρηση δε μας εντυπωσιάζει. Από τη μια έχουμε την υποτονική εκλογολογία -της οποίας ο τρόπος αποτύπωσης στις τηλεοπτικές οθόνες μας αποθαρρύνει να το σκεφτόμαστε καν, πόσο μάλλον να το συζητάμε- και τη διάθεση για τη συνέχιση των διακοπών μας, ενώ από την άλλη έχουμε την πολυετή προπαγάνδα που δίνει εσκεμμένα μία στρεβλή εικόνα για την πολιτική ζωή και την απαξιώνει στα μάτια των πολιτών. Ανδρωθήκαμε με την κατήχηση αυτή· κανάλια και πολιτικοί -που συμφεροντολογικά και ψηφοθηρικά συνήθως κρίνουν το όποιο κυβερνητικό έργο- μας ωθούν στην αδιαφορία, αφού όλοι τα ίδια θα κάνουν, μέχρι του σημείου να συζητούνται απόψεις για αποχή από τις εκλογές ή άκυρο. Βέβαια, λίγοι σκέφτονται ότι η ψήφος είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα, και το αίμα αυτό την καθιστά υποχρεωτική, όχι ο νόμος. Είναι και τούτο ένας τρόπος να αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο δράσης στους επαγγελματίες πολιτικούς για να αλωνίζουν και παίζουν σκάκι[2] πάνω στην πλάτη ή του κασιδιάρη το κεφάλι.

Βέβαια τελικά το ιστοχωριό είναι ένα κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας που μας ανέθρεψε. Φέρουμε μέσα μας -για όσους βιάζονται να μιλήσουν για κίνημα επηρεασμένοι από τις σκόρπιες αντιδράσεις ή τους αριστερούς διανοητές[3] που βρήκαν εδώ μέσα διέξοδο- τη γνωστή κοινωνική αμηχανία, κουβαλάμε το ρουσφέτι, την καλλιεργούμενη αδιαφορία και τον ατομικισμό στον οποίο χρόνια τώρα πια μας σπρώχνουν οι διαφημίσεις, η συντεχνιακή λογική, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο φονταμεταλισμός των δημοσιογράφων-πανεπιστημόνων-παντογνωστών. Το κίνημα των bloggers -που είδαν κάποιοι- είναι απλά η δικτυακή έκφραση της ελληνικής κοινωνίας -ίσως λίγο πιο αριστερά, αλλά όχι απαραιτήτως και εκφρασμένη στην κάλπη- οφειλόμενη στην λόγω ηλικία, τη μόρφωση και την ταχύτερη επικοινωνία.

Οι δικές μου πολιτικές θέσεις είναι γνωστές και δε χρειάζεται, πιστεύω, να μιλήσω για το τι θα ψηφίσω. Πάνω από 50 άρθρα μου και περισσότερα από 1000 πολιτικά σχόλιά μου σε άρθρα άλλων ιστολόγων, δείχνουν τις πολιτικές μου απόψεις. Το αίμα που χάθηκε για την ψήφο και το δικαίωμα στη διακυβέρνηση δεν το απεμπολώ μπροστά σε ψευτοδιλήμματα και απογοητεύσεις ότι όλοι είναι ίδιοι. Γιατί ακόμα και αν όλοι είναι ίδιοι πάλι μπορώ να διατηρώ τα όνειρά μου και να επενδύσω στην αντίδρασή μου απέναντι στο στημένο παιχνίδι της δημοκρατίας -έστω και με μία ψήφο. Χωρίς να έχω την αυταπάτη -ως σκεπτόμενος πολίτης- ότι θα αλλάξω κάτι, αγωνίζομαι ενάντια στην αδιαφορία που θέλουν να με κλειδώσουν· αρνούμαι να υποκύψω στην αδιαφορία τους για τα λαϊκά συμφέροντα· αρνούμαι να υποταχτώ στην προπαγάνδα που θέλει να με διώξει από τον έλεγχο της πολιτικής ζωής και δράσης. Είμαι εδώ με κάθε δικαίωμα που κατέκτησε ο αγώνας των προγόνων μου, με κάθε μέσο που μου δίνουν οι νέες τεχνολογίες, με κάθε δύναμη που η ηθική μου μού χαρίζει.

Παράκληση απευθύνω, λοιπόν, σε όσους δεν έγραψαν, να ασχοληθούν για λίγο με τις εκλογές και την πολιτική. Αν θέλετε να δείξετε την ευαισθησία σας στα κοινωνικά δρώμενα και όχι μόνο σε σπασμωδικές αντιδράσεις που αποκτούν το χαρακτήρα του τυχαίου στο σύνολο της κοινωνικής δράσης, γράψτε. Αν θέλετε να αναφανεί ότι τα blogs έχουν δύναμη και κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση, το δικομματισμό ή γενικότερα τα κόμματα, γράψτε τη γνώμη σας για την κυβέρνηση και την πολιτική ζωή του τόπου ενόψει των εκλογών. Γράψτε γιατί θα ψηφίσετε -ό,τι ψηφίσετε τελικά. Γράψτε τις πολιτικές σας σκέψεις, έστω και στο στημένο αυτό παιχνίδι. Είναι τελικά η μόνη σας δύναμη να ακουστείτε.


update
(Δευτέρα, 19.33): ο κανιβαλισμός των πυρκαγιών

Τόσα προβλήματα ταλανίζουν αυτή τη χώρα κι εμείς ακόμα μιλάμε για εκλογές. Ολόκληρη η κοινωνία βλέπει αμήχανη και αγανακτισμένοι τις φωτιές που στολίζουν νυχθημερόν σε ζωντανοί αναμετάδοση τις οθόνες μας. Η τηλεόραση δεν έφερε μόνο τον κόσμο ολόκληρο στο σπίτι μας μέσα, αλλά και φωτιές, ακόμα και πτώματα απανθρακωμένα. Η τηλεκανίβαλοι βγήκαν παγανιά να θερίσουν ειδήσεις, να τρομοκρατήσουν όσο κόσμο δεν τρομοκράτησε η έλλειψη συντονισμού και η απρονοησία τοπικών και κεντρικών αρχών για την πρόληψη από πυρκαγιές.

Φίλοι ιστολόγοι θρηνούν, οδύρονται για όσα έλεγαν οι ίδιοι μήνες νωρίτερα και όσα έγραφε ο Τύπος. Αγανακτούν που τόσα λόγια τελικά κανείς δεν τα άκουσε και που τόσες δεκαετίες καιγόμενη η Ελλάδα πρώτη φορά είχε τόσες ανθρώπινες απώλειες. Την πρώτη φορά αυτή φορά που απειλήθηκαν ή κάηκαν τόσοι οικισμοί, οι ευθύνες έπεσαν στον αόρατο εχθρό της συνωμοσιολογίας. Ακόμα και μπροστά στις εκλογές δεν μπόρεσαν να κερδίσουν έστω τις εντυπώσεις.

Βέβαια οι προεκλογικές υποσχέσεις καλά κρατούν. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν γενναία προγράμματα για την ανασυγκρότηση όλων των περιοχών". Πού ακούστηκε αρχηγός Κράτους να περιοδεύει εν εξελίξει πυρκαγιάς σε πυροπαθείς περιοχές και να αναλαμβάνει το ρόλο του συντονισμού των δυνάμεων; Αυτός δεν είναι ο ρόλος εκείνων που διορίστηκαν για τούτο; Το συντονισμό τώρα θυμήθηκαν -προεκλογικά- να τον κάνουν;

Δε θέλω να κάνω τον εκλογικό κανίβαλο πάνω σε πτώματα και περιουσίες άλλων, αλλά όταν ακούω ότι φταίει το οργανωμένο σχέδιο ενόψει εκλογών και μία προεκλογική συνομωσιολογία -καλύτερη ας ομολογήσουμε και από του γνωστού ΕΛ- κάτι παθαίνω. Αντί να προλαμβάνουμε, εμείς κάπου μέσα στις προεκλογικές μας υποσχέσεις στους πυροπαθείς αναζητούμε αόρατους εχθρούς. Ασύμμετρη απειλή -τι είναι τούτ'; Ευτυχώς εκλείπουν οι κομμουνιστές, αν και οι τρομοκράτες πάλι ενοχοποιήθηκαν -αναρχικοί; αριστεριστές; ΠΑΣΟΚοι ή του ΣΥΝ ήταν οι τρομοκράτες κατά το Πεντάγωνο; Μάλιστα επικήρυξαν με 1.000.000 € τους εμπρηστές. Αυτό κι αν δεν είναι εκβαρβαρισμός. Δηλαδή με τις επικηρύξεις ασκούμε πολιτική;

Χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα θολώνουμε τα νερά όταν θα έπρεπε να είναι καθάρια -γιορτή της δημοκρατίας δεν ονομάζουν τις εκλογές; Εκτός από πορίσματα, εκτός από υποκλοπές που ποτέ δεν ερευνήθηκαν και άλλα σκάνδαλα, κάποιοι συνεχίζουν να μολύνουν τη σκέψη του λαού με παραμύθια περί οργανωμένου σχεδίου και τρομοκρατών. Γίνεται και λόγος μάλιστα για το αν οι εμπρησμοί υπάγονται στο νόμο περί τρομοκρατίας. Τι θέλουν να πετύχουν; Να συλλαμβάνουν αβίαστα και να ανακρίνουν υπόπτους -κατά Γκουαντάναμο ή Ξηρό- χωρίς δικηγόρους; Μήπως σε συνδυασμό, όπως φοβάται και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ετοιμάζονται για αναβολή εκλογών λόγω απειλής της εθνικής ασφάλειας; Μήπως για αυτό κάνουν όλοι λόγο για πόλεμο; Μήπως η κυβέρνηση αναζητήσει καθυστέρηση στις εκλογές για να περισώσει την έλλειψη πρόληψης;


update
(Τρίτη, 12.46):
εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Υπηρεσιακή Κυβέρνησης ο Υποψήφιος Βουλευτής κ. Ρουσόπουλος;

Το παράδοξο με το Ρουσόπουλο είναι ότι βγήκε και μίλησε σαν υπουργό Επικρατείας κι Εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, όταν είναι απλά υποψήφιος Βουλευτής και όχι πια Υπουργός. Πώς έταξε σαν Εκπρόσωπος Κυβέρνησης (που είναι υπηρεσιακή και ως υπουψήφιος δεν έχει δικαίωμα) ή ήταν προεκλγοικό σαν ΝΔ;



[1] Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χωριό μας κανείς δεν υπερασπίζεται τη ΝΔ.

[2] Ωστόσο, σκέφτομαι ότι το σκάκι είναι πολύ τεχνικό και στρατηγικό παιχνίδι και δεν τους αρμόζει, οπότε μπορούμε να πούμε καλύτερα ότι παίζουν πεντόβολα.

[3] Ο όρος χρησιμοποιείται ειρωνικά.


77 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να μιλήσει κανείς αλληγορικά -ίσως να είναι και ο μόνος τρόπος. Μας πρόλαβε η φωτιά που δημιουργεί νέα, χειρότερα δεδομένα στην Ελλάδα. Μα δεν είναι μόνο οι εκλογές. Εμείς που τώρα θρηνολογούμε πρέπει να ξέρουμε με κάποιον τρόπο ότι η επόμενη Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και αποχαρακτηρισμό των καμένων. Μπορεί να υπάρξει άραγε ποινική ρήτρα στο συμβόλαιο ανάμεσα σε μένα και την επόμενη Κυβέρνηση;

Υγ. Αν και αποφεύγω να αυτοδιαφημίζω τα κείμενα που γράφω, είχα γράψει ένα συμβολικό-ειρωνικό κείμενο για το βάρος της ψήφου του καθενός μας. Αλλά χάθηκε στον καπνό των ημερών.

Zaphod είπε...

Πέστα Δείμε

spirosvii είπε...

Ίσως να φταίνε οι παρέες που κάνω εδώ μέσα(εννοώ στα βλογκολόγια) αλλά εμένα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτή η εκλογική περίοδο. Και ΄νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ θα γράψουν την άποψή τους. Καλημέρα σας!

artois είπε...

Ευτυχώς που δεν πιστεύεις ότι τα κινήματα δημιουργούνται από όσους έτυχε να διαθέτουν υπολογιστή και περνάνε την ώρα τους πληκτρολογώντας καθισμένοι σε ανατομικές πολυθρόνες γραφείου.

Αλλά ασχολούμαι με την πολιτική, δεν σημαίνει γράφω την άποψή μου σε ένα μπλογκ. Σημαίνει εντάσσομαι σε ένα κόμμα και μέσα από εκεί παλεύω για το αύριο που ονειρεύομαι. Το μπλα μπλα στα μπλογκς είναι σαν τις συζητήσεις των αργόσχολων καφενόβιων.

Μετά δε την διαπίστωση ότι οι εκλεγμένοι πατέρες του έθνους φροντίζουν πρώτα για την πάρτη τους - υψηλές βουλευτικές "αποζημιώσεις" και μεγάλα προνόμια -, μετά για την πάρτη των συγγενών και των φίλων τους, και αφήνουν τα κατώτερα ημερομίσθια σε απαράδεκτα επίπεδα (πείνας), είναι προτιμότερο να ασχολείσαι με την λογοτεχνία. Η έννοια της πολιτικής είναι περισσότερο σεβαστή από τους λογοτέχνες και τους αναγνώστες της λογοτεχνίας παρά από αυτούς που την εξασκούν επαγγελματικά.

αθεόφοβος είπε...

Xαίρομαι που γράφεις και σύ ότι έχω γράψει πριν μια εβδομάδα.
Εάν κάτι με εκνευρίζει είναι η απολιτική άποψη -όλοι ίδιοι είναι-
Ε,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ!

AVRA είπε...

μαλλον το ποστ
ειναι αφιερωμενο
στους αναποφασιστους, πικραμενους, στους οποιους δυστυχως ανηκω!

σωστα ?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δείμε
δεν καταλαβαίνω ποια θα μπορούσε να είναι η διαφορά μεταξύ της κοινωνίας και της ιστο-κοινωνίας.

Η δισυπόστατη φιγούρα (και όχι η διπλή ζωή) του έλληνα blogger (ή του blogger εν γένει) που διαπστώνει ο Μ. Ανδρουλάκης, είναι υπαρκτή μόνο σε εκείνα τα θέματα που ο ασχολούμενος μαζί τους δεν νιώθει και τόσο άνετα.

Σκέψου τον τρόπο που κοινωνικοποιούνται οι άνθρωποι σήμερα και σύγκρινε τον με τον αντίστοιχο τρόπο κοινωνικοποίησης πριν από 20 χρόνια. Δε βλέπεις διαφορά; Η νεοφιλελεύθερη οικονομία μας, μας θέλει να κοινωνικοποιούμαστε βάσει του «κεφαλαίου» που επενδύουμε στη ζωή μας. Είμαστε μέλη μίας κοινωνίας που μας δέχεται εφόσον γίνουμε «επενδυτές» κεφαλαίου (υλικού ή άυλου) Μία κοινωνία του «ο καθένας μόνος του». Οι οικουμενικές αξίες της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης εξαφανίστηκαν. Αναδύθηκε η ατομικότητα και τις ξεπέρασε.

Στην επένδυση μας αυτή (επενδύω το κεφάλαιο μου, τις δεξιότητες μου, τις σπουδές μου κ.α.) προκειμένου να κοινωνικοποιηθούμε, χάνουμε ή κερδίζουμε. Αν κερδίσουμε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναπαράγουμε τις συνθήκες της επιτυχίας μας, αφού μέσα σε αυτές αναδεικνυόμαστε. Η ατομικότητα και το life-style γίνονται σημαίες μας και λάβαρα μας.

Αν χάσουμε;

Άλλοι στρέφονται «στα σίγουρα λημέρια» της θρησκείας, της εκκλησίας, της οικογένειας και άλλοι αποβάλλονται σαν αποτυχημένοι.

Γιατί να μην ισχύει κάτι τέτοιο και στα blogs; Η απολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην κοινωνία μας μεταφέρεται και στα blogs με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Εν κατακλείδι φίλε μου (αν μου επιτρέπεις) δε νιώθει πια κανείς άνετα με την πολιτική γιατί δεν είναι σε θέση να την κατανοήσει. Όχι γιατί η πολιτική είναι ακατανόητη αλλά γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς μαζί της, σε ένα βάθος 20 ετών και βάλε.

