Ζούγκλα η αγορά εργασίας

Στο παρελθόν τούτο το ιστολόγιο είχε ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και τη μαύρη εργασία και την οικονομική κρίση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νέα στοιχεία έρχονται πολύ απλά ακόμα μία φορά να αποδέιξουν τα ψέματα της δημοκρατικής τούτης κυβέρνησης. Έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έδειξε ότι έχουμε τον υψηλότερο χρόνο με βάση το νόμιμο ετήσιο ωράριο εργασίας[1] συμπεριλαμβανομένου και του συμβατικού χρόνου της εβδομαδιαίας εργασίας. Ωστόσο, ακόμα χειρότερα η έρευνα του Γ. Κουζή έδειξε ότι το 20% των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του έτους προχωρά και σε δεύτερη εργασία καθιστώντας. Όχι μόνο δηλαδή εργάζεται περισσότερες ώρας, αλλά κάνει και δεύτερη δουλειά, έτσι διαμορφώνεται και ένα ποσοστό ανασφάλιστων που υπολογίζεται στο 20-22% και το 84% εξ αυτών να εργάζεται ανασφάλιστο.

Από την άλλη, η επιδότηση της ανεργίας στη χώρας χαρακτηρίζεται και από χαμηλό ύψος και από μικρή διάρκεια[2]. Το κυριότερο ίσως θέμα είναι πως αυτά τα επιδόματα -και η επίσημη ανεργία κατά συνέπεια- αναφέρονται στο 70% των ευέλικτα εργαζομένων.

Μερικά ακόμα νούμερα αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση του ελληνικού εργατικού δυναμικού και τους ψεύτικους τίτλους που στολίζουν την ελληνική οικονομία. Οι προσωρινά απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 330.000, ενώ  270.000 είναι  οι μερικής απασχόλησης και 20.000 οι δανεικοί εργαζόμενοι. Από το 2004 και μετά οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας και μερική απασχόληση έχουν αυξηθεί κατά 74.000 και 27.000 αντιστοίχως, ενώ τα λεγόμενα μπλοκάκια αυξήθηκαν κατά 74%.


Και όλα αυτά όταν η κυβέρνηση προωθεί το ρουσφέτι ακόμα και στα ταμεία του ΟΑΕΔ τάζοντας ρουσφετολογικά θέσεις στο δημόσιο και τους δήμους. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της προς την εν μία νυκτί ψηφισθείσα τροπολογία τονίζοντας πώς:

Χωρίς διάλογο, τεκμηρίωση, αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, προωθείται για ψήφιση τροπολογία με την οποία αντλoύνται πόροι από τον ΟΑΕΔ χωρίς καν να ρωτηθούν οι φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών οι οποίοι χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ! Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες που καταρτίζονται πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ενίσχυση της απασχόλησης με γενναίους κρατικούς πόρους! Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που δυστυχώς συνεχίζει ν’ αυξάνεται πριν ακόμα περάσει στην πραγματική οικονομία η χρηματοπιστωτική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακά, ασαφή, απροσδιόριστα και ρουσφετολογικά μέτρα.

Μπαίνουμε, λοιπον, για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Όταν όνειρο κάθε σχεδόν Έλληνα είναι να δημοσιοϋπαλληλοποιηθεί, τότε αντιλαμβανόμαστε σε τι ρουσφέτι θα οδηγήσει η υλοποίηση αυτού του μέτρου, σε τι ταξίματα και τι εξαγορά ψήφων. Η χρηματοπιστωτική κρίση όμως δεν αντιμετωπίζεται με ρουσφετολογικά μέτρα ούτε με ευκαιριακές λύσεις.


[1] Οι Έλληνες εργάζονται 1820 ώρες έναντι 1690 της Ευρώπης των 15 και έναντι 1760 της Ευρώπης των 27 μελών.

