Η Ώρα της Γης 2010

Συζητούσαμε προχθές σχετικά με την κλιματική αλλαγή και σχετικά με ένα ντοκιμαντέρ που αντιτίθεται στη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής εν όψει του Σαββάτου.
Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010, εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά, αναμένεται να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους για μια ώρα συμμετέχοντας στο συμβολικό κάλεσμα της Ώρας της Γης.
Η μεγαλειώδης συμμετοχή των Ελλήνων το 2009 γεννά μεγάλες προσδοκίες και για αυτή την χρονιά. Εκτιμάται ότι πέρυσι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Η αλήθεια είναι ότι το 2009 δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, μιας και η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης απέτυχε να καταλήξει σε μια καλή κλιματική συμφωνία. Αυτό όμως θα πρέπει να μας οπλίσει με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες των μεγάλων κρατών απογοήτευσαν τους πολίτες τους, η ανθρωπότητα όμως δε σταματά τον αγώνα.
Η «Ώρα της Γης 2010» δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες.
Σας καλούμε να δώσετε και φέτος τη δική σας ταυτότητα στην παγκόσμια εκστρατεία: «Ώρα της Γης 2010» στις 27 Μαρτίου, στις 8:30 μ.μ.
Μείνετε συντονισμένοι…

17 έκριναν :

gatodiakritikos είπε...

Όχι! Δεν βλεπω καποιον λόγο να το κάνω! Μετα απο μεθαυριο καποιοι απο μας, απο αυτους, θα συνεχισουν τη καταστροφη ετων. It's pointless! Ετσι το βλεπω εγω!

αθεόφοβος είπε...

Μπορεί οι δήμοι και οι κοινότητες να έσβησαν τον φωτισμό στους δρόμους αλλά πολύ λίγοι ήσαν εκείνοι που το έκαναν και θα το κάνουν στα σπίτια τους.
Αντί να γίνεται μια συμβολική κίνηση καθε χρόνο πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν να διδαχτεί ο κόσμος να κάνει οικονομία στην ενέργεια ξεκινόντας από τα απλά: να σβήνει το φώς στην δουλειά του φεύγοντας!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γατοδιάκριτε, με την ίδια λογική πάντως δε χρειάζεται να κάνουμε ούτε ανακύκλωση. Για να μην πω για όλα τα άλλα θέματα που κάποιοι τα υλοποιούν, ενώ άλλοι αδιαφορούν πασιφανώς. Κι όμως εγώ θα επιμένω σην ανάγκη περιορισμού της κατασπατάλησης ενέργειας και ανακύκλωσης. Και τα φώτα θα σβήσω και τρεις κάδους έχω σπίτι μου, στο μικρό μου μπαλκόνι.

Αθεόφοβε, δε διαφωνώ καθόλου. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να γίνει μια συμβολική κίνηση με ό,τι αποτελέσματα, παρά να περιμένουμε όλοι να μάθουν κάτι. Οι νεότερες γενιές μαθαίνουν ευκολότερα (συν την κρίση).

ανεστης είπε...

Δήμο, σέβομαι απόλυτα την άποψη και απόφασή σου αλλά μου φαίνεται πως αυτή η συμβολισμο-λατρεία περισσότερο κακό κάνει παρά καλό. Και λέω πως κάνει κακό γιατί δεν συνοδεύεται απο οδηγία κλιμακούμενου "και μετά τι;". Είναι αποσπασματικό και "αυτοικανοποιιτικό".

Δεν βαρεθήκαμε τόοοοσα χρόνια με το συμβολικό σβύσιμο των φώτων; Νισάφι! Δεν είναι καιρός να υπάρξει δυναμική και οργανωμένη παρέμβαση στην κυβέρνηση για γρηγορότερη αύξηση των ΑΠΕ; Εκεί η συμμετοχή θα δείξει ποιός παλεύει και προσπαθεί, είτε έσωυσε τα φώτα είτε όχι.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανέστη, αν όντως μέναμε μόνο σε τέτοια θα συμφωνούσα. Ωστόσο, η αειφορική λογική και η περιβαλλοντική συνεί9δηση κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Το βλέπουμε στην αύξηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και στην ποιότητά τους, το βλέπουμε στις πιέσεις για έργα υποδομής και μέσα μαζικής μεταφοράς. Δε θεωρώ ότι είναι ένα αποσπασματικό μέσο. Και αυτό βέβαια πάντα ευαισθητοποιεί κάποιον. Πάλι κάποιον θα κερδίσουμε ή θα τον κάνουμε να σκεφτεί και να υιοθετήσει κάτι από την οικολογική συμπεριφορά.