Σκέψου από την άλλη πως η το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται. Όλοι γκρινιάζουν, όλοι διαμαρτύρονται αλλά στην κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, επιδοκιμάζουν αυτό που μέχρι χθες απέρριπταν. Γιατί; Δεν υπάρχει πολιτικό κριτήριο. Πρόσεξε όχι κομματική επιλογή. Πολιτικό κριτήριο, κάτι πολύ ανώτερο το οποίο θέτει ως προϋπόθεση, ώριμη σκέψη απαλλαγμένη από ζιζάνια, όπως οι εθνικισμοί, οι ρατσισμοί, οι φόβοι και οι ανασφάλειες.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους bloggers οι οποίοι είναι και μέρος του εκλογικού σώματος. Δεν πιστεύω εν κατακλείδι πως η κατανομή των προσανατολισμών των blogs αντιστοιχεί στον τελικό προσανατολισμό των ψήφων των συγγραφέων.
Παρηγορούμαι μόνο με τη σκέψη πως για να δαπανήσει κάποιος χρόνο και σκέψη προκειμένου να φτιάξει και να κρατήσει ένα σοβαρό blog, το μορφωτικό του επίπεδο πρέπει να είναι σχετικά υψηλότερο.

takis είπε...

Προσυπογράφω.

Δεν είναι το ίδιο (ή εύκολο ,αν θέλεις) όμως για όλους και καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί.

Απο την άλλη, η φλεγόμενη πραγματικότητα μας εχει ξεπεράσει..

Πιστεύω οτι μετά το τέλος της καταστροφής τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ελλάδα πιά..
Θα χρειαστεί να δούμε τα πράγματα απο την αρχή.
Δεν θα είναι εύκολο , θα χρειαστούμε θάρρος και δύναμη που δεν περισσεύουν.

ΥΓ. Μην είσαι τόσο σίγουρος οτι στο μπλογκοχωριό δεν υπάρχουν υποστηρικτές της ΝΔ.
Θα ήταν πολύ άσχημο αυτό. Χρειάζονται οι απόψεις όλων.
Είπαμε , πρώτα η δημοκρατία παντού και πάντα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

doratsirka, καιγόμενη η Πελοπόννησος -μέχρι αγαπημένα με φίλους πολλούς, που δεκάδες φορές έχω επισκεφτεί σε ξεναγήσεις- έγιναν παρανάλωμα και οι εκλογές. Πρέπει όμως κάποτε να δούμε πώς μπορούμε να συνδράμουμε στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η ψήφος είναι ένα μέσο. Η πολιτική δε σταματά από φωτιές και δεν περιορίζεται στις εκλογές. Η κρίση μας και ο έλεγχός μας δεν μπορεί να περίκλείεται σε σπασμωδικές καταστάσεις, αλλά να απλώνεται σε όλη την κοινωνία και τις δραστηριότητές τους.

Νίκο Σίμο, ούτε εγώ το κατάλαβα ποτέ, αλλά κάποιοι φίλοι ιστολόγοι έτσι πιστεύουν και μιλούσαν για διαδικτυακό κίνημα. Το τόνισα ήδη πάντως ότι η απολίτικη έκρηξη στην κοινωνία του ατομικισμού και της κατανάλωσης μάς καθιστά έρμαια της ακρισίας και της υποταγής στις πολιτικές αποφάσεις.

Δε δέχομαι το δυϊσμό του ιστολόγου σαφώς. Ωστόσο, οι bloggers έχουν τη δύναμη της άμεσης επικοινωνίας και της ταχύτερης ανταλλαγής γνώμης. Βλέπουμε, συχνά, πόσο οι τόσες μαζεμένες αντιδράσεις μας επηρεάζουν τον Τύπο. Μέχρι τώρα ο ατομικισμός και η απολίτικη προπαγάνδα κέρδιζε έδαφος επειδή η τηλεόραση μας απομόνωνε και δε μας επέτρεπε να συζητάμε. Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από το διαδίκτυο.

Zaphod, Σπύρο, την καλημέρα μου.

Αθεόφοβε, ξέρουμε ότι συμφωνούμε. Σκέφτηκα να μη δημοσιεύσω αυτό το κείμενο, επειδή προηγήθηκες, ωστόσο το έκρινα αναγκαίο για να φανεί ότι δεν είναι μόνο 5 τρελοί που το πιστεύουν.

artois, με παρεξήγησες. Ίσως βέβαια έχεις δίκιο, αν και δεν κατηγορώ κανέναν. Κάνω απλά μία επισκόπηση και καταγραφή του κλιματος. Η λογοτεχνία, εξάλλου, δεν μπορεί παρά να είναι δεμένη με την κοινωνία. Μέσω αυτής έχουμε έπμνευση και μέσω αυτής εκφράζουμε τις όποιες απόψεις μας.

Βλέπω ότι η αντίδραση για την Πάρνηθα έκανε τα κανάλια να παίζουν συνέχεια το πύρινο θρίλερ -και ξέρουμε ότι δεν ευθύνονται οι θάνατοι για το σίριαλ των νεκροθαφτών- (μέχρι επικήρυξη είδαμε από ιδιωτική εταιρεία, πλήρης εκβαρβαρισμός). Σκέψου μία πολιτική αντίδραση από χιλιάδες blogs που απλά εκφράζουν με προσωπικό ύφος τις εκλογικές τους έστω ακι με ένα άρθρο.

Αύρα μου, έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι αφιερωμένο στους αναποφάσιστους bloggers και σε όσους ντρέπονται ή φοβούνται να εκφράσουν πολιτικές κρίσεις -έστω και σαν άποψη.

Τάκη, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Σαφώς και υπάρχουν οπαδοί και ψηφοφόροι της ΝΔ. Χαριτομενιά ήταν αυτό που έγραψα. Ωστόσο,
θεωρώντας ότι η δημοκρατία μπορεί να πολεμήσει τη δημοκρατία
τους κρίνω σημαντικό να εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους, χωρίς φόβο για τα σχόλια άλλων, χωρίς αμφιβολίες για τη θέση μας.

fitsoulas είπε...

Καλε μου φιλε δεν εχεις αδικο σ`αυτα που λες ομως αρνουμαι πεισματικα να χρωματησω το μονο βημα αντιδρασης και αντιστασης

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φίτσουλα, δεν είναι χρωματισμός, είναι έλεγχος της πολιτικής εξουσίας.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου!
Απλά συμπληρώνω ότι στις εκλογές κρίνονται οι πάντες! Όχι μόνο η κυβέρνηση και ο δικομματισμός!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, δε θα διαφωνήσω και σπεύδω να αλλάξω το κείμενο.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

ας διατηρήσουμε τα όνειρά μας κι ας επενδύσουμε στην αντίδρασή μας, δείμο μου...

diva είπε...

Δείμε μου μην κρίνετε αυστηρά όσους Δεν ασχολήθηκαν (αναρτώντας) με την προεκλογική περίοδο. Σας συγχαίρω για την ώθηση στην έκφραση που επιθυμείτε , όμως μην ξεχνάτε κι εσείς - όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποκινητές (με την καλή έννοια πάντα) του μπλογκοχωριού - πως η μπλογκόσφαιρα είναι Προσωπικό Ημερολόγιο όπου ο καθένας Δικαιούται να εκφράζει , να φαντασιώνεται, να αποκαλύπτει ή να αποκρύπτει τις σκέψεις τα όνειρα τους φόβους και τις προθέσεις του.
Άλλωστε λίγο ή πολύ, Όλοι - ναι έτσι πιστεύω- σε κάθε ανάρτηση μας - σχεδόν- σε όλες τις περιόδους - και όχι μόνον τώρα- επιδεικνύουμε την πολιτική μας συνείδηση.
Οπωσδήποτε λοιπόν δεν σιωπούμε.

spirosvii είπε...

Ψηφήστε με! :)

Μαρία είπε...

