λίγα μετεκλογικά σχόλια

Οι εκλογές αισίως τελείωσαν. Τα αποτελέσματα πολλούς τους ευχαρίστησαν και ακόμα περισσότερους τους δυσαρέστησαν. Προσωπικά μη έχοντας καμία αυταπάτη για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε την κυβέρνηση η μειοψηφία του ελληνικού λαού -μέσα από ένα γνήσια αντιδημοκρατικό σύστημα ψηφοθηρίας- είχα την κρυφή ελπίδα ότι η πολιτική μας σκέψη έχει ωριμάσει. Βιώνοντας την αυταπάτη της σύγχρονης δημοκρατίας λυπήθηκα τόσο για τα φρούδες ελπίδες πολλών ψηφοφόρων όσο τελικά και για τη λογοκρισία που ΜΜΕ και Τύπος -μέσα της πολυφωνίας και των δημοσκοπήσεων επέβαλαν.

Η λογοκρισία, εξάλλου, αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης δημοκρατίας. Απλά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί. Η πολιτική λογοκρισία λειτουργεί μέσα από την πολυφωνία καθώς κρύβεται ή καλύπτεται κάθε φωνή διαμαρτυρίας, κάθε αιρετική άποψη μέσα σε φωνές συμφωνίας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ιδωθεί μακριά από τη λογοκρισία. Η φαντασιακή κατάσταση της ελευθερίας που βιώνουμε μας κάνει συχνά να δυσανασχετούμε απέναντι σε κάθε αστυνομικού τύπου λογοκρισία. Ωστόσο, δύσκολα αντιλαμβανόμαστε ότι στην ουσία των πραγμάτων είναι αλληλένδετη με τη δημοκρατία. Σε κάθε επίφαση δημοκρατίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ελέγχου των μαζών, αφού επιτρέπει μόνο τις αποδεκτές απόψεις να κυοφορούνται μέσα σε πολιτικές συζητήσεις. Βέβαια, θα ήταν άδικο να θέτουμε σε μία κοινή βάση όλες τις εκφάνσεις της, αφού άλλοτε επιτρέπεται η έκφραση αιρετικών θέσεων -άσχετα αν βυθίζεται στη σφαίρα της.


Πολύς λόγος όμως έγινε με αφορμή τις εκλογές γα την αριστερά και το χαμένο δρόμο της, για τις συμμαχίες που όφειλαν να γίνουν, γιατί δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος στα κελεύσματά της. Παρά τη μεγάλη επιτυχία δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα ασκούν κριτική. Μπορεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι μεγάλοι νικητές της αναμέτρησης, αλλά πάλι θα ακούσουμε τα γνωστά τσιτάτα. Θέλω να τονίσω ότι η αριστερά διέρχεται τα ίδια προβλήματα επικοινωνίας που είχε πάντα -ακόμα και με τη συγκαιριακή αυτή νίκη της. Η ένταση της προπαγάνδας -και ιδιαίτερα σε μία εποχή όμως τηλεοπτικού κανιβαλισμού- περιορίζει την εικόνα της. Έχουμε μάθει να εκτιμούμε την ύπαρξή μας βάσει της τηλεοπτικής προβολής. Η αριστερά έχει κατορθώσει να επιβιώνει και χωρίς όμως αυτήν. Η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων σήμερα είναι η επιβίωσή της και βέβαια η καθημερινή συνδικαλιστική της παρέμβαση.

Προσωπικά, δε με νοιάζει η εικόνα της Αριστεράς, ούτε ακόμα σε ποιο κόμμα θα την πολιτογραφήσουμε. Και το ΚΚΕ έχει στη δεξιά στροφή στελέχη του και ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ -αφού κάποιοι το επιμένουν να το ορίζουν ως αριστερό- έχουν στην αριστερή γωνία πολιτικούς εκπροσώπους. Η Αριστερά είναι το ίδιο το κίνημα. Είναι ο κόσμος που παλεύει καθημερινά να αλλάξει κάτι στη ζωή κάνοντας προτάσεις και αγωνιζόμενος ενάντια στα δημοκρατικά συμφέροντα. Αδιαφορώ αν τα βρουν ποτέ και αν κατορθώσουν να έχουν εκλογική αντιπροσώπευση, όταν η δημοκρατική δημαγωγία ξεπουλά κάθε λαϊκή αντοχή στην ανέχεια και τη στειρότητα της προπαγάνδας.

Όπως έγραψα και παλαιότερα, κάποτε μέσα στα μεταχουντικά οράματά τους οι Έλληνες θεώρησαν τις εκλογές ως μια γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι η εκλογική διαδικασία είναι η ταφόπλακα της δημοκρατίας. Μέσα από τα ποικίλα επικοινωνιακά τερτίπια ειδικών επιτελείων, η δημοκρατία υποβιβάστηκε σε ποικίλα διαφημιστικά μηνύματα και σε ανέξοδες ρητορείες. Ο κίνδυνος της δημοκρατίας δεν είναι η έλλειψη κυβερνητικής αυτοδυναμίας, αλλά η φλύαρη ελπίδα των διαφημιστικών προσφορών εξυπηρετώντας το δημοκρατικό σύστημα που εξακολουθεί να συντηρεί την ανισότητα και την αδικία.

