το πολιτικό προφίλ των bloggers στην Ελλάδα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα τα αποτελέσματα της έρευνας της VPRC σχετικά με το πολιτικό προφίλ των bloggers στην Ελλάδα. Στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση των πολιτικών διαστάσεων του μπλόγκινγκ, η συγκρότηση μιας σειράς πολιτικοκοινωνικών δεικτών (δείκτες οικονομικού φιλελευθερισμού, ιδεολογικών αξιών, πολιτισμικού φιλελευθερισμού, ατομικισμού), καθώς και η διερεύνηση της συνεκτικότητας των πολιτικών απόψεων των μπλόγκερ. Τα αποτελέσματα δεν μπορώ να πω ότι μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Μετά από λίγα χρόνια στα ιστολόγια, είχα την ευκαιρία πολλάκις να σχολιάσω αυτό το προφίλ, που τώρα έρχεται να αποδειχθεί με στατιστική έρευνα.
Αν και ένα μεγάλο μέρος των μπλόγκερ θεωρεί ότι κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, η σχέση των αντίστοιχων πολιτικών φορέων με το μπλόγκινγκ δεν φαίνεται να έχει ακόμα αποσαφηνισθεί. Παράλληλα, η εμφάνιση μιας ιδιάζουσας πολιτικοποίησης που κινείται έξω από τους υπαρκτούς πολιτικούς χώρους και αφορά τη σχετική πλειοψηφία των μπλόγκερ, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στο χώρο του δημόσιου διαλόγου όσο και στις διαδικασίες ανάδειξης νέων δημόσιων διανοούμενων.
Σύμφωνα με την περίληψη των αποτελεσμάτων οι Έλληνες bloggers είναι άνδρες, ανώτερης μόρφωσης, μάλλον εξασφαλισμένης κοινωνικής ένταξης, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και φοιτητές, με ενδιαφέρον για την πολιτική, με υψηλό δείκτη παρακολούθησης της δημόσιας σφαίρας, δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας και την ποιότητα της πολιτικής ενημέρωσης που παρέχεται σήμερα στην Ελλάδα, ενεργοποιημένοι, ωστόσο, κοινωνικά πολίτες, αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη φυσιογνωμία των bloggers στην Ελλάδα του 2008. Χαρακτηριστικές είναι οι πολιτικές τους απαντήσεις για την ποιότητα της δημοκρατίας, της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ[1].
Οι περισσότεροι ιστολόγοι δημιούργησαν το blog τους για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος σημειώνει πως χρησιμοποιεί τη δεοντολογία και υποσημειώνει την πηγή με link ή ως παραπομπή. Φυσικά αυτό οφείλεται και στην ευχρηστία των συνδέσεων και των παραπομπών, αλλά κυρίως στο μορφωτικό επίπεδο και την αναγνώριση της αναγνώρισης της άποψης κάποιου και της ανάγκης για αποδείξεις. Σημαντικό αναλόγως είναι ότι πολύ σημαντικό μέρος, σπεύδει να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της παραπεμπόμενης πηγής. Χωρίς να προκαλεί εντύπωση, οι περισσότεροι bloggers τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο, με πολύ μικρή εξαίρεση.
Σύμφωνα με το Χριστόφορο Βερναρδάκη οι ενδείξεις που προκύπτουν οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι αλλαγές που εγκυμονούνται στην ελληνική κοινωνία θα είναι στα επόμενα χρόνια βαθύτατες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βαγγέλης Χωραφάς που τονίζει ότι το μπλόγκινγκ ως φαινόμενο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η εξέλιξή του θα καθορισθεί από τη φύση της συνειδητής συλλογικής ζωής αυτής της περιόδου, σε συνδυασμό με τις υλικές μορφές και διαδικασίες μέσα από τις οποίες μεταδίδονται οι ιδέες των κοινωνικών υποκειμένων - δηλαδή, τα επικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν στη σκέψη να έχει μια κοινωνική υπόσταση. Ομοίως και ο Ντάνιελ Ντρέζνερπου σημειώνει ότι το διαδίκτυο συνέβαλε και αυτό στην αναγέννηση του δημόσιου διανοούμενου. Ο κατακλυσμός των διαδικτυακών δημοσιεύσεων, των πόντκαστ, των βίντεο μπλογκ διαλόγου (diavlog), και κυρίως των ιστολογίων ή μπλογκ, έχει δώσει τη δυνατότητα στους δημόσιους διανοούμενους να εκφράσουν τις ιδέες τους πέρα από τα στενά όρια των υψηλού κύρους στηλών γνώμης και της τηλεόρασης[2].
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί και από αυτήν την πλευρά, ότι μια βασική διαίρεση που χαρακτηρίζει τη σημερινή ελληνική κοινωνία εντοπίζεται μεταξύ ενός «νέου κοινωνικού σώματος» και ενός «παλαιού κοινωνικού σώματος». Η διαίρεση αυτή δεν παραπέμπει απλώς (αν και την εμπεριέχει) σε μια διάκριση «ηλικίας» ή «τεχνολογικών - ιντερνετικών δεξιοτήτων» ή ακόμα και μορφών ένταξης στον εργασιακό τομέα. Είναι, επιπλέον, μια διαίρεση σε βασικούς ιδεολογικούς και αξιακούς προσανατολισμούς, σε τρόπους και μορφές αξιολόγησης του δημόσιου χώρου και των κεντρικών πολιτικών επιλογών, σε τρόπους πολιτικής συμμετοχής και παρέμβασης στη δημόσια σφαίρα.
Το blogging αποτελεί για την κοινωνική αυτή ομάδα τρία πράγματα, τρόπο έκφρασης, μορφή πολιτικής συμμετοχής και χώρο δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων. Εμφανίζεται να υποκαθιστά την «παλαιότερη» συμμετοχική πρακτική της κομματικής (πολιτικής) στράτευσης, από μεγάλο δε μέρος του πληθυσμού αυτού (44%) εκφράζεται η άποψη ότι τα blogs έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το κοινωνικο-πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιστεύεται, επίσης, ότι στο μέλλον θα έχουν τη δύναμη να προκαλούν μαζικές κοινωνικές κινητοποιήσεις (34%) και να αποτελούν το κύριο μέσο αντικειμενικής πολιτικής ενημέρωσης (21%)[3].