[2] Οι Έλληνες άνεργοι επιδοτούνται στο 50% του κατυώτατου μισθού έναντι του 60-70% της Ευρώπης των 15. Η επιδότηση ισχύει για 12 μήνες όταν στην Ευρώπη αρχίζει από 18 μήνες και φτάνει ανάλογα τη χώρα την 5ετία ή και την ισοβιότητα.




23 έκριναν :

δ η μ ο λ ό γ ο ς είπε...

Καλησπέρα,
Εξαιρετικό post και πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Και φαντάσου οτι τα νούμερα που αναφέρεις είναι τα επίσημα ανακοινώσιμα στην Ε.Ε. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Σκέψου να λάβουμε υπόψιν και την ποιότητα της προσφερόμενης εργασίας, τις συνθήκες, τις αποδοχές κλπ. Γιατί μετά την ικανοποίηση της ανάγκης για εργασία ακολουθεί η ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία, με αξιοπρεπή μισθό κ.ο.κ. Εμείς ως λαός έχουμε αντιστρέψει (χρονικά τουλάχιστον) την πυραμίδα του Μάσλοου.
Η λέξη που περιγράφει καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση είναι η προτελευταία που χρησιμοποιείς. ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ. Η ελληνική πολιτική είναι ευκαιριακή και τυχοδιωκτική αναζήτηση του EL DORADO, της χρυσής γης...

kopria είπε...

Πολύ σωστά και εμπεριστατωμένα ομιλείς

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Και τι δεν είναι ζούγκλα πλέον στη χώρα μας...

Unknown είπε...

Να λέμε πάλι καλά που η (ευρεία) οικογένεια μπορεί ακόμη να υποκαθιστά το κράτος στην κοινωνική πολιτική. Αλλιώς...κοι

ELvA είπε...

Kαι που ειμαστε ακομη; Ολες οι διεθνεις εκθεσεις μιλανε για αυξηση ανεργων μεσα στο 2009 και η ανεργία στην Ελλαδα θα φτασει στο 9,2%- 9,3% τα επόμενα δύο χρόνια! Ηδη χιλιάδες εργαζόμενοι σε χωρες της ΕΕ απολυθηκαν, ή κινδυνευουν να απολυθουν. Οσο για τους νεους, ολοι ξερουν ποσο δυσκολο ειναι σημερα να βρουν μια δουλεια. Μετα υπαρχουν και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ή των μισθωτων που πέφτουν θύματα ρατσισμού. Οι γυναικες εχουν πολυ λιγότερες πιθανότητες από έναν άνδρα να βρουν δουλειά και πληρωνονται και λιγοτερο απο ενα ανδρα εργαζομενο! Οσο για τις γυναικες που εχουν την ...ατυχια να εργαζονται στον ιδιωτικο τομεα, εκει οι απολυσεις δινουν και παιρνουν,ειδικα
οσον αφορα τις εργαζομενες μητερες, επειδη ο συνδυασμος και των δυο, δεν ειναι παντα κατι το αυτονοητο, οπως στη περιπτωση των εργαζομενων μητερων του δημοσιου. Δυο μετρα και δυο σταθμα και εκει...

ΤΑΣΟΣ είπε...

Ορισμένα SM υπάρχει 4 ωρη απασχόληση και 4 ώρες σε ετοιμότητα. Η ετοιμότητα δεν πληρώνεται ούτε οι εργοδότες πληρώνουν ασφαλιστικες εισφορές.

Σε ορισμένες τράπεζες υπάρχει ώρα προσέλευσης και όχι ώρα απαχώρησης.

Δεν υπάρχεια μόνο ανεργία αλλά και εργασιακός "μασαίωνας"

αθεόφοβος είπε...

