Άσπιλοι δημοσιογράφοι, κρίνοντες και ουδέ κρινόμενοι



Με αφορμή ένα άρθρο -αναδημοσίευση- του ΆΝεμου, μερικές σκέψεις για το σύχρονο φασιστοειδή κιτρινισμό. Εξάλλου, από καιρό ήθελα να γράψω κάτι για τα φαινόμενα Αυτιά και Τριανταφυλλόπουλου. Η κατάντια της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι τόση, ώστε δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να απαιτέι περαιτέρω επιχειρηματολογία (ειδικά αν σκεφτούμε την πανάκριβη μεσημεριανή ζώνη και τις κάθε είδους τατιανιές ή τα πρωινάδικα και τις γελοιότητες που τα περικλείουν). Ούτε νομίζω αξίζει να αναφερθούμε στα πάσης φύσεων ριάλιτι (κάποτε αναφερθήκαμε και σε τούτα). 
Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειώσουμε το φασισιστικό τρόπο που λειτουργούν ορισμένες εκπομπές. Πρόκειται για κιτρινισμό φασιστοειδούς ύφους. Δημοσιογράφοι εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες του πολίτη και περνούν την ιδέα ότι μόνοπ μέσα από τις εκπομπές θα λυθούν τα όποια προβλήματά τους. Καταρακώνουν θεσμούς δημιυοργώντας την ιδέα ότι το κράτος δεν αξίζει τίποτα και στηρίζουν ουσιαστικά την αντικρατική στάση (είτε μεταφράζεται ως φοροδιαφυγή είτε ως καταστροφή και αδιαφορία προς την κρατική περιουσία και όποια προπσπάθεια γίνεται). 

Την ίδια στιγμή οι δημοσιογράφοι -ορισμένων εκπομπών που κυρίως κατωνομάσαμε παραπάνω- παρουσιάζονται ως οι μόνοι άσπηλοι, χωρίς συμφέροντα -παρά μόνο τάχα την αλήθεια. Κρίνουν τους πάντες χωρίς να δίνουν δικαίωμα να κρίνονται και χρησιμοποιούν τη δύναμη της τηλεόρασης όχι για την αλήθεια (έστω όπως αυτοί τη βλέπουν) αλλά για τη δική τους προβολή. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι κόντρες με το Λαζόπουλο, τα γλειψίματα των μεσημεριανών εκπομπών, ο διασυρμός προς τα κρίνοντα λαϊκά blogs, ο τρόπος που διακόπτουν όποιον έχει διαφορετική άποψη από αυτούς. 
Κορυφαία ίσως στιγμή όταν ο Τριανταφυλόπουλος κάλεσε πολιτικό να μη μιλάει γιατί αυτός κρίνεται κάθε μέρα, ενώ τάχα εκείνη κάθε τέσσερα χρόνια (!). Μάλλον όμως ξέχασε ο δημοσιογράφος ότι τα επιχειρηματικά του συμφέροντα κρίνονται και όχι η ικανότητά του να εκπροσωπήσει κάποιο πολίτη. Δεν τον όρισε η κοινωνία ως εκπρόσωπο ούτε ως αντιπρόσωπο (πόσο μάλλον εγώ), αλλά ως κρίνοντα μέσα σε κάποια όρια ευπρέπειας και σεβασμού. Εκπρόσωπος μεριδας του λαού ορίστηκε πολύ απλά ένας βουλευτής, που πράγματι κρίνεται καθημερινά. Και μάλιστα απορώ με τους πολιτιτκούς που μέσα στο λαϊκισμό τους παρακαλούν ή αποδέχονται προσκλήσεις σε τέτοιου είδους εκπομπές. 
Γιατί τελικά για το όλο φαινόμενο ευθύνονται οι δημοσιογράφοι που δεν κρίνουν από φόβο και συντεχνιασμό τα κίτρινα φασιστοειδή της δημοσιογραφίας. Ευθύνονται και οι πολιτικοί που αγοράζουν τηλεοπτικές εμφανίσεις με αποδοχή την καταράκωση των θεσμών και της ιδιότητάς τους. Ευθύνονται και οι πολίτες όμως που δε θέλουν να καταλάβουν ότι πίσω από τις αποκαλύψεις και την προβολή προβλημάτων κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα πολλών εκατομμυρίων και επιχειρηματικές κόντρες (ας θυμηθούμε λίγο μόνο την αγοραπωλησία του Πρώτου Θέματος και την κόντρα των επιχειρηματιών με αφορμή το σκάνδαλο του Ζαχόπουλου).


24 έκριναν :

Αntidrasex είπε...

