Δημοκρατική διαφάνεια και Μαντέλης

Αυτές τις μέρες λίγο ή πολύ η επικαιρότητα μας έχει ξαφνιάσει. Λίγο η κυνικότητα με την οποία ομολογούνται οι μεθοδεύσεις και οι μίζες, λίγο τα ποσά που αναφέρονται, λίγο η αδιαφορία τόσα χρόνια του πολιτικού συστήματος. Σαφώς και η δημοκρατία δε μας ξαφνιάζει με τις δωροδοκίες. Στο πλαίσιο του ατομικισμού και της αλαζονείας της εξουσίας η αδιαφάνεια αποτελεί συνηθισμένο χαρακτηριστικό της. Εξάλλου, σε πολλές χώρες όλες τούτες οι "χορηγίες" και οι άλλες ύποπτες συναλλαγές, είναι νόμιμες και έτσι δεν κρίνονται καν "αδιαφανείς". Και όπως ο κύριος Μαντέλης έτσι κι εκείνοι χρησιμοποιούν τις προηγούμενες θέσεις για να υπουργοποιηθούν και αργότερα χρησιμοποιούν τις επαφές από την υπουργική θητεία τους και την τότε εμπειρία τους προκειμένου να εργάζονται στο πλευρό είτε πολυεθνικών εταιριών είτε άλλω κυβερνήσεων.
Έτσι, το ερώτημα επί της ουσίας είναι έκανε κάτι διαφορετικό ο Μαντέλης από όσα γίνονται σε όλο τον κόσμο; Όχι. Όσο και να κρίνουμε ανήθικο αυτό που έκανε, όσο προκλητικό για την οικονομική μας δεινότητα κι αν το βλέπουμε, έκανε ό,τι κάνουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Μα, τότε, γιατί διαμαρτυρόμαστε; Γιατί αποκαλύπτονται τα σκάνδαλα; Γιατί πασχίζουν τόσο πολύ να ελέγξουν το σύστημα;
Όσο και να πασχίζει το δημοκρατικό σύστημα να θέσει κανόνες διαφάνειας, τούτοι θα ξεπερνιούνται πάντα. Νέοι μέθοδοι -νόμιμοι μέχρι να εκδοθεί ένας νέος νόμος- θα έρχονται στο προσκήνιο, νέες μεθοδεύσεις ελέγχου πολιτικών προσώπων και λαϊκών συμφερόντων υπέρ του κέρδους. Το ίδιο το κανιβαλιστικό κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός οδηγεί στη δωροδοκία, στην απάτη, στην αδιαφάνεια. Φυσικά, η δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει και τις άλλες εγγενείς αντιφάσεις. Πρέπει να δείχνει ότι τιμωρεί, ότι ελέγχει το παιχνίδι.
Διαδίδει ότι η δικαιοσύνη κυριαρχεί υπεράνω όλων και και επιβάλλεται σε όλους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου (βλ. νόμους για σχετικό έλεγχο του χρηματηστηρίου, τις πρόσφατες άρσεις αδειοδότησης εξόρυξης πετρελαίου, παλαιότερες φυλακίσεις πολιτικών, προτάσεις για έλεγχο των εταιριών αξιολόγησης των οικονομιών, νόμους κατά των καρτέλ κτλ). Οι ίδιες οι αποκαλύψεις ουσιαστικά έρχονται να αποπροσανατολίσουν από την αληθινή υφή της δημοκρατίας. Είναι μία ακόμη φενάκη συγκάλυψης της ουσίας που κρύβεται στο κυνήγι του πολυεθνικού κέδρους, στον χρηματοπιστωτικό τζόγο, στην καταστροφή του πλανήτη.Σαφώς και στην κυβέρνηση Παπανδρέου αξίζουν εύσημα που τολμά να αποκαλύψει πράξεις που θίγουν το λαϊκό αίσθημα. Πράξεις που στις προηγούμενες δεκαετίες έμεναν κρυφές και φυσικά ατιμώρητες. Η ανάγκη για ένα κράτος διαφάνειας, ένα κράτος που τιμωρεί τους ενόχους και τους αποκαλύπτει, είναι ολοφάνερη. Όσα δεν τόλμησε να πράξει ο Καραμανλής ή όσα ξαφνιάζουν ενοχλητικά το Σημίτη, ο Παπανδρέου τολμάει και τα θίγει. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας την ουσία. Οι αποκαλύψεις τούτες λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τις κοινωνικές ανάγκες.
Ας μην ξεχνάμε ότι το δημοκρατικό κράτος πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα αντίρροπα πολυεθνικά και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα στη φενάκη της λαϊκής κυριαρχίας και τη στήριξη των οικονομικών κολοσσών κάθε εθνικότητας.  Η ανάγκη διατήρησης αυτής της ισορροπίας είναι που υποχρεώνει αποκαλύψεις, δίκες και εξεταστικές επιτροπές. Και βέβαια αυτή είναι και η επιτυχία της λαϊκής πίεσης με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται. Υποχρεώνει το σύστημα σε αναδιπλώσεις, έστω κι αν είναι παρωδικές και ουσιαστικά μόνο κατ' επίφαση.

