σοσιαλδημοκρατικοί στόχοι: το άτομο ή το σύνολο;


Φαίνεται ότι η ελληνική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ αναπτέρωσε τις εκλογικές ελπίδες σε πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Το ζήτημα όμως -στο μέτρο της αριστερής καταγωγής των σοσιαλδημοκρατών- δεν είναι η εκλογική επιτυχία. Ο πρωθυπουργικός θώκος σε ό,τι αφορά την προοδευτική οπτική της εξουσίας δεν μπορεί να συνοδεύεται από μετανεωτερικές πολιτικές επιλογές ούτε ζήτημά μας είναι η διαφοροποίηση από το συντηρητικό νεοφιλελευθερισμό.
Για τη σοσιαλδημοκρατία με σεβασμό στις αριστερές ρίζες της οι επιλογές δεν μπορούν παρά να κινούνται στο πλαίσιο εξέλιξης του κράτους πρόνοιας. Η κοινωνική πολιτική συνδέεται άμεσα με την οικονομική δυναμική της κοινωνίας, με την κοινοτική συνοχή και τον περιορισμό των ταξικών φραγμών σε όλες τις ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες..
Μια προοδευτική κοινωνική πολιτική όμως απαιτεί όχι την κομφορμιστική αντιμετώπιση των πολιτών στη λογική των ίσως δικαιωμάτων, αλλά την παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες. Οφείλει να στραφεί στο άτομο και το οικογενειακό του περιβάλλον με σειρά πολλών μικρών παρεμβάσεων που να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές του. Η απρόσωπη στήριξη καθώς λειτουργεί κομφορμιστικά αντί να στηρίζει τον αδύναμο, αντί να ενσωματώνει τον κοινωνικά αποκλεισμένα, ουσιαστικά τον ισοπεδώνει· δεν προσφέρει επιλογές εξόδου, μα οδηγεί τον χρήζοντα βοηθείας στην επανάπαυση και το στιγματισμό· άγει την ευκαιρία για αλλαγή της ζωής του στη υποτίμηση των δυνατοτήτων του.

Σαφώς η κοινωνική πολιτική συνδέεται άμεσα με τις κυβερνητικές οικονομικές επιλογές· στρατηγικές που καθοδηγούν την οικονομική πορεία στη λογική της ανάπτυξης υπέρ όλων. Η μονεταριστική πολιτική και η συγγενής διαχειριστική λογική της μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του πολυδάπανου κράτους, δε συνάδουν με την πολιτική οπτική των ίσων ευκαιριών. Η σοσιαλδημοκρατία δεν κάνει λόγο για ίδια δικαιώματα, όπως ψευδεπίγραφα και υποτιμητικά προτάσσει ο φιλελευθερισμός. Καθώς, λοιπόν, στόχος είναι η δημιουργίας ίσων ευκαιριών, η οικονομική πολιτική πρέπει να στοχεύει στο άτομο ως μέλος της συλλογικότητας.
Οι μαρξιστικές κομφορμιστικές προτάσεις ανήκουν πια στο παρελθόν. Οι μετανεωτερικές εξαγγελίες για την ελευθερία του ατόμου τελικά οδήγησαν στον ατομικισμό, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και των ωχαδερφισμό. Το άτομο πρέπει να εξετάζεται όχι μέσα στην ομάδα ούτε αυτόνομα, αλλά ως μέλος μιας συλλογικής οντότητας. Η ελεύθερη αγορά είναι ο -ανεπιτυχής- δρόμος της αδιαφάνειας των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Η πρόσφατη κατάρρευση των ονείρων και των ιδεολογικών αρχών των φιλελεύθερων (όμοια με τα συναισθήματα των κομμουνιστών το 1990-92_ απέδειξε την αδιέξοδη οικονομική πορεία που είχε χαραχθεί. Και μπορεί ο καπιταλισμός να κινείται σπειροειδώς και να έχεις τις φάσεις-κύκλους του, η διαχείριση όμως των ανθρώπινων κοινοτήτων οφείλει να κινείται σε οραματική γραμματική-ανοδική πορεία.
H σοσιαλδημοκρατική πολιτική σκέψη με σεβασμός τις αξίες της αριστεράς, διακρίνεται για το όραμα που προβάλλει. Η τεχνοκρατική-γραφειοκρατική αντίληψη για την οικονομία δεν είναι παρά η φιλελεύθερη νίκη επί του οράματος για μία άλλη κοινωνία. Και η μεσαία τάξη έχει ανάγκη το όραμα· έχει ανάγκη να ενδυναμωθεί πολιτικά και να συνειδητοποιήσει την ταξική υπεροχή και τα εγγενή συγκριτικά πλεονεκτήματά της[1].