Εχει πολυ ενδιαφερον η ιστοσελίδα σου. Ιδιαιτερα δυναμική και με άποψη. Είμαι καινουργια στο χωρο και γνωρίζω λιγα πραγματα. Σε περιμενω στο αντιλαλησα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπύρο, έχω ταμμένη την ψήφο μου, τι να κάνω;

Μαρία, καλώς ήρθες και στο χωριό και στην παρέα μας.

diVa, δεν κρίνω αυστηρά. Αντιθέτως, βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου και ζητώ να γράψουν όλοι στο δικό τους στυλ. Γιατί έγραψαν όλοι για την Πάρνηθα; Ήταν σημαντικότερη η Πάρνηθα από τις εκλογές;

christina είπε...

Η μόνη χρησιμότητα που έχουν οι εκλογές, είναι το δικαίωμα άσκησης ψήφου. Ολα τα υπολοιπα ειναι εκλογολογίες και κραχτης. Και παραλογα εξοδα.

Στις εκλογες αποτυπωνεται η αποφαση μας αλλα αυτη η αποφαση διαμορφωνεται μεσα στα χρονια της εξουσιας της εκαστοτε κυβέρνησης.

christina είπε...

Από αυτην την άποψη όσα γραφω καθημερινα για την Παρνηθα και την καθε Πάρνηθα, ειναι σημαντικοτερα απο τις εκλογες. Αυτα ειναι οι πραγματικες εκλογες. Ολα τα υπολοιπα ειναι για τα γκαλοπ. Η πολιτικη μου αποψη δεν ειναι μιας σεζον, λιγο πριν λιγο ετα τις καλπες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου, περαστικιά. Γράφεις για θέματα πολιτικά. Εγώ προτείνω να γράψουμε και γιατί θα ψηφίσουμε, καλώ όποιον ιστολόγο θέλει να δείξει ότι σκεφτόμαστε πολιτικά. Πάντως ότι οι εκλογές είναι απλά μία διαδικασία στο στημένο παιχνίδι της διακυβέρνησης, το είπα πολλές φορές στις δημοκρατικές μου ρητορείες. Ωστόσο, είναι μία ευκαιρία πολιτικής ανασκόπησης και ίσως πίεσης.

diva είπε...

Δεν έγραψαν όλοι για την Πάρνηθα (εξ' ιδίων κρίνω)κι ακόμα και αυτή η "απουσία" κάτι ήθελε να δηλώσει μέσα από την σιωπή της. Κάτι ίσως πολύ διαφορετικό από αδιαφορία.

Θα ήταν ομολογουμένως μία δυνατή κίνηση πάντως να εκφράσει απλά ο καθένας μας την σημασία - ή την απαξίωση- που δηλώνει η ψήφος, όπως επίσης και το Διαφορετικό που θα ήθελε - αρκεί να το αντέχει κιόλας.

Εμένα πάντως κατορθώσατε να με κάνετε να Θέλω να γράψω. Ελπίζω να τα καταφέρω τις επόμενες ημέρες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η αλήθεια είναι, diVa, πως ούτε κι εγώ ασχολήθηκα με την Πάρνηθα. Χαίρομαι αν κατάφερα έστω και λίγο να υποστηρίξω την ανάγκη αντίδρασης -έστω και με τον απλό τρόπο ενός κειμένου.

Zaphod είπε...

Το έχω αναφέρει και στο blog μου πως σαφώς και υπάρχει οργανωμένο ασύμμετρο ή έμμετρο ή άμετρο σχέδιο. Και στραβός το βλέπει. Άλλο αυτό και άλλο να αρχίσουμε πάλι να παπαρολογούμε για Εβραίους, τρομοκράτες, σιωνιστές και δεν ξέρω τι άλλη μαλακία έρχεται στου καθενός το κεφάλι. Εγώ τρόμαξα με αυτά που είδα εδώ κάτω πάντως.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να τελειώνουμε με τις φωτιές και μετά χρόνος υπάρχει να δούμε πως και τι. Ο πανικός και η μαλακολογία, από την ΤουΒου ειδικά, δεν βοηθάνε τους ανθρώπους εδώ πέρα.

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση είναι ανίκανη, έτσι και αλλιώς είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τον Πολύδωρα στο γνωστό σύμπαν, πάντως είναι γεγονός πως πολλές εντολές από τα ανώτερα κλιμάκια ΔΕΝ τηρήθηκαν ή πως διάφοροι αξιωματούχοι ψεύδονταν συστηματικά (πχ ο Καφύρας)

Πάντως όσοι από τους αναγνώστες του φίλτατου Δείμου θέλετε να ψηφίσετε έναν από τους δύο μεγάλους στις εκλογές, ξανασκεφτείτε το!

doctor είπε...

Ήρθε η ώρα της δράσης:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

aqua είπε...

Πιστεύω πως η απαξίωση στρέφεται προς τους πολιτικούς και όχι προς την πολιτική.
Κι αυτό γιατί αυτοί οι ίδιοι δεν φροντίζουν να προστατέψουν τον ύψιστο ρόλο που έχουν ,δηλ.να εκπροσωπούν και να εκφράζουν τον λαό.Πως θα διατηρηρθεί μια σχέση όταν δεν είναι ειλικρινής?
Πόσους από τους ενεργούς πολιτικούς μας θεωρείς ειλικρινείς απεναντί μας?
Ο αναποφάσιστος κατά την άποψή μου δεν είναι απολίτικος.Είναι βαθειά πολιτικοποιημένος και υπεύθυνος.
Είναι ο πολίτης που δεν εκφράζεται από τα υπάρχοντα κόμματα και ταλαντεύεται προσπαθώντας ν'άποφασίσει ποιο κόμμα είναι το λιγότερο κακό για τον τόπο του.
Είναι πολύ εύκολο ν'αποφασίσει κανείς όταν κρίνει με γνώμονα το ατομικό του συμφέρον.

Σίγουρα οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι.
Μα όσοι ακόμα διαθέτουν όραμα δεν μπορούν να μας το μεταδώσουν ,
καθώς πνίγονται μες την ανεπάρκεια και την μετριότητα των πολλών.

ΤΑΣΟΣ είπε...

deimo είχα εργαστεί στο παρελθόν στις περιοχές που επλήγησαν. Γνωρίζω πολύ καλά τις περιοχές αυτές.
Η κυβέρνηση μπορεί να δικαιολογεί την ανοργανωσιά της, την αναποτελεσματικότητά της... δεν μπορεί όμως να δικαιολογείται γιά τα ψέματα που λέγει.
- Οι οικ ενισχύσεις που χορηγούνται δεν λύνουν κανένα πρόβλημα τα ποσά γιά κάθε δικαιούχο είναι πολύ λίγα
- η αναπλήρωση του εισοδήματος θα είναι μόνο γιά δύο χρόνια γαι τους παραγωγούς. Για να συμεχιστεί θα πρέπει να γίνει αναδιάθρωση (νέες φυτεύσεις, κλαδέματα, εμβολαισμοί κλπ).Ποιός θα τα κάνει όμως αυτά. Οι υπερήλικες, τα νέα παιδαί που δεν γνωρίζουν, οι "δικαιούχοι" που ζουν και εργάζονται μακριά στα αστικά κέντρα. Οι δενδρώνες αυτοί για να δημιουργηθούν εργάστηκαν τρείς γενιές ανθρώπων.
- Λένε ψέματα γαι τις αρχαιότητες και το αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.
- Απαιτούνται έργα υποδομής (αρδευτικά, ύδρευση,)για τα οποία δεν μιλούν και τα οποία θα καθυστερήσουν

Πρέπει να φύγουν όχι γιατί δεν έσβυσαν τις φωτιές αλλά γιατί λένε ψέματα.

Ειλικρινά θλίβομαι για τα ανθρώπινα θύματα, για τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες, γιά τις περιουσίες που έχασαν ιδιαίτερα φτωχοί άνθρωποι, θλίβομαι γιατί χάθηκε ο μεγαλύτερος δένδρο - λαχανόκηπος της χώρας

Αν οι δικαιούχοι δεν διεκδικήσουν και δεν κινητοποιηθούν νομίζω ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα.

Aggelos Spyrou είπε...

Προσυπογράφω.

