Οι ελεύθεροι χώροι στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις

Με χαρά έμαθα τη δέσμευση του νέου Υπουργού Άμυνας στις προγραμματικές του δηλώσεις για τα ανενεργά στρατόπεδα. Αναφέρθηκε στα στρατόπεδα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς, τονίζοντας ότι θα αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες. Βέβαια, τόσα χρόνια ο Υπουργός, όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της παραχώρησης των εκτάσεων αυτών. Ειδικά όμως σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που έχουν πια τσιμεντοποιηθεί πλήρως, τα στρατόπεδα είναι οι μόνοι πνεύμονες πρασίνου, οι μόνοι αδόμητοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να δώσουν πνοή στους αστού κατοίκους.
Σήμερα το αστικό περιβάλλον αναπλάθεται δραστικά, ενώ η ελάχιστη ελεύθερη γη σπανίζει πια και μειώνεται συνεχώς. Οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι με ήπιες ή παρωχημένες χρήσεις δέχονται τεράστιες πιέσεις και συχνά εκχωρούνται στις δυνάμεις της αγοράς. Η γη αφαιρείται από τους πολίτες ως ελεύθερος δημόσιος ή κοινόχρηστος χώρος και επαναπροσφέρεται ως δομημένο προϊόν με κάποιους ακάλυπτους χώρους. Η απουσία αστικής διαχείρισης δεν προάγει την πολεοδομία σε καθοδηγητικό πεδίο «εκλογίκευσης» για την εκτίμηση των αναγκών της πόλης και για το «πού» και «τι» και «πώς» θα υλοποιείται η σύγχρονη επιχειρηματική δράση.

Στα αστικά κέντρα σήμερα πια οι ελεύθεροι χώροι είναι ελάχιστοι και όπως φαίνεται σε λίγο θα εξαλειφθούν και αυτοί. Οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων πλησιάζουν στο τέλος τους και κατά συνέπεια οι υπάρχοντες αδόμητοι χώροι τίθενται σε άλλη βάση εκμετάλλευσης. Η εποχή όπου η ανάπτυξη ταυτίζονταν με τις κατασκευαστικές εργασίες και την αλόγιστη κάλυψη εκτάσεων με κτίρια έχει περάσει πια. Αποδείχθηκε ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη οπτική ήταν τελικά εκείνη που φόρτωσε τις πόλεις με τόνους τσιμέντου και τις οδήγησε στην απάνθρωπη σημερινή όψη και στην υποτίμηση της ποιότητας ζωής.
Οι μεγάλες εκτάσεις που αφέθηκαν ελεύθερες λόγω μεταφοράς της χρήσης τους σε άλλους χώρους, όπως τα ανενεργά στρατόπεδα μέσα ή στις παρυφές των πόλεων, αποτελούν τις τελευταίες ευκαιρίες να μετατραπούν σε φυσικά σημεία αναψυχής και καλλιέργειας του πολιτισμού, σε τόπους ηρεμίας και διοχέτευσης της καθημερινής καταπίεσης σε φυσικές διεξόδους. Και δίπλα στα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα προστίθενται πρώην αεροδρόμια, εργοστάσια προς κατεδάφιση που μπορούν να αποτελέσουν οάσεις πολιτιστικές, τόπους κοινωνικής δράσης και συνάθροισης μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά του υδροκεφαλισμού των άστεων.
Και φυσικά σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μεταφορά δράσεων εκεί επειδή πολύ απλά δε χωράνε αλλού. Το πρόβλημα της στάθμευσης λύνεται με την εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της συγκοινωνιακής πολιτικής και όχι με την κατασκευή χώρων στάθμευσης σε ελεύθερο χώρο. Η χωροθέτηση σχολείων ή διοικητικών υπηρεσιών μπορεί να γίνει κι εκτός πόλης (με την υποχρεωτική μεταφορά των μαθητών εκεί στο πρότυπο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων) κι όχι σ’ εκτάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής. Οι ελεύθεροι χώροι, οι περιαστικοί όγκοι, το αστικό πράσινο πρέπει να έχουν ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση με κριτήριο κατά προτεραιότητα την προστασία τους.
Ωστόσο, δεν αρμόζει να λησμονήσουμε τη σημασία των ελεύθερων χώρων για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη της παιδικής προσωπικότητας σε συνδυασμό με το παιχνίδι. Το παιχνίδι ως λειτουργία πολύ συχνά και φυσικά δρα στον ανοιχτό, ελεύθερο, υπαίθριο χώρο της πόλης. Οι λεγόμενοι παιδότοποι και οι παιδικές χαρές αποτελούν μια ειδική κατηγορία υπαίθριων - ελεύθερων χώρων μέσα στην πόλη, μιας και πρόκειται για χώρους με εξειδικευμένη χρήση, οι οποίοι άλλοτε διαμορφώνονται ως τεχνητοί και άλλοτε ως φυσικοί, και απευθύνονται σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών, τα παιδιά.
Οι ελεύθεροι και ανοικτοί χώροι δίνουν στα παιδιά κάθε ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον και να συνδεθούν κοινωνικά και χωρικά με τη γειτονιά, να αναπτύξουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με τον τόπο και το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούν να αναπτύξουν ψυχοκινητικές δραστηριότητες, αναγκαίες για τη συναισθηματική τους ισορροπία· έχουν τη μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσουν κοινωνικές επαφές με συνολικούς υποστηρίζοντας την κοινωνική συνοχή μέσα από την ολοκληρωμένη κοινωνικοποίηση του παιχνιδιού και της νεαρής συντροφικότητας-παρέας.
Και η δημοτική διοίκηση έχει άμεση ευθύνη για την ανάπτυξη κατάλληλων χώρων υπαίθριου παιχνιδιού. Ο χώρος παιχνιδιού πρέπει να αποτελέσει βασική της μέριμνα. Οι στατικές παιδικές χαρές είναι μέρος μιας τέτοιας πολιτικής, αλλά σίγουρα η ορθή συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη της παιδικής προσωπικότητας δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυτές. Είναι αναγκαία όσο ποτέ για την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινοτική συνοχή η δημιουργία "περιβαλλοντικών αυλών" και "κήπων για παιδιά" είτε στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον είτε μέσα σε ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων στην πόλη που να αποτελούν έναν τρόπο κατανόησης των φυσικών διαδικασιών.

