προς ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων;

    Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αυξάνονται οι δωρητές οργάνων. Η αναγκαιότητα να χαρίζουν ζωή μέσα από το θάνατο προσφιλών τους προσώπων μοιάζει να έχει γίνει πια συνείδηση σε πολλούς πολίτες, ειδικά μετά από τραγικά περιστατικά που βγαίνουν στη δημοσιότητα -όπως αυτό του Αυστραλού τουρίστα. Βέβαια ακόμα βρισκόμαστε πολύ πίσω και χρειάζονται πολλά για να φτάσουμε τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ενώ τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι επιτυχίες των Ελλήνων ιατρών μάς υπόσχονται πολλά και δίνουν ελπίδα για το μέλλον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 2.9, τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 32.5, στην Πορτογαλία 20.2, στην Αυστρία 23.7 και στο Βέλγιο 21.6. Παρόμοια στασιμότητα ή ακόμα και κάμψη στον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε απροθυμία των συγγενών στο να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που εχάθησαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν: στην ελλιπή και, πολλές φορές, εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας, στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων και στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.
    Μέχρι σήμερα η όλη διαδικασία ελέγχεται από ένα ενιαίο κρατικό κέντρο. Ωστόσο, το νεοφιλελεύθερο πρότυπο των άκρωτων ιδιωτικοποιήσεων δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε τις μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με Το Βήμα ετοιμάζεται να συσταθεί Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο που θα λειτουργέι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια -αφού μιλάμε για ένα ΝΠΙΔ. Ουσιαστικά οι με6ταμοσχεύσεις θα ελέγχονται από ένα ιδιωτικό πρόσωπο που θα διοικείται από διορισμένους μετακλητούς διευθυντές. Το θέμα είχε ξεκινήσει υπό την υπουργεία του Κακλαμάνη και επανήλθε στο προσκήνιο ενόψει της μεταφοράς του Χριστόδουλου στις ΗΠΑ. Είχε γίνει φανερό στους πολιτικούς κύκλους της ΝΔ ότι το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δεν μπορούσε να αλλάξει. Έτσι, τι καλύτερη λύση από τη δημιουργία ενός ιδιωτικού κέντρου που θα μπορεί να μοιράζει όργανα εκτός λίστας σε κάθε άτομο που αυτό με τα δικά του ιδιωτικοικονομικά κριτήρια κρίνει αναγκαίο; Φυσικά οι γιατροί διαφωνούν, αλλά ποιος τους λαμβάνει υπόψη;
    H πράξη της δωρεάς ιστών και οργάνων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει περιεχόμενο της ατομικής και συλλογικής συνείδησης, δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πόλο συσπείρωσης της κοινωνίας μας την οποία έχει τόσο ανάγκη ο τόπος, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Δεν αποτελεί θέμα αγοραπωλησίας, αλλά ζωής και συνείδησης. Πώς μπορέι ένα ιδωτικό κέντρο να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και ακόμα τη δωρεάν διαδικασία; Εξάλλου, από πού θα αντελέι τους πόρους του; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δωρεές οργάνων δεν αντικείμενα προς πώληση. Όταν ακόμα και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι αποφασίζουν να θέσουν στην ιατρική -και την πρόνοια γενικότερα- το κράτος εγγυητή της καλής και αντικειμενικής προσφοράς υγείας, στην Ελλάδα του άκρατου κέρδους και της δημοκρατίας όλα ιδιωτικοποιούνται. Αν σήμερα ιδιωτικοποιηθεί το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, αύριο θα είναι ο ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα υποβοήθησης και χορήγησης υποκαταστάτων, μεθαύριο θα είναι όλες οι λίστες.
    Μία ενδιαφέρουσα δημοσίευση μπορείτε να διαβάσετε στον preza-tv σχετικά με τα ιατρικά απόβλητα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

16 έκριναν :

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

" Δεν αποτελεί θέμα αγοραπωλησίας, αλλά ζωής και συνείδησης. Πώς μπορέι ένα ιδωτικό κέντρο να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και ακόμα τη δωρεάν διαδικασία;"
.......................

Δείμο έχεις απόλυτο δίκιο.
Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει τον κυνισμό μιας άρρωστης κοινωνίας αν συμβεί αυτό.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Το γεγονός είναι τραγικό. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που, όπως πολύ σωστά είπες, είναι ουραγός στη δωρεά οργάνων. Αν η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πάει περίπατο τότε μπαίνει κυριολεκτικά ταφόπλακα για τους μη έχοντες.

indictos είπε...

:-(

(Μπράβο που το φέρνεις στην επιφάνεια)

spirosvii είπε...

