οι δήμοι έκαναν πατάτα


Εδώ και μέρες παρακολουθώ το λεγόμενο κίνημα της πατάτας. Είχα γράψει και προ ημερών ένα σχετικό άρθρο στα Ενθέματα της Αυγής (το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε αρκετές ιστοσελίδες[1]) ουσιαστικά τονίζοντας την αναγκαιότητα τούτο το κίνημα να μετασχηματιστεί από καταναλωτικός ακτιβισμός σε καταναλωτική συνείδηση. Ωστόσο, από τη μέρα που το έγραψα το κείμενο απλώθηκε τόσο πολύ ώστε άρχισαν να συμμετάσχουν και Δημοτικές Αρχές βρίσκοντας φτηνότερα προϊόντα για τους δημότες τους.
Από μία σκοπιά θα λέγαμε ότι πολύ καλά έπραξαν αφού μιλάμε για φτηνότερα προϊόντα. Ωστόσο, φαίνεται πως οι οικονομικοί μεσάζοντες αντικαταστάθηκαν από πολιτικούς. Το οικονομικό κέρδος των μεσαζόντων έδωσε τη θέση του στο πολιτικό κέρδος των αιρετών μεσαζόντων ή συλλόγων. Είναι όμως η αναζήτηση του φτηνότερου προϊόντος η καλύτερη δικαιολογία για τη στάση τούτη των αυτοδιοικητικών διοικήσεων;
Και τι γίνεται με όλες εκείνες τις μεσοαστικές επιχειρήσεις (μπακάλικα κλπ) που σε τόσο δύσκολη περίοδο χτυπιούνται από το δήμο στον οποίο δραστηριοποιούνται; Πώς μπορούμε ως καταναλωτές να απαιτούμε φτηνότερα αγαθά, αλλά ταυτόχρονα να στηρίζουμε μόνο τον ευκαιριακό ακτιβισμό, αλλά όχι το κατάστημα που θα σιτίσει αύριο; Ουσιαστικά, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων διανομής τροφίμων κι οπωρικών είναι ο μόνος τρόπος να χτυπηθούν οι υπεραγορές τροφίμων.
Αν ένας δήμος επιθυμεί να στηρίξει την τοπική αγορά και να μην κλαίγεται για την ανεργία και την κοινωνική κρίση, θα έπρεπε την προσπάθεια που καταβάλει για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες να στη στρέψει ώστε οι παραγωγοί να έρθουν σε άμεση επαφή με τους μικρούς επιχειρηματίες. Αυτή ουσιαστικά είναι και η ουσιαστική αλληλεγγύη τόσο σε δημότες όσο και σε αγρότες. Και τον ίδιο ακριβώς ρόλο έπρεπε να επιλέξουν και οι δήμοι της υπαίθρου που αλαλάζουν για την πτώση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών τους.
Οι δήμοι έχουν μάθει να διαμαρτύρονται που εμφανίζονται πρώτοι στη διαπλοκή. Και εν μέρει έχουν δίκιο. Δε θα έλεγα ότι οι δήμοι είναι τέλειοι. Τα "45άρια" των αφών Ψωμιάδη είναι γνωστά. Ωστόσο, τούτοι θα συρθούν στα δικαστήρια. Πόσοι ακόμα δήμαρχοι έχουν κατηγορηθεί; Αν κάνουμε για λόγο για διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, γιατί τελικά τόσες λίγες υποθέσεις οδηγούνται σε δίκες;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συκοφαντείται ακόμα μία φορά ως πρωταθλήτρια αναδεικνύοντας το φόβο της Κεντρικής Διοίκησης και την ανταγωνιστική χροιά που προσδίδει στον πολιτικό ρόλο της πρώτης. Κι όμως λίγοι γνωρίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ιδίως οι δήμοι) ελέγχονται και προληπτικά (από τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε ξεχωριστή απόφαση ή από την Πάρεδρο Υπηρεσία πριν εκδοθεί κάθε ξεχωριστό ένταλμα πληρωμής ή γίνει πρόσληψη) και κατασταλτικά (με τακτικούς ελέγχους στο πλαίσιο μιας δημαρχιακής θητείας). Άρα, η λεγόμενη διαφθορά δεν είναι τίποτε άλλο από νόμιμες διαδικασίες (δε νομοθετούν φυσικά οι δήμοι).
το άρθρο δημοσιεύτηκε στο palo.gr  
και στο διαδικυακό τόπο  της διοικούσας παράταξης  

[1] Για να παινευτούμε και λίγο το εν λόγω άρθρο αναδημοσιεύτηκε αρκετές φορές. Μπορείτε να το δείτε στο πρωτότυπο στα Ενθέματα ή στο δικό μας ιστοχώρο ή στο TVXS ή στο Cyprus news ή στο iΝews ή εδώ.