Η δημοκρατία για πολύ καιρό ακόμη θα περιμένει κλειδωμένη σε ένα στούντιο, μέχρι ότου οι ελεγκτές και οι καθοδηγητές της κοινής γνώμης να της επιτρέψουν να εμφανιστεί. Ποτέ όμως όσο στεκόμαστε μπροστά σε ένα γυάλινο κουτί δε θα τη δούμε να ζωντανεύει. Η τελική επικράτηση της τηλεοπτικής υποκουλτούρας εκθειάζει προπαγανδιστικά τη δημοκρατία τους, αλλά τελικά την υπερφαλαγγίζει και τη σφίγγει σε σημείο πνιγμού μέσα από ένα στημένο και άρα ψεύτικο διάλογο που δεν επιτρέπει ελεύθερες κινήσεις. Η δημοκρατία δε στήνεται με διαφημίσεις. Η δημοκρατία γεννιέται από τη δράση και τον ουσιαστικό διάλογο, το σεβασμό και τις θέσεις μακριά από προσωπολατρίες. Κατάντησε όμως ένα τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστές περσόνες των μέσων επικοινωνίας (κήνσορες και τιμητές των μίντια και πολιτικοί που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τηλεοπτική προβολή και την επικοινωνιακή τους τακτική).


36 έκριναν :

doctor είπε...

Συμφωνώ με την σκέψη σου, και σημειώνω ότι από την στιγμή που το 42% κυβερνά αυτοδύναμο επί του 58% (συν τα εκατομμύρια που δεν ψήφισαν) η δημοκρατία πάσχει και μάλιστα σοβαρά.

doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατρέ, είναι χειρότερο -όπως είπες- από το 58%. Τάχα η πλειοψηφία των Ελλήνων; Ποια πλειοψηφία; Δεν ψήφισαν εκαταμμύρια Έλληνες (μετανάστες, ανήλικοι, στερημένοι πολιτικών δικαιωμάτων, συνειδητά απέχοντες ή ψηφίσαντες άκυρο-λευκό).

Ανώνυμος είπε...

Nai einai alitheia oti i apoxi, to akiro kai to lefko ola sto idio tsouvali ton axriston...eno exoun kai ta tria diaforetikes erminies..i apoxi ton 4/5 ton psifoforon se ena mikro nisi ton dodekanison eixe skopo tin andithesi tous me tin kivernisei...to ipoloipo 1/5 psifise deksia kai etsi afti i deksia iperisxisai se afto ton mikro topo...tote gia pia diamartiria milame meso tis apoxis? fisika kai den tin metroun etsi afou den tous simferei...ta akira endaksi na min ta ipologizoun kai aftoi pou den prosexoun na psifzoun sosta as xanetai i psifos tous me oles tis epiptoseis...alla to lefko kai i apoxi giati sto idio tsouvali?
telika afta pou eleges prin tis ekloges ta epanalamvaneis kai meta apo aftes...ara tipote den allakse alla pos na allaksei afou emeis den exoume allaksei...i politiki kathreptizei ta thelo mas kai ta pistevo mas...apla ego adeiazo stin skepsi oti telika fenetai oti thelo ton Kostaki gia prothipourgo...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι οι εκλογές έχουν μεταλλαχθεί σε ένα σόου εντυπώσεων και επικοινωνιακών τρικ.
Εξάλλου η Light εποχή που ζούμε δεν προσφέρεται για άγριες συγκινήσεις και αντριλίκια τύπου Αλαουβάνου.
Πότε ο κόσμος θα καταλάβει ότι ούτε ο ένα ούτε ο άλλος αλλά ούτε ο τρίτος, ή ο τέταρτος ο εναλλακτικός μπορούν να του προσφέρουν τίποτα;
Απολύτως τίποτα;
Πότε θα ξεφύγει από την παγίδα και τα διλήμματα που του θέτουν ανικάνοι και επαγγελματίες τεμπέληδες της πολιτικής, από όπου κι αν προέρχονται και θα κοιτάξει τη δουλειά του,