update: Διαβάστε και το νεότερο η φύση μέσα στην πόλη.

29 έκριναν :

tsalimi είπε...

Νηφάλιο και περιεκτικό. Συμφωνώ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαίρομαι, τσαλίμι. Η ανάρτηση αυτή δεν είναι ούτε διακήρυξη ούτε επαναστατικό κείμενο. Είναι μία προσπάθεια να θέσουμε τις αυτονόητες ανάγκες μας.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δείγμα θετικόν. Να τονίζουμε τα καλά, για να μπορούμε να ελπίζουμε.

Μας είχε κουφάνει ο κουφός-"κουφός".

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σπίθα, ανένηψες;

Ο Μπένυ, πάντως, έχει κι έναν λόγο παραπάνω να φροντίσει να δωθούν τα ανενεργά στρατόπεδα της Σαλονίκης στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι δεν είναι;

Suspect είπε...

Οι εξαγγελιες ειναι καλες. Να δουμε και την πραξη..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, η ελπίδα είναι καλή μόνο όταν δεν κρύβει ηττοπάθεια και φυγοπονία. Όταν η διάθεση για προσπάθεια-αγώνα είναι σύμφυτη με την ελπίδα, δεν υπάρχει κανένας που να μας εμποδίσει.

Άσκαρ, έχεις πολλούς λόγους ειδικά για τη Σαλονίκη. Εξάλλου, τουλάχιστον για το δικό μας έχει εκφραστεί πολλάκις υπέρ της άμεσης παραχώρησης, όπως και οι άλλοι βουλευτές της πόλης.

Ύποπτε, ούτε οι εξαγγελίες είναι τυχαίες μετά από πιέσεις ετών, ούτε δηλώνουν κι επανάπαυση.

Rodia είπε...

«Η δουλειά του παιδιού είναι το παιχνίδι»
Μα.. ποιος το είπε.. ποιος το είπε...

Ωραία προσέγγιση Δείμε :)

Γκιωνης είπε...

Ασκαρδαμυκτί
. Το μεγάλο και κρίσιμο θέμα για το τελικό αποτέλεσμα, είναι τι στο καλό είναι αυτές οι "τοπικές κοινωνίες"...
. Κι αν είναι αυτό που φαντάζομαι οτι εννοείς εσύ, εγώ, όπως και όλοι εδώ μέχρι τώρα, όλα μπορεί να εξελιχθούν καλά για τις τοπικές κοινωνίες...
. Άν όμως κάποιος θελήσει να εννοήσει ως "τοπικές κοινωνίες" τούς Δημάρχους τού Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ή άλλους ...άρχοντες τής κοινωνίας μας, τότε οι ελεύθεροι χώροι θα έχουν την τύχη τού Στρατοπέδου δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο ή σε κάποιες περιοχές τής Δυτικής Θεσσαλονίκης, ή αυτό που κάποιοι προετοιμάζουν για το χώρο τής ΔΕΘ !