22 έκριναν :

αθεόφοβος είπε...

...αναγκαιότητα τούτο το κίνημα να μετασχηματιστεί από καταναλωτικός ακτιβισμός σε καταναλωτική συνείδηση.

Εκεί ακριβώς είναι και το διακύβευμα αυτής της ιστορίας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ η καταναλωτική συνείδηση και κινήματα σαν της πατάτας σήμερα, όπως παλιότερα της ντομάτας τελικά εκφυλίζονται και σβήνουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και οι δήμοι δεν έκαναν τίποτε ακριβώς για το καλό των δημοτών τους. Μόνο λαϊκισμό πουλούν...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι ενεργοί πολίτες ,με κοινωνική ματιά π.χ Κατερίνης αλλά και εδώ δίπλα μας, θέλησαν να αναδείξουν με την κίνηση τους αυτή,ότι μπορεί να λειτουργήσει με σωστο ορθολογισμό απο όλους, η αγορά. Αλλά σε μια χώρα που υπάρχει ατιμωρησία,οι νόμοι μένουν στα συρτάρια,όταν η ίδια η κυβέρνηση βρίζει τους πολίτες,και μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που μας οδηγησαν εδώ ,είτε λέγονται άνθρωποι της Τ.Α, είτε αυλικοί,είτε μασάζοντες κτλ.λυπάμαι δεν θα πάμε πουθενά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Βλέπω κάποιες προσπάθειες συντονισμού, αλλά η γραφειοκρατία σκοτώνει πολλές πρωτοβουλίες.

teleytaios είπε...

Δήμο την καλημέρα μου.

Έχω κάποιες ενστάσεις. Πρώτα απ' όλα τα μικρά μαγαζιά διανομής τροφίμων έχουν τιμές που δεν πλησιάζονται. Ειδικά για την πατάτα, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το ομώνυμο κίνημα, βλέπεις κάτι τιμές που σου σηκώνεται η τρίχα! Είναι δύσκολο να γίνει προσιτό στον καταναλωτή ένα τέτοιο κατάστημα.

Για την καπηλεία του κινήματος από τους πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα με βρεις απολύτως σύμφωνο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δουλειά του πολιτικού είναι από τη μια μεριά να προβλέπει το μέλλον και να προετοιμάζει τον τόπο γι' αυτό κι από την άλλη να χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του στους πολίτες!

Έρχομαι τώρα στον Ελεγκτή Νομιμότητας. Όλα αυτά που γράφεις υπάρχουν μόνο στη θεωρία! Σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη έπρεπε να λειτουργεί από 1/7/2011 κι ακόμα δεν έχει συσταθεί!!! Και ούτε πρόκειται για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον, πληροφορίες δε, λένε ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Τη δουλειά του ελέγχου την κάνουν τα Τμήματα Διοικητικού Οικονομικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ότι δηλαδή απέμεινε από τα Τμήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης των παλιών Περιφερειών. Τα Τμήματα αυτά μπορούν να κάνουν έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Αν δηλαδή δώσει με απ' ευθείας ανάθεση 10.000€ στον εργολάβο για να κλαδέψει καμιά 50αριά δέντρα, ο έλεγχος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ούτε ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και μη μου πεις ότι αυτή είναι μια νόμιμη διαδικασία.... Ούτε όταν οι Δήμαρχοι σπάνε το έργο σε μικρά κομμάτια και το αναθέτουν απ' ευθείας στους ημετέρους! (Για όσους δεν ξέρουν, μπορεί να γίνει απ' ευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό μέχρι του ποσού των 20.000€ + ΦΠΑ). Δήμο, νομίζω ότι τα ξέρεις γιατί έχεις ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, έτσι δεν είναι;
Κλείνοντας, απλώς θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Ελεγκτής Νομιμότητας θα μπορεί να κάνει ΚΑΙ έλεγχο ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, που σημαίνει ότι αν δει 10.000€ για το κλάδεμα παραπάνω, απλώς θα μπορεί να "κλαδέψει" την απόφαση του Δημάρχου. Γι' αυτό και δεν θέλουν να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός.