Οι συγκεκριμένοι μου προκαλούν 2 πράγματα: Εμετό και οργή.
Απορώ πως ορισμένοι -και δυστυχώς αρκετοί- άνθρωποι τους παίρνουν στα σοβαρά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ακριβώς εκεί είναι και οι ευθύνες τους.

http://karabouzouklides.blogspot.com είπε...

Ούτε οι βουλευτές κρίνονται ...
Οποιος έχει τα μέσα και τις άκρες επηρεάζει σε σημείο που τροποποιείται η πραγματικότητα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε θα διαφωνήδω. Κατά τα συμφέροντα κρίνονται όσοι κρίνονται και συνήθως όχι επί της ουσίας.

Zaphod είπε...

Που υπογράφω;

Δεν ξέρω αν οι βουλευτες κρίνονται και ξεκρίνονται όποτε και όταν πρέπει ,ειδικά σε μια "δημοκρατία" που πάσχει, αλλά αυτό δεν δίνει το δικαιώμα, σε όποιον έχει τα μου΄τρα του σε μια οθόνη, να το παίζει κριτής των πάντων ή/και πιθανόν εκβιάζοντας αιρετούς αντιπρόσωπους του λαού. Αν δεν μας αρέσουν οι αιρετοί μας αντιπρόσωποι τότε καλό θα ήταν να φτύνουμε τα μούτρα μας, όχι να δίνουμε το αλάθητο του πάπα στον καθένα αποποιούμενοι των ευθυνών μας

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνούμε απολύτως, Zaphod. Λες να κάνουμε καμία δημοσκόπηση, σαν αυτές της Ζούγκλας;

Αntidrasex είπε...

Αν είναι για δημοσκόπηση, και εγώ μέσα... με 5 ψήφιο νούμερο να βγάλουμε και κάνα φράγκο.

Θανασης Ξ. είπε...

Δήμο καλημέρα..

Δηλώνω εξ αρχής πως έχω από καιρό πάψει να ασχολούμαι με τον Τριανταφυλλόπουλο, τον Αυτιά λόγω ωραρίου δεν τον βλέπω ποτέ, απ' τα blogs οτι μαθαίνω..
Τέλος πάντων, τους περιποιούμε και τιμή ν' ασχολούμαστε μαζί τους. Για τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, είναι πράγματι απορίας άξιο πώς σοβαροί άνθρωποι ενίοτε (τώρα τελευταία σπάνια βέβαια) καταδέχθηκαν να πάρουν μέρος στις εκπομπές του. Και δεν λέω 'να μιλήσουν' αφού στις εκπομπές του όλοι είναι γλάστρες, μόνο ο ίδιος μιλάει χα χα χα...
Οφείλω τέλος να πω, πως προσωπικά με απασχολεί περισσότερο ο 'κιτρινισμός' που πλασσάρεται σαν υψηλή δημοσιογραφία, τα 'εκδοτικά' συμφέροντα που έχουν την δυνατότητα να αγόράζουν 'φωνές', οι δήθεν 'δύσκολες' αλλά καταφανώς αγορασμένες συνεντεύξεις, αυτά τα υποχθόνια, τα ύπουλα, ο λύκος με την προβιά με λίγα λόγια, αυτά είναι απείρως επικινδυνώτερα..

cynical είπε...

καλημερα Δήμο,

αν οι διάφοροι-διάφορες της πρωινής και μεσημεριανής ζώνης προκαλούν δυσφορία με την αποθέωση της χαζομάρας και της κατινιάς, ορισμένοι της βραδυνής ζώνης δημοσιογράφοι και πολιτικοί προκαλούν αηδία: Με το να αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις σε όσα τους ρωτάνε, με το να αδυνατούν να αρθρώσουν εναν ειλικρινή και συγκροτημένο λόγο, με το να διαστρέφουν την πραγματικότητα, με το να επιτίθενται διαρκώς, με το να επαναλαμβάνονται και να επαναλαμβάνουν ετοιματζίδικες φράσεις κλπ, κλπ.

Συγκρίνοντάς τους τελευταίους με τις πρώτες κυρίες, λέω λοιπόν με ανακούφιση ότι τουλάχιστον οι πποηγούμενες δεν μας κυβερνάνε!

Ά!, άκουγα προχθές τον Πρετεντέρη να περιλαμβάνει τον εαυτό του στο σώμα των μισθοσυντήρητων που θα πληγούν από τα νέα μέτρα και να διαμαρτύρεται!

Suspect είπε...

σε ενα σοβαρο κρατος, ο Μακης θα επαιζε κιθαρα αλλα εν προκειμενω, χαρη σε αυτον μαθαινουμε και μερικες βρωμιες...

gatodiakritikos είπε...

Προσυπογραφω και εγω. Ειναι απλα για γελια!!!Κι το καλύτερο;;; Ο Αυτιας εγινε και συγγραφέας, "Η κρίσιμη τριετία του Ασφαλιστικού".. πρεπει να ειδατε τη διαφημιση.
Μαζεεεψτε τουυυς!!!!

gatodiakritikos είπε...

