Κατατέθηκε ο "Καλλικράτης"...

Με χαρά είδα να κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στη Βουλή. Γνωστό και ως σχέδιο "Καλλικράτης" το νομοσχέδιο προβλέπει τη ριζική αλλαγή -διοικητική κι αντιλήψεων ακόμα- για τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική πολιτική ζωή, και το ίδιο το Κράτος μέσα από τις νέες αρμοδιότητες και τις συγχωνεύσεις των ΟΤΑ. Έγραψα και στο παρελθόν αρκετές φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα (βλ. "Ο Καλλικράτης οικοδομεί… μερικές θεματικές σκέψεις διαβούλευσης"), ενώ πριν ακόμα την κατάθεση είχα ταχθεί υπέρ της ανάγκης αλλαγών στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ (βλ. όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις και το πρωτόλειο της μελέτης μου).
Κόντρα στο λαϊκισμό και το τοπικιστικό πνεύμα πολλών δημοτικών αρχόντων, το ΥΠΕΣ προχώρησε όχι απλά σε συγχωνεύσεις, αλλά σε μείωση ακόμα και των προτεινόμενων στο αρχικό σχέδιο νέων δήμων. Και ήταν τέτοιος ο λαϊκισμός που ενώ θα περιμέναμε από δεξιούς δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να διαφωνήσουν με τις προτάσεις και να υιοθετήσεις παραδοσιακές τακτικές έκφρασης τούτης της διαφωνίας τους, είδαμε και προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ για καθαρά μικροπαραταξιακές αρχές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες να συμφωνούν με τον Καλλικράτη, αλλά να θέλουν την ανεξαρτησία του Δήμου τους (!!!).
Έτσι, φυσικά έγινε και στο ΔΣ της Σταυρούπολης και της Πολίχνης ακόμα. Με σκέψεις μικροπολιτικές, χωρίς να εξετάζεται η προοπτική ανάπτυξης του τόπου και της κοινότητας, αλλά μόνο υπό το πρίσμα του τι θα κερδίσει η δική μας παράταξη, διαφώνησαν και απαίτησαν αυτονομία σε ήδη κορεσμένες περιοχές. Με λόγια κενά, ιδεολογήματα μαρξίζοντα, στήριζαν μεν τον "Καλλικράτη", αλλά του έκοβαν τα πόδια μέσα από το πρόσχημα της αυτονομίας. Αφορμές φυσικά και θα εφευρίσκονταν αν δεν τις έδινε το ίδιο το προσχέδιο του Υπουργείου. Όταν όμως οι τοπικοί άρχοντες κινούνται μόνο από τις δικές τους ελαφρές εκλογικίστικες σκοπιμότητες, τότε πώς να αντιδράσει ο λαός; Όταν δεν αφήνουν να φανούν τα οφέλη ενός ριζικού σχεδιασμού κι ανατροπής από το παρελθόν, τότε πώς να μην παρασυρθεί ο πολίτης που τον κρατούσαν αμέτοχο;.
Και είναι αλήθεια ότι από την αριστερά περίμενα τέτοια στάση (ειδικά το ΚΚΕ) που πάντα διαφωνεί γιατί κινδυνεύει να χάσει και τους λίγους δημάρχους της. Με τις γνωστές λαϊκίστικες θέσεις, τη σταθερή συνωμοσιολογική διάθεση και την παντοτινή σύντροφο της, την άρνηση, διαφώνησε φτάνοντας στο πλευρό της ΝΔ και των τοπικών αιρετών της, συμφωνώντας απλά στο να παραμείνει η τοπική Αυτοδιοίκηση ένα δεκανίκι της Κεντρικής Διοίκησης, χωρίς φωνή, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης παρά μόνο τα πιστοποιητικά και τα σκουπίδια.
Μα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τη δύναμη (πολιτική πρωτίστως και δευτερευόντως οικονομική), να έχει τις αρμοδιότητες να επεμβαίνει σε κάθε πτυχή της τοπικής ζωής.
Να σχολιάσω μήπως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης στο Λαχανά, που κρατούσε ομήρους λόγω δημαρχιακών φιλοδοξιών όλους τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος; Ή να σχολιάσω το κλέισιμο του περιφερειακού που οδήγησε σε τρεις καραμπόλες για να μείνει ανεξάρτητη η Πυλαία; Και αυτά για να μην αναφερθώ στις κινήσεις Παπαγεωργόπουλου και το σχέδιο της ΤΕΔΚ (που βγήκε με τη γνωστή πλειοψηφία της νεοδημοκράτικης γραμμής διατηρώντας μέτρα και σταθμά που συνέφεραν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης) ούτε καν στις τραγελαφικές εμφανίσεις του "Ζορό' σε λαϊκίστικες εκπομπές μηδενικής ποιότητας.
Σχετικά πάντως με το δικό μου δήμο, τοποθετήθηκα και στο παρελθόν (βλ.
"Ένας νέος δήμος στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Δήμος Παύλου Μελά").

