Πειραματισμοί με τα προγράμματα της google

Προ μηνός αποφάσισα να δοκιμάσω μερικά προγράμματα της google. Τα περισσότερα ήδη τα έχω στο λογαριασμό μου, αλλά κάποια δεν τα είχα δοκιμάσει και τώρα ποτ βρήκα χρόνο και ήρθε πείνα τα έριξα μια ματιά. Λοιπόν…
Το google AdSense είναι η τέλεια απάτη. Απάτη όχι με την έννοια του όρου (μη φάμε και καμία μήνυση), αλλά δε λέει τίποτα, δεν πληρώνει τίποτα. Ναι μεν με έκαναν δεκτό γρήγορα (σχεδόν αυθημερόν), αλλά ουσιαστικά η διαφήμιση πληρώνεται μόνο μέσα από κλικ. Τούτο κρίνεται ιδιαιτέρως απαράδεκτο ως τακτική. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ή την εφημερίδα πληρώνονται μετά την άφιξη του καταναλωτή στο κατάστημα; Βέβαια, θα μου πεις η εταιρεία που με φιλοξενεί θέλει να βγάλει λεφτά -δε νοιάζεται για μένα. ΟΚ. Οπότε κι εγώ δηλώνω αποτυχία στο πείραμα και το διαγράφω…
Αξιόλογη όμως είναι η προσπάθεια για την προβολή των συγγραμμάτων του κάθε... ψώνιου (πρόγραμμα συνεργατών). Αφού οι μισοί Έλληνες θέλουν να γίνουν τραγουδιστές και οι άλλοι μισοί συγγραφείς, το δοκίμασα κι εγώ (όχι για τραγούδι). Πράγματι στις αναζητήσεις μπορεί να βρει κάποιος ευκολότερα πλέον τα δοκίμιά μου. Ειδικά εκείνη η διευκόλυνση σε όποιον googlάρει τακτικά -στα αριστερά στην υποκατηγορία βιβλία- είναι πολύ σημαντική. Τουλάχιστον προσωπικά τη χρησιμοποίησα πολλές φορές για να βρω αξιόλογα έργα (συνήθως όμως μόνο στα αγγλικά). Έτσι, σκέφτηκα κάπως να εμπλουτίσω και την ελληνική βιβλιογραφία (sic/ψωνάρα).
Το καλύτερο όμως δεν είναι όμως μόνο η ευκολία ανεύρεσης ενός βιβλίου/σημειώματος -κάτι που συμφέρει ως συγγραφέα (sic)- αλλά το γεγονός ότι επιτρέπεται κάποιος να σηκώσει και βιβλίο χωρίς ISBN. Προσωπικά τα δοκίμιά μου δεν έχουν ISBN (πλην την εκδοθείσης μέχρι τώρα δημαγωγίας της δημοκρατίας). Η εταιρεία μάλιστα δίνει το δικό της κωδικό βιβλίου.
Την ίδια, βέβαια, στιγμή συμμετέχω εκτός από τον Blogger φυσικά και στο Analytics και στο Gmail, στο Google Places, στο YouTube, στον Αναγνώστη, στα Έγγραφα, στις Ειδήσεις, στο Ημερολόγιο, στους Ιστότοπους και στα Λευκώματα ιστού Picasa. Τη χρησιμότητα ορισμένων ακόμα δεν την κατάλαβα. Τουλάχιστον εμένα μου φάνηκαν εντελώς άχρηστα. Πιο συγκεκριμένα δεν με εντυπωσίασαν καθόλου τα Λευκώματα (εκτός αν θέλω να δουν άλλοι φωτογραφίες ως άλμπουν πέρα του facebook ή μιας ιστοσελίδας κι ενός ιστολογίου), οι ιστότοποι, το ημερολόγιο ούτε και το Google Places.
Χρησιμοποιώ όμως πάρα πολύ τον προσωπικό μου αποδελτιωτή για ιστολόγια /blogs (τον Αναγνώστη/Reader) και την αποδελτίωση Ειδήσεων που με εξυπηρετούν πάρα πολύ. Μάλιστα οι Ειδήσεις δίνουν και την ευκαιρία να προσαρμόζονται οι λαμβανόμενες ειδήσεις. Ωστόσο, ακόμα το πρόγραμμα έχει κενά, γιατί λαμβάνει υπόψη μόνο ορισμένες εφημερίδες κι όχι όλες. Το δε Analytics είναι για πιο λεπτομερείς αναφορές επισκεψιμότητας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε sites πέραν του blogger. Επίσης συχνά χρησιμοποιώ και τα Έγγραφα, ειδικά για σημειώσεις που γράφω αντί του word όταν δεν έχω επάνω μου στικάκι ή γενικώς βρίσκομαι εκτός σπιτιού. Είναι ένα εύχρηστο κινούμενο κι αειθαλές office. Χρησιμοποιώ φυσικά το Gmail (κυρίως για την επιστροφή των απαντήσεών σας σε δικά μου σχόλια στα άρθρα σας. Το χειρότερο σε ένα διάλογο είναι να μην γνωρίζεις τι απαντά ο άλλος στο σχόλιό σου ή να μην του απαντάς καν όταν σε ρωτάει κάτι ή διαφωνεί μαζί σου) και το YouTube.

