κυνήγι: άθλος ή δολοφονία;

Συζητούσαμε με την Ελληνίδα -αν θυμάμαι καλά- για κυνήγι. Τώρα βέβαια έχουμε και τη σχετική απόφαση απαγόρευσης του ΣτΕ με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Από διαφορετικά σημεία κινούμενοι και οι δύο και άλλοι σχολιαστές ήμασταν εντελώς αντίθετοι με αυτό το υποτιθέμενο σπορ. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα είναι η ίδια βαναυσότητα του θανάτου που καλλιεργείται. Στην Αρχαιότητα το κυνήγι είχε την έννοια της ηρωικής πράξης -τότε όμως που με τα όπλα της εποχής το κυνήγι ήταν όντως επικίνδυνο- αλλά σήμερα πια είναι απλά και μόνο μία δολοφονική ενέργεια από την οποία ελπίζουμε να αδράξουμε τα συγχαρητήρια των γύρω μας. Δεν ξέρω, αλλά κάτι παθαίνω όταν βλέπω τα βαλσαμωμένα τρόπαια ή όταν μου προτείνουν να φάω σε κάποια εξοχικό εστιατόριο ζαρκάδι ή αγριογούρουνο (όταν είμαι βέβαιος ότι είναι προϊόντα κυνηγιού κι όχι εκτροφείου).

Από την άλλη, σε μία εποχή που η τροφή είναι τόσο εύκολο να βρεθεί, το κυνήγι πια δεν καλύπτει καμία ανάγκη επιβίωσης όπως άλλοτε.

Κάποιοι προβάλουν το κυνήγι ως χόμπι μα και σε αυτή την περίπτωση δε φαίνεται να προσφέρει τίποτα αφού δεν είναι ένα χόμπι από το οποίο μπορεί να κερδίσει τίποτα το ίδιο άτομο. Τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης στρατηγικής και το φυσιολατρικό της υπόθεσης ακούγονται στα αυτιά μου ως παραφωνίες της λογικής, αφού σήμερα πια υπάρχουν δεκάδες αθλήματα (και βιντεοπαιχνίδια) στρατηγικής και ακόμα περισσότεροι τρόποι να ψυχαγωγηθούμε στην αγκαλιά της φύσης (περίπατοι, ορειβασία, κανόε-καγιάκ κτλ).

Παράλληλα, μία ακόμα σειρά προβλημάτων έρχεται να στολίζει το πολεμοχαρές αυτό παιχνίδι. Οι ίδιοι οι κυνηγοί συχνότατα προβάλλονται μέσα σε ένα περίεργο εθνικιστικό ζήλο ως ετοιμοπόλεμο έμψυχο υλικό. Ακόμα χειρότερα όμως είναι τα ίδια τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια δεδομένη στιγμή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οπλισμένοι με κυνηγετικές καραμπίνες έλυσαν μέσα στη θολούρα του οπλικού εγωισμού τους προσωπικές διενέξεις με μπόλικο αίμα να καλύπτει τα δελτία ειδήσεων.

Και αν οι φόνοι σταματούσαν εκεί απλά θα μιλούσαμε για τα σταθερά δεδομένα στατιστικά της εγκληματικότητα. Καθώς οι περισσότεροι κυνηγοί είναι ανεκπαίδευτοι, καθώς δεν υπάρχουν φορείς που να καλύπτουν την ανάγκη εκπαίδευσής τους παρά μόνο η προσωπική εμπειρία. Έτσι, τα ατυχήματα είναι τόσο συνηθισμένα ώστε πολλοί κάνουν λόγο για δολοφονική αμέλεια των αστυνομικών αρχών της κάθε περιοχής και τα συγκρίνουν με εκείνα των τροχαίων ατυχημάτων.

Το κυνήγι όταν ακόμα δεν είχαν εφευρεθεί τα αυτόματα όπλα ήταν ένα άθλημα -με την έννοια του άθλου. Σήμερα είναι απλά η ικανοποίηση των δολοφονικών ενστίκτων ορισμένων. Και όλα αυτά χωρίς καν να αναφερθούμε στις τόσες παράνομες εκτελέσεις ζώων κατά την αναπαραγωγική περίοδο ή γενικότερα την καταστροφή στο ζωικό βασίλειο που επιβάλλουν τα αυτόματα επαναληπτικά όπλα.

Και γιατί έγραψα αυτό το άρθρο θα μου πείτε. Μα επειδή τις προάλλες απλά σκοτώθηκε ένα ακόμα κυνηγός από τον αδελφό του. Ένας ακόμα θάνατος μέσα στην παραζάλη της ασχετοσύνης και της επιθυμίας να ασχολούμαστε και να χρησιμοποιούμε όπλα.


159 έκριναν :

Kapetanios είπε...

Ρε μεγάλε τι έγινε!! Δεν σε προλαβαίνω :)))
Τώρα σε σχολίασα στο προηγούμενο κι έτσι με τούτο ( ούτε να το διαβάσω προλαβαίνω)θα ασχοληθώ αργότερα ( φεύγω για δουλειά )
Άντε καλημέραααα :)

Ανώνυμος είπε...

Αν τα αγριογουρουνα ηταν εξοπλισμενα και μπορουσαν να ανταποδωσουν στα ισα ποσοι απο τουs κυνηγουs θα συμμετειχαν στο (αθλημα) ε?.

doctor είπε...

Το κυνήγι είναι άλλη μια έκφραση ματαιοδοξίας της μικροαστικής τάξης της χώρας μας.

Είναι ένας τρόπος για τόνωση του ανδρισμού, άλλη μια ευκαιρία για μαγκιά για το 4Χ4, για το κοπρόσκυλο που κόστισε 4.000 γιούρια, για το όπλο-επέκταση του μικρού φαλλού.

Το μόνο κυνήγι που δικαιολογείται είναι όταν τίθεται θέμα επιβίωσης.

θα μου πείτε, τα κοψίδια που τρώμε εμείς στις ταβέρνες δεν προέρχονται από κάποια σφαγή;

Δεν έχω απάντηση.

doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν πειράζει, καπετάνιε μου, θα περιμένω με αγωνία το νέο σου σχόλιο.

Σιγά και μη συμμετείχαν, Νικηφόρε. Εκτός αν οι βόμβες επιτρέπονταν πια.

Τα κοψίδια, γιατρέ, είναι προΪόντα εκτροφής. Αν και ο φίλος μου ο Dralion θα πει ότι η κρεατοφαγία είναι γεμάτη αρνητικά, το ζήτημα είναι πως όταν σφάζονται τα εκτρεφόμενα ζώα δεν επηρεάζεται άμεσα το φυσικό περιβάλλον. Πάντως προσωπικά ζώα από κυνήγι σε ταβέρνες σταμάτησα να τρώω -ως αρχή.

Marina είπε...

Συμφωνώ με όσα γράφεις. Να προσθέσω ότι ο όρος "κυνήγι" είναι πλέον βιομηχανία. Δεν είναι μόνο ο κυνηγός και το ντουφέκι του, συνεπάγεται το σωστό σκυλί - ιχνηλάτης (εκτροφεία σκύλων, αγορές, διασταυρώσεις, ράτσες, εκπαίδευση), ο εξοπλισμός (ρούχα, σακίδια, αυτοκίνητο με ειδικό κλουβί πίσω για τα σκυλιά)μελέτη περιοχών για πουλιά, ζώα. Ετσι η κάθε βιομηχανία θα παλέψει σκληρά για να διατηρήσει το πορτοφόλι της γεμάτο. Το θάνατο της πανίδας δεν τον λογαριάζουν αρκεί κάποιοι να ευημερούν.
Επίσης ο κυνηγός είναι σαν τον τζογαδόρο. Αν τα θηράματα είναι λίγα και ο κυνηγός γυρίσει πίσω με μία σακκούλα χόρτα ελπίζει την επόμενη φορά να πιάσει 100άδες.
Γι αυτό λέγονται όλα αυτά απο τους φανατικούς του "σπόρ"..

patsiouri είπε...

Doctor θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιό σου.
Κατά πρώτον, όπως είπε ο Δείμος, τα κοψίδια που τρώμε είναι αποτέλεσμα εκτροφής. Θα μου πείς ζώο είναι κι εκείνο.
Εχουν διαφορά όμως οι συνθήκες θανάτου.
Εμένα προσωπικά αν με άφηνε κάποιος να επιλέξω άν θα πεθάνω μπάμ και κάτω με ένα χτύπημα ή άν θα πεθάνω ζώντας ώρες αγωνίας περικυκλωμένη από 10 μαλάκες με καραμπίνες να προσπαθώ έντρομη να τους ξεφύγω και στη χειρότερη να με κατασπαράξει ζωντανή το κολόσκυλό τους πού δέ φταίει και σε τίποτα κι αυτό το ζωντανό, φυσικά θα διαλεγα το πρώτο...

Γι αυτό είχα καταχαρεί τότε που εκείνος ο τυπάς στο Αγρίνιο κυνήγησε και σκότωσε εκείνους τους 5...θυμάστε??? Γιατί ναί, ο.κ, πέντε νεκροί, δέν είναι αστείο, αλλά αυτοί οι 5 ζήσανε βήμα προς βήμα την αξέχαστη εμπειρία που είχαν χαρίσει σε εκατοντάδες αθώα ζώα, νιώσανε στο πετσί τους πως είναι να τρέχεις να ξεφύγεις από μία οπλισμένη ανωμαλάρα που τα μάτια της λάμπουν με κακία και να μήν τα καταφέρνεις...

Σόρι αλλά μέσα μου είχα σκεφτεί το "καλά να πάθουν..."

Ναί λοιπόν, κυνήγι μόνο για λόγους επιβίωσης δικαιολογείται...

Και ναί, οι κυνηγοί είναι ΟΛΟΙ μικροτσούτσουνοι, είμαι σίγουρη, κάτι λείπει και πάνε να το καλύψουν, δέν εξηγείται τόση ανωμαλία αλλιώς...

Σόρι για τα συντακτικά λάθη αλλά βιάζομαι τρομερά, δέ μπορούσα όμως να κρατηθώ...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Δήμο συμφωνώ μαζί σου!
Αν θέλει να ρίξει με τα ντουφέκια να πας να γραφτεί σε κανένα σύλλογο σκοποβολής και να αφήσεις ήσυχα τα ζωντανά!
Παλιά το κυνήγι ήταν βιοπορισμός και επιβίωση. Τώρα είναι απλά διασκέδαση και αυτό με εκνευρίζει!
Μη σου πω ότι το ίδιο ισχύει -σε μικρότερο βαθμό - για το ψάρεμα!

fitsoulas είπε...

Φιλε μου δειμο το κυνηγι ειναι μια βαρβαροτητα μια λανθασμενη εκτονωση παθους και μια λυση σαν το ψαρεμα δεν γραμας που δεν γραμας :-)

K-Top είπε...

χμμμ... βιομηχανία, τζιπάκια, αρβύλες, ρούχα, σκυλιά... όντως.. κρίμα να χάσουν το ψωμί τους τόσοι άνθρωποι...

Και όμως! Υπάρχει λύση! Αντικαταστήστε την καραμπίνα με έναν καλό φωτογραφικό φακό! :p Έτσι θα έχουν τα τζιπάκια τους, τις εκδρομές τους, τα ρούχα, τη φιγούρα και ο κλάδος των "ειδών κυνηγιού" δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ας παίρνουν και το σκύλο βόλτα και ας γουστάρουν!

Μετά ας μαζεύονται στο καταφύγιο και ας μοιράζουνε μεταξύ τους τα πούλιτζερ. Κρεμάνε και τις φωτογραφίες στον τοίχο αντί για κεφάλια από ζώα και όλα μια χαρά.

Όποιος αγαπάει τη φύση και ζώα (όπως κοπανιούνται οι κυνηγοί) πηγαίνουν και θαυμάζουν τη φύση. Αν χύνεις αίμα για πλάκα έχεις πρόβλημα.

Swell είπε...

Σήμερα το πρωί άκουγα στον Flash τον Σ. Βραδέλη, να εξανίσταται για την απόφαση του ΣτΕ. Θεωρεί απαράδεκτο να απαγορεύεται το κυνήγι σ' όλη την Ελλάδα, ενώ δεν έχει καεί όλη...

Ανώνυμος είπε...

Σκοποβολή, τοξοβολία, paintball ανάπτυξη και αυτού του αθλητισμού
Τώρα, βιωματικά μιλώντας: Δεν μου αρέσει το κηνύγι, μου αρέσει το ψάρεμα, το ίδιο δεν είναι στην ουσία του;
Σίγουρα χρειάζεται μια οριοθέτηση και σε σχέση με την οικολογική καταστροφή, αλλά και σε σχέση με τα αυτόματα όπλα που αλλάζουν την ισσοροπία.

Lion είπε...

Καλησπερα,
εχω γραψει πολλες φορες οτι θεωρω τους κυνηγους ατομα με βαρια ψυχοπαθεια και δεν συζηταω μαζι τους (παρα μονο οπλισμενος). Για σενα Δειμο και για τους προηγουμενους αξιοτιμους σχολιαστες εδω, να δωσω μερικα στοιχεια, ελπιζοντας σε δημιουργικη κουβεντα.

α) δεν υπαρχει θεμα ενστικτων. Αν ηταν να ακολουθουμε τα ενστικτα μας, θα επρεπε καθε φορα που βλεπω μια ελκυστικη γυναικα στον δρομο, να την βιαζω. Ολοκληρη η νομοθεσια μας, η κοινωνικη μας ανατροφη, ο πολιτισμος μας ειναι κοντρα στα ενστικτα μας. Το να λεει καποιος "κυνηγαω απο ενστικτο" ειναι υποκριτικο και αρρωστο. Αν πραγματικα το πιστευει, να μου φερει την γυναικα του και την κορη του δια τα περαιτερω (με την προυποθεση να αξιζουν). Ενστικτο το ενα, ενστικτο και το αλλο. Γιατι να ακολουθουμε μονο το ενα απο τα 2;

β) Δεν υπαρχει πουθενα στην φυση φονος απο χομπυ, για διασκεδαση. Μονο για αμυνα και για τροφη. Ακομα και τα θηρια που ετρωγαν χριστιανους επρεπε να τα αφησουν μερες νηστικα και να τα ερεθισουν πρωτα. Οποιος σκοτωνει απο χομπυ το κανει γιατι ειναι αρρωστος, ανωμαλος. Η δικαιολογια οτι το κυνηγι ειναι καταλοιπο μιας φυσικης πραξης ειναι για τα μπαζα. Δεν ειναι φυσικο να σκοτωνουμε απο χομπυ, ειναι παραβαση της φυσης (=αρρωστια). Το να τους αποκαλουμε μικροτσουτσουνους και ανικανους τους εξυψωνει. Βεβαιως και ειναι σεξουαλικα ανικανοι. Αλλα η ανικανοτητα ειναι το μικροτερο απο τα κουσουρια που κουβαλανε.

γ) οι κυνηγοι ιδιωποιουνται ενα δημοσιο αγαθο - το οικοσυστημα. Καταστρεφουν για προσωπικη ευχαριστηση και με μηδενικο οφελος, κατι που ανηκει σε ολους μας. Οι λαγοι και τα ελαφια δεν βρεθηκαν εκει εξω κατα λαθος. Παιζουν καποιον ρολο στην φυση. Και μαλιστα καποιον ρολο που ακομα δεν εχουμε κατανοησει πληρως. Δημιουργουν ανεπανορθωτες καταστροφες, που εμεις πληρωνουμε.
ΟΚ, ολοι μας καταστρεφουμε την φυση σε καποιον βαθμο. Οταν φτιαχνουμε εναν δρομο, καταστρεφουμε οτι ζει σ' αυτο το σημειο. Αλλα καταστρεφουμε ενα δημοσιο αγαθο για ενα δημοσιο οφελος (=δρομος). Οι κυνηγοι καταστρεφουν κατι δικο μας για την πλακα τους.

δ) Η εκτροφη ζωων για παραγωγη κρεατος ειναι κατι τελειως διαφορετικο απο το κυνηγι. Την απορριπτω μεν, για λογους που γνωριζεις. Αλλα δεν θεωρω οσους τρωνε ενα ζωο εκτροφης ουτε ψυχικα αρρωστους, ουτε εγκληματιες, ουτε καταστροφεις του οικοσυστηματος.

Υ.Γ. Με εχουν αποκαλεσει 1) "οικολογο του καναπε" και 2) "πλουσιο που τρωει αστακομακαροναδες στα ακριβα εστιατορια" (σε αντιδιαστολη με τα φτωχαδακια τους κυνηγους που ιδρωνουν στα ρουμανια).
Απαντηση στο 1) Του καναπε ειμαι, οικολογος οχι ;-)
Απαντηση στο 2) Πλουσιος ειμαι. Τι ρολο παιζει το εισοδημα μου στο γεγονος οτι οι κυνηγοι ειναι αρρωστοι ψυχοπαθεις δολοφονοι;

VKP είπε...

Έχω κάποιες ενστάσεις στο θέμα. 1) Πιστεύω οτι είμαστε όλοι υποκριτές. Οι αστοί καταναλώνουμε τη μαζική βιομηχανία τροφών, αναψυχής, της ίδιας της ψυχής μας δηλαδή και μας πειράζουν οι "βάρβαροι" κυνηγοί του χωριού. Το ένα αναπαράγεται εξαιτίας του άλλου μου φαίνεται. Η λογική που υπάρχει πίσω απο τα αξεσουάρ που μας προσφέρονται για να έχουμε μια πιο ποιοτική κατανάλωση της αναψυχής μας (αυτά που καποιος σχολιαστής πιο πάνω αντιπροτάσει στα κυνηγετικά αξεσουάρ), αναπαράγονται και στο κυνήγι. ΌΠως οι σκιερ, οι δύτες, οι σέρφερς κτλ. ,έτσι και οι κυνηγοί θέλουν να έχουν περισσότερα απο αυτά. Όσοι δεν γουστάρουν κυνήγι, δε σημαίνει οτι είναι έξω απο αυτή τη λογική.
2) νομίζω οτι είσαι ο μόνος "δείμε του πολίτη" που δεν προτιμάς χωριάτικο κρέας απο εκείνο του σούπερ μαρκετ. Εγώ και όποιος άλλος ξέρω πάμε στα χωριά και γι'αυτό το λόγο. Το αν είναι προϊόν εκτροφής ή κυνηγιού είναι θέμα συγκεκριμένου κρέατος. Π.χ. το αρνί το εκτρέφεις, το αγριογούρουνο ή το ελάφι όχι. Συνεπώς μία λύση είναι να υπάρξουν οργανωμένα εκτροφεία ελαφιών και αγριογούρουνων. Τότε όμως θα ήταν απαράδεκτο να βλέπουμε στριμωγμένα ελάφια σε ένα περιφραγμένο χωράφι γιατί δεν υπάρχει εγγύηση για την υγειονομική τους ασφάλεια, την αναπαραγωγή κτλ. Συνεπώς αυτά τα ζώα είναι καλύτερα να είναι ελεύθερα στη φύση και να αναπαράγωνται κανονικά και όπου μπορούν κάποιοι φορείς (συμπ/νου) των κυνηγών), να παρεμβαίνουν για την ακόμα πιο αποδοτική τους αναπαραγωγή. Το αν αυτό δε γίνεται γιατί πολλοί κυνηγοί το βλέπουν σαν χομπί, δε σημαίνει οτι πρέπει να τους καταδικάσουμε όλους.
Συνεπώς, διαφωνώ στον τρόπο με τον οποίο το δίλημμα "κυνήγι ή όχι"τέθηκε πιο πάνω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι είναι, Μαρινάκι. Κανονική βιομηχανία έγινε η δολοφονία πλέον. Και από το θάνατο βρήκαμε τρόπο να βγάζουμε χρήματα.

Πατσιούρη, τα είπες όλα χύμα πάντως.

Στάθη μου, τις λέσχες σκοποβολής τις ξέχασα είναι η αλήθεια. Και πάλι μόνο σαν άθλημα.

Φίτσουλα, χαίρομαι που συμφωνούμε.

Lion είπε...

Εκτροφεια ελαφιων, ζαρκαδιων, αγριογουρουνων υπαρχουν ηδη. Λειτουργουν με τις ιδιες προδιαγραφες που ισχυουν για τα υπολοιπα εκτροφεια ζωων. Η αντιδιαστολη "ειτε στοιβαγμενα σε εκτροφειο ειτε ελευθερα στο δασος" δεν ειναι σωστη.

Υ.Γ. Οχι οτι υποστηριζω τα εκτροφεια. Απλα το κυνηγι ειναι παραλογο και αρρωστο, τα εκτροφεια οχι.
Υ.Υ.Γ. η αναψυχη του καθενος ειναι προσωπικη υποθεση και (πρεπει να) ειναι ελευθερη. Τουλαχιστον μεσα στα πλαισια του να μην παραβιαζονται οι νομοι και να μην βλαπτεται το περιβαλλον.
Το κυνηγι ΔΕΝ ειναι αναψυχη - εκτος αν καποιος ειναι ψυχοπαθης. Το κυνηγι δεν μπορει να συγκριθει με σπορ η χομπυ (σκι, σερφ), ακριβως γιατι δεν ειναι ουτε σπορ ουτε χομπυ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Atron, καλό αυτό με το φακό. Δηλαδή τόσα χρόνια καλά κάνω που απολαμβάνω τη φύση και τα τοπία μέσα από το φωτογραφικό χαρτί (σήμερα από τον υπολογιστή μου).

Swell, μάλλον τότε πρέπει να την κάψουμε ολόκληρη. Δε πάνε να κάνουν καμιά δουλειά, λέω γώ;

Κομμούνι, το ψάρεμα απέχει σημαντικά και επειδή δεν κινδυνεύουν άνθρωποι από ατυχήματα ή παιδιά κτλ και λόγω του αυξημένου πληθυσμού των ψαριών.

, έλεγα κι εγώ πότε θα έρθεις; Πάντως ήρθες άψογος τελείως και αρπαγμένος με τους κυνηγούς από ό,τι φαίνεται. Το στοιχείο της ψυχοπαθούς δολοφονικής συμπεριφοράς βλέπω κυριαρχεί απολύτως στη σκέψη και τη δική σου και των άλλων φίλων. Το πώς έχουν αποκαλέσει εμένα είναι άλλο θέμα (κυριαρχούσε το φλώρος επειδή δεν ήθελα να πάω για κυνήγι και το τεμπέλης η αστός επειδή δεν ήθελα να κυκλοφορήσω στο δάσος με κυνηγούς και φάω καμία αδέσποτη).

VKP, δε μίλησα για χωριάτικο κρέας (δηλαδή το γουρούνι της γιαγιάς μου το τρώω και τις κότες και τα αβγά τους), αλλά έχω πρόβλημα με το κυνήγι (που δεν είναι χωριάτικο, εκτός αν το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο είναι χωριάτες).

Πέρα από την πλάκα όμως -και χαρά στο κουράγιο σου να διαφωνήσεις με όλους αυτούς γύρω μας- το θέμα των όπλων είναι γενικότερο. Δεν πήρες θέση ούτε για τα ατυχήματα ούτε για την οπλοκατοχή ούτε για την ψυχολογία των κυνηγών που κυκλοφορούν με όπλα (και μάλιστα δεκάδες από δαύτα με μία μόνο άδεια ψυχιάτρου -που ξέρουμε πώς εκδίδεται). Εξάλλου, όπως τονίζει και ο Dralion εκτροφεία υπάρχουν ήδη και το ξέρουμε καλά. Παράλληλα, δεν απαντάς στις αιτιάσεις και τη διαφωνία μου ότι η δολοφονία (γιατί είναι αφαίρεση ζωής με σημαντικές επιβαρύνσεις στη φύση) έγινε αναψυχή.

K-Top είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι κυνηγοί προβάλλουν σαν επιχείρημα τα εκτροφεία. Τα εκτροφεία υπάρχουν και μακάρι δούλευαν όπως πρέπει. Το ότι κάποιος αντιδράει στη διαστροφή του κυνηγιού, δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα με την αθλιότητα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Προσωπικά θα ήμουν διατεθειμένος να αποδεχτώ υψηλότερη τιμή στο κρέας και μικρότερη παραγωγή και κατανάλωση. Ας γίνει είδος πολυτελείας για μία φορά την εβδομάδα. Αν και μεγάλος κρεατοφάγος είμαι έτοιμος να πληρώσω το τίμημα (κατά βάση πάλι καλά που είμαι παμφάγο :p). Και επαναλαμβάνω αυτό που τονίσανε και άλλοι παραπάνω, τα εκτροφεία είναι αναγκαίο κακό, το κυνήγι είναι διασκέδαση πληρωμένη με αίμα, πολλές φορές όχι μόνο των ζώων.

Στην τελική, ας κυνηγάνε.. με μονόβολα, μη αυτόματα με εμβέλεια 30 μέτρα. Ας δείξουν τη μαγκιά τους έτσι...

Lion είπε...

[..., έλεγα κι εγώ πότε θα έρθεις; Πάντως ήρθες άψογος τελείως και αρπαγμένος με τους κυνηγούς[...]

Εμ, ολο για βαρια θεματα γραφεις. ;-) Σε διαβαζω μεν αλλα δεν μπορω να σχολιασω, καθοτι στουρνος περι αυτων. Σημερα που εγραψες κατι που κατεχω, ειπα την γνωμη μου.

Με τους κυνηγους ημουν αρπαγμενος παλια - σημερα οχι πια. Δεν τους θεωρω αξιους να κουβεντιασουν μαζι μου.

Atron, μια μικροδιορθωσουλα: δεν εισαι (ειμαστε) παμφαγο, αλλα πτωματοφαγο. Σαρκοβορα ειναι το λιονταρι και ο λυκος, που σκιζουν το θηραμα τους και το τρωνε φρεσκο - να σταζει το αιμα.
Εσυ κι εγω δεν μπρουμε να φαμε ωμο κρεας, θα μας πιασει το στομαχι μας. Το κρεας πρεπει να ειναι "σιτεμενο" (σιτεμενο = αλλοιωμενο), αλλιως δεν τρωγεται απο ανθρωπο. Και το μαγειρεμα ειναι κι αυτο μια χημικη αλλοιωση του πτωματος.

Δεν συγκρινομαστε εμεις με τα λιονταρια και τους λυκους. Με τις υαινες και τα σκουληκια, ναι.

Kapetanios είπε...

Ρε δείμο τι να σχολιάσω με όλα αυτά που διαβάζω ( όσα άντεξα δηλαδή πριν μου ανέβει η πίεση γιατί είμαι και σε επικίνδυνη ηλικία)
Αφιερωμένα σε όσους προτιμούν τα θηράματα από φάρμες και εκτροφεία ζώων παρά από τους "δολοφόνους κυνηγούς"
Δεν ενδείκνυται για αυτούς που
α. έχουν άγνοια και μιλούν έτσι για να πουν κάτι
β. για αυτούς που προτιμούν να έχουν άγνοια ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα
Δες τα και τα ξαναλέμε εμεις οι δύο
Εδώ και
Εδώ
Οικολόγοι :((

"ένας κυνηγός"

Kapetanios είπε...

Α και με την φωνή ανοιχτή
Έτσι, για να απολαύσετε καλύτερα την "επιλογή " σας!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, συγκλονιστικά τα βίντεο.

Dralion, χαίρομαι να σε βλέπω να συμμετέχεις τόσο έντονα. Ωστόσο, θα διαφωνήσω, αφού είμαστε παμφάγα και όχι πτωματοφάγα. Το στομάχι μας δέχεται και ωμό κρέας, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και καλύτερα αλλεσμένο (όχι ολόκληρες μπουκιές). Βέβαια σαρκοβόρα δεν είμαστε, γιατί δεν είμαστε και κυνηγοί.

Anton, ας κυνηγάνε με τόξα ή γυμνά χέρια στο κάτω κάτω.

Lion είπε...

Το να προτασσουμε ενα φρικιαστικο βιντεο τραβηγμενο στην Ινδια [*][**] σαν δικαιολογια για να σκοτωσουμε και τα τελευταια ελαφια της Παρνηθας - ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΗΔΗ - και τους τελευταιους λαγους της Ηλειας, ειναι υποκριτικο και εξω απο καθε λογικη.

[*] με οποιαδηποτε ευρωπαικη νομοθεσια - ακομα και την ελληνικη - οι πρωταγωνιστες των βιντεο θα ηταν στην φυλακη.
[**] Ακομα και οι ινδοι, δεν κατονομαζουν αυτο το βιντεο σαν "εικονες απο εκτροφειο ζωων".

Δεν ειναι ετσι τα εκτροφεια - πουθενα στην Ευρωπη. Η αθλιοτητα στα βαθη της Ινδιας δεν δικαιολογει - με καμμια λογικη - το να καταστρεφουν μερικοι ψυχοπαθεις το δικο μας περιβαλλον.
Δεν υπερασπιστηκε κανεις τα παρανομα και αθλια εκτροφεια, και λιγοτερο απο ολους εγω (εγω θελω να καταργησω ακομα και τα νομιμα).

Για αλλη μια φορα, οσοι δεν εχουν επιχειρηματα ξεκινανε το γνωστο παιχνιδακι "απο την πολη ερχομαι". [***].
Η επιλογη δεν ειναι "ειτε εκτροφη, ειτε κυνηγι". Η επιλογη ειναι "σταματηστε το κυνηγι". Τελεία.