Καλό Σαββατοκύριακο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, οι μικροαστοί μπακάληδες έμαθαν κι αυτοί να ορίζουν μεγάλες τιμές. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κι εκείνοι ψωνίζουν από μεσάζοντες, οπότε εκ των πραγμάτων έχουν υψηλότερες τιμές. Η πολιτική καλά κάνει και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στους πολίτες και να το κάνει ψήφο μεθαύριο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με ουσιαστικές δράσεις κι όχι με ευκαιριακές πρακτικές λαϊκισμού. Η πολιτική επικοινωνία πρέπει να συνδέεται με τη δράση και το έργο.
Από την άλλη, μπορεί ο Ελεγκτής Νομιμότητας να έχει λειτουργήσει κατά τα προβλεπόμενα, αλλά υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου των διορισμένων Περιφερειών/Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ο έλεγχος σκοπιμότητας γίνεται από την Πάρεδρο, διαφωνώ σε αυτό, αφού πριν εκδοθούν εντάλματα αυτά μπορούν να επιστραφούν ανυπόγραφα ή να απαιτηθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Το αν οι νόμοι επιτρέπουν το σπάσιμο έργων ή ένας Πάρεδρος δεν το δει κλπ, τότε μάλλον πρέπει να δούμε κι αλλού το πρόβλημα κι όχι μόνο στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. Μπορεί κάποιες διοικήσεις να ευθύνονται, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με νόμους που σκοπίμως δίνουν τέτοια δικαιώματα. Απλά μερικές φορές, ορισμένοι δήμοι το παραξηλώνουν και τον κυνηγά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

αθεόφοβος είπε...

Μια μικρή διευκρίνησή σχετικά με τους μικρομπακάληδες.
Από αυτούς αγοράζεις 1-2 κιλά πατάτες σε τιμή λιανικής και όχι ένα τσουβάλι που έχει τιμή χοντρικής.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ναι, σωστά, αθεόφοβε. Και μάλιστα στις τιμές λιανικές δεν εμπεριέχεται ο κίνδυνος καταστροφής (υπερωρίμανσης κλπ) του προϊόντος, ούτε η μεταφορά με αυτοκίνητο (σπατάλη καυσίμου και φθορά μηχναική).

thinks είπε...

Αχ, ποιός "κοινωνικός ακτιβισμός", ποιό "κίνημα", ποιά "συνείδηση"; το άλλο με τον μπόμπο το άκουσες;

Αγνός, παρθένος καπιταλισμός στην πιο Δαρβινική του μορφή, όταν η ανάγκη εισοδήματος του παραγωγού και η ανάγκη οικονομίας από πλευρά καταναλωτή ανοίγουν την πιθανότητα επίθεσης στους μεσάζοντες για να πέσει η τιμή του προϊόντος και να προσπαθήσουν να γίνουν ισχυρότεροι εκείνοι που άρχισαν να χαμπαριάζουν ότι είναι είδος υπό απειλή εξόντωσης.

Η πλάκα είναι ότι αν γίνουν ισχυρότεροι και υπερισχύσουν, θα αναγκαστούν λόγω των πραγμάτων και απαιτήσεων οργάνωσης και ποσότητας διανομής να δημιουργήσουν καινούργιους "μεσάζοντες". Κύκλος είναι και δεν το ξεφεύγει ο άνθρωπος ότι ορολογία και φιλοσοφίες και να του κολλήσει. Α! και αν πιάσει η καινούργια χαμηλή τιμή και εγκαθιδρυθούν οι νέες χαρτογραφήσεις του παραγωγικού-καταναλωτικού τοπίου, η ζήτηση θα κάνει την χαμηλή τιμή να αρχίσει να ψηλώνει. Καλημέρα σας.

Όσο για εκείνους που βρήκαν την ευκαιρία πολιτικού κέρδους, τι το περίεργο; η μούχλα πιάνει σε οποιοδήποτε υγρό τοίχο, και από παράσιτα στην φύση άλλο πράμα.

Οι νόμοι και οι κρατικές επεμβάσεις; Μεσογειακό παραδοσιακό κατάλοιπο της φύσης που επέβαλε οι ιδέες του πολιτισμού να γεννηθούν εδώ, αλλά να αναπτυχθούν και να πιάσουν αλλού. Η κρατική και νομοθετική μηχανή της Μεσογείου είναι το σύμπτωμα που προτείνει ότι ο Μεσογειακός λαός δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ελευθερία, όπως είπα και πρόσφατα.

Το ότι το προϊόν έτυχε να είναι ΠΑΤΑΤΕΣ είναι απλά μια "μπόνους" χιουμοριστική πτυχή μιας υπερ-ανθρώπινης αλήθειας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καταιγιστικός, Δημήτρη, και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Αλλά θα ήθελα να δω και μερικές ουσιαστικές αυτοδιοικητικές ενέργειες ώστε να περιοριστούν οι μεσάζοντες. Λογική (αντί)δράση είναι η απευθείας συνάντηση, αλλά μέχρι χθες όταν το προτείναμε μας κορόιδευαν.

thinks είπε...