12 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

Πολλές υπηρεσίες της Google χρησιμοποιείς, κι εσύ κι εγώ. Και μάλιστα δεν μπορώ να φανταστώ την ψηφιακή ζωή μου χωρίς αυτές. Πάντως έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να κοιτάξω κι αλλού γιατί αυτή η τεράστια συγκέντρωση πληροφοριών εκ μέρους της Google, έχει αρχίσει να με προβληματίζει. Όχι, δεν αναφέρομαι σε σενάρια συνωμοσίας, αν και όλα είναι πιθανά, αλλά στο γεγονός ότι αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι στη Google, θα χάσουμε όλες τις πολύτιμες πληροφορίες.

Επί τη ευκαιρία, για πες μου τι ακριβώς είναι το Analytics και πόσο κόστος έχει, αν έχει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλημέρα, τελευταίε. Βασικά, είναι ένα συνηθισμένο τζάμπα πρόγραμμα, σαν τα στατιστικά που έχεις στο blog σου. Σου προσφέρει όμως περισσότερες δυνατότητες ελέγχου των επισκέψεων στο blog σου ή σε άλλη σελίδα (δίνεις όποια διεύθυνση θέλεις). Εγώ το χρησιμοποιούσα (με άλλο λογαριασμό) και για μετρήσεις της σελίδας του δήμου ή και άλλες. Είναι ένα αναλυτικό εργαλείο (δείχνει αναζητήσεις, επισκέψεις με κάθε λεπτομέρεια που του ζητήσεις, εγκαταλείψεις κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Δείμε του πολίτη.
Εντυπωσιάστηκα από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείς, την πλειοψηφία των οποίων αγνοώ.
Παρ'όλα αυτά στο αρχικό θέμα που αναφέρεσαι, του AdSense, όπως τα περιγράφεις νομίζω ότι οι όροι πληρωμής είναι υπέρ σου γιατί η διαφήμισή σου θα υπάρχει χωρίς να πληρώνεις και θα πληρώνεις μόνο αν κάποιος κάνει κλικ. Γιατί δεν σε συμφέρει αυτό;
Επίσης, μιας και ξέρεις τόσα πολλά θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι γιατί είμαι ένα τσικ πριν το πραγματοποιήσω. Η Google μας έστειλε μία προσφορά για AdWords για διαφήμιση του καταστήματός μας. Και εκεί πάλι λέει η χρεωση είναι με κλικ. ΄Εχεις άποψη επ'αυτού;

thinks είπε...