. Τσιμέντο !

. Δυστυχώς οι δημοτικοί άρχοντες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κάλυψη αναγκών και "αναγκών" που εξυπηρετούνται από μπετόν ( και έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς από τα δέντρα και το γκαζόν ! ).
. Η λύση είναι ενεργοί πολίτες που θα εκφράσουν αυτές τις άλλες ανάγκες, και θα αντισταθούν στην οικοπεδοποίηση αυτών τών χώρων.
. Θα βρεθούν ; Θα είναι οι γνωστοί 70 ρομαντικοί που φωνάζουν εις ώτα μη ακουόντων, και οι υπόλοιποι "πολίτες" τους βλέπουν από μακρυά και δεν πλησιάζουν γιατί βιάζονται και έχουν δουλειές ;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Ασκαρδά
Υποστηρίζω, πάγιες θέσεις που δεν πάνε κι έρχονται ανάλογα με τον αέρα που φυσά και τα αρνάκια παγώνει.

Επίσης, οι θέσεις που παίρνω είναι πολιτικές που έχουν λάβει υπόψη τους τις κοινωνικές παραμέτρους, συνολικά και όχι αποσπασματικά.

Αναγκαία η οικολογική περιβαλλοντική αντίληψη και η ενσωματώση της στην καθημερινότητα.

Αναγκαία η έξάλλειψη της ανεργίας.
Αναγκαία η οικονομική ανάκαμψη.
Αναγκαίος ο πολιτισμός.
Αναγκαία η αναβάθμιση της υγείας.
Αναγκαία η αναβάθμιση της παιδείας.
Αναγκαίες οι επενδύσεις.
Αναγκαία η μείωση των εξοπλισμών.
Αναγκαία η ειρήνη και η ασφάλεια.

Εκ των ουκ άνευ, η δημικρατία και η ελευθερία..

Στη ζυγαριά ποιός θα τα βάλε, ποιός θα τα ζυγίσει και πόσο αποτιμώνται??

Τα αποσπασματικά κοινωνικά αιτήματα, είναι εύκολο να τα στηρίζουμε στα λόγια.

Στην πράξη, χαρτί και μολύβι, πότε θα πιάσουμε;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ροδιά, ξέρουμε πολύ καλά ότι το παιδί πρέπει να μένει ελεύθερο αν θέλουμε έναν υγιή πολίτη. Και ξέρω ότι συμφωνείς μαζί μου.

Γκιώνη, οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται όχι με αγελαία πολιτική έκφραση, αλλά μέσα από θεσμικές αντιπροσωπείες (Δήμαρχοι, παρατάξεις κλπ). Στο ότι πολλοί δημοτικοί άρχοντες βλέπουν τέτοιους χώρους ως ευκαιρία τσιμεντοποίησης, έχει δίκιο. Κάπου κάπου έχουμε εξαιρέσεις με τη σύμφωνη γνώμη ή την πίεση των κατοίκων (π.χ. στο Δήμο μου, στη Σταυρούπολη).

Σπίθα, η αποτίμηση έρχεται μετά και φυσικά είναι δύσκολη.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Στην πολιτική Δήμο, είμαστε υποχρεωμένοι να μετράμε τα λόγια μας, να είμαστε συνεπείς, ώστε να μην μιλάμε, εκ των υστέρων, για αναξιόπιστους πολιτικούς και να αναθεματίζουμε, χωρίς να είμαστε ρεαλιστές.

Το λέω για το σύνολο των πολιτικών και των υποψιασμένων πολιτών.

Περισσότερο για την ελαφριά, κινηματική ή ακτιβίστικη αντιπολίτευση.

Το 80% είναι δυσαρεστημένοι με τους πολιτικούς και η δυσαρέσκεια εκφράζεται με καταγγελτικό λόγο.

Όποιος κουβαλά και μια ταυτότητα αντιπολιτευτική δεν σημαίνει ότι ξέρει και τι του γίνεται, βέβαια.

Αν αλλιώτικα ήταν, γιατί τόσα χρόνια είμαστε στα ίδια και χειρότερα;

Δεν ομιλώ, για σένα, Δήμο.