να πληρώσει κανά δάνειο,
να καθήσει λίγο με την οικογένειά του να χαρεί,
να πάει στο μαγαζάκι του να πουλήσει τίποτα να βγάλει και κανά φράγκο;
Και να αφήσει πάλες, κόντρες και μ@λ@κίες κατά μέρους!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Το έχουμε συζητήσει πολλάκις μαζί. Εννοώ το τέλος της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και την απαρχή μιας δημοσκοπικής και επικοινωνιακής δημοκρατίας. Ποτέ δεν ήταν αυτό που θέλαμε, ποτέ δεν ήταν αυτό που επιδιώξαμε. Εντούτοις απέναντι στην πλήρη απαξίωση θεσμών προς αυταρχικότερες λύσεις (εννοώ σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χαλιναγώγησης ιδεών που κατά κάποιο τρόπο ήδη συμβαίνει) είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε την αυτενέργεια του πολίτη και τη μεταρρύθμιση των θεσμών προς δημοκρατικότερες διαδικασίες.
Η τηλεοπτική υποκουλτούρα έβγαλε στη Βουλή το ΛΑΟΣ, τους Βελόπουλους, τους σεξολόγους. Αυτή κυνήγησε την ελεύθερη έκφραση και διάδοση των ιδεών ακόμη και στο Διαδίκτυο (περίπτωση Τσιπρόπουλου).
Φοβάμαι μήπως με την πλήρη απαξίωση αυτής της καθόλα μαραμένης αστικής δημοκρατίας, μας παρει όλους η μπάλα και μετεξελιχθούμε - αν δεν έχει γίνει ήδη - σε ατομικούς βρυκόλακες προσπαθώντας να φάει ο ένας τον άλλο.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ άρχισα ήδη να αναπολώ τα παλιά καλά χρόνια! Έλα να δεις...

Giasafox είπε...

Δείμος said...
οι Έλληνες θεώρησαν τις εκλογές ως μια γιορτή της δημοκρατίας.
----------

Δείμο, συμφωνώ απόλυτα με το ποστ.

Δυστυχώς οι εκλογές τελευταία μετατρέπονται σε γιορτή της ΝΕΑΣ Δημοκρατίας σε βάρος των πολιτών.

Αντιγράφω από προχτεσινό σχόλιό μου:

Από δημοσκόπηση (δεν τις έχω σε εκτίμηση, όμως εν μέρει δείχνουν το κλίμα) του Μεγκα σε ψηφοφόρους της ΝΔ

"Γιατί ψηφίσατε η ΝΔ τις εκλογές?"

αποτελέσματα:

74,9% --- λόγω του Κ.Καραμανλή

4,8% --- λόγω των στελεχών και των
υπουργών του

12,9% --- λόγω του κυβερνητικού
έργου

(το 4ο ποσοστό δεν το θυμάμαι όμως δεν έχει σημασία διότι τα παραπάνω δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης)

ΤΑΣΟΣ είπε...

Deimo πολύ καλό και "ωραίο" κείμενο

Νομιζω όμως ότι τα προβλήματα δημοκρατίας είναι προβληματα πολιτικής που απο αγαθό έχει μετατραπεί σε "παιχνιδι" των ισχυρών και των πλουσίων και απο την εφαρμοσή αρχών και ιδεών σε λαικιστικές πρακτικες.

καλό απόγευμα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προπέτη, η απάντηση που δίνεις στο ερώτημά σου με καλύπτει απολύτως. Δεν κατηγορώ όμως μόνο τους πολίτες, οι οποίοι είναι οι ίδιοι θύματα μιας προπαγάνδας που τους απομακρύνει από την άσκηση της πολιτικής.

Βαστιλληκέ, η μεταμοντέρνα εποχή μας είναι απλά και μόνο η προβολή της επιφάνειας και της εύκολης συγκίνησης. Σαφώς και διαφωνούμε στην άσκηση της πολιτικής και την εγκατάλειψη της μοίρας μας στα χέρια των λίγων. Έτσι, θα επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα και στον εκούσιο περιορισμό των δικαιωμάτων μας να ελέγχουμε τη ζωή μας σε λίγα άτομα.

Μιχαλάκη, κατ' αρχάς τα συγχαρητήριά μου για καλή σου εμφάνιση στις εκλογές, παρά τις δυσκολίες μιας τέτοιας προεκλογικής περιόδου.

Οι σεξολόγοι δε με ενοχλούν, ξέρεις. Με ενοχλεί η κιτρινισμός τους και η υποκουλτούρα των ανούσιων σεξουαλικών επαφών που προωθούν -κι εσύ το ίδιο βέβαια. Συμφωνούμε στην ουσία.

Giasafox, αυτή είναι η ουσία. Μιλάμε για τη μεταμοντέρνα -επιφανειακή δηλαδή- τηλεοπτική εκδοχή της δημοκρατίας των φτηνών και κιτς συγκινήσεων. Η Νέα Δημοκρατία είναι ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να αναμένουμε.

Τάσο, έχεις δίκιο. Και μάλιστα συχνά κι εμείς ξεχνάμε τη δύναμή μας και τους το επιτρέπουμε.