Αγαπητέ Δήμο, απόλυτα κατανοητή ηα αντίδρασή σου στις διαφημίσεις. Σκεφτόμαστε όπως σκέφτεται ένα τηλεοπτικό κανάλι, ή περιοδικό, ή πλακάτ στο δρόμο τα οποία συλλέγουν αμοιβή για να νοικιάζουν τον διαφημιστικό τους χώρο. Στην δική μας περίπτωση οι διαφημιστές μας κοιτάνε όχι σαν ιδιοκτήτες διαφημιστικού χώρου, αλλά σαν "πωλητές" τους, και λένε ότι κλικ μας φέρεις παίρνεις προμήθεια. Βέβαια από τους αναγνώστες μας οι μισοί δεν ενδιαφέρονται και οι άλλοι μισοί τσαντίζονται να βλέπουν διαφημίσεις σε μπλογκ που τους αρέσει να παρακολουθούν. Πράγμα που μου θυμίζει φυσικά το αξέχαστο Death of a salesman. Όταν φτάσουμε τα 1.000.000 κλικ την ημέρα, τότε μπορεί να μας πληρώνουνε :-)

Τα άλλα τα προγράμματα δεν τα έχω κοιτάξει καθόλου, εκτός του Reader. Αυτό το κοίταξα και το άφησα. Προτιμάω να βλέπω ποιός έγραψε κάτι καινούργιο στη λίστα στο μπλογκ μου και να πηγαίνω να δω. Πηγαίνοντας μάλιστα του ανεβάζω και τον μετρητή, ενώ όσοι διαβάζουν από το Reader δεν ανεβάζουν το μετρητή του διαβαζόμενου.

Τα υπόλοιπα όπως είπα, ακόμη δεν τα έχω πλησιάσει, και ένας σοβαρός λόγος είναι ότι μετά από cable και ADSL στην Αμερική και Αθήνα, εδώ στο χωριουδάκι μας είμαι με 56Κ μόντεμ! άντε να περιμένω να γεμίσει! Ίσως σύντομα να μας έρθει ασύρματο γρήγορο ιντερνέτ, αν ο Δήμαρχος ξυπνήσει επί τέλους...

@ Τελευταίος, και βλογσποτ και wordpress έχουν τρόπο να κρατάς το μπλογκ σου σαν XML. Εγώ επίσης κάνω copy/paste και έχω όλο μου το μπλογκ σε Word.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χρωματιστή, δε με κατάλαβες. Δεν είμαι εγώ ο διαφημιζόμενος, αλλά ο διαφημιστής. Εγώ θέλω να βγάλω λεφτά διαφημίζοντας άλλους ως ένα εναλλακτικό ατομικό ΜΜΕ.

Το Adwords δεν το χρησιμοποίησα επειδή δεν έχω κατάστημα. Αν διαφημιστείς μέσω του Adwords ένας blogger θα μπορεί να διαφημίσει μέσω του Adsense και να πληρώνεται εκείνος με τα κλικ. Νομίζω ότι αυτές οι διαφημίσεις είναι πολύ φτηνές και αποτελούν ένα αξιόλογο μέσω προβολής.

Αν όμως θες μπορώ να σε διαφημίζω κι εγώ με το ανάλογο αντάλλαγμα :)))) Ουσιαστικά μπορείς να βρεις μόνη σου (ακριβότερα, αλλά ποιοτικότερα) ιστολόγια προκειμένου να διαφημίζεσαι πιο στοχευμένα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη, η διαφορά είναι ότι δεν είμαι ένας πωλητής, αλλά ένας διαχειριστής με πλήρη ελευθερία και απαιτώ όταν συμβάλω στην εμπορικότητα ανάλογη αμοιβή κι όχι προμήθεια πείνας.

Πολλοί όντως ενοχλούνται (κι εσύ με είχες πειράξει, με την καλή έννοια). Λες και είναι κακό να θέλεις να εκμεταλλευτείς οικονομικά τα σύγχρονα μέσα. Λες και τους χρωστάς. Μα κανείς δεν επισκέπτεται ένα blog για την ψυχή της μάνας του. Όλοι επισκεπτόμαστε ιστολόγια ανάλογα με τη θεματολογία και το πώς τα έχουμε καταχωρίσει στη συνείδησή μας.