Να ψοφήσουν οι παλιο#$%$%@#%! Μα δεν ντρέποντε? Κι εμείς δεν ντρεπόμαστε καθόλου? Και μη μας πούνε ότι είναι κι αυτό από την Ε.Ε.
Την οποία (Ε.Ε.) έπρεπε να ευχαριστούμε κι όχι να της ρίχνουμε τις ευθύνες κι απο πάνω!
Αλλά πάντα θα είμαστε ο "Κλασσικός ο Μλκς Ο Έλληνας"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, σ' ευχαριστώ.

Απειρώτα, μπορεί με την ιδιωτικοποίηση να ανέβουμε στη λίστα, θα πέσει ελπίζω σχετική διαφήμιση. Το θέμα είναι όμως ότι δεν θα υπάρχει λίστα παραληπτών και οι πλούσιοι θα αγοράζουν όργανα. Άσε που γενικότερα ανοίγει και ο δρόμος για νέα κέντρα ιδιωτικά μεταμόσχευσης

Ίνδικτε, πώς μπορώ να το αποφύγω; Το είδα στην εφημερίδα κι έφριξα.

Σπύρο, να ψοφήσουν, να ψοφήσουν.

αθεόφοβος είπε...

Προφανώς Δήμο μου δεν διάβασες με προσοχή το προσχέδιο του νόμου.
Μπορεί να είναι ΝΠΙΔ,όπως ήσαν προ ΕΣΥ τα μεγάλα Νοσοκομεία πχ Ο Ευαγγελισμός,ο Ερυθρός,ο Άγιος Σάββας,το Ελενας κτλ αλλά όπως και τότε έτσι και στο προσχέδιο αναφέρεται σαφώς ότι θα έχει «μορφή κοινωφελούς ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα»
Άλλωστε θα το αποτελούν όπως αναφέρεται « Οι νομίμως λειτουργούσες μονάδες μεταμόσχευσης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα ενσωματωθούν εντός προθεσμίας πέντε ετών στο Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο.
Επίσης, μονάδες μεταμόσχευσης, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα σε κοινωφελή και ΜΗ κερδοσκοπικά Νοσοκομεία ΝΠΙΔ, εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, δύνανται να ενσωματωθούν στο Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο.»
Πόροι του ιδρύματος θα είναι η πάγια ετήσια επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας, τα έσοδα από τη λειτουργία του Κέντρου, δωρεές, κληροδοσίες, κληρονομιές και χορηγίες τρίτων προς το Κέντρο ή τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και ερευνητικά προγράμματα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους».
Προφανώς προκρίνεται μια μορφή περίπου σαν του Ωνασείου.
Δεν πρόκειται λοιπόν για ιδιωτικό κέντρο.
Η διαφωνίες των ιατρών των μεταμοσχευτικών κέντρων οφείλονται προφανώς γιατί δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σήμερα.
Οι αντιρρήσεις για την δημιουργία του κέντρου αυτού είναι σαφώς σε άλλο επίπεδο.
Προβλέπεται η ενσωμάτωση σε αυτό των υπαρχόντων κέντρων από το Λαϊκό, τον «Ευαγγελισμό», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό του Ρίου.
Το σωστό θα είναι να ενσωματωθούν τα δύο των Αθηνών αλλά με σύγχρονη ανάπτυξη των άλλων δύο.
Η δεύτερη αντίρρηση είναι ότι όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα πάμε να φτιάξουμε κάτι χαλώντας κάτι άλλο.
Οι Άγιοι Ανάργυροι λειτουργούσαν πριν να καταστραφούν από τον σεισμό ως Ογκολογικό Νοσοκομείο και γι΄ αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε το νέο Νοσοκομείο.
Τώρα λοιπόν θέλουν να του πάρουν 100 κρεβάτια που θα λείψουν από τους ογκολογικούς ασθενείς πράγμα απαράδεκτο.

patsiouri είπε...

Ούτως η άλλως ιδιωτικά δε γίνεται???
Είναι σαν την παραπαιδεία, όλοι ξέρουν ότι όποιος πληρώσει έχει.
Ντροπή μας...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, δεν έκανα λόγο καν για κέρδος της επιχέιρησης. Δηλαδή θες να πεις ότι δεν θα είναι ένα ιδιωτικό κέντρο που θα ρυθμίζει το ποιος θα γίνεται λήπτης με βάση δικά του κριτήρια; Ένα ΝΠΙΔ θα μπορέι ένα έχει εθνική λίστα αναμονής; Πώς θα τη διαχειρίζεται; Και ακόμα χειρότερα πώς μπορέι το κράτος να εμποδίσει την ίδρυση κι άλλων τέτοιων ιδιωτικών φορεών για μεταμοσχεύσεις; Μπερδεύεις ολοφάνερα το κέρδος με τη λογική της επιχειρίσης.