[1] Πηγή: VPRC.
[2] Πηγή: Monthly Review.
[3] Πηγή: VPRC.

39 έκριναν :

akrat είπε...

εμένα που με έχωσαν καλέ???
αχα ΕΔΗΚ είμαι....
που τους θυμήθηκα θα μου πεις...
φέτος στο Πολυτεχνείο παρέλασαν καμμιά 50αριά... της νεολαίας...
θα πρέπει να ήταν κάτι παιδιά πολιτευτών...

Φιλαλήθης είπε...

Ξέρεις τι λέω εγώ;Οτι όποιος έχει "blog" ,ένα βήμα για να λέει ότι του γουστάρει(η επιτομή της ελευθερίας δηλαδή)και όπου του προέκυψε μάλλον κατά λάθος ,σαν εξ ουρανού μάνα δηλαδή ,μπαίνει στο στόχαστρο οποιουδήποτε θελήσει να το βάλει σε καλούπια ,να το clubοποιήσει ,να του βάλει νόμους και περιορισμούς έστω και με το δήθεν επιχείρημα της αυτορύθμισης ,να το μπουλουκιάσει και να το καταγράψει είτε με δημοσκοπήσεις είτε με βομβαρδιστικές όσο και πομπώδης αναφορές από τηλεοράσεως.
Μπορεί να κάνω λάθος και μάλλον η πρόθεση του συγκεκριμένου στατιστικολόγου είναι καλοπροαίρετη...μα δεν είναι πάντα έτσι!Διότι μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν να καταγράψει τι σκέφτεται κάποιος μια συγκεκριμένη στιγμή ,αφού μπορεί άμα του γουστάρει να σκεφτεί κάτι διαφορετικό(είπαμε αυτή η αίσθηση ελευθερίας)και αυτό διότι έτσι του γουστάρει!και έτσι ασφαλώς να καταγράψει-καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα!
Καλά χριστούγεννα φίλε μου!!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λες, akrat; Πάντως κι εγώ είχα πάρει μέρος στην έρευνα αυτή.

Φιλαλήθη, αν εξετάσεις αναλυτικά την ίδια την έρευνα θα παρατηρήσεις ότι οι απαντήσεις αλληλοεπιβεβαιώνονται (όπως πρέπει κιόλας) σε γενικές γραμμές. Από εμπειρική παρατήρηση μπορώ να επιβεβαιώσω όσα διάβασα στην έρευνα.

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

Θα ‘θελα…

…ετούτες τις άγιες μέρες ευχές μόνο να μοιράζεστε. Ευχές για υγεία, ευτυχία και για κάθε τι μικρό που μεγάλους θα σας κάνει να αισθάνεστε, πλημμυρισμένους να σας βρει από την συνείδηση της ζωής που θα γεννηθεί και απ’ το θαύμα της που μόνο για τον καθένα μας θα γίνει απόδειξη ότι υπάρχουμε…

Καλές Γιορτές…

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά να περνάς, Βασιλικούλα, με υγέια κι ευτυχία.