[***] Το επομενο αλλα-αντ-αλλικο επιχειρημα υπερ του κυνηγιου θα ειναι οτι εγω ειμαι πλουσιος, ομοφυλοφιλος, ναζι, και οικολογος του καναπε. Επισης το οτι πεθαινουν παιδακια απο πεινα και οτι οι αμερικανοι σκοτωνουν ιρακινους.

Ιάκωβος είπε...

δολοφονία, αλλά αφού είμαστε το κυρίαρχο και ανώτερο είδος στον πλανήτη...

Kapetanios είπε...

Η προσπάθεια που γίνεται να διενεργηθεί η συζήτηση με συγκινησιακούς όρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Και σίγουρα έχει να κάνει με την απουσία επιστημονικού λόγου.
Η μείωση της πανίδας οφείλεται στο κυνήγι , όσο οφείλεται η μόλυνση του περιβάλλοντος στους ….. καπνιστές !
( τα περί πολεμοχαρών, κοντοτσούτσουνων, ομοφυλόφιλων, ψυχοπαθών φονιάδων , αρπαγμένων κλπ αφορούν συζήτηση καφενείου και να με συγχωρείς που δεν μπορώ να συμμετάσχω)
ΥΓ. Η χρήση του όρου "εκτροφεία" μπορεί να δίνει έναν ευγενικό τόνο στην διατύπωση προτάσεων αλλά ο όρος "σφαγεία" αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Ανάμεσα λοιπόν στα σφαγεία και το κυνήγι παραμένω πιστός οπαδός του δεύτερου.
Και επειδή η υποκρισία πρέπει να έχει πάντα κάποιο όριο
Και επειδή δεν μου αρέσει να αμφισβητούν με θεωρητικολογίες αυτά που λέω
απολαύστε ένα ακόμη βίντεο που αυτήν την φορά δείχνει την κατάσταση στα σφαγεία "πολιτισμένων" κρατών.

"ένας κυνηγός"
ΥΓ. Βέβαια εσύ δείμο μπορείς να συνεχίσεις να αηδιάζεις με ταριχευμένα "τρόπαια" και να θεωρείς εαυτόν αμέτοχο του εγκλήματος παραγγέλνοντας μπριζόλες που δεν θα προέρχονται από κυνήγι.
Καληνύχτα σου

VKP είπε...

dralion, δε σου λέω τι υποστηρίζω εγώ, αλλά πως το βλέπει ένας κυνηγός. Και ειδικά κάποιος που βλέπει το κυνήγι ενίοτε σαν αναψυχή.
Δείμε, δεν πήρα θέση για όλα αυτά επειδή βλέπω λιγότερη τηλεόραση απο τους υπολοίπους και δεν ξέρω τι συνέβη ακόμα και τώρα που γράφω. Απλά διάβασα το κείμενο και τα σχόλια και μου φάνηκαν μονομερή. Όσον αφορά τα όπλα, τι θες να πω, οτι είμαι υπερ της χρήσης τους; Για τις δολοφονιες, όπως τις αποκαλείς, αναρωτιέμαι, αν δεν αντιμετωπίζαμε έντονο οικολογικό πρόβλημα (αφού έτσι δικαιολογείς την έννοια της δολοφονίας), θα το έβλεπες πάλι σαν δολοφονία; Ή μήπως υπάρχουν διάφορα μέτρα και σταθμά στο πως ορίζουμε την "αφαίρεση ζωής";
Ρεαλιστικά τώρα, δεν πιστεύω οτι μπορεί να απαγορευτεί το κυνήγι αφού είναι μια δραστηριότητα που ασκείται απο αρχαιοτάτων χρόνων. Μπορεί μόνο να περιοριστεί για οικολογικούς σκοπούς και προς το στόχο αυτό να δουλέψουν όλοι οι φορείς. Το βίαιο της καθαυτού δραστηριότητας το απεχθάνομαι. Αλλά το να το ακούς και να το βλέπεις στα κανάλια, χάνει πια την καθαυτού ουσία του και γίνεται εικονική παρανόηση. Σε αυτή την παρανόηση μου φαίνεται οτι αντιδρούν όσοι εξοργίζονται. Είναι η εικόνα και το story που κρύβεται απο πίσω που εξοργίζει, όχι το κυνήγι αυτούσιο σαν δραστηριότητα.

Suspect είπε...

εφοσον το κυνηγι δεν γινεται για βιοποριστικους λογους αλλα για σπορ, καλυτερα να μη γινεται..

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΕΦΤΑΣΕ!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ[ΚΑΡΙΕΡΑΣ].ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ;Ο ηλιθιος που σκοτωνει τα ζωα θα το εκανε ποτε αν ειχε παψει να ειναι ηλιθιος και γινοταν σκεπτομενος;Αλλα οι πολιτικοι χρειαζονται τους ηλιθιους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, να με συγχωρέσεις, αλλά θα συμφωνήσω με τον Draliion. Πέρα από το συγκλονιστικό του βίντεο, δε νομίζω ότι απενοχοποιεί το κυνήγι, επειδή μία σφαίρα δε βασανιζει τα ζώα. Πέραν τούτων, η προτάσή σου είναι όλοι να βγούμε στο κυνήγι προκειμένου να τρώμε; Να μου πεις για τη γούνα, να σου πω ΟΚ (ούτως ή άλλως δεν έχει η γυναίκα μου γούνα ζώου). Η μείωση της πανίδας δεν οφέιλεται στο κυνήγι, αλλά επηρεάζεται επειδή όλοι σχεδόν οι κυνηγοί έχουν βγει πάνω από μία φορά κατά την περίοδο απαγόρευσης.

Επιπλέον, δεν κάνεις λόγο ούτε για τη συνείδηση που καλλιεργείται στην πλειοψηφία των κυνηγών σχετικά με την οπλοκατοχή (η μειοψηφία είναι αμελητέα) ούτε κάνεις λόγω για τα ατυχήματα που τόσο συχνά εμφανίζονται μέσα στο σπίτι και κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Πάντως σε προκαλώ να θέσεις μερικά επιχειρήματα υπέρ του κυνηγιού ή γιατί εσύ το προτιμάς πέρα από την κατάρριψη άλλων επιχειρημάτων.

VKP, το ότι ασκείται από την αρχαιότητα δε μου λέει τίποτα, γιατί και οι φόνοι και οι πόλεμοι είναι αρχαιοτάτων ετών και πολλά άλλα. Είναι δολοφονία και κάθε άλλη άποψη δε είναι παρά ανθρωποκεντρική αντίληψη για το φόνο.

Ύποπτε, συμφωνούμε απόλυτα.

προβοκάτορα, τηλεγραφικά έθεσες ένα άλλο ζήτημα.

Kapetanios είπε...

Suspect , η τοποθέτηση σου "δικαιώνει" μια μερίδα κυνηγών οι οποίοι και ασχολούνται επαγγελματικά( βιοποριστικά) με το κυνήγι, γεγονός βέβαια που με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετο!
Όπως αντίθετο με βρίσκει και η "επαγγελματική" αλιεία ερασιτεχνών ψαράδων που με τα θηράματα τους γεμίζουν κάθε καλοκαίρι τις τουριστικές ταβέρνες με "φρέσκο ψάρι"
ΜΟΝΟ ως χόμπι και μόνο για την ( κατά το δυνατόν)εξασφάλιση της ίδιας διατροφής μπορεί να συνεχίσει μια τέτοια δραστηριότητα .Όσο κι αν φαίνεται( λόγω άγνοιας) αστείο για κάποιους , υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ οικογένειες ( ειδικά στα ορεινά της πατρίδος μας) που την βγάζουν με το ένα ή τα δύο αγριογούρουνα που θα χτυπήσουν.
Βεβαίως παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό που κυνηγά από χόμπι(με τις "επιτυχίες" βέβαια τους να έχουν γίνει σχετκά ανέκδοτα :)

Την ευθύνη των παραπάνω εγκλημάτων που έδειξα δεν βλέπω να αναλαμβάνει κανείς από το πάνελ και ανησυχώ πραγματικά!!
Γιατί "το αναγκαίο κακό" ( όρος με τον οποίο επιχειρείται ο εφησυχασμός των συνειδήσεων) είναι η συνήθης δικαιολογία φασιστικών προσεγγίσεων ολοκληρωτικού χαρακτήρα.
Είναι έλλειμμα πολιτικού λόγου και όχι άρθρωση του.
Είναι έλλειμμα πνευματικής διαύγειας και ανικανότητας αντίληψης του όλου των όμορφων θεμάτων που αναλύονται κατά καιρούς σε τούτο εδώ το "σπίτι"
Αυτά και τέλος από εμένα

"ένας κυνηγός"( που η ευθύνη του για τα σφαγεία των βίντεο μειώνεται ανάλογα τον βαθμό επιτυχίας στην δραστηριότητα του)

Ανώνυμε , δεν θα ήθελες να σου απαντήσω.
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήθελες

δείμο δεν ήθελα να στο πω, αλλά ο λαγός στιφάδο που φάγαμε τις προάλλες και ξετρελάθηκες …. ήταν απ τα χεράκια μου !
όχι βέβαια το στοιβάδα ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
( ε ρε σε φαντάζομαι τώρα να τρέχεις στον αγαπητό Άνθιμο και να του ζητάς να σε εξομολογήσει και να σε κοινωνήσει!! Αυτό και τίποτε άλλο δεν θέλω να δω :))))

Kapetanios είπε...

Ε καλά , συνήθειο θα το κάνεις!!!
Δεν προλαβαίνω τώρα να σου απαντήσω ή μάλλον άσε να στα πω από κοντά
Καλημέρα :)

Lion είπε...

Δεν προσπαθω να κανω συζητηση με συναισθηματικα επιχειρηματα. Καθαρη επιστημη και λογικη.

Δειμο (και προς ολους τους υπολοιπους), αν εγω την στησω εξω απο το σπιτι σου με ενα οπλο για να σε σκοτωσω, πως θα με χαρακτηρισεις; Καθαρα, λογικα και χωρις συναισθηματισμους. Τι θα ειμαι; Θα ειμαι δολοφονος η οχι;
Δηλαδη θα διαστρεβλωσουμε καθε εννοια τωρα;

Αν αυτο το κανω απροειδοποιητα και αν αυτο με γεμιζει χαρα, ευχαριστηση, πως θα με χαρακτηρισεις; Πως θα χαρακτηρισει οποιοσδηποτε ψυχιατρος εναν ανθρωπο που σκοτωνει για το κεφι του; Ψυχοπαθη η οχι;

Παρτε εναν οποιονδηποτε ανθρωπο (κρεατοφαγο). Δωστε του ενα μαχαιρι και ενα ζωντανο αρνακι - να τον κυτταει στα ματια. Ποσους ανθρωπους ξερετε που ειναι ικανοι να το σφαξουν εν ψυχρω; (το να αγοραζουμε την μπριζολα συσκευασμενη στο σουπερμαρκετ ειναι - απο την ψυχολογικη σκοπια - τελειως διαφορετικο πραγμα). Το οτι το 99.9% των ανθρωπων δεν μπορει να σφαξει ενα ζωο εν ψυχρω, το οτι το 90-95% των ανθρωπων ανατριχιαζει στην σκεψη του φονου και μονο, κατι δειχνει η οχι;

Παλι συναισθηματισμους γραφω, η μηπως ειναι επιστημονικα και λογικα αυτα που λεω; Φανταστειτε τωρα καποιον που οχι μονο σκοτωνει αλλα το κανει και με απολαυση. Τι ειναι αυτος ο ανθρωπος; Φυσιολογικος η ψυχοπαθης;

Εχουμε και λεμε:
α) οπλοφορουν; Ναι
β) δολοφονουν; Ναι (εκτος αν καποιος που την στηνει με ντουφεκι εξω απο το σπιτι σου ειναι "χαρουμενη μπαλαρινα" και δεν μιλαμε ελληνικα αλλα κινεζικα)
γ) ειναι ψυχοπαθεις (βλεπε επιστημονικη εξηγηση πιο πανω); Ναι

Συμπερασμα: Ειναι οπλισμενοι, ψυχοπαθεις δολοφονοι; Ναι

Αν αυτα ειναι συναισθηματισμοι, εγω παω πασο.

Και για να τελειωνουμε με τα σφαγεια (νομιμα η μη), τα εκτροφεια και τα φρικιαστικα βιντεο: το οτι καπου στον πλανητη υπαρχει μια οποιαδηποτε φρικωδια δεν δικαιολογει κανεναν να σκοτωνει. Ο πλανητης ειναι γεματος φρικη, ο βοθρος δεν εχει πατο. Θα ειμαστε δικαιολογημενοι να σκοτωσουμε κι εμεις απο πανω (και μαλιστα για την ΑΠΟΛΑΥΣΗ μας);

Ειναι αυτη η φραση συναισθηματισμος η ορθολογισμος;

Οσο για το περιβαλλον: τα τελευταια ελαφια του εθνικου δρυμου της Παρνηθας ΠΕΘΑΝΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
Ας μας εξηγησει καποιος επιστημονας, πως αυτη η ενεργεια βοηθαει την πανιδα και το ΔΙΚΟ ΜΑΣ οικοσυστημα. Ετσι ξερα και επιστημονικα, χωρις συναισθηματισμους.
(Η προσφιλης απαντηση: "αυτοι ειναι παρανομοι κυνηγοι, εγω ειμαι νομιμος". Λες και οι νομιμοι αυξανουν την πανιδα, οπου κυνηγανε).

K-Top είπε...

Καπετάνιε, δεν έχεις άδικο στα περί υποκρισίας σχετικά με τα σφαγεία και τις ζωές ζώων.

Η προσωπική μου ένσταση σχετικά με το κυνήγι δεν έχει να κάνει με τα ζώα που έτσι και αλλιώς σκοτώνονται, αλλά με την ευχαρίστηση που αντλεί κάποιος από το "σπορ". Είναι το ίδιο πράγμα με τις ταυρομαχίες που οι οπαδοί τους λένε πως έτσι και αλλιώς ο ταύρος θα πήγαινε στο σφαγείο. Υπάρχει διαφορά σκοτώνω από ανάγκη και στο σκοτώνω για να διασκεδάσω. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ίδιο, το κίνητρο όχι.

Ανώνυμος είπε...

δειμε καποιοs εγραψε οτι το κυνηγι ειναι αλλη μια εκφραση τηs μικροαστικηs ματαιοδοξιαs δεν νομιζω ομωs οτι ειναι ετσι.Νομιζω οτι απλα αλλαζουν τα θηραματα και ο χωροs η λματ διοργανωνει σαφαρι κυνηγι αλεπουs και οτιδηποτε που θα την κανει να ξεχωριζει απο τη μπλεμπα.Απο πολυ παλαια το κυνηγι ηταν προνομιο των λορδων, βαρωνων, κομητων, και αλλων παρασιτων.

Kapetanios είπε...

Νικηφόρε , η χώρα μας δεν είχε ούτε και έχει παρελθόν τέτοιων "κυνηγών"(λόρδων, βαρόνων κλπ)και δεν μπορεί να πει κανείς ότι το κυνήγι είναι εισαγόμενη δραστηριότητα. Πολύ πιθανό είναι, ο πατέρας σου ή ο παππούς σου να ήταν κυνηγοί, οι οποίοι μάλλον δεν γνώριζαν ότι εκφράζουν μια "μικροαστική ματαιοδοξία" όπως αναφέρεις!!


Atron , το κυνήγι δεν έχει να κάνει μόνο με την στιγμή( που είναι έτσι κι αλλιώς λίγες) της θανάτωσης ενός ζώου. Έχει να κάνει με μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων που στο φινάλε είναι και αυτά που μένουν από κάθε-συνήθως "αποτυχημένη"- εξόρμηση. Όσα περισσότερα θηράματα γεμίζουν το τραπέζι μιας οικογένειας τόσα λιγότερα σκοτώνονται εις το όνομα της , με αυτόν τον βάναυσο τρόπο από επαγγελματίες
δολοφόνους.( φαντάζομαι πόσο ψυχοπαθείς θα θεωρούνται αυτοί!!)
Τρόπος που σημειωτέον δεν αποτελεί εξαίρεση( το τελευταίο βίντεο που ανέβασα αφορά ένα σφαγείο που χρησιμοποιεί άριστα την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα στον κλάδο τους ) όπως θέλουν να ισχυρίζονται κάποιοι, στην προσπάθεια τους να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους
Για πολλούς ανθρώπους το κυνήγι ή άλλη δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη "ανάγκη" απ αυτήν που περιγράφεις.
Και βεβαίως εάν θεωρήσουμε φόνο εκ προ μελέτης την μια περίπτωση η "ανάγκη" της διατροφής δεν αποχαρακτηρίζει μια αντίστοιχη πράξη. Μόνο ελαφρυντικά μπορεί να της δώσει και τίποτε παραπάνω. Με την διαφορά ότι εδώ η κουβέντα δεν αφορά τα ελαφρυντικά αλλά τον "φόνο" των ζώων αυτόν κάθε αυτόν.


Dralion , καλό είναι σε μια υπόθεση εργασίας που έχει να κάνει με μια έρευνα να ορίζονται ίδια συγκριτικά μεγέθη αλλιώς τα στατιστικά δεδομένα που θα προκύψουν μόνο δεδομένα δεν θα είναι.
Η παραδειγματική σου λοιπόν προσέγγιση μόνο απορίες μου δημιουργεί για τον τρόπο με τον οποίον εξάγεις κάποια συμπεράσματα.
Συμπεράσματα ( ψυχοπαθείς δολοφόνοι, ύαινες, σκουλήκια, άρρωστοι κλπ)τα οποία μόνο με τον επιστημονικό λόγο δεν έχουν σχέση !
Εάν έχεις κάποια άλλα στοιχεία( πέραν της προσωπικής σου αντιπάθειας ή και απέχθειας προς οτιδήποτε) που μπορούν να σταθούν πολύ ευχαρίστως να τα μελετήσω. (αγράμματους δεν διάβασα να μας χαρακτήρισες οπότε....)
Βεβαίως και έχεις δικαίωμα να υποστηρίξεις την άποψη σου αλλά από αυτό μέχρι το να θεωρείς επιστημονικό τον τρόπο με τον οποίο εσύ εισπράττεις κάτι που κάνω εγώ, απέχει παρασάγγες.
Χώρια που αφήνεις κενά( εσκεμμένα??)στην γραπτή σου διατύπωση:"τα τελευταία ελάφια του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας ΠΕΘΑΝΑΝ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΟΥΣ"
Δεν μας λες τα προηγούμενα( πριν τα τελευταία δηλαδή) Ελάφια πως πέθαναν!! Εκτός εάν θέλεις να θεωρήσουμε σημαντικότερο το γεγονός της θανάτωσης του τελευταίου ελαφιού(έχω την εντύπωση ότι ΚΑΙ εδώ αυθαιρετείς λέγοντας τελευταίο, στοχεύοντας ίσως στον συναισθηματισμό του αναγνώστη ) από την ΑΙΤΙΑ της δραματικής μείωσης μέχρι εξαφάνισης του αριθμού των Ελαφιών στην Πάρνηθα ή όπου αλλού.

δείμο , δεν θέλω να διαβάζω από σένα απολιτικ τοποθετήσεις του στιλ "Η μείωση της πανίδας δεν οφείλεται στο κυνήγι, αλλά επηρεάζεται επειδή όλοι σχεδόν οι κυνηγοί έχουν βγει πάνω από μία φορά κατά την περίοδο απαγόρευσης".
Έλεος δηλαδή!!!
Ας κάτσουμε να μιλήσουμε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ( οι οποίες κατέχουμε άριστα το θέμα) για το πως θα περιορίσουμε τα φαινόμενα εξαφάνισης ειδών του ζωικού μας Βασιλείου και πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε κάποια απ αυτά που κινδυνεύουν άμεσα. Συζήτηση που θα θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και με προτάσεις σοβαρές που στόχο θα έχουν την μείωση όλων αυτών των παραγόντων που τα οδηγούν στην εξαφάνιση και τα υπόλοιπα μελό ας τα αφήσουμε στην άκρη.
Η ανθρωπότητα αποφάσισε προ πολλού ότι προτιμά την μαζική δολοφονία ( με αυτόν ΑΚΡΙΒΩΣ τον τρόπο που παρακολουθείται στο βίντεο ) εκτρεφομένων ζώων από το κυνήγι κατά μόνας για την εξασφάλιση της διατροφής της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούστε-δικαιούμαστε να ονομάζουμε όλους όσους προτιμούν ( για διάφορους λόγους που δεν έχουν καμία μα καμία σημασία) την δεύτερη επιλογή "εγκληματίες" και άλλα νόστιμα που διαβάζω εδώ πέρα.
Νομίζω ότι γνωριζόμαστε και δεν φαντάζομαι να σου έχω δώσει κάποια τέτοια εικόνα.

Παρεμπιπτόντως ΟΛΟΙ οι κυνηγετικοί όμιλοι έχουν απελευθερώσει με δική τους αποκλειστικά μέριμνα χιλιάδες ζωντανά ( τα οποία και εξέθρεψαν πρώτα) με σκοπό τον εμπλουτισμό της πανίδας στην χώρα μας.
Ζωντανά που δεν πρόκειται να γίνουν θηράματα ούτε σε 5 ζωές όλων των κυνηγών μαζί. Το ερώτημα λοιπόν που παραμένει να απαντηθεί( όχι για μένα αλλά για όλους όσους θεωρούν το κυνήγι ως αιτία) είναι γιατί εξαφανίζονται ??.
Καλημέρα
( και πάνω που είπα ότι δεν θα απαντήσω στις "προκλήσεις" :))
Και να’ ταν- οι προκλήσεις - τουλάχιστον για κανένα ψάρεμα ή για ένα καλό κυνήγι, το οποίο και θα ακολουθούσε οίνος δροσερός μετα μουσικής και λίγδας από κάνα κοψίδι περιποιημένο και ψημένο στα κάρβουνα, αγναντεύοντας την Δρακόλιμνη, κάποια χειμωνιάτικη μέρα μεσημέρι, πάει στην ευχή :)

Kapetanios είπε...

Atron δεν έτυχε να γνωρίσω κάποιον κυνηγό που σκοτώνει τα θηράματα του βασανίζοντας τα πρώτα όπως κάνουν στις ταυρομαχίες και στα σφαγεία!!
Εάν τον γνωρίσω κάποτε να είσαι σίγουρος ότι θα του μπουμπουνίσω το κεφάλι.
Αλλά από την άλλη ψυχοπαθητικές συμπεριφορές συναντούνται σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων , γιατί να αρνηθώ την ύπαρξη τους και στην οικογένεια των κυνηγών.
Εδώ ο άλλος βιάζει τα ίδια του τα εγγόνια ή τα παιδιά του, στο κυνήγι θα αλλάξει?
( πάντως θα είχε μαθευτεί στους κύκλους μας να είσαι σίγουρος)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, κάπου χάθηκα στον αριθμό και την έκταση των σχολιων σου. Ας τα δούμε με τη σειρά λοιπόν... Βασικά είχα δει τον Άνθιμο για να γίνω ο υπ' αριθμόν 22 (βλ. ομάδα 21 :)

Πέραν τούτων, ακόμα εγώ δεν είδα μία καθαρή επιχειρηματολογία που να υπερασπίζει το κυνήγι. Βλέπω μόνο να αντεπιχειρηματολογείς (επιτυχημένα οφείλω να πω σε πολύ μεγάλο βαθμό) σε όσους αντιπαθούν το κυνήγι. Δε βλέπω να λες κάτι υπέρ αυτού του "σπορ".

Βασικά θα ήθελα να σε δω να το υπερασπίζεις όχι τίποτε άλλο, να αρχίσουμε εμείς την εντεπιχειρηματολογία. Εκτός κι αν προτιμάς να σε ταίσουμε εγώ και ο Dralion στιφάδο σκέτο...

Τώρα σχετικά με την ένταση της απολιτίκ έκφρασής μου, πράγματι είναι μία απολιτίκ θέση δίπλα σε ένα κείμενο που αναλύει κοινωνική συμπεριφορά και έχει επιχειρήματα τα οποία ακόμα δεν αντέκρουσες (σε βλέπω να γράφεις ολόκληρο post υποεράσπισης κυνηγιού και αντέκρουσης των δικών μου κείμενων επιχειρημάτων).

Kapetanios είπε...

Δεν προσπαθώ να πείσω για την χρησιμότητα του δείμο .
Την ελευθερία μιας τέτοιας δραστηριότητας υπερασπίζομαι.
Νόμιζα ότι ήταν σαφές αυτό

Η θετική ψήφος στην σχετική ψηφοφορία που ανάρτησες προϋποθέτει την αποδοχή του κυνηγιού ως "σπορ" ή άθλημα. Δεν είναι σωστό. Δεν περιμένω πολλές θετικές ψήφους ( δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο) αλλά δεν είναι σωστή η βάση της επιλογής.
( έχω μανία με τις σωστές βάσεις , τι να κάνουμε :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, καπετάνιε, δε βρήκα μία καλύτερη απάντηση και έτσι έθεσα και την "επιφύλαξη ΥΠΕΡ" και μία 6η περίπτωση (το "other") όπου ο καθένας γράφει ό,τι εκτιμά καλύτερο.

Αλλά όταν μιλάς για ελευθερία, το εννοείς; Τη μη απαγόρευσή του; Όπως ας πούμε με τα ναρκωτικά ή την ανθρωποκτονία ή το βιασμό ή ακόμα και την αλιεία με δυναμίτιδα (ελευθερίες διαφόρων μορφών είναι).

Kapetanios είπε...

Δεν σε καταλαβαίνω !!

ανεστης είπε...

Συμπτωματικά ασχολήθηκα κι εγώ σήμερα με το θέμα με αφορμή μια χθεσινή εκπομπή στη ΝΕΤ.

Βέβαια το θέμα μου εμένα ειναι -μεταξύ άλλων και- αν έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν την άγρια ζωή που είναι "εθνικός πλούτος" που ανήκει σε όλους, ακόμα και σ αυτούς που δεν τη διεκδικούν ώς θήραμα.
Είναι ενδιαφέρων ο διάλογος παρά το ότι τα επιχειρήματα που προσπαθούν να αθωώσουν το κυνήγι λογω ταυρομαχιών, συναγωνίζονται αυτά τα περί "μικροτσούτσουνων"

K-Top είπε...

το κυνήγι δεν έχει να κάνει μόνο με την στιγμή( που είναι έτσι κι αλλιώς λίγες) της θανάτωσης ενός ζώου. Έχει να κάνει με μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων που στο φινάλε είναι και αυτά που μένουν από κάθε-συνήθως "αποτυχημένη"- εξόρμηση.

Αυτό το έλυσα με το φωτογραφικό σαφάρι! Δοξάστε με! :p

Όσα περισσότερα θηράματα γεμίζουν το τραπέζι μιας οικογένειας τόσα λιγότερα σκοτώνονται εις το όνομα της , με αυτόν τον βάναυσο τρόπο από επαγγελματίες
δολοφόνους.


Λάθος. Τα ζώα μαζικής παραγωγής σκοτώνονται έτσι και αλλιώς. Τα ζώα του κυνηγιού είναι bonus. Αν εσύ αισθάνεσαι απλά καλύτερα, πάω πάσο. Διαφορά πάντως δεν κάνεις...

Για πολλούς ανθρώπους το κυνήγι ή άλλη δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη "ανάγκη" απ αυτήν που περιγράφεις.,

Η ανάγκη που περιγράφω είναι η διατροφή. Το κυνήγι με βάση το παραπάνω τι είναι? Οξυγόνο?

Και βεβαίως εάν θεωρήσουμε φόνο εκ προ μελέτης την μια περίπτωση η "ανάγκη" της διατροφής δεν αποχαρακτηρίζει μια αντίστοιχη πράξη. Μόνο ελαφρυντικά μπορεί να της δώσει και τίποτε παραπάνω.

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν την κάνει καλή πράξη αλλά δίνει ελαφρυντικά. Η χαρά του σκοτώνω τι ελαφρυντικά δίνει?

Με την διαφορά ότι εδώ η κουβέντα δεν αφορά τα ελαφρυντικά αλλά τον "φόνο" των ζώων αυτόν κάθε αυτόν.

Ξαναδιάβασε την προηγούμενη απάντησή μου. Η προσωπική μου ένσταση σχετικά με το κυνήγι δεν έχει να κάνει με τα ζώα που έτσι και αλλιώς σκοτώνονται, αλλά με την ευχαρίστηση που αντλεί κάποιος από το "σπορ".

Η ανθρωπότητα αποφάσισε προ πολλού ότι προτιμά την μαζική δολοφονία εκτρεφομένων ζώων από το κυνήγι κατά μόνας για την εξασφάλιση της διατροφής της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούστε-δικαιούμαστε να ονομάζουμε όλους όσους προτιμούν ( για διάφορους λόγους που δεν έχουν καμία μα καμία σημασία)

καμία μα καμία σημασία??? Όπως είπα και πριν, αυτοί οι λόγοι της καμίας μα καμίας σημασίας είναι που με κάνουν να γράφω αυτές τις γραμμές. Αυτούς δεν καταλαβαίνω και μάλλον δεν πρόκειται. Στην τελική υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά να διαφωνούμε...

