Τρομοκρατικά διλήμματα


Για τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων θεσμικών παραγόντων έχουμε γράψει και στο παρελθόν[1]. Πολλές είναι και οι αναλύσεις δημοσιογράφων και ιστολόγων επί του θέματος. Η Νέα Δημοκρατία ποντάρει με ιδιαίτερη έμφαση σε μία άνευ προηγουμένου πολωτική προεκλογική εκστρατεία, ενώ το αδύναμο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με κόπο να ακολουθήσει το παιχνίδι της.
Προσπαθούν από κοινού να δώσουν στις εκλογές αυτές δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Βέβαια, τον χορό αυτόν είχε αρχίσει να τον σέρνει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές της 6ης Μάη με το διακύβευμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Τώρα, υποχρεώνεται να ακολουθήσει το χορό που ξεκίνησε προ μηνών ακόμα. Δεν ξέρουμε ακόμα εκλογικά ποιος θα ωφεληθεί από τέτοιες ρητορείες.
Το σίγουρο είναι από τα τρομοκρατικά διλήμματα, κερδισμένος δε θα βγει ο λαός. Όσο η ΝΔ -ως ο ισχυρός πόλος του παλαιού δικομματισμού- και το ασθμαίνον ΠΑΣΟΚ επιμένουν σε ρητορικά σχήματα που στηρίζονται σε διακυβεύματα, τόσο ο πολιτικός λόγος θα υποβιβάζεται στο συναίσθημα. Και ίσως κάποιοι εκτιμήσουν ότι ο συναισθηματικός λόγος τους ευνοήσει[2]  και βελτιώσουν τα ποσοστά τους συγκριτικά με το Μάη.
Το διακύβευμα σε εκλογές δεν είναι κάτι σπάνιο. Αντιθέτως αποτελεί βασικό στοιχείο όλων των εκλογικών αναμετρήσεων και βασική επιλογή του δικομματικού συστήματος. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει τον εκλογών της 6ης Μάη ήταν ότι αν και μακριά πολύ από το δικομματισμό κατάφερε να επιβάλλει το δικό του διακύβευμα. Μόνο που εκείνο το διακύβευμα δεν είχε να κάνει με το συναίσθημα, όσο με τις υλικές συνθήκες και τη λογική.
Σήμερα όμως το διακύβευμα θυμίζει όχι μεταπολιτευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά προδικτατορικές. Η επιλογή ενός διακυβεύματος μέσα ή έξω από την ευρωζώνη (πέρα από το ηλίθιο και το ρητορικό της υπόθεσης, αφού μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή –σ.σ. δεν ταυτίζουμε τους δύο χώρους- το καθιστούν κεντρικό θέμα και προαπαιτούμενο) μας φέρνει σε εποχές άμεσα μετεμφυλιακές. Θυμίζει τα πατριωτικά κελεύσματα του δεξιού προδικτατορικού δικομματισμού.
Από το μνημόνιο ή χάος περάσαμε πια στο ευρώ ή χάος. Το δίπολο που εφευρέθηκε ίσως ευνοεί τη ΝΔ περισσότερο από το ΣΥΡΙΖΑ. Άκρως αντιλαϊκό στη βάση του, διατηρεί όλα τα λαϊκίστικα χαρακτηριστικά αποπροσανατολισμού από έναν πολιτικό διάλογο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Πρακτικά, με το νέο διακύβευμα η ΝΔ και όσοι υποστηρίζουν το μνημόνιο κατάφεραν να μεταφέρουν το διάλογο από τα κοινωνικά και τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων, σε ένα μέλλον το οποίο κοντολογίς δεν αναλύεται. Έτσι, η ΝΔ προσπαθεί να περάσει στο απυρόβλητο τις ευθύνες της για την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου και την υιοθέτηση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου διάλυσης του κράτους.
Υποχρεώνει το ΣΥΡΙΖΑ να αμυνθεί όχι στη βάση μιας διαφορετικής οικονομικής πρότασης, αλλά στη θέση του για την ευρωζώνη. Όσο και να φαντάζει εύκολο κάτι τέτοιο δεν είναι. Όχι λόγω του εσωτερικού πλουραλισμού στο ΣΥΡΙΖΑ (λες και τα άλλα κόμματα δεν έχουν τάσεις με διαμετρικά αντίθετες φωνές που ακυρώνουν η μία την άλλη[3]), αλλά επειδή δεν επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική στην πολιτική της ΕΕ.
Υπό το συναισθηματικό φόρτο του δημοψηφισματικού χαρακτήρα του διακυβεύματος αυτού, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκηθεί κριτική στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ με παράλληλα αποδοχή της ύπαρξης της χώρας σε αυτήν. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνηθισμένος από τις ιδεολογικές συγκρούσεις με το ΚΚΕ να υπερασπίζεται κριτικά την ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό διακύβευμα, λοιπόν, που υιοθετείται ουσιαστικά λειτουργεί ως τρομοκρατική απειλή για τον ψηφοφόρο. Όχι μόνο δεν επιτρέπει να γίνει ένας εποικοδομητικός και κριτικός διάλογος ώστε να αναδειχθεί μία άλλη οικονομική πολιτική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και αποπροσανατολίζει από την πολιτική αυτή που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές ελίτ στην ελληνική κοινωνία και τόσο εύκολα αποδέχτηκε ο εγχώριος δικομματισμός.
Πρόκειται για πολιτική προσπάθεια εκλογικού εκφοβισμού των Ελλήνων και χειραγώγησης του σώματος. Καταστροφολογούν για το νόμισμα και την εθνικη οικονομία. Η προσπάθεια αυτή είναι συντονισμένη και επιχειρείται όχι μόνο από τα δύο κόμματα, αλλά και από άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις, επιχειρηματικές και μιντιακές.
Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία λεηλατείται προς όφελος των ευρωπαϊκών πολυεθνικών κολοσσών, τα μέσα προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους -και ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα που κινδυνεύουν άμεσα με πληβειοποίηση- ποντάροντας την ανάσταση του δικομματισμού και σπέρνοντας τον πανικό σε ψηφοφόρους κι επιχειρηματίες. Ο ελληνικός λαός ουσιαστικά εκβιάζεται και αποτρέπεται από την καταγγελία των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που διαλύουν το κράτος πρόνοιας και την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.
update: όταν γράφονταν το κείμενο δεν ήρθε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Στη δημοσκόπηση φάνηκε ότι τα τρομοκρατικά διλήμματα φιλελεύθερων -Ελλήνων κι Ευρωπαίων- δεν πείθουν μέχρι τώρα τους πολίτες. Στη δημοσκόπηση (όπου καταγράφεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και μετά η Νέα Δημοκρατία 26%) φαίνεται οι πολίτες τάσσονται κατά του Μνημονίου με 62% (έναντι 28% υπέρ) και την ίδια στιγμή το 85% στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα (με μόλις 12% κατά).
Έτσι αποκαλύπτεται με σαφήνεια ότι οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο δεν αποδέχονται το τεχνητό δίλημμα και την ταύτιση του μνημονίου με την παραμονή στο ευρώ, αλλά ζητούν ξεκάθαρα παραμονή στην ευρωζώνη με απεξάρτηση από το Μνημόνιο. Στέλνουν, δηλαδή, δημοσκοπικά ένα ξεκάθαρα μήνυμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν να κινούνται προεκλογικά με τρόπο διχαστικό.