Υ..Γ
Το παιδί δεν το αφήνουμε ποτέ ελεύθερο.
Το μαθαίνουμε, ως αρωγοί, να αποκτά συνειδητότητα και πολλές επιλογές.

Αν μου επιτρέπεις, επ'αυτού εκφράζω τις επιφυλάξεις μου, αν έχουν ξεκαθαρίσει πολλοί από εμάς την έννοια της ελευθερίας από την ελευθεριότητα.

Έχω την βεβαιότητα, πως ελάχιστοι.
Από την σχετική εμπειρία μου που δικαιούμαι να επικαλούμαι.

Γκιωνης είπε...

. Αυτό εννοώ στο σχόλιό μου. Οτι η υπόθεση ανάκτησης αυτών τών χώρων, δεν πρέπει να αφεθεί σε συνομιλίες κάποιων αρχόντων αλλά θα πρέπει η ...αγέλη να επαγρυπνεί !
. Επειδή το κοινό καλό μπορεί να εξυπηρετείται με διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησης τών στρατοπέδων, αλλά υπάρχουν και πραγματικές πέραν κάθε αμφιβολίας ανάγκες, όπως όμως και επίπλαστες προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα λίγων ατόμων ( μικρό παράδειγμα ο ελαιώνας στην Αθήνα, το γήπεδο τού ΠΑΟ, και η επιδιωκόμενη βωβοπολιτεία ).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, συμφωνούμε απολύτως. Μακριά από μία διοίκηση όλοι λένε ό,τι θέλουν.

by the way, το παιδί το αφήνουμε ελεύθερο σημαίνει δεν το καταπιέζουμε, αλλά το διδάσκουμε μέσα από το παιχνίδι.

Γκιώνη, έχεις δίκιο. Σκέψου ότι στο Δήμο μου η προηγούμενη διοίκηση συμφωνούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση να παραχωρηθεί μέρος του πρώην στρατοπέδου για οικισμό αξιωματικών, να μπει εκεί μέσα ΙΚΑ και Δημαρχείο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Γκιώνη
Συμφωνώ, απολύτως μαζί σου, βέβαια.!

Απευθνόμουν γενικώς και αορίστως σε απόψεις "ειδικών" και "ταυτοτήτων" :)

@ Δήμο
Συμφωνούμε, σ'αυτά:)
Γνωρίζω τις απόψεις σου και δεν "πιάνομαι" από τις λέξεις που λέγονται ειρήσθω εν παρόδω..:)

Ενθυμούμαι παλαιά γεγονότα, που έγιναν αιτίες για μεγάλα λάθη και δημιούργησαν
πισωγυρίσματα. Ίσως θα θυμάσαι και με καταλαβαίνεις.:)

Την καληνύχτα μου.
Εξαιρετική η θεματολογία σου και τα σχόλια. !

akrat είπε...

καλημέρα
εγώ μωρέ που μένω σε πράσινη γειτονιά ΛΥΚΑΒΗΤΟ αθήνας... καμμιά 20αριά κουζουλοί κάνουμε τσάρκες...
μωρέ είναι λίγα το χρόνια που φύγαμαι από τα χωριά μας...
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, εγώ αφήνω την καλημέρα μου.

akrat, είναι κι αυτό μιας άποψη. Σε δήμους που έχουν στρατόπεδα -όχι μεγάλα άστη- είδα ότι επειδή είναι δίπλα στην ύπαιρθο πρότυπο ανάπτυξης έχουν τις χρήσεις τσιμέντου (δικαστικό μέγαρο, αστυνομιό μέγαρο, σχολείο κλπ). Δεν πονάνε για το πράσινο όπως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

ανεστης είπε...

Ας περάσουμε τώρα απο τη θεωρία και στην πράξη: Στην Πρέβεζα υπηρχαν πέντε (5)! στρατόπεδα, δημιουργήματα της χούντας, που τώρα είναι απλά εγκαταλλειμένοι χώροι στα ποιο ωραία σημεία της πόλης. Ο δήμος -βαθυτατα χρεωμένος- δεν έχει τη δυνατότητα να "αξιοποιήσει" ούτε τετραγωνικό.
Σημειωτέον οτι ακόμα κι αν δώσεις δυνατότητα πρόσβασης χωρίς οποιαδήποτε υποδομή, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον τους πόρους να συντηρήσεις απλά το χώρο (καθαριότητα, επιτήρηση κλπ).