21 έκριναν :

KOSTAS PAP είπε...

Θλίβεται και εξοργίζεται ο κ Σημίτης. Τι υποκρισία. Όταν οι καταγγελίες για σκάνδαλα έπεφταν επί των ημερών του βροχή, όταν βοούσε όλη η Ελλάδα ο κ Σημίτης δήλωνε κυνικά ότι «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα». Σήμερα εμφανίζεται έκπληκτος ο αρχιερέας της διαπλοκής. Τίποτα δεν ήξερε, τίποτα δεν άκουσε. Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα. Όλοι βγαίνουν έκπληκτοι και κάνουν τους ανήξερους. Όταν ο κ Τσουκάτος ομολόγησε ότι πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από την Siemens και τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο κ Παπανδρέου τον διέγραψε αμέσως και εκεί έληξε το θέμα. Γιατί ο κ Παπανδρέου, που κόπτεται επίσης για τη διαφάνεια, δεν ζήτησε να γίνει εις βάθος έρευνα και να βρεθεί αν και σε ποιον από το ΠΑΣΟΚ έδωσε τα χρήματα ο κ Τσουκάτος. Βιαστικά το έκλεισαν το θέμα. Τώρα όμως που ομολόγησε και ο κ Μαντέλης και άφησε και υπονοούμενα και για άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ τι έχει να πει ο κ Παπανδρέου; Φαντάζομαι θα κάνει όπως πάντα το κορόιδο. Όμως τώρα πια δεν τους πιστεύει κανείς.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, το πρόβλημα ξεπερνάει τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές... Απλώνεται σε όλο το σύστημα. Ο Μαντέλης κάνει αυτό που κάνουν σε όλο τον κόσμο...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δείμος, είπε:

[1].."Ας μην ξεχνάμε ότι το δημοκρατικό κράτος πρέπει να ισορροπεί

-ανάμεσα στα αντίρροπα πολυεθνικά και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα,

- ανάμεσα στη φενάκη της λαϊκής κυριαρχίας και τη στήριξη των οικονομικών κολοσσών κάθε εθνικότητας.

- Η ανάγκη διατήρησης αυτής της ισορροπίας είναι που υποχρεώνει αποκαλύψεις, δίκες και εξεταστικές επιτροπές."[ ]

Σπίθας

Πολύ σωστή η πολιτική ανάλυση των αιτιών, Δείμο, εκείνων που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα.

Απολύτως αληθινή και "σκληρή" ώστε, να την αποδεχτούμε.

2)
" Και βέβαια αυτή είναι και η επιτυχία της λαϊκής πίεσης με όποιο τρόπο κι αν εκφράζεται. Υποχρεώνει το σύστημα σε αναδιπλώσεις, έστω κι αν είναι παρωδικές και ουσιαστικά μόνο κατ' επίφαση."

Σπίθας
Εξαιρετικός επίλογος, με πολιτική διορατικότητα.

Από τα καλύτερα κείμενά σου.

shades είπε...