Άσκαρ, έρχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Δείμε, άμα τελειώσεις από του Ασκαρ έλα και σε μένα.
Όχι για τα δικά μου (αν και σαν Σαλονικιός καλό θα ήταν να μου πεις για αυτά που γράφω για τον ΛΑ.Ο.Σ. και τη Μακεδονία)αλλά για τον διάλογο που γίνεται σχετικά με την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.
Πάντως σίγουρα το Κοινοβούλιο δεν είναι το Παν, αλλά είναι ένα σημείο όπου κανονικά συνενώνονται όλοι οι αγώνες. Συνδικαλισμός, αυτοδιοίκηση κινήματα, αφού περνάνε από την ψήφιση νόμων.
Πάντως "επαγγελματική" και σόου έχει γίνει γενικά η δημόσια δράση και όχι μόνο η "κλασσική" πολιτική. Καλά κάνει λοιπόν και ο κοματάντε Μάρκος και φοράει κουκούλα...
Που είσαι Βύρων;

ΤΑΣΟΣ είπε...

"...εμείς ξεχνάμε τη δύναμή μας και τους το επιτρέπουμε"

Νομίζω δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα πέραν του εαυτού μας.

spirosvii είπε...

Ε το φούστη τον Αλαβάνο! Νόμιζα ότι θα τον γκαντέμιαζα που τον ψοφησα!

fitsoulas είπε...

αστειο αν θες να πεις
αν θελεις να γελασει κανεις
πες για δημοκρατια
αν ειναι ετσι η δημοκρατια
λυπαμαι αλλα προτιμαω την τυραννια

Ανώνυμος είπε...

Ωραία το θέτεις, αλλά στο γαϊτανάκι της τηλεοκρατίας συμμετέχουμε λίγο-πολύ όλοι. Τα κανάλια ψάχνουν για εκφραστές των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους, παράλληλα προωθώντας τα λαμπερά και τολμηρά πρόσωπα και τις πιπεράτες κόντρες μεταξύ τους. Οι πολιτικοί εξαρτώνται από την τηλεοπτική προβολή για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Οι θεατές διψάνε για αίμα και σεξ - έστω και μεταφορικά. Ποσώς ενδιαφέρονται για την ουσία της πολιτικής, αρκεί να υπάρχει χαβαλές και αγωνία. Οι διαφημιστές και οι πελάτες τους θέλουν άλλωστε νούμερα...

Εφόσον (καλώς ή κακώς) το παιχνίδι παίζεται στις εντυπώσεις, οφείλει να τηρεί τους κανόνες της λαϊκής μυθοπλασίας. Ίντριγκες, διαξιφισμοί, ήρωες και θύματα. Όμως ακόμα και οι πιο πετυχημένες συνταγές πρέπει να ανανεώνονται. Φρέσκα πρόσωπα και άλλου τύπου γλώσσα και πολιτικά επιχειρήματα έρχονται να υποκαταστήσουν τους φθαρμένους πρωταγωνιστές. Η μόδα αλλάζει. Πάω στοίχημα ότι οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ (το οποίο τόσο πολύ αβαντάρανε τα μέσα) θα φάνε πόρτα και δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε. Τους περιμένει η ίδια μοίρα που περίμενε τους παίκτες των παλιών ριάλιτι, την Πέπη Τσεσμελή ή τον Βσίλη Λεβέντη. Καμένα χαρτιά που αναλώθηκαν γρήγορα στο βωμό της τηλεθέασης. Επιπλέον, έχει πέσει πια γραμμή από τη ΝΔ και το κεφάλαιο που τη στηρίζει (στο οποίο το ΛΑΟΣ επιτίθεται για να μαζέψει ψήφους). Κατάφεραν και μπήκαν στη βουλή, πάμε για άλλα τώρα.

Καιρός να εκμεταλλευτεί τη δυναμική των νέων προσώπων της η αριστερά. Όχι για να τους κάνει σούργελα, αλλά για να περάσει θεαματικά τις προτάσεις της. Εφόσον έχει. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιήσει αντισυμβατικές προσεγγίσεις, αφού οι μεγαλύτερες επιτυχίες γίνονται όταν κάποιος τολμάει να ξεφύγει από τη συνταγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κομαντάντε Μάρκος, που αναφέρει η Τσουκνίδα. Ο Κ.Μ. δεν απέχει από το παιχνίδι των τηλεοπτικών μέσων, απλά το διαφοροποιεί δραματικά προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο: Μυστήριο. Απογυμνώνοντας την εικόνα του από τα τερτίπια της τηλεοπτικής εθιμοτυπίας, αναγκάζει τους θεατές να πιαστούν από τις λεπτομέρειες για να μαντέψουν τι κρύβει η κουκούλα. Το βλέμμα, την πίπα, τη στολή. Κυρίαρχο στοιχείο γίνεται ξαφνικά η φωνή και άρα ο λόγος που διατυπώνεται. Έτσι η ουσία της πολιτικής (δράση και ιδεολογία) επανέρχεται στο προσκήνιο με τον πιο δυναμικό τρόπο.