Τι κάνεις στην περίπτωση αυτή; Πιστεύετε πως αυτη ειναι μια εξαίρεση κι όχι ο κανόνας;
Πως βρίσκεις έσοδα για να αναπτύξεις τις χρήσεις που περιγράφεις (αναμφίβολα σωστές).

Η πραγματικότητα δεν ακυρώνει την όποια θεωρία;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανέστη, έχεις απόλυτο δίκιο. Και στο δικό μου δήμο τα προβλήματα είνα ανάλογα με ένα μόνο στρατόπεδο. Δεν ξέρω τι ζητάει η εκεί Δημοτική Αρχή. Η εδώ που κάνει λόγο για Μητροπολιτικό Πάρκο -αυτή είναι η ανάγκη της τοπική κοινωνίας- έχει σχετικά οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα αυτά τα προβλήματα ενισχύονται-διογκώνονται από το γραφιεοκρατικό εναγγαλισμό των ΟΤΑ από την Κεντρική Διοίκηση.

ανεστης είπε...

Δεν είμαι πολύ σίγουρος για τον εναγκαλισμό των ΟΤΑ. Οι ίδιοι οι ΟΤΑ που είναι πρωταθλητές στην κακοδιαχείρηση είναι ευτυχείς που δεν υποχρεούνται σε υποβολή ισολογισμών και λογιστικό έλεγχο.

Επι του προκειμένου όμως, να σκεφτούμε μήπως η λύση θα ήταν η δημιουργία κεντρικού "πράσινου ταμείου" που θα είχε έσοδα απο την φορολογία ΙΧ (με σχέση επιβάρυνσης ανα m3/co2) κλπ, για δημιουργία τέτοιων χώρων με βάση την αναλογία κατοίκων ανα τετρ. χλμ;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Ανέστης, είπε
"Οι ίδιοι οι ΟΤΑ που είναι πρωταθλητές στην κακοδιαχείρηση είναι ευτυχείς που δεν υποχρεούνται σε υποβολή ισολογισμών και λογιστικό έλεγχο."

Άλλο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, αυτό, έχει απόλυτο δίκιο ο Ανέστης.
Από την θεωρία στην πράξη.
Μιλάμε για αποκέντρωση και ότι αποκεντρώνεται γίνεται έρμαιο στα χέρια επιτηδείων.

Εδώ μπορώ να πω, ότι αγγίζουμε την ουσία του προβλήματος.

Την καλημέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, Ανέστη, οι δημοσιογραφικοί τίτλοι με αφήνουν πλήρως αδιάφορο σε τέτοιες περιπτώσεις. Και ουσιαστικά δεν ξέρουμε πού έγκειται τούτη η κακοδιαχείριση (σε γραφειοκρατικές διατάξεις της Κεντρικής Διοίκησης συνήθως ή στις ρουσφετολογικές προσλήψεις -σύμωνα με το Συνήγορο του Πολίτη- ή στις διαφορετικές θέσεις κι απαιτήσεις που έχουμε από ένα δήμο);

Ως επί το πλείστον σε ενημερώνω ότι οι μεγάλοι δήμοι υπόκεινται σε πληθώρα διατάξεων και κανονισμών που μόνο κακοδιαχέιριση δεν επιτρέπουν, εκτός αν ως τέτοια ορίσουμε την διαφορετική πολιτική κατεύθυνση που μπορεί να έχουμε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πλήθος διατάξεων έχουμε, αλλα μην ξεχνάς ότι είμαστε και 2ροι στην διαφθορά.
Στην εφαρμογής τους, Δήμο.
Δεν τίθεται, καν, το θέμα της πολιτικής κατεύθυνσης,
η ανεξάρτητη δικαιοσύνη;
Το αυτοδίοικητο των δικαστηρίων;
Ανεξάρτητες αρχές στο περιθώριο;
Ρουσφέτια, όπως είπες;

Αυτά είναι καθημερινά και υπαρκτά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, επειδή μιλούσαμε για τους ΟΤΑ, τι σχέση έχουν τα δικαστήρια; Μη σου πω ότι συχνά είναι αυστηρότερα με τους δήμους, παρά με τους ιδιώτες. Ούτε βέβαια και οι ανεξάρτητες αρχές έχουν σχέση, πλην του ΑΣΕΠ που ελέγχει τις προσλήψεις, αλλά μέρος μόνο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δήμο, οι ΟΤΑ δεν λειτουργούν έξω από το συνολικό εποικοδόμημα του πολιτειακού συστήματος.
Τι ερώτηση είναι αυτή;