Αυτές τις καλοπισμένες θέσεις να τις προβάλετε στο συνταξιούχο ή στον 55 ετών άνεργο στην ανύπανρη μητέρα που δουλεύει καθαρήστρια για να μεγαλώσει τα παιδιά της σε κάθε πολίτη που δεν έκλεψε ποτέ την εφορία...

Διαφωνώ πάλι με σένα Δήμο αλλά και με τον Σπίθα.

Οι εξεταστικές είναι κυρίως πανηγύρια για κανάλια για πλήση εγκεφάλου και για να παίρνουν χαρτζιλίκι οι βουλευτές και αυτό το κρίνω από τα αποτελέσματα κάθε εξεταστικής.

Δήμο αυτή τη δημοκρατία που τόσο κυνικά λες ότι τα παίρνει θες να αλλάξουμε??
Αυτή η Δημοκρατία θα χρειαστεί ελικόπτερο για να το σκάσει νύχτα από τη Χώρα.

Σπίθα ανάμεσα στη φενάκη της λαϊκής κυριαρχίας (μη χέσω) και στη διατήρηση της ισορροπίας που υποχρεώνει αποκαλύψεις (στην υγεία του κορόιδου) αυτοί θα συνεχίσουν να ζουν με BMW και κρυμένες πισίνες στην Εκάλη.. θα κυβερνούν και θα νομοθετούν με ιδιωτικά αεροπλάνα και θα προκαλούν σε κάθε εξεταστική.
Αυτή την απάντηση έχεις σε έναν μεροκαματιάρη?

Αν θέλετε αυτό το διάλογο το mega είναι πιο κοντά από μένα εγώ απλά έχω νεύρα που σχολιάζω ένα τέτοιο ποστ.

ΥΓ. γνωρίζετε καλά πόσο σας εκτιμώ και σας σέβομαι αλλά αυτή την Δημοκρατία των λέξεων χωρίς ουσία δεν θα την σεβαστώ ποτέ.. αν χρειαστεί θα αλλάξω την Χώρα μόνος μου ή θα αλλάξω Χώρα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

* Οι αποκαλύψεις τούτες λειτουργούν
* αποπροσανατολιστικά για τις κοινωνικές ανάγκες.

Ας μην ξεχνάμε ότι το δημοκρατικό κράτος πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα αντίρροπα πολυεθνικά και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα στη φενάκη της λαϊκής κυριαρχίας και τη στήριξη των οικονομικών κολοσσών κάθε εθνικότητας.

**Η ανάγκη διατήρησης αυτής της ισορροπίας είναι που
**υποχρεώνει αποκαλύψεις, δίκες και εξεταστικές επιτροπές."

Σπίθας
Που διαφωνούμε, shades ;

"Οι αποκαλύψεις τούτες λειτουργούν *αποπροσανατολιστικά για τις κοινωνικές ανάγκες."..

Τι διαφορετικό επισήμανα, ως προς τα αίτια;

Δεν λέμε τα ίδια;
πρόσεξες το "αποπροσανατολιστικά";
και την "ανάγκη του για να ισορροπήσει.."

Αναφέρθηκα στα αίτια.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Αν θέλετε αυτό το διάλογο το mega είναι πιο κοντά από μένα εγώ απλά έχω νεύρα που σχολιάζω ένα τέτοιο ποστ."

Shades, θα κάθομαι να βλέπω στην τιβού, συζητήσεις σούπας, ρε φίλε;

Την μια μέρα τον ένα και την άλλη τον άλλο για να έχουμε, τελικά, μνήμη χρυσόψαρου;

Δεν θέλω αυτό, ούτε επίσης μια προεπιλέγμένη και επιφανειακή διαφάνεια, με άρλεκιν ιστορίες "τύπου-Μαντέλη", βέβαια.

Τα χρήματα, π.χ, των ασφαλιστικών ταμείων, μπορούν να μας πουν που είναι;

Αυτό λέω, αν δεν έγινα κατανοητός.

Ξέρεις, δεν ανήκω στους έχοντες και κατέχοντες.
..ζω ομού μετά μεροκαματιαραίων.

Αλλά που το πας, να μου πεις.
Πολιτικά εννοώ.