Επειδή σειρά φαίνεται να έχουν τώρα οι μπλόγκερς, ίσως θα έπρεπε να πάρουμε μαθήματα ;-)

Aggelos Spyrou είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ως προς το γενικό πλαίσιο της δημοσίευσής σου. Από την άλλη, δεν με πειράζει που η δημοκρατία μας είναι προσωποκεντρική. Πάντα ο άνθρωπος αποζητούσε σε πρόσωπα τη στήριξη, πάντα οι λαοί αναδείκνυαν τους ηγέτες τους.

Θα μου πείς δείχνει ηγέτης ο Καραμανλής; Η απάντηση απορρέει από την ανεπάρκεια των υπολοίπων. Το κακό είναι ότι η ανεπάρκεια κρίνεται μόνο από τη φωτογένεια! Πολιτικό λόγο δεν ακούσαμε σε αυτές τις εκλογές, ούτε ακόμα από την αριστερά που άλλοτε κάτι έλεγε, όμως παρέμεινε εγκλωβισμένη στο ποιός είναι ο χειρότερος από τους δύο μονομάχους.

Να δεις γέλια που θα κάνουμε αν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τώρα αριστερή στροφή!

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το ανεκδοτο οτι ο καραμανλης ειναι ηγετης πολυ κυκλοφορει.Τελικα ο λαος[οχλος] ειναι πολυ ηλιθιος και αναρρωτιεμαι γιατι να εχουν οι ηλιθιοι δικαιωμα ψηφου.Εγω ηδη σκεφτομαι ποσο δικιο ειχε ο Πλατωνας ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ.

Dodos είπε...

έτσι ακριβώς. οι σύγχρονοι πολιτικοί δεν είναι παρά αστέρες της τιβί και διαχειριστές, ιδιοκτήτες ή όπως σκατά λέγονται μέσων μαζικής επικοινωνίας. αυτοί ανεβοκατεβάζουν πολιτικούς, αυτοί σχηματίζουν κυβερνήσεις, αυτοί ελέγχουν ποιος θα μπει αρχηγός του πασόκ, λες και έχει δα τόσο μεγάλη σημασία αυτός που ηγείται ενός κόμματος.
αα και εμείς τα ζώα τους ακούμε φυσικά γιατί είμαστε απόλυτα τηλεοπτικά εξαρτημένα όντα. και να μην θέλουμε, το χέρι σταυρώνει αυτόματα....

Ανώνυμος είπε...

Kalimera "Deime",einai alitheia oti i tileorasi kai genika ta mesa mazikis enimerosis leitourgoun kai droun gia ta simferonda ton idioktiton kai genika gia to xrima kai mono...Afti pragmatika einai i alitheia...alla ego nomiza oti afti i poreia einai i lanthasmeni kai oti kapioi tha epanatheorousan tis prakseis tous kai to ergo tous opote oloi oi ergazomenoi sta mesa mazikis enimeroseis kai oxi mono apla milo gia aftous epeidi afto einai to thema mas, tha eprepe na prosferoun meso afton (ton MME, ennoo) to ergo tous stous polites...oxi to kefalaio na xreisimopoiei tous pio modatous tropous gia na peisei ton kosmaki gia afta pou thelei ekeino (to kefalaio )...eimai sigouri oti den kano lathos...kai gia afto psaxno na vro tous dromous kai tous tropous pou prepei na drasoume emeis san polites gia na ginei afto andilipto kai na stamatisei...dioti apla olo afto einai ekmetalefsi...kai eimai sigouri oti to kratos an me piasei emena na ekmetalevomai kapoion tha mou epivalei pini...eno afto menei elefthero na pratei etsi...
tin kalimera mou

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τάσο, σίγουρα έχεις δίκιο. Ίσως μόνο να ανοίξουμε μερικές ρωγμές στις πολιτικές σκέψεις των άλλων.

Σπύρο, δεν παθαίνει τίποτα.

Φίτσουλα, δεν απεμπολώ το δικάιωμά μου που κατέκτησαν άλλοι για λογαριασμό μου με αίμα. Αλλά στην ψεύτικη δημοκρατία τους η τυραννία στέκεται δίπλα. Δεν είναι ίδιες, αλλά δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους.

Νεφέλικα, οι θεατές βλέπουν ό,τι τους προσφέρεται. Ό,τι διαφημίζεται και καλλιεργείται ως η ιδέα του σωστού και του in. Φοβάμαι για τους bloggers αφού δεν έχουν εκφρασμένη θέση. Λίγοι εκφράζονται εδώ έχουν πολιτική σκέψη και μάλιστα αριστερή.

Άγγελε, η προσωποποίηση είναι καμία συμβατικά αναγκαία στον κώδικα επικοινωνίας για να συνεννοούμαστε.