παρεπιμπτωνως ωραιο template. καλυτερο απο το προηγουμενο.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Αυτιάς είναι απλά βλαξ!
Κάποιοι γνωστοί μου τον θυμούνται στο παν/μειο συνδικαλιστή της ΔΑΠ κι ακόμα γελάνε με την πάρτη του...
Ο Ζούγκλας, αντίθετα, είναι πανέξυπνος μεν, αρχιλαμόγιο δε!

aliatas είπε...

Ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Αυτιάς και πολλοί ακόμα, αξιοποιώντας τη δύναμη που έχουν τα τηλεοπτικά μέσα, τροφοδοτούν την καθημερινότητα με ένα «αναισθητικό» που καθιστά λαϊκές συνειδήσεις ανήμπορες να διακρίνουν ότι είναι άλλο πράγμα η αποκάλυψη και άλλο πράγμα η εντυπωσιοθηρία, ότι είναι άλλο πράγμα η αλήθεια και άλλο πράγμα η συκοφαντία, ότι είναι άλλο πράγμα η δημοσιογραφία και άλλο πράγμα ο χαφιεδισμός και το λιντσάρισμα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βλέπω, αντιτιδραστικέ σεξομανή, κι σύ θέλεις δημοσκοπισούλα. Τόσο πολύ μας έχει επηρεάσει η "ζούγκλα" ώστε να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε δημοσκοπήσεις...

Θανάση, πράγματι ο Τριανταφυλλόπουλος είναι εξαιρετικός στο μονόλογο. Ο κιτρινισμός του κουτσομπολιού είναι πιο ακίνδυνος, επειδή είναι φανερός. Ο φασιστοειδής κιτρινισμός όμως που πλασάρεται σε αντιδιαστολή με θεσμούς -που όντως φταίνε συχνά, αλλά μιλάμε για περιπτωσιολογία ή για απουσία αντιπρότασης- είναι παρά σάγγας χειρότερος.

Κυνικέ, δεν ξέρω για τον Πρετεντέρη, που κατά τη γνώμη μου εκπροσωπεί τη συντήρηση υπό τη σκεύη της αντικειμενικής -μη χέσω- δημοσιογραφίαςk, αλλά για τους άλλους δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ύποπτε, μάλλον θα έπαιζε κιθάρα όπως η Τζούλια στο Θέμο (κάτι με ποιότητα γυμνή), αλλά εν προκειμένου περισσότερο μου μοιάζει η δημοσιογραφία μου με το καλλιτενιχκό ταλέντο της Αλεξανδράτου και το υποκριτικό της Πετρούλας. Και η πλάκα είναι ότι ξέρουμε γιατί βλέπει κάποιος την Τζούλια ή την Πετρούλα, το Μάκη όμως (αηδίααααα);

Γατοδιάκριτε, κάτι είδα. Αλλά το βιβλίο του πολείται μόνο μέσω κίτρινου εντύπου. Αυτό σου λέει τίποτα; Σ' ευχαριστώ...

Άσκαρ, έστησε μια επιχέιρηση και στο μετανεωτερικό νεοφιλελύθερο πλαίσιο την πούλησε, ξεφτύλισε το συνεργάτη του και το σύμπαν και έβγαινε ακι σαν ήρωας. Τι άλλο να θυμηθούμε;

Αλιάτα (καιρό είχα να σε δω), εκεί είναι πράγματι ο ρόλος της παιδείας και των θεσμών.

IonnKorr είπε...

Φίλε Δήμο

Δεν μπορώ να καταλάβω που τόσοι πολλοί αντιπαθούν τον Τριανταφυλλόπουλο.

- Σαφώς και θα έχει πλάτες για να λέει όσα λέει.

- Σαφώς και διαβιοί μέσα στην πλουτοκρατία.

- Σαφώς και είναι αλαζονικός.

- Σαφώς και έχει ξερό και βλοσυρό στυλ.

- Σαφώς και θα παίζει, ενδεχομένως, τα δικά του βρώμικα παιγνίδια

Αλλά, ρε παιδί μου, πολλές φορές στις εκπομπές έχει "ξεμπροστιάσει" απατεώνες πολιτικούς και επιχειρηματίες. Πόσοι άλλοι το κάνουν ή μπορούν να το κάνουν αυτό?

Νομίζω, εν κατακλείδι, ότι όλα τα είπε προηγουμένως o suspect σε μία φράση:

"σε ενα σοβαρο κρατος, ο Μακης θα επαιζε κιθαρα αλλα εν προκειμενω, χαρη σε αυτον μαθαινουμε και μερικες βρωμιες"

ο δείμος του πολίτη είπε...