[1] Βλ. το άρθρο μας φάντασμα πλανιέται ή αυτοί βλέπουν φαντάσματα;
[2] Δημοσκοπικά παρατηρείται μια μικρή συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Η πράσινη αυτή αύξηση ποσοστών έρχεται σε βάρος του ΚΚΕ και των Οικολόγων, αλλά οφείλεται σε μετακινήσεις νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος όμως ενισχύει τα ποσοστά του των δύο μικρότερων κόμματων. Ανάλογες μετακινήσεις έχουμε και στο δεξιό πόλο, αν και κεντρικός πυρήνας της ατομικής εκλογικής παραμένει το μνημόνιο.
[3] Παρενθετικά, έχει πλάκα να βλέπουμε να γίνεται λόγος για τις διαφορετικές θέσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ΝΔ στο εσωτερικό της έχει ρεύματα ακροδεξιά (Βορίδης, Γεωργιάδης, Κρανιδιώτης, Πλεύρης και Κιλτίδης), φιλελεύθερα (Αλογοσκούφης, Μητσοτάκης κλπ), λαϊκοπατριωτικά κι εθνικιστικά. Ομοίως και στο ΠΑΣΟΚ συχνά οι διαφορετικές τάσεις έρχονται σε πλήρη σύγκρουση μεταξύ τους καθώς από τη μια πρόσφατα είχαμε τους μεταρρυθμιστές (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης), τους εκσυγχρονιστές (Λοβέρδος, Βενιζέλος, Παπουτσής), τους κεντροασριστερούς (Κατσέλη, Καστανίδης), την αριστερή τάση (Γεωγακόπουλος) και πιο δεξιές (Χρυσοχοϊδης).