1)Οι περίπου 200.000 συμβασιούχοι που είχε υποσχεθεί ο Καραμανλής ό,τι μόλις αναλάβει θα μονιμοποιηθούν δεν αποτέλεσε θέμα διενέξεων μεταξύ δικαστικών αρχών;

2) Οι ανεξάρτητες αρχές δεν έχουν σχέση;
Μα, Δήμο μου, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κάνει εκαντότάδες έγγραφα, προς Δημάρχους, Νομάρχες για παράβαση καθήκοντος.!!
Ο κ.Διαμαντούρος τόλεγε και το άκουσα με τα αυτάκια μου. (τώρα είναι Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής)

3) Για τα ΣΔΙΤ και τα ΕΣΠΑ. δεν έχεις ακούσει τίποτα??
!!
Προγράμματα επιχορηγούμενα από την ΕΕ. που αφορούν ΟΤΑ, ποιές και πόσες εταιρείες παίρνουν τα έργα?

Το αν είναι αυστηρότερα ή όχι, μπορεί να το ισχυριστεί κανείς μπορεί και όχι.
Αλλά μην κρίνεις από την προσωπική σου εμπειρία.
Και δεν βάλλω κατά των ΟΤΑ, αλλά μην επιλέξουμε τον δρόμο που δεν βλέπουμε αυτά που γίνονται δίπλα μας.

Προφανώς δεν θεωρητικολογώ, αλλά ας μην συνεχίσουμε, αν έχεις την άποψη, ότι όλα βαίνουν καλώς και οι ΟΤΑ, είναι το υπόδειγμα που δεν χρειάζονται καμμία μεταρρύθμιση ή εφαρμογή των νόμων.

Νομίζω, ότι ετοιμάζεται το σχέδιο "Καποδίστριας Νο2". Αυτό τι σημαίνει;
Τίποτα;

Μην πιάσω τα μεγάλα θέματα,
Πολεοδομικά τμήματα και πως λειτουργούν.
Άδειες εργασίας για καταστήματα και τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου.
Ποιός ελέγχει τα μπαρ, τα μαγαζιά και ποιός δίνει τις άδειες;
Παλιά ήταν και η Αστυνομία στη μέση,. Τώρα είναι εξ ολοκλήρου στους ΟΤΑ.

Να πιάσουμε και το θέμα με τα περίφημα μπλοκάκια, παροχής υπερησιών;

Μην τα εξωραίζουμε, όλα στο βωμό της μιας γενικευμένης αντίληψης.

Μου έκανε εντύπωση, Δήμο, η άποψη που προανέφερες."άλλη πολιτική κατεύθυνση"
Δεν την κατάλαβα.

Τέλος πάντων..δεν υπάρχει λόγος, νομίζω, για τέτοιες απολυτότητες.

ανεστης είπε...

Δήμο ο Σπίθας έχει δίκιο. Κι εγώ δεν μιλάω για τίτλους εφημερίδων αλλά απο την προσωπική μου ενασχόληση με δημοτικά θέματα, σε δήμο της Αττικής όπου το συμβούλιο υπερψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες ισολογισμό με μερικά μηδενικά λιγότερα... κατα λάθος!
Άστα, ας μην προσπαθούμε να αποδείξουμε τα προφανή, ο πρώην Αμαρουσίου (Τζανικος) έφαγε φυλακή επειδή εξέδωσε άδεια να γίνει το Mall. Δεν λένε τίποτε αυτά; Είναι απλά τίτλοι εφημερίδων;
Εμείς τότε τι είμαστε; Η απτή πραγματικότητα;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, η κακοδιαχέιριση σε δήμους -δεν ασχολούμαι με Νομαρχίες, δεν εκφέρω γνώμη άρα ούτε και για πολεοδομίες- δεν είναι έτσι ακριβώς. Π.χ. πλην εξαιρέσεων ορισμένα καταστήματα αδειοδοτούνται από δήμους, αλλά με πολύ συγκεκριμένες διατάξεις, κάτι που συχνά δεν επιτρέπει σε δήμους να επέμβουν (ίσως το μόνο μεμπτό που είναι στο χέρι τους να θέσουμε τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά είναι θέμα πολιτικής επιλογής τελικά). Ο Τρόπος που λειτουργούν πολλά καταστήματα δεν έχει σχέσει με την άδεια του δήμου, ακόμα και σε τουριστικά μέρη (βασικά δεν έχει δικαίωμα επέμβασης, πλην να κληθει η αστυνομία που δε θα κάνει τίποτα). Αυτό ακριβώς ζητάνε και πολλοι δήμοι, τη δυνατότητα επέμβασης στον τροπο λειτουργίας του μπαρ.