Και μέσα σε αυτή την ανεργία δεν μετράται το σημαντικό ποσοστό των νέων που δεν δούλεψαν ποτέ τους γιατί ή δεν βρίσκουν δουλειά ή αυτές που βρίσκουν δεν καλύπτουν τις δικές τους ή τις προδιαγραφές της οικαγένειας΄η οποία προτιμάει να τους τρέφει αυτή παρά να δουλέψουν σε μια εργασία κατά την αντίληψη τους κατώτερη τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημολόγε, υπάρχει και μία επίσημη ακόμη έρευνα πυο δέιχνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πιο απογοητευμένοι (σε ποσοστό 62%, νομίζω) από το χώρο και τις συνθήκες εργασίεας τους, σχετικά με τους Ευρωπαίους.

Πολύκαρπε, σ' ευχαριστώ.

Άσκαρ, και μακάρι να περιορίζονταν μόνο εδώ η ζούγκλα.

Αλιώς, Vrennus, κάτσε καλά. Θα είχαμε αλλάξει χώρα στα νιάτα μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Elva, η ανεργία θα πιάσει το επίσημο 9,2. Με τόση μαύρη εργασία το αληθινό ποσοστό θα εκτοξευτεί πολύ περισσότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και σκέψου ότι ακόμα δεν έχουμε ακροδεξιά ρατσιστικά φαινομενα, παρά μόνο για λόγους μαγκιάς.

Τάσο, έχεις δίκιο. Και δίπλα σε αυτούς θα θυμόμαστε τους ωρομίσθιους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους μεταφερόμενους από αγορασθείσες επιχειρήσεις που χάνουν δικαιώματα αποζημιώσεων κτλ.

Αθεόφοβε, άνεργοι είναι βλέπεις όσοι εργάστηκαν μια φορά. Τα συμβοηθούντα μέλη, οι γυναίκες και οι νέοι που ποτέ δεν εργάστηκαν επίσημα θεωρούνται άεργοι (=τεμπέληδες) αφού ποτέ δεν εργάστηκαν.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

και το χειρότερο είναι ότι το κύριο μέλημα της σημερινής κυβέρνησης -αλλά και της προηγούμενης στα τελευταία χρόνια- ήταν να αποσυνθέσει τον ΑΣΕΠ. Το καλύτερο που έγινε στην χώρα για την αξιοκρατία...

Όσο για την κατασταση στην αγορά εργασίας, όταν έψαχνα δουλεια μετά το στρατό το 2002 είχα κουφαθεί με αυτά που άκουγα.. τώρα νομίζω είναι ακόμα χειρότερα!

doctor είπε...

Αυτό που σκέφτηκα να γράψω το έγραψε ο αθεόφοβος.
Υπάρχουν δουλειές που τις κάνουν πλέον οι αλλοδαποί και οι γονείς δεν καταδέχονται να εργαστούν εκεί τα παιδιά τους.
Αν κάποιος τελείωσε Νομική και δεν βρίσκει δουλειά, δεν θέλει να εργαστεί προσωρινά ως σερβιτόρος.
Με λίγα λόγια υπάρχει υπερπροσφορά πτυχίων, οπότε εξ ανάγκης πολλοί θα αναγκαστούν να εργαστούν σε διαφορετικά αντικείμενα.

Η δεκαετής μου εμπειρία σε θέματα επιλογής προσωπικού, μισθοδοσίας και Δνσης Προσωπικού εκεί οδηγεί.

Μεγάλο μέρος των ανέργων είναι συνειδητοί άνεργοι ή είναι νέοι που νυχθημερόν και με καθοδήγηση των γονέων τους, προσπαθούν να μπούνε στο δημόσιο για να ΚΑΘΟΝΤΑΙ.

doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στάθη, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στη σωστή θέση το ΑΣΕΠ. Εξάλλου, εκείνη το είχε συστήσει. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε, φυσικά.

Γιατρέ, σε αυτό δε θα διαφωνήσω και το έχω θέσει κι εγώ παλαιότερα. Ωστόσο, η ανεργία είαι λάθος να προσανατολίζεται μόνο σε αυτό το κομμάτι ούτε και η μαύρη εργασία.