Ανώνυμος είπε...

το πιστεύω, το να κτυπάς τα πλήκτρα, μπορεί να γίνει ένα βήμα για νέου τύπου συλλογικότητες, φτάνει να υπάρχει ο στόχος
Χρόνια καλά!

Mandalore είπε...

Μπράβο μας, εις ανώτερα κτλπ.

Έχουμε μια τάση να ευλογάμε τα γένια μας ή νομίζω? (Σχολίασε ο εγκάθετος :-Ρ )


υγ : Σόρρυ που δεν απάντησα το Σάββατο το πρωι, η κραιπάλη της πρωιγούμενης μέρας δεν μου το επέτρεψε (συχνό φαινόμενο το Σάββατο πρωί)

Όποια άλλη μέρα μεσα στη βδομάδα μπορείς κατα πρωι μεριά, πες μου και σε 15' είμαι εκεί.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κομμούνι, δεν εμπιστεύονται τέτοιες συλλογικότηες, αν και κατά καιρούς έδειξαν ότι συντηρούν τουλάχιστον μία τέτοια δυναμική. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο όμως.

Mandalore, γιατί επαινούμε τα γένια μας; Αν θες μπορούμε πολύ απλά να κρίνουμε ότι ή το δέιγμα είναι μικρό (κάτι που ο αριθμός δέιχνει ότι δεν ισχύειστατιστικά) ή ότι με τα blogs ασχολούνται άτομα με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, τουλάχιστον ως προς το πληκτρολογείν. Η μόρφωση, αλλά και η πολιτική τοποθέτηση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο είναι ομίζω μπειερικά επιβεβαιωμένη.

Ανώνυμος είπε...

δείμο
ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει στην ανακολουθία αυτών που δηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική (76%) την ώρα που τα πολιτικά μπλογκς αλλά και οι σχολιαστές τους δεν ξεπερνούν το 20%-25%!
Προσωπική άποψη η οποία όμως επιβεβαιώνεται εν μέρει από το γεγονός ότι σε δείγμα 243 ερωτηθέντων της συγκεκριμένης έρευνας μόνο οι 42 ονόμασαν το μπλογκ τους πολιτικού ενδιαφέροντος

Και βέβαια μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 64%, απάντησαν σε σχετική ερώτηση ότι οι απόψεις που εκφράζονται στα μπλογκς είναι αληθινές!!
Φαίνεται ότι οι δικτυακές περσόνες πείθουν μεγάλο ποσοστό αναγνωστών

Αυτό που με ανησυχεί πάντως είναι οτι από το δείγμα των μπλογκερς που ρωτήθηκαν , οι οποίοι κατά τα άλλα είναι -κατά γενική ομολογία- άτομα με ιδιαίτερη ( πάνω από τον μέσο όρο) αντίληψη, αυτοί που απάντησαν ότι διαφωνούν απόλυτα με την θανατική ποινή δεν ξεπέρασαν το 58%!!!!!!!!!
Δηλαδή
άντε καληνύχτα και καλά κρασά

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, κι εμένα με έκαναν μερικά να απορήσω. Ωστόσο, ο αυτοπροσδιορισμός του τι με εκφράζει σε ένα blog δε σημαίνει ότι παύουν να είναι ορισμένα πολιτικά. Γνωριζουμε ιστολόγια που αυτοχαρακτηρίζονται γενικού ενδιαφέροντος, αλλά η πολιτική κριτική είναι σταθερά στη θεματολογία τους ή συχνά συμμετέχουν σε καθαρά πολιτικές συζητήσεις.

Σχετικά με τα ψέματα ή όχι στο διαδίκτυο είναι μία μεγάλη συζήτηση και χρονοβόρα. Οι ερμηνείες που δίδονται είναι δύο: ή αυτή που εσύ έθεσες, όποι οι περσόνες πείθουν ως αληθινοί χαρακτήρες. Ή, από την άλλη, ότι απαντώντας ο καθένας κρίνοντας εξ ιδίων -όπως είθισται σε όλες τις δημοσκοπήσεις κι ανάλογες μελέτες- βγάζουμε το γενικό συμπέρασμα. Σε αυτή τη λογική απλά οι περσόνες εκμηδενίζονται θεωρούμενες πολύ λίγες και άρα ασήμαντες λόγου.