[1] Βλ. σχετικά το κεφάλαιο από τη Δημαγωγία της δημοκρατίας σχετικά με τη μεσαία τάξη και το πιο πρόσφατο σχετικά με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.


12 έκριναν :

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ ο δείμος του πολίτη, είπε

"Η απρόσωπη στήριξη καθώς λειτουργεί κομφορμιστικά αντί να στηρίζει τον αδύναμο, αντί να ενσωματώνει τον κοινωνικά αποκλεισμένα, ουσιαστικά τον ισοπεδώνει·"
......

Εξαιρετικό άρθρο.
Επιλέγω, ενδεικτικά, αυτό που θεωρώ ως πολύ-πολύ σημαντικό.

" Η απρόσωπη στήριξη" !!
..καθώς λειτουργεί κομφορμιστικά, αντί να **ΣΤΗΡΙΖΕΙ,
τον αδύναμο,
τον **ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ"
........................

Σπίθας

Ο καταγγελτικός λόγος, κατά τα κοινώς λεγόμενα, και η καθ΄έξην επαναστατική γυμναστική.

Η αριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, δεν είναι κινηματική και μόνο.
Απαιτείται καθημερινή, ουσιαστική
προσπάθεια, ρήξη με στερεότυπες αντιλήψεις και παραγωγή ιδεών με εμπλουτισμό των νέων παραμέτρων που αναδεικνύει η κοινωνία των πολιτών.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, η σοσιαλδημοκρατική αριστερά δίνοντας έμφαση στις ανάγκες των πολιτών, βλέπει την κοινωνία ρεαλιστική με όραμα την ισότιμα.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Σαφώς συμφωνώ βέβαια. Απλά θα ήθελα να τονίσω ότι το αποτέλεσμα μιας προοδευτικής πολιτικής μετράται και από το βαθμό ισότητας των πολιτών με οικονομικούς όρους. Οι ίσες ευκαρίες είναι το μέσο, η ισότητα ο σκοπός.

diva είπε...

Έχω μείνει άφωνη ..γενικότερα..Θα εστιάσω στην ανάρτηση όμως κρατώντας πιο πολύ σημειώσεις παρά σχολιάζοντας εφόσον τέτοια κείμενα πρέπει να τα διαβάζεις με προσοχή..με πειθαρχημένη μνήμη

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ορεινέ, συμφωνούμε. Απλά στη δική μου σκέψη δε μετράει το αποτέλεσμα, που τελικά είναι οραματικό, όσο η πολιτική που ακολουθείται για να οδηγήσει στο όραμα. Σαφώς και συμφωνούμε, βέβαια..

diVa, αυτό ήταν κομπλιμέντο (για ένα καλό κείμενο) ή μομφή (ότι το κείμενο είναι ακαταλαβίστικο);

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

΅Είναι το ρομπότ μου ή ο συνάνθρωπός μου πιό ευτυχησμένος όταν με βλέπει.΅;
Ερώτημα μετά 50 υποθετικά χρόνια σοσιαλδημοκρατίας με αξίες αριστερές.
Που τα είδες αυτά μανάρι μου;; στη Δανία ή τη Σουηδία;;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, ωραίο το ερώτημα. Δε θυμάμαι να είπα ότι κάτι τέτοιο εφαρμοστηκε στο παρελθόν. Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε εξατομικευμένη κοινωνική πολιτική, αλλά μαζική. Αυτό επέβαλλε η επιστήμη τότε ως κάτι το πρωτοπόρο. Εξάλλου, οι προτάσεις και τα οράματα δε νομίζω να εντασσονται στη ασφαίρα των ρητορικών ερωτημάτων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Διόνυσος