Τέλος, αν και όπως ξαναείπα συμφωνώ με τα περί υποκρισίας για όσους κόπτωνται για τα ζωάκια και καταναλώνουν κρέας κάθε μέρα, υπάρχει αντίστοιχη υποκρισία και από την πλευρά των κυνηγών. Το να λένε ότι κυνηγάνε επειδή νοιάζονται για την φύση και τα ζώα είναι αστείο. Μπορεί πραγματικά να νοιάζονται και να ενδιαφέρονται και αν κυνηγάνε όπως πρέπει να μην δημιουργούν οικολογικό πρόβλημα (χλώμό με τέτοια όπλα, μόνο ναπαλμ δεν χρησιμοποιούν :p). Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας... Το όπλο το σηκώνεις επειδή γουστάρεις να σκοτώσεις.

Kapetanios είπε...

Atron Οι διατροφικές ανάγκες καλύπτονται και από άλλες τροφές πέραν της κρεατοφαγίας.( πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται-σε επιστημονική βάση- ότι καλό είναι να απέχουμε απ αυτήν εφ όρου ζωής)
Άρα...

Μπορεί να είναι και οξυγόνο
Η κουβέντα δεν είναι τι εγώ γουστάρω (κι αν σου αρέσει ή όχι) αλλά εάν είναι δικαίωμα μου να το κάνω.
Στην περίπτωση αυτή λοιπόν εφόσον αναγνωρίζεις το δικαίωμα στον εαυτό σου( ανεξάρτητα εάν το εκχωρείς σε άλλους να δράσουν για τον εαυτό σου ) τότε πρέπει σε κάθε περίπτωση να το αναγνωρίσεις και σε μένα.

Kapetanios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kapetanios είπε...

ανέστη , η υπόθεση εργασίας που αφορά "..το δικαίωμα να σκοτώνουν την άγρια ζωή .." περιορίζει πολύ τον δικό μου ορίζοντα αναζήτησης μιας αλήθειας.
Ωστόσο θα συμφωνήσω ότι δεν είναι επιχείρημα υπεράσπισης του κυνηγιού οι ταυρομαχίες και τα σφαγεία με τα όσα διαδραματίζονται εκεί.
Αλλά ελπίζω ότι θα συμφωνήσεις και εσύ στο ότι δεν στέκει και ως επιχείρημα εναντίον του η άποψη ότι τα σφαγεία είναι κάτι σαν "αναγκαίο κακό" το οποίο και λειτουργεί ως άφεση αμαρτιών γι αυτούς που δεν σφάζουν οι ίδιοι.
Ή είναι έγκλημα ή δεν είναι.
Μου λες εσύ και σου λέω εγώ μετά :)

Και μιας και επισκέφτηκα το μπλογκ σου οφείλω να πω ότι δεν έχω ιδέα τι ειπώθηκε σε αυτήν την εκπομπή ( δεν βλέπω και πολύ τηλεόραση) και ούτε με εκφράζει ή με εκπροσωπεί κάποιος πρόεδρος ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

ανεστης είπε...

@kapetanios
Αν η αναζήτηση της αλήθειας δεν περιλαμβάνει και συζήτηση περι δικαιωμάτων και ηθικής, τότε καπετάνιο μου δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε. Το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους π.χ. δεν απαγορεύτηκε επειδή σου κάνει εσένα κακό αλλά επειδή βλάπτει και τον παθητικό καπνιστή. Άρα έχω δικαίωμα να διεκδικώ τον μη αφανισμό των όποιων θηραμάτων και το φυσικό τους ρόλο. Αυτό συγγνώμη δεν είναι υπόθεση εργασίας είναι γεγονός και δεν μπορούν οι κυνηγοί να τη σκαπουλάρουν ψελλίζοντας για "υστερικούς οικολόγους" (όπως μόνο εδώ στο Ελλάντα γίνεται η κουβέντα για "υστερικούς αντικαπνιστές" αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο πολιτισμού και σεβασμού δικαιωμάτων).

Τώρα για τα σφαγεία, να με συμπαθάς αλλά είναι άσχετα με το θέμα μας. Ευχαρσίτως να το συζητήσουμε ξεχωριστά σε άλλη αφορμή.

Kapetanios είπε...

Και φίλε μου ανέστη .
"ΚΑΙ συζήτηση" γράφεις.
Είπα ότι περιορίζει τον ορίζοντα μου δεν είπα ότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν.
Απλά μιλάς για άγρια ζωή μόνο λες και οι άλλες είναι κάτι διαφορετικό.
Εγώ πολιτικοϊδεολογικά δεν το δέχομαι αυτό κι έτσι..
Η ηθική και πως αυτή προσδιορίζεται απασχολεί ακόμη ( και μένα είναι η αλήθεια) πολύ κόσμο αλλά αφορά άλλη κουβέντα :))
( εδώ με αυτήν και κοντεύει να μας δείρει ο δείμος με την κατάχρηση του χώρου που του κάνω :)). Τι να κάνω όμως ??
Είστε πολλοί και είμαι ένας οπότε «είναι αναγκαίο κακό» :))

K-Top είπε...

captain my captain... :p Φυσικά και σου αναγνωρίζω το δικαίωμα, αν το επιτρέπει ο νομοθέτης ποιος είμαι εγώ που θα σου το απαγορέψω???

Απλά αυτό που λέω είναι να πέσουν οι μάσκες, γουστάρεις να σκοτώνεις και αφού το κάνεις νόμιμα γούστο σου και καπέλο σου.

Kάποτε δεν αφήναμε γυναίκες να ψηφίζουν, ανθρώπους να μιλάνε ελεύθερα κλπ. Οι καιροί αλλάζουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνονται και οι νόμοι.. Προσωπικά πιστεύω ότι το κυνήγι είναι μία ασχολία που έχει ξεμείνει από άλλες εποχές μόνο που σε αντίθεση με άλλες παραδόσεις αυτή κοστίζει σε αίμα και φυσικό πλούτο.

Και για να κλείσω, έχει δίκιο ο Ανέστης, ας μην το πάμε στα σφαγεία πάλι γιατί αρχίζει να θυμίζει συζητήσεις γαυροβάζελων που ρωτάς "Ήταν πέναλτυ?" και σου απαντάει "όχι, αλλά πέρσυ με τον παναθηναικό...". Το πέναλτι ήταν πέναλτυ, τα υπόλοιπα αλλού! :p

Kapetanios είπε...

Βρε ( φιλική προσφώνηση) Atron γιατί αναφέρεις συνέχεια τα σφαγεία!!
Δεν το έθεσα εγώ!!
Άλλοι το έθεσαν(κοίτα παραπάνω λέμεεε) ως επιλογή καλύτερη απ το κυνήγι!!
Εγώ απλώς την πραγματικότητα προσπάθησα να φέρω πιο κοντά με τα βίντεο και δεν μένω σε αυτά.
Γουστάρω να τρώω κανένα υγιεινό κρέας μπρε τσάνουμ και κανένα φρέσκο ψαράκι βγαλμένο απ τα χεράκια μου. Όπως επίσης να κλέψω καμιά ώρα απ την καθημερινότητα μου και να βρεθώ πότε στην θάλασσα( ότι είμαι και δεινός ψαράς στο είπα?)και πότε στις βουνοκορφές του Ολύμπου ( δεν κυνηγάω στην Πάρνηθα μην φοβάσαι για τον "πλούτο" σας.) Κυνηγάω στα μέρη που μεγάλωσα, που εσύ και κάποια άλλοι (δυστυχώς ή ευτυχώς) δεν γνωρίζετε ούτε καν φαντάζεστε την ομορφιά τους
Και να σαι σίγουρος ότι όσο περνά από το χέρι μου τα προστατεύω όσο μπορώ για να τα βρουν και τα παιδιά μου( όπως έκαναν και οι δικοί μου).
Μέχρι φυσικά να τα ανακαλύψουν οι πολιτισμένοι και μοντέρνοι άνθρωποι και να μην αφήσουν τίποτε όρθιο στο πέρασμα τους.
Αν με εννοείς τι ενοάω ;)

Και βεβαίως ήταν πέναλτι αυτό που κέρδισε ο καραφλός( εδώ δεν σηκώνω καμία αντίρρηση).
Αυτό έλειπε δηλαδή να παραπονιέται κι ο βάζελος για την διαιτησία :))

Lion είπε...

Καλησπερα, (σε ψυχραιμους τονους)

α) "υαινες" και "σκουληκια" δεν ειναι προσβλητικοι χαρακτηρισμοι. Αποτελουν παραδειγματα πτωματοφαγων ζωων. Κατα την γνωμη μου, ο ανθρωπος ειναι πτωματοφαγος (μπορουμε να το συζητησουμε αυτο) και συγκρινεται με αλλα πτωματοφαγα ζωα. Αλλωστε η υαινα ειναι μαλλον συμπαθητικο ζωο. Οταν χαρακτηριζω, το εξηγω. Και δεν χαρακτηριζω με εμπαθεια, αλλα με λογικες εξηγησεις.

β) Δεν υπαρχει αντιδιαστολη σφαγειων και κυνηγιου. Και τα 2 σημαινουν θανατο. Δεν υπερασπιζομαι τα σφαγεια (ειμαι χορτοφαγος εδω και 25 χρονια). Στο κυνηγι ομως ο κυνηγος ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ τον θανατο. Στο κυνηγι, ο κυνηγος ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ το οικοσυστημα. Οι 2 αυτες - τεραστιες - διαφορες κανουν το κυνηγια μια αισχρη δραστηριοτητα, καταλληλη μονο για ψυχοπαθεις δολοφονους (τον χαρακτηρισμο τον εξηγησα αρκετα στα πιο πανω σχολια).

γ) Η προστασια της φυσης ειναι μια απατη και ενα ψευτο-αλλοθι των κυνηγων. Δεν υπαρχει τετοιο πραγμα. Οι κυνηγοι το ξερουν και λενε συνειδητα ψεμματα.
Απλη λογικη: αν οι κυνηγοι ελευθερωναν τα ιδια ζωα (σε ειδος ζωου και σε αριθμο) με αυτα που σκοτωνουν, τοτε θα μπορουσαν να ανοιξουν τα κλουβια των ζωων, να τα ξαμολησουν σε ενα ιδιωτικο χωραφι (οχι στο δημοσιο αγαθο που λεγεται δασος) και να τα θερισουν με τα ντουφεκια τους.

Δεν το κανουν, γιατι απλα, τα ζωα που οι κυνηγοι ελευθερωνουν ειναι λιγοτερα απο αυτα που σκοτωνουν και - κυριως - αλλο ειδος .
Εχουμε δηλαδη ενα οικοσυστημα με το ζωο Χ επανω του. Το ζωο Χ ειναι τελεια προσαρμοσμενο στο οικοσυστημα, παιζει μαλιστα εναν ρολο, τον οποιο ακομα δεν ξερουμε με ακριβεια!!
Ερχεται ο κυνηγος, σκοτωνει το ζωο Χ (με τελειως αγνωστες επιπτωσεις) και μετα απο μερικες βδομαδες / μηνες ξαμολαει 1-5 ζωα του ειδους Ψ. Τα οποια ζωα ειναι λαθος ειδος (συνηθως οτι εχει προχειρο το τοπικο Δασαρχειο), σε λαθος ηλικια, με λαθος φυλο, αρρωστιες (για τις οποιες δεν εχουν αμυνες τα υπολοιπα αγρια ζωα). Τα ζωα που βγαινουν απο τα κλουβια δεν εχουν μαθει να ζουν στην φυση, δεν ξερουν καλα καλα να βρουν την τροφη τους μονα τους.

Δεν υπαρχει ουτε ενας ανθρωπος που μπορει να αντικαταστησει αποδημητικο πουλι!
Ειναι λογικο αυτο η θα μου πειτε οτι λεω παλι συναισθηματισμους;
Εσεις εχετε δει αποδημητικα πουλια να εκτρεφονται σε κλουβια και να αποδημουν κανονικα μολις τα βγαλουν απο το κλουβι;
Οι κυνηγοι σκοτωνουν τα αποδημητικα πουλια, ξαμολανε παπαγαλους[*] στην θεση τους και μας παριστανουν και τους μεγαλους προστατες της φυσης απο πανω!
[*] η οτιδηποτε αλλο ασχετο

Δεν ειναι - απο καθαρα τεχνικη σκοπια - δυνατον να αντικαθισταται ενα ζωο που σκοτωνει ο κυνηγος. Οι οργανισμοι ενος οικοσυστηματος εχουν αλληλενδετες ζωες. Ο κυκλος αναπαραγωγης του λαγου (για παραδειγμα) επηρρεαζει αμεσα τον κυκλο αναπαραγωγης των λουλουδιων και αυτος με την σειρα του τον κυκλο των μελισσων κ.ο.κ. κ.ο.κ.
Αν λειψει το 10% των λαγων εστω και για 5 μερες, θα διαταραχτει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το οικοσυστημα.

Ο μονος τροπος για να μην εχουμε ζημιες στο οικοσυστημα ειναι ο εξης: για καθε λαγο που σκοτωνει ο καθε κυνηγος, θα πρεπει την ιδια στιγμη να απελευθερωνεται ενας αλλος, της ιδιας ρατσας, της ιδιας ηλικιας και του ιδιου φυλου.
Αν γινεται ετσι, τοτε ζηταω συγνωμη και παιρνω τα λογια μου πισω. Αν δεν γινεται ετσι, τοτε οι κυνηγοι καταστρεφουν την φυση (την ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ) συνειδητα και απροκαλυπτα και λενε ψεμματα κι απο πανω.

Εκτος αν νομιζει κανεις, οτι προστατης της φυσης ειναι οποιος σκοτωνει οτι λαχει και το ανικαθιστα με οτι λαχει. Εδω που φτασαμε, πρεπει να ξερουμε τι σημαινει η λεξη "πραστασια της Φυσης".

Ανώνυμος είπε...

καπετανιε δεν ισχυριστηκα οτι το κυνηγι ειναι εισαγωμενη δραστηριοτητα.σιγουρα ουτε ο παππουs ουτε ο πατεραs μου υπηρξαν κυνηγοι και πολυ περισσοτερο μικροαστοι.Στη προσπαθεια σου να απαντησηs σε ολουs μαλλων δεν καταλαβεs η δεν διαβασεs το σχολιο μου.Στο μονο κυνηγι που θα συμμετειχα με μεγαλη χαρα ειναι αυτο που γραφει ο φιλοs μου ο προβοκατοραs.

demetrat είπε...

Τα είπα και πρίν στον καπετάνιο.
καταλαβαίνω το να κυνηγάς όπως και να ψαρεύεις, γιά να φάς,
και μέ τους όρους του θηράματος.
Αλλά με τα έπαναληπτικά και τις σφυρίχτρες συχωράτε με ρε παιδιά αλλά εγώ γυναίκα είμαι , δε θα τόκανα ποτε.Έχω και μιά μαγκιά.
@Πατσιούρι, δεν ξέρω άν είναι και μικροτσούτσουνοι:)), αλλά αυτό το θέαμα .
Οι λεβενταράδες μου.
Αραδιασμένοι στην εθνική ,
να βαράνε στο γάμο του καραγκιόζη, με τις μπάκες που ασφυκτιούν απ το τελευταίο κουμπί της στολής εκστρατείας,
το τσιγάρο στο στόμα,
και να αμολάνε όλοι μαζί τις ομοβροντίες σ ένα δύστυχο κατατρομαγμένο πουλί που φτεροκοπάει αλλαφιασμένο στον ορίζοντα.
Άντε και το βαρέσατε.(εντω μεταξύ είναι τόσο μαλάκες , που τους ξεφεύγει και καμμιά φορά.)
Ποιός θα το φάει ωρέ παλληκάρια;
Δεν συζητάω για την καταστροφή των ειδών.
Δέν ξέρω κιόλας άμα καταστρέφονται όταν τηρούνται οι κανόνες.
Αλλά τα ψυγεία και τους καταψύχτες τι τους θέλουνε οι αθλητές;
Μπορεί κανας κυνηγός να μου το διευκρινίσει;
Δεν αφήνετε τις ιστορίες για σπορ και αηδίες.
Να μου πεις κάνω τον κυνηγό για να την κοπανήσω απο τη γυναίκα μου για διάφορα,το καταλαβαίνω.
Να πεις μ αρέσει να σκοτώνω .
Μαρέσει η μυρωδιά απ το αίμα,
Κιαυτό μπορώ να το αντιληφθώ.
Έχει φράγκα η δουλειά να μου πεις,
κι αυτό θα το καταλάβω.
Αλλά μαλακίες του είδους: σπορ και άθλημα και του κώλου τα εννιάμερα μη τα λέμε, γιατί ακόμα λωβοτομή δε μας έχουνε κάνει.
Κιάν ακόμα έχουνε μείνει μερικοί που το βλέπουνε το κυνήγι όπως παλιά,νομίζω πως δε χωράνε πιά μέσα σ αυτό το συρφετο.
Καιρός να το κόψουν.

Δήμητρα

Kapetanios είπε...

Έχω την αίσθηση ότι υπερεκτιμάτε -σε ένα μεγάλο βαθμό αυθαίρετα-τις συνέπειες του κυνηγιού και εστιάζετε την προστασία της πανίδας στην διακοπή αυτής της δραστηριότητας.
Μα και μόνο η απλή ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης για ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ απαγόρευση του κυνηγιού θα σας πείσουν ότι το ποσοστό επηρεασμού της δραστηριότητας του κυνηγίου στο οικοσύστημα είναι ΕΛΑΧΙΣΤΟ.
Στην περίπτωση του λαγού που αναφέρετε αγνοείτε ότι ο εμπλουτισμός οικοσυστημάτων με άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα μετά από εκτροφή μπόρεσαν και εξαπλώθηκαν τόσο πολύ ( περίπτωση Αυστραλίας) που έγιναν τα ίδια πρόβλημα!! Πολλές φορές εμπλουτίζεται ένα οικοσύστημα με άτομα που θα φέρουν την ισορροπία σε αντιδιαστολή με κάποια άλλα είδη, ισορροπίες που διαταράχθηκαν από άλλες τις άλλες πλευρές εκτός από τους κυνηγούς!!
Βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ο εμπλουτισμός αλλά και η προστασία των θηραμάτων σε περιόδους αναπαραγωγής, γεγονός που στηρίζεται από το σύνολο των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας.(μεμονωμένες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν αλλά δεν θα γίνουν κανόνες για χάρη της ενίσχυσης μιας τάσης που δημιουργείται απ τα ΜΜΕ ενάντια στους κυνηγούς)
Ουδείς αρνείται ακόμη και την επιμήκυνση των περιόδων αυτών αλλά οπωσδήποτε αρνείται την δαιμονοποίηση και την απαγόρευση της δραστηριότητας του κυνηγιού στην προσπάθεια κάποιον να χρεώσουν την δική τους ανικανότητα η εγκληματική αδιαφορία στην εδώ και χρόνια γνωστή απ όλους κατάσταση.
Ειδικά για την εξαφάνιση του λύκου, της αλεπούς, του κουναβιού αλλά και της Αρκούδας οι κυνηγοί δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη. Αλλά γι αυτά δεν γίνεται κανένας λόγος ( μονάχα τα παλαιότερα χρόνια έφτασαν να λένε ότι η δραματική μείωση του αριθμού της καφέ αρκούδας έφταιγαν ...... οι γύφτοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Από εκεί και πέρα θηράματα όπως τα αγριογούρουνα με την τεράστια δυνατότητα αναπαραγωγής τους( κάθε γουρούνα γεννά πολλές φορές και άπειρα μικρά) μειώθηκαν ελλείψει διατροφής ικανής να τα συντηρήσει αλλά και διότι ο χώρος τους περιορίστηκε σημαντικά με τις όλο και μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις . Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποτελούν επαπειλούμενο προς εξαφάνιση είδος.
Αυτήν την στιγμή μάλιστα εκτρέφονται χοίροι σε ημιάγρια κατάσταση που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας στην διαιώνιση του είδους τους. Απορώ δηλαδή πως αυτά τα παραδείγματα δεν είναι γνωστά και ρίχνονται απόψεις που αμφισβητούν την δυνατότητα εμπλουτισμού με εκτρεφόμενα άτομα!!
Για το Ελάφι και μάλιστα της Πάρνηθας δεν το κατέχω το θέμα αλλά για να λέτε εσείς ότι η εξαφάνιση του οφείλεται στους τοπικούς σας κυνηγούς κάτι θα ξέρετε.
Πάντως , σίγουρα δεν οφείλεται στην ύπαρξη 5 εκατομμυρίων Αθηναίων που δεν έχουν αφήσει σπιθαμή ελεύθερη και καμιά 65 φωτιές που έχουν κατακάψει όλη την Αττική και τα περίχωρα????
Για το ζαρκάδι υπήρξε πρόβλημα εδώ και καμιά 40 χρόνια( το οποίο και υπάρχει ακόμη και σήμερα χωρίς να έχει χειροτερέψει σημαντικά ) , τότε που οι κυνηγοί ήταν ελαχιστότατοι και με ελάχιστες δυνατότητες εξοπλισμού σε σχέση με το σήμερα.
Για τα πουλιά επίσης δεν γνωρίζω τίποτε ιδιαίτερο πάντως γνωρίζω ότι τα άτομα που φτάνουν πλέον στην χώρα μας είναι ελάχιστα σε σχέση με το παρελθόν ( φαίνεται ότι οι άτιμοι οι Έλληνες κυνηγοί πάνε και τα χτυπάνε πριν πλησιάσουν τα Ελληνικά σύνορα ( καυστικό αστειάκι)
Τώρα για τα φίδια και δη την Οχιά που κόντεψε να εξαφανιστεί από το χάρτη πάλι πρέπει να φταίνε αυτοί οι εγκληματίες οι κυνηγοί , δεν εξηγείται αλλιώς! Ίσως την χρειάζονται για να φτιάξουν τα παπούτσια της γκόμενας από δέρμα φιδιού! Βέβαια κάτι έξυπνοι "οικολόγοι" είχαν την φαεινή ιδέα να πάνε να τις πετάξουν ελεύθερα ( και μάλιστα στην Χαλκιδική!!!) σε οικοσυστήματα που τα τρωκτικά κινδύνευαν (από τους κυνηγούς κι αυτά !) με εξαφάνιση και τα κάνανε κώλος!!
Νομίζω αγαπητέ ότι δεν το κατέχετε καλά το ζήτημα ( δεν είναι αναγκαία κακό αυτό) Σας έγραψα και προηγουμένως.
Έχετε όλο το δικαίωμα στην γνώμη σας αλλά η γνώμη σας δεν είναι τεκμηριωμένη ( τουλάχιστον για μένα ) παρά είναι απόρροια μιας συναισθηματικής φόρτισης γύρω απ όλο το θέμα.
Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν στο πόσο ανήθικο και εγκληματικό είναι το κυνήγι και στο να αναλύουμε εάν τα σφαγεία είναι καλύτερα και πιο ανθρώπινα από άλλες δραστηριότητες.
Καληνύχτα σας (μόνο τους ψύχραιμους τόνους αντιλαμβάνομαι)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, π.μ.

Kapetanios είπε...

Εγώ είμαι φαν της Δήμητρας και θα συμφωνήσω μαζί της :)
Ειδικά εκεί που λέει για το τελευταίο κουμπί της στολής εκστρατείας :))
( στις γυναικείες κουβέντες δεν ανακατευουμαι, αυτές ξέρουν περσότερα)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θέλω να θυμίσω ότι το κυνήγι να τίθεται ΜΟΝΟ στη βάση του σπορ ή μικροτσούτσουνης φαλλοκρατικής και ανθρωποκεντρικής λογικής (μετέφερα διάφορους χαρακτηρισμούς που γράφτηκαν) της δολοφονίας, είναι λάθος. Το κυνήγι ευθύνεται για πληθώρα ατυχημάτων παιδιών στο σπίτι και εκτός τούτου ή ακόμα και δημιουργεί μία διαφορετική ψυχολογία -ιδιαιτέρως στην ύπαιθρο- στους κυνηγούς, μία σιγουριά και ένα τσαμπουκά που συχνά είναι το αίτιο δολοφονιών για ψύλλου πήδημα.

Ανέστη, πάντως δε διαφωνώ μαζί σου.

Καπετάνιε, είμαι υπέρ της πρότασης του Anton (μιλώ για το φωτογραφικό φακό). Κι εγώ ταξιδιάρης και ξεναγός έχω δει τόσα μέρη κι έχω περιηγηθεί σε τόσα δάση και όχι μόνο. Αλλά δεν είχα ανάγκη την πρόφαση του κυνηγιού (by the way πήγα σαν πρωτόγονος, χωρίς να αλλοιώσω το φυσικό περιβάλλον, για το ποίο θα συζητήσουμε άλλη φορά).

Δήμητρα, συμφωνούμε και θέτεις άλλη μία σειρά επιχειρημάτων και θέσεων κατά του κυνηγιού και ψυχραιμότερες μάλιστα.

Καπετάνιε, επανέρχομαι τα μεσάνυχτα...

Kapetanios είπε...

ΟΚ :)

Ανώνυμος είπε...

Οι κακοι οι κυνηγοι σκοτωνουν τα ζωα και χαλαν τα οικοσυστηματα.Επιφανειακα συμπερασματα,αν και στατιστικα αν δουμε τους γνωστους μας γυρω μας που ασχολουνται με το κυνηγι,ποσοι απο αυτους φερνουν θηραματα;και ποσα απο αυτα δεν τα αγοραζουν;Εντυπωση μου εκανε το παρακατω:Οι κυνηγοι σκοτωνουν τα αποδημητικα πουλια, ξαμολανε παπαγαλους[*] στην θεση τους και μας παριστανουν και τους μεγαλους προστατες της φυσης απο πανω!
[*] η οτιδηποτε αλλο ασχετο.Τα αποδημητικα πτηνα τα σκοτωνει και ο Η5Ν1.Πως μεταλλαχθηκε και γιατι αυτος ο ιος;Μηπως φταινε οι κυνηγοι;Οσο για τα ατυχηματα με τα οπλα συμβαινουν και με την αστυνομια.Ζητησε κανενας την καταργηση της.Για να μη παρεξηγηθω δεν ειμαι υπερ του κυνηγιου,αλλα ειμαι κατα της εξευρεσης εξιλαστηριων θυματων.Τα προβληματα δεν θα λυθουν αν σταματησει το κυνηγι,αλλα αν βαλουμε φρενο στη βλακεια,και ο μονος τροπος ειναι το κυνηγι των πολιτικων[προσωπων και πραξεων].

demetrat είπε...

Καπετάνιε , ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δείμο
πιστευω πραγματικά πως το κυνήγι δεν είναι θέμα οικολογίας, ούτε συγκίνησης για τα πουλάκια και τα λαγουδάκια.
Το κυνήγι υπήρξε γιατί οι άντρες έπρεπε να φέρουν φαί στο σπίτι.
Αυτό.
Και ακόμα στα ορεινά της ελλάδας γίνεται .Κυνηγάνε για το φαί τους.
Άμα αρχίσουμε με το τί έχει ψυχή;.......
όλα ψυχή έχουνε.
Το θέμα είναι τι ψυχές έχουν ανάγκη να φάνε οι άνθρωποι.
Απ τη στιγμη λοιπόν που ο άνθρωπος βρίσκει να φάει κρέας,η πράξη -το κυνήγι-πρέπει να ακυρώνεται από μόνη της.
Αλλιώς εξυπηρετεί άλλα.
δήμητρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, ήρθα.

Προβοκάτορα, μου φαίνεται ότι μιλάμε για διαφορετικά θέματα. Μάλλον δεν κατάλαβες ότι οι πολέμιοι του κυνηγιού απλά επιφυλάσσουν κι ένα μερίδιο της ευθύνης στους κυνηγιού και δεν τους επιρρίπτουν το σύνολο της ευθύνης. Μάλλον δεν παρακολούθησες όλη τη συζήτηση στο σύνολό της.

Δήμητρά μου, δεν το έθεσα μόνο ως οικολογική σκοπιά. Αλίμονο. Το κείμενο -άσχετα που λίγο ξεφύγαμε στη συζήτηση- αλλού εστιάζει την προσοχή του.

Ανώνυμος είπε...

@patsiouri
ειλικρινά σου μιλάω η λογική σου είναι τρομαχτικά επικίνδυνη...
δεν έχω ξανακούσει άνθρωπο να λέει καλά τους έκανε για 5κις δολοφόνο!

Αυτοί που καταδικάζουν το κυνήγι μοιάζουν με τους παρθένους που καταδικάζουν τη συνουσία.
Εν τω μεταξύ μου κάνει εντύπωση η τρομαχτική ένταση του λόγου εκείνων που αντιτίθενται στο κυνήγι(μικρουτσούτσουνοι,ανίκανοι,ψυχοπαθείς,δολοφόνοικτλ)..
Για στάκα ρε μάγκες!τι είναι αυτά που λέτε??
Όποιος δεν έχει συρθεί στα χορτάρια και τις πέτρες του βουνού,μες στο κρύο,με όλες τις αισθήσεις του τεταμένες,και την αδρεναλίνη να ρέει άφθονη δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ τι πάει να πει σταλήθεια 'φύση'(εκτός από λουλουδάκια,λαγουδάκια και πασχαλίτσες)..και θα συνεχίσει να πετάει φληναφήματα του στυλ μη σφάζετε το καημένο το αρνάκι,έχει τόσο γλυκά ματάκια,έχει τόσα να ζήσει ακόμα.....θα τρελαθούμε μου φαίνεται...
Επίσης όποιος λέει οτι το κυνήγι με όπλα είναι εύκολο δεν έχει ακουμπήσει καραμπίνα ποτέ τουυ, άρα δεν ξέρει γιατί πράγμα μιλάει.
Πάρτε το χαμπάρι η πραγματική φύση έχει και βία μέσα.Πώς να το κάνουμε δηλαδή?Ένστικτα είναι αυτά άσχετο που οι ευκολίες του σύγχρονου πολιτισμού τα έχουν θέσει σε αχρηστία.

