δεξιά του αυταρχισμού

  δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr
Η στοχοποίηση ενός πολιτικού χώρου πέρα από τις ανεκδοτολογικές του εκδοχές, σίγουρα δεν είναι πρωτοφανής στη χώρα μας, ούτε και η επίθεση σε συγκεκριμένο κοινωνικό ή επαγγελματικό κίνημα είναι καινοφανής. Και αν η κυβέρνηση έμενε εδώ, τότε το πρόβλημα θα ήταν σε ελεγχόμενο επίπεδο. Ωστόσο, αυτό μεγιστοποιείται με την ταύτιση των κοινωνικών αγώνων με έναν ιδιότυπο άξονα του κακού. Όπως μεταπολεμικά οι αριστεροί συλλαμβάνονταν και κάθε αναφορά στους αριστερούς και τον αναρχισμό προκαλούσε ρίγη τρόμου στους οπαδούς της καθεστηκυίας τάξης, έτσι και σήμερα στοχοποιούνται οι κοινωνικές δράσεις, ο πολιτικός ακτιβισμός, η ενεργός συμμετοχή για την προστασία της τοπικής κοινωνίας.
Μία νέα δεξιά εκολλάπτεται μέσα στο στόχαστρο της κυβέρνησης εναντίον των κοινωνικών αγώνων. Για τη “διασφάλιση της εθνικής σωτηρίας” η δεξιά -έχοντας ξεπεράσει τις ενοχές του παρελθόντος- οδηγεί στο δρόμο που γέννησαν την ίδια την ενοχή της και εξαπολύει τέτοια δρυμεία επίθεση σε τοπικά και κοινωνικά κινήματα. Στο όνομα των επενδύσεων κάθε ενέργεια για την προστασία των σπιτιών, του τόπου και της πόλης, κρίνεται ανεπιθύμητη και κάθε δημόσια δήλωση ηθική αυτουργία.
Η συνειδητή διάλυση της μεσαίας τάξης και η μεταφορά της οικονομικής της δραστηριότητας στα χέρια των αναζητουμένων μεγαλοαστικών “επενδύσεων” αλλοιώνει την ίδια τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας. Τα μορφωμένα μεσαία στρώματα που είχαν αρχίσει να διεκδικούν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εξουσία και στις αποφάσεις που χτυπούν το μέλλον τους, τώρα πλέον βιώνουν την αντίδραση του αστικού αυταρχισμού. Συλλαμβάνονται, προπηλακίζονται, συκοφαντούνται, φτωχαίνουν. Μπροστά στις διώξεις και την ένδεια δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντιδράσουν.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η φτώχεια, η ανεργία και η μαύρη λίστα αυτοκτονιών είναι οι μόνοι δείκτες που συνεχώς αυξάνονται συναγωνιζόμενοι της εγκληματικότητας, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας. Και φυσικά η κυβέρνηση αντιδρά επικοινωνιακά με ένα ανέκδοτο.Αντί να αποζητά τη δημιουργία ενός Κοινωνικού Συμβολαίου, αντί να οδεύει στα χνάρια μιας κεντρώας πολυσυλλκτικής κυβέρνησης, επιλέγει την οδό της σύγκρουσης υπό το φόβο των κοινωνικών κινημάτων και στοχοποίησης ενεργών πολιτών.
Η νέα δεξιά έχοντας αθωωθεί από το ένοχο παρελθόν της μέσα από την υιοθέτηση συνθημάτων του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής (σοβιετία της Ελλάδας, κρατικισμός κλπ), με τον εναγκαλισμό θέσεων της Μεταρρυθμιστής Αριστεράς εναντίον των κινημάτων, επιστρέφει στη γνώριμη ιδεολογικά οδό της βίας και της σύγκρουσης. Και η αθώωση του δεξιού αυταρχικού παρελθόντος ενισχύεται ακόμη παραπάνω με τη συκοφάντηση του ελληνικού λαού, της κοινωνίας των τεμπέληδων, των κλεφτών κι απατεώνων1, τη συκοφάντηση του ελληνικού αριστερού αγωνιστικού παρελθόντος που κατόρθωσε να ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων μέσα σε μόλις 20 χρόνια2.
Και βέβαια η αθώωση της νεοδεξιάς και η επιστροφή του δεξιού αυταρχισμού δεν είναι άσχετη από το τσουνάμι του νεοφιλελευθερισμού. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν είναι τυχαία η στήριξη της κυβέρνησης από “μεταρρυθμιστές” και κήνσορες των αριστερών διεκδικήσεων ή τιμητές των κοινωνικών κινημάτων. Πρόκειται για ένα κλασικό δεξιό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης ως σημείο διασταύρωσης νεοφιλελεύθερων πολιτικών με κρατικές παρεμβάσεις και ισχυρές δόσεις αυταρχισμού με αποτέλεσμα τελικά την όξυνση των ανισοτήτων.
Το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει να αντιμετωπίσει την καταβαράθρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης κι έτσι φτάνει στο γνώριμο δρόμο της τρομοκρατίας με νέο δόγμα. Η δημοκρατία δέχεται μία νέα επίθεση, δέχεται τα πυρά του ίδιου του πολιτικού συστήματος που την υπηρετούσε. Ο λαός δεν έχει δικαίωμα ούτε να αντιδράσει ούτε να συμμετάσχει στις αποφάσεις. Είναι ένας μωρός λαός που του αξίζει μία πατερναλιστική κυβέρνηση γιατί ο ηγέτης είναι ο πατέρας που δέρνει και καθοδηγεί το λαό του. Αυτό είναι το νέο δόγμα. Ένα δόγμα βαθιά αντιδημοκρατικό που μέσα από τη μεταμοντέρνα συκοφάντηση της αριστεράς, φτάνει στο σημείο να νομιμοποιεί την επιβολή και τη νεοδεξιά.
__________________________________________
1 “Σοκ” μου προκάλεσε ως γνώστη της γαλλικής κουλτούρας η επίθεση αμερικανού “επενδυτή” εναντίον των Γάλλων εργαζομένων με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Γιατί τελικά και το γεγονός ότι κλείνει στη Γαλλία η Peugeot και η Goodyear μάλλον ευθύνη της ελληνικής αριστεράς είναι...
2 Δηλαδή να βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο, τις παροχές υγείας και παιδείας μετα μύρια στραβά και κενά που εντοπίζαμε.