Sissi Soko είπε...

Δείμε, κάπου διάβασα ανάποδα ότι πρπει να ανάψουμε όλα τα φώτα. Αυτό θα έπρπε να διευκρινηστεί!

aliatas είπε...

Δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής σε κάτι που επιχειρεί να συγκαλύψει την αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών για τις κλιματικές αλλαγές και τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και να χρεώσει «συνευθύνη» για όλα αυτά στους εργαζομένους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο η λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF, καλούνται οι εργαζόμενοι να «διατρανώσουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία» απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κλείνοντας για μια ώρα μερικούς από τους διακόπτες του σπιτιού τους.

Επέτρεψε μου φίλε Δείμο να σου υπενθυμίσω ότι η φιλοσοφία και πρακτική της διεθνούς οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) είναι γνωστή από τη συνάφειά της με το μεγάλο κεφάλαιο και από τις καμπάνιες της με τις οποίες επιχειρεί να εξωραΐσει και να συγκαλύψει το ληστρικό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ρόλο του, αλλά και να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους και τη νεολαία για το δήθεν εθελοντισμό του κεφαλαίου στην προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, σπέρνοντας την ψευδή ελπίδα ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απαρνηθούν τον εαυτό τους και τη δίψα τους για τα κέρδη και να νοιαστούν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο...

Είναι γνωστές οι κατά καιρούς συνεργασίες της με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η βρετανική τράπεζα HSBC, ενώ στελέχη της υπήρξαν «γαλαζοαίματοι» και εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών. Πρώτος πρόεδρός της (1962-1976) υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης. Επόμενος πρόεδρος (1976-1981) υπήρξε ο «Μεγάλος γέροντας» της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας - κολοσσού «Shell», αλλά και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «Chase Manhattan Bank», δηλαδή της τράπεζας των Ροκφέλερ. Από το 1981 έως το 1996 πρόεδρος υπήρξε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο σύζυγος δηλαδή της Βασίλισσας της Αγγλίας.

Εγώ είμαι εργάτης, ανήκω στην εργατική τάξη, είμαι περήφανος για την τάξη μου και ξέρω καλά ότι ένοχος για τις κλιματικές αλλαγές είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, με γνώμονα το κέρδος, την οποία υπηρετούν και οι διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης».

ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ, ΚΑΘΕ ΩΡΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ πρέπει να αντιπαλέψουμε τις αιτίες και τους ενόχους, να αγωνιστούμε για μια κοινωνία χωρίς «ανθρωπάκια» που πιστεύουν ότι είναι δικαίωμα τους η εκμετάλλευση των συνανθρώπων τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νίκο, προβοκάτσιες...

Αλιάτα, ξεκινάς, νομίζω, την αντίρρησή σου από δύο λάθος βάσεις. Πρώτον δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του μεγάλου κεφαλαίου η υπερθέρμανση και η ανθρωπογενής εκπομπή CO2. Σε τούτο συμβάλλουν και οι εργαζόμενοι μέσα στην αποπροσανατολιστική μεταμοντέρνα καταναλωτική τους επιδειξιομανία. Η υπερβολική χρήση αυτοκινήτων, η ενεργειακή σπατάλη ως συνώνυμο, η γενικότερη αδιαφορία τους συντελούν στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Έπειτα, διαφωνείς επειδή μία ΜΚΟ συνεργάζεται με πολυεθνικές εταιρείες. Μα τούτο δεν είναι κάτι καινούριο. Όλες οι ΜΚΟ συνεργάζονται με το κεφάλαιο γιατί δεν είναι σοσιαλιστικές.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι ας τονίσω και τούτα, Αλιάτα. Είναι λάθος να "σκοτώνουμε" μία κίνηση που αναπτύσσει φιλοπεριβαλλοντικές αντιστάσεις στον κόσμο. Η συνολικότερη οικολογική αντίληψη δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο
στην κλιματική αλλαγή, αλλά και τούτη αποτελεί ένα μέρος της.