Ανώνυμος είπε...

το σχόλιο 1 16 έγραψε ο...



γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Επειδη παρακολουθησα την τροπη που πηρε η συζητηση εγραψα, αυτα που εγραψα.Διαπιστωσα οτι ολοι ειναι κατα του κυνηγιου και θα ηθελα να ξερω ποια ειναι η αποψη σας για το''κρεας''.Αναφερομαι στη νεα μορφη εκτροφειων ζωων που ειναι οικολογικη δεν καταστρεφειτον πλανητη και το ''κρεας''δεν εχει ψυχη αφου ειναι κατασκευασμα εργαστηριου.Φυσικα το οτι εχει μονο στομα και οχι ποδια αποτελει πλεονεκτημα γιατι δεν θα μπορει να ξεφυγει και να διαταραξει το καθε οικοσυστημα,οπως εγινε στην Κρητη με τους βατραχους γιγαντες[τους εφεραν απο το εξωτερικο για τα βατραχοποδαρα, ξεφυγαν μερικοι και απειλουνται με εξαφανιση πολλα ειδη τοπικα].Αφηνουμε παλι το δασος και ασχολουμαστε με το δεντρο.

Ατρεύς είπε...

ΣΧΕΤΙΚΟ με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως και με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...

Kapetanios είπε...

Ρε σαν να μου φαίνεται ότι ο "προβοκάτορας" το κατέχει καλύτερα απ όλους το αντικείμενο :) Στις λίμνες να δείτε τι παπάρες έχουν κάνει οι «οικλ»( καλημέρα σας κύριε :)

δείμο , δεν έχω πρόβλημα να πάμε παρακάτω την κουβέντα εφόσον όμως συμφωνήσουμε σε αυτά που ήδη συζητήσαμε .
Έχουμε και λέμε:
1. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι κατ εξοχήν πολιτική υπόθεση ( γι αυτό σου μίλησα για απολιτικ τοποθετήσεις.)
2.Η Καταστροφή της πανίδας δεν έχει να κάνει με δραστηριότητες όπως το κυνήγι.( το ανέλυσα σε προηγούμενο σχόλιο)
3. Όπου πανίδα δεν είναι μόνο τα ωραία τα Ελαφάκια, η καφέ αρκούδα και τα νόστιμα λαγουδάκια. Ούτε φυσικά ,στην θάλασσα, μόνο οι φάλαινες τα δελφίνια και οι χελώνες καρλότα καρλοτα( γνώρισα μια κάποτε και μου έχει μείνει το όνομα :)
Είναι τα τρωκτικά ( τα βάζω πρώτα απ όλα γιατί επηρεάζουν άμεσα την αλυσίδα ενός οικοσυστήματος καθότι αποτελούν κύριο γεύμα για πάρα πολλά είδη) , τα ερπετά, τα πουλιά όπως ο αετός ας πούμε που κοντεύει να χαθεί απ τα βουνά μας ( και όχι γιατί τον κυνηγάνε κι αυτόν!!), τα τετράποδα όπως οι σκίουροι, οι ασβοί, τα τσακάλια, τα κουνάβια , οι αλεπούδες , η αγριόγατα που κοσμούσε τα βουνά μας , το αγριοκάτσικο και πάει λέγοντας.
Και για να το εμπεδώσουμε καλύτερα γράφουμε ΟΛΟΙ μαζί. 100 φορές ότι για την εξαφάνιση των παραπάνω ειδών: δεν θα ξαναπώ ότι φταίνε οι κυνηγοί αλλά η γενικότερη ανθρώπινη δραστηριότητα και ύπαρξη
100 φορές και βλέπουμε
4. Δεν τίθεται θέμα σύγκριση μαζικών δολοφονιών (με την μέθοδο των βασανιστηρίων)όπως διαπράττονται στα σφαγεία εις το όνομα τις ανθρωπότητας, του Βούδα, του Βεζεβούλ ή δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου ως "αναγκαίο κακό" με την δραστηριότητα του κυνηγιού.
Δεν λέω ότι είναι υπέρ του( για μένα είναι) αλλά δεν πρέπει να τίθεται ( και από σένα νομίζω στην αρχή της συζήτησης) σαν επιλογή που είναι καλύτερη!!!!
5. Η ΖΩΗ και η αφαίρεση της αφορά εκτός από τα "άγρια ζώα" που μας δείχνει η τηλεόραση ( και απ ότι βλέπω είναι πολλοί αυτοί που τα παρακολουθούν βγάζοντας και συμπεράσματα )αφορά και τα "ήρεμα"
Και ακόμη δεν βρέθηκε το γονίδιο που θα φτιάνει ράτσες για εκτροφή που να μην έχουνε "κι αυτά ψυχούλα"
6. Η ηθική αυτουργία είναι, αν όχι μεγαλύτερο, ένα εξίσου μεγάλο έγκλημα και έτσι αντιμετωπίζεται σε όλα τα πράγματα παγκοσμίως.
Εάν λοιπόν ο κυνηγός βρίθει ψυχολογικών ή άλλων ( μέγεθος κεφαλής κλπ) τότε κι ο ηθικός αυτουργός που συνειδητά συναινεί στο έγκλημα εκατομμυρίων ζώων με τον τρόπο που παρακολουθήσατε, είναι για το ψυχιατρείο( την έχει δεν την έχει μεγάλη)Όλα τα άλλα είναι μπακαλοφιλοσοφίες .
Το " είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα" νομίζω ότι είναι γνωστή ρήση που υπονοεί πολλά περισσότερα απ ότι " Αχ τι ωραίος αυτός ο γαιδαράκος και γιατί να αφήνεται στο έλεος του γήρατος , σφάξτε αυτόν τον πούστη τον πετεινό να κάμνουμε καμιά ωραία σούπα "
Ας συμφωνήσουμε στα παραπάνω και τότε μπορούμε να πάμε όσο παρακάτω θέλεις
Καλημέρα :)

"ένας κακός κυνηγός"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιώργο, τοδεν αμφιβάλλουμε ότι η ροή της αδρεναλινης είναι φυσική ή το κυνήγι την ανεβάζει επικίνδυνα. Το ερώτημα είναι γιατί; Η ροή της αδρεναλίνης αυξάνεται και με τα σεξ. Δεν είναι προτιμότερο να κάνουμε έρωτα; Ανεβαίνει και πεζοπορώντας και τρέχοντας, δεν είναι πιο όμορφα και λιγότερο βάρβαρα;

Ατρέα, δεν έμαθα για την υπουργική απόφαση. Αλλά προερχόμενος από τον εξωτικό νομό του Κιλκίς (που το κυνήγι αφθονεί, αφού οι άνδρες έχουν μόνο αυτό και τις Βουλγάρες ως μέσο αναψυχής) μου φαντάζει λογική η διαταγή του. Πληροφορία μου τώρα από συνάδελφο μιλάει ότι η εξαίρεση του Κιλτίδη αποτελεί μόνο τη Λήμνο.

Βέβαια, ας τονίσουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ ήταν λίγο αστεία στην επιχειρηματολογία της.

Kapetanios είπε...

ψήφισα κι εγώ στην σχετική ψηφοφορία , αλλά δεν σας λέω τι μιας και η ψήφος πρέπει να είναι μυστική επιτάσσει η δημοκρατία :)
( άντε να μην σου φέρω όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους και την βγάλουμε 1000% υπέρ :)))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, πρωινός βλέπω...

Λοιπόν... δε θυμάμαι να είπα ότι οι κυνηγοί ευθύνονται ΜΟΝΟΙ τους για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Προσωπικά τουλάχιστον θεωρώ ότι έχουν αναλογία στην ευθύνη τους (καλά σε κάποιο σύντομο σχόλιο ίσως ήμουν και λίγο μονοδιάστατος).

Από την άλλη, θεωρώ ασήμαντη τη σύγκριση σφαγείας ζώων και της εκτέλεσης θηραμάτων (αφού το ένα γίνεται για διατροφή και το άλλο για χόμπι παίζοντας με θανάσιμα όπλα).

Και βέβαια δε νομίζω να έθεσε κανείς θέμα ψυχής. Εκτός αν ο μονοθεϊσμός επιτρέπει να έχουν ψυχή τα άλλα ζώα (είμαστε το μόνο ζώο που έχει ψυχή, αχ αυτός ο Γιαχβέ). Πέραν τούτων θέλω να διευκρινίσω ότι πρωτίστως είμαι κατά του κυνηγιού, επειδή επιτρέπει ασύδοτα την οπλοκατοχή και όσα αυτή φέρνει προβλήματα (ατυχήματα και όχι μόνο). Εξάλλου, εκτιμώ ότι δεν προσφέρει τίποτα στο άτομο πέρα από τη φαλλοκρατική αφορμή για επίσκεψη σε δάσος που θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Kapetanios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kapetanios είπε...

δείμο μην αρχίσουμε τα είπα έτσι και είπα αλλιώς γιατί άκρη δεν θα βγάλουμε!!
Υπάρχουν 6 θέματα για μένα tα οποία και τέθηκαν μέχρι τώρα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο
Σε ποια συμφωνείς και σε ποια όχι γράψε μου και γιατί( το γιατί σε αυτά που δεν συμφωνείς)
Πάντα πρωινός
Καλημέρα :))

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Το κυνήγι είναι ένα με την ανθρώπινη φύση. Εφόσον έχουν στοιβάξει τις κότες στο κοτέτσι και τις σφάζουμε, εφόσον στα supermarket έχουμε φτιάξει μπουτίκ κρεάτων είναι μεγάλη υποκρισία να απαγορευτεί το κυνήγι γενικώς. Γιατί σε αυτή την περίπτωση καταδικάζεται η άγρα και όχι η σφαγή!

Το κυνήγι πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Να γίνεται με πολύ αυστηρούς κανόνες. Ίσως μόνο σε ειδικούς χώρους και σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αλλά η απαγόρευση της άγρας γενικώς είναι η άρνηση της ζωικής μας φύσης!

Η εικόνα του πυροβολισμού ενός πουλιού είναι πολύ πιο συμβατή με τη φύση μας από την σφαγή εκατοντάδων προβάτων, πάνω σε μια λίμνη αίματος.

Καλή όρεξη!

ΥΓ1. Και γιατί να μην απαγορευτεί και το ψάρεμα γενικώς;!
ΥΓ2. Και ‘γω μισώ τα όπλα.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

YG 3 Φυσικά συμφωνώ με την φετινή απαγόρευση καθώς συντρέχουν ειδικές συνθήκες…
Και κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιες συνθήκες έτσι πρέπει να γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Yia sas...
ena mina xoris internet itan poli...
kai tora pou na sas prolavo...
Epeidi eimai xortofagos den tha borousa na simfoniso me to hobby tou kinigiou...tha mou peite omos epeidi esi eisai xortofagos tha prepei na stamatisei to kinigi...mallon oxi...
Alla an den kano megalo lathos oi xortofagoi egeinan kai afksanonde me ton xrono epeidi arnounde tin trofi afti "to kreas" afou prepei na skotothei to zoo prota ....(na to skotosei enas kinigos i ena ektrofeio)....isos pali fevgo makria apo to thema tis sizitisis...kai isos pali kapoios allos me rotisei poli efstoxa...na apandiso stin erotisi gia to an skotono to vlito gia na to fao....stin opoia erotisi alitheia tha prepei na po ...nai to skotono to radiki...ara as min miloume gia fonous....
Pera apo tin fliaria mou, kai sinxoreste me me to simbatheio....
me to kinigi kaliergounde viaia aisthimata kai sinitheies kai simberifores...mou einai diskolo na dekto oti den pathenoun sock me tin talaiporia kai tin agonia pou pernoun afta ta kakomoira zoa animbora pia na iperaspistoun tin zoi tous...(isxiei edo gia alli mia phora o nomos tou isxirou....alla edo simioteon o anthropos fenetai os isxiros afou krata sto xeri tou ena dikano.....kai oxi dioti ondos einai pio isxiros apo tin fisi tou....)
Den thelo na kano psixografimata, o kathenas mas exei ta provlimata tou alla afto den tou dinei to dikaioma kai tin dikaiologia na vgei ekso kai na pernei apo piso tou ena zoo kai na to kiniga gia na to skotosei oste na ksalafrosei...an sinanastrafei kaneis enan kinigo tha diakrinei tin via tou...kai tin anagi tou gia aftin...
Fisika kai simfono "Deime" me ta sxolia kai tis skepseis sou...
emeis menoum stous propodes enos mikrou vonou kai kathe epoxi pou epitrepetai to kinigi tous vlepo pou erxonde me ta skilia tous kai ta opla tous ....Pragmatika tha eithela na eixa to kouragio kai na tous po ola afta pou grafo edo mesa, alla fovamai tin via tous kai tous asximous kai aisxrous prosvlitikous xaraktirismous tous...edo skotonoun ena athoo lago tha diskoleftoun na me vrisoun?
To kinigi den einai hobby...oute to psarema tha elega ego...
as psaksoume na vroume ti einai ...
kai afto tha to vriskame kalitera an sizitisoume me kinigous i me iperaspsites kinigon opos o kapetanios alla as prospathisoume na milame pano stin idia vasi xoris na ksefevgoume...Ta ektrofeia einai ena allo thema pou tha borousame kai afto na sizitisoume an tha to itheles alla mallon oxi se afto to post sou...
Kai an eksetazoume to hobby tou kinigiou apo tin oikologiki i mi oikologiki ekfrasi tou...na sas po ti eixa akousei prin apo poli kairo...kai mou eixe kanei endiposi....
"I zoi stin poli einai mia praksi oikologiki afou afineis tin FISI stin isixeia tis..."
kali mera "Deime
kali mera se olous

demetrat είπε...

ΔΕΙΜΟ,καλημέρα ,και έχεις δίκιο.
Περίπου τα ίδια λέμε.
Και κει που αμέριμνα περιδιαβάζαμε στα σχόλια,
και κει που άιντε από δω ,
άιντε από κει ξεφύγαμε με ελαφρά λαγίσια πηδηματάκια απ τα μικροτσουτσούνια και τις αδρεναλίνες της αντρίλας,
νάσου και ο Γιώργος να μας το ξαναθυμίσει.
ΓΙΩΡΓΟ μου , αν είναι να σέρνεσαι στα βουνά ΜΟΝΟ για να ανεβάσεις επίπεδα,
να το κάνουμε ευχαρίστως.
Να συρθούμε όλοι μαζί οι φυσιολάτρες γιατί μια αδρεναλίνη όσο νάναι όλοι τη χρειαζόμαστε.
Αλλά την επαναληπτική;
Τι να την κάνεις τη ρημάδα;
Που βοηθάει;
ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ, το ποίμα περιμένει στο καρνάγιο
δήμητρα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, βασικά δε διαφωνώ στα 6 σημεία. Διαφωνώ στο σκεπτικό υπσοτήριξης του κυνηγιού για τους λόγους που προανέφερα.

vita, δεν είναι μόνο η βαρβαρότητα του κυνηγιού, αλλά και η γενικότερη κονωνική ψυχολογία που αυτό καθορίζει.

Καλώς την, προπέτη. Δεν πειράζει κάθε σχόλιό σου έχει τη δική του βαρύτητα, έστω και αν σε χάσαμε για λίγο. Προσπωικά δεν είμαι χορτοφάγος, αλλά με συγκεκριμένη θέση απένταντι στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία μόνο θα έπρεπε να διαφωνώ να διαφωνώ με το κυνήγι.

Δήμητρα, αυτό λέω γι εγώ ακριβώς. Δηλαδή άλλους τρόπους για αδρεναλίνη δεν έχουμε;

Ανώνυμος είπε...

Kalimera "Deime",
den katalava tin apandisi sou se sxesi me tin diafonia sou sto kinigi...ma kai ego diafono me ton...THESMO tou kinigiou...
pandos sto sxolio mou den ithela na toniso tis aretes tis xortofagia (afou tin amvisvito...opos fainetai gia tis protheseis tis) apla ithela na fanei i thesi mou apo tis prakseis mou kai oxi apo to mialo mou...
kali mera kai pali

Ανώνυμος είπε...

Simandiki diorthosi...
den tha ithela na pareksigitho eidika apo sena, kale mou Deime ...
den ennoousa se kamoia periptosi oti esi i o opoiosthipote filos, os mi xortofagos perneis/ete thesi apo to "mialo" sou/sas, an kai den einai lathos mia tetoia taktiki...
an afethikai na annoithei kati tetoio zito signomi...
poli kai kali mera

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τι λες, καλέ; Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου. Κατάλαβα πολύ καλά τι εννοείς. Απλά έθεσα το θέμα γνεικότερο, απέναντι σε όσους μιλάνε για χόμπυ.

Zaphod είπε...

Λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, ζητώ συγγνώμη αν επαναλαμβάνω κάτι.

Το κυνήγι για το φαγητό το δέχομαι. Ναι, θα ήθελα να φάω και αγριογούρουνο και ζαρκάδι και ότι να ναι. Τι διαφορά έχουν τα ζώα εκτροφείου δηλαδή; Πονάνε λιγότερο; Η ίδια η διαδικασία του θανάτου του ζώου κάνει (κανονικά) εμάς - τους δολοφόνους- να σκεφτόμαστε και να σεβόμαστε την ζωή. Όποιος τρώει την μπριζολίτσα του και γουστάρει, ας δοκιμάσει να σφάξει ένα γουρούνι! Πάω στοίχημα πως οι περισσότεροι μετά θα γίνουν χορτοφάγοι! Αν τρώγαμε μόνο ότι σκοτώναμε τα πράγματα για την φύση θα ήταν σαφώς καλύτερα...

Από εκεί όμως μέχρι την απόλυτη διαστροφή του σπορ (!), του κυνηγιού για το τρόπαιο και μόνο, ή της ολικής εκκαθάρισης περιοχών από την πανίδα τους επειδή έχουμε γεμίσει μικροτσούτσουνους (καλό αυτό!) με όπλα, η απόσταση είναι τεράστια.
Αν σκεφτώ και τα καθίκια που κυνηγάνε μέσα στην περίοδο αναπαραγωγής μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Ο σωστός κυνηγός πρέπει να είναι πιο πολύ οικολόγος από όλους μας μαζί. Και πυροβολάει ΜΟΝΟ ότι είναι να φάει. Η έτσι μου λένε οι λέουρες κυνηγοί που ξέρω.
Πολύ καλά έκανε το Στε και το έκοψε αν και νμζ πως ο Κιλτίδης με κάποιον τρόπο το επανέφερε. Συγχαρητήρια και εις ανώτερα αν αληθεύει!

al barouak είπε...

θα εκτυπωσω το κειμενο και θα παω να το κολλησω στην δουλεια μου. βεβαια εκει που εχει κυνηγους! συμφωνω 100%

VKP είπε...

"Σημαντική αύξηση κρουσμάτων ανθρωπογενούς θνησιμότητας, παρατηρείται επίσης τα τελευταία 8 χρόνια από θανάτους αρκούδων σε τροχαία: 9 θάνατοι αρκούδων σε ισάριθμα τροχαία ατυχήματα για την περίοδο 1997-2005, μόνο στο εθνικό δίκτυο της περιοχής Δυτικής Μακεδονίας." ΑΠΟ το site του "Αρκτούρου" και φαντάζομαι το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Το ξέρω , δεν είναι επιχείρημα, δεν λέει τίποτα για τις απώλεις απο παράνομο κυνήγι, δεν, δεν ,δεν. Πήξαμε απο επιστημονολογίες.
Η αλήθεια είναι οτι ο πολιτισμός μας και η οικονομική ανάπτυξη, έτσι όπως εκτυλλίσεται στις μέρες μας, θα θάψει τα σπάνια είδη, όχι το ΄κυνήγι. Εκεί που υπάρχει κίνδυνος, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΊ, όχι όμως και συνολικά. Το ηθικό ή όχι της πράξης της θανάτωσης είναι ζήτημα φιλοσοφικό. Το κείμενό σου όμως έχει και νομικοπολιτικές προεκτάσεις. Όταν λοιπόν είμαστε μπροστά σε μία πολιτική απόφαση (μερικής ή ολικής)απαγόρευσης του κυνηγιού ή της οπλοκατοχής, τότε επιχειρηματολογώντας μόνο με συγκινησιακούς όρους μάλλον σε πενιχρά περιβαλλοντικά αποτελέσματα θα οδηγηθούμε.
Η άποψή μου όσον αφορά την οπλοκατοχή είναι οτι στην Ελλάδα αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο σε άλλες χώρες. Και είναι περισσότερο στους κυνηγούς που ξέρουν να το χρησιμοποιούν καλύτερα απο άλλους (Τα εκούσια ή ακούσια ατυχήματα που συμβαίνουν δεν αφορούν μόνο την κατηγορία των κυνηγών αλλά και εκείνη των αστυνομικών και των ενόπλων δυνάμεων). Ωστόσο πίσω απο κάθε είδους απαγορεύσεις κρύβεται μια φοβική αντίδραση που συνολικά διαχέεται στην κοινωνία μέσα απο την τηλεόραση. Αυτός ο φόβος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη παράνομη κατοχή όπλων απο τους κατοικους της πόλης

ο δείμος του πολίτη είπε...

Zaphod, επί της ουσίας δε διαφωνούμε. Βέβαια δεν είμαστε για σφάζουμε ζώα. Τουλάχιστον έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ώστε να πληρώνουμε για να κάνει κάποιος άλλος αυτό που είτε δεν μπορούμε είτε δε θέλουμε.

Al barouak, με έκανες και γέλασα. Πάντως όταν κάποτε το έκανα εγώ να ξέρεις ότι κόντεψαν να με φάνε ζωντανό (δεν θα πήγαινα από πυροβολισμό πάντως).

VKR, οι κυνηγοί είναι εντελώς ανεκπαίδευτοι και εκεί στηρίζονται όλα τα λάθη. Είναι όλοι τους καλοί ή κακοί μέσα από την προσωπική εμπειρία (κάτι σαν την οδήγηση -εξάλλου, λέω εδώ και χρόνια ότι κάθε οδηγός είναι εν δυνάμει δολοφόνος, πόσο μάλλον ένας κυνηγός). Μπορεί να μην έχουμε τόσο διαδεδομένη οπλοκατοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση αυξάνεται ραγδαία με διάφορες προφάσεις και κυρίως στους κυνηγούς για λόγους επίδειξης. Βέβαια η οπλοκατοχή έχει κι άλλα επιχειρήματα και όχι μόνο κυνηγετικά (βλ. προφάσεις για ασφάλεια ή παραδοσιακά).

Lion είπε...

Τα περιβοητα "6 σημεια":

1) Η καταστροφη του περιβαλλοντος δεν ειναι πολιτικη υποθεση αλλα προσωπικη! Ειτε ειμαστε υπευθυνοι ειτε δεν ειμαστε. Αν καποιος νιωθει αβουλο ανδραποδο και θελει να του οριζουν την ζωη οι πολιτικοι, γουστο του. Εγω δεν ειμαι ετσι.

2) Η καταστροφη της πανιδας ΕΧΕΙ να κανει με το κυνηγι. Το κυνηγι ειναι ενας απο τους παραγοντες και κανεις δεν υποστηριξε, οτι ειναι ο μοναδικος. Το κυνηγι ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ παραγοντας καταστροφης που γινεται για την απολαυση των λιγων εις βαρος των πολλων.

3) Οταν καποιος ξεμπροστιαζει τους κυνηγους για τα ασυστολα ψεμματα που λενε σχετικα με το "εμεις ανανεωνουμε την πανιδα και αρα ειμαστε φυσιολατρες" το βουλωνουν και ΔΕΝ απαντανε. Η μονη αντιδραση ειναι κατι ειρωνιες για τους οικολογους που δηθεν κατεστρεψαν τις λιμνες. Αυτοι που πηραν τις καταστροφικες αποφασεις για τις λιμνες ηταν υπαλληλοι του υπουργειου, κομματικοι εγκαθετοι και λαμογια. Δεν ηταν οικολογοι! Αλλα ακομα και αν ηταν οικολογοι, τα λαθη των οικολογων δεν δικαιολογουν τα ΨΕΜΜΑΤΑ των κυνηγων περι πανιδας.
Οι κυνηγοι δολοφονουν ζωα και καταστρεφουν το - δικο μας - οικοσυστημα.
Τωρα το αν υπαρχουν και μερικες αλλες ανθρωπινες δραστηριοτητες που κανουν το ιδιο, αυτο δεν αποτελει δικαιολογια. Και κυριως δεν αποτελει δικαιολογια για τους κυνηγους να λενε ψεμματα.

Τα σημεια 4 - 5 - 6, δεν με αφορουν. Ειμαι χορτοφαγος εδω και 25 χρονια. Οποιος εχει ηθικα διλημματα, μπορει να γινει χορτοφαγος.

Αααααα, μιας και ειπωθηκε και κατι σχετικο: εμεις οι χορτοφαγοι εχουμε τις μεγαλυτερες και καλυτερες σεξουαλικες επιδοσεις καθως και το μεγαλυτερο επιπεδο ορμονων. Επιστημονικες αποδειξεις αφθονες.
Ποιοοοοοος ηθελε να ανεβασει τις ορμονες του εδω μεσα; ;-)
Για να μην μιλησω οτι - καρακατατσεκαρισμενα - ζουμε περισσοτερο κατα μεσο ορο.

Υ.Γ. Δειμο, το ξερω οτι εσυ εχεις αλλα επιχειρηματα. Για να μην ειμαι τελειως εξω απο το θεμα σου, να σου επισημανω οτι η οπλοκατοχη δεν ειναι απαραιτητα συνδεδεμενη με το κυνηγι. Τα παιδακια στα Ζωνιανα μεγαλωνουν με οπλα για τελειως διαφορετικους λογους. Αν ηταν να παρουμε τα οπλα απο τους κυνηγους, γιατι κινδυνευουμε απο κυνηγετικα ατυχηματα, θα επρεπε να παρουμε το οποιοδηποτε τεχνολογικο εργαλειο απο τον ανθρωπο. Ατυχηματα γινονται παντου.

Ταχυδρόμος! είπε...

Αγαπητέ Δείμε και φίλοι. Σε μια κοινωνία που αρέσκεται να παρακολουθεί τους πολίτες να αλληλοσφαγιάζονται έχετε την εντύπωση πως θα νοιαστεί κανείς για τα αθώα ζωάκια; Σε μια κοινωνία που οι απανταχού Ψωμιάδηδες και Άδωνοι έχουν ελευθέρας και διαρκείας στα κανάλια και στην πολιτική, υπάρχει περίπτωση να νοιαστεί κανείς για τα ζώα; Η ανωριμότητα των ανθρώπων στη σημερινή πραγματικότητα δεν έχει όριο. Μάλιστα, είμαι σίγουρος πως σε άλλες κοινωνίες ίσως ήδη να έχει αρχίσει και το κυνήγι των ανθρώπων, ποιος ξέρει. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, για να δώσω και ένα μήνυμα, είναι να αλλάξουμε τα μυαλά όσον περισσότερο μπορούμε. Άλλωστε, και σ' αυτό πρέπει να σταθούμε, ένας άνθρωπος που σκοτώνει ένα ζώο από το οποίο δνε κινδυνέυει, ποιος μου λέει πως δε θα στρέψει το όπλο προς το μέρος μας. Την καλησπέρα μου.

Ταχυδρόμος! είπε...

Αγαπητέ Δείμε και φίλοι. Σε μια κοινωνία που αρέσκεται να παρακολουθεί τους πολίτες να αλληλοσφαγιάζονται έχετε την εντύπωση πως θα νοιαστεί κανείς για τα αθώα ζωάκια; Σε μια κοινωνία που οι απανταχού Ψωμιάδηδες και Άδωνοι έχουν ελευθέρας και διαρκείας στα κανάλια και στην πολιτική, υπάρχει περίπτωση να νοιαστεί κανείς για τα ζώα; Η ανωριμότητα των ανθρώπων στη σημερινή πραγματικότητα δεν έχει όριο. Μάλιστα, είμαι σίγουρος πως σε άλλες κοινωνίες ίσως ήδη να έχει αρχίσει και το κυνήγι των ανθρώπων, ποιος ξέρει. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, για να δώσω και ένα μήνυμα, είναι να αλλάξουμε τα μυαλά όσον περισσότερο μπορούμε. Άλλωστε, και σ' αυτό πρέπει να σταθούμε, ένας άνθρωπος που σκοτώνει ένα ζώο από το οποίο δνε κινδυνέυει, ποιος μου λέει πως δε θα στρέψει το όπλο προς το μέρος μας. Την καλησπέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Dralion, σαφώς και στο πρώτο σημείο διαφωνούμε. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ατομική υπόθεση επειδή ακριβώς όσο και οι λίγοι να προσπαθούν εκείνο να βοηθιέται αν δεν πιεστούν οι κυβερνήσεις να δράσουν νομικά. Το κίνημα είναι εκείνο που θα πιέσει τις κυβερνήσεις για το αντίθετο και να μείνουν στη σημερινή αδράνεια. Ό,τι και να κάνουμε, τίποτα δε θα μπορέσει να αλλάξει επειδή πάντα μια μεγάλη μάζα μένει είτε αδρανής είτε άβουλη.