Δεν διαφωνώ για αυτοδιοικητικές ενέργειες, αλλά, από την άλλη μεριά, ή θα τις δούμε σαν ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις, ή θα τις δούμε σαν μέρος της καπιταλιστικής εξέλιξης, μια και η αυτοδιοίκηση, και το κράτος σε επέκταση, υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν ευθέως την πλευρά της "ζήτησης" στην εξίσωση "Ζήτηση και Προσφορά". Βέβαια στην πραγματικότητα, αν υιοθετήσουμε την δεύτερη άποψη, οποιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός ή αυτοδιοίκηση, από την φύση του συμπεριλαμβάνει στοιχεία που ευνοούν το καθένα και τις δύο πλευρές της εξίσωσης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο "Νόμος" είναι απλά η βούληση των πολλών επί των ολίγων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη, δε θα είναι ανατρεπτικές με την έννοια της επανάστασης. Στο πλαίσιο της οικονομικής πρακτικής του κλάδου, θα είναι ριζοσπαστικό. Θα μου πεις μόνο στην Ελλάδα; Όχι βέβαια, σε όλο τον κόσμο γίνεται αυτό... Απλά εμείς τώρα ανακαλύψαμε την αγοραπωλησία χωρίς μεσάζοντες και τα κανάλια το φούσκωσαν τόσο ώστε διαμόρφωσαν πολιτικές πάνω σε αυτό.

thinks είπε...

Ναι, το ίδιο λέμε. Αν σ' αρέσει ο όρος "ριζοσπαστικό" πιο πολύ από το ας πούμε "εκ θεμελίων", περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, το ίδιο είναι. Και έχεις δίκιο ότι "τώρα το ανακαλύψαμε", και θα το ανακαλύπταμε αργά ή γρήγορα γιατί απλά είναι μέρος του υπεράνω-ημών παιγνιδιού, το οποίο νομίζω θα παίζεται πιο αποτελεσματικά αν συνειδητοποιούμε περί ποιού παιγνιδιού πρόκειται (βλ. πρώτο μου σχόλιο) χωρίς να του αποδίδουμε ...ανώτερα ιδανικά και έννοιες.

'Άλλωστε, όπως οι όροι "Αριστερά" και "Δεξιά" απλά περιγράφουν εκείνους που δεν έχουν το τιμόνι και το θέλουν, και εκείνους που έχουν το τιμόνι και δεν θέλουν να το αφήσουν (και ο Αριστερός γίνεται Δεξιός, και ο Δεξιός γίνεται Αριστερός ανάλογα με το αν έχει το τιμόνι), έτσι και κατά την γνώμη μου το αιώνιο παιγνίδι της υπερίσχυσης του ισχυρότερου, με στόχο και συνάμα αφορμή την εξίσωση ζήτησης-παραγωγής, όπως κάθε στρατιωτική σύρραξη περιλαμβάνει αεροπορία, ναυτικό, πεζικό, τανκς κλπ., τα οποία ερμηνεύονται σε ΜΜΕ, Αυτοδιοίκηση, Πολιτική, Νομοθετικό. Όλα "στρατός" στο ίδιο παιγνίδι είναι.

Και όπως σε κάθε εμπόλεμο στρατό, άλλοι παίρνουν προαγωγές και γαλόνια γιατί έμαθαν το παιγνίδι, και άλλοι πεθαίνουν φαντάροι για ...ιδανικά.

Κυνισμός ή ρεαλισμός; ή μήπως το ένα είναι το άλλο;

teleytaios είπε...

Δήμο, ο Ελεγκτής Νομιμότητας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όπως σου είπα ο έλεγχος νομιμότητας (και όχι σκοπιμότητας) γίνεται από τα Τμήματα Διοικητικού Οικονομικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Επίσης, ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας σε καμία περίπτωση. Δεν προβλέπεται από πουθενά στη νομοθεσία. Μπορεί να επιστρέψει ανυπόγραφα εντάλματα αλλά σε περιπτώσεις που είτε έχει παραβιαστεί η νομοθεσία είτε υπάρχουν ελλείψεις ή λάθη. Έλεγχος σκοπιμότητας αν γινόταν από τον Πάρεδρο θα ακύρωνε την ύπαρξη των Δημάρχων/Δημαρχιακών Επιτροπών και Περιφερειαρχών/Περιφερειακών Επιτροπών. Δηλαδή, αν πάρει απόφαση η τοπική αυτοδιοίκηση να φτιάξει ένα δρόμο ας πούμε, λες ότι ο Πάρεδρος μπορεί να του πει: "Δεν υπογράφω το ένταλμα γιατί ο δρόμος δεν έπρεπε να γίνει"; Δήμο, έλεγχος σκοπιμότητας ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ από κανένα ελεγκτικό μηχανισμό αυτή τη στιγμή. Κι επιμένω σ' αυτή μου την τοποθέτηση γιατί εργάζομαι ακριβώς σ' αυτή την υπηρεσία κι εφαρμόζω επί καθημερινής βάσεως αυτούς τους νόμους.