Σχετικά με τον reader έχεις άδικο πάντως. Οι στατιστικές μετρούν αυτή την επισκεψιμότητα, απλά δεν ξέρω ποιος με επισκέφτηκε από τον reader του, ενώ γνωρίζω ποιος με επισκέφτηκε απευθείας ή via άλλου. Αναλυτικότερη εικόνα πάντως για τέτοια έχεις μέσω του statistics, μάλιστα μέχρι και οδό μπορεί να σου δείξει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη και Τελευταίε, να ξέρετε ότι μπορείτε να κατεβάσετε και όλο το ιστολόγιό σας σε μορφή pdf (δε θυμάμαι τώρα πού ακριβώς είναι) ή και σε xml.

thinks είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Ούτε πλασιέ είμαστε ούτε μας ενδιαφέρει να επιβαρύνουμε το μπλογκ και τους αναγνώστες για μια δεκάρα την οκά. Στη διαφήμιση, συνήθως τα νούμερα λένε ότι 10% ενδιαφέρονται για το προϊόν και 10% από αυτά κάνουνε κλικ να το δούνε. Οπότε, όταν το εισόδημα από τα κλικ αποκτήσει κάποτε σημασία υπολογίζοντας το 1% των ημερησίων individual visitors (όχι daily hits) τότε και εγώ θα έβαζα. Και αφού την βάλω θα κάνω και πλάκα και θα παροτρύνω τους αναγνώστες χιουμοριστικά να κάνουνε κλικ συνέχεια να βγάλω καμιά δεκάρα. Και από κάτω θα έβαζα και δικές μου διαφημίσεις-παροδίες σε Photoshop. Ουφ! ευτυχώς τό 'πιασες ότι καλοπροαίρετο ήταν εκείνο το πειραγματάκι!

Τα stats δείχνουν επισκέπτες από το Google Search Engine, και τι keywords χρησιμοποίησαν για να σε βρούνε. Για το Reader, τα τεστ που έχω κάνει εγώ δείχνουν ότι ούτε το counter ούτε τα stats ανεβαίνουν όταν κάποιος σε διαβάζει από εκεί. Είσαι σίγουρος;

Κατεβαίνει σε PDF??? από που;;;

ο δείμος του πολίτη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τα stats είμαι βέβαιος, επειδή την πάτησα μερικές φορές για να δω ποιος ήταν εκείνος και μου άνοιγε τον reader (το δικό επειδή ήμουν συνδεδεμένος ως ανασύνδεση).

Κάπου, κάποτε είχα δει ότι τα κατέβαζε σε pdf (σε xml τα έχω ήδη κατεβάσει). Δε θυμάμαι πού το είδα. Ωστόσο, και το xml μπορείς να το κάνεις pdf (εύκολα τα βρίσκεις με λίγη αναζήτηση). Για δοκιμασε εδώ ή εδώ ή εδώ για μετατροπή του ιστολογίου σε pdf (το είχα παλιά).

Hades είπε...

Να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ έχω καταλάβει την χρησιμότητα τέτοιων "προγραμμάτων", παρόλο που χρησιμοποιώ ελάχιστα. Πιθανώς να το κάνουν για να έχεις κάτι έτοιμο δίπλα παρά να πας να ψάξεις κάτι κάποιας άλλης εταιρίας... Τρέχα γύρευε...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άδη, ένας λόγος είναι αυτός. Άλλος λόγος είναι να μπορείς να δουλεύεις παγκοσμίως χωρίς να κουβαλάς το laptop ή ένα στικάκι. Ουσιαστικά είναι μία προσπάθεια να χτυπήσει τη MS σε palmtop που έχουν μικρή μνήμη για να φέρουν to office κι έτσι λειτουργούν με διαδικτυακά προγράμματα. Συμφέρει και τους providers ασύρματης σύνδεσης (τύπου στικάκι) αφού θα είσαι περισσότερη ώρα on line (γι'΄αυτό κι ο Γερμανός με την Cosmote έδιναν δωρεάν το laptopάκι προ μηνών).

ShareThis