προβατάκι, δεν είναι ο λαός. Κινούμαστε ατομικά και εκφράζουμε στατιστικά μία κοινή θέση (αλλά μόνο για το 42% των ενήλικων Ελλήνων με πολιτικά δικαιώματα που ψήφισαν συνειδητά ή ασυνείδητα έγκυρα).

dodo, πόσο δίκιο έχεις.

Προπέτη μου, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει η αλλαγή που οραματίζεσαι. Πιο εύκολη είναι μία επανάσταση παρά να αλλάξουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των καναλιών και η τηλεοπτική δημοκρατία που επιβάλλουν.

Τσουκνίδα, έρχομαι οσονούπω.

Ανώνυμος είπε...

"Πιο εύκολη είναι μία επανάσταση παρά να αλλάξουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των καναλιών και η τηλεοπτική δημοκρατία που επιβάλλουν."

Τα συμφέροντα των καναλαρχών επιβάλλουν την ενσωμάτωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων στο πρόγραμμα τους, με απώτερο σκοπό φυσικά να ξεφουσκώσουν τη δυναμική τους και να βγάλουν και κάνα φράγκο στην πορεία. Ήδη κυκλοφορούν διαφημίσεις που φλερτάρουν με τις πορείες για να πουλήσουν αυτοκίνητα ή περνάνε οικολογικά μηνύματα για να βελτιώσουν το προφίλ της διαφημιζόμενης εταιρείας.

Ο εναγκαλισμός των μπλόγκερς από τον ΣΚΑΪ δεν είναι τυχαίος. Αν δεν υπάρχει κίνημα, το κεφάλαιο οφείλει να το κατασκευάσει ώστε να μπορεί να το ελέγξει. Οφείλει να μείνει στην εικόνα και να προσπεράσει την ουσία. Τι πιο μοδάτο από τη συγκέντρωση με τα μαύρα; Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά όμως. Γιατί η εν λόγω συγκέντρωση στήθηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν τους μηχανισμούς του οπτικοακουστικού παιχνιδιού πολύ καλύτερα από τους διευθυντές και τους παρατρεχάμενους των καναλιών. Νούμερα θέλουν; Θα τα έχουν...

Ανώνυμος είπε...

orea ta les kale mou "Deime",
oramatizomai...e orea tora boreis na mou peis giati to orama tou Karamanli na ksanavgei prothipourgos itan pio ekfolo na ginei?
Telos pandon, ego nomizo oti i paideia exei megali efthini se ola afta...den enandionomai se sena fisika apla nomizo oti kathe anthropos pou asxoleitai me tin paideia tha prepei na anarotietai an ta paidia pou perasan apo ta xeria tou emathan na sevonde na einai eilikrineis an emathan na agapane kai ton diplano kai oxi mono ton eafto tous...an emathan na min ekmetalevonde katastaseis...an emathan na min einai ipouloi kai mizeroi....
H paideia, i ekpedefsi, einai oi simandikoteroi paragondes gia mia epanastasi i allagi ek vatheon...
px edo sto nisi, propersi kai perisi elega stous daskalous tou sxoleiou tou giou mou oti tha prepei dio meres ton mina na leipei afou tha eprepe na ton pigenoume athina gia mathima violi...stin arxi mou eixan pei endaksi arki na min einai eis varos tou sxoleiou...argotera kathe fora pou programmatizame to miniaio taksidi pigena kai enimerona to sxoleio kai ton daskalo gia tis singekrimenes apousies...kapoia stigmi den ithelan oute na kseroun gia ton logo pou to paidi apousiaze...tha protimousan na tous po psemata oti to paidi einai arosto ...para tin alitheia...den theloun sinergasia aftoi oi anthropoi....mono to tipiko tis ipothesis afto theloun...
Se afton ton topo pou ipotithetai oti dialeksa na mino, kati san figi apo tin poli kai ta kaka tis...den iparxei oute enas athlitikos omilos, oute ena odeio, oute mia vivliothiki, oute ena politistiko kendro gia ta paidia, tous neous...mono ena terastio super market to AB exei edo to nisi, san emvlima proothou kai politismikou epipethou....les kai to na exeis na fas tiri apo tin Indonisia se kanei anthropo.
Kai alitheia otan les epanastasi, ti enoeis? Na vgoume stous dromous???
Diladi an sto sxoleio ta paidia mathainan ektos apo gnoseis, ola afta gia ta opoia esi grafeis kai skeftesai den tha borousan ta pragmata na allaksoun?
kali sou mera kale mou "Deime" kai sinxoresai me gia tin orgi pou ekfrazo

ο δείμος του πολίτη είπε...

Την ενσωμάτωση, Nefelika, ή την απενσωμάτωση και την απόκρυφη της πληροφορίων νέων εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων; Η πολιτική δράση των ιστολόγων κρύβεται ολοκάθαρα από τα τηλεοπτικά παράθυρα και ακόμα περισσότερο κατηγορείται συνήθως από την έντυπη δημοσιογραφία. Αφήνουν να φανεί μία εικόνα τραγέλαφων και γραφικών τύπων. Ο ΣΚΑΪ στην ουσία ακολουθεί ένα ρεύμα διαφήμισης του εαυτού του και αναζήτησης πελατών (=κοινού).