Ανώνυμος είπε...

Να μη ξανακούσω, λοιπόν τα ψεύδη για τεμπέληδες έλληνες κλπ κλπ..
Συγχαρητήρια για το εμπεριστατωμένο άρθρο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ, κομμούνι, αν και τα νούμερα δεν είναι δικής μου έρευνας. Εγώ απλά διάβασα την εφημερίδα :)))

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι
αφού "Οι Έλληνες εργάζονται 1820 ώρες έναντι 1690 της Ευρώπης των 15 και έναντι 1760 της Ευρώπης των 27 μελών" γιατί τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων Ελληνικών επιχειρήσεων είναι απ τα πιο φτωχά στην Ευρωζώνη ?
Αναρωτιέμαι
αφού ο Έλληνας όχι μόνο εργάζεται περισσότερες ώρες αλλά κάνει και δεύτερη δουλειά, ΠΟΥ και ΤΙ είναι αυτό που παράγει στην χώρα μας?
Αναρωτιέμαι
αφού κατά γενική ομολογία ο Δημόσιος υπάλληλος ΔΕΝ παράγει τίποτα και η μόνη του δουλειά είναι η ταλαιπωρία και η κοροϊδία του κόσμου ( μέχρι τις 1.30 που "κλείνουν" τα γραφεία) και με δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας απασχολεί το 40% των εργαζομένων στην χώρα μας, πως προκύπτουν οι περισσότερες ώρες εργασίας ?
Ας κάνω και μια δήλωση ( η οποία δείμε ας γραφεί στα πρακτικά)
Η πιο παραγωγική μερίδα των εργαζομένων στην χώρα μας είναι οι οικονομικοί μετανάστες και δη οι Αλβανοί.
Τα οικονομικά τους αποτελέσματα το αποδεικνύουν περίτρανα και ΜΠΡΑΒΟ τους!
Ο Έλληνας εργαζόμενος ( αυτός τουλάχιστον που ζει και εργάζεται εντός συνόρων) αποτελεί ότι πιο αντιπαραγωγικό διαθέτει η ΕΕ και η χώρα μας .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πω πωωωω, καπετάνιε παραείσαι σκληρός κι αυστηρός. Μήπως απλά η παραγωγικότητα χάνεται-εξανεμίζεται στην καταναλωτική μανία του νεόπλουτου Έλληνα; Μήπως αντί να επενδύεται και να γίνεται παραγωγική,απλά ξοδεύεται στα καζίνο και τον υπόλοιπο τζόγο (μαζί με το Χρηματιστήριο Αξιών) ή σε άλλες εξόδους;

Ανώνυμος είπε...

Δείμο φίλε μου
( εγώ είμαι το ίδιο αυστηρός είτε πρόκειται για τις ευθύνες των πολιτών, είτε της πολιτείας, είτε τις δικές μου )
εάν ξαναδιαβάσω ότι ΚΑΙ για αυτό φταίει ο νεοπλουτισμός η νοοτροπία του Έλληνα και τα λαϊκά του ακούσματα ( ξέχασες να γράψεις και για του μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα) ,κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μου :)
Γιατί αρχίζω κι αναρωτιέμαι πλέον πιο το νόημα οποιασδήποτε πολιτικής ή κοινωνικής συζήτησης την στιγμή που όλοι μας "ξέρουμε" τον ένοχο?
Ελπίζω , παρά τις ανοησίες και την άγνοια που δέρνει αυτόν τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο , όταν με το κακό γίνεται κυβέρνηση, να φέρετε στο τραπέζι και κάποιες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ προτάσεις για την επίλυση εκατοντάδων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πέραν της αλλαγής του καταναλωτικής μανίας του Έλληνα μικρομεσαίου :)
Γιατί εάν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη , η Βουλγαρία , η Αλβανία , η Ρουμανία και τα Σκόπια είναι ένα τσιγάρο δρόμος . ( και ενημερωτικά , ο λόγος ο οποίος οδήγησε κι άλλους συναδέλφους σε επενδύσεις σε αυτές τις χώρες δεν είναι ΜΟΝΟ το μειωμένο εργασιακό κόστος [1] , όπως θα βιαστούν να υποθέσουν οι εγχώριοι γκουρου επί των επενδύσεων)
Προσωπικά, είδη το σκέφτομαι Δημοσθένη, δεν σου κάνω πλάκα
( δε με λες,
στις "άλλες εξόδους" συμπεριλαμβάνεις και τις Ουκρανέζες? :))
Έλα καλημέρα