Μην ξεχνάς όμως ότι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη που κατηγορείς δεν είναι η μόνη υπεύθυνη για το σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τόσο η Κίνα -και σήμερα, αλλά κυρίως τα μεγάλα "αναπτυξιακά" έργα του '50 κι εξής- και η ΕΣΣΔ συνέβαλαν σημαντικά. Έχουμε δεκάδες παραδείγματα αντίθεσης των τοπικών περιβαλλοντολόγων και άλλων επιστημόνων των σοσιαλιστικών χωρών που δε λήφθηκαν ποτέ υπόψη. Ακόμα και σήμερα το ΚΚΕ συμφωνεί με εκτροπή του Αχελώου χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, αρκεί να πάει νερό στη Θεσσαλία για να ικανοποιηθούν οι εκεί αγροτικοί πληθυσμοί αδιαφορώντας για το συνολικό περιβαλλοντικό ζήτημα.

aliatas είπε...

Μα καλέ μου φίλε την αποπροσανατολιστική μεταμοντέρνα καταναλωτική επιδειξιμανία του μαζάνθρωπου ποιος την έχει καλλιεργήσει; Ποιο σύστημα εξυπηρετεί, αυτή η συμπεριφορά;

Η υπερβολική χρήση αυτοκινήτων δεν είναι αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής των αυτοκινητοβιομηχανιών; Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν τα σοσιαλιστικά κράτη έχουν κατηγορηθεί για περιορισμένη προσφορά αυτοκινήτων στους πολίτες.

Η ενεργειακή σπατάλη ως πρόβλημα δεν νομίζω ότι οφείλετε σε ανθρώπους που δε σπαταλούν ενέργεια γιατί πολύ απλά το ρεύμα κοστίζει και δεν έχουν περιθώρια σπατάλης. Έπειτα το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο πως καταναλώνεται η ενέργεια αλλά και στο πως παράγεται. Όταν η ΔΕΗ που είναι μια εταιρία, βλέπει ότι τα κέρδη της αυξάνονται με την παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας μέσω λιθάνθρακα και πετρελαίου, εγώ τι πρέπει να κάνω, να ζω στο σκοτάδι επειδή ρυπαίνω; Αυτό που μας λέει το WWF και άλλες τέτοιες ΜΚΟ είναι ότι ο καταναλωτής φταίει και όχι ο παραγωγός. Μα πως φταίει ο καταναλωτής από τη στιγμή που δεν έχει άλλη εναλλακτική επιλογή ;;;

Όπως πολύ σωστά λες: όλες οι ΜΚΟ συνεργάζονται με το κεφάλαιο γιατί δεν είναι σοσιαλιστικές. Το ερώτημα είναι εμείς σαν πολίτες που θέλουμε να αντιδράσουμε τι δουλειά έχουμε μ’ αυτούς;

aliatas είπε...

Είναι σωστό να «σκοτώνεις» χωρίς οίκτο και αμφιταλαντεύσεις, την υποκρισία, την κοροϊδία και κυρίως τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει άναρχη και μη άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι από την φύση της άναρχη και ανισομερής.

Η ανάπτυξη στην Κίνα σήμερα γίνεται ξεκάθαρα με καπιταλιστικούς όρους. Άρα νομοτελειακά θα έχουν στην κοινωνία τους τα επακόλουθα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Βέβαια, μην περιμένεις ποτέ από μένα να ισχυριστώ ότι η κατάσταση ήταν ιδανική στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΣΣΔ, που χτίζανε το σοσιαλισμό. Όμως γι' αυτό μπορεί να ασκηθεί σοβαρή κριτική, αφού ο σχεδιασμός της οικονομίας που εφάρμοζαν και οι κοινωνικές προτεραιότητες που μπορούσαν να δώσουν, τους επιτρέπανε μια εντελώς διαφορετική περιβαλλοντική πολιτική.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ΕΣΣΔ εντείνεται μετά τη δεκαετία του '50, συνδέεται με την επικρότηση ρεφορμιστικών αντιλήψεων στην οικονομία. Είναι πιθανό ότι ευθύνεται η υιοθέτηση της τεχνογνωσίας που σχεδιάστηκε στον καπιταλισμό με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Αλλά και στα πρώτα χρόνια της επανάστασης χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία, τεχνογνωσία, εργαλεία, εργατικό δυναμικό από την καπιταλιστική Δύση.