Αυτό που ονομάζεις παράαση καθήκοντος άλλοτε οφέιλεται σε κακή ερμηνεία των πολλών νόμων (το αντιμετωπίζω καθημερινά) κι άλλοτε σε πολιτικές επιλογές (ίσως και παράνομες, αλλά πολιτικές σε κάθε περίπτωση), και φυσικά μιλάω για την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Οι δε διαγωνισμοί εκ των πραγμάτων είναι δημόσιοι. Δε γίνονται -ειδικά για ποσά άνω των 5000 €, αν θυμάμαι καλά- κλειστά με αναθέσεις, αλλά σε ανοιχτούς δημοσιοποιημένους διαγωνισμούς (εμείς βέβαια και στο site και με αφισσέτα ανάλογα, αλλά τέλος πάντων).

Ανέστη, ο ισολογισμός που λες θα επιστρεφέι από την ανωτέρω αρχή -αναγκαστικά για διόρθωση. Οι προϋπολογισμοι που ίσως μπορούμε να πούμε τίποτα ουσιαστικά επειδή είναι οραματικοί και διεκδικητικοί είναι πάντα μεγαλύτεροι από τα ποσά που έχουν οι δήμοι στο χέρι. Η δε φυλακίσεις και καταδίκες αποδεικνύουν το αληθές του λόγου μου: είναι πλλοί οι έλεγχοι που γίνοτναι στους δήμους, ώστε να γλιτώνουν παράνομες κακοδιαχειρίσεις. Και μη συγχέουμε τις πολιτικές επιλογές (κακές δε λέω, αλλά πολιτικές) με τις παρανομίες-λαδώματα. Συνήθως οι συνάδελφοι βρίζονται επειδή απλά ακολουθούν τη γραφιεοκρατική διάταξη -που συχνά δεν μπορούν να αποφύγουν.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλημέρα, Δήμο.
Σέβομαι τις απόψεις σου, μέχρι του σημείου, που δεν λαμβάνεις ως κύρια αναφορά σου, τον ΟΤΑ στον οποίο έχεις προσωπική άποψη.

Είπες
"δεν ασχολούμαι με πολεοδομίες"

Δεν υπάρχουν πολεοδομικά τμήματα στους δήμους;
Τι αρμοδιότητα έχουν;

Δεν ξέρω τι γίνεται στο δικό σου δήμο. Ξέρω πολύ καλά τις γίνεται σε δήμους που έχω άμεση σχέση.

Και λόγω διαμονής(ένας δήμος) και λόγω εντοπιότητας (άλλος δήμος) αλλά και λόγω επαγγέλματος.

Και πως χαρακτηρίζονται οι συντελεστές δόμησης, και πως χαρακτηρίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα και πως γίνονται οι αναθέσεις έργων.

Δεν γενικεύω, αλλά γνωρίζω και τον νόμο 1418 περί δημοσίων έργων και σου συνιστώ να το μελετήσεις καλύτερα.

Τα "σπασίματα" των έργων και οι δυνατότητες ανάθεσης των έργων.

Δεν θάθελα να συνεχίσω. Αναφέρθηκα γενικά, αλλά όχι θεωρητικά. Αυτά που λες μπορεί να ισχύουν στο δήμο που εσύ γνωρίζεις και καλώς τα καταφέρατε,

Αλλά σε παρακαλώ μην γενικεύεις σε πράγματα και καταστάσεις που γνωρίζω πολύ καλύτερα από όσο μπορείς να φανταστείς.

Η θεωρητική υπεράσπιση μιας πολιτικής άποψης είναι τελείως διαφορετικό από την αναφορά μας σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην σκληρή μας πραγματικότητα.

Θα σε παρακαλέσω να ενδιαφερθείς, αν έχετε πολεοδομικό τμήμα και αν έχεις την δυνατότητα να μου αναφέρεις τις αρμοδιότητες του.

Δεν οδήγησα εκεί την συζήτηση, αλλά μου καταλογίζεις πράγματα, που δεν είναι σωστά ή δεν τα γνωρίζω καλά.