Προπέτη, δε διαφωνώ καθόλου. Έχεις απόλυτο δίκιο. Η πολιτική παιδεία διαφέρει όμως -λόγω της τηλεοπτικής και όχι μόνο προπαγάνδας.

m13 είπε...

Η δημοκρατία πολύ δύσκολα ανθεί
μέσα σε ένα ΤΕΤΟΙΟ
εκλογικό,
κομματικό,
πολιτικό,
και
κοινωνικό

σύστημα.

δυστυχώς θέλει ριζικές αλλαγές η χώρα, που μόνο από τους εξουσιαστές μπορούν να γίνουν...και μόνο τους εξουσιαστές δε συμφέρουν...δυστυχώς

ο δείμος του πολίτη είπε...

m13, δεν έχεις άδικο. Ξέρεις ότι συμφωνούμε απόλυτα.

Zaphod είπε...

Μπέρδεμα!

Σχόλιο παραληρηματώδες και ασυντόνιστο, μιας και ο Δείμος με εξαγρίωσε (με την καλή έννοια-μου θύμισε πράγματα που δεν θέλω να θυμάμαι).

Τι είναι η δημοκρατία, τί η δημοκρατία, ποια η διαφορά τους και που εκφράζεται;

Καλά γκρινιάζουμε (όλοι μας) αλλά ας μην το παίζουμε πολύ έξυπνοι. Υπεύθυνοι για τα χάλια μας (για όσους τουλάχιστον τα θεωρούν χάλια) είμαστε εμείς και μόνο εμείς.

Που:
-Θεωρούμε pretender-ηδες και Τραγκαουνάκηδες σοβαρούς δημοσιογράφους.
-Γιωργάκη και Κωστάκη σοβαρούς πολιτικούς
-Δολ και σία σοβαρούς εκδοτικούς οίκους


...και πάει λέγοντας. Δεν μας πήραν τα όποια κεκτημένα, τα παραδώσαμε αμαχητί. Μας έμεινε το όπλο της ψήφου (για πόσο ακόμα άραγε) για να διαλέξουμε ανάμεσα....σε απατεώνες και ανίκανους (απατεώνες δηλ που δεν το κάνουν καλά!) και πάλι πολλοί δεν το χρησιμοποιούνε ή το χρησιμοποιούνε βελάζοντας.


Ρε θα πάω σε κανένα βουνό και θα κάνω παρέα με έναν αετό και ένα φίδι :-Ρ

Όπως θα έλεγε ο μικρός Γιωργάκης:

"Δέχομαι το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, αλλά φταίνε και οι υπόλοιποι"


Τ' ακούς κυρά Μαρία;

κυρά Μαρία;

κυρά Μαρία;

Καλεεεεεεεεεεεεεεε!

Καλά, συγνώμη, ξανακοιμίσου, ξυπνάς μάλλον στις προεδρικές του 2010, ή (αν είσαι τυχερή γιατί σε κουράζει η διαδικασία, πολύ θα ήθελες να μην έχουμε εκλογές) το 2011!


Υ.Γ. Ρε γμτ εγώ αυτούς τους μαλάκες δεν τους ψήφισα, από εδώ και από εκεί. Φταίω όμως μου φντ που τους ψήφισες εσύ!

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Μέσες άκρες με κάλυψες...

Ανώνυμος είπε...

Ennoeis "Deime" oti i politiki paideia tou politi den epireazetai apo tin paideia tou? Ego pistevo pos nai...
kai simfono poli me ton zaphod..eimaste ipefthinoi gia ta xalia mas....tora an eimaste mono emeis kai kanenas allos tote giati den boroume emeis na t'allaksoume? Mallon den eimaste mono emeis apla exoume poli megali efthini gia ola afta ta xalia...
kalo vradi.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Αν η Αριστερά δεν κάνει κάτι έτσι ώστε η ψήφος διαμαρτυρίας που εισέπραξε να γίνει ψήφος συνείδησης, στις επόμενες εκλογές οι 36 βουλευετές θα ξαναγίνουν 16. Και επειδή μετεκλογικά υπάρχουν κάποια σημαδάκια αλαζονείας, καλό είναι από τώρα να χτυπήσουν τα καμπανάκια. Η επιτυχία είναι σαν το οξυγόνο: αν ρουφίξεις πολύ και απότομα ζαλίζεσαι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, καλό το παραλήρημα και στη σωστή κατεύθυνση θα έλεγα, όπως λέει και ο vita mi barouak.