Πολιτική αντιπαράθεση όμως δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές θέσεις. Οι νεοδημοκράτες μιλάνε σαν σοσιαλιστές, οι σοσιαλιστές σαν δεξιοί (με σάλτσες), οι υπόλοιποι μιλάνε διαφορετικά κάθε 4 χρόνια. Και η Αλέκα που κρατάει σταθερή θέση, κρίνεται αυστηρά γιατί δεν εκσυγχρονίζεται. Να μιλήσουμε για πολιτική. Για ποια πολιτική όμως; Αν μιλούσαμε για πραγματική πολιτική και όχι για το "τι κανατε εσεις" και "τι καναμε εμεις" θα συμφωνούσαμε όλοι στο τέλος, γιατί όλοι τα ίδια ΜΠΟΡΟΥΝ να πράξουν. Προσέχεις; Όποιος κι αν βγει κυβέρνηση, ακόμα κι η εξωκοινοβουλευτική αριστερά ή η χρυσή αυγή, θα κάνει μόνο αυτά που ΘΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΟΥΝ. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! (Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο;).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, συμφωνούμε απόλυτα.

Γιατρέ, είμαι μακριά, αλλά εμείς έχουμε το Σέιχ Σου. Ακόμα απορώ πώς δεν κάηκε με τόση αδιαφορία κι εγκατάλειψη.

Aqua, όχι μόνο πνίγονται, αλλά και για ασχοληθούν συχνά πρέπει να σκύψουν πολλές φορές και να καθαρίσει πολλές ποδιές, ώστε στο τέλος επιβάλλει τα ίδια. Το πρόβλημά μου είναι δεν εκφράζουν καν αυτή τους την πολιτική θέση πολλοί ιστολόγοι.

Τάσο, για τα ψέματα δεν πρόλαβα να γράψω (θα γίνει όμως). Την περιοχή εκείνη την κυκλοφορώ από το 2002 λόγω ξεναγήσεων και ξέρω όλα τα δυτικά χωριά που καλύπτει η εθνική για Πύλο. Δυστυχώς, τα ψέματα είναι ακόμα περισσότερα.

Άγγελε, το ποιος κυβερνάει ή επιβάλλεται και με ποιο τρόπο το συζητήσαμε στις δημοκρατικές ρητορείες. Το ζήτημα είναι όμως ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι το να μιλάς για την πολιτική δεν είναι μόδα είναι επιλογή. Μία επιλογή που υιοθετείται μπροστά στην ανάγκη μας να ελέγχουμε τη διακυβέρνηση. Όσο οι κυβερνήσεις μένουν ανεξέλεγκτες τόσο οι πολιτικοί θα μας "καβαλάνε".

Kapetanios είπε...

ΟΚ δείμο!
ΥΓ. Η πολιτική -και οι εξελίξεις της -είναι αυτή που καθορίζει σε έναν μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας και η ψήφος μας δηλώνει-αξιώνει την θέληση να έχουμε λόγο γι αυτήν ( την ζωή μας)

Kapetanios είπε...

δείμο το οργανωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο των Αρειανών ( εξωγήινων) δεν συμπεριλάμβανε την απόβαση τους ( οι φωτιές ήταν ο αντιπερισπασμός τους) στο Σειχ Σου.

arammos είπε...

Αγαπητέ δείμε συμφωνώ με αυτά που λες και επαυξάνω. Η γενική κατρακύλα της διανοούμενης γηραιάς ηπείρου μας βόλευε και ίσως μας βολεύει ακόμα. Αυτή η ριζωμένη αδιαφορία για τα κοινά και η έλλειψη απλών πολιτκών γνώσεων είναι δύσκολο να ανατραπεί.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, Δεν ξέρεις πόσο συμφωνούμε. Η ψήφος μας είναι η ελπίδα μας να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Λες πάντως να φταίει που ο Καραμανλής ως Σαλονικιός βλέπει πολύ ΕΛ στο Μακεδονία TV;

Άραμμε, το ξέρω. Μία μικρή προσπάθεια καταβάλλουμε κι εμείς, μη νομίζεις.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα τι κανουμε στις εκλογες;Ανεχομαστε παλι τους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ που μας 'κυβερνουν'.Με ποιο τροπο μπορουμε να τους αντιμετωπισουμε;Δημο γιατι αργησες να γραψεις για τις εκλογες;

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ. Ειμαι ο προβοκατορας-σκληροροκ.Φαινεται οτι τα ονοματα που διαλεγω εκφραζουν και αλλους γι αυτο τα χρησιμοποιουσαν οσο ημουν διακοπες.Τους αφηνω να τα χρησιμοποιουν.

Amon Ra είπε...

Πολλά ερχονται στο νου αλλά κάποια πράγματα σε κάνουν να ανατριχιάζεις...

http://www.skai.gr/master_story.php?id=57839


Δεν είναι μόνο το κράτος παίδες Ελλήνων που θεωρούμε διεφθαρμένο. Ας κοιτάξουμε και λίγο στον καθρέφτη μας.

Α και μην το ξεχάσω... Πολιτική προστασίας δασών από τους μεν??? Πολιτική ευαισθησία από τους δε???

http://www.speroforum.com/site/article.asp?idarticle=10294&t=Political+imbroglio+after+forest+fires+in+Greece

Μας πείσατε κύριοι

Aggelos Spyrou είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σου, και ανησυχώ αν θέλεις για την αδιαφορία της νέας γενιάς για την πολιτική. Το να μιλάμε εμείς για πολιτική το βλέπουν όπως βλέπαμε παλιά τους γέρους στα καφενεία να πλακώνονται. Νομίζω ότι είναι στόχος να γίνει μια "ελβετικοποίηση" της πολιτικής συνείδησης...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άγγελε, αν πω ότι κατάλαβα τη μομφή του σχολίου σου, θα είναι ψέματα. Και τό λέω αυτό γιατί τόσα τα κείμενά μου όσο και η ίδια η δράση χρονολογημένη από 1987 -μαθητής λυκείου τότε- αποδεικνύουν το αντίθετο.

Άμων Ρα, έπαθα πλάκα με αυτά που είδα. Για τους ξενοδόχους το περίμενα μια και θα πηλρώσει τελικά το Κράτος. Το παγκόσμιο ρεζιλίκι δεν το περιμενα. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι είμαστε η τελευταία χώρα στην απορρόφηση κονδυλίων (ούτε ένα ευρώ) για την πρόληψη των δασών. Ωστόσο, είναι εύκολο να κατηγορούμε αόρατους εχθρούς.

melomenos είπε...

τι να γράψεις για άτομα που το "ασύμμετρο" μυαλό τους δεν το ταρακουνάει κανένας στρατηγός άνεμος για να συνέλθουν;
και όχι μόνο γι'αυτούς αλλά και γι'αυτούς που τους ψηφίζουν...
άραγε δεν νοιώθουν τύψεις μετά τρία χρόνια που ψήφισαν τέτοια άτομα για να τους εκπροσωπίσουν;
οι παρωπίδες τους όμως φίλε μου δεν φεύγουν σε μερικές μέρες θα τα έχουν ξεχάσει όλα!

καλημέρα σου

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Υπερασπίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ εκείνοι που υιοθετούν τα επιχειρήματά της!

Στις μέρες μας τα γαλάζια παιδιά το παίζουν κυανόκρανοι...

Και οι ευκολόπιστοι απολιτίκ, που ναι αδούλευτοι και ψαρώνουν, φορούν τη γαλάζια περικεφαλαία χωρίς να το καταλάβουν και παίζουν το παιχνίδι του Ρουσόπουλου...

Έλεος!!!!
Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν να μιλάμε και πολιτικά, 20 μέρες πριν τις εκλογές;

Δεν ξεχνώ ποιοι είναι αυτοί που θελαν να αποκεφαλίσουν το άρθρο 24, για την προστασία των δασών!!!

Sardonian είπε...

αχου και δεν μπορώ φανατισμούς
σιγά ρε
μη πάρουμε και τα ρόπαλα
να βαράμε ο,τι είναι γαλάζιο
στα ίδια σ**** είναι χωμένοι όλοι και το'χουν αποδείξει

συ είσαι βρε Δείμε που έκανες την κυρά να γράφει πολιτικά;;;
ααααχ
μαύρο φίδι που μας έφαγε

(μην ακούς..κοιτάς τι λέω..εσύ μια χαρά το πας και σε εκτιμούμε για αυτό)
καλώς σας βρήκα

spirosvii είπε...