Εχω άλλες εμπειρίες από τους δήμους και αν θες να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, καμμία αντίρρηση.
Αλλά επί του αντικειμένου και επί των γεγονότων και όχι περί των διατάξεων του, που έχουν και "παραδιατάξεις" στις οποίες να κάνουμε και μια αναλυτική συζήτηση για το πως εφαρμόζονται ή πως ξεπερνιώνται "κατά σύννομο διάταξη"

Ποιά τα κονύλια των δήμων και πως γίνεται η εκταμίευσή τους;
Ποιοί κάνουν τις μελέτες για την διεξαγωγή των έργων;
Πόσο είαναι το ποσό και πως ένα έργο μπορεί να τεμαχισθεί και να πραγματοποιηθεί, ενώ δεν υπάρχει η δικαιοδοσία;
Με το σπάσιμό του, σε μικρότερα έργα...

Θέλεις να κατεβάσω ένα κατάλογο, από παρόμοι θέματα;

Μπες σε ιστοσελίδα και κοίταξε ποιές εταιρείς και σε ποιούς δήμους έχουν εκτελέσει έργα μέσω ΣΔΙΤ (δες και ΕΣΠΑ..)

θα εκπλαγείς να δείς μια -δυο ετιαρείες να μονοπωλούν έργα σε δήμους με κοινοτικά κονδύλια;

Με εκπλήτεις, αρνητικά, ομολογώ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως έχεις δίκιο, ειδικά για τους καποδιστριακούς Δήμους. Αλλά όταν πάνω από το κεφάλι μας υπάρχει Πάρεδρος και Περιφέρεια, τότε λίγο τα πράγματα αλλάζουν. Και με τέτοιο νομικό πλαίσιο η παραμικρή καταγγελία ή αναφορά, οδηγεί πολύ μακριά τη βαλίτσα. Και φυσικά γίνονται στραβά, αλλά γενικά υπάρχουν κι ανάλογες ποινές. Δε λέει κανείς ότι όλα είναι τέλεια -ειδικά εγώ, που κάνω συνέχεια κριτική. Η διαφάνεια είναι κάτι νέο στους δήμους. Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν πολλά.

Σχετικά με τα έργα υποδομής πρέπει να πούμε ότι είναι ένα μόνο κομάτι. Βλέπεις οι δήμοι αρχιζουν από τα σκουπίδια και έχουν πολλά θέματα να ασχοληθούν. Μπορώ να χρησιμοποιήσω δεκάδες σχετικά ζητήματα.

Δεχόμενος ότι έχεις δίκιο -για κάτι που δεν έχω δει να γίνεται στο δικό μου δήμο (ποτέ δεν ξέρεις, μου έβαλες ιδέες)- θα κλείσω σημειώνοντας και τις ευθύνες και εκείνων που δεν προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες, αλλά ζουν από τον επόμενο στημένο "διαγωνισμό".

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ ο δείμος του πολίτη

Αγαπητέ Δήμο, υπάρχουν πράγματι, αρκετοί δήμοι που έχουν καταφέρει πολλά.
Θα πω ένα παράδειγμα που είναι μακριά από τον τόπο διαμονής μου, αλλά τυχαίνει να γνωρίζω, πέντε πράγματα. Θα προτιμήσω να αναφέρω ένα όνομα που ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ.Κουκουλόπουλο, όταν ήταν δήμαρχος στην Κοζάνη.

Όλοι είχαν αναγνωρίσει ότι κατάφερε πολλά στον δήμο του.
Έως και οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ο "αντίπαλος¨δήμος της Πτολεμαίδας, ακόμη:)

Τον αναφέρω επειδή είναι τελείως έξω από τους χώρους που κινούμαι, αλλά, έκανε πρωτοπορικές κινήσεις για την εποχή του.
....................

Σου αφήνω και μία παράγραφο από το ποστ που ανέβασα και το θεωρώ ενδιαφέρον.

Το θέμα είναι ότι λίγοι άνθρωποι ασχολούνται, όπως εσύ, ώστε να έχουν την δυνατότητα, να μπορούν να καταννοήσουν την σημασία των ΟΤΑ και τα προβλήματα που υπάρχουν.


[ ]"η συμμετοχή των ΟΤΑ στο Δημόσιο Χρέος είναι το 1% στο 120% προιδεάζουν για την δημοσιονομική στενότητα που θα αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ την διετία.

Ενώ θα συζητούν και θα διαπραγματεύονται, όρια και έδρες των νέων Δήμων και περιφερειών, η οικονομική επιβίωση τους θα εξαρτάται από την μη παρακράτηση του ΘΗΣΕΑ.[ ]

Υ.Γ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν το κλειδί και την βάση για μια άλλη πολιτική.
Ιδιαίτερα, τώρα που προσπαθεί να αλλάξει κάποια αναγκαία θεσμικά θέματα η σημερινή κυβέρνηση.

ShareThis