Την καλησπέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτρη, δε διαφωνούμε. Η πλάκα είναι οι "αριστεροί" της πρώτης Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ήταν εκείνοι που πίεζαν για αλλαγές (προς όφελος της Επανάστασης και του νέου κράτους). Μια ήταν "αριστεροί" και μετά όταν αναλάμβαναν εξουσία κάθονταν δεξιότερα και άλλοι "αριστερά" που πίεζαν με τη σειρά τους κλπ. Έτσι, καθιερώθηκε και ο ορισμός, αλλά ουσιαστικά τα ίδια άτομα (δεν υπήρχαν κόμματα ακόμα) εναλλάσσονταν στις θέσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, όταν λες έλεγχο σκοπιμότητας το εννοείς κυριολεκτικά και δεν το κατάλαβα. Φυσικά, και ορθώς, δεν υπάρχει έλεγχος σκοπιμότητας, αφού τότε ουσιαστικά θα έπαυε κάθε πολιτικός ρόλος της ΤΑ. Ωστόσο, ο πάρεδρος επεμβαίνει με καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις, όπως και νομικά οι Περιφέρειες και αργότερα ο Ελεγκτης Νομιμότητας. Και επιμένω ότι οι νόμοι είναι που επιτρέπουν αυτό που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ως διαφθορά.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τα έλυσαν τα άλλα προβλήματά τους οι Δήμοι, οι πατάτες τους μάραναν...

thinks είπε...

Ακριβώς :-)

Έτσι, ο πόλεμος της πατάτας, μπαίνει σε καινούργια προοπτική!

(συνεχίζω να ανησυχώ -ακόμα συμφωνούμε)

Ανώνυμος είπε...

Και καλώς δεν γίνεται! Ο έλεγχος σκοπιμότητας.

nikos__alfa

Marina είπε...

Το κίνημα της πατάτας, θα χαθεί γιατί δεν έχουμε μάθει ως πολίτες να λειτουργούμε συλλογικά, να έχουμε τη συνείδηση του καταναλωτή. Γίνεται τώρα ντόρος για φθηνώτερες πατάτες, τρέχει ο κοσμάκης. Αύριο θα γίνει ντόρος για φθηνώτερες τσιπούρες πάλι τα ίδια.. σαν τα πρόβατα τρέχουμε χωρίς σκοπό και κυρίως σαν μονάδες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσε, Άσκαρ...

Δημήτρη, me too.

nikos__alfa, αν ίσχυε όπως τον εννοείτε τον έλεγχο νομιμότητας, τότε δε θα χρειαζόμασταν εκλογές γιατί η σκοπιμότητα είναι πολιτική επιλογή και για αυτή τη σκοπιμότητα επιλέγουμε τη μία ή την άλλη Δημοτική Αρχή.

Μαρίνα, αυτό το είχα θέσει σε παλαιότερο άρθρο με τίτλο Καταναλωτικός ακτιβισμός ή καταναλωτική συνείδηση;.

ΤΑΣΟΣ είπε...

δειμο διακινούνται προιόντα αμφίβολης υγιεινής και ασφάλειας για τους καταναλωτές (έλεγχος υπολειμμάτων γεωρικών φαρμάκων χωρίς σήμανση κ. άλ.
και γενικά χωρίς ποιοτικό έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι διατέθηλαν φασόλια Κίνας για Ελληνικά

Η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσα να έχει κάποια τύχει με πρωτόκολλα συνεργασίας ακολουθώντα και τη διαδικασία που προβλεπεται στη διακίνηση των οπωροκηξπευτικών


Τον επόμενο χρόνο που οι Βούλγαροι έμποροι θα δώσουν μεγαλυτερες τιμές "το κινημα της πατάτας" δεν θα υπάρχει.


Εκτίμησή μου είνια ότι σε κάποιο βαθμό ο καταναλώτής εξαπατάται.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ShareThis