10 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΕΙΣ : "Και αυτά για να μην αναφερθώ στις κινήσεις Παπαγεωργόπουλου και το σχέδιο της ΤΕΔΚ (που βγήκε με τη γνωστή πλειοψηφία της νεοδημοκράτικης γραμμής διατηρώντας μέτρα και σταθμά ΚΛΠ" ΕΝΏ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΜΜΗ, ΔΕΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ, ΔΕΝ ΠΗΓΑΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ 5 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ? ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΞΑΝΕ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΚΛΠ? ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ....Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ.....ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ "Πραγματική πολιτική βόμβα! "Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε και χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως "πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά"! Αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους από τις υφυπουργικές δηλώσεις είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, αμέσως μόλις ανέλαβε, διαμόρφωσε την άποψη ότι πρέπει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και ότι απλώς επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούσαν, προσπάθησε να βάλει και την ΕΕ να "τσοντάρει". Πικρές αλήθειες..." ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΗ, ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Η ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ?http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=41382
Ας παραδεχτούμε ότι και το ΠΑΣΟΚ με τον Καλλικράτη επιβάλει την δική του κομματική γραμμή για να πάμε παρακάτω και μην ακούσω κατι για διαβούλευση και αηδίες, αιφνιαδιστικα΄κατατέθηκε χθες ενώ ακόμα δεν συζητήθηκε με ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ που κατέθεσαν εκ νέου προτάσεις. Κάτι σαν το opengov.gr δηλαδή, αξιοκρατία παντού.
Σταματήστε επιτέλους να παίζετε με την νοημοσύνη μας τουλάχιστον έλεος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Προφανώς, ανώνυμε σχολιαστή, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία και υπό τη σκιά της δειλίας να καταθέσεις κριτική άποψη με επώνυμο ή σταθερά εκτειθέμενος για τις θέσεις σου (βλ. blogger) δε θες να δεις την αναγκαιότητα αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (κάτι που στα λόγια το λένε και ΣΥΝ και ΚΚΕ και ΝΔ). Βέβαια, η ΝΔ δεν τόλμησε να το αγγίξει από το φόβο του λαϊκισμού και του τοπικισμού που η ίδια ανέθρεψε και συνεχίζει να υποστηρίζει.

Δε θες την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανδρώνεται και να αποκτά φωνή δυνατή. Κρύβεσαι πίσω από τις τάχα γραμμές, μιλάς για επώνυμους που τολμούν να εκθέσουν απόψεις (ενώ ως δειλή ελαφίνα εσύ δεν τολμάς). Και αυτά για να μην ξεχάσω να πω ότι διαβούλευση δε σημαίνει υιοθέτηση των απόψεων του λαϊκισμού και της καρεκλοθηρίας.

Άσε που η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ πήραν θέση (όχι μόνο αντίθετος, αλλά ψεύτης), η οποία πολύ απλά δεν έγινε αποδεκτή στο σύνολό της. Και γιατί όταν άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς δέρνονται ή δεν εισακούονται, θα πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει και να υιοθετήσει τα συντεχνιακά -όχι όλα, βέβαια- αιτήματα της ΚΕΔΚΕ;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν θα υπερασπίσω κανένα κόμμα ή φορέα αφού οιαπόψεις αποτελούν προεκλογικά παιχνίδια που εξυπερετούν κομματικά συμφέροντα..

Σιγά τώρα που έπασε τους πάντες ο πόνος για τα αυτοδιοικητικά..