20 έκριναν :

Δημήτριος Ζ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανταποδίδω...

spiral architect είπε...

Η λεγόμενη τώρα "μεταρρυθμιστική αριστερά" κάποτε λεγόταν:
- εισοδιστές
- ανανεωτική αριστερά
- ευρωπαϊστές
- εκσυγχρονιστές
κλπ κουζουλές ονομασίες, ανάλογα με την εποχή.
Εγκαταβιούν κατά κύριο λόγο στα κόμματα εξουσίας τσιμπολογώντας λίγο μεζέ εξουσίας, όπως τα πουλάκια που ξεψειριάζουν τους ιπποπόταμους.
Πουλούν τσάμπα αριστεροσύνη, αλλά σηκώνοντας την μάσκα, βλέπεις τον απεχθές νεοφιλελεύθερο πρόσωπο τους.
Η κομμουνιστική αριστερά τους λέει αναθεωρητές.
Εγώ τους λέω ΑλλαξοΜπίστηδες.
Την καλημέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να τονιστεί ακόμα περισσότερο ο ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΗΣ ρόλος της κατάπτυστης δημαρ στην σχεδιασμένη αποδιάρθρωση της κοινωνίας και τον εκφυλισμό του πολιτεύματος σε στεγνό μεσανατολικό καθεστώς.
Άλλοθι και δεκανίκι, σκυλί που μαντρώνει σοσιαλδημοκράτες και τους μετατρέπει σε νεοφιλελεύθερους, με τον ίδιο τρόπο που η Χ.Α. μαντρώνει αμαθείς πατριώτες και τους μετατρέπει σε εθνοφασίστες.
ο ίδιος μηχανισμός είναι, και είναι ήδη σε πλήρη εφαρμογή μπροστά μας. ευχαριστώ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

spiral architect, συμφωνώ υπερβολικά μαζί σου. Για μένα είναι γνήσιοι φιλελεύθεροι που επικαλούνται ένα αριστερό παρελθόν και έχουν ταχθεί σχεδόν απέναντι από το κίνημα. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι διαφορετικοί, αλλά αν κρίνουμε από τα δύο τρία έντυπά τους αυτοί αποτελούν ισχνή μειοψηφία.

Ανώνυμε, περιπου στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε (αν θες άλλη φορά άφηνε ένα όνομα/ένα nick name έστω, ώστε να ξέρω με ποιον συνομιλώ διαδικτυακά). Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.

spiral architect είπε...

Για του λόγου το αληθές:
Άννα Διαμαντοπούλου: Η ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης

Sky είπε...

Επειδή είδα το σχόλιο στο σχόλιο, το μεταφέρω και εδώ, απλά γιατί το ζήτησες (αν και εδώ θα έπρεπε να πρωτογραφεί).
"Η νέα ΕΡΕ (η μετα ΕΡΕ του Σαμαρά) εκτός από την ευκαιρία που δίνει στους νεώτερους να γνωρίσουν τη μετεξέλιξη του φασισμού "άλλων εποχών" ήτοι π.Δ (προ Δένδια), λειτουργεί σαν υπόστρωμα κοπριάς για να ανθίσουν ξανά η πολιτική σκέψη και η κοινωνική δράση. Μακάρι. Δείγμα εξαίρετης πολιτικής σκέψης από τον Δείμο του Πολίτη. Γιατί η αντίδραση στο σκοτάδι πρέπει να γράφεται και στο (εικονικό πια) χαρτί."