Προπέτη, επηρεάζεται και διευρίνεται η κριτική του σκέψη. Σαφώς και η κριτική σκέψη έχει εφαρμγή στην πολιτική κρίση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Απειρώτα, δεν είδα αλαζονεία. Μόνο λίγες κορώνες άκουσα, αλλά ως εκεί. Είναι δύκσολο να μείνει το ποσοστό αυτό. Το ΚΚΕ χρειάζεται να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά στο συνδικαλιστικό και όχι μόνο χώρο και ο ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την παρουσία στο συνδικαλιστικό και το οικολογικό κίνημα με μία αριστερή φρασεολογία.

melomenos είπε...

Σωστές οι απόψεις σου και σεβαστές!
έχω μια ερώτηση είναι σωστό να μας κυβερνάει αυτοδύναμα το 31%;
αν βγάλεις το 27% αποχή τόσο βγαίνει για την κυβέρνηση(το γνωρίζεις άλλωστε!)
αυτή είναι η δημοκρατία τους;
καλημέρα σου

Ανώνυμος είπε...

Signomi pou allazo thema.
Diavasa tin ergasia sou "Deime" tin "Apokalipsi tou Ioanni"
S' afto to nisi meno ta teleftea 15 xronia. Den irtha edo gia logous vatheias pistis kai thriskeftikotitas...para gia tin omorfia kai tin iremia tou nisiou...Oloi edo einai iperifanoi gia tin vareia klironomia tis sigrafis tis Apokalipsis...anthropoi apo olon ton kosmo erxonde gia na episkeftoun to spileo.....afto exei to nisi afto provalei...alla gia poion logo?
afou o kathe "patinios" erminevei to keimeno san kati iero kai pnevmatiko pou apexei poli apo tin zoi tou kai tin psixi tou...dexetai oti o Theos timoros tha mas timorisei gia ta kaka pou simvainoun....afto theloun na pistevoun afto prosferous stous episketes tou nisiou...oti fovomaste den to analioume...eno afto pou den fovomaste to eksapatoume....ego afto katalavaino.
Diavasa tin ergasia sou me megalo endiaferon. Pragmatika exei poli endiaferon i analisi sou afou diaferei apo ekeini tou xristianou analiti. Exeis erthei pote Patmo? Iparxei distixos afto to aisthima tis kakomoiras ginaikas pou leei ti na kanoume? pera apo afta o ilios lambei kai i thalassa me to ble astraftero xroma tis, mila gia alla...
kali mera...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

η δημοκρατία θα παραμένει κλειδωμένη μέσα σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά studio. Τα studios είναι τα φίλτρα της, τώρα πια...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μελομένε, τελικά υπάρχει πραγματική δημοκρατία; Αυτό είναι το ερώτημα, αν κι εγώ το έχω ήδη απαντήσει.

Προπέτη, ποτέ δεν ήρθα στο νησί. Το ξέρω μόνο από τις μελέτες μου.

Έτσι είναι Σπύρο, δυστυχώς έτσι έιναι.

o kairos είπε...

Σ ευχαριστει η συνειδηση ολων των ανθρωπων,που εχουν ακομα πίστη στον ανθρωπο.Καταπληκτικη τοποθετηση.

ikonikos είπε...

Δείμε επανήλθα κι εγώ μετά από διάφορες περιπέτειες... Συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφεις. Το ζήτημα είναι κατ' εμέ ότι η δημοκρατία που έχουμε, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η οποία μάλιστα ούτε αναλογική ούτε πλειοψηφική είναι- όπως θα έπρεπε στοιχειωδώς για να εκφράζει την αυτονομία του εκλογικού σώματος- είναι μια μικρή παραχώρηση της εξουσίας στους "πολίτες" η οποία ελάχιστα χτυπάει το κατεστημένο.

Η επικοινωνία, το λάιφσταϊλ, οι "λούληδες" και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, με μπόλικη διαφήμιση για ποπ-κορν στα διαλλείματα, κάνουν παιχνίδι και "οι πολίτες" απλά αυτοαπατώνται ότι έχουν την εξουσία να επιλέγουν...

Παρόλα αυτά, η άνοδος του ΚΚΕ και εν μέρει του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευχάριστες ανάσες ανθρωπιάς και αισιοδοξίας. Η Αριστερά του "περί όλων αμφιβάλλειν" είναι ευχή να παίρνει υψηλά ποσοστά, αρκεί να μην μπαίνει στα επικοινωνιακά παιχνίδια και στο λαϊκισμό των δύο μεγάλων, όπως έκανε ο ΣΥΝ στο ενδιάμεσο της 3ετίας (προεκλογικά θυμήθηκε τον καλό του εαυτό αλλά αρκεί αυτό;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καιρέ, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αρκεί ο Άνθρωπος να δει τη δύναμή του να αλλάζει τη μοίρα και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή του.

iconic, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται διπλή δουλειά για ένα κόμμα της αριστεράς να κρατήσει τους ψηφοφόρους του χωρίς τη στήριξη των καναλιών.

ShareThis