IonnKorr, δε θα συμφωνήσω. Κι άλλοι έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αποκαλύψεις με σοβαρότητα. Δηλαδή ο Κούλογλου δεν αποκάλυπτε ή ο Τέλογλου και τόσοι άλλοι δημοσιογράφοι; Πρέπει δηλαδή να κινείται κάποιος μεταξύ της ευτέλειας του λαϊκισμού και την επιθετικότητα του φασισμού, για να αποκαλύπτει; Και με άλλους μαθαίνουμε σκάνδαλα και μάλιστα σε πολιτικό ύφος κι όχι μέσα σε κιτρινισμό.

Stormrider είπε...

γειά σου Δείμο!!! Με θυμάσαι; Παλιοσειρά των blogs μαζί σου και αλληλο-αναγνώστες χαχα... Μπαίνω μετά απο πάρα πάρα πολλούς μήνες στη σελίδα σου (και γενικά πάλι σε blogs) και χαίρομαι που είσαι ακόμη online και δημιουργικός... Κι εγώ σκέφτομαι να το ξαναρχίσω, μου έχει λείψει η όλη φάση.

καλές γιορτές!!

αθεόφοβος είπε...

Τον Αυτιά δεν τον έχω δεί εκτός από το βιντεάκι που παίρνει την γνωστή συνέντευξη ξανά και ξανά οπότε δεν χρειάζεται να έχω δεί και στην εκπομπή του για να καταλάβω περί ποίου φελού πρόκειται.
Με τον Τριανταφυλλόπουλο όμως πάντα είχα την απορία πως τόσοι πολλοί επώνυμοι είναι διατεθειμένοι να του κάνουν την γλάστρα για να φτάσουν στις 2 την νύχτα να αρθρώσουν δύο λέξεις ενδιάμεσα από την ακατάσχετη καταγγελτική λαϊκίστικη φλυαρία του.
Βλέποντας αυτούς φτάνει να δικαιολογήσω εκείνη την κλάιουσα για τον Αλβανό της τηλεοπτική περσόνα.
Φαίνεται ότι η εμφάνιση και μόνο στην τηλεόραση ικανοποιείτην ματαιοδοξία τους.
Ξεχωρίζω τους πολιτικούς που γνωρίζουν καλά ότι το να σε βλέπουν ασχετα από το τι θα πείς και που ,δεν βγαίνεις χαμένος.
Ο Μαρκεζίνης όταν οι γελοιογράφοι είχαν καιρό να του φτιάξουν γελοιογραφία τους έπαιρνε τηλέφωνο και τους έλεγε: με ξεχάσατε!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καταιγιδοκαβαλητή, περιμένουμε τις ιδέες και τις κρίσεις σου. Κάθε κριτική σκέψη είναι ευπρόσδεκτη.

Αθεό, δε διαφωνούμε καθόλου. Προσωπικά αποφεύγω να τους δω και τους δύο, αλλά μερικές φορές δεν τα καταφέρνω.

metewritis είπε...

Καλησπέρα,
δεν είναι μόνο το πως βγάζουν τις ειδήσεις. Είναι αυτή η υπέμετρη αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζουν και τον θεατή και τους συνομιλητές τους, αλλά αν δεν υπήρχε κοινό, δεν θα αγόρευαν. Δυστυχώς, οι Αυτιάς και Τριανταφυλλόπουλος έχουν κοινό και αυτό είναι το πιο τρομαχτικό. Τους αντιπαθώ όπως και πολλούς άλλους. Κακά τα ψέματα, λίγο ή πολύ στην χώρα μας ξέρουμε τους σοβαρούς δημοσιογράφους. Κάποιοι αναφέρθηκαν ήδη εδώ. Oι συγκεκριμένοι αποτελούν δυσφήμιση του επαγγέλματός (τους) και φυσικά, αυτό που κάνουν δεν είναι δημοσιογραφία. Ευχαρίστως θα έριχνα γιαούρτια. Παλιά, δοκιμασμένη μέθοδος και ανώδυνη. Εκτός κι αν το γιαουρτάκι πεταχτεί μαζί με τον κεσέ.

Καλησπέρες

VAD είπε...

Ε,καλα,τώρα και συ,χαραμίζεις αναρτηση για Αυτιά και Τριανταφυλλόπουλο,δυστυχώς το εχουν το κοινό τους που τους παρακολουθει με πάθος...

Καλά Χριστούγεννα εύχομαι

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μετεωρίτη, ειδικα η αλαζονεία που επισημαίνεις είναι το κάτι άλλο. Μονόλογος με αναμεμειγμένος με φιλαυτία να ακούμε τη φωνή μας.

VAD, ίσως τελικά να έχεις. Αλλάζω το άρθρο, μη χαλάμε τη διάθεσή μας χριστουγεννιάτικα.

ShareThis