[1] μειωμένο εργασιακό κόστος που απ ότι φαίνεται απ τα νούμερα που παραθέτεις στο ποστ σου , είναι εξασφαλισμένα ΚΑΙ στην χώρα μας με τόοοοοσες ώρες περισσότερης, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας …
Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε καπεταν δείμο

Ανώνυμος είπε...

"είδη" => ήδη, γμτ πρωί πρωί!
εμ τι περιμένεις όταν σκέφτεσαι ότι πάλεψες τόσα χρόνια για να γίνεις οικονομικός μετανάστης στα 48 σου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, εγώ απλά προτείνω αίτια και ένοχες καταστάσεις. Δε διατράνωσα ότι τις ξέρω.

Το πρόβλημα δεν είναι η καταναλωτική μανία του Έλληνα -άλλο είπα απαντώντας στο σχόλιό σου. Ο καταναλωτισμός αποτελεί μία όψη της παγκόσμιας οικονομικής ζωής, αλλά στην ελληνική οικονομία δεν οδήγησε σε επενδύσεις, σε κατασκευές νέων προϊόντων, επειδή πολύ απλά κανένας μεταπράτης δε θέλησε να ιδρύσει κάποια βιομηχανία.

Ότι πράγματι στραβά αρμενίζουμε είναι ένα μεγάλο θέμα. Όταν στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η βελτίωση των αριθμών και η εξυπηρέτηση των δημοκρατικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για την κοινωνική βάση, τότε τι να περιμένουμε;

Πραγματικά το χαμηλό κόστος παραγωγής υπάρχει. Μήπως όμως δεν υπάρχει επιθυμία για ουσιαστικές επενδύσεις; Και μπορεί κάθε νεοφιλελεύθερος απολογητής να διαμαρτύρεται για τις εργατικές κινητοποιήσεις που τάχα αποθαρρύνουν επενδύσεις, αλλά ξέρουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές καταδίκασαν την Ελλάδα μόνο σε επενδύσεις υπηρεσιών; Ξεχνάμε το δόγμα Καραμανλή -τη δεκαετία του '60, αν θυμάμαι καλά- πώς η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει βιομηχανία και μόνο την τουριστική και να προσφέρει υπηρεσίες;

Ανώνυμος είπε...

Κανονικότατη Ζούγκλα.
Κι ας μην είναι κι ο Μάκης μέσα!;)

fitsoulas είπε...

ρε παιδια καμια δουλεια που να ανταποκρινεται στην εμπειρια και την ηλικια μου και να καλυπτει τις αναγκες μου μπορω να εχω ή θα φερθω ασχημα και θα ειμαι γραφικος στο τελος

ο δείμος του πολίτη είπε...

N.Ago, ο Μάκης απλά επιβεβαιώνει τον ορισμό της ζούγκλας. Πλάκα πλάκα, θα ήθελα να ήξερα αυτός τι παίρνει και πόσα οι συνεργάτες του.

Φίτσουλα, να υποθέσω ότι απευθύνεσαι στους ραδιενεργούς πολίτες; Πάντως υπάρχει προκήρυξη και στη Σταυρούπολη.

fitsoulas είπε...

ok thanx deimo

ShareThis