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια με την ανάγκη του Χριστόδουλου -κι άλλων επωνύμων κι επισήμων- για μόσχευμα, μόνο που δεν μπορούσε να παρακάμψει τη λίστα.

Ένα ακόμα ερώτημα είναι με ποια ευρωπαϊκή εμπειρία προσθαεί να στηθεί ένα τέτοιο πρόσωπο;

Πατσιούρη, δε θα φτάδω όμως στο σημείο να αποδεκτώ αυτή τη μοίρα. Στην εποχή που όλο το οικονομικό σύστημα καταρρέει λόγω της ανεξέλεγκτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εμείς ακόμα και τα μοσχεύματα της χαρίζουμε;

Πραγματικά αν το ΕΘνικό Κέντρο μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου πρόσωπο, εγώ αμέσως θα άρω τη δήλωση κι επιθυμία για δωρεά των οργάνων μου.

αθεόφοβος είπε...

Δηλαδή θες να πεις ότι δεν θα είναι ένα ιδιωτικό κέντρο που θα ρυθμίζει το ποιος θα γίνεται λήπτης με βάση δικά του κριτήρια; Ένα ΝΠΙΔ θα μπορεί ένα έχει εθνική λίστα αναμονής;

Ακριβώς αυτό λέω.
Τη λίστα αναμονής θα την έχει το κέντρο και τα μοσχεύματα, όπως και τώρα, θα διατίθενται ανάλογα με την σειρά και την ιστοσυμβατότητα των ασθενών.
Αντί δηλαδή να λαμβάνονται τα μοσχεύματα στα Χανιά και να αρχίζει η διασπορά τους άλλο στην Αθήνα, άλλο στην Πάτρα και άλλο στην Θεσσαλονίκη όλα θα πηγαίνουν στο κέντρο αυτό το οποίο θα τα διαθέτει στις κλινικές του.
Το ΝΠΙΔ επιλέγεται προφανώς γιατί δεν δεσμεύεται από το δημόσιο λογιστικό και τον νόμο του ΕΣΥ και τις δυσλειτουργίες του αλλά και από το μισθολόγιο του ΕΣΥ.
Προφανώς, χωρίς να το λέει, για να προσελκύσει το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί ένα τέτοιο κέντρο και από το εξωτερικό(γι΄ αυτό και το ονομάζει Διεθνές), οι αμοιβές των γιατρών του δεν μπορεί να είναι με τις αμοιβές του σημερινού ΕΣΥ αλλά συγκρίσιμες με τα διεθνή στάνταρ.
Ότι συμβαίνει δηλαδή με το Ωνάσειο σήμερα.
Ιδιωτικό κέντρο δεν είναι εύκολο να υπάρξει γιατί το κόστος ενός τέτοιου κέντρου είναι τεράστιο οπότε για να έχει και κέρδος, η νοσηλεία σε αυτό θα είναι απαγορευτική και όσοι θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν θα τους ήταν πιο εύκολο και πιο οικονομικό να πάνε στο εξωτερικό που πιο εύκολα βρίσκεις μόσχευμα.
Η ιδέα της ύπαρξης ΕΝΟΣ και καλού κέντρου στην Ελλάδα και για το μέγεθος της ως χώρας, δεν είναι λάθος.
Οι αντιρρήσεις βασικά προέρχονται από αυτούς που δεν θέλουν να αφήσουν το νοσοκομείο τους ή την πόλη τους πχ την Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα όπου είναι αφεντικά και να έρθουν στην Αθήνα και να βρεθούν κάτω από μια συλλογικότερη ηγεσία και με δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι, ρε φίλε, αθεόφοβε. Εγώ λέω ότι ένα ΝΠΙΔ θα ελέγχει ευκολότερα τη λύση, όπως ακριβώς παρακάμπτουμε τη σειρά προτεραιότητας-ραντεβού στα νοσοκομεία για εξετάσεις. Ή αλλιώς πώς διασφαλίζουμε την αξιοπιστία της λίστας αναμονής;

Μα, αν είναι να υπάρξει ένα ιδιωτικό κέντρο, πώς μου διασφαλίζεις ότι δε θα υπάρξει άλλο; Ωνάσεια υπάρχουν πολλά, ξέρεις, (βλ. νοσοκομεία και κλινικές) και το κόστος παροχής υπηρεσιών είναι τόσο υψηλκό που ικανοποιεί μόνο αστούς και ανώτερα μεσαία στρώματα. Αυτό θέλουμε για τις μεταμοσχεύσεις;

Από την άλλη συγχέεις το νοσοκομείο με τα Κέντρο Μοσχευμάτων. Το Κέντρο υπάρχει και είναι ένα. Το νέο Κέντρο δε θα κάνει μεταμοσχεύσεις, αλλά θα διαχειρίζεται τα μοσχεύματα.