Πάντως κι εγώ θεωρώ ότι παρά τα στραβά, όσοι εκτίθενται σταθερά στο διαδίκτυο αποκαλύπτονται και άρα οσονούπω αποδεικνύεται αν είναι ψεύτες ή όχι. Πιστεύω -τουλάχιστον σε όσα εγώ παρακολουθώ- ότι γενικώς εκφράζεται η αληθινή τους άποψη με τα δικά της κίνητρα και συμφέροντα κάθε προσωπικότητα blogger.

Ανώνυμος είπε...

Καλά , αυτό για τις "ελάχιστες αριθμητικά περσόνες" που λες, ας το αφήσουμε στην άκρη γιατί θα πάει μακριά η κουβέντα.
Το 78% αυτών που θεωρούν σκοπό ενός μπλογκ την "έκφραση απόψεων και ιδεών" ( κάτι σαν τις εκθέσεις που γράφαν στα σχολεία δηλαδή)σε σχέση με το λυπηρό ποσοστό του 8% που βλέπουν ως σκοπό την "ενημέρωση", πως το κρίνεις?
Και το ρωτώ γιατί εκφράζονται και απόψεις που ονοματίζουν το μπλογκιγκ σαν ένα νέο μέσο ενημέρωσης ικανό μάλιστα να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών ΜΜΕ!
Κοίταξε, όσο περισσότερο μελετώ τα αποτελέσματα της έρευνας τόσο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ΚΑΙ εδώ σε τούτο το χωριό τα αποτελέσματα είναι κάτι σαν τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά με 5 μονάδες και καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κωστάκη Καραμανλή :))

[Πάντως ενημερωτικά ο Αλέξανδρος και το σινάφι του το χουν ρίξει στο φεις μπουκ , και αυτό δείχνει την πτώση του ενδιαφέροντος των ασχολούμενων με το διαδίκτυο για τα μπλογκς! Και αυτό είναι πλέον εύκολα ορατό από τον αριθμό των ενεργών μπλογκερς και των επισκέψεων που καταγράφουν σε καθημερινή βάση ( τα τριψήφια νούμερα αποτελούν παρελθόν για τους περισσότερους)
Έκπληξη μου προκαλεί επίσης η επάνοδο των φόρουμ στην χρυσή εποχή της προηγούμενης 5ετίας από άποψη μελών , επάνοδο που εμφανίζει κάποια δυναμική η οποία μας είχε λείψει τα τελευταία 2 χρόνια. Τα δύο θαλασσινά φόρουμ που με αφορούν φτάσαν αισίως στα +7000 μέλη απ τα οποία τα 500-600 είναι ενεργά σε καθημερινή βάση ]

Ανώνυμος είπε...

δείμο
κάνε κάτι γιατί το μπλογκ "βάρυνε" και δεν "ανοίγει" με τίποτα

Ανώνυμος είπε...

Αν και δε δίνω τεράστια βαρύτητα στην κατηγοριοποίηση γενικότερα και του στατιστικού είδους ειδικότερα, πέρασα να σου αφήσω την καλησπέρα μου και τις ευχές μου για τις γιορτινές ημέρες, αγαπητέ Δήμο. Να περάσετε όμορφα και ξεκούραστα, σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς. Καλό σου βράδυ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, πράγματι το όνειρο μιας ηλεκτρονικής επανάστασης, μιας επανάστασης που θα ξεκινά από τα ιστολόγια, είναι διαδεδομένη και τη βλέπουμε συχνά πυκνά. Είναι ένα όνειρο, ένα όραμα που κρύβει απλά κρυφές ελπίδες για αλλαγή της κοινωνίας. Δεν αποτελεί απολίτικη θέση. Μάλλον αριστερή και ελαφρώς αποϊδεολογικοποιημένη είναι. Εξάλλου, μην ξεχνάς τις ηλικίες.

Σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό έχουμε να κάνουμε με ελληνική δικομματική ιδιαιτερότητα, για την οποία αμφιβάλλω αν σταθμίζει τίποτα. Μάλλον, μπαίνει ως ερώτημα για να είναι καλλυμένες οι εταιρείες ακι με τα δύο κόμματα. Οπότε επ' αυτού δε βλέπω κάποια σύγκριση.

Σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερο, ειδικά από τη στιγμή που δεν επιτρέπουν να εκθέσεις τόσο σημαντικά τις θέσεις σου. Τα fora ίσως επανεμφανίζονται κυρίως επειδή δεν περιλαμβάνουν κάποια ανάλυση, κάποια λεπτομερή συζήτηση όπως απαιτείται στα ιστολόγια. Εξάλλου, τα blogs είναι πιο απαιτητικά και εκθέτουν περισσότερο ένα άτομο.