Υπερβολές μου φαίνονται όλα αυτά κι από όλους και πάνω απ όλα υποκρισία. Κανείς δεν θα ψηφήσει την αριστερά από όλους μας όταν μπει πίσω από το παραβάν. Μεγάλα λόγια είμαστε όλοι! θα ψηφήσουμε τους "μεγάλους" και καλά θα κάνουμε! Αφού γουστάρουμε...έτσι μας αρέσει. Λες και είναι Ταμπού...

mpoumpoula είπε...

an eixame enan politiko me tis apopsis sou isos kati kalitero na ginotan stin Ellada mas

Y. K. είπε...

"γιορτή της δημοκρατίας δεν ονομάζουν τις εκλογές?"

και η δημοκρατία γιορτάζει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια;

κάθε μέρα και ώρα που το νόημα της συρρικνώνεται, κάθε μέρα και ώρα που μας περνάνε φίμωτρο είναι ντροπή.

θέλω πολύ να δω πως θα αντιδράσουμε όλη μας απέναντι τους..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, δε διαφωνώ. Ξέρουμε όμως ότι κάθε λέξη έχει το δικό της βάρος. Κάθε αντίδραση όσο ήπια και να είναι ενισχύει τις αντιδράσεις μας.

VITA MI BAROUAK, πάμε σε απαγόρευση. Ο λαός μαζεύει από το υστέρημά του, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και κάποιοι θέλουν να μας κόψουν και την όποια κριτική.

Sardonian, σκατά ξεσκατά, όσο φωνάζουμε, όσο διαμαρτυρόμαστε, τόσα θα καθαρίζουν. Ο λόγος μας και η αντίρρησή μας λειτουργούν ως αντίβαρο στο βιολογικό καθαρισμό του πολιτικού και απολίτικου βόθρου.

Σπύρο, τείνω να συμφωνήσω μαζί σου. Όχι τόσο για τους bloggers -που στο ιστοχωριό η αριστερή φωνή και η κριτική είναι πιο έντονα από την κοινωνία-, αλλά για τους υπόλοιπους είναι βέβαιο.

Μπουμπούλα, αυτοί οι πλιτικοί δεν ψηφίζονται (το έζησα στις δημοτικές εκλογές). Απλά είμαστε πολίτες που θέλουμε να διατηρήσουμε τα ονειρά μας αλώβητα από την προπαγάνδα και τη δημοκρατία τους.

Alicia, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

mpoumpoula είπε...

Και εγώ το έζησα στις δημοτικές όταν κατέβηκα για να προφυλάξω τον τόπο μου…αλλά δεν απελπίζομαι, συνεχίζω. Αν τα παρατήσουμε χαθήκαμε. Αλήθεια στην Αριστοτέλους θα πάμε????? Εγώ αποφάσισα να πάω έστω και μόνη μου…έτσι για μένα και για όλους εκείνους εκεί κάτω…

industrialdaisies είπε...

Συμφωνώ σε αρκετά πράγματα μαζί σου δείμο. Μία σκέψη μου λέει ότι οι αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και δημοκρατία μας καθιστούν πρωτίστως υπεύθυνους να προφυλάσσουμε τα κεκτημένα και ανά πάσα στιγμή να ανταποκρινόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να μένουμε σε αυτά που πέρασαν σε εμάς. Θα πρέπει να αναθεωρούμε τον αγώνα, τον τρόπο του και τις μορφές του. Η ψήφος είναι ένας τρόπος, τέτοιος όμως ο οποίος τείνει σε φοβερό εκφυλισμό.

Είμαστε τώρα εμείς εδώ. Και τι κάνουμε; Ψηφίζουμε σχεδόν τυφλά, εξαιτίας ενός χρέους που κουβαλάμε -σαν το προπατορικό αμάρτημα- αποφεύγοντας έτσι να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε οιαδήποτε διαδικασία σκέψης κι εξέλιξης της κοινωνίας.

Δεν λέω να μην ψηφίσουμε. Είναι η πρώτη φορά που ταλανίζομαι επικίνδυνα και βλέπω ότι ΠΡΕΠΕΙ να το κάνω παρόλο που συνειδητά απείχα για πολλούς λόγους. Όμως το θεωρώ ψίχουλο. Αυτό το ψίχουλο που μας πετάνε κάθε τέσσερα -λέμε τώρα- χρόνια πασποαλισμένο με λίγο ζάχαρη για να μας γλυκάνει στην πείνα μας.

Κάποτε πρέπει να ξεβολευτούμε από την δικαιολογία της ψήφου. Άσχετα από κομματικές ιδεοληψίες (επίτρεψέ μου αυτόν τον όρο έναντι του όρου "ιδεολογία" -ακούγεται αστείος πλέον όταν μιλάμε για πολιτική) κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι σκ@τ@ υποτίθεται ότι καλούμαστε να κάνουμε όλοι εμείς εδώ και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Τα χρέη έχουν γίνει σχεδόν "Ασύμμετρες απειλές" για την χώρα -κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

ο δείμος του πολίτη είπε...

mpoumpoula, Ούτε εγώ απελπίζομαι. Η απελπισία δε λύνει τίποτα.

Βιομηχανική μαργαρίτα, καλώς όρισες. Και όρισες με ένα βαρύ πολιτικό σχόλιο. Χαίρομαι τόσο πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Δήμο, ο καθένας μας γράφει για ό,τι τον "καίει". Αντιδρά ή σιωπά μπροστά στα εκάστοτε γεγονότα, παίρνει θέση, αφήνει θέση. Συμφωνώ, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω, μαζί σου ως προς το δικαίωμα της ψήφου - τελικά είναι το μόνο όπλο που έχει ο πολίτης, πιο ισχυρό κι από την ίδια του τη φωνή που εύκολα μπορεί να πνιγεί κλείνοντάς της τον ήχο ή βυθίζοντάς την στη βαβούρα του όχλου. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν αισθάνεσαι πως η ψήφος σου χαραμίζεται. Πως οι επιλογές σου είναι τόσο περιορισμένες ώστε να θεωρούνται ουσιαστικά ανύπαρκτες. Δεν ήμουν ποτέ της νοοτροπίας του "αυτοί φταίνε ρε". Απλά αισθάνομαι πως το πολιτικό μας σύστημα, και κυρίως οι άνθρωποι που το υπηρετούν, με αντιπροσωπεύουν όλο και πιο λίγο. Είναι πολλές οι τρύπες, Δήμο, και λίγα τα μπαλώματα. Νιώθω πως ζω σε μια κατάσταση, μια χώρα, που πραγματικά σβήνει σταθερά. Μακάρι άνθρωποι σαν εσένα να κάνουν τη διαφορά - μόνο ας είναι σύντομα. Με την εκτίμησή μου πάντα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θαλασσάκι, ούτε θεωρώ την ψήφο το μόνο όπλο ούτε πιστεύω ότι χαραμίζεται. Απλά αυτό το όπλο περιορίζεται σε μικρότερες ζημιές. Οι τρύπες είναι πολλές και καμία σχισμή κάλπης δεν τιν μικραίνει. Ωστόσο, η ίδια η συγργαφή, η ίδια η καταγραφή του πόνου μας ενισχύει τον άλλο πόλεμο.

Talisker είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=xcqguPTBteQ

ειναι το βιντεο που ειχε κανει ο Στοιλιδης λιγο πριν σκοτωθει...για την μεγαλη του αγαπη τη δουλεια του!




ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΑΝ ΕΜΑΣ!

αλλα εγινε ηρωας για να συνεχισουμε μεις ανενοχλητοι να ζουμε και να ...ξεχνουμε!

Amon Ra είπε...

Ο εχθρός δεν είναι αόρατος Δείμο. Ο έχθρος είναι ολοφάνερος. Και είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Μετά την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της Πεντέλης την δεκαετία του 90 (δεν έχω κρατήσει στοιχεία για άλλα δάση την ίδια περίοδο) πρώτα οι μεν και έπειτα οι δε τάζαν λαγούς με πετραχήλια για την δασική προστασία.

Για μια χώρα που με πατερίτσες κρατιέται από την EU, αν δεν αποροφούνται κονδύλια, δεν υπάρχει σωτηρία. Απο το 2000 όμως ούτε γάτα ούτε ζημιά. Παραδέχομαι ότι θα μπορουσαν να τα παιρναν και να τα βάζανε στις τσέπες τους. Είναι και αυτό μια πρόοδος.