Έχουμε άλλη πρόχειρη επιλογή και σε συντομότερο χρόνο;

Η άλλη αυτή που αφορά στην πτώση του καπιταλισμού και στην έλευση του σοσιαλισμού, τραβάει κάτι παραπάνω
( σε αιώνες..)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

ΕΠΕΙΔΉ σκοπεύω να είμαι βραχύβιος, δεν κορηβαντώ ούτε στην κοινωνικοποίηση, ούτε στη κρατικοποίηση, ούτε στην αταξική κοινωνία αγγέλων, εξατονικευμένη που σε 7 τάγματα κατά τας γραφάς απλά προσδοκώ και το γράφω:
΅Οι υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται κατά κόρον και για την αποφυγή φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα. Τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον ΦΜΑΠ, οι μεγαλοϊδιοκτήτες έχουν βρει το κόλπο για να εξασφαλίζουν:
*Χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια.

*Εκπτωση για το σύνολο των τόκων, σε ενδεχόμενο εκταμίευσης δανείου.

*Απαλλαγή από τα τεκμήρια.

*Δυνατότητα σταδιακής απόσβεσης της αξίας του ακινήτου, άρα ακόμη λιγότερος φόρος.

*Μείωση του φόρου μεταβίβασης σε ενδεχόμενη πώληση.

Τι κάνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες; Προχωρούν στη σύσταση εταιρειών real estate και εμφανίζουν ως ιδιοκτήτη των εταιρειών αυτών μια υπεράκτια, ή μια εταιρεία εγκατεστημένη στην Κύπρο ή στη Μεγάλη Βρετανία. Το ακίνητο δεν περνάει απευθείας στην offshore, διότι ο νόμος που προβλέπει επιβολή φόρου κατοχής στις υπεράκτιες με ακίνητο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Με τη μεταβίβαση του ακινήτου στην εταιρεία real estate ο ιδιοκτήτης της μπορεί:

1. Να αγοράσει ακίνητο στο όνομα της εταιρείας ακινήτων και να εκπέσει το σύνολο των τόκων από τα έσοδα της επιχείρησης (έσοδο της εταιρείας μπορεί να είναι το ενοίκιο που αποδίδει το ακίνητο).

2. Να κάνει αποσβέσεις, περίπου 5% ετησίως, επί της αξίας του ακινήτου. Και οι αποσβέσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρος.

3. Σε περίπτωση που απαιτηθούν δαπάνες για επισκευές του ακινήτου αυτές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

4. Το καθαρό κέρδος φορολογείται στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 35% (αντί για 41,5%, που είναι ο αντίστοιχος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα).

5. Με την εταιρεία real estate ο ιδιοκτήτης αποφεύγει και το φόρο σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου στα παιδιά του, καθώς (αντί για το ακίνητο αυτό καθ' αυτό) μεταβιβάζει τις μετοχές της υπεράκτιας εταιρείας, στην οποία ανήκει η εταιρεία real estate.΅

Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα αδυνατεί να κάνει ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΟΡΩΝ και κάνει ΟΝΕΙΡΑ, ΝΕΡΑΪΔΟΎΛΕς ΜΟΥ!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλή η πάσα Διόνυσε, παίρνω την ευκαιρία και στην επιστρέφω, άμεσα παίζοντας το 1-2:)

Έχω την γνώμη ότι τα παραπάνω, ποου πολύ σωστά αναφέρεις, ενισχύουν την άποψή μου.

1)Ο καταγγελτικός και μόνο λόγος, πολύ λίγα θα αλλάξει από όσα γίνονται, πέριξ υμών και ερήμην μας.

2) Τον εξωραϊσμό του συστήματος, το θεωρώ "μία από ολίγην" και πολύ άνοστο.
Πιστεύω περί αυτού ομιλείς και αυτό θέλεις να αποκηρύξεις. Συμφνωνώ.

Τι μένει;
Μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές εντός του συστήματος. Εκδημοκρατισμός και στήριξη κάθε μέτρου που βοηθά προς μια δημοκρατικότερη διακυβέρνηση με αρκετή δόση διαφάνειας, δικαιοσύνης...κ.λ.π.