Θαλασσάκι, ανταποδίδω. Οι κατηγοριοποίησεις υπάρχουν από μόνες τους. Αφήνουν μεν έξω πολλά ποιοτικά στοιχεία της κάθε προσωπικότητας και απλά παρουσιάζουν τα κοινά σημεία μέσα από τις δικές μας απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους...

Suspect είπε...

δεν μπορω να παρω στα σοβαρα αυτες τις ερευνες.
Δειμε, αν εχεις λιγο χρονο, εχω γραψει για τα μπλογκζ εδω:
http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2008/09/blog-xa-action-xaxa-day-moyaxaxaxa.html

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τσοπάνη μου, χρόνια σου πολλά, καλά να περάσεις.

Ύποπτε, είδα το σχετικό άρθρο σου. Γενικά δε διαφωνώ μαζί σου. Σίγουρα το ιστολογείν είναι ένας διαδραστικός καναπές με χαρακτηριστικά καφενείου και απέχει παρασάγγης από την έννοια του κινήματος. Το έχω γράψει πολλές φορές. Το ιδιαίτερο που το προτιμούν πολλοί είναι ότι δίνει μία ευκαιρία να εκφραστεί κάποιος και να επικοινωνήσει με κόσμο είτε αυτό το πούμε σχολιασμό σε κοινωνικά-πολιτικά θέματα είτε σε ενημέρωση. Την έρευνα -όπως φαίνεται- την αποδέχομαι. Παρουσιάζει τα κοινά χαρακτηριστικά μίας κοινωνικής ομάδας και ως τέοτια πρέπει να τη δούμε. Εξάλλου, η στατιστική δεν κάνει κάτι άλλο παρά να ελέγχει τα κοινά σημεία και να τα αριθμοποιεί. Το μόνο μειονέκτημα είναι πώς δεν υπάρχει εμπειρία ώστε με κάποιο τροπο να σταθμιστούν οι τυχούσες ιδιαιτερότητες που οφέιλονται υκρίως στην προσωπικότητα των ερωτωμένων.

indictos είπε...

Έχω να κάνω Δείμο πολλές παρατηρήσεις αλλά θα ξεκινήσω από το βασικό. Επειδή μεγάλος αριθμός bloggers ειδικά της πρώτης και δεύτερης γενιάς (από τέλη 2004 και κυρίως του 2006) προέρχονται από forums και από chat rooms όπου οι έννοιες Άτομο-Περσόνα και Αλήθεια-υποκειμενική Αλήθεια-ψέμα είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες, δεν νομίζω ότι καμία έρευνα είναι αξιόπιστη (ώς προς την αλήθεια των απαντήσεων εννοώ).
Η υψηλή δημοφιλία ας πούμε των Ακροδεξιών, εθνικιστικών ή χριστιανικών μπλόγκς, δεν επιβεβαιώνει το "Αριστερό προφίλ" των μπλόγκερς της έρευνας.
Μιά άλλη απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι ρίχνοντας μιά ματιά στις 50 πρώτες σε χιτς Ιστοσελίδες, βλέπουμε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εμφανίζονται τα λεγόμενα "ενημερωτικά μπλογκς" που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με "Ενημερωτικές εκπομπές" της Τι Βι ή των διάφορων σκανδαλοθηρικών εντύπων, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι χοντρικά μέσα ή έξω από την μπλογκόσφαιρα οι ίδιου τύπου άνθρωποι "ανεβάζουν" ψηλά την ίδιου τύπου δημοσιογραφία.
Ως προς την διασταύρωση πηγών απλά να θυμίσω τα διάφορα hoax που πέρασαν αμάσητα στην μπλογκόσφαιρα πολλές μάλιστα φορές, από εκκλήσεις για αιμοπετάλια (που την πάτησα και εγώ γιατί ανέβασα την "έκκληση" και με βρήκε ο άνθρωπος και με το δίκιο του με "έχεσε" γιατί ήταν φάρσα) μέχρι το περίφημο σκυλάκι της έκθεσης στην Ισπανία.
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Δεν το κάνω τώρα αλλά ένας δημόσιος διάλογος νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