Θα συμφωνήσω, όμως με τον Δείμο και τον κάθε πολίτη που υπερασπίζεται στην πράξη τις απόψεις. Αόριστες απόψεις μου είναι αδιάφορες. Τα κομματικά τα έχω χ@σμένα..

Και εξηγούμαι δια ενός παραδείγματος που όποιος θέλει να κάνει δουλειά, την κάνει και δεν 'τρώγεται" με τα κομματικά...αμάν τα βαρέθηκα..

Κοιτάξε εδώ Ανώνυμε..:
Μ'αυτόν τον κοινοταρχη είμαι που έχει βάλει τα γυαλιά στους μεγαλόστομους λόγους και στα κομματικά μαγαζάκια...
........................
ΕΝΑΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ
Κοινότητα Ανάβρας

Βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο κοντινές κωμοπόλεις της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας.

Γι΄ αυτό και παρέμεινε κοινότητα και δεν ενσωματώθηκε σε κάποιο άλλο Δήμο.
Flash Player ad. : 10.0.45 - (src:http://ebusiness-interactive.forthnet.gr/Softone/300x250.swf)

Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μετατρέψει τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα, να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μηδενική ανεργία και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Πρόκειται για την κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας, μια περιοχή που σήμερα διαθέτει αιολικό πάρκο

**(το οποίο της εξασφαλίζει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ περίπου),!!!!

περιβαλλοντικό - πολιτιστικό πάρκο, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές, αναρριχητικά κέντρα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ακόμη και

**σπίτια που φιλοξενούν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία.!!!

«Το μυστικό της επιτυχίας», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας Δημήτρης Τσουκαλάς «είναι να αγαπά κανείς τον τόπο του, να δουλεύει σκληρά και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουν τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

**Ο ίδιος δεν αποδέχεται τη δικαιολογία της έλλειψης πόρων
!!!

και σημειώνει ότι κάθε δήμαρχος ή κοινοτάρχης μπορεί να κάνει έργα, με κέφι και μεράκι, χωρίς κομματικές φιλοδοξίες, με σωστούς συνεργάτες και καλή γραμματειακή υποστήριξη.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

συνέχεια...
.
.Ο κ. Τσουκαλάς εργαζόταν ως επιθεωρητής της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Εγκατέλειψε όμως την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του. Εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας και ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ανάπτυξή του. «Αρχικά έγινε η εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο ύδρευσης, η προμήθεια αποχιονιστικών μηχανημάτων, και η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων έξω από το χωριό καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία και μάλιστα την παραγωγή βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Κρίσιμο όμως σημείο για την ανάπτυξη του τόπου αποτέλεσε το συνέδριο που πραγματοποιήσαμε. Σε αυτό συμμετείχαν καθηγητές και ειδικοί από διαφορετικούς χώρους οι οποίοι διατύπωσαν προτάσεις για το μέλλον της Ανάβρας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πόλο έλξης για τον επισκέπτη της Ανάβρας αποτελεί το περιβαλλοντικό -πολιτισμικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο το υδάτινο στοιχείο που είναι πλούσιο στην περιοχή. Το πάρκο βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση 240 στρεμμάτων, ξεκινά από τις πηγές της Ανάβρας και αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα. Ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και δίπλα σε πηγές και γεφύρια μπορεί κανείς να συναντήσει νεροτριβές, μαντάνια και νερόμυλους, κατασκευές για την επεξεργασία και τον καθαρισμό υφασμάτων με τη βοήθεια του νερού. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί παιδικές χαρές ενώ κατασκευάζονται infokiosk και ενημερωτικές πινακίδες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ελευθερωθούν στο πάρκο και ορισμένες ομάδες ζώων.

«Η Ανάβρα αναπτύσσεται και τουριστικά, ωστόσο ο τουρισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους κατοίκους της που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ιδιωτική πρωτοβουλία» τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Και η ανάπτυξη δεν σταματά εκεί. Στα επόμενα σχέδια της Κοινότητας ανήκουν η τηλεθέρμανση, η δημιουργία υδροηλεκτρικού πάρκου, η αναστήλωση των πέτρινων γεφυριών και των εκκλησιών του 17ου αιώνα, η προβολή των πολιτιστικών υποδομών, η λειτουργία του λαογραφικού μουσείου κτηνοτροφικής ζωής και η δημιουργία τυποποιητηρίων κτηνοτροφικών προϊόντων......

