Επιτυχία των πολιτών η υποχώρηση για το ΤΙΤΑΝ.

Η υποχώρηση του Νομάρχη σχετικά με την καύση αποβλήτων και λυματολάσπης στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.  Ωστόσο, το ενδεχόμενο που άφησε να εννοηθεί ο κ. Νομάρχης ότι θα επανέλθει το ζήτημα  μετά τη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας κρατά σε εγρήγορση. Το θέμα δεν έχει κλείσει. Είμαστε σε επαφή τόσο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και με τους πολίτες  και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία κάθε λογής εργοστασίου καύσης. Και αυτό επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι σήμερα στη χώρα μας δε γίνεται καμία σοβαρή, ελεγχόμενη κι επιστημονικά ακριβής διαλογή απορριμμάτων. Εξάλλου, όπως σημειώνουν τόσοι επιστήμονες καμία καύση δεν είναι ατελής. Και σε μία όμως ιδανική κατάσταση -που φαντάζει τόσο μακρινή χρονικά- πάλι θα υπάρχει το ενδεχόμενο του ατυχήματος, ειδικά όταν το εργοστάσιο καύσης (είτε είναι το ΤΙΤΑΝ είτε κάποια άλλη επιχείρηση) βρίσκεται δίπλα ή μέσα στον ίδιο τον αστικό ιστό. Και ας τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και τα περίχωρα. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια.
Για μας προέχει η ασφάλεια των πολιτών, η διασφαλίσει της Υγείας τους και η προάσπιση της Ποιότητας Ζωής τους. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα Ποιότητας Ζωής, δεν υπαναχωρούμε όταν απειλείται η Υγεία μας.
Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μέσα στα πόδια μας, εμείς που διεκδικούμε ελεύθερους χώρους για τους πολίτες (στο δήμο Παύλου Μελά με δύο πια στρατόπεδα συνολικά 1000 στρεμμάτων), εμείς που έχουμε τέτοια επέκταση των πράσινων κι ελεύθερων ζωνών μέσα στον αστικό ιστό (με χιλιάδες φυτεύσεις δέντρων).
Δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται η ιδέα της βιώσιμης πόλης και της προστασίας του περιβάλλοντος και κάποιοι ανερυθρίαστα να υποσκάπτουν την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα και να υποβαθμίζουν περαιτέρω τη Δυτική Θεσσαλονίκη. 
Δεν είναι δυνατόν εμείς που αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων, να δεχτούμε αμαχητί μία ακόμα ΔΙΑΝΑ στις γειτονιές μας, ένα διαφορετικό Τσενομπίλ στα θεμέλια των Δυτικών Κοινωνιών.
Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Το ζητήσαμε από τη στιγμή που αναδείξαμε το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να συσταθεί μία ειδική επιστημονική ομάδα από ακαδημαϊκούς φορείς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αρμόδιους περιβαλλοντικούς και τοπικούς φορείς ώστε να εξετάσουμε σε διαφορετική βάση το θέμα. Άλλωστε, στην πόλη μας έχει την έδρα του το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Βαλκανικής. Κι όμως η Νομαρχία δεν αναζήτησε τη συνεργασία ή έστω την επιστημονική προσέγγιση των ακαδημαϊκών δασκάλων για το ζήτημα αυτό. Εμείς, λοιπόν, απαιτούμε όχι μία οποιαδήποτε ιδιωτική μελέτη, αλλά μελέτη και έλεγχο από το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

14 έκριναν :

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τα καταφέρατε, δηλαδή, Δείμο.
Καλό αυτό..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε πρώτη φάση τα καταφέραμε, όντως. Με τη βοήθεια του Τύπου και των κατοίκων, τα καταφέραμε. Αλλά, δεν ξέρουμε τι άλλο να περιμένουμε μετά το Γενάρη.

Unknown είπε...

"Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία κάθε λογής εργοστασίου καύσης."

Ότι και να πεις παραπέρα, τοποθετήθηκες στην λάθος μεριά. Αυτό δεν αποτελεί εποικοδομητική αντίληψη ανθρώπου και φυσικά οδηγεί μόνο σε τέλματα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, ίσως έχεις δίκιο από μία σκοπιά. Ωστόσο, ζεις πολύ μακριά και δε βιώνεις τις απαιτήσεις του εδώ πληθυσμού και τη μόλυνση που δέχεται η Δυτική υποβαθμισμένη Θεσσαλονίκη.

Να θυμίσω ότι μιλάμε για μέσα στο αστικό ιστό και ότι τέλεια καύση δεν υπάρχει. Δεδομένων και των αδυναμιών για ολοκληρωμένη κι αποδεκτή επιστημονικά διαλογή απορριμμάτων, είναι λογικό να μη θέλουμε κανένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων.