ο δείμος του πολίτη είπε...

spiral architect, Η Διαμαντοπούλου είναι αυτό που ονομάζαμε παλαιότερα εντεταλμένος πράκτορας του συστήματος... Εχει τόσες μεταλλαγές στην πολιτική της ταυτότητα και τόσα κενά το κείμενό της που μάλλον μοιάζουν με συμπαντικές μαύρες τρύπες.

Sky, μου άρεσε όχι ο έπαινος προς εμένα, αλλά το πρώτο μισό του σχολίου σου (περί ΕΡΕ και πΔ).

αθεόφοβος είπε...

....του ελληνικού αριστερού αγωνιστικού παρελθόντος που κατόρθωσε να ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων μέσα σε μόλις 20 χρόνια

Δηλαδή αποδίδεις εύσημα στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ που κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια και με τις αποφάσεις
που πήραν πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα ! :))

και για να μη καταλάβουμε και λάθος επεξηγείς:

Δηλαδή να βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο, τις παροχές υγείας και παιδείας μετά μύρια στραβά και κενά που εντοπίζαμε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αχ, αθεό, πώς φαίνεται ότι δεν είσαι αριστερός... Η φράση -όπως και τα προηγούμενα- δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι απαιτήσεις τους ήταν αυτές που έκαναν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν όποια παροχή έκαναν (εκτός από ορισμένες παροχές που μαζί με το λαό έβγαιναν κερδισμένοι και μεγαλοαστικές επιχειρήσεις).

Πάντως το λάθος στην έκφραση -τώρα που το βλέπω- είναι ότι αθωώνω και επικροτώ μέσα στη γενίκευση (και την επίθεση που υφιστάμεθα σήμερα) τις ενέργειες των κεντροδεξιών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

αθεόφοβος είπε...

Οπότε οι αντιδραστικές αυτές κυβερνήσεις οι οποίες κατά περίεργο τρόπο είχαν εκλεγεί με την πλειοψηφία των εκλογέων που ήσαν γνήσιοι καπιταλιστές, έντρομες προ των κινητοποιήσεων των αντιτιθέμενων σε αυτές εργαζόμενων βελτίωναν το βιωτικό επίπεδο του λαού και τις παροχές υγείας και παιδείας!
Αχ βρε΄Δείμο!
Παρασύρεσαι από το συναίσθημα και παραμερίζεις την λογική και τα γεγονότα!
Όσο για το ποιος είναι αριστερός μπορεί να το καταλάβει κανείς διαβάζοντας το ποστ μου ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; που είναι γραμμένο ήδη πριν από 5 χρόνια.
Τότε το είχες βρει ωραίο και προφανώς αριστερό!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, έχεις παραφράσει το νόημα. Το κίνημα δεν είναι μία κινητοποίηση, δεν είναι ένα απλό αίτημα που υλοποιείται ή όχι. Το κίνημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός -με σκαμπανευάσματα- που ανανειώνει αιτήματα, τα προσαρμόζει στους καιρούς κλπ. Παραβλέπεις ότι το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία υπάρχει από το 1950 και εξής (μην πω νωρίτερα, αλλά σε ισχυρό βαθμό από τότε), όπως και λίγο αργότερα το αίτημα για δημόσια δωρεάν υγεία παντού (κάτι που εξελίχθηκε σε ΕΣΥ τελικά). Οι κυβερνήσεις υποχρεωτικά στον ένα ή άλλο βαθμό εφάρμοσαν πολιτικές που ικανοποιούσαν το λαϊκό αυτό αίτημα (απλά ποτέ δεν εφάρμοσαν πλήρως τα αιτήματα ή έστω με τον καιρό είδαμε αρνητικά που δε διορθώνονταν κλπ -τα γνωστά αρνητικά).
Αν μείνουμε στο γραμμικό σχήμα που απλοποιείς -και διαστρεβλώνει είναι η αλήθεια τόσο την Πολιτική Ιστορία και το ρόλο του λαού στις κυβερνητικές επιλογές όσο και βασικές κοινωνιολογικές αρχές- τότε υποχρεωτικά πρέπει να καταλήξουμε στο ότι το καλό, φιλάνθρωπο και φιλελεύθερο κράτος τα χάρισε από μεγαλοψυχία στους λαούς...
Βλέπεις, όμως το κράτος πρόνοιας (με τις όποιες διαφοροποιήσεις) αποτέλεσμα μία φιλελεύθερη απάντηση στον υπαρκτό σοσιαλισμό και την εκεί προνοια δεδομένων των αποτελεσμάτων και την ισχυροποίηση της ΕΣΣΔ μεταπολεμικά. Και αυτή η ισχυροποίηση σε ορισμένες -προηγμένες- χώρες συνοδεύτηκε με ισχυρότατο αριστερό κίνημα διεκδικήσεων (Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ιταλία).
Οι ελληνική ιδιαιτερότητα του μετεμφυλιακού κράτους που σκότωνε (βλ. Λαμπράκη) αριστερές λογικές και τις εξόριζε και αργότερα η χούντα, άφησαν το ελληνικό κράτος πολύ πίσω στο κράτος πρόνοιας. Κάτι που εκφράζονταν δυναμικότερα στο μεταχουντικό κίνημα (το αίτημα για αλλαγή των εκλογών του 1981 δεν ήταν μικρής μερίδας κόσμου, αλλά βασικό αίτημα που έφτανε από το ΚΚΕ ως και μετιροπαθείς δεξιούς -το ξέρεις καλύτερα από μένα, το βίωσες, παρά τις όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις της εποχής εκείνης).