Να κλείσω τη βουλή, τα λιμάνια και τα ξενοδοχεία, π.χ.

Σ΄αυτά όχι δεν συμφωνώ.

shades είπε...

Τι ακούω εγώ σε τέτοιες φράσεις και λέξεις..

(Οι αποκαλύψεις τούτες λειτουργούν
* αποπροσανατολιστικά για τις κοινωνικές ανάγκες.)

Λειτουργούν όπως τα ΜΜΕ ρίχνω Τζούλιες τραγουδιάρηδες Πρετεντέρη και γιουροβίζιον για να ξεχάσεις την τύφλα σου ¨Ελληνα.

(Ας μην ξεχνάμε ότι το δημοκρατικό κράτος πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα αντίρροπα πολυεθνικά και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, ανάμεσα στη φενάκη της λαϊκής κυριαρχίας και τη στήριξη των οικονομικών κολοσσών κάθε εθνικότητας.)

Και παράλληλα όλα τα πολιτικά κόμματα εδώ και τριαντα χρόνια να είναι υπεράνω του πολίτη καθόλου ίδια στη δικαιοσύνη ή βολεμένα στην αριστερή λογική και σε κάθε είδος συνδικαλισμό, συνήθως με τίμημα οικονομικό και μονιμότητα.

(Η ανάγκη διατήρησης αυτής της ισορροπίας είναι που
**υποχρεώνει αποκαλύψεις, δίκες και εξεταστικές επιτροπές)

Μπα δεν νομίζω δεν υπάρχει ισορροπία αε μια ανύπαντρη μητέρα και το γιο ενός ανέκαθεν πολιτικού!!!


Shades, θα κάθομαι να βλέπω στην τιβού, συζητήσεις σούπας, ρε φίλε;
Την μια μέρα τον ένα και την άλλη τον άλλο για να έχουμε, τελικά, μνήμη χρυσόψαρου;
Δεν θέλω αυτό, ούτε επίσης μια προεπιλέγμένη και επιφανειακή διαφάνεια, με άρλεκιν ιστορίες "τύπου-Μαντέλη", βέβαια.
Τα χρήματα, π.χ, των ασφαλιστικών ταμείων, μπορούν να μας πουν που είναι;
Αυτό λέω, αν δεν έγινα κατανοητός.
Ξέρεις, δεν ανήκω στους έχοντες και κατέχοντες.
..ζω ομού μετά μεροκαματιαραίων.
Αλλά που το πας, να μου πεις.
Πολιτικά εννοώ.
Να κλείσω τη βουλή, τα λιμάνια και τα ξενοδοχεία, π.χ.

Όχι βία ούτε κινήσεις που θα έχουν αποτέλεσμα αθώους νεκρούς λόγια και πράξεις συνετές και όχι λόγια για να κάνουμε ακαδημαϊκή κουβέντα.
Τα πολιτικά λαμόγια (όχι όλα αλλά αυτά που υπάρχουν με την ανοχή όχι την δική μου ή την δική σου αλλά εκείνων των βολεμένων) έκαναν τις θυσίες τις συντάξεις και το όνειρο των παιδιών μου τηλεμάρκετιν.
Είναι ώρα να πάνε σε εκλογές χτες να αλλάξουν το Σύνταγμα χτες κι αν χρειαστεί να αλλάξουν Χώρα.
Γιατί να αλλάξω εγώ Χώρα ή η κόρη μου?

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Shades
Σκέφτομαι, παρομοίως, να την "κάνω."
με βάρκα ή την "πλωτή όπερα" μου.

Υ.Γ.
Δες στο μπογκ μου,δεν θέλω να λινκάρω, στο ποστ του Δείμου.
Δεν θεωρώ, σωστό, να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας του και του χώρου.

(Αν δεν απαντώ = θάμαι αλλού.)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ένα τελευταίο μου, σχόλιο, Shades,
μόνο και μόνο για να μην θεωρήσεις ότι υπεκφεύγω, (αν και είμαι σίγουρος, ότι αυτό δεν μου το καταλογίζεις..δεν τόχω κάνει, μέχρι τώρα)

Θυμήσου, τι λέγαμε, την προηγουμένη των εκλογών του 2007 και 2009.