Unknown είπε...

(α) Ο τόπος διαμονής μου δεν επηρεάζει την επιστημονική μου άποψη
(β) «Τέλεια καύση» φυσικά και υπάρχει, θέλεις να πεις «καθαρή καύση», πράγμα για το οποίο επίσης κάνεις λάθος και υπάρχει: Μπορείς να βάλεις ένα κυκλώνα, έναν καταιονιστήρα και ένα σακόφιλτρο και να κατακρατήσεις τα πάντα. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να πάρεις τα απαέρια μετά την κατεργασία και να τα στείλεις να θρέψουν φύκη, για να παράγεις τροφή για κτηνοτροφία, ή και νέα οργανική ύλη για καύση και παραγωγή ενέργειας. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις τα απαέρια και να παράγεις υψηλής καθαρότητας μικρομοριακούς υδρογονάνθρακες για να τους χρησιμοποιήσεις για πρώτη ύλη στη βιομηχανία πολυμερών . Συνεπώς ας αφήσουμε το θέμα της καύσης, έχεις απόλυτο άδικο
(γ) Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το πρόβλημά σου με τη διαλογή. Η επιστημονικά ορθή διαλογή η οποία βελτιστοποιεί την διεργασία της καύσης υπάρχει. Συνεπώς αντί για όλες αυτές τις ευτυχισμένες κραυγές για το γεγονός του ότι για μια ακόμα φορά δεν θα χρησιμοποιηθούν απορρίμματα για παραγωγή ενέργειας, λόγω του στενόμυαλου «οικολογικού» πιστεύω του κόσμου, καλύτερα να φωνάξεις για την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών και όχι για την ακύρωση εφαρμογής των ορθών πρακτικών που μπορούν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως δεν έγινα κατανοητός. Τα περί καύσης δεν τα λέω εγώ -δεν κομίζω γλαύκας- αλλά ακαδημαϊκοί του ΑΠΘ. Έπειτα δεν είπα ότι είμαι κατά της διαλογής. Απλά διαλογή δε γίνεται σήμερα σωστή ώστε να συζητήσουμε για το θέμα της μαύρης. Η μαύρη όπου γίνεται, υλοποιείται μετά από ολοκληρωμένη διαλογή. Όλα τα ειναπ απλά βολεματα.

Unknown είπε...

Αχά. Δηλαδή οι ακαδημαϊκοί του ΑΠΤ αμφισβητούν αυτά;

[Έτσι, η δέσμευση σε φύκη του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στις βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής ενέργειας...]

Δεν το πιστεύω και αν τους επικαλείσαι, καλό θα είναι να δώσεις πλήρη στοιχεία.

Unknown είπε...

Θα ήθελα επίσης πολύ, να μάθω αν μέσα στους ακαδημαϊκούς που αναφέρεις είανι ο Βασάλος και ποιά ακριβώς είναι η γνώμη του.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά, μόνο ο Μοσιόπουλος και ο νέος πρύτανης - δε θυμάμαι τώρα το όνομα του- αρκούν. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι από απόσταση και μακριά από τα τοπικά βιώματα κάθε συζήτηση μένει μακριά από τις συνθήκες ζωής και καταντά απλά ακαδημαϊκή κουβέντα. Οι πολίτες είναι εκείνοι που δέχονται τις επιπτώσεις

Unknown είπε...

Μόλις απέδειξες ότι συνεχίζεις να ωρίσκεσαι στο απόλυτο λάθος.
Λυπάμαι γιατί αυτές οι λαϊκίστικες τακτικές έχουν ισοπεδώσει την Ελλάδα εδώ καιπάρα μα πάρα πολλά χρόνια.

Και όπως σου έχω ξαναπεί, ονόματα και τίτλοι δεν μετράνε,μόνο επιχειρήματα.

Unknown είπε...

{Που και που επίσης θα έκανε καλό να σε ενδιαφέρουν να λάβεις υπ' όχη σου και όσα σου υποδεικνύουν}

Unknown είπε...

Επίσης, να σου επιστήσω την προσοχή ότι αν ο Μουσιόπουλος και πρύτανης υποστηρίζουν ακριβώς αυτά που λες για τις διεργασίες καύσης (και όχι κάτι άλλο που εσύ μεταφράζεις και παρουσιάζεις έτσι), είναι αντίθετοι με το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Αυτό ίσως και να τους ενδιαφέρει!

kapetanios είπε...

χαθήκαμε δείμε
πέρνα να τα λέμε ;)

akrat είπε...

καλημέρα

άντε να δούμε που θα πάμε με τα σκουπίδια...

ShareThis