Για την οπλοκατοχή έχουμε να πούμε διάφορα. Ωστόσο, είναι έχει αποδειχθεί κοινωνιολογικά ότι αν μεγαλώσεις με όπλα είναι ευκολότερο να ενεργήσεις προς την παρανομία -έστω και σε μία κακή στιγμή.

Ταχυδρόμε, έχεις απόλυτο δίκιο σε όλο τον σχόλιό σου. Ανταποδίδω την καλησπέρα.

Kapetanios είπε...

δείμο αν μη τι άλλο αυτό που απεδείχθη περίτρανα απ όλη την συζήτηση είναι οτι δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέλει να είναι κοντοτσούτσουνος!!
Ειδικά απ αυτούς που είναι ενάντια στο κυνήγι :)
Και μετα μου λες οτι το μέγεθος δεν παίζει κανένα ρόλο!! :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως, καπετάνιε, φάνηκε ότι το κυνήγι είναι φαλλοκρατικό. Τόσο επειδή συμμετέχουν μόνο άντρακλες (ειρωνικά μιλάω) όσο και επειδή εμείς οι αντίθετης άποψης τους βλέπουμε με φαλλοκρατικό παροξυσμό και υποτιμητικά ως μικροτσούτσουνους.

Kapetanios είπε...

Ρε δειμο μάλλον αγνοείς την ύπαρξη αρκετών γυναικών που είναι άρρωστες με το κυνήγι ή το ψάρεμα :)και μιλάς για φαλλοκρατισμό.
Όπως επίσης και με τα όπλα γενικότερα.

Μα αυτό λέω κι εγώ!
Ότι εσείς οι αντίθετοι θεωρείτε υποτιμητικό το μικρό τσουτσούνι
Σε αντίθεση με εμάς που δεν μας απασχολεί το μέγεθος :-)

Επίσης και ο σεξουαλικός προσδιορισμός που επιχειρείς να κάνεις είναι λάθος.
Στην Αγγλία το κυνήγι ήταν από χρόνια, ασχολία ΚΑΙ των ευγενών και των βαρόνων που , σε ότι είχε να κάνει με την σεξουαλική τους ταυτότητα, δεν θα έλεγα ότι ήταν απολύτως ξεκαθαρισμένη :)))
Πάντως εγώ θεωρώ ότι η προέκταση του πουλιού του άντρα είναι το ....τσιγάρο! Όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος , τόσο περισσότερο άντρας θεωρεί ότι είναι.
Θυμάσαι τις ταινίες γουέστερν? Απαραίτητη σκηνή το "καπνίζειν" :))
Άρα όσο κάποιος δείχνει( Pretend) ότι καπνίζει τόσο αγωνιά για το μέγεθος του πουλιού του !
ΑΜΑΝ!!! Ρε λες να κάνουν (οι αντίθετοι με το κυνήγι) το συνειρμό
κυνηγοί=
σκοτώνουν πουλιά=
κινδυνεύει το πουλί μου

και απέκτησαν φοβικό σύνδρομο????
Μάλλον αυτό πρέπει να είναι :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λες, καπετάνιε; Λες να θεωρούμε και ότι η οικολογική καταστροφή οφείλεται στο μικρό πουλί των κυνηγών; Πάντως γυναίκες κυνηγοί είναι περίπου σα να λέμε γυναίκες οικοδόμοι (ναι μεν υπάρχουν, αλλά είναι τέτοια μειοψηφία που θεωρούνται ανύπαρκτες).

Kapetanios είπε...

Οικολογική καταστροφή!!!!!
Καινούργιο είναι αυτό????

Kαι τι να κάνουνε ρε δείμο που υπάρχουν?
Να τις εκτελέσουμε( μιας και κατά πως τα λέτε ρέπουμε προς τις ανθρωποκτονίες) για να μην αποδυναμώνουν την άποψη περί φαλοκρατισμού των πολέμιων του κυνηγιού??
Πάντως ρε μπαγάσα κάνεις μπαμ οτι δεν έχεις μπει σε λέσχη κυνηγών :))
ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι είναι πολύ λίγες !( δες και κανένα δορυφορικό κανάλι με θέμα το κυνήγι )
Λίγες ναι , σχεδόν ανύπαρκτες όχι ;)
( που να δεις και πόσες είναι φαν :))

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ποιος είπε, ρε συ καπετάνιε, ότι είναι λίγες οι κυνηγετικές λέσχες ή ότι είναι λίγοι οι αδίστακτοι μικροτσούτσουνοι και αδιάφοροι φαλλοκράτες κυνηγοί; Και το σκυλάδικο το ακούνε πολλοί, τούτο σημαίνει ότι είναι καλό;

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΙΚΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ειμαι μικροτσουτσουνος.Μηπως πρεπει να αρχισω το κυνηγι;

Kapetanios είπε...

δειμο ,
α. είναι πολύ σημαντικό
πριν απαντήσουμε στον συνομιλητή μας να διαβάζουμε προσεκτικά το σχόλιο του.
β. Η χρήση "κοσμητικών επιθέτων" και επιθετικών προσδιορισμών (τα σχόλια των περισσοτέρων κατήγορων του κυνηγιού είναι γεμάτα από αυτά)καλό είναι να αποφεύγονται.
Κι αυτό γιατί η επίμονη χρήση τους δείχνει μια αδυναμία άρθρωσης ενός ποιοτικού λόγου ( ως προς τον αριθμό των σχετικών ζητημάτων που επιχειρεί να προσεγγίσει αλλά και ως προς την ολότητα τους).
γ. Στον γραπτό λόγο ,το χιούμορ συνήθως συνοδεύεται από την ένδειξη [:)]. Κι αυτό , για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Τελειώνοντας την παρέμβαση μου στο θέμα σου θα πω ότι, δυστυχώς δεν βγήκα σοφότερος απ την μεγάλη ( δυστυχώς όταν είσαι ένας και πρέπει να απαντήσεις σε όλα όσα τίθενται γράφεις σεντόνια)συμμετοχή μου σε αυτήν την κουβέντα
Κι αυτό διότι λέξεις ή εκφράσεις όπως:
Φαλλοκράτες, κοντοτσούτσουνοι, ψεύτες
,ψυχοπαθείς δολοφόνοι, άρρωστοι, «άβουλα ανδράποδα», ανίκανοι, ύαινες, σκουλήκια, «οπλισμένη ανωμαλάρα», «σεξουαλικά ανίκανοι», «το κολόσκυλό τους»(τελείως οικολογική έκφραση!!), «δεν τους θεωρώ άξιους να κουβεντιάσουν», και ένα κάρο άλλες που βαριέμαι να γράψω, μου ήταν είδη γνωστές!
Το γαμώτο είναι ότι περίμενα να διαβάσω και τίποτε άλλο!
Θεώρησα ότι η συμμετοχή ενός κυνηγού σε μια σχετική συζήτηση θα λειτουργούσε βελτιωτικά στην προσπάθεια(?)προσέγγισης μιας αλήθειας.
Τέλος πάντων, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον εκτονώθηκαν τα πλήθη, γεγονός που είναι πάντα αναγκαίο για την ψυχολογική τους ισορροπία;)

Καλημέρα

"Ο κακός"
ΥΓ. Σχετικά συμπεράσματα θα αναρτήσω στο δικό μου μπλογκ ( να μην παίρνουμε κι άλλο χώρο απ εδώ ) αφού μελετήσω προσεκτικά το σύνολο των απαντήσεων

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, το ζήτημα είναι ευρύτερο. Η παράθεση επιχειρημάτων (με ή χωρίς επιχειρήματα) είναι από μόνη της ουσιαστική. Περί του φαλλοκράτες, πρέπει να ομολγήσουμε ότι το κυνήγι είναι μία φαλλοκρατική ασχολία, καθώς οι πιθανότητες να βρούμε γυναίκες κυνηγούς, περιορίζονται σε λιγότερο από 2%.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι πολέμιοι του κυνηγιού είναι είτε γυναίκες είτε κάτοικοι πόλεων (που απέχουν και πρακτικά από τη δυνατότητα του κυνηγιού). Και όλοι στηρίζονται κυρίως στο βάρβαρο της υπόθεσης να θανατώνεται ένα ζώο για λόγους διασκέδασης και όχι διατροφής. Εξάλλου, παγκοσμίως το κυνήγι εμφανίζεται μόνο στις "ανεπτυγμένες" δυτικές κοινωνίες και όχι στην Αφρική που λιμοκτονούν. Σαφώς και τούτο δεν είναι τυχαίο αλλά συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της διασκέδασης και των αναζητήσεών μας σε άλλα ενδιαφεροντα. Δεν παύει να είναι μία πολεμική ενασχόληση και ανθρωποκεντρικά επικίνδυνη για τον ίδιο τον άνθρωπο πέρα από την όποια επίδραση έχει στο περιβάλλον.

Επιπλέον, ας τονίσουμε ότι επιχειρήματα για το τι κάνουν οι άλλοι δε σχετίζονται ούτε με την κυνηγετική βαρβαρότητα ούτε και με την ίδια τη στάση μας σε άλλα ζητήματα.

Kapetanios είπε...

δείμο την άποψη ότι ο κυνηγός διασκεδάζει με τον θάνατο του θηράματος(!!!!!) δεν μπήκα καν στο κόπο να την σχολιάσω παρά το γεγονός ότι επαναλήφθηκε από πολλούς συνομιλητές!!
Κι αυτό γιατί την θεώρησα ανάξια σχολιασμού .( κάποιες υπερβολικές, στα όρια της υστερίας, κραυγές, τις αφήνεις να περνάνε στο ντούκου)

Στην Αφρική το κυνήγι είναι κανόνας

Ανώνυμος είπε...

στην αφρικη και αλλα πραγματα ειναι κανονεs

Ανώνυμος είπε...

προβοκατορα τα εν οικο μη εν δειμο

Lion είπε...

Οταν καποιος χανει στα επιχειρηματα, το ριχνει στο "δε βαριεσαι μωρε".

Επαναλαμβανω: η εκφραση "δολοφονος" ΔΕΝ ειναι εμπαθης, αλλα ακριβης αποτυπωση της πραγματικοτητας. Καποιος που την στηνει απροειδοποιητα εξω απο το σπιτι σου με σκοπο να σε σκοτωσει ειναι δολοφονος. Εκτος αν δεν ξερουμε ελληνικα, η αν προτιμαμε να μιλαμε την νιουσπηκ αντι των ελληνικων.

Το οτι οι κυνηγοι σκοτωσαν τα ελαφια της Παρνηθας ειναι αληθεια. Δηλαδη τι θα επρεπε να πω για να μην θεωρηθω εμπαθης; Οτι τα ελαφια γλιστρησαν κι επεσαν; Οτι δεν συμφερει τους κυνηγους δεν κανει να το λεμε με το ονομα του, ετσι;

Οταν ξεμπροστιαζω τους κυνηγους για ψευτες, δεν απανταει κανεις - επι της ουσιας. Κατι αστειακια μονο και κατι ατυχεις συγκρισεις με δημοσιους υπαλληλους. Κατα τα αλλα, οι κυνηγοι στην επομενη ευκαιρια που θα τους δοθει θα επαναλαβουν τα ιδια ΨΕΜΜΑΤΑ οτι αυτοι ειναι προστατες της φυσης. Το βουλωνουμε οταν μας στριμωξουν σε μια συζητηση και ανοιγουμε αλλου, αλλη. Η φρασουλα περι "ζωων που αφηνουν οι κυνηγοι ελευθερα στην φυση, αρα τι ωραιοι οικολογοι που ειναι" ΘΑΦΤΗΚΕ, αμεσως μολις απαντησα.

Εμπρος λοιπον ψυχραιμοι, αντικειμενικοι κυνηγοι. Εγω σας προσβαλλω και σας κατηγορω ανοιχτα (και με εμπαθεια και χωρις). Εσεις για ποσο ακομα θα λετε οτι ψιχαλιζει; Θελετε να μας πεισετε οτι εισαστε σωστοι οικολογοι; Ιδου η Ροδος, ιδου και η ευκαιρια να το αποδειξετε. Εδω, σε τουτο το μπλογκ και σημερα, οχι στις καλενδες.
Ποια ειναι τα στοιχεια σας; Η κουβεντα ανοιχτη, οσο το επιτρεπει ο Δειμος.

Υ.Γ. ΟΛΑ, μα ΟΛΑ τα επιχειρηματα των κυνηγων τα εχω ακουσει γυρω στις 50-60 φορες. Μονιμως η ιδια τακτικη. Ξαμολανε μια φραση ("εμεις οι λατρες της φυσης" π.χ.) και αν τους ξεμπροστιασεις το βουλωνουν και πανε παραπερα για να ξαναπουν το ιδιο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δηλαδή, καπετάνιε, δεν είναι διασκέδαση το κυνήγι; Είναι ψυχαγωγία; Δεν είναι απόλαυση -που άμεσα σχετίζεται με το θάνατο; Στην Αφρική είναι κανόνας, αλλά μάλλον μιλάς για τη ζούγκλα και όχι για τις φυλές που λιμοκτουνούν στα γεωγραφικά όρια του "δημοκρατικού πολιτισμού".

Δεν κατάλαβα, Νικηφόρε, τι εννοείς;

Dralion, οι κουβέντες πάντα μένουν ανοιχτές στο ιστολόγιό μου. Το δε δημοψήφισμα, ελεγχόμενης ψήφου μέσα από το IP, θα υπάρχει μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Kapetanios είπε...

Dralion ,
άμα σ αρχίσω τίποτε θαλασσινά μπινελίκια θα σου πω εάν "εσύ μας προσβάλεις ανοιχτά και μας αποκαλείς ψεύτες"!!
Σεβάσου το γεγονός ότι είσαι σε ξένο ιστολόγιο όπως το σέβομαι και εγώ προσπαθώντας να κάνω πως δεν διαβάζω τις διαρκείς προσβολές σου!
Εάν θέλεις να πουλήσεις το κομμάτι σου γράψε ανάλογο θέμα στον μπλογκ σου και προσκάλεσε με. Τότε θα δεις εάν το "βουλώνω" ή όχι.
Μέχρι τότε πάρ’το αλλιώς αγόρι μου και ας κρατήσουμε ένα επίπεδο στην διαφωνία μας σε αυτό το «σπίτι»

Φιλικά :)

Kapetanios είπε...

Το κυνήγι δείμο .
Το κυνήγι είναι διασκέδαση το οποίο και περιλαμβάνει μύρια άλλα πέραν της στιγμής του θανάτου ενός ζώου.
Το ξαναέγραψα καμιά 50 σχόλια πιο πριν!!
Και η Ζωή σχετίζεται άμεσα με τον θάνατο όχι μόνο το κυνήγι, οπότε μην το φέρνεις ως παράδειγμα.

K-Top είπε...

Τελικά αν οι κυνηγοί δεν απολαμβάνουν την εξουσία του όπλου, την επιβολή στον αδύναμο, το αίμα και το θάνατο, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί δεν στήνουν καρτέρι με φωτογραφικό φακό αντί για όπλο? :p (λύσσαξα πια!!! :p)

ΠΕΣ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ! :p

Kapetanios είπε...

Το κάνουμε κι αυτό Atron .
Και κάποιο από εμάς βγάζουμε υπέροχες φωτο με θέμα την φύση εάν θέλεις την γνώμη μου.
Μην διεκδικείς για τον εαυτό σου το δικαίωμα της ευαισθησίας επειδή δεν είσαι κυνηγός.
Μπορεί να είσαι( δεν μιλώ για σένα μιας και δεν σε γνωρίζω )ληστής βιαστής, άτιμος, να δέρνεις την γυναίκα σου, να πηδάς τα παιδιά σου χωρίς απαραίτητα να ασχολείσαι με το κυνήγι!
Εκτός εάν νομίζεις εσύ κάτι αντίθετο

K-Top είπε...

τραλαλα λαλα λαλα... ότι να 'ναι το κάναμε πάλι! Είπαμε να αποφύγουμε συζητήσεις γαυροβαζελικού επιπέδου αλλά...

Έθεσα το απλό ερώτημα πως ότι κάνεις σε ένα σαφάρι, το κάνεις και σε ένα φωτογραφικό σαφάρι εκτός από το τελικό kill. Γιατί προτιμάς το όπλο από τον φακό και για να μην έχουμε υπεκφυγές, τι το θες το όπλο μαζί με τον φακό? Μία απλή ερώτηση έκανα, σαν απάντηση στο:

δείμο την άποψη ότι ο κυνηγός διασκεδάζει με τον θάνατο του θηράματος(!!!!!) δεν μπήκα καν στο κόπο να την σχολιάσω παρά το γεγονός ότι επαναλήφθηκε από πολλούς συνομιλητές!!
Κι αυτό γιατί την θεώρησα ανάξια σχολιασμού .


Και η απάντηση που πήρα είναι για βιαστές, δολοφόνους, δάφνες ευαισθησίας και τα ρέστα. I rest my case λοιπον...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ καπετάνιε, θα ήθελα να σου απευθύνω μια ερώτηση, σ' εσένα προσωπικά:

Αν αυτά που γράφεις με βγάζουν έξω από τα ρούχα μου και αποφασίσω ότι είσαι περιττός ή και επιζήμιος για το χώρο στον οποίο ζω, ή ακόμη ότι θα το διασκεδάσω αφάνταστα, μου δίνεις το δικαίωμα να έρθω να σε εξοντώσω με όποιο τρόπο μου αρέσει, και χωρίς να σε προειδοποιήσω μάλιστα;
Πατήρ πάντων ο πόλεμος δεν λένε; Γιατί εσύ να αποτελέσεις εξαίρεση; Επειδή (ίσως) πληρώνεις φόρους; Αν θα μπορούσες να το θεωρήσεις απειλή; Πού να ξέρω.
Δεν είναι καν προσωπικό, όπως και των κυνηγών προς τα θηράματα άλλωστε. Ποιος ορίζει το θήραμα;

Kapetanios είπε...

Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική γιατί δεν κάνεις μόνο αυτό και κάνεις και το άλλο!!
Σου απάντησα ότι μιλάς με έναν άνθρωπο που φωτογραφίζει ενδεχομένως περισσότερες φορές την φύση( και φύση δεν είναι μόνο τα ζώα )από εσένα.
Η ερώτηση σου :"Γιατί προτιμάς το όπλο από τον φακό" δείχνει ότι μάλλον δεν καταλαβαίνεις την απάντηση μου. Δεν μπορώ να την εξηγήσω περισσότερο .Λυπάμαι.
Και για να πάμε την συζήτηση και λίγο παρακάτω από το :"τι κακοί που είσθε εσείς καλέ", και "πως γουστάρετε να σκοτώνετε" ( εάν ήθελα κάτι τέτοιο θα πήγαινα στα σφαγεία να κόβω 100 λαιμούς την ημέρα και να με πληρώνουν κι από πάνω)
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες που αφορούν την σχέση της δραστηριότητας του κυνηγιού με οικολογικές καταστροφές, μείωση της πανίδας( στην Ελλάδα ή σε διεθνές επίπεδο)αύξησης της εγκληματικότητας, ή όποιες άλλες πολιτικές διαστάσεις έχει, που δεν έχω απαντήσει ρωτήστε με.
Αλλιώς κάντε την κουβέντα μεταξύ σας ( ίσως καταλαβαίνεστε καλύτερα)
Η συμμετοχή μου σε αυτήν την συζήτηση, όπως τόνισα στην αρχή της κουβέντας, δεν έχει στόχο να μπω στην διαδικασία να μεταφράσω το συναίσθημα που δημιουργείται στον καθέναν σας απ αυτήν την δραστηριότητα αλλά να συμβάλω στο μέτρο που μπορώ στην πληροφόρηση γύρω απ αυτό το ζήτημα.

Kapetanios είπε...

Vendetta
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες που αφορούν την σχέση της δραστηριότητας του κυνηγιού με οικολογικές καταστροφές, μείωση της πανίδας( στην Ελλάδα ή σε διεθνές επίπεδο)αύξησης της εγκληματικότητας, ή όποιες άλλες πολιτικές διαστάσεις έχει, που δεν έχω απαντήσει ρωτήστε με.
Αλλιώς κάντε την κουβέντα μεταξύ σας ( ίσως καταλαβαίνεστε καλύτερα)
Η συμμετοχή μου σε αυτήν την συζήτηση, όπως τόνισα στην αρχή της κουβέντας, δεν έχει στόχο να μπω στην διαδικασία να μεταφράσω το συναίσθημα που δημιουργείται στον καθέναν σας απ αυτήν την δραστηριότητα αλλά να συμβάλω στο μέτρο που μπορώ στην πληροφόρηση γύρω απ αυτό το ζήτημα.

Lion είπε...

Το τι ειναι αξιο να γραφτει και να μεινει δημοσιευμενο σε ενα ιστολογιο το αποφασιζει ο ιδιοκτητης του και μονο. Αν ο Δειμος μου πει να σταματησω να γραφω (η αν δεν του αρεσει ο τονος της φωνης μου) θα σεβαστω παραυτα αυτο που θα πει.

Η προταση "γραψε στο δικο σου μπλογκ" μου θυμιζει τις ταινιες γουεστερν. Εκει οι καοουμπουδες βγαινουν εξω απο το μπαρ και λυνουν τις διαφορες τους στον κεντρικο δρομο ;-)
Οχι, δεν γραφω στο δικο μου μπλογκ. Ειναι απλα η τακτικη "οταν δεν μας συμφερει η κουβεντα, την μεταφερουμε αλλου". Η συζητηση ξεκινησε εδω, και αξιζει να τελειωσει εδω - εκτος αν ο Δειμος αποφασισει διαφορετικα.

Δεν τιθεται θεμα "επιπεδου" κουβεντας. Επι 3 σχολια εξηγω οτι ο χαρακτηρισμος δολοφονοι ειναι η απλη πραγματικοτητα, η ελληνικη γλωσσα. Ελεος, ποσο πιο πολυ να το αναλυσω; Το οτι ενα μεγαλο κομματι του πληθυσμου περιφρονει τους κυνηγους ειναι μια πραγματικοτητα. Το οτι επισης ενα μεγαλο κομματι του πληθυσμου (στο οποιο ανηκω κι εγω) θεωρει οτι οι κυνηγοι ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ το κοινο αγαθο που λεγεται περιβαλλον, παλι ειναι μια αληθεια.

Αληθειες αναφερω. Εκτος αν "επιπεδο συζητησης" ειναι μονο οτι δεν ενοχλει τους κυνηγους.
Παρεπιπτοντως, δεν συμφωνησαμε ακομα, τι θα λεμε για τα ελαφια. Μπορουμε να λεμε οτι τα σκοτωσαν οι κυνηγοι η μηπως πρεπει να λεμε οτι γλιστρησαν (τα ελαφια παντα);

Και για τον χαρακτηρισμο περι δολοφονων, δεν ειδα ακομα καμμια διαφωνια. Ας μου αποδειξει καποιος οτι ο χαρακτηρισμος ειναι λαθος, οτι δεν χειριζομαι σωστα την ελληνικη γλωσσα.

Υπαρχει μια διαφωνια. Οι κυνηγοι θεωρουν τους εαυτους τους προστατες της φυσης, οι υπολοιποι τους θεωρουν καταστροφεις. Για ΑΥΤΟ το θεμα, θα μιλησουμε ποτέ, η θα το παμε για θαψιμο κατω απο δικαιολογιες του στυλ "δεν ειναι επιπεδο" και "σεβασου τον χωρο".

Υ.Γ. Το οτι πολλες ανθρωπινες δραστηριοτητες καταστρεφουν το περιβαλλον, δεν ειναι δικαιολογια. Και κυριως: οταν καποιος οδηγει αυτοκινητο (για παραδειγμα), παραδεχεται οτι καταστρεφει το περιβαλλον. Δεν προσπαθει να βγει και οικολογος απο πανω!

demetrat είπε...

Νομίζω πιά πως αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια.
Κανένας δεν ακούει(διαβάζει) τον άλλον για να πάρει κάτι.
Μόνο για να του απαντήσει, σε μιά κουβέντα που έχουμε αποφασίσει από πριν να μην αλλάξουμε γνώμη.
Γιά μένα , το πράμμα είναι απλό.
Άν ο κυνηγός κυνηγάει και σκοτώνει θηράματα απ αυτό το ένστικτο το παλιό του κυνηγού -τροφοδότη -άξιου -ενήλικα (άρα και κατάλληλου γιά ζευγάρωμα)
Καιρός είναι να καταλάβει , πως ακόμα και τα πανάρχαια ένστικτα, όταν χορταίνουν ,ατονούν.
Η ίδια η εξέλιξη της ζωής φυσιολογικά τους έχει ακυρώσει ως δραστηριότητα.
Πρωτείνες βρίσκουμε τώρα παντού.
Και η αξιοσύνη του άντρα μετριέται και με άλλα πράμματα.
Κυρίως με άλλα.
Εγώ θέλω να μάθω , απ τους κυνηγούς
και να μου απαντήσουν χωρίς μαλακίες του τύπου ,περπατώ στα λιβάδια όταν ο λύκος δεν ειναι δώ.
Η κάνουμε ασκήσεις εδάφους αέρος η διάφορες άλλες ψευτιές.
Γιατί κυνηγάνε την σήμερον ημέρα ;
Η απάντησι μπορεί να είναι και μονολεκτική πιθανόν.
Άν δεν είναι το ένστικτο αυτό ,τότε να μου πουν τί είναι στη πραγματικότητα αυτό που τους κάνει να παίρνουν τις δημοσιές και να ντουφεκάνε.Κιαυτό πάλι με λίγες λέξεις μπορεί να ειπωθεί.

Επίσης, επειδή θεωρώ τον εαυτό οικολόγο στην πράξη πιά,-έφυγα απο μιά μεγάλη πόλη συνειδητά, πήγα να ζήσω σε μιά μικρότερη γιατί μ αρέσει ο καθαρός αέρας.
Ταίζω τα παιδιά μου με δικά μου μαγειρέματα, κιόταν βρίσκω την ευκαιρία τρέχω στα βουνά και στις θάλασσες για τη χαρά της ζωής.
Θέλω να ρωτήσω και τους οικολόγους της κουβέντας,
Σοβαρά, πιστεύετε πως τα περισσότερα κακά στη φύση τα προκαλούν οι κυνηγοί;
Γιατί επίσης θα μπορούσα να πω , πως με τις οικολογικές υστερίες,πολλές φορές κάνετε άτομα σάν και μένα να γελάμε.
Και μέσα σ΄ολα αυτά κάπου χάνετε το δάσος.

Στον ανώνυμο που πανικοβλήθηκε.
Ξέχνα το .
Ελπίδα καμμιά.
Το Μόνο πράμμα που θα μεγαλώσει με το κυνήγι, θα είναι η κοιλιά σου .

Δε νομίζω καπετάνιε,
ειδικά αυτά τα πουλιά δεν πετάνε, το πολύ πολυ να έρπουν.

Γιά τα κολόσκυλα ,
δεν ξέρω ποιός το είπε,
αλλά τα πιό όμορφα τα πιό έξυπνα κι αγαπησιάρικα σκυλιά(εκτος απ τα λάμπραντορ βέβαια:)) είναι κάτι λάβερακ και κάτι γκέκες, να σου φύγει το μυαλό(γιά όσους αγαπάνε τα σκυλιά εννοείται).

δήμητρα.

Tasis Plisis είπε...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η "αλήθεια" είναι, νομίζω, κάπου στη μέση. Το κυνήγι μπορεί να είναι δολοφονία -και τα εκτροφεία μαζική δολοφονία. Η ικανοποίηση της δολοφονίας μπορεί να θεωρηθεί ψυχασθένεια -και η κατανάλωση του πτώματος επίσης.
Λογική, ένστικτο, ανάγκη, απόλαυση, καταναλωτισμός κτλ.
Μπερδεμένο πράμα...

Kapetanios είπε...

Dralion , η συζήτηση δεν γίνεται μεταξύ εσένα και του δείμου.
Ως εκ τούτου είσαι υποχρεωμένος να σεβαστείς τον συνομιλητή σου.
Εάν θέλεις βέβαια να κουβεντιάσεις όπως λες μαζί του.
Έχω την εντύπωση ότι η διατύπωση :
"Εμπρος λοιπον ψυχραιμοι, αντικειμενικοι κυνηγοι. Εγω σας προσβαλλω και σας κατηγορω ανοιχτα (και με εμπαθεια και χωρις)
είναι δική σου.
Πέραν τούτου ουδέν ( εκτός εάν υπάρξει η επιβαλλόμενη κατ ‘εμε, συγνώμη )
Εξάλλου για το Ελάφι της Πάρνηθας που τόσο κόπτεσαι ( όπως και για άλλα είδη) σου έχω ήδη απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς ποια είναι η γνώμη μου για τον αφανισμό του.
Μην επαναλαμβανόμαστε.