Και επειδή η μελέτη μου αφορά τις εξαγγελίες στην Ελλάδα και για αειφορική ανάπτυξη και άλλα εύηχα τσιτάτα, υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία ελλήνων και ξένων που μιλάει για αυτά τα θέματα. Απλά είναι και αυτά ακαδημαικά άρθρα που χάνονται μέσα στην απειρότητα του Ίντερνετ και των ακαδημαικών βάσεων δεδομένων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Talisker, το ξέρω το βίντεο. Το είχα δει στον καπετάνιο.

Άμων Ρα, και το να έβαζαν στην τσέπη τους είναι δύσκολο. Έπρεπε κάπως να τα δικαιολογήσουν. Και όπως πολύ σωστά η ακαδημαϊκότητα των ερευνών χάνεται μπροστά στην αδιαφορία των κυβερνήσεων (που μόνο για ιδιωτική έρευνα μιλάνε, λες και ποιος θα την εκμεταλλευτεί)

alex gr είπε...

Αν αναστείλουν τις εκλογές τότε θα κατηγορηθούν ευθέως οτι το μεθόδευσαν το θέμα...
Ανίκανοι είναι και τίποτα παραπέρα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και θα φανεί ακόμα και η αδυναμία τους να ξεπεράσουν τον πρόβλημα, γιατι θα είναι φανερή η ηττοπάθειά τους, αντίλογε.

Aggelos Spyrou είπε...

Δεν εμπεριείχε μομφή ως προς τον Δείμο του Πολίτη το σχόλιό μου. Ανέφερα τον όρο Ελβετικοποίηση της πολιτικής συνείδησης θέλοντας να τονίσω ότι με τις τόσες ομοιότητες των κομμάτων ως προς τις πολιτικές και με την Ε.Ε. κλπ. να επιβάλουν την εσωτερική μας οικονομική πολιτική, και γενικότερα την πολιτική της χώρας μας, ο καθένας αρχίζει να βαριέται για το ποιόν έχει πρωθυπουργό ή αντιπολίτευση. Το έχω ζήσει σε συζητήσεις με μαθητές γυμνασίου και έμεινα άφωνος στο να μην ξέρουν ποιός είναι ο... Κάρολος Παπούλιας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μάλλον εγώ μέσα στην ένταση των ημερών δεν κατάλαβα τι έγραψες. Εδώ και μέρες, είναι η αλήθεια, Άγγελε, σα δημοτική διοίκηση αναζητούσαμε τρόπους να βοηθήσουμε, και ήμουν χαμένος (για την ιστορία αποφασίσαμε εκτός από τη συγκέντρωση υλικού για τους πληγέντες να ματαιώσουμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για να αποδώσουμε εκείνα τα χρήματα στους πυροπαθείς).

Τες πα, για τα μικράκια δεν ξέρω αν είναι κακό το να μη ξέρουν ένα όνομα. Ξέρω όμως ότι οι γονείς στο όνομα της μη πώρωσης των τέκνων τους, αποφεύγουν πολιτικές συζητήσεις μπροστά τους πιο εύκολα μιλάνε για σεξ παρά για πολιτική).

s_pablo είπε...

Χαίρομαι που κάποιοι κινούμαστε πολιτικά. Αυτή η απολιτίκ συμπεριφορά της κοινωνίας, μας έφτασε στους "καταλληλότερους".

Τελικά, μόνο τα μπλογκ έμειναν να κρατούν τη σημαία της συμμετοχής στα κοινά. Ελπίζω να αφυπνιστούμε...

Υ.Γ. Εξαιρετικό το κείμενο και το μπλογκ εν γένει. Θα τα ξαναπούμε

ο δείμος του πολίτη είπε...

s_pablo, θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος.

Niemandsrose είπε...

Νομίζω πως κάνετε ένα λάθος στην αποτίμησή σας και επιτρέψτε μου να σας το επισημάνω. Όποιος ενσυνείδητα αποφασίζει να απέχει του δικαιώματος του εκλέγειν και παράλληλα έχει μνήμη και τιμά τους αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους για να έχει κατοχυρωμένο αυτό το δικαίωμα, χρήζει μεγαλύτερου σεβασμού. Το να απέχει κανείς από τη σημερινή ρέπλικα δημοκρατίας δε σημαίνει πως αποποιείται την Ιστορία, ή αρνείται καθ΄ολοκληρία την έννοια της δημοκρατίας, ή πως είναι apolitique.
Μπορεί να σημαίνει την επιλογή του να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του από μια βαθιά διεφθαρμένη πολιτική ζωή, στο όνομα της δημοκρατίας.
Μπορεί να σημαίνει ότι τρέφει ένα όραμα που δε βρίσκει αντίκρυσμα στις παρούσες συνθήκες.
Μπορεί να σημαίνει προσωπικό κόστος όταν δέχεται πίεση από κάθε κατεύθυνση να προσέλθει στην κάλπη.
Μπορεί να σημαίνει κόστος να μένεις μόνος. Αλλά δεν παύει να είναι ενσυνδείτη προσωπική επιλογή που σημαίνει πράγματα.

πνευμα είπε...

Μακάρι να είχαν και οι κυβερνώντες τον τόπο μας παρόμοιες έστω απόψεις.

Αμφιβάλλω όμως αν θα τους είχαν επιτρέψει να κυβερνήσουν...

BeBe είπε...

Καλησπέρες. Πάντα ήμουν αμέτοχη από τα πολιτικά δρώμενα, όχι γιατί δεν με αφορά, αλλά γιατί τους βλέπω όλους ίδιους. Τα τελευταία γεγονότα, με κάνουν να υποστηρίζω ακόμα περισσότερο την άποψή μου, δίνοντάς μου ακόμα μια αφορμή-τεράστια- στο να απέχω από τις εκλογές.
Μήπως η ψήφος μου θα φέρει πίσω τους 65 νεκρούς ή μήπως τα δάση ή μήπως θα απαλύνει τον πόνο;
Μόνο ίσως αυτού που θα απολαύσει πάλι την τετραετία του παίζοντας τέτοια "καυτά" παιχνίδια πίσω από τις πλάτες όλων μας.
Δε μπορώ όμως, παρά να ομολογήσω πως το post σου μου κέντρισε το ενδιαφέρον..

Μαρία είπε...

Δείμο, Για αλλη μια φορα οι πολιτικοι μας αποδειξαν πως δεν μπορουν να σταθουν στο ύψος των περιστασεων. Προσπαθησαν και θα προσπαθησουν να μεταβαλουν το ολοκαυτωμα σε κομματικό όφελος. Εχω θεσει ένα σχετικό ερωτημα στο μπλογκ και θα ήθελα την αποψη σου.

Kapetanios είπε...

Ω, τι χαρά για τον εφέντη μας η σιωπή μας προς απάντηση του.
Ω, και τι δυστυχία των παιδιών μας η σιωπηλή μας συγκατάβαση στον βασανιστή τους.
Η ματαιοδοξία σε όλο της το μεγαλείο.
Μα κι έτσι μάταιο να είναι δεν θα απεμπολήσω την χαρά να φτύσω στα μούτρα του εκτελεστή μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

NIEMANDSROSE, πολλά ακόμα μπορεί να σημαίνει. Ωστόσο, σίγουρα δεν αποτελεί τιμή -και ακόμα χειρότερα όταν είναι ενσυνείδητη επιλογή- για εκείνους που αγωνίστηκαν. Πάντα κάτι θα σημαίνει, αλλά κι εγώ θα έχω πάντα το δικαίωμα να κρίνω και να θυμίζω ότι αυτό θα αφήσει τους εκάστοτε κυβερνώντες να αλωνίζουν στα δικά μας χωράφια.

πνεύμα, ευτυχώς δεν είμαι κυβερνών. Αμφιβολίας είμαι και στην ίδια μου την παράταξη.