δείμε
το παραπάνω σχόλιο του @indictos με ωθεί να συμπληρώσω, στην τοποθέτηση μου περί της αναξιοπιστίας της έρευνας, κι ακόμη μία παράμετρο η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο
Αυτήν της αθρόας (τον τελευταίο χρόνο) εισόδου στην μπλογκόσφαιρα των "επαγγελματικών ιστοσελίδων" οι οποίες κάθονται πάνω σε πλατφόρμα ιστότοπων-μπλογκς και αλιώνουν σε ανάλογες έρευνες σημαντικά την φυσιογνωμία αλλά και τα χαρακτηριστικά του Έλληνα μπλογκερ.
( πχ από τους πρώτους 50 πιο δημοφιλείς δικτυακούς τόπους που εμφανίζονται σε ανάλογες λίστες, ανάθεμα κι αν οι 2-3 είναι μπλογκς. Και βέβαια κάθε άλλο παρά μπλογκερς είναι και οι πλειοψηφία των σχολιαστών που συχνάζουν σαν Γ ή Δ ή "ο Θανάσης με τα ψηλά ρεβέρ" εκεί μέσα!)

ritsmas είπε...

Ας μεινουμε στα χρόνια πολλά των ημερών, οι αναλυσεις επονται....φιλια και ολα καλα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίνδικτε, η δημοφιλή -όπως τη λες- είναι ουσιαστικά η επισκεψιμότητά τους, η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες (όπως οι δικές μας επισκέψεις για να γελάσουμε ή να μαλώσουμε, αλλά και μέρος της πραγματικής κοινωνίας). Πιστεύω ότι καταγράφεται αυτή η θέση. Εξάλλου, οφείλουμε να εξετάσουμε εντέλει πόσα είναι αυτά τα ιστολόγια και τι αναλογία έχουν (αυτό έκανε η έρευνα). Για το ζήτημα της αλήθειας, τι να πω: είναι ουσιαστικά ό,τι ισχύει στην ίδια της κοινωνία.

Η κακεντρέχεια είναι αληθινά ένα πρόβλημα και τούτο βέβαια της ίδιας της κοινωνίας και της ευπιστίας μας. Κι εγώ την πάτησα με αιμοπετάλια και μία φορά μου ήρθε τέτοιο στο Δημαρχείο -το βρήκε μία κοπέλα σε bogs, όπου ευτυχώς για λόγω της εμπειρίας μου πια την επιβεβαίωσα ως ψευδή ανακοίνωση. Αυτά όμως δε βλέπω γιατί να αναιρούν το πολιτικό προφίλ όπως διαμορφώνεται μέσα από πληθώρα ερωτήσεων. Τα ενημερωτικά ιστολόγια έχουν όντως πάντως σημαντική δημοφιλία-επισκεψιμότητα επειδή πρωτίστως τα επισκέπτονται όλοι (ακόμα και μη bloggers δημοσιογράφοι και πολιτικοί) ή γιατί όλοι μας τα παρακολουθούμε για να ενημερωθούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι ενημερωτικά, ούτε ότι όλοι έχουμε ενημερωτικά.

Σαφώς, η εταιρεία όφειλε να εξετάσει για λόγους στάθμισης όλες τις ενδείξεις επισκεψιμότητας και να δώσει μία καλύτερη εικόνα του προφίλ. Ωστόσο, η VPRC έμεινε μόνο στις απαντήσεις του ερωτηματολογίου -ένα χώρο μορφωμένων με την ευρεία έννοια (οι περισσότεροι πτυχιούχοι) και ευκατάστατων -τουλάχιστον) και δεν προχώρησε σε γενικότερη ανάλυση της εικόνας και της απήχησης των ιστολογίων στην κοινωνία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπάρχει πάντα όμως και η πρόταση του ritsmas για συμφιλίωση λόγω των ημερών.

Καπετάνιε, όποιος εκθέτει απόψεις σε ιστολόγιο είναι blogger. Το κίνητρό του σαφώς και κάθε φορά διαφέρει. Πόσο όμως αλλάζει την εικόνα του μέσου blogger και τη διακυμάνσεις δημιουργεί, αυτό δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Χρειάζεται κι άλλη έρευνα ώστε να προχωρήσουμε σε συγκριτική μελέτη των μεταδεδομένων.