Kapetanios είπε...

Δήμητρα στην ερώτηση σου ( και σου απαντώ γιατί είμαι φαν σου αλλιώς θα έκανα copy paste τους λόγους για τους οποίους συμμετέχω σε αυτήν την κουβέντα :))
"Γιατί κυνηγάνε την σήμερον ημέρα ;"
Γιατί έτσι γουστάρουμε είναι η απάντηση. Τόσο απλά.
Από εκεί και πέρα όλη η υπόλοιπη προσπάθεια των απανταχού κατήγορων του κυνηγιού με όρους "φυσιολογικό" "ηθικό" "χριστιανικό" κλπ μου θυμίζουν κάτι Κατίνες που προσπαθούν να καταγγείλουν την ομοφυλοφιλία σαν ανωμαλία ατόμων με βαριά ψυχοπαθητική συμπεριφορά συνέπεια ενός βάναυσου πατέρα ή μιας γυναικοκρατούμενης οικογένειας.

demetrat είπε...

Ακριβώς καπετάνιε
Κάτι τέτοιο υποψιαζόμουνα και γώ.
Όντως τόσο απλό.;
Και είναι απ τα γουσταρίσματα που δεν ξέρουμε το γιατί;
Ή το ξέρουμε και δε το λέμε;
Φαντάζομαι πως κουράστηκες να λές τα ίδια και σ ευχαριστώ για την απάντησι που αξιώθηκα.
Τους λόγους σου τους διάβασα, γιαυτό είπα πως θέλω την επικεφαλίδα.
Για ηθικοπλαστικά μη μου τα λες εμένα,
ούτε για ελάφια της πάρνηθας και πράσινα άλογα,
εγώ άλλα ρωτάω.
Λοιπόν γιά νάχουμε το καλό ρώτημα,
μιά και φτάσαμε και στο ζουμί.
Γιατί γουστάρετε;
η μάλλον πές μας γιατί γουστάρεις εσύ.
επειδή έτσι που το πήρες απάνω σου ,έχεις δώσει άλλοθι σε πολλούς ηλιθιους.
..εγώ ξέρω που πήγε η μαγκιά μας.
:)

δ.

K-Top είπε...

"Γιατί κυνηγάνε την σήμερον ημέρα ;"
Γιατί έτσι γουστάρουμε είναι η απάντηση. Τόσο απλά.


Και όταν ξεμείνουμε απο επειχηρήματα το γυρίζουμε στη γνωστή νεοελληνική μαγκιά. "Έτσι γουστάρω!" Πολλά βαρύς μεν, αλλά χωρίς τόλμη να ομολογήσεις ακόμη και στον εαυτό σου τι γουστάρεις! Αρνείσαι να κοιτάξεις στον καθρέφτη και να πεις οτι γουστάρεις να σκοτώνεις. Το συσκευάζεις με ένα σωρό άλλα και λες είναι το σύνολο κλπ.

Δεν είπα ότι γουστάρεις μόνο να σκοτώνεις, μόνο τη στιγμή. Αυτό είναι bloodlust. Αλλά γουστάρεις να το ψάχνεις, να το περιμένεις, να το παρακολουθείς και στο τέλος να το σκοτώσεις. Γιατί όλα τα άλλα μπορείς να τα κάνεις και χωρίς να σκοτώσεις, αλλά δεν έχει γούστο χωρίς την επιβολή κυριαρχίας στο τέλος...

Προσωπικά δέχομαι ότι είμαι πολύ κότα για να σκοτώσω και αρκετά κοιλιόδουλος για να αρνηθώ έναν έτοιμο μεζέ στο πιάτο. Εσύ γιατί αρνείσαι να κοιτάξεις στον καθρέφτη?

ανεστης είπε...

Σα ανάρτησα στο Blog μου μια παλιότερη αφίσα του Κόμματος Κυνηγών... απείρου κάλους!
Δείτε τη και σκεφτείτε πως δεν είναι μια πρωτοβουλία ενός μεμονωμένου κυνηγού αλλά ενός συλλογικού οργάνου και μάλιστα κόμματος.
Και μετά ξανασυζητάμε...

demetrat είπε...

Προς ΑΤΡΟΝ .
Γιατί ρε φίλε μου μου το χαλάς;
Και το γουστάρω απάντησι είναι , αρκεί να ξέρουμε και το γιατί.
Καί άμα ξέρεις καιτο γιατί είναι και επιχείρημα.
Εσύ φαντάζομαι πως τα γιατί στα δικά σου τα γουστάρω τα ξέρεις.
Όπως ξέρω και τώ για τα δικά μου.
Άσε και τον άλλον να μου πει τα δικά του;
δήμητρα

Lion είπε...

Δημητρα, ας απαντησω εκ μερους των οικολογων (δεν εκπροσωπω βεβαια κανεναν αλλο, παρα μονο τον εαυτο μου): οχι, δεν θεωρουμε οτι οι κυνηγοι καταστρεφουν αποκλειστικα το περιβαλλον. Ουτε ειναι οι μεγαλυτεροι καταστροφεις. Υπαρχουν πολυ μεγαλυτερες καταστροφες (ενα χημικο εργοστασιο, η μια παρανομη ΧΥΤΑ π.χ.).

Η διαφορά ειναι, οτι ολες οι αλλες δραστηριοτητες - οταν ειναι νομιμες - ωφελουν κατα εναν οποιονδηποτε τροπο το κοινωνικο συνολο [*]. Οι κυνηγοι καταστρεφουν για το κεφι τους. Ο συνδυασμος "καταστροφη της φυσης για το αυθαιρετο γουστο των λιγων" ειναι αυτος που μας χαλαει την μανεστρα.
[*] κι οταν ειναι παρανομες τις τσιμπαει ο νομος.

Θεωρητικο παραδειγμα: οι κυνηγοι εκτρεφουν (οπως ισχυριζονται οι ιδιοι) ζωα σε κλουβια, προκειμενου να τα ξαμολησουν ελευθερα, σε αντικατασταση εκεινων που σκοτωσαν. "Ξεχναω" προσωρινα οτι αυτο ειναι εγκληματικο και ως προς τα ζωα και καταστροφικο για την φυση (λαθος ζωα σε λαθος οικοσυστημα).

Αν λοιπον οι κυνηγοι αγοραζαν ενα ιδιωτικο οικοπεδο, αμολουσαν εκει τα ζωα που ειχαν πριν εκθρεψει (σε συνθηκες εκτροφης οπως οριζει η Ευρωπαικη Ενωση) και τα πυροβολουσαν σε συνθηκες Ευρωπαικης Ενωσης, τοτε δεν θα μιλαγα ουτε για καταστροφη της Φυσης, ουτε για ψυχοπαθεις, ουτε για τιποτα. Οι κυνηγοι θα ειχαν ενα ακομα - ιδιωτικο -, νομιμο σφαγειο [*].
Και εφ' οσον μερικοι ενοχλουνται απο τις ευρωπαικες συνθηκες των σφαγειων, κανεις δεν τους εμποδιζει να φτιαξουν ενα καλυτερο σφαγειο.

[*] Μιας και φτασαμε εδω που φτασαμε, ας παραθεσω και μια συγκριση με τους κυνηγους στην Γερμανια: οι ΚΑΘΕ κυνηγος εκπαιδευεται ΠΟΛΛΑ χρονια σε διαφορα θεματα (τεχνικη του οπλου, ζωολογια, βιολογια κλπ. κλπ.). Περναει αυστηροτατες και πολυ δυσκολες εξετασεις - συμπαριλαμβανεται και τεστ ορασης - οι οποιες μαλιστα επαναλαμβανονται καθε λιγα χρονια.
ΑΦΟΥ αποκτησει την αδεια, ο κυνηγος μπορει αν θελει να νοικιασει μια εκταση. Μιλαμε δηλαδη για εναν ΙΔΙΩΤΙΚΟ χωρο, που νοικιαζεται και πωλειται. Οχι για ενα δημοσιο αγαθο που λεγεται "βουνο", "δασος", "λαγκαδι" κλπ.
Μεσα στα ορια του νοικιασμενου χωρου, ο κυνηγος υποχρεουται να εκθρεψει πρωτα το θηραμα - προφανως με ΔΙΚΑ ΤΟΥ εξοδα. Οταν ερθει η ωρα [*] να σκοτωθει το ζωντανο, ο κυνηγος εχει δικαιωμα απο τον νομο να το πυροβολησει και να το σκοτωσει [**].

[*] το ποτε ειναι η ωρα του θανατου το αποφασιζουν νομοι, οχι ο κυνηγος
[**] υπαρχουν αυστηροι κανονισμοι για το πως θα σκοτωσεις ενα ζωο. Για παραδειγμα δεν μπορεις να το λαβωσεις και μετα να το εξαντλησεις στο τρεξιμο.

Για να ειμαστε ξεκαθαροι: θεωρω οτι το κυνηγι (και η κτηνοτροφια, και η κρεατοφαγια) πρεπει να σταματησει μια και καλη, παντου στον πλανητη.
Σε συγκριση ομως με αυτο που γινεται στην Ελλαδα, σαφως και προτιμω το κυνηγι που γινεται στην Γερμανια. Ας υπαρχει ενας ιδιωτικος χωρος, με ιδιωτικα ζωα, που τα εχουν εκθρεψει με δικα τους εξοδα. Και συμφωνα με ολους τους νομους.

Το να παιρνει ο καθε .... (αντε, να μην πω παλι "ψυχοπαθης") ενα οπλο και να αφαιρει ζωα απο το ΔΙΚΟ ΜΑΣ οικοσυστημα, ειναι καταστροφη! Το οτι η καταστροφη ειναι μικροτερη απο εκεινη ενος εργοαστασιου δεν αποτελει δικαιολογια.

demetrat είπε...

Dralion
Κάτσε, κάτσε γιατί λίγο έχω την αίσθησι πως τα πράμματα μπουρδουκλώθηκαν λίγο.
Τώρα τι μου λες, για τη γερμανία εννοώ.
Πως εκει υπάρχει ένα σύστημα που φτιάχνει νόμιμους αυτούς τους πως τους είπες , ψυχοπαθείς , δολοφόνους,ανώμαλους,
ανίκανους,βλαμμένους,(θεμουσχωραμε μικροτσουτσουνους)
-και ό,τι άλλο έχουμε πει,
Και πως το προτιμάς;
Αν το κατάλαβα η πτωχή πλην τιμία καλά.
Ισως δεν έγινα εγώ σαφής,
Διαφωνώ με το κυνήγι για λόγους αρχής.
Δέ με αφορά ο τρόπος που θα ξεχαρμανιάζει σκοτώνοντας ο κάθε ένας είτε ειναι νόμιμος γερμανός και καθώς πρέπει ,
είτε είναι έλλην κυνηγός βαλαντωμένος με τη μπεκάτσα που δε μπόρεσε να σκοτώσει.
Δηλαδή επειδή το αγοράζουν νόμιμα το σκοτώνειν δεν ειναι όλα τα προηγούμενα στολίδια;.
ΟΥΑΙ.........
δήμητρα.

Ανώνυμος είπε...

ρε συ καπετάνιε χαρά στο κουράγιο σου και την υπομονή σου!!Αυτό μόνο...
Για τον άλλον που μίλησε για δολοφονία.Ναι δολοφονία είναι το κυνήγι κατά μια έννοια μόνο που δε σκοτώνεις άνθρωπο αλλά μπεκάτσες ή λαγούς.Έτσι απλά!Αν για σένα δεν υπάρχει διαφορά(και για σένα είναι το ίδιο αν σκοτωθεί άνθρωπος ή μπεκάτσα) δεν μπορούμε να συννοηθούμε.
Επίσης,εγώ προσωπικά νοιώθω μια κάποια μικρή πικρία όταν βλέπω το νεκρό θήραμά μου αλλά αυτό αποτελεί μέρος της ιεροτελεστίας του κυνηγιού.
Η πιο βαθειά συναίσθηση του πρωτόγονου εαυτού μου και η πιο στενή μου επαφή με τη φύση ήταν όταν παρατώντας κάτω το όπλο κυνήγησα και έπιασα με τα χέρια μου έναν πληγωμένο λαγό τον οποίον κατάφερα να χτυπήσω μετά από 3 ώρες αναμονή στο βουνό.

όποιος κατάλαβε κατάλαβε.οι υπόλοιποι οικολόγοι της πολυκατοικίας ας πάνε να κουρέψουν κανα βασιλικό γιατί από φύση κατέχουν όσο εγώ από αεροναυπηγική.δεν είναι ανάγκη να μας αρέσουν όλους τα ίδια πράγματα.

γιώργος

Ανώνυμος είπε...

.....ένιωσα εκείνη τη στιγμή οτι τα μόνα πλάσματα που υπάρχουν στο σύμπαν είμασταν εγώ και ο λαγός.τα πόδια μου πονούσαν από την κούραση και τα πνευμόνια μου καίγανε αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να σταματήσω,ακόμη και αν ξέμενα από ανάσες το μόνο που είχε σημασία ήταν να σφίξω το θήραμα στα χέρια μου.τα κλαδιά απο τους θάμνους με χτυπούσαν στα μούτρα και παραλίγο να στραμπουλήξω το πόδι μου 5-6 φορές,έτσι όπως κυλιόμουν στις ανηφόρες του βουνού.κάθε βήμα που κέρδιζα σε σχέση με το λαγό με γέμιζε με άγρια χαρά ,μου έδινε φτερά στα πόδια και η κούραση απλά δεν υπήρχε!το δευτερόλεπτο που τελικά συνέλαβα το θήραμα με τα χέρια,είναι μέχρι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο μυστικιστικές εμπειρίες μου.δυό ζωντανά πλάσματα σε ένα θανατερό άγγιγμα.Αγαλλίαση και μια παράξενη ανακούφιση μαζί..Επιτέλους το αρχέγονο ένστικτο ικανοποιήθηκε και δε με βασάνιζε πια..Σαν την πρώτη φορά που έκανα έρωτα

ήθελα να μοιραστώ μαζί σας(κάπως επιφανειακά να πω την αλήθεια) την εμπειρία που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου


γιώργος

Lion είπε...

Γιωργο, σε παραπεμπω στο πρωτο-πρωτο μου σχολιο, ειδικα στο σημειο (α). Μιας και μιλας για φυση και ενστικτα, να μην τα ξαναλεω.

Με την δολοφονια, επι τελους συμφωνησαμε.

Εγω ξερω και απο αεροναυπηγικη, και απο φυση, και περπαταω στην φυση κατα ΠΟΛΥ περισσοτερο απο τον μεσο ορο ενος ανθρωπου που μενει σε επαρχια η μεγαλουπολη (διαλεξε, τι σε βολευει). Δεν ξερω για σενα προσωπικα - ισως εσυ εισαι αθληταρας και κανεις 2 μαραθωνιους / ημερα. Αλλα τον μεσο ορο τον ξεπρερναω σιγουρα. Εχω τωρα απο εσενα το δικαιωμα να μιλαω η οχι;

Αααα, μιας και μιλας για ανθρωπους και μπεκατσες: ποια νομιζεις οτι ειναι η διαφορα του να σκοτωνεις ανθρωπο απο το να σκοτωνεις μπεκατσα;

Δημητρα, ωπα και με το μαλακο. Διαφωνεις με το κυνηγι γενικα, το ιδιο διαφωνω και εγω. Αλλωστε το γραφω στο τελευταιο μου σχολιο, εκει που λεω "για να ειμαστε ξεκαθαροι....".
Απο εκει και μετα ομως, υπαρχουν διαφορες, και διαχωριζω τις εννοιες.

Ορισμος 1: ψυχοπαθης ειναι εκεινος που νιωθει απολαυση στο να σκοτωνει (δες και το παραπανω σχολια μου). Συμφωνα με τον ορισμο, καποιος που απλα τρωει κρεας, η δουλευει σε ενα σφαγειο, δεν ειναι ψυχοπαθης.
Συμφωνα με τον ιδιο ορισμο, τοσο ο ελληνας οσο και ο γερμανος κυνηγος ειναι ψυχοπαθεις.

Ορισμος 2: καταστροφεας της φυσης ειναι εκεινος που αφαιρει εναν οργανισμο απο το οικοσυστημα. Και διπλα καταστροφεας, αν ξαμολαει μετα αλλον οργανισμο - ασχετο.
Παλι συμφωνα με τον ορισμο, ο ελληνας κυνηγος ειναι καταστροφεας της φυσης, ενω ο γερμανος οχι.

Εγω και εσυ ειμαστε αντιθετοι στο κυνηγι, αλλα δεν μπορουμε να απαγορεψουμε στους ψυχοπαθεις να ειναι ψυχοπαθεις. Αν καποιος ειναι αρρωστος και ηδονιζεται σκοτωνοντας, δεν μπορω να κανω τιποτα.

Εχουμε ομως καθε δικαιωμα να διαμαρτυρηθουμε και να εμποδισουμε καποιον απο το να καταστρεφει το δικο μας περιβαλλον, που ειναι κοινο αγαθο. Επιβαλλεται να εμποδισουμε τους ασχετους να καταστρεψουν την δικη μας φυσικη κληρονομια.
Απο κει και μετα, αν θελουν να ιδρυσουν με δικα τους εξοδα ενα ιδιωτικο σφαγειο (οπως οι γερμανοι), θα τους καταδικαζω μεν ηθικα, αλλα δεν μπορω να τους εμποδισω. Θα τους εμποδισω μονο αν παραβουν τους νομους περι εκτροφης + σφαγης ζωων της ΕΕ.

Με αλλα λογια: τοσο εσυ οσο και εγω τους καταδικαζουμε. Αλλα μπορουμε να επιβαλλουμε την θεληση μας μονο στο ενα σημειο (την καταστροφη δημοσιου αγαθου). Δεν μπορουμε να επιβαλλουμε την θεληση μας στα υπολοιπα (το να μην νιωθουν χαρα οταν σκοτωνουν).

Kapetanios είπε...

Δήμητρα
Λες : " πες μας γιατί γουστάρεις εσύ.
επειδή έτσι που το πήρες απάνω σου ,έχεις δώσει άλλοθι σε πολλούς ηλιθιους"


Κατ αρχήν οι ηλίθιοι είναι και ανίκητοι οπότε εκ των πραγμάτων έχουν δεν έχουν άλλοθι, δεν αλλάζει σε τίποτα την θέση τους.
Θα σου απαντήσω λοιπόν κι ό,τι δεν καταλάβεις ρώτα τον γέρο σου , θα γνωρίζει σίγουρα μιας και πρέπει να είναι τσίφτης εάν κρίνω από την κόρη του:)) :
Γιατί μ αρέσει το δέσιμο στο πέρασμα αφού πρώτα βρω τον ντορό ψάχνοντας για ορφανά.
Γιατί ανατριχιάζω ακούγοντας την κλάρα μες τις γουρουνόγκιολες.
Γιατί θα βρω ένα γιατακλίκι να φτιάξω το γιατακι μου να ξαποστάσω σαν τον τεκλεμέ τον Κάπρο με την μεγάλη πίρτσια.
Και μόνο αυτά με φτάνουν εμένα αλλά σαν τύχει ο μονιάς ή καμιά σκρόφα στο καρτέρι έτοιμο θα είναι το μονόβολο. Μονάχα να σημαδέψω σωστά γιατί η στιγμή εκείνη γρήγορα θε να τελειώσει , όπως γρήγορα θέλω να τελειώσω και εγώ όταν με το καλό έρθει η ώρα μου.
Γιατί να ξέρεις, κι εμάς
σαν λουλούδι
κάποιο χέρι
θα μας κόψει
μιαν αυγή, τραγουδά ο Στέλιος και δεν έχει άδικο.
Μην σκιάζεσαι τον θάνατο και μην τον μολογάς. Την ζωή αγέρωχα μάθε να κοιτάς γιατί ο θάνατος έτσι κι αλλιώς δύσκολος είναι όπως και να ρθει.
Και μην νομίζεις,
Όλοι αυτοί οι πεζεβέγκηδες που με ρωτάνε διάφορα τάχαμου για εγκλήματα και γούστα,
Όλοι αυτοί που από το πρωί με τσιγκλάνε να τους πω ( σάμπως θα καταλάβουν )για την σχέση του κυνηγιού με τον θάνατο, δεν το κάνουν γιατί δήθεν τους έπιασε ο καημός για το ελάφι ή την ομορφιά του τόπου μας!
Τον θάνατο τους σκιάζονται.
Τον εαυτό τους φέρνουν στον νου στην θέση του θηράματος και τρέμουν
Γι αυτούς, όχι για το ζώο.
Γιατί το ζώο ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ότι θα πεθάνει για να βασανίζεται με σκέψεις.
Αυτοί ξέρουν
Γι αυτό και οι υστερίες
Αυτάααα λοιπόν αγαπητή μου Δήμητρα για την ιδιάζουσα όντως σχέση του κυνηγού με τον θάνατο.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στα νόστιμα :)) .
Είναι ή δεν είναι ο κυνηγός κοντοτσούτσουνος τελικά(??) είναι το ερώτημα που βασανίζει την μπλογκόσφαιρα σήμερα
To ρωτάω κι εγώ γιατί αρχίζω και ψάχνομαι με τόσα που διαβάζω :))
( πάντως είμαι σίγουρος ότι ο Ασκητής είχε πει ότι από 15 εκατοστά και πάνω είσαι μέσα στα πλαίσια)

ellinida είπε...

Σήμερα το είδα.
Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι πως όλοι αναλωνόμαστε σε λόγια και τίποτα δεν γίνεται.
Εγώ διαμαρτυρήθηκα. Το λιγότερο που περιμένω από όλους εσάς που θεωρείτε το κυνήγι μιά αθλιότητα είναι να διαμαρτυρηθείτε και σεις.
Φτάνουν πιά τα λόγια. Πράξεις.

http://whispering-planet.blogspot.com/

Tasis Plisis είπε...

Φίλε Καπετάνιο, τα'χες πάει αρκετά καλά σε επιμέρους σημεία έως τώρα -κατά τη γνώμη μου πάντα. Δε θα κάτσω να αναλύσω όλα τα προηγούμενα σχόλια (φάνηκε άλλωστε και με το πρώτο σχόλιο που άφησα κι ο ίδιος), απλά θα ήθελα να επισημάνω κάτι σε σχέση με το τελευταίο δικό σου.
Όταν πυροβοληθεί το ζώο και μέχρι να ξεψυχήσει, νιώθει άραγε ότι πεθαίνει? Ή μήπως αναφέρομαι σε ένα σπάνιο φαινόμενο?
Το τι λέει ο Στέλιος είναι ένα άλλο θέμα. Ο θάνατος είναι μέσα στη ζωή μας, δε διαφωνώ. Το ότι όλοι γεννιούνται και πεθαίνουν δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αφαιρεί ζωές ζώων (ούτε το απαγορεύει κιόλας -να σε προλάβω). Απλά νομίζω ότι προς το τέλος έχασες ελαφρώς την επιχειρηματολογία σου.

demetrat είπε...

Προς dralion:
Εγώ βασικά ,
για να τα ξεκαθαρίσουμε,
ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΕΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟ ΠΡΑΜΜΑ.
θεωρώ πως στη ζωή όλα έχουν διαβαθμίσεις και προτεραιότητες.
Καί όχι δεν πιστεύω πως το να σκοτώσεις μιά μπεκάτσα, είναι το ίδιο με το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο.
Έλεος,
άλλο τα σώβρακα
κιάλλο οι γραβάτες.
Δε μπορεί να κάνεις τέτοιο ανακάτεμα!
Δέν μπορεις να το παλέψεις με τέτοια ερείσματα , δεν το καταλαβαίνεις;
Η γιά το θάνατο της μπεκάτσας θα παλέψεις,
ή για το θάνατο του ανθρώπου.
Η και για τα δύο άμα θές, αλλά με άλλον τρόπο και δυναμική.
Είναι πράμματα στην ίδια κατεύθυνσι αλλά το ένα τεράστιο και το άλλο πολύ μικρό.


Όσο γιά τους ορισμούς, μόνος σου τους λες,μόνος σου τους νομιμοποιείς,
μόνος σου τους ερμηνεύεις.
Τι να σου πω.
Δεν ξερω τον ορισμο του ψυχοπαθούς,
ούτε τον ορισμό του δολοφόνου,
ακόμα ακόμα ,τον ορισμο της ηδονής,δεν είμαι ειδική στους ορισμούς.
Ίσως κάποιος ειδικός να μας βοηθούσε.
Τώρα γιά τη φυσική μας κληρονομιά.
Θα ήθελα μά τω θεώ να συμφωνήσω μαζί σου.
Αλλά έχε υπ όψι σου ,πως και η απόλυτη οικολογική υστερία
χαλάει την ισορροπία της φύσης.
Αυτό που προσπαθώ να σου πω τόση ώρα , και συ με μπερδεύεις με άρα, με συλλογισμούς,και με αστερίσκους είναι πως:

Είμαι σαφώς εναντίον του κυνηγιού.
Έτσι όπως έχει εξελιχτεί σήμερα.
Αλλά είμαι και ψεύτρα γιατί όσες φορές μου δώσανε να φάω κυνήγι τόφαγα η γουρούνα.
Και να με συγχωρήσεις για την αμαρτία μου, δεν φαντάστηκα πως έτρωγα άνθρωπο, μεταμορφωμένο σε μπεκάτσα.
Αγριεύομαιέπίσης όταν βλέπω κάτι παλληκάρια να γυρίζουν σπίτια τους με 50 τσίχλες και 30 συκοφαγάδες,
οπως επίσης και με 40 βασιλόπαππα.
Με όποιους όρους και να γίνεται,είτε γερμανικά ειτε ελληνικά.
Για ήλιθιότητα το βλέπω,για μαλακία το βλέπω, για περιτή βαρβατίλα το βλέπω.
Οχι για εγκληματική ενέργεια.
Να τους κοροιδέψω, να τους βρίσω ,να τους κράξω ,μήπως και καταλάβουν πως 2 παππιά φτάνουν για φαί,
αλλά δε θα τους πω και εγκληματίες, ανώμαλους και δεν ξερωγω τι άλλο.
δ

Kapetanios είπε...

Νομίζω ότι η Greenpeace απάντησε ιδιαίτερα ψύχραιμα ( δεν το συνηθίζει) στις δήθεν κραυγές αγωνίας για τους κινδύνους του κυνηγιού ( αλλά και για τις φωτιές)λέγοντας χαρακτηριστικά:
"έχουμε θέσει κάποιες προτεραιότητες τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάζουμε ανάλογα με την επικαιρότητα"
Ε τι άλλο να πει κανείς περισσότερο για να καταλάβουμε ότι έχει στηθεί ένα παιχνίδι κυνηγών μαγισσών από τα ΜΜΕ γύρω από το κυνήγι!!
Ίσως δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν οι άνθρωποι!.

demetrat είπε...

Κατάλαβα τι λες.Τελεία εδώ.
Απλώς δε μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου.
Όσο για τα τσουτσούνια , τι να σου πω.
Το καλοκαίρι πλακώθηκα με καμμιά 10αρια από δαύτους, που έρριχναν τιμητικές βολές στην εθνική αγναντεύοντας τη θαλασσα, αλλά δε σκέφτηκα να τους ξεβρακώσω γιά αυτοψία.
ΜΌΝΟ εκατσα εκει και γώ με φουλ στη στιντιέρα κάτι ροκάδικα, και μετά από μισή ώρα έφυγαν.
δ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μου αρέσει, καπετάνιε, που μετράς τα σχόλια. Το θέμα μου
είναι ότι πως όσα προσφέρει το κυνήγι (αυτά τα μύρια) μπορούμε να τα απολαύσουμε και χωρίς όπλο.
οπλοχρησία και το θάνατο χωρίς σκοπό. Εκεί εστιάζω τη διαφωνία μου στην οπλοχρησία και το θάνατο χωρίς σκοπό. Πάντως επιμένω ότι κοινωνικούς λόγους στα σφαγεία γίνεται όχι για διασκέδαση, αλλά
για βιοποριστικούς και λοιπούς κοινωνικούς λόγους">η εργασία στα σφαγεία γίνεται όχι για διασκέδαση, αλλά για βιοποριστικούς και λοιπούς
κοινωνικούς λόγους στα σφαγεία γίνεται όχι για διασκέδαση, αλλά
για βιοποριστικούς και λοιπούς κοινωνικούς λόγους
. Εκεί παράγεται έργο κι όχι διασκέδαση.

Εδώ οφείλω να τονίσω πως
η αυξημένη οπλοφορία δεν οδηγεί αναγκαία σε έξαρση της εγκληματικότητας. Έχει αποδειχθεί ότι σε χώρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (βλ. Καναδά, Φιλανδία, Νορβηγία, Αλάσκα -αν τη δεχτούμε ως χώρα) η εγκληματικότητα μένει σταθερή παρά την υψηλή οπλοκατοχή. Ωστόσο, σε χώρες με χαμηλό κοινωνικό και μορφωτικό status η αύξησή της είναι με γεωμετρική πρόοδο.

Και που είσαι; Μη μιλάς για Χριστιανική ηθική εδώ μέσα, γιατί αλλιώς δεν έρχομαι για καφέ. Μακριά ο Χριστιανισμός από το ιστολόγιό μου (για κριτική βέβαια συμφωνώ).