αθεόφοβος είπε...

..το αίτημα για αλλαγή των εκλογών του 1981 δεν ήταν μικρής μερίδας κόσμου, αλλά βασικό αίτημα που έφτανε από το ΚΚΕ ως και μετιροπαθείς δεξιούς

Όποτε χαίρομαι που συμφωνείς με το αρχικό μου σχόλιο!
Οι κυβερνήσεις της 20 ετίας εξέφρασαν αυτό το λαϊκό κίνημα αφού το υλοποίησαν με τα θαυμάσια αποτελέσματα που με σαφήνεια ανέλυσες!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα εγώ είπα οτι βάζεις γραμμικά αλλοιώνοντας το βασικό νόημα. Βλέπεις άλλο είναι το εξέφρασαν (και φυσικά ορισμένα ζητήματα εξέφραζαν ακριβώς το λαϊκό αίσθημα -πχ διαφάνεια και κάθαρση) κι άλλο το υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν. Οι κυβερνήσεις πιέστηκαν (πάντα ανάλογα με την εποχή και το ιδεολογικό υπόβαθρο και τις κοινωνικές του διαδράσεις) από το λαϊκό κίνημα, όπως αυτό εκφράζονταν και από τον φιλοκυβερνητικό και τον αριστερό συνδικαλισμό...

akrat είπε...

καλημέρα φίλτατε

παρ' όλο που τόσο καιρό απείχα ένα θα πω...

όλα ερμηνεύονται την στιγμή εκίνησης των ρευμάτων...

πχ η δημαρ στο ... πότε γμτ έγινε η διάσπαση νομίζω 68??... και την διάσπασή τους

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εντάξει, κι εσύ, ρε Akrat και οι πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ (Κύρκος και άλλοι) έφυγαν το '68... Αυτό δε δικαιολογεί, πιστεύω, τις δεξιόστροφες και φιλελεύθερες τάσεις για να γατζωθούν στην εξουσία. Γιατί τελικά η ΔΗΜΑΡ όπως φανερώνουν και οι πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές, ουσιαστικά αυτό κάνει (όπως είπαν και παραπάνω σχολιαστές): αγκιστρώνεται στην εξουσία όπως ο Καρατζαφέρης.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@Δείμος:"Και βέβαια η αθώωση της νεοδεξιάς και η επιστροφή του δεξιού αυταρχισμού δεν είναι άσχετη από το τσουνάμι του νεοφιλελευθερισμού.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν είναι τυχαία η στήριξη της κυβέρνησης από “μεταρρυθμιστές” και κήνσορες των αριστερών διεκδικήσεων ή τιμητές των κοινωνικών κινημάτων. Πρόκειται για ένα κλασικό δεξιό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης ως σημείο διασταύρωσης νεοφιλελεύθερων πολιτικών με κρατικές παρεμβάσεις και ισχυρές δόσεις αυταρχισμού με αποτέλεσμα τελικά την όξυνση των ανισοτήτων."

Αυτό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Χαίρομαι που συμφωνούμε, Σπίθα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ας ήταν καλύτερα, και ας διαφωνούσαμε, Δείμο.

Χάνονται πολλά εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι τάξεις (όλοι, πλην μιας ελίτ ) μεσαίοι, μικρομεσαίοι, υποφέρουν, η δε ανεργία καλπάζει. Οι γηραιότεροι αλλά και οι νεότερες γενιές έχουν πολλά να κάνου μ'αυτά τα τερατώδη που συμβαίνουν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Με μεγάλη μου λύπη, αναγνωρίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς, πολύ διαψεύστηκαν στις προσδοκίες τους και πολύ ακόμα αμετανόητοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση που μας οδηγεί στην πείνα και την εξαθλίωση...

ShareThis