Και εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα: αφού ο καπιταλισμός ευθύνεται περισσότερο για την περιβαλλοντική κρίση, το σύστημα που θα τον διαδεχτεί, έχει τις δυνατότητες να την ανακόψει;

Στο σοσιαλισμό ο κεντρικός σχεδιασμός οδηγεί στην παραγωγή αγαθών ακριβώς σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, αποβάλλει τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού, όπως τις κρίσεις υπερπαραγωγής. Υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να μην αλλοιώνονται βίαια οι φυσικές διαδικασίες, δεν ξοδεύεται επιπλέον εργατική δύναμη για την αντιμετώπιση επιπτώσεων της μόλυνσης. Το ζητούμενο πλέον θα είναι η άρση των αιτιών που τη δημιουργούν. Η σχεδιασμένη παραγωγή οδηγεί στην ορθολογική εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων. Η διατήρηση της μικρής εμπορευματικής παραγωγής σε πρώτη φάση, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον στο βαθμό που δε θα κατασκευάζονται μέσα παραγωγής με καπιταλιστική λογική.

Η απάντηση επομένως στο ερώτημα είναι: Ναι, ανεξάρτητα από το πώς οικοδομήθηκε, ο σοσιαλισμός έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να αναχαιτίσει την κρίση επειδή βασίζεται στη σχεδιοποιημένη οικονομία.

aliatas είπε...

Πάμε στην εκτροπή του Αχελώου τώρα.

Μια λεπτομέρεια σημαντική είναι ότι μιλάμε για μερική εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.

Ναι. Αποτελεί έργο ζωής για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ο ερχομός νερών από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο μπορεί να δώσει κάποια ανάσα ζωής σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας που σήμερα, λόγω της λειψυδρίας, αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής, καθώς θα αυξήσει τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, μειώνοντας, ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής των προϊόντων που σήμερα αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Το έργο του Αχελώου θα έχει ευνοϊκή επίδραση και σε άλλους τομείς, καθώς το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για: Την ύδρευση χιλιάδων νοικοκυριών σε χωριά και πόλεις της περιοχής, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό από βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο δοκιμάζεται έντονα στη Θεσσαλία, αφού ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει επικίνδυνα, τα επιφανειακά νερά μειώθηκαν πάρα πολύ και η περιοχή απειλείται με υφαλμύρωση και ερημοποίηση. Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον κτλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πολεμά το έργο, δεν το χρηματοδοτεί και παρεμβάλει σωρεία εμποδίων, προκειμένου να το καθυστερήσει, να το ματαιώσει. Κι αυτό επειδή στόχος της είναι, η μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, ώστε να εισάγει η χώρα μας περισσότερα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα από τις πολυεθνικές και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια (Σήμερα η Ελλάδα δαπανά 7 δισ. ευρώ για εισαγωγές γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ). Το ξεκλήρισμα δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία των προϊόντων στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται σταθερά για την υλοποίηση του έργου εκτροπής του Αχελώου… και καλά κάνει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αλιάτα, είναι πολύ εύκολο να κατηγορείται ο άλλος κι όχι ο ίδιος. Το κεφάλαιο έχει τις δικές του ευθύνες όπως και ο μη συνειδητοποιημένος πολίτης. Και όμως οι συνειδητοποιημένοι πολίτες; Αυτοί είναι αντι-καπιταλιστές;

Διαφωνώ, όπως καταλαβαίνεις καθέτως με την αποκλειστική ευθύνη του καπιταλισμού για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Φυσικές καταστροφές κλπ προκλήθηκαν και σε άλλα οικονομικά συστήματα (και σε προϊστορικό επίπεδο και σε ιστορικό).

Η τάση για επικυριαρχία στη φύση δημιουργεί τέτοιες προϋποθέσεις. Δε φταίει ο καπιταλισμός ή ο φεουδαλισμός ή η δουλοκτησία με τις διάφορες εκφάνσεις τους, αλλά η γενικότερη ανθρώπινη ματαιοδοξία ότι μπορεί να επεμβαίνει με κάθε τρόπο χωρίς κόστος στη φύση. Και σε αυτό φυσικά κολλάει και η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός κλπ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Από την άλλη, Αλιάτα, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ΕΣΣΔ δε φταίνε οι ρεφορμιστές. Γιατί σε τελική ανάλυση κανείς δεν κέρδισε με όρους καπιταλισμού παρά μόνο το απρόσωπο κράτος (αλλά μη φτάσεις να πεις ότι αυτός ήταν ο σκοπός γιατί τότε περνάμε σε ιδεαλιστική συζήτηση). Πολύ απλά ο σοβιετικός ρεφορμισμός -και πάλι πολύ μαξιμαλιστικός ο όρος- συνέπεσε με την τεχνολογική ανάπτυξη, τον ψυχρό πόλεμο και το σχετικό πολεμικό ανταγωνισμό. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά επί Στάλιν ξεκίνησαν όλα τα διαστημικά προγράμματα και ο εκσυγχρονισμός προς την ατομική ενέργεια της ΕΣΣΔ.