Τα ίδια που αναφέρεις και τώρα, εσύ.
Όλο το διαδίκτυο, ενάντια στη Ν.Δ (φωτιές 2007) και όλοι ενάντια στον δικομματισμό το 2009..

Τα αποτελέσματα, τα βλέπουμε.

Εκλογές, λοιπόν, μόνο όταν παλέψουμε και συνεργαστούμε σε κοινούς τόπους, δηλαδή,

σε θεσμικά και προγραμματικές συμφωνίες με αντιστοίχιση στα πολλά κοινωνικά προβλήματα, ώστε να έχουμε κοινωνικά ομάδες που θα εκφράζονται και πολιτικά.
.
.Θα συνεχίσουμε στον δικομματισμό;
Αν δεν θέλεις δικομματισμό, τότε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι συνεχώς αυτά που μας χωρίζουν.

Το θέμα μου δεν είναι ο Παπανδρέου, το ΚΚΕ ή ο Αλαβάνος ή ο Τσίπρας..

Το 80% λέει ότι τα κόμματα φταίνε..
Επίσης το 75% ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.
Όλοι λένε ότι φταίνε οι πολιτικοί..

και δεν θέλω, πάλι το ίδιο σενάριο να συνεχιστεί.

Αυτή είναι η άποψή μου και το ξέρεις, πολύ καλά.

Εκλογές, λοιπόν; Με τι στόχο;
Πιστεύεις, ότι αυτά που λες θα πάρουν την πλειοψηφία;
Εγώ θα τόθελα, και είμαι μαζί σου.
Αλλά έχω την άποψη, ότι θα μείνουν στα λόγια,

όχι από εσένα ή από εμένα..
από τους μεροκαματιάρηδες που θέλουν να ζήσουν και όχι να βρεθούν σε χειρότερες καταστάσεις.

Την καλησπέρα μου.
Σας χαιρετώ, πάντα, φιλικά.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Στη δημοκρατία κυρίαρχο στοιχείο είναι ο έλεγχος και η τιμωρία των υπευθύνων κακουργηματικών πράξεων και όσων διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Επί του συγκεκριμένου χωρίς να θέλω να το παίξω δικαστήριο νομίζω σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Καστανίδη υπάρχει πρόνοια φωτογραφική για την περίπτωση Μαντέλη που τον κάνει χαμογελαστό και κυνικό να γλυτώνει την δίωξη της συναποδόχου κόρης του, και να πέφτει στα μαλακά με 2 χρόνια σε αναστολή μετά από μικρή προφυλάκιση διμήνου στην Α πτέρυγα με αιρκοντίσιον καλοκαιριάτικα. Ναι τώρα το Πασοκ εκσυγχρονίζεται.
Αν δω την Α πτέρυγα γεμάτη ,αυτή των συνταγματαρχών, επειδή είμαι καλός άνθρωπος, καλοπροαίρετος, θα πιστέψω και να γίνω και εθελοντής στα δικαιώματα των φυλακισμένων για τα εγκλήματα κολάρου....

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία σου διαπίστωση που αναφέρεται στην αναδίπλωση του συστήματος εξαιτίας της λαϊκής πίεσης παρωδικά και κατ επίφαση είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.
Με μια διαφορά η συγκεκριμένη διαπίστωση όταν γίνεται από ανθρώπους που συμμετέχουν έμμεσα ή άμμεσα στο σύστημα από όποια θέση και αν κατέχουν μικρή η μεγάλη, παίρνει χαρακτηριστικά ομολογίας χρεωκοπίας του παρόντος συστήματος. Άρα επιτάσει άμμεσα τον επαναπροσδιορισμό θέσεων και αντιλήψεων πρωτίστως εκείνων των δυνάμεων που κατάφεραν να παραμείνουν υγιής και συμμετέχουν σήμερα στο παρών πολιτικό σκηνικό είτε σέ θέσεις ευθύνης είτε στον τελυταίο Δήμο-χωριό της χώρας. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα μπορούσε εύκολα να πεί κανείς ότι είναι το λιγότερο υποκριτική.