αθεόφοβος είπε...

Μου φαίνεται ότι δεν διαβάζεις με προσοχή τα σχόλια που σου έγραψα.
1-Άλλο πράγμα ένα ιδιωτικό κέντρο και άλλο ένα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
2-Άλλο πράγμα ο ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ) που ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ που θα πάει το μόσχευμα και δεν αλλάζει σε τίποτα η λειτουργία του, και άλλο πράγμα η κλινική που θα γίνει η μεταμόσχευση. Απλά δεν θα είναι διάσπαρτες και θα είναι σε ένα μέρος
3-Το Ωνάσειο είναι ένα, δεν είναι ιδιωτική κλινική, είναι ΜΗ κερδοσκοπικό κοινωφελές ίδρυμα, δέχεται όλα τα ταμεία και τους απόρους και μόνο αν θέλεις βελτίωση θέσεως θα πληρώσεις την διαφορά από την τσέπη σου,όπως γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία.
4-Γράφεις:
Το νέο Κέντρο δε θα κάνει μεταμοσχεύσεις, αλλά θα διαχειρίζεται τα μοσχεύματα.
Είναι λάθος.
Στο ξαναέγραψα ότι το προσχέδιο προβλέπει:
Ότι θα εγκατασταθούν οι νομίμως λειτουργούσες μονάδες μεταμόσχευσης σε νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα ενσωματωθούν εντός προθεσμίας πέντε ετών στο Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο.
Επίσης, μονάδες μεταμόσχευσης, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα σε κοινωφελή και ΜΗ κερδοσκοπικά Νοσοκομεία ΝΠΙΔ, εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, δύνανται να ενσωματωθούν στο Διεθνές Μεταμοσχευτικό Κέντρο.»
Αλλωστε και γι΄ αυτό το λόγο στο προσχέδιο προβλέπεται ότι:
..θα στεγαστεί στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιο Ανάργυροι» και για τον σκοπό αυτό διατίθενται ΕΚΑΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΛΙΝΕΣ του Νοσοκομείου.
Ελπίζω τώρα πια να κατάλαβες πως έχουν τα πράγματα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η αλήθεια είναι ότι λίγο ξέφυγα στο ζήτημα του αν θα κάνει ή όχι μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, από το δημοσίευμα -και όχι τη σύντομη περίληψη του προσχεδίου, που δεν είναι παρά μία απλή έκθεση πολιτικών ιδεών και όχι νομοσχέδιο με λεπτομέρειες κτλ- φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένα μη κρατικό -για σε καλύψει έναντι του "ιδιωτικού"- κέντρο θα διαχειρίζεται τα μοσχεύματα. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά η μορφή. ΝΠΙΔ σημαίνει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία και αυτό για μένα σημαίνει απομάκρυνση από το κράτος σε πρώτο βαθμό και σταδιακά πλήρη απελευθέρωση.

Δεν κάνω κάτι άλλο παρά να μεταφράζω πολιτικά την εξέλιξη αυτού που συζητείται και όχι τη μορφή που λέγεται -πιθανώς ουσιαστικά- ότι μπορεί να έχει στην αρχή. Και η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις πολιτικές επιλογές -όπως διαφαίνονται και από άλλα θέματα- ουσιαστικά κάνει λόγο για σταδιακή απομάκρυνση της μεταμόσχευσης και διαχείρισης των μοσχευμάτων από το κράτος και την ασφάλεια που αυτό παρέχει.

Προτείνω να διαβάσεις πίσω από τις λέξεις με πολιτική κρίση όσα γράφονται στο συνδεόμενο άρθρο.

patsiouri είπε...

Εγώ το έχω κάνει ήδη.
Εχω εξουσιοδοτήσει τα δικά μου πρόσωπα, αν ο μη γένοιτο μου συμβεί κάτι, να ψάξουν μέσω ίντερνετ να βρουν αποδέκτη...

αθεόφοβος είπε...