Η δική επισκεψιμότητα ξεπερνά τα 150 άτομα και τακτικά πλησιάζει τα 300 ημερησίως. Τι σημαίνει αυτό; Οι μελέτες μου έχουν ξεπεράσει τις 1000 θεάσεις. Αποτελώ τον μέσο blogger; Μάλλον είμαι ο μόνος που έχει μελέτες πρωτότυπες δικές του στον αέρα. Και τι διαφέρει αυτό;
Μου θυμίζει πάντως λίγο Νεύτωνα, η όλη διαφωνία. Διαφωνούμε όταν μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία αντίθετη επιστημονική άποψη, αλλά σκόρπιες ενδείξεις και μάλιστα αποκλειστικά εμπειρικές.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα δουλειά, αν και να πω την αλήθεια, στην έρευνα βρήκα και αρκετά …παραθυράκια!
Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία και χαρά στο σπίτι σου!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το Καπιταλιστικό Κομμούνι, αλλά και πάλι ένας blogger δεν μπορεί να χτυπήσει το σύστημα της παρακμής και της σήψης.

Έτσι και αλλιώς τις απόψεις τις γράφουμε για να κάνουμε το κέφι μας και όχι να φτιάξουμε κάποιο κίνημα.

Έχουμε πολύ καιρό για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει έντονη η κομματική ταυτότητα και δυστυχώς πολλόι blogger την προτάσσουν και μας οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Ο blogger πρέπει να είναι ανοιχτός στις απόψεις και τα πράγματα που διαμορφώνονται στην κοινωνία και μέσα απο την παιδεία και το λόγω του να μιλάει με όρους που να δίνουν νοήμα στην Ελληνική κοινωνία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αυτά τα παραθυράκια συζητάμε, N.Ago.

Παιδί της πλατείας, συμφωνούμε απολύτως. Άσε που είναι εξαιρετικά φουτουριστική -επιστημονική φαντασία- η ιδέα ενός ηλεκτρονικού κινήματος που θα πιέζει μία κυβέρνηση. Κρατώ με απόλυτη συμφωνία αυτό που τονίζεις στο τέλος: Ο blogger πρέπει να είναι ανοιχτός στις απόψεις και τα πράγματα που διαμορφώνονται στην κοινωνία και μέσα από την παιδεία και το λόγω του να μιλάει με όρους που να δίνουν νόημα στην Ελληνική κοινωνία.

vasikos metoxos είπε...

Για δες τι βγάζουν από τις απαντήσεις μας!!!

Καλά Χριστούγεννα Δείμο και κάθε ευτυχία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικέ μέτοχε, καλά σου Χριστούγεννα, γεμάτα υγεία. Πάντα δημιουργικός και κριτικός.

Ανώνυμος είπε...

Οσό συμφώνεις μάζι του

molemou είπε...

καλα χριστουγεννα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δείμο,
Χρόνια πολλά και καλά !
Καλές γιορτές νάχουμε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, molemou, αντεύχομαι με ευχές για δημιουργική διάθεση, κρίση αμφισβήτησης και πολλή χαρά κι ευτυχία.

une enfant gâtée είπε...

Καλώς σε βρήκα.
Και μιας που μπαινω αργά στην κουβέντα, να κάνω εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου;
Κι αν το blogging, δεν είναι τίποτα περισσότερο, παρα μια κατα το δυνατόν ακοπη αναγκη επικοινωνίας, που απλά κάνει χρήση μιας δωρεάν τεχνολογίας;
Αν απλά ξεκινάει απο την λογική του να ακούσεις, να διαβάσεις το διαφορετικό και καταλήγει σε μια απιστευτη σουπα του political correct;
Αν ξεκινάει από μια φιλοδοξία του συγγραφικού ταλέντου, του πηγαίου σαρκαστικού χιουμορ, που κάποια στιγμή θα αναγνωριστεί απο τους κυνηγούς κεφαλών(ο Πιτσιρίκος είναι η Σταχτοπουτα των blogs);
Αν είναι μια επιστοφή στην μοναδικότητα του καθενός, που παρασύρεται απο την αναγκη να ανήκεις στην αγέλη των επαναλαμβανόμενων τσιτάτων και αφορισμών;
Η στατιστικές αναπαράγουν τον μέσο πολίτη, τον μέσο καταναλωτή, τον μέσο blogger.
Και τελειωνει με την αλοτριωση του Ενος στον Μεσο.
Χρόνια Πολλά.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Περνώ βιαστικά, μόνο για να σου ευχηθώ κι εγώ καλέ μου, από καρδιάς τα καλύτερα! Υγεία κι αληθινή Αγάπη για σένα μα & για όλους τους αγαπημένους σου! Χρόνια καλά & πολλά!
Φιλιά

diva είπε...