Για να μην πεις πού κολλάει η πολεμική βιομηχανία με τη ρυπαντική πολιτική, απλά σου θυμίζω ότι η πολεμική βιομηχανία και η αντικατασκοπία καθοδηγούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και προς την κατανάλωση (βλ. υπολογιστικά συστήματα, κινητή τηλεφωνία κλπ).

Για δε τον Αχελώο δε θα πω ότι είναι έργο πνοής, αφού επεμβαίνει στη φύση με μία ανθρωποκεντρική αντίληψη (βλ. προηγούμενο σχόλιο για τις ευθύνες μας). Αυτά έκαναν και οι Σοβιετικοί στη λίμνη Αράλη και ο λιμναίος χώρος τοξικοποιήθηκε πλήρως.

Αντίθετα, οι αγρότες και οι ριζοσπάστες θα μπορούσαν να αντιτείνουν μικρά έργα που θα αποτελέσουν πλέγμα υδροδότησης στην περιοχή, πολεμώντας τη ρύπανση του Πηνειού (αστείο τούτο για τη θεσσαλική πραγματικότητα, αφού μόνο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ το θέτουν το ζήτημα κι εσχάτως Οικολόγοι)και ακόμα και την υπερβολική άντληση νερού. Και στο κάτω κάτω θα μπορούσαν να διεκδικήσουν έργα υδάτινων υπόγειων υποδομών με νέα συστήματα υδροδότησης των αγρών χωρίς να σπαταλώνται τόσα κυβικά νερού που τελικά είναι άχρηστα για την αγροτική παραγωγή.

Αλλά τελικά το ΚΚΕ είναι έρμαιο όπως και τα αστικά κόμματα των δικών του εκλογικών αγκυλώσεων και κομματικών επιρροών -βασικά το ονομάζει ακούω τη βάση, χωρίς όμως να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες (κλασσική και παλιά συνταγή από την εποχή του ΙΔ΄ αιώνα και των πυρκαγιών σε δάση από φεουδάρχες για αύξηση των αρόσιμων γαιών).

Ο ανθρωποκεντρισμός στην περιβαλλοντική μας πολιτική ευθύνεται για την οικολογική καταστροφή, αφού δε θέλουμε να λαμβάνουμε υπόψη περιβαλλοντικές μελέτες (βλ. ΚΚΕ, ΝΔ και μέρος του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και οι Οικολόγοι το παίζουν ακτιβιστές κι επαναστάτες).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και επειδή πολλά βλέπω να γράφονται για τον τάχα εορτασμό της μιας μέρας και ότι τάχα θυμόμαστε κάτι μόνο μία φορά το χρόνο, ας σημειώσω ότι για μένα είναι απλά θέμα ενθύμησης και ασφορμή παγκόσμιας κινητικότητας.

Το οικολογικό ή κάθε άλλο πρόβλημα συναντάται σαφώς καθημερινά κι όχι μόνο μία ημέρα. Ωστόσο, είναι αναγκαίες αυτές οι επέτειοι, όπως ακριβώς είναι αναγκαίος και ο όποιος εθνμικός εορτασμός ή προσωπικός γενέθλιος.
Δηλαδή ξεχνάμε τις ιστορικές αναφορές των εθνικών εορτών τις υπόλοιπες μέρες
; Όχι φυσικά. Μάλιστα οι Παγκόσμιες γιορτές επιτυγχάνουν μία σχετική παγκόσμια κινητικότητα σε επίπεδο συμβολισμού, κάτι που δεν επιτυγχάνουν άλλες εθνικές γιορτές.

Unknown είπε...

Αυτή η «μεγαλειώδης συμμετοχή των Ελλήνων» δεν άλλαξε διόλου τα δύο τελευταία χρόνια την ετήσια αυξητική πορεία της ζήτησης ενέργειας. Κι αυτό διότι απλά οι μέρες αυτές υπάρχουν για να απενοχοποιούν το είναι μας αλλά και τους υπαίτιους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, η κατασπατάληση ενέργεια μπορεί να μην άλλαξε καθόλου, αλλά το οικολογικό κίνημα κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Όλο και περισσότερο αυξάνεται η ανακύκλωση, η αναζήτηση "πράσινων" προϊόντων κλπ. Οι αλλαγές δε θα έρθουν μέσα σε 2-3 ούτε σε 10 χρόνια. Καμία αλλαγή δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Όλα εντάσσονται σε ένα πλέγμα πάλης και συνειδητοποίησης.

ShareThis