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έχουν ιστοσελίδα και τους αξίζουν συγχαρητήρια για όσα κάνουν.

Παράδειγμα προς μίμηση...
Τα υπόλοιπα είναι για κομματικές διαμάχες και έχουν βγεί τα "μαχαίρια"...ως γνωστόν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως Σπίθα δεν είναι απλά ένα κομματικό παιχνίδι. Την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης την έχουν αντιληφθεί όλοι οι πολιτικοί φορείς (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης -επιστήμονες-, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, αυτοδιοικητικοί -ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚ νομών, ΕΝΑ). Απλά βρίσκουν ευκαιρία επειδή υπάρχει η εκλογική συγκυρία σε λίγους μήνες να αντιπολιτευτούν όσοι επιθυμούν.

Το ότι μία κοινότητα μπορέι να πέτυχε το ένα ή το άλλο θετικό, δε σημαίνει ότι ως θεσμός είναι σύγχρονος. Οι κοινωνικές εξελίξεις, οι οικονομικές κι οι τεχνολογικές, έχουν προχωρήσει τόσο που ως θεσμός η κοινότητα είναι αναχρονιστικός. Εξάλλου, ο Καλλικράτης δε θα άρει την τοπική πρωτοβουλία. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μου την ενισχύει μέσα από τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια και με ενίσχυση των οικονομικών δυνανοτήτων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

- Η μεταρρύθμιση στην Τ.Α., Δείμο είναι αναγκαιότητα. Δεν διαφωνώ, σ'αυτό.

- Οι λογικές και οι απόψεις του Ανώνυμου, είναι που με κάνουν απαισιόδοξο.
Γιατί είναι πολλές, τέτοιες φωνές.

- Το παράδειγμα με την κοινότητα είναι ενδεικτικό.
Και ακριβώς γι'αυτό το χρησιμοποίησα. !!

Ενώ συμφωνώ, μαζί σου ( οι κοινότητες στο σύνολό τους, λειτουργούσαν με άλλα "κόλπα"..τα τρία κατσίκια ανάλογα με το χρώμα γίνονταν 123, ή παρέμεναν τρία..επιδότηση μαϊμού και τα γνωστά)

Βλέπουμε, λοιπόν και σε ένα θεσμό που λειτουργούσε τοπικίστικα, παρόλα αυτά εκεί σ'αυτή την κοινότητα είχαν άλλα μυαλά και χρησιμοποίησαν τους όρους: συμμετοχή και συνεργασία με μεράκι και πρωτοβουλίες από την βάση.

Αυτό τόνισα..
δεν είμαι υπερ της διατήρησης των κοινοτηήτων, αλλά υπερ της διατήρησης και ενίσχυσης των συλλογικών τοπικών και ατομικών πρωτοβουλιών με παρόμοιες νοοτροπίες,

Στο χέρι των τοπικών κοινωνιών είναι να πετύχει ο Καλλικράτης.
Αποτελεί στοίχημα για όλους.

Οι ενδείξεις, δείχνουν ότι ελάχιστοι θα το αντιμετωπίσουν σαν μια πρόκληση, σαν ευκαιρία.

Και μετά πάλι οι από πάνω θα 'έχουν την ευθύνη.

Άλλο να κάνουμε πολιτικές προτάσεις (είχαμε συζητήσει παλαιότερα γαι τις απόψεις μου)

και άλλο τα κομματικά κριτήρια, όπως ο ανώνυμος..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι μία πρόκληση που απαιτεί ανοιχτό μυαλό, σχεδιασμό και πολιτική συγκρότηση. Ο "Καλλικράτης" συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινοτική συνοχή.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Φερέγγυα πρόσωπα και προγράμματα, ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ανάγκη από σύγχρονες δημοκρατικές αυτοδιοικητικές απόψεις, Δείμο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απόψεις, Σπίθα, που να μπορούν να συνταιριάξουν το συμφέρον του λαού, τις σύγχρονες οικονομικές απαιτήσεις, αλλά και τη χρηστή διοίκηση. Αλλά και τούτα δε φτάνουν αν εκλήψει το όραμα για το σχεδιασμό πολιτικών που θα αναδέιξουν -ή θα δημιουργήσουν- τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου/δήμου, ώστε και την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη να υπηρετήσουν.

ShareThis