Atron, έχω μιλάμε εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες (προτιμώ τις ασπρόμαυρες βέβαια), συμφωνώντας απόλυτα μαζί σου.

Δήμητρα, δεν ξέρω αν αναμασάμε τα ίδια, αλλά έχουμε ξεφύγει από την επιχειρηματολογία την ίδια και αρχίσαμε να χάνουμε το μπούσουλα. Ο ρόλος του καπετάνιου, θα έπρεπε νομίζω να χρησιμοποιηθεί δεόντως για σύγκρουση επιχειρημάτων (και όχι, καπετάνιε και Dralion, για αντεπιχειρηματολογία, αλλά για ουσιαστικά επιχειρήματα). Βέβαια εν τη ρήμη του λόγου κατανοώ και όσους λίγο συναισθηματικά ξεφεύγουν και για αυτό το λόγο μπορώ ες αεί να συνεχίσω μια τέτοια κουβέντα.

Σαφώς και ο όρος του δολοφόνου, που χρησιμοποιεί ο Dralion είναι σωστός, αν και κοινωνιογλωσσολογικά είναι συναισθηματικά φορτισμένος με την ανθρωποκεντρική του διάσταση -πω τον πούστη, πάλι βρήκα μέση λύση :)- αλλά έτσι είναι, παιδιά.

Dcd, δεν είναι θέμα ενστίκτου. Προβολής κι επιλογής πώς να τονίσουμε το εγώ μας σε μία κοινωνία που αγαπάει όλο και περισσότερο το όπλο και τον πυροβολισμό, σε μια κοινωνία που προβάλει ως πρότυπό της supermen τύπου Rambo
ή Die hard -νo 113.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανέστη, μην ξεχνάς ότι στους κυνηγούς -κυρίως στην ύπαιθρο στα σύνορα- είναι πολύ έντονο το εθνικιστικό και χριστιανικοηθικό φρόνημα.

Δήμητρα, το ερώτημά σου γιατί γουστάρουμε είναι σωστό, αν και νομίζω το έθεσα κάπου πιο πάνω σε αυτό το σχόλιο. Πάντως προσωπικά στο ύφος του Dralion ενδιαφέρομαι για την εκπαίδευση Γερμανών κυνηγών επειδή το θέμα το βλέπω πρωτίστως από κοινωνική σκοπιά και μετά από ψυχολογική ή οικολογική.

Γιώργο, κι εγώ έδωσα τα εύσημα στον καπετάνιο για το κουράγιο του, παρά την έντονη διαφωνία μας επί του θέματος. Ωστόσο, έχω συρθεί σε χόρτα, έχω τρέξει σε προπονήσεις προετοιμασίας (στίβο), έχω κοιμηθεί σε -8 σε βουνά κι έχω χαρεί τη φύση τόσο που να γεμίσω 4-5 άλμπουμ φωτογραφίες. Ποτέ όμως δεν είχα όπλο μαζί μου. Αν είναι να τρέχω με όπλο, τότε οι αθλητές του στίβου θα έπρεπε να κουβαλάνε μπαζούκας.

Καπετάνιε, θες να πεις ότι οι κυνηγοί είναι πιο καλά δεμένοι με το θάνατο; Ίσως αποδεικνύεται στη χρήση των όπλων εναντίον μεταναστών ή σε ατυχήματα :))) Πάντως εγώ το θέμα το ετοίμασα όχι με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, αλλά με αφορμή την έκθεση στη Γ΄ Λυκείου που διδάσκω (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εγώ αγαπώ τις μάγισσες, δεν τις κυνηγώ). Αλλά, την ελληνική Greenpeace δεν την έχω και σε πολύ υπόλειψη ούτως ή άλλως, ξέρεις.

Ελληνίδα, καλώς ήρθες στην παρέα μας και ξέρω εκ των προτέρων ότι συμφωνούμε.

Dcd, δε νομίζω ότι είναι ώρα να αρχίσουμε τη φιλοσοφική συζήτηση περί συνείδησης του θανάτου. Όποιος σκοτώνει, γνωρίζει το θάνατο. Το ζήτημα είναι αν τον ενδιαφέρει ή όχι, οπότε αναζητάμε τα αίτια που τον κάνουν να σκοτώνει.

Lion είπε...

Διευκρινιστικη ερωτηση Δειμο: τι εννοεις οταν γραφεις "[...προσωπικά στο ύφος του Dralion ενδιαφέρομαι για την εκπαίδευση Γερμανών κυνηγών επειδή...]"

Τι θελει πει ο ποιητης; Ζητας μηπως λεπτομερειες; Αμφισβητεις τα λογια μου; Χρειαζεσαι πηγες / στοιχεια;

Εχω αρχισει να κουραζομαι και δεν μπορω να προσφερω τιποτε δημιουργικο στην συζητηση, που να μην εχει ειπωθει ηδη. ΟΚ, ειπαμε τα επιχειρηματα μας, ας παμε σπιτι μας τωρα.

Δημητρα, υποστηριζεις οτι μονος μου τα λεω, μονος μου τα ερμηνευω. Ερμηνευσε τα εσυ αλλιως και πες μου και μενα. Ανταλλαγη αποψεων κανουμε. Εγω περιγραφω τι ειναι καταστροφικο για την φυση. Δεν το θεωρεις εσυ καταστροφικο; ΟΚ, κανενα προβλημα. Εξηγησε μου γιατι.

Παρα την διαφωνια μου με τον ανωνυμο / Γιωργο, πιστευω οτι εβαλε το θεμα στην σωστη βαση. Για τον Γιωργο (και την Δημητρα αν καταλαβα καλα) αλλο πραγμα το να σκοτωνεις μπεκατσες, αλλο πραγμα να σκοτωνεις ανθρωπους.

ΟΚ, απο εκει ξεκινανε ολα. Εγω πιστευω οτι ειναι ακριβως το ιδιο. Προφανως ειναι δικαιωμα του καθε ενος να πιστευει οτι ο ανθρωπος ειναι ανωτερο ον, εχει μεγαλυτερη αξια, συνεπως ειναι "αλλο" πραγμα οταν σκοτωνεις ανθρωπο. Οι θρησκευτικες σας πεποιθησεις ειναι δικαιωμα σας και δεν τις κρινω.
Πανω σε θρησκευτικες δοξασιες δεν υπαρχει επιχειρηματολογια.
Αν καποιος οπως εσεις πιστευει οτι τα ζωα ειναι κατωτερα, τοτε μπορει και να τα σκοτωνει. Αλλωστε πριν μερικες δεκαετιες μερικοι αλλοι θεωρουσαν τους εβραιους σαν κατωτερη μορφη ζωης (και τους σκοτωναν κατα βουληση), ακομα πιο παλια οι μαυροι και οι γυναικες ηταν κι αυτες κατωτερες μορφες ζωης.
ΟΚ, εχετε αλλο συστημα (θρησκευτικων) αξιων απο μενα. Δεν αξιζει να μιλαμε παραπερα.

Υ.Γ. Το "δολοφονος" προερχεται απο το δολος+φονος. Η εκφραση δεν εχει κατι ειδικο για ανθρωπο, ουτε κατι ειδικο για ζωο. Απο την στιγμη που σκοτωνεις με δολο εισαι δολοφονος.

Lion είπε...

Υ.Γ. Οποιος αποδειξει οτι οι κυνηγοι ωφελουν το περιβαλλον, κερδιζει απο εμενα εισητηριο στην Γερμανια με επισκεψη κυνηγετικου παρκου (ιδιωτικου).

Αφου μονος μου δινω τους ορισμους, μονος μου και τις ερμηνειες, δωστε εσεις αλλους ορισμους και αλλες ερμηνειες. Αν θελετε να πιστευετε οτι οι κυνηγοι ειναι προστατες της φυσης, ειμαι ετοιμος να ακουσω τα λογικα σας επιχειρηματα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Dralion, εγώ δεν είπα ότι διαφωνώ στο ύφος σου, ακριβώς στο ίδιο ύφος με εσένα δίνω σημασία στο ρόλο της εκπαίδευσης. Δεν αμφιβάλλω καθόλου. Έχουμε ξεπεράσει πολλάκις αυτές τις αμφιβολίες. Σωστή η ετυμολογία της λέξης "δολοφόνος", αλλά φόνος είναι ό,τι σκοτώνει άνθρωπο στο μυαλό μας.

Kapetanios είπε...

δείμο , βιάζουμε την νοημοσύνη μας ώρες ώρες με αυτά που διαβάζουμε , μην βιάζουμε και την γλώσσα!!!
( το σκότωσες το "δολοφόνος" :)))
Η γλωσσολογία (ορισμός) είναι επιστήμη που εν πάση περιπτώσει προσπαθεί να προσεγγίσει την φύση της γλώσσας, την δομή της , την σχέση της με τον ανθρώπινο νου ( "στο μυαλό μας" όπως λες και εσύ) αλλά και με την κοινωνία .
Η ετυμολογία από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα, λυπάμαι :)
Εννοιολογικά πρέπει να προσεγγίζουμε ΠΑΝΤΑ μια λέξη και την κατά το δοκούν "ετυμολογία", ( την έρευνα δηλαδή της καταγωγής μιας λέξης )ας την αφήσουμε για τίποτε EL (Λιακόπουλοι και Σία).:)
Εάν λοιπόν πάρω σαν δεδομένο τον ορισμό της "δολοφονίας" που δώσατε :)) τότε ...... ΟΛΟΙ είμαστε δολοφόνοι!!! :)Γεγονός βέβαια που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση !
Βράσε όρυζα δηλαδή :)
( ΠΡΟΣΟΧΗ δεν εννοώ να πιάσεις να βράσεις ρύζι έτσι!!)
Αλλά ας μην το αναλύσουμε παραπέρα (δεν μπορώ άλλα σεντόνια) και ας μείνουμε στο τι ,με το μυαλό που διαθέτει ο καθένας μας, καταλαβαίνει με τις λέξεις
Καλημέρα.[ετοιμάζω τα συμπεράσματα της κουβέντας ;)]

Kapetanios είπε...

To " σκότωσες το δολοφόνος" εννοώ ότι σκότωσες τον «ορισμό» που δόθηκε, και καλά του έκανες δηλαδή γιατί θα τον σκότωνα εγώ ( μιας και έχω την τάση να σκοτώνω γενικότερα )

demetrat είπε...

Dralion
Μιά κι άρχισες τις γενικεύσεις, και τις επικίνδυνες υπεραπλουστεύσεις.
Δεν ερμηνεύω τους ανθρώπους.
θεωρω πως είμαι πολύ μικρή και τριανταφυλλένια για να κάνω ερμηνείες τέτοιου είδους.
Τους ρωτάω και μου απαντάνε,τόσο απλό.
Δέχομαι την απάντησι ή δεν τη δέχομαι.
Αυτό μόνο.
Να σου πω θέλω :
Πως όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει οτι η μπεκάτσα -εν προκειμένω-,
έχει διαφορετική αξία από τον άνθρωπο, κατά την ταπεινή νοικοκυρίστικη γνώμη μου,
δε μπορει να χωρίσει δυό γαιδουριών άχυρα.
Ταμπελίτσες πλιιιιιιιιιιιζ κομμένες.
Επειδή τις έχουμε στείλει από καιρό, και επειδή είναι ξεχασμένες πια αυτές οι πραχτικές,(τι αμφιθέατρα μου θύμισες τώρα)
έχω χάσει και τη φόρμα μου σ αυτα.
Τί μας λες καλόμ,
Δηλαδή, όποιος δε σκέφτεται σαν και σένα πρέπει να τον βρισουμε και να του κρεμάσουμε την φτου-κακά ταμπελίτσα;
Ξεκίνησες απ το χριστιανός, κι έφτασες στο ρατσιστης και δολοφόνος.
Αμα αυτό δεν είναι φασισμός, εμένα σφύρα μου κλέφτικα.
σκέφηκες ας πούμε πως << χριστιανικές ήθικές>> μπορεί νάναι οι δικες σου που ανακάτεψες όλα τα έμβια,και τα βάλατε παρέα με τον αγιο φραγκίσκο στο ίδιο καλάθι;
Οι δικές μου αρχές, δεν έχουν να κάνουν με το χριστιανισμό, παρά σε ό,τι αφορά μόνο την αλήθεια του πράγματος και την ομορφιά της ζωής.
Μάγουλο δε γυρίζω.
Τα ζώα και τα ψάρια δεν τα τρώμε γιατί είναι κατώτερα ,αλλά γιατί η φύση του σώματατος μας είναι τέτοια που θέλει πρωτείνες.
Η διαφορά μου με σένα ,(και μη προσπαθεις να με ερμηνεύσεις άλλο ,κυριολεκτώ απολύτως ),είναι πως έγώ έχω συστημα και ιεραρχία αξιών.
Εσύ έχεις γενικώς αξίες.
Οταν τις βάλεις στη σειρά τα ξαναλέμε.
Επίσης να σου προσδιορίσω πως η μπεκάτσα απ τον εβραίο έχει μεγάλη διαφορά παρόλο που και τα δύο είναι δίποδα.
Και κάτι ακόμα.
Αυτη η σαχλαμάρα που επαναλαμβανεις για τους εκπαιδευμένους γερμανους κυνηγούς και το σύστημα που τους μαθαίνει να σκοτώνουνε με τακτ και υποκρισία.
Αυτοί είναι ακόμα χειρότεροι.
Σκοτώνουνε χωρίς ρίσκο για τη ζωή τους.Εκ του ασφαλούς.
Αυτό εσύ το λες πολιτισμό και εκπαίδευση;
Τι να σου πω χριστιανέμ.
Κυνηγό με φερετζέ δεν έχω ξανακούσει ούτε ματαιδεί.
δήμητρα.
υ.γ
για να μη σου αφήσω κενά.
Είμαι εναντίον της θανατικής ποινής.
Γιατί δε μ αρέσουνε οι εν ψυχρώ φόνοι.
Θα το αναλάβω μόνη μου.

Ανώνυμος είπε...

Kalimera,
theoro oti i zoi tis bekatsas toso kai i zoi tou mirmiggiou einai i idia kai isotimi me afti tou anthropou...prosopiki mou apopsi...
tora giati den pame filaki otan patame ena mirmiggi i den pame filaki gia ton idio logo otan skotonoume ena kounoupi...? ti na po....afou emeis exoume fteiaksei tous nomous emeis ta vlepoume etsi...
Pandos ksero oti an diltiaseis ena zoo katikidio borei kapoios na se steilei sto dikastirio....afto den einai digma oti i zoi einai i toulaxiston oti prospathoume na tin doume me perissotero sevasmo?
Vevaia einai ston kathena mas na theoroume i oxi tin zoi tis bekatsas isotimi me afti tou anthropou....afou den iparxoun nomoi pou na prosdiorizoun to an i zoi tis bekatsas einai isotimi....me tin anthropoini...
Ok. tha dektoume afto opos kai ola ta alla...eilikrina simfono me ton Draliona sto simeio afto ...den simfono me tin ekpaidefsi ton germanon kinigon omos....
Eksallou to na skotoneis kati pou den boreis na to ksanafteiakseis exei kati to agreio kai to viaio...an prakseis etsi apo aftoamina einai diaforetiko an kai pali vari ....alla na skotoneis etsi epeidi goustareis.....emena toulaxiston den mou aresei katholou....kai an exoume mathei na skotonoume ta kounoupia ston toixo epeidi mas enoxloun i na ta psekazoume gia na paithanoun xoris na leronoume tous asprous toixous mas as kathisoume na skeftoume mia lisi i opoia omos na min einai monoplevri....
isos akougomai kapos....
den exo tetoia diathesi pandos.
tin poli kai kali kalimera mou se olous,

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σε πλεονεκτική θέση, διότι έχω διαβάσει (χαρά στο κουράγιο μου!) όλη τη συζήτηση και έχω

και την κατάλληλη μάλλον συναισθηματική απόσταση να δω τη στάση όλων σας, άρα να συνοψίσω και

να βγάλω συμπεράσματα.

Θέματα που συγκράτησα ότι θίχθηκαν

Η οικολογία πολιτικό ή απόλίτικο ζήτημα
Δικαίωμα ή όχι στο κυνήγι
Ψυχοπάθεια ή όχι των κυνηγών
Οικολογική καταστροφή ή όχι από τους κυνηγούς
Κατά του κυνηγιού για λόγους αρχής
Προτεραιότητες στο είδος του κυνηγιού
Σφαγεία και κυνήγι
Σπορ ή μυστικιστική εμπειρία το κυνήγι-αναμέτρηση με το θάνατο
Ελεγχόμενο σε ιδιωτικούς χώρους κυνήγι
Φωτογράφιση της φύσης αντί για κυνήγι
Αλλα σπορ αντί για κυνήγι
Χορτοφαγία ή κρεατοφαγία
Είναι το ίδιο να σκοτώνεις άνθρωπο ή ζώο
Αναγκαιότητα ή όχι το κυνήγι
Δολοφονία ή σπορ
Ετυμολογία της λέξης δολοφονία

Και ξεκινάω από το τελευταίο. Καπετάνιε, ανεξάρτητα από τη φόρτιση νομίζω ότι η λέξη δολοφόνος, όντως τελείως ψυχρά σημαίνει αυτός που φονεύει με δόλο. Υπάρχει αντίστοιχα η λέξη φονιάς, αυτός που φονεύει νομίζω σε κατάσταση ψυχικής έντασης και οργής. Πώς λέμε όταν είμαστε πολύ οργισμένη "θα φτάσω να κάνω φόνο!"

Ο Drallion έχει δίκιο για την ερμηνεία της λέξης υπό την έννοια ότι ο άνθρωπος πάντα χρησιμοποιεί το δόλο για να σκοτώσει ζώο εφόσον έχει διαφορετικές ικανότητες από τα ζώα. Δυνατότητα να σκέφτεται και να δημιουργεί εργαλεία, παγίδες κλπ. Στην περίπτωση που σκοτώσει συνάνθρωπο του θα είναι ή φονιάς ή δολοφόνος. Με τα ζώα υποχρεωτικά είναι πάντα νομίζω δολοφόνος λόγω θέσης και φύσης.

Σίγουρα το κυνήγι δεν είναι σπορ, είναι δολοφονία. Σε άλλες εποχές που ήταν αναγκαίο ήταν δικαιολογημένη η δολοφονία. Σαφώς και υπάρχει κατ' εμέ διαχωρισμός στο να σκοτώνεις άνθρωπο, από το να σκοτώνεις ζώο. Οχι από την άποψη της κατωτερότητας του ζώου, αλλά του ομοίου είδους. Διότι για παράδειγμα οι Ινδιάνοι δεν θεωρούσαν νομίζω κατώτερα τα ζώα, αλλά παρόλα αυτά αρκετές φυλές ήταν κυνηγοί και δεν σκότωναν ομοίους τους να φάνε. Οι άνθρωποι ωστόσο συχνά σκοτώνουν ομοίους τους σε συνθήκες πολέμου όπου και πάλι τίθεται είτε θέμα επιβίωσης, είτε θέμα περισσότερου κέρδους και επικράτησης του ισχυρότερου.

Κανένα ζώο, από όσο γνωρίζω, δεν τρώει το όμοιο του, αλλά άλλα είδη και κάπως έτσι κρατιούνται οι ισορροπίες στο οικοσύστημα. Ο άνθρωπος ίσως είναι το μοναδικό είδος που εξοντώνει τόσους πολλούς από το δικό του είδος. Μετά την υπερβολική εξάπλωση του ανθρώπινου είδους οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί σε βάρος όλων των άλλων ειδών και εντέλει σε βάρος και του ίδιου του ανθρώπου που δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φύσης θέλει δεν θέλει.

Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα σαφώς και είναι επιβαρυντική, ακόμα και ο απλός περίπατος, για τα οικοσυστήματα τώρα πλέον που δεν έχουμε αφήσει σημείο για σημείο απάτητο. Σίγουρα και κατά τη γνώμη μου τίθεται θέμα προτεραιοτήτων: Αν κάτι γίνεται επ' οφελεία του συνόλου ή για το κέφι μεμονομένων ατόμων που δεν σκέφτονται το σύνολο.

Ωστόσο δεν ξέρω αν οι βλάβες από το κυνήγι μπορούν να συγκριθούν με βλάβες από όξινη βροχή ή τοξικά που μπορεί να πετάει μία βιομηχανία ανεξέλεγκτα, έστω και αν δρα υπέρ ενός κοινού όφελους. Διότι δεν γνωρίζω πόσο καιρό παίρνει για τη φύση να ανακάμψει από την παρουσία του κυνηγού ή από τα τοξικά και τα πυρηνικά απόβλητα. Εκεί αν ήταν να επιλέξω σαν τον Drallion μεταξύ του να επιτρέπεται το κυνήγι σε ελεγχόμενο ιδιωτικό χώρο ή σε δημόσιο θα επέλεγα το ελεγχόμενο κυνήγι, αλλά παράλληλα θα επέλεγα κάποιες ιδιαίτερα επιβαρυντικές δραστηριότητες, έστω και αν αφορούν κοινό όφελος, να εκλείψουν.

Φαντάζομαι ότι καπετάνιος και Drallion θα συμφωνούσατε για τη ΔΕΗ στην Κοζάνη αφού αφορά το να βρίσκουν δουλειά οι κάτοικοι, έστω και αν πεθαίνουν από καρκίνο. Προσωπικά θα προτιμούσα να ήμουν φτωχότερη και τραφώ με λαχανίδες και να μην πεθάνω από καρκίνο επειδή βρίσκω δουλειά και παράγεται αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερα κλιματιστικά σε ένα καλοκαίρι όλο και πιο ζεστό από την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου. Εκτός και αν δεχθούμε ότι με ή χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα θα είχαμε υπερθέρμανση του κλίματος και κλιματική αλλαγή επειδή έτσι είναι οι περιοδικές φάσεις της συμπαντικής κίνησης.

Η οικολογία είναι και πολιτικό και ατομικό ζήτημα σε συνδυασμό. Καθένας ατομικά όταν ευαισθητοποιείται υποχρεωτικά πιέζει προς κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Με τη σειρά τους κάποιες πολιτικές αποφάσεις υποχρεώνουν σε επανεκπαίδευση συμπεριφοράς.

Ψυχοπάθεια είναι ό,τιδήποτε, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν έχει αίσθηση της οικονομίας της φύσης. Υπό αυτή την έννοια ψυχοπάθεια είναι και το να γεννάς ανεξέλεγκτα παιδιά και το να σκοτώνεις για το κέρδος και το να σκοτώνεις θηράματα όταν έχεις τη δυνατότητα να φας κάτι άλλο, σε περιόδους όπου ήδη υπάρχει διαταραχή του οικοσυστήματος. Ούτως ή άλλως ο άνθρωπος είναι ένα αφύσικο νευρωτικό πλάσμα από τη στιγμή που έχει εξανθρωπισθεί πλήρως. Αναγκαστικά και αυτόματα με την ανασφάλεια του έναντι του θανάτου και την τάση του για συσσώρευση αγαθών (ανάπτυξη γεωργίας, οικόσιτων ζώων κλπ) βγήκε εκτός του φυσικού κύκλου ζωής.

Το ζώο νιώθει ότι πεθαίνει, ο άνθρωπος έχει επίγνωση ότι πεθαίνει. Το αίσθημα θανάτου σίγουρα είναι εξίσου αγωνιώδες για το επίπεδο αντίληψης του ζώου. Και εδώ ερχόμαστε στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το θάνατο στη διάρκεια του κυνηγιού, την οποία αναφέρει ο καπετάνιος και τη μυστικιστική ερωτική εμπειρία στην οποία αναφέρεται ο Γιώργος.

Στα πρώτα στάδια όπου ο άνθρωπος αναμετριέται με το ζώο, ή και τον συνάνθρωπο του, σε σωματικό επίπεδο και επίπεδο δολιότητας (διότι και το ζώο μπορεί να λειτουργήσει ενστικτωδώς δόλια στο δικό του κυνήγι ή για να ξεφύγει ως θήραμα) το κυνήγι είναι συγκριτικά πιο γενναία πράξη. Οταν πια αναπτύσσεται το πυροβόλο όπλο η αναμέτρηση είναι άνιση. Δεν παύει ο άνθρωπος να διακινδυνεύει τη ζωή του με κάποια θηράματα και εκεί (θυμηθείτε το "Ο γέρος και η θάλασσα" του Χεμινγουαίη) όντως η αναμέτρηση είναι περίπου ισότιμη και ο άνθρωπος νιώθει σεβασμό για τον "αντίπαλο". Αντίθετα στα σφαγεία και στη χρήση πυροβόλου όπλου με λιγότερο απειλητικά είδη ο άνθρωπος έχει το απάνω χέρι και η σχέση δεν είναι καθόλου ισότιμη και δεν νομίζω πως αναμετριέται με το θάνατο.

Η ερωτική μυστικιστική εμπειρία του Γιώργου σχετίζεται με το ένστικτο (αν υπάρχει τέτοιο και δεν είναι ανθρώπινο νοητικό δημιούργημα) κυριαρχίας πάνω στον κυριαρχούμενο. Ο Γιώργος πιθανότατα ερωτικά βρίσκεται στην πατριαρχική αντίληψη για το σεξ, όπου η γυναίκα είναι η κυριαρχούμενη και ο άντρας ο κυρίαρχος που θα εξοντώσει τον "αντίπαλο"... Ανταγωνιστική σχέση δηλαδή. Σχετικά με αυτό έχει μιλήσει ο Σαντ πολύ πρόωρα όταν ήδη στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα καπιταλισμού και τάσης για κυριαρχία σε πιο αδύναμες - από άποψη όπλων και οικονομίας- κοινωνίες.

Δικαιολογούσαν έτσι τη διάθεση για κυριαρχία επάνω σε αυτές τις κοινωνίες. Οπως δικαιολογούσαν και τη διάθεση για κυριαρχία πάνω στη γυναίκα.

Εν κατακλείδι: Κακά τα ψέμματα είμαστε όλοι, είτε το θέλουμε είτε όχι, άρρωστα, πολιτισμένα ζώα... Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δυνατότητα επιστροφής πλέον σε προγενέστερα στάδια και τα περί αναμέτρησης με το θάνατο στο κυνήγι καπετάνιε μου είναι απλά μία νοσταλγία άλλων εποχών στις οποίες είναι αδύνατο να επιστρέψεις πλέον. Ψευδαίσθηση επιστροφής και μόνο έχεις... Ψευδαίσθηση ικανοποίησης είναι και η μυστικιστική εμπειρία του Γιώργου. Αν θέλει μυστικιστικές ερωτικές εμπειρίες και καλά υπάρχει και ο διαλογισμός με τάντρα γιόγκα... Δεν υπάρχει λόγος να την πληρώνουν τα καημένα τα λαγουδάκια! Αυτά ας τα αφήσουμε να τα κυνηγά το ανταγωνιστικό τους είδος όποιο και αν είναι αυτό.

Τώρα από εκεί και μετά δεν ξέρω αν θα σωθούμε σε περίπτωση που απαγορευτεί το κυνήγι, αλλά ο καθένας ας σκεφτεί ατομικά το αν έχει νόημα στην εποχή μας. Σε σχέση με τους κινδύνους από την οπλοκατοχή ήδη είπες δείμο τι γίνεται σε Καναδά π.χ. και έχεις δίκιο. Οταν υπάρχει εκπαίδευση και υψηλό επίπεδο το όπλο δεν καταντά φονικό όργανο κατά λάθος. Ομως προσωπικά δεν κατανοώ την οπλοκατοχή γενικότερα ακόμα και στον Καναδά. Δεν ξέρω αν εκεί υπάρχουν αρκετοί κυνηγοί. Διότι από όσο θυμάμαι στο σχετικό φιλμ του Μουρ που είχα δει δεν φοβούνται κλέφτες κλπ και μένουν με ανοιχτές εξώπορτες σε μονοκατοικίες.

Σίγουρα η φωτογράφιση της φύσης που αναφέρθηκε είναι λιγότερο επιβλαβής, αλλά δεν παύει να αφορά ανθρώπινη δραστηριότητα σε περιοχές που ήδη είναι επιβαρυμένες. Η ανθρώπινη παρουσία από όσο διάβαζα το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές ήταν χρήσιμη στο δάσος όταν υλοτομούσε τα ξερά δέντρα ώστε να καθυστερούν οι φυσικές πυρκαγιές που παλιά συνέβαιναν ανά 150 χρόνια, ενώ σήμερα πολύ πιο τακτικά, ακριβώς εξαιτίας της διαρκώς εξαπλούμενης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δείμο καιρό είχα να σχολιάσω στο ιστολόγιο σου. Τα είπα όλα μαζεμένα!