15 έκριναν :

Swell είπε...

Είναι σαφές, Δείμε, ζούμε την εποχή της τρομοκρατίας από την πλευρά των πολιτικών. Που εκδηλώνεται με το καρότο και το μαστίγιο. Πόσες φορές ακούσαμε από το ΓΑΠα να ισχυρίζεται ή το ψηφίζουμε/υιοθετούμε/δεχόμαστε κάτι ή μας παίρνει ο διάολος.

Ευτυχώς που οι περισσότεροι κατάλαβαν κι έστειλαν στο "διάολο" τον ίδιο και το κόμμα του. Και απ' ότι φαίνεται, στις 17 Ιουνίου θα τους στείλουν ακόμα παραπέρα...

Νimertis είπε...

συμφωνώ με την ανάλυσή σου δείμε... άρση των εκβιασμών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση... τα γνωστά 'κέντρα' προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Τσίπρα ακόμα και ως τρελό στην προσπάθεια να σύρουν τον κόσμο πάλι σε δεξιές 'λύσεις'... το νου μας, όλοι μας, δεν πρέπει να υποκύψει κανείς... χαίρομαι να σε διαβάζω... να'σαι καλά...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Swell, επί της ουσίας συμφωνούμε, φίλε. Η τρομοκρατία από ένοπλη έγινε πολιτική και σήμερα άρχισαν να τρομοκρατούνται οι τρομοκράτες μας.

Νημερτίς, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η πλάκα είναι πώς όσο αυτός αποδεικνύεται αντισυστημικός από τους επικριτές του και ιδιαίτερα τους μιντιακούς (πχ με το κράξιμο που έφαγε στην Ελλάδα για το Ολαντρέου, αλλά στη Γαλλία πέρασε στο ντούκου επειδή εκεί είναι γνωστό και πολυφορεμένο ανέκδοτο) τόσο ενισχύεται το κόμμα του.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Απλά για να καταγραφεί και στα ιστορικά του ιστολογίου, σημερινή δημοσίευση δημοσκόπησης έδειξε ότι τα τρομοκρατικά διλήμματα φιλελεύθερων -Ελλήνων κι Ευρωπαίων- δεν περνούν μέχρι τώρα στους πολίτες.

Δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή (όπου σήμερα καταγράφεται πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και μετά η Νέα Δημοκρατία 26%) που δείχνει τους πολίτες να τάσσονται κατά του Μνημονίου με 62% (28% υπέρ) και την ίδια στιγμή το 85% να ψηφίζουν υπέρ του ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα (με μόλις 12% κατά), αποκαλύπτει με σαφήνεια ότι οι περισσότεροι δεν αποδέχονται την ταύτιση μνημόνιο=παραμονή στο ευρώ και προφανώς ζητούν παραμονή στην ευρωζώνη με απεξάρτηση από το Μνημόνιο.

αθεόφοβος είπε...

Tον παραλογισμό αυτό που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζω πως τον επεσήμανε με απλή λογική ο Ντανιελ Κον Μπέντιτ στο βίντεο

αθεόφοβος είπε...

Παρέλειψα την αρχική φράση:

..οι πολίτες τάσσονται κατά του Μνημονίου με 62% (έναντι 28% υπέρ) και την ίδια στιγμή το 85% στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, στο βίντεο ο Κον Μπεντίτ λέει πολλά που δεν ισχύουν. Για παράδειγμα ο μισθός των 1300 ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (ήταν σε εκείνο του 2009). Και αυτό είναι το ένα από τα δύο. Στο άλλο που μιλά για την ακύρωση των αποφάσεων μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά σίγουρα κάποιος είπε ψέματα στον επικεφαλής των Οικολόγων (γιατί δε νομίζω να διάβασε από τα ελληνικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά και να είχε δίκιο ο Κον Μπεντίτ δικαιολογούνται τα τρομοκρατικά διλήμματα ή είναι αληθινά;

αθεόφοβος είπε...

Άμα ψάξεις στο Google για ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ και πας στο Μισθοί-Συντάξεις θα διαβάσεις:

Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-15, που έχουν καθιερώσει κατώτερες αποδοχές και σε συνδυασμό με τις διορθωτικές αυξήσεις να διαμορφωθούν στα 1.300 € τον μήνα.

Το ίδιο μπορείς να δεις και στο βίντεο που μιλάει ο Μητρόπουλος που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, δεν ξέρω τι μλκ έκαναν -στο ΣΥΡΙΖΑ της Χαλκιδικής που με παρέπεμψες- αλλά από τα συμφραζόμενα όλου του προγράμματος φαίνεται ότι πρόκειται για τις εκλογές του 2009. Διάβασε προσεκτικά τις ημερομηνίες και θα δεις ότι το πρόγραμμα είναι παλιό. Το σωστό πρόγραμμα είναι εδώ.