ο δείμος του πολίτη είπε...

shades, όσο και να προσπάθησες, ακόμα δεν κατάλαβα πού διαφωνείς. Προφανώς δεν κατάλαβες ούτε τι γράφω ούτε το πνεύμα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Ο Σπίθας το αντιλήφθηκε καλύτερα. Η "δημοκρατία' έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να ελέγχει τον κόσμο. Έχει επίσης κατορθώσει να ενσωματώνει στο πολιτικό της σύστημα τις λαϊκές διεκδικήσεις (βελτιώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και αποθαρρύνοντας ισχυρότερες λαϊκές πιέσεις). Ωστόσο, έχει να αντιπαλέψει τις ίδιες τις αδυναμίες και τις αν-ισορροπίες της.

Διόνυσε, προφανώς μιλάς για μία ιδεατή δημοκρατία. Εγώ αναφέρομαι στη σημερινή "δημοκρατία" των οικονομικών συμφερόντων. Νομικός δεν είμαι για να πάρω θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και η αλήθεια είναι ότι δε νοιάζει καν.

Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, γίνεται παντού στον κόσμο, είτε νόμιμα (ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία κτλ) είτε παράνομα (ΕΕ κτλ). Ουσιαστικά όταν οι πολιτικοί είναι οι διαμεσολαβητές ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στις λαϊκές απαιτήσεις και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να διατηρούν τις ισορροπίες στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού και του σύγχρονου κοινωνικού κανιβαλισμού του κέρδους.

Ο Μαντέλης σε τι διαφέρει; Ουσιαστικά, η όλη νομική δίωξή του λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τα πραγματικά αίτια της 'δημοκρατίας" που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυτικέ blogger, μου τη λες ευγενικά ευγενικά... Θα δεχτώ την κρίση σου, αλλά επίτρεψέ μου να διαφωνήσω, μια και σε κάθε περίπτωση έχουμε να εξετάσουμε και το ρεαλιστικό της υπόθεσης. Το θέμα είναι αν μέσα από τις πολιτικές μας δράσεις επιδιώκουμε την εξουσία ως αυτοσκοπό ή τη βλέπουμε ως λειτούργημα με συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Στην περίπτωσή μου, η εισηγητική μου εξουσία προσπαθεί να στέκεται στο ύψος των δημοκρατικών απαιτήσεων όχι μόνο της εποχής μας, αλλά με όνειρα μακρύτερα. Συνεισφέρω από τα μέσα και έχω/αποδίδω λόγο για όσα γίνονται γύρω μου.

Το αν το σύστημα είναι χρεωκοπημένο... Δεν είναι. Προβλήματα ισορροπίας αντιμετωπίζει συχνά (κύκλοι οικονομικών κρίσεων, πολιτικές κρίσεις κτλ). Ωστόσο, δεν κινδυνεύει.

Και στο κάτω κάτω όπως αντιλήφθηκε ο Shades, πιστεύω ότι η "δημοκρατία" μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τη συμμετοχή, την ενημέρωση και την ουσιαστική δράση (όχι από το γραφείο ή τον καναπέ). Εξάλλου, ο καθείς εφ'ω ετάχθη...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Όντως, τελευταίο σχόλιο, επί του θέματος ( και λόγω άλλων υποχρεώσεων)

Αναφέρομαι, για να το κάνω λιανά, στη "βιομηχανία κατασκευής υπηκόων"( Νόαμ Τσόμσκι)
και στην σύνδεση των πουλεθνικών που σε συνδυασμό με τα ΜΜΕ ( που λειτουργούν δια της "πλαστής συναινέσεως" και όχι δια της πειθούς, όπως παλαιότερα) δημιουργούν κοινωνίες θεατών.