Βλέπεις κάτι άλλο, εκτός από του να περιγράψεις τους ληστρικούς μηχανισμούς που μας έχουν λιώσει και μας περιστοιχίζουν;

Η γνώση των μηχανισμών είναι απαραίτητη, χρειάζεται πλήρης ανάλυση τους και μετά η αλλαγή στα χαλασμένα και διαβρωμένα γρανάζια, ( Μαρξ)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Η αριστερά έχει τα εργαλεία να στοχεύει αλλά όλως περιέργως τα ίδια εργαλεία σπάνια τα χρησιμοποιεί για μεταρρυθμιστικά ανοίγματα όχι υποχρεωτικά μεταρρυθμιστικά. Επανάσταση κάνει ο Τσάβες στη Βενεζουέλα στηριγμένος στο 50% περίπου των μη προνομιούχων και με λυσσαλέα αντίσταση ,μη την ξεχνάμε.
Οποιος τολμήσει να πει επιτόκιο κάτω του 10% στα καταναλωτικά και κάτω του 3% στα στεγαστικά ΣΉΜΕΡΑ ΕΔΏ ΘΑ ΜΑΤΏΣΕΙ. Αμφιβάλετε γιατί πολεμήθηκε ο Σύριζα τόσο πολύ και όχι μόνο από την συμπαθή κλίκα των Εμπορικοκεντάδηκων ; Τι είχε ζητήσει ο Αλαβάνος την ηπιότερη προσαρμογή του καπιταλισμού, απλά κάποιες μετοχές ταμείων και εκκλησίας να πάνε από εδώ, να γίνει η Εθνική κρατικών συμφερόντων και μαζί με ΤΤ και Αγροτική να ανακουφήσουν λίγο από τον βραχνά εμένα τον οφηλέτη. Ουτε για αυτό δεν είναι ώριμος ο Ελληνικός λαός και χάβει τα παραμυθιάσματα του ΓΑΠ για χάρισμα χρεών,ειλικρινά ξέρω πασόκια που τα χάβουν και είναι έτοιμοι να βάλουν και άλλα χρέη στη ατομική καμπούρα τους, είναι οι διπλανοί σας που παρκάρουν παράνομα, που σας παίρνουν τη σειρά στο ΙΚΑ που γλύφουν ενω ορκίζονται στην ...αξιοκρατία.
Ο πολύς κόσμος δεν θέλει ιδεολογικό περιτύλιγμα, απλα να περνάει καλά. Ας μην ονειρευόμαστε Δανία όταν έχουμε το παραγωγικό επίπεδο της Μπουργκίνα Φάσο.
Λέω απλά προσγειωθήτε άν οι ματσο της Εκάλης δεν αυτοσοσιαλίσουν απλά με κάποιο τρόπο είναι νομοτέλεια γρήγορα να καούν, και αυτό δεν αρέσει σας διαβεβαιώ σε κανένα.
1.Φορολογία στα κενά διαμερίσματα των εργολάβων
2.Να μην επιτρέπετε σε μεγάλες πολυεθνικές με κύκλο εργασιών στη χώρα να φορολογούνται και να εμπορεύονται την αξία τους έξω.
3. Αυτό που προείπα με τα επιτόκια τραπεζών.
4. Η ακτοπλοία σε εταιρείες λαικης βάσης σαν την ΑΝΕΚ
5.Αμεσα μέτρα στο περιβάλλον και την οικονομία της περιφέρειας για την αποτροπή ερημοποιησης της Ελληνικής υπαίθρου,ο Καραμανλής πιστώνεται την Εγνατία ΑΛΛΑ και ένα πολύ πολύ βρώμικο ΅Θησέα΅ έχω την πεποιθηση ,τι λες Δείμο;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διόνυσε, αυτά που θέτεις, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ευχάριστα. Αλλά σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού και αυστηρού ανταγωνισμού ξέρουμε ότι πολλά εξ αυτών μένουν μόνο σε προτάσεις. Το ίδιο το άρθρο ξεκίνησε με προτάσεις για κοινωνική πολιτική και όχι οικονομική -στη λεπτομέρεια που θέτεις. Θα συμφωνήσω περισσότερο με το Σπίθα.

ShareThis