Δεν ξέρω πού το βρήκες (αν το διάβασες κάπου ή το βρήκες μόνος σου), αλλά αυτή δεν είναι η επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (αν μου το έλεγε άλλος θα πίστευα ότι προβοκάρει).

Το βίντεο δεν μπορώ να το δω (δεν μου επιτρέπεται εδώ που είμαι), αλλά θα το δω σπίτι.

αθεόφοβος είπε...

Όταν οι κομματικές οργανώσεις δεν ξέρουν ποιό είναι το σημερινό πρόγραμμα τότε δύο τινα συμβαίνουν.
Ή κατάλαβαν πως δεν μπορείς να γράφεις ότι παπαριά σου έρθει στο κεφάλι και το διόρθωσαν την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην το πάρουν χαμπάρι όλοι ή πως μέσα στο γενικότερο αλαλούμ με τις συνιστώσες να λέει η καθεμιά τα δικά της όλα όσα λένε είναι για προεκλογική κατανάλωση όπως το θα καταργήσουμε το μνημόνιο αλλά θα μείνουμε στο ευρώ( που η Ευρώπη έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους πως θα μας το κόψουν)!!
Το πιθανότερο βέβαια είναι να συμβαίνουν και τα δύο!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω τι κάνουν οι οργανώσεις και κάθε πότε ανανεώνουν τις σελίδες τους. Ξέρω πολύ καλά ότι ο ασφαλής τρόπος είναι η επίσημη κεντρική ιστοσελίδα (ειδικά για τα κόμματα). Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε (την πιθανότητα που λες) γιατί το είχα διαβάσει πολύ πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μάλιστα λένε ότι θέλουν να το αλλάξουν κιόλας για να είναι πιο ρεαλιστικό.

teleytaios είπε...

Το σκεπτικό σου ενισχύεται κι από το άρθρο εδώ http://tvxs.gr/news/omada-tvxs/tromokratiste-toys-tromokrates-toy-stelioy-koylogloy του Στέλιου Κούλογλου.

Φίλε Δήμο, οφείλω να πω πως πια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Όσο περισσότερο διαβάζω άρθρα και γνώμες τόσο ημεδαπές όσο κι από την αλλοδαπή (μεταξύ αυτών βεβαίως και οι δικές σου), τόσο περισσότερο καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτό το χρονικό διάστημα γίνεται ένα τεράστιο παιχνίδι στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Και το κακό είναι πως ο λαός θα αποφασίσει μεν με γνώμονα το καλό του, αλλά τα ερεθίσματα που δέχεται είναι πολυποίκιλα, αντιφατικά, ορισμένα δε λανθασμένα αλλά καμουφλαρισμένα με τρόπο που δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτός. Πια, έχω φτάσει να θεωρώ πως πολλά πράγματα θα κριθούν τελικά εντελώς τυχαία. Και σ' αυτό πρώτο και καλύτερο ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ που συστηματικά διοχετεύουν πληροφορίες οι οποίες δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι αξιόπιστες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κώστα, ήξερα πως θα συμφωνήσουμε. Πραγματικά ακόμα κι αν θέλω αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, δε σημαίνει ότι δε φοβάμαι για το μέλλον ή ότι επαναπαύομαι. Το ίδιο γινόταν και το 2009 που υπήρχαν λεφτά (sic).
Τα διλήμματα πάντα είναι αποπροσανατολιστικά και πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόμα αυτοκτονούν πολίτες, ακόμα έχουμε ανέργους ή επιχειρήσεις που κλείνουν, εντείνοντας τις ρωγμές της κοινωνικής συνοχής.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Είναι αλήθεια πως τις εκλογές κερδίζει όποιος θέσει το καλύτερο δίλημμα.
Μόνο που τα διλήμματα που θέτει ο Σαμαράς απευθύνονται στην τάξη των "νυκοκυραίων" του 1962 κι όχι στη σημερινή τσακισμένη αστική τάξη.
Σίγουρα θα συσσπειρώσει κάποια ευρύτερη εκλογική βάση, αλλά δεν είναι αρκετή να του δώσει τη νίκη.
Τουλάχιστον έτσι φαίνεται...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βρε, Άσκαρ, θα το γράψω στα ιστορικά δεδομένα του ιστολογίου. Συμφωνούμε απολύτως.

ShareThis