Οι κραυγές εναντίον του συστήματος, όταν δεν έχουν ορατό αποτέλεσμα, τότε απογοητεύουν τους πολίτες από την συλλογική προωθητική σκέψη και δράση

Η σπασμωδική αντίδραση, ενισχύει το σύστημα Διόνυσε, όταν δεν έχει αντιστοίχιση με τα κοινωνικά προβλήματα και δεν πείθει με τις προτάσεις της.
Οι ιδεοληπτικές φνατασιώσεις περί της "άμεσης αλλαγής" και του παραδείσου που θα επέρθει δια της ολικής καθαιρέσεως των πάντων είναι αέρας κοπανιστός και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τα λευκά κολλάρα, συμμετέχουν στις αντιδράσεις( έως και ο κ. Μίχαλος, για να μην πάω παραπέρα..) και αυτά που αναφέρονται ως λύσεις είναι πρόδηλες σαπουνόφουσκες

Μετά τιμής.

Οι επαναστάτες προυπήρχαν υμών και ημών αλλά ο δικομματισμός όλο και ενισχύεται.

Η αριστερά και οι συμμετοχικές διαδικασίες έχουν γίνει διαδικαστικά τερτίπια..

Και λίγα είπα, ( λόγω ανωτέρας βίας)

Με τους επαναστάτες θα ασχοληθώ κατά την διάρκεια της επαναστάσης, μετά ποδηλάτου ή έφιππος σε Χάρλευ, "αλλά Τσε" και βάλε..

Καλή σας νύχτα.

shades είπε...

Δήμο μου γνωρίζεις καλά ότι τα σχόλιά μου δεν είναι προσωπική επίθεση αλλά επίθεση στους θεσμούς που κάποιοι έφτιαξαν στα μέτρα τους.

Κατάλαβα πολύ καλά τι γράφεις αλλά αν γίνεται παγκόσμια το φαινόμενο Μαντέλη αυτό δεν θα με κάνει ποτέ να συμφωνήσω σε τέτοιες λογικές και θα προσπαθώ να διαφωνώ πάντα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που τα πήραν το γνωρίζουμε όλοι.. γνωρίζουμε ακόμα και ποιοι είναι πολιτικά ανίκανοι να διαχειριστούν τις τύχες μας, γνωρίζουμε και αυτούς που προκαλούν με την παρουσία τους αλλά και τους άλλους που προκαλούν με την απουσία τους.

Ζητώ από το σύνταγμα της Χώρας όλοι οι Έλληνες να είναι ίσοι.

Άρση της αλητείας λοιπόν αυτό φωνάζει ο κάθε πολίτης που πληρώνει την δωρεάν παιδεία στα φροντιστήρια την δωρεάν υγεία στα φακελάκια και την συμμετοχή του στα ασφαλιστικά ταμεία να γίνεται τζόγος στα χέρια ορισμένων.

Μπορώ να σου βρω εκατοντάδες λινκ με προεκλογικά λόγια λόγια λόγια… στις πράξεις είναι τα δύσκολα και στις αλήθειες.

Πενήντα ονόματα στην πυρά!!! δυο τρία που κάνουν κρότο στο γυαλί!!! και η αλλαγή έφτασε.

Για να ματώσεις (όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι πολίτες) κυβερνώντας πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία και όχι μόνο να ζητάς το ίδιο από αυτούς που σε έκαναν κυβέρνηση.

Με απέραντη εκτίμηση.
Shades.

ΥΓ 1.. να πω και κάτι αισιόδοξο, είτε το θέλουνε είτε όχι θα τους αλλάξουμε κι ας διαφωνούμε (έντεχνα από την μεριά μου).