ΒeBe, ξέρουμε την απάντηση. Δεν ξέρω την επαφή σου με τα κοινά, αλλά άποψη έχεις και αυτήν προτείνω να εκφράσεις για να φανεί η διαφωνία σου στην υπάρχουσα πολιτική κατεύθυνση του τόπου.

e-efimerida, οι πολιτικοί μας (των δύο κομμάτων) είναι στρατευμένοι στη δημοκρατία και την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των δημοκρατών. Αν εμείς σωπαίνουμε πάντα αυτή την πολιτική θα εκφράζουν. Αν δε μιλήσουμε για όσα μας πονούν και για όσα μας ενοχλούν αφήνουμε ελεύθερο πεδίο.

καπετάνιε, με έστειλες. Τέλειος.

Ελπίδα είπε...

Δείμε μου, δεν έχεις άδικο!
Δύσκολο όμως να εκφραστείς όταν δεν σε εκφράζει ΚΑΝΕΝΑΣ!
Ή έστω, άνθρωποι που κάτι θα μπορούσαν παραπάνω πράγματα να δώσουν είναι σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Ίσως από κει ξεκινάει το λάθος!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανάσα, δε θα δαφωνήσω μαζί σου. Τη διαφωνία σου να εκφράσεις και την αντίθεσή σου προτείνω. Αντίθεση δεν είναι η αποχή ή το άκυρο. Κι εγώ έχω πρόβλημα τι να ψηφίσω, ποιο κόμμα, αλλά δεν απεπομπολώ κανένα δικαίωμα που κέρδισα.

Niemandsrose είπε...

Να συγχαρώ κι εγώ με τη σειρά μου τον kapetanios που κατάφερε να ειρωνευτεί με τρόπο που ο Δείμος δε μπόρεσε (ή δε θέλησε)και να προσέλθω στις κάλπες για να τιμήσω αυτό που το μόρφωμα πολιτικού βίου. Με πείσατε με το λόγο σας.

Ελπίδα είπε...

Δείμε μου, δε μιλάμε για αποχή ή άκυρο! Αλλοίμονό μας αν καταντήσουμε εκεί! Τότε είναι που θα λύνουν και θα δένουν τα κομματόσκυλα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

NIEMANDSROSE, χαίρομαι. Δυστυχώς, δεν έχω την ειρωνική δύναμη του καπετάνιου.

Ανάσα μου, ξέρουμε ότι πολλοί το σκέφτονται και επιχειρηματολούν υπέρ αυτού. Αλλά υπάρχουν και τόσες λύσεις μακριά από το δικομματισμό, όπως και στάσεις ζωής ή κείμενα που μπορούν να εκφράσουν τη δύναμη της αντίδρασής μας.

Kapetanios είπε...

NIEMANDSROSE, δεν ειρωνεύομαι εσάς.
Την θέση της αποχής ή του λευκού ή του άκυρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας την γνωρίζω εδώ και καμιά 25 χρόνια.
Αυτήν την γριά θέση ειρωνεύομαι που ακόμη και μετά από τόσα χρόνια μυαλό δεν έβαλε.
Και να σας πω και κάτι για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.
Άποψη μου είναι ότι ο άνθρωπος που έχει στο αίμα του την τάση να διεκδικήσει λόγο και άποψη για την ζωή του δεν σταματά στην -υποτιθέμενη για μένα- ανυπαρξία πολιτικού χώρου που θα τον καλύπτει. Δημιουργεί ο ίδιος πολιτικό λόγο και βγαίνει να διεκδικήσει μόνος του ( και δεν τον ενοχλεί και καθόλου) το δικαίωμα να ακουστεί η άποψη του.
Από την άλλη τα κόμματα δεν μπορεί να είναι ένα όμορφο ρούχο κομμένο και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα μας αλλά είναι χώροι που φιλοξενούν πολλές απόψεις μέσα τους. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε μέρος στις συλλογικές και κομματικές διαδικασίες να διαδώσουμε και να βρούμε υποστηριχτές της άποψης μας μέσα τους.
Αλλά να σας πω και τούτο κλείνοντας αυτήν την μικρή παρέμβαση.
Η εμπειρία μου ( 25 χρόνια είναι αυτά!) λέει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων , η πλειοψηφία επαναλαμβάνω αυτών που υποστηρίζουν την αποχή δεν είχαν ποτέ την τύχη ή την ατυχία εάν θέλετε να διαβούν το κατώφλι κάποιων πολιτικών κομμάτων.
Απ την άλλη μπορεί να κάνω και λάθος. Εσείς τι λέτε επ αυτού?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, εγώ θα πω ότι τα μικρά εδικά κόμματα είναι συνασπισμοί μιας κοινής ελπίδας για τον τόπο. Σαφώς και ενίοτε γραφειοκρατικοποιούνται και δεν εκφράζουν ελπίδες, αλλά εμμονές για την επιβίωση και τον εγωισμό των κεντρικών τους συμβουλίων. Ωστόσο, τούτο δε σημαίνει ότι είναι άχρηστα, αφού και εκείνα συντελούν στην ολοκλήρωση της δημοκρατίας.

Η απολίτικη θέση κυρίευσε τον τόπο μετά το 85 κυρίως. Ωστόσο, τα σύγχρονα ΜΜΕ έκαναν θραύση μετά το 1992. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Εξάλλου, εκτός από θύματα της προπαγάνδας είναι μία στάση ανευθυνότητας -αφού αποφεύγουμε τις ευθύνες μας και μόνο απαιτούμε ή διαμαρτυρόμαστε από μία πολιτεία που μόνο πρέπει να προσφέρει.

και τους Αμερικανούς τους θεωρούμε χαζού

Niemandsrose είπε...

Επαναλαμβάνω Δείμε ότι κάνετε λάθος να τσουβαλιάζετε τους απολιτίκ λαϊφσταϋλάδες του Κωστόπουλου (τα νεόκοπα αμερικανάκια) με όσους εκ πεποιθήσεως απέχουν διαμαρτυρόμενοι για την επίφαση δημοκρατίας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

NIEMANDSROSE, δεν κατάλαβες. Δεν τσουβαλιάζω απλά και όχι τη νέα τακτική. Ασκώ κριτική ακριβώς στην συνειδητοποιημένη στάση, η οποία επηρεάζεται από την κακή εικόνα των πολιτικών και της πολιτικής ζωής. Αν ήταν μόνα η ενασχόληση με τα κοινά, αν ήταν καλή η εικόνα που μας πουλάνε οι τηλεοπτικοί κι έντυποι Κωστόπουλοι τότε και εσύ θα είχες άλλη συνειδητοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν πρέπει να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας στο εκλέγειν. Το θέμα είναι πως ακριβώς θα το χρησιμοποιήσουμε ώστε α)να αντιδράσουμε σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν γύρω μας και β)να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενός καλύτερου αύριο

cyberego είπε...

Πιστεύω πως η πολιτική είναι καθημερινές πράξεις, τρόπος ζωής, έκφρασης, επιλογών και δεν περιορίζεται μόνο στην προεκλογική περίοδο. Αυτό το κάνουν μάλλον οι πολιτικοί. Οπότε από τις καθημερινές μας πολιτικές "πράξεις" κρινόμεθα και βγαίνουν ανάλογα συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει το δικό το στυλ στο πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα των ημερών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, σαφώς και δεν πιστεύω ότι το εκλογικό μας δικαίωμα μάς βοηθά να αλλάξουμε την πολιτική ζωή του τόπου (οι επιλογές που έχουμε μάς περιορίζουν σημαντικά). Η πραγματική αντίδραση έρχεται μέσα από την κριτική, μέσα από την αντίσταση στην εκμετάλλευση και την απάτη που μας πνίγουν. Η ψήφος είναι ένα μικρό μέσο ενάντια στην προπαγάνδα του ότι όλοι είναι ίδιοι, ενάντια στη μη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και στα κέντρα λήψης τους.

cybe, συμφωνώ με την προσθήκη του εκλογικού δικαιώματος. Ο καθένας αντιδρά και πολεμά με τον τρόπο του, αλλά ουσιαστικά ξέρουμε ότι σε κοινωνικό επίπεδο, ο αγώνας αυτός καταντά ρουσφέτι και υποστήριξη-προσκύνημα μόνο ορισμένων πολιτικών. Όταν ο αγώνας δεν είναι συνειδητοποιημένος, τότε οι ατομικίστικες επιλογές είναι βέβαιες.

ShareThis