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακόμα περί χορτοφαγίας και κρεατοφαγίας. Οι βουδιστές μοναχοί που γενικά είναι υπέρ του να μη σκοτώνεις ούτε μυρμήγκι, όπως θα ήθελε και ο propetis, και που σε γενικές γραμμές είναι μάλλον χορτοφάγοι (αν και δεν είμαι σίγουρη για όλους) εντούτοις δεν θα δίσταζαν προκειμένου να διδάξουν ένα μαθητή για την "ωμότητα" και τη "σκληρότητα" της ζωής να σκίσουν κυριολεκτικά μία γάτα μπροστά στα μάτια του έκπληκτου και σοκαρισμένου μαθητή.
Είτε έίμαστε φυτοφάγοι, είτε χορτοφάγοι, είτε παμφάγοι, πτωματοφάγοι ή σαρκοβόρα, υποχρεωτικά "θυσιάζουμε" κάποιο άλλο είδος για να τραφούμε, ενώ αντίστοιχα "θυσιαζόμαστε" για να τραφούν κάποια άλλα είδη: σκουληκάκια όταν δεν μας κάψουν, φυτά και ψαράκια αν μας κάψουν και σκορπίσουν τη στάχτη μας στο έδαφος ή στη θάλασσα.
Απλά υποθέτω ότι οι άνθρωποι που γίνονται χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τα ζώα. Π.χ. όταν είδα τα σφαγεία στη σελίδα του καπετάνιου αηδίασα και μου ήρθε να ξεράσω (αίσθημα άγχους) και σκέφτηκα ότι δεν θα ήθελα να ξαναφάω κρέας. Το πιθανότερο είναι να το ξεχάσω, διότι έχω αρκετή απόσταση από το ζωϊκό μου κομμάτι και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι φοβάμαι πολλά ζώα, δεν νιώθω οικεία μαζί τους. Αρα φοβάμαι και το δικό μου ζωϊκό κομμάτι, το οποίο φροντίζω να μην πολυσκέφτομαι. Ο Drallion καπετάνιε μπορεί όπως λες να φοβάται το δικό του θάνατο, αλλά μπορεί και ακριβώς το αντίθετο επιλέγοντας να είναι χορτοφάγος. Μπορεί δηλαδή απλά να συναισθάνεται πολύ περισσότερο τα ζώα, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι φοβάται το θάνατο. Διότι και φυτό να φας πάλι το θανατώνεις. Απλά από το φυτό ο άνθρωπος απέχει περισσότερο στο να το συναισθανθεί.

ellinida είπε...

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το κυνήγι είναι φόνος ζώων για αναψυχή. Στην εποχή μας δείχνει χαμηλό πνευματικό και ψυχικό επίπεδο, από την στιγμή κιόλας που είχαμε τέτοιες καταστροφές είναι πλέον έγκλημα.
Εχουν ανέβει ποστς στο whispering planet με διευθύνσεις που μπορείτε να γράψετε και να διαμαρτυρηθείτε.
Δεν βαρεθήκατε πιά τα λόγια;
Οι κυνηγοί είναι οργανωμένοι και εμείς απλά σκόρπιοι γραφικοί οικολόγοι του καναπέ. Οι πιό πολλοί από εμάς δεν θα έστελναν καν γράμμα για να διαμαρτυρηθούν.
Μην κοροιδευόμαστε, όλοι προτιμάτε να ανεβάζετε ποστς στα δικά σας μπλογκς κι'ας είσαστε μέλη στο wp.
H ισχύς εν τη ενώσει αλλά η κίνηση του μπλογκ του καθενός μοιάζει πιό σημαντική.
Δεν θέλω να θίξω κανέναν αλλά συγνώμη έτσι το βλέπω.
Θα τα πούμε σε λίγα χρόνια που θα έχει καεί ότι έχει απομείνει και δεν θα υπάρχουν ζώα πλην των βαλσαμωμένων.
Ε θα έχουμε τα καφενεία να κλαίμε την μοίρα μας. Συγνώμη κάπως έτσι βλέπω την Βλογολάνδη αρκετές φορές.
Είμαστε συνταξιούχοι στα καφενεία ή άνθρωποι που θ'απαιτήσουν;
Ναι είμαι εξτρεμ το ξέρω αλλά δεν αντέχω πλέον τις σφαγές των ζώων.

η αιώνια γραφική (που γράφει γράμματα τουλάχιστον)

Kapetanios είπε...

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι η συζήτηση αρχίζει και κατακτά ένα επίπεδο.( έστω και στο τέλος της) Δεν με ενδιαφέρει σε μια συζήτηση να ανακυκλώνεται η άποψη μου ούτε και ψάχνω υποστηριχτές της αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρομαι για ολοκληρωμένες απόψεις που ξεφεύγουν από υστερικές και αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις.

Γεια σου Δήμητρα :)

Κωνσταντίνα , γνωρίζεις την εκτίμηση που σου έχω και πάντα ενθουσιάζομαι από το εύρος της -διαφορετικής- άποψη σου .
Δυστυχώς ΚΑΙ αυτή εδώ η κουβέντα( όπως και όλες οι σχετικές κουβέντες που αναπτύσσονται γύρω από το κυνήγι) κύλησε γύρω από μια προσπάθεια των συνομιλητών μου να ψυχογραφήσουν τον κυνηγό και μάλιστα όχι στο σύνολο των πτυχών της ζωής του αλλά μέσα από μια υπερ απλουστευμένη φιλοσοφική - ο θεός να την κάνει-θεώρηση της στιγμής κατά την οποία θανατώνει ένα θήραμα!!
Λυπάμαι αλλά θα ξαναεπαναλάβω ότι πρόκειται περί μπακαλοφιλοσοφίας και μάλιστα χαμηλότατου επιπέδου.
Όλες οι ερωτήσεις που δέχθηκα ( και μάλιστα με υφάκι του στυλ: τον γάμησα τώρα τον μαλάκα) αφορούσαν μια προσπάθεια να εκμαιεύσουν στοιχεία που θα εξυπηρετούσαν την ήδη διαμορφωμένη από τα ΜΜΕ άποψη τους( είμαι σίγουρος ότι εάν δουν ένα ελάφι θα το περάσουν για ζαρκάδι, στην καλύτερη των περιπτώσεων:) περί εγκληματικής φυσιογνωμίας και βαριάς ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς ενός κυνηγού!
Και μάλιστα όταν εγώ δεν απαντούσα θέλοντας να κρατήσω κάποιο επίπεδο στην προσέγγιση ενός πολυδιάστατου και πολύπλευρου ζητήματος που αφορά μια δραστηριότητα 250.000 ανθρώπων στην Ελλάδα ,και αρκετών εκατομμυρίων στον υπόλοιπο κόσμο, διάβαζα παραινέσεις του στυλ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, να μετρήσω την ψωλή μου να δω εάν είναι μικρή, να πάω σε κανέναν ψυχίατρο να με δει , τι θα έλεγα εάν ερχόντουσαν να με σκοτώσουν με τον ίδιο(??) τρόπο( αμπαλαέα) και άλλα νόστιμα! ;))) Βρήκαν άνθρωπο να του τα πουν :)))
Τα υπόλοιπα μιας και δεν ρωτήθηκα και από κανέναν σχεδόν , στο συμπερασματικό κείμενο που ετοιμάζω ξαναδιαβάζοντας( γι αυτό με βλέπεις συνέχεια εδώ μέσα) όλες τις απαντήσεις αυτής της κουβέντας.

«Ο κακός»

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δήμητρα, για την θανατική καταδίκη έχω γράψει παλαιότερα. Το ζήτημα είναι ότι η εκπαίδευση ανθρωποκεντρικά μειώνει τους κινδύνους ατυχήματος. Όσο επιθυμούμε να γίνουμε supermen πρέπει να βρούμε ένα τρόπο -αν η απαγόρευση δεν πιάσει- να δράσουμε και να περιορίσουμε το κακό.

coolplatanos, όντως χαρά στο κουράγιο σου. Αφήνω την ετυμολογία και την συναισθηματική ερμηνεία του δολοφόνου. Το ζήτημα είναι ότι ο άνθρωπος σκοτώνει για χαρά και όχι ως ζώο για ανάγκη. Ψυχοπάθεια είναι ό,τι ξεφεύγει από την κοινωνικά επικρατούσα αντίληψη. Δε σχετίζεται με τη φυσική επιλογή, αλλά με τις κοινωνικές αντιλήψεις (ο κανιβαλισμός είναι ψυχοπάθεια στη λευκή και κίτρινη κοινωνία, αλλά όχι σε όλες τις μαύρες). Στα υπόλοιπα, σαφώς και συμφωνούμε.

Ουσιαστικά το κυνήγι είναι η προσπάθεια να μεταφέρουμε σε άλλο επίπεδο την καλλιεργηθείσα πολεμόχαρη επιθυμία που μας καλλιεργούν οι ταινίες δράσης κτλ.

Lion είπε...

Μερικα απλα, γιατι στα πολυπλοκα μερικοι μοιαζουν να πνιγονται. Οταν ολα τα αλλα επιχειτηματα εχουν βουλωθει, καταληγουμε μετα απο 3μερη κουβεντα στο "κυνηγαω γιατι ετσι γουσταρω".

1) Αν πιστευει καποιος οτι ο ανθρωπος ειναι ανωτερος απο τα ζωα, πιστευει οτι εχει και δικαιωμα να τα σκοτωνει.

2) Αν πιστευει καποιος, οτι ειναι ανωτερος, αυτο μπορει να ειναι μονο θρησκευτικη πεποιθηση . Δειμο, με ενδιαφερει ειδικα η γνωμη σου πανω σ' αυτο. Πιστευεις οτι η γνωμη περι ανωτεροτητας (ασχετα αν η ανωτεροτητα υπαρχει η οχι) βασιζεται σε θρησκευτικες πεποιθησεις η μηπως πιστευεις οτι βασιζεται σε ορθολογικη σκεψη κ' επιστημονικα συμπερασματα;

3) Απο την στιγμη που ολη η λογικη του κυνηγιου βασιζεται στην υποθεση της ανωτεροτητας του ανθρωπινου ειδους - δεν μπορει να υπαρξει συζητηση πανω σ' αυτο. Δεν υπαρχουν επιχειρηματα γυρω απο θρησκευτικες πεποιθησεις.

4) Ασχετα απο ανωτεροτητα η οχι, ο κυνηγος καταστρεφει το περιβαλλον. Η μονες απαντησεις που εχουν δοθει μεχρι τωρα ειναι α) "ολοι καταστρεφουν ετσι κι αλλιως" β) "τα ζωα χανονται απο αλλες αιτιες (αρα ας σκοτωσουμε κι εμεις μερικα, τι εγινε)" γ) "ειναι πολιτικο το θεμα".
Αν αυτες οι απαντησεις ειναι λογικες, το αποφασιζει ο καθενας που τις διαβαζει. Αναλογα με τα (ανωτερα) μυαλα που κουβαλαει.

5) Ασχετα απο οτιδηποτε αλλο, ο κυνηγος ΔΕΝ ειναι οικολογος και προστατης του περιβαλλοντος.

Απο ολη την κουβεντα, κραταω μονο το σημειο 5. Ειτε οι κυνηγοι μπορουν να αποδειξουν το αντιθετο, ειτε να σταματησουν να αραδιαζουν ΨΕΜΜΑΤΑ. Ειπαμε, εχετε τις θρησκοληψιες σας και κυνηγατε γιατι ετσι γουσταρετε (να χαρω εγω Ορθο Λογο). Αλλα οχι να βγαλουμε τον κυνηγο προστατη του περιβαλλοντος κι απο πανω.

Αν καποιος μπορει να φερει στοιχεια, ας το κανει. Τοσες φορες σας εχω πει ΨΕΥΤΕΣ - τι φοβοσαστε να αποδειξετε τον ισχυρισμο σας, οτι προστατευετε το περιβαλλον; 500 χιλιαδες ατομα σας φτυνουν. Για ποσο ακομα θα λετε οτι ψιχαλιζει;
Ισχυριζεστε οτι ειστε προστατες της φυσης; Αποδειξτε το!

Lion είπε...

Υ.Γ. Κι ολο αυτο το κακομοιρικο υφακι, οτι δηθεν σας κυνηγανε τα ΜΜΕ και οι υστερικοι οικολογοι, ειναι γελοιο.
Καλα σας κανουν, αφου καταστρεφετε το περιβαλλον.
Ενας αλλος κυνηγος προσπαθουσε να μας πεισει (σε αλλο μπλογκ) οτι εκεινος ειναι φτωχαδακι και ολοι τον κατατρεχουν που κυνηγαει.

Επιχειρηματα εχετε; Στοιχεια εχετε; Αν οχι, σταματηστε να λετε ψεμματα τουλαχιστον.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Dralion, το ζήτημα της ανωτερότητας του ανθρώπου συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου προ χιλιάδων ετών να ελέγξει τη φύση γύρω του για να επιβιώσει. Αυτό σταδιακά μετατράπηκε σε ιδέα περί προορισμού του να διαφεντεύει τον κόσμο (βλ. ονοματοδοσία των ζώων από Αδάμ και Εύα και σε άλλες θρησκείες). Λίγες είναι οι λατρείες (και ποτέ θρησκείες) που δέχονταν τον άνθρωπο ως μέλος του κόσμου ισότιμο με τα ζώα.

Σήμερα αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος είναι ένας ακόμα κυρίαρχος, όπως πολλά άλλα ζωικά είδη στο παρελθόν (που όμως ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον τους). Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν και εξυπνότερα από τον άνθρωπο ζώα, που πιθανώς ξεπερνούν την απλή αγελαία επικοινωνία και πλέον τίθεται ζήτημα αν παράγουν και έργο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω κυνηγήσει ποτέ. Δεν έχω πιάσει ούτε ψαροντούφεκο. Μικρός, όμως, πήγαινα με τον πατέρα μου για χταπόδια. Έμαθα να τα εντοπίζω, να τα βγάζω με γαλαζόπετρα και να τα σκοτώνω στα βράχια. Δέκα, έντεκα χρονών παιδί .
Ύστερα η αθωότητα χάθηκε και τη θέση της πήρε η ενοχή. Κάποια στιγμή πρόσεξα τα μάτια του χταποδιού και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα πια να το χτυπάω στα βράχια. Ακόμα χειρότερα, κατάλαβα ότι η γαλαζόπετρα είναι ένα είδος χημικού πολέμου, ανήθικου όσο και επιβαρυντικού για το περιβάλλον. Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά, σιγά-σιγά άρχισα να νιώθω άσκημα ακόμα και σκοτώνοντας έντομα…

Η φύση έχει διάφορα ένστικτα. Ένα απ’ αυτά σχετίζεται με την περιέργεια, ένα άλλο με τη μίμηση. Τα ζώα δεν σκοτώνουν μόνο για να επιβιώσουν ή να αμυνθούν. Όποιος έχει γάτες το ξέρει. Διαφωνώ με τους κυνηγούς, όμως έχω συζητήσει με κάποιους. Μπορεί να είναι κομπλεξικοί, «μικροτσούτσουνοι» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να προσάψει κανείς στον σημερινό, έσχατο (με τη νιτσεϊκή σημασία) άνθρωπο. Πολλές φορές απλά μιμούνται. Μιμούνται τα πρότυπά τους ή το μικρόκοσμο του οποίου την αποδοχή έχουν ανάγκη. Κάποιοι από αυτούς είναι έξυπνοι αλλά μπερδεμένοι άνθρωποι της εποχής τους και της δικής μας…

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τρελέ, ειδικά στο τέλος.

Lion είπε...

Δειμε, μπερδεμενα μου τα λες κι αρχιζω να ανυσηχω ;-)
(αντε να πουμε και κατι πιο ελαφρυ εδω μεσα). Θα περιμενα μια απαντηση ναι/οχι.

Δεν σου ζηταω να αποδεχτεις η οχι την ανωτεροτητα του ανθρωπινουν ειδους. Σε παρακαλω να μου πεις, τι πιστευεις: τα συμπερασματα περι ισοτητας (οποια και να ειναι αυτα) πηγαζουν απο την λογικη / επιστημη η απο την θρησκεια;

Τρελε - πολυ σωστος. Δεν χρειαζεσαι ομως εμενα να στο πω αυτο ;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως αν περιμένεις, Dralion, να παραδεχτώ ότι τα αισθήματα και οι σκέψεις περί ισότητας είναι θρησκευτικές, μάλλον πρέπει να αλλάξεις το όνομα σου, αλλά μη μαλώσεις με τον τελευταίο σχολιαστή μας.

Ανώνυμος είπε...

coolplatane καλύτερα να ενημερωθείς για τους βουδιστές μοναχούς πριν πετάς υποθετικές αρλούμπες. Οχι απλά είναι χορτοφάγοι αλλά δεν θα σκότωναν ούτε κουνούπι.

Ανώνυμος είπε...

Kalimera,
O anthropos theorei oti ekeinos einai kiriarxos kai anoteros apo ta mirmigia kai ta ipolipa zoa....
An rotisoume omos ena kounoupi na mas pei ti nomizei...kai an tha borouse na mas pei ekeino tin gnomi tou den nomizo oti tha simfonouse me ta simberasmata tou anthropou peri anoterotitas...
To oti o anthropos einai pio eksipnos isos apo ena kounoupi pou kai afto akrivos den boro na to ksero oute na to apodikso i oti o anthropos borei na paei panepistimio eno ena kounoupi oxi den simenei oti o anthropos einai anoteros, etsi den einai?
Eksallou i viologia mila gia zoikous kai fitikous organismous otan mila gia zoi...ara ola afta exoun zoi....
Den katalavaino pragmatika pos boroume emeis me tetoia sigouria na leme "safos kai o anthropos einai anoteros i kati tetoio peripou apo tous ipoloipous zondanous organismou"....
Vevaia afta ego ta aisthanomai kai den apeto apo kanenans na simfonisei mazi mou.....eksallou kanenas nomos anthropinos den ta ipostirizei giati loipon na zito apo esas na simfonisete me ola afta...
Poli kala ta sxolia tou Trelou...kapos etsi stamatisa kai ego na troo kreas...apo tipseis kai enoxes....(fisika kai den theoro ton eafto mou evesthito dioti den eimai apla den troo kreas)
Den eimai vouditria alla epeidi den ksero ti kanoun kai pos didaskoun ton voudismo oi monaxoi pistepsa afta pou leei i coolplatane, an omos den einai etsi tote giati i dimeiourgria tetoion endiposeon?
To na skotoneis mia katsarida einai i idia praksi me to na skotoneis mia bekatsa....afou kai stis dio periptoseis skotoneis kati...afta leei i diki mou logiki...kai ego skotono katsarides na tis vro pouthena dioti den tis andexo.....tis sixenomai opote pos na miliso gia tous kinigous ousiastika? Kai ego trogondas to vlito i to marouli tou stamato tin zoi gia na to valo sto piato mou ...
Prosopika adinato na doso apandiseis kai liseis....apla boro na paratiro kai na krino tis prakseis mou....afto einai olo...
Protino na kathisoume oloi na analogistoume ola afta pou oloi edo grafoume kai na ipologisoume oti ektos apo enthropoi iparxoun kai alla onda dipoda i tetrapoda i kai 40poda pano stin gi kai pos tha boresoume na siniparxoume....
Kali mera se olous,

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλή σου μέρα, προπέτη μου.

Ανώνυμε, αν απλά θες να γράφεις για να δικαιώσεις την παρουσία σου στη Γη κάν' το ελεύθερα, αλλά χωρίς προσβολές προς άλλους.

Kapetanios είπε...

Οικολογούντες και ηθικοπλάστες.

Lion είπε...

"Η αλεπού είναι και ο βασικός φορέας του ιού της λύσσας".

Μονο που η λυσσα δεν υπαρχει στην Ελλαδα τα τελευταια 60 χρονια!
Ποιο θα ειναι το επομενο συνειδητο ψεμμα των κυνηγων προκειμενου να δικαιολογησουν τον φονο αγριων ζωων; Μηπως οτι η μπεκατσα ειναι φορεας του AIDS η μηπως οτι η τσιχλα αρπαζει ανθρωπινα μωρα απο την αγκαλια της μανας τους;

Ο κ. Ν. Μαργαρης κατηγορει - πολυ σωστα - εναντιον ολων οσων επεμβαινουν αυθαιρετα στο οικοσυστημα χωρις να ξερουν που πανε τα τεσσερα. Το οτι μερικοι αυτοχριστηκαν οικολογοι και εκαναν αυθαιρετες επεμβασεις (=ζημιες) δεν δικαιολογει τους κυνηγους να κανουν τα ιδια. Παρεπιπτοντως, ο Ν.Μ. εχει καταφερθει παμπολλες φορες κατα των κυνηγων (μερικοι εχουν επιλεκτικη τυφλωση - διαβαζουν μονο οσα τους συμφερουν).

Ποια ειναι αυτη η "διαχειριση" της αγριας πανιδας που δηθεν κανουν οι κυνηγοι; Το να σκοτωνουν ενα ζωο για να το αντικαταστησουν μετα; Αν ειναι να το αντικαταστησεις, γιατι το σκοτωνεις πρωτα;

Οι προεδροι των κυνηγετικων συλλογων αποφασιζουν αυθαιρετα, οτι ενα αγριο ζωο ειναι "βλαβερο" και σε "υπερβολικους αριθμους" και μετα ξαμολιωνται οι κυνηγοι να το σκοτωσουν. Τι ξερει ο προεδρους του κυνηγετικου συλλογου απο οικολογια, απο βιολογια; Ποιος τον διορισε διαχειριστη του ΚΟΙΝΟΥ αγαθου, που λεγεται οικοσυστημα; Με τι κριτηρια αποφασιζει; Αν ξερει τοσα πολλα ο προεδρος γιατι δεν παει να διδαξει στα πενεπιστημια;

Τα ελαφια του εθνικου δρυμου της Παρνηθας που δολοφονησαν οι κυνηγοι εντασσονται αραγε στην "διαχειριση της αγριας πανιδας", για την οποια κοπτονται τοσο πολυ;

Δεν εχω μεταφυσικες / θρησκευτικες ανυσηχιες (ακομα κι αν ειχα, δεν παιζουν ρολο). Εχω ομως ενα σημαντικοτατο συμφερον, να ΜΗΝ διαχειριζονται οι ασχετοι, οι ανιδεοι, οι αυθαιρετοι το οικοσυστημα, που αφορα ολους μας.
Τον χαρακτηρισμο "ασχετοι, ανιδεοι, αυθαιρετοι" θα τον παρω πισω και θα ζητησω συγνωμη, αμεσως μολις καποιος μου δειξει τις επιστημονικες περγαμηνες των κυνηγων στον τομεα της βιολογιας / περιβαντολογιας.

Υ.Γ. Επειδη δεν εχω εμπιστοσυνη, οτι το σχολιο αυτο θα μεινει ως εχει εδω, το δημοσιευω και στο μπλογκ του Δειμου. Ο Δειμος τουλαχιστον δεν σβηνει σχολια.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ούτε ο καπετάνιος σβήνει σχόλια (μόνο δικά του σε άλλα ιστολόγια...). Μην ανησυχείς Dralion, δημοκρατικός διαφωνών είναι. Εξάλλου, και εκείνος θέλει να συνεχίσει το διάλογος. Και ο διάλογος έχει νόημα όταν παρατίθενται όλες οι απόψεις. Κέρδος υπάρχει και στη διαφωνία, έστω και η γνώση των θέσεων και το σκεπτικό των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση δεν σταμάτησε... συνεχίζεται εδώ:
http://panosz.wordpress.com/2008/04/07/bioanni/#comments
bioannis

Unknown είπε...

Na ipo8eso 8a i8eles mia tetia pragmatikotita e? To opio simenei pos ta.zoa 8a eixan parei ton elenxo mono kai mono logo tou megaliterou pli8ismou pou dia8etoun... me liga logia auto pou egrapses edo den 8a ipirxe giati den 8a ipirxe i dinatotita na to grapsis esu kai o opiosdipote den 8a ipirxe e3eli3i tou an8ropinou idous aplos epidi 8a ipirxe kai i isotita dinamis me ta zoa

Unknown είπε...

8es na mas pis pos o 8anatos an8ropon pou exoun oikogenies kai an8ropous me tous opious sxediasan kai valan stoxous gia to melon einai to idio (an oxi kai xiroteto me ton tropo pou ekfrazese gia autous) me tin zoi enos zwou opos ena gourouni i ena elafi... mipos prepei ligo na skeutomaste prin anafer8oume se 8emata opos o 8anatos an8ropon... kai oxi file.mou den eimaste isi me ta zoa se kanenan tomea xonepse to kai sinexise tin zoi sou gnorizontas pos o polutismos sou sou exei epitrepsi na skeutese na e3elisese na kaneis sxedia gia to tora to meta mazi me an8roupous pou agapas XORIS NA SOU MPI MIA ARKOUDA MESA STO SPITI KAI NA KATASTREPSI TIN PRAGMATIKOTITA SOU GIATI APLOS AMA IPIRXE ISOTITA ENA ZWO POU EINAI MIIKA PIO DINATO 8A MPOROUSE NA SE SKO TO SEI TOPIASES? ( edo na simioso pos eimai iper tou kinigiou MONO me orio kai metro otan ftanei se simia paranias kai midenismou ton plasmaton pou kinigounte tote prepei na mpoune nomoi opou apagoreuoun to kinigi se periodous anaparagogis A NAI IPARXOUN... alla nai eime iper autou)

Unknown είπε...

Exis apolito dikio se auto file mou ta panta me metro eimai iper tou na kinigas vevea (gia tin opos eipes epiviosi) kai prosopika pistevo pos einai sigoura kaliteri piotita fagitou apo tis mazikes paragoges alla.MONO me metro kai oxi gia sadistiki diaskedasi

Unknown είπε...

To kimeno sou me kanei emena prosopika na pisevo pos pisteveis pos to kinigi einai 100% xompi gia arostous sadistes.Lipon as 3ekiniso me to proto pou eipes den eiparxi 8ema enstikton edo einai pou pistevo pos exeis mperdeuti polu. Ti 8elo na po anafereis pos ama ta enxtikta milagan aploustata i kopela pou 8a evlepes kai 8a sou 3ipnouse ta enstikta sou 8a tin viazes alla o polutismos mas arnite ta enstikta mas kai ta katapiezei prokimenou na min katapiezoume alous an8ropous sto sigkekrimeno sou paradigma. Eee auto einai kati kinos apodekto simfono ALLA to ena enstikto me to allo den exoun KAMIA apolitos sxesi oxi file mou to enstikto tis epiviosis mou leei na fao kai to soma mou simfonei sto diko sou paradigma to na viaso to enstikto mou mporei na to leei alla o tritos paragontas ( o dektis tou viasmou) diafoni opote exeis ena freno pou sou leei oxi. Kai etsi mporeis na elen3eis ta enstikta sou.Oso afora to 8ema kinigi tora enas an8ropos o opios 8elei na skotosi prepei na exei ena freno se auto pou 8a kanei na gnorizei pos.nai 8a skotoso ena lago gia na fao kai na ikanopieiso auto to enstikto alla panta analogizomenos pos auti i pra3i pou 8a kano den 8a einai gia tin sadistiki mou euxaristisi alla gia tin trofi ( kai epidi 8elo na prolavo ton esoteriko antilogo sou ) to kreas enos lagou pou 8a skotosi me ta xeria tou enas kinigos gia na faei einai safos polu kalitero apo mia maziki grami paragogis dolofonion zwon kai den anaferome mono sto i8iko komati mou einai to pio vasiko alla kai ston tomea tis geusis kai tis piotitas to deutero pou aneferes einai pos den eiparxi stin fisi pou8ena fonos apo xompi eee oxi... distixos fenete pos exeis epifaniaki gnosi tou sigkekrimenou 8ematos opote 8a se protrepso na to pra3eis perisotrro kai 8a anafero pos kapia idi apo falenes diaskedazoun me tin lia tous oso einai zontani xtipontas tin kai petagontastin ston aera me monadiko skopo tin sadistiki tous euxaristisi eno ta delfinia viazoun alla delfiania mono gia euxaristisi kai oxi gia anaparagogi.

Trito apo auta pou aneferes kinigoi ekmetalevontai dimosia aga8a sigkekrimena as milisoume gia ta zoa. Lipooon ( oi lagi kai ta elagia den vre8ikan ekei katala8os alla gia kapio logo) alla 8a apantiso me to e3is LEGETE TROFIKI ALISIDA einai apolita katanoito o lagos vriskete ekei gia na faei na kanei paidia kai na fago8ei apo ena sarkofago zwo ite auto einai o an8ropoa ite enas likos simfona me tin logiki sas o likos einai to idio kakos ston tomea TROFIKI ALISIDA (oxi ton i8iko)
enoligis o logos ipar3is ton zwon einai ekolo na enoei8ei opos o lagos troei ta karotakia tou etsi kai o lykos 8a faei ta lagoudakia tou droume me auta pou exoume kai gnorizoume.

Kai pame sto teleuteo
pou enoligis to apantisa kai parapano
nai o tropos kinigi( fonos enos zoou) kai maziki paragogi (MAZIKOS FONOS ZWON ) diaferoun alla ama to skeutis oxi me ton tropo pou to skeutomaste emis leme pos o enas autos pou skotose to a8oo kounelaki einai egkimatias giati zouse mono tou stin fisi eleu8ero kai xoris tin an8ropini parmvasi 8a itan zontano... eee apo pou kai os pou 8a itan zontano o an8ropos.den einai to mono pamfago emvio on

Alla i maziki dolofonia TIN STIGMI POU TA ZOA GENI8IKAN GIA NA PE8ANOUN einai kaliteros... eee hmmm oxi den einai kaliteros pio apodektos apo ton perisotero kosmo einai giati tous prosferi eukoli zoi kai fagito sto trapezi tous. kalitero den einai

ShareThis