YΓ 2.. Σπίθα ο δικηγόρος του διαβόλου είναι ο Αλ Πατσίνο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καταλαβαινόμαστε, Shades,
γνωστοί οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, συμφωνούμε απολύτως. Οι αντιδράσεις χωρίς συγκεκριμένες μικρές θέσεις-προτάσεις, αδυνατίζουν το κίνημα που διεκδικεί χωρίς κάτι χειροπιαστό και ρεαλιστικό να επιτευχθεί. Επιπλέον, πρέπει να ομολογήσουμε ότι καμία θετική αλλαγή στη "δημοκρατία" δεν έχει επιτευχθεί χωρίς τις συνεχείς μικρών ζητημάτων κινητοποιήσεις. Καμία αλλαγή δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη, χάρη σε μία κινητοποίηση ή μία επανάσταση. Οι αλλαγές είναι το αποτέλεσμα συνεχών πιέσεων. Εκεί ακριβώς εστιάζεται και η ισορροπία του πολιτικού συστήματος και οι όποιες επιτυχίες του κινήματος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Shades, ούτε εγώ φυσικά συμφωνώ με τέτοιες πρακτικές. Ωστόσο, δεν ξεχνώ και τις αιτίες και την κίνηση του ίδιου του συστήματος. Το Σύνταγμα που λες είναι ένα άλλο "δημοκρατικό" όργανο. Επί της ουσίας -νομίζω το ξαναείπα- συμφωνούμε. Ακόμα η αλήθεια είναι δεν είδα την ουσιαστική σου διαφωνία. Οι εκλογές είναι μία άλλη "δημοκρατική" εκδήλωση της απατηλής λαϊκής κυριαρχίας και ως εκ τούτου και οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έχουν τόσοι σημασία όση οι κυβερνητικές πράξεις.

Σε ένα τέτοιο συνολικό πλαίσιο οφέιλουμε να δούμε το Μαντέλη, το ρόλο της κυβέρνησης και το ρόλο το δικό μας. Η αναζήτηση ευθυνών είναι αναγκαία όταν προσποπωποιείται, αρκέι να θυμόμαστε ότι και τούτο είναι μέρος του συστήματος και κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει και να οδηγήσει σε επαναύπαυση με την τάχα κάθαρση.

Η πολιτική όμως δεν είναι αρχαιοελληνική τραγωδία. Η κάθαρση δε θα έρθει ποτέ, ούτε και περιμένουμε έναν απο μηχανής ευρυπίδειο θεό να σώσει την κατάσταση. Η ίδια η ενημέρωση του λαού και η συμμετοχή του σε καθημερινές μικρές ή μεγάλες, τοπικές ή εθνικές δράσεις είναι που εξασφαλίζουν τις αλλαγές. Αρκεί να θυμόμαστε το ρόλο της "δημοκρατίας" και την ευκολία προσαρμογής της. Ο δικομματισμός δεν πεθαίνει εύκολα, έως και καθόλου.

ανεστης είπε...

Δήμο καλησπέρα.
Το "ξεμπρόστιασμα" είναι ευκαιριακό και γίνεται επειδή ο κόσμος οργίστηκε με το σκάνδαλο Siemens ΚΑΙ λόγω οικονομική κρίσης.

Αυτό μάλλον σημαίνει πως αν δεν είχαμε κρίση θα ήταν "ένα ακόμα σκάνδαλο".

Δημοκρατία θα έχουμε όταν αποκατασταθεί η ανεξάρτησία της δικαιοσύνης, όταν θα υπάρχει λογοδοσία, όταν θα αρθεί η βουλευτική ασυλία και δεν θα παραγράφονται οι ευθύνες υπουργών.
Δημοκρατία θα έχουμε όταν θα συμεμτέχουν και οι πολίτες στην εποπτεία των κυβερνήσεων και θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την εξουσία.
Είναι σαφές πως δεν ανακαλύψαμε τον τροχό της διαφθοράς. Μόνο που αλλού οι μηχανισμοί λειτουργούν (βλ. πρόσφατη περίπτωση Υπουργού Οικονομικών Μ. Βρεττανίας) κι αλλού είναι διακοσμητικοί και περιμένουν να πέσουν τα σκατά στον ανεμιστήρα για να ξυπνήσουν (όπως εδώ όπου αν δεν υπήρχε η ομολογία της siemens προς τις αμερικάνικες αρχές δεν θα είχαμε πάρει μυρωδιά απο τα σκατά).

ανεστης είπε...

Εννοώ δηλαδή οτι θα κριθεί το ΠΑΣΟΚ για το αν θα κάνει συνταγματική αναθεώρηση για να καταργήσει τα αίσχη.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επί της ουσίας, Ανέστη μου, δε διαφωνούμε καθόλου. Συμφωνούμε μέχρι... τόνου.

ShareThis