Αν και ειλικρινά πιστεύω πως οι έρευνες και η μελέτη του φαινομένου , έχει κουράσει τους μπλόγκερς (αφήστε που το φαινόμενο εξελίσσεται γρηγορότερα από τους συμμετέχοντες)- θεωρώ κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας..αναμενόμενα.
Π.χ. το γεγονός πως οι περισσότεροι (τουλάχιστον από αυτούς που γράφουν και ομιλούν πολιτικά- συνειδητά) ανήκουν σε κόμματα εκτός του κυβερνώντος, είναι εύλογο
εφόσον το νετ δίνει βήμα όχι τόσο στον λόγο όσο στον αντίλογο,
άρα είναι λογική η εναντίωση στη δεξιά (τουλάχιστον πιο λογική και υπαρκτή από την υπεράσπιση της)
Όσο για το πώς τα κόμματα χειρίζονται τα social network ...
αυτό Δείμε μου είναι top θέμα του νέου έτους..
Όσα αναφέρονται στο ποστ σας όμως, σαφώς επισημαίνουν τις ενδείξεις οι οποίες..είναι ανησυχητικες..(ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι)


Χρόνια Πολλά
(και φλύαρα:-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Mon enfant gâtée, καλώς ήρθες στην παρέα μας. Πραγματικά όλοι αυτό κάνουμε. Έτσι, όμως και κάποιοι ασχολούμαστε με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Από αυτά ξεκινάμε. Ωστόσο, μία ιδιαιτερότητα είναι ακριβώς η μοναδικότητα του καθενός. Γιατί άραγε τόσοι αριστεροί βρήκαν έκφραση εδώ μέσα; Γιατί τόσοι ομοφυλόφιλοι και ποιητές; Επειδή πολύ απλά εδώ μέσα όλα ακούγονται, όλοι εκφράζονται σε μία κοινωνία που ακούει -παρά τις παρηχήσεις- και σχολιάζει.

Ηλιαχτίδα μου, ανταποδίδω τις ευχές για χρόνια πολλά, κριτική διάθεση και αμφισβήτηση για όσα σε περιστοιχίζουν.

diVa, συμφωνούμε στο ότι τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα προσπαθήσουν έντονα να εκμεταλλευτούν -ψηφοθηρικά ή κινηματικά ακόμα δεν ξέρουμε το social network. Αυτό πράγματι θα φανεί οσονούπω.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον αναμενόμενα αποτελέσματα παρ' ότι εμπειρικά έχω την αίσθηση ότι τα ακροδεξιά βλόγια είναι περισσότερα απ' όσα δείχνει η έρευνα...
Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα μιας μεγάλης και συνεχιζόμενης κουβέντας ως προς το πώς ένα ατομικότατο μέσο έκφρασης μπορεί (ή δεν μπορεί) να συμβάλλει στη διαμόρφωση / ενίσχυση συλλογικοτήτων.
Ψάχνοντας την απάντηση (μαζί με μερικές ακόμα), εύχομαι (σε σένα Δείμο και στους υπόλοιπους συναναγνώστες) ένα δημιουργικό και κριτικό 2009 (με υγεία, φυσικά)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Λάμπρο, μάλλον συμφωνούμε. Δεν έχω προχωρήσει ποτέ στην καταμέτρηση ακροδεξιών ιστολογίων ούτε και των υπολοίπων πολιτικών. Ωστόσο, είναι όπως λέει και η diVa αναμενόμενο αν σκεφτείς ότι όλοι αναζητούν τόπο να ασκήσουν αντικυβερνητική κριτική.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Το φαινόμενο "μπλογκινγκ" είναι πολυδιάστατο και δεν χωράει σε στατιστικές και πίνακες!

Οι μπλογκερς, όπως άλλωστε και όλη η κοινωνία μας, είμαστε επιρεπείς στην εύκολη και εκ του ασφαλούς ανέξοδη κριτική, και σπανίως μπαίνουμε στον κόπο να επεξεργαστούμε κάποιες λύσεις στα προβλήματα που διαρκώς καυτηριάζουμε.

Για να μην αναφερθώ και σ' ένα άλλο φαινόμενο που πολύ με ενοχλεί: μόλις βρούμε γκόμενο/α το κλείνουμε το ρημάδι...

Χρόνια πολλά φίλε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, χωρίς να συμφωνώ ότι δε χωράει το φαινόμενο σε στατιστικές πράγματι είμαστε επιρρεπείς στην ανέξοδη κριτική όπως όλη η ελληνική κοινωνία του καναπέ. Ωστόσο, διακρίνω το φόβο που βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις και κάθε άλλη σχετική έρευνα καθώς δε θέλουμε να ομαδοποιούμαστε.

Χρόνια πολλά και δημιουργικό το 2009.

ShareThis