Επειδή έχω μπροστά μου και διάβασα όλη την ειδησεογραφία του ΒΗΜΑΤΟΣ της Κυριακής για το θέμα και επειδή γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα σχετικά, διαβάζω πίσω από τις γραμμές και καταλαβαίνω ποιοί και γιατί αντιδρούν.
Με δύο κουβέντες.
Ως ΝΠΙΔ λειτουργούσαν μέχρι την εφαρμογή του ΕΣΥ τα περισσότερα και μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσ/νίκης όπως έγραψα στο πρώτο σχόλιο.
Είχε πχ ο Ευγγελισμός ή το Θεαγένειο καμία σχέση με ιδιωτική κλινική;
Η επιλογή της μορφής του ΝΠΙΔ τόνισα ότι προφανώς οφείλεται στο ότι έτσι,όπως γίνεται και στο Ωνάσειο,μπορεί να δώσει στους γιατρούς μισθούς πολύ μεγαλύτερους από το ΕΣΥ.
Όποιος πιστεύει ότι ακρως εξιδικευμένοι χειρουργοί, σαν πχ τον Τζάκη, θα φύγουν από το Μαϊαμι για να έρθουν να δουλέψουν με 2000-2500 ευρώ το μήνα εδώ είναι βαθειά νυχτωμένος.
Γράφεις:
... σταδιακή απομάκρυνση της μεταμόσχευσης και διαχείρισης των μοσχευμάτων από το κράτος και την ασφάλεια που αυτό παρέχει.
Από ποιούς νομίζεις ότι αποτελείται ο ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων )που κάνει αυτή την διαχείρηση των μοσχευμάτων;
Από την θεία μου την Κατίνα και τον περιπτερά της γειτονιάς μου;
Απλά από τους ίδιους γιατρούς που δουλεύουν στις μεταμοσχεύσεις.

Έχω γράψει τις λογικές αντιρρήσεις μου στο νομοσχέδιο στο πρώτο σχόλιο.

Τέλος για το σχόλιο που λέει ότι:
Εχω εξουσιοδοτήσει τα δικά μου πρόσωπα, αν ο μη γένοιτο μου συμβεί κάτι, να ψάξουν μέσω ίντερνετ να βρουν αποδέκτη...

Δυστυχώς θα ψάχνουν μέχρι την Δευτέρα Παρουσία και τελικά δεν θα τον βρούν.
Για ένα απλό λόγο.
Και να θέλω να σου δώσω πχ το νεφρό μου υπάρχει μια βασική προϋπόθεση που λέγεται ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ.
Αδέλφια ακόμη μεταξύ τους και δεν μπορούν να δώσουν αρκετές φορές ο ένας στον άλλο.
Αυτή δεν μπορείς να την βρείς μέσω ιντερνέτ!
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει ένα σχετικό ποστ που είχα γράψει πριν 2 χρόνια για το θέμα και τις μυθολογίες που υπάρχουν σχετικά με αυτό, εδώ:
http://atheofobos.blogspot.com/2006/06/blog-post_09.html

Ανώνυμος είπε...

αυτό δεν είδαμε μέχρι τώρα, καιρός να το δούμε!!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πατσιούρη, δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα, καλή μου, να διαχιριστεί σήμερα μέσω διαδικτύου. Χρειάζεται άλλες μεθόδους πο μόνο ένα Εθνικό Κέντρο μπορεί να τις παράσχει.

Κομμούνι, όταν όλα ξεπουλιούνται στη νεοφιλελεύθερη προοπτική, γιατί όχι και το ίδιο το σώμα σε τελική ανάλυση; Όταν όλα γίνονται για μερικά "δημοκρατικά" συμφέροντα γιατί όχι και τούτο;

Αθεόφοβε, το εν λόγω post το είχα δει κι εγώ και το θυμάμαι καλά (άσε που το διάβασα πριν σηκώσω το δικό μου). Βέβαια, άλλες οι ανάγκες γραφής τότε κι άλλες σήμερα. Το Ωνάσειο που κάποιοι παρουσιάζουν ως ίδαλμα είναι ένα πολύ καλό ιδιωτικό κέντρο (που έχει συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία). Ωστόσο, όλα τα ΝΠΙΔ δεν είναι σαν το Ωνάσειο.

Το θέμα που εγώ λέω είναι ότι πολιτικά ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης για τις μεταμοσχεύσεις (αυτό κρύβεται πίσω από τις λέξεις). Δε θα γίνει αύριο, αλλά ο δρόμος έχει χαραχθεί και σχεδιαστεί. Εξάλλου, σε μία κυβέρνηση που ουδέποτε δε νοιάστηκε για το κοινωνικό συμφέρον, αλλά μόνο για το ίδιον "δημοκρατικό" -προσωπικό και οικονομικό- ορισμένων, για μία κυβέρνηση που καλλιεργεί τον ατομισμό όσο καμία άλλη, δεν κάνει εντύπωση μία τέτοια δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης.

ShareThis