η ενδεχόμενη μεταφορά των δημοτικών εκλογών και τα κέρδη της κυβέρνησης

Το τελευταίο διάστημα όλα και συχνότερα διαβάζουμε ειδήσεις για το σενάριο μεταφοράς των αυτοδιοικητικών εκλογών από το 2014 στο 2015. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση επί των διαρροών. Μία τέτοια χρονική μετάθεση όμως εξυπηρετεί πολλαπλά τόσο την κυβέρνηση όσο και την πλειονότητα των τοπικών αρχόντων (που σχεδόν στο σύνολό τους είναι κομματικά προσκείμενοι στη συγκυβέρνηση), αλλά καθόλου τις τοπικές κοινωνίες.
Ένα πρώτο εμφανές κέρδος είναι ότι θα μείνουν για ένα ακόμη χρόνο στη θέση τους Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι που είχαν την “ατυχία” να χειριστούν τοπικές καταστάσεις στη χειρότερη στιγμή τους (οικονομική κρίση, μείωση αυτοτελών πόρων κατά 60%, μείωση ΣΑΤΑ κατά +50%, διάλυση κοινωνικών δομών, εφαρμογή διατάξεων Καλλικράτη και επιβολή νέων αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους) σε μόλις 3,5 χρόνια. Το συζητημένο εκλογικό σενάριο φυσικά θεωρητικά θα τους επιτρέψει να ενισχυθούν ενόψει των εκλογών.
Σε επίπεδο Κεντρικής Εξουσίας όμως οι εκλογές το 2015 λειτουργούν ως μία τεχνητή αναπνοή για την τρικομματική κυβέρνηση. Της προσφέρει χρόνο ώστε να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Η διατήρηση για ενάμιση χρόνο ακόμη της σημερινής πλειοψηφίας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επιτρέπει την ανάλογη διασφάλιση κρίσιμου χρόνου για να μοιραστούν οι υπηρεσίες-«φιλέτα», να γίνουν οι απολύσεις, να δρομολογηθεί η «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας, να φέρουν σε πέρας τις «μεταρρυθμίσεις» στην Αυτοδιοίκηση οι οποίες ξετυλίγονται την τελευταία τριετία στον αυτοδιοικητικό χώρο. Στόχος της παραμένει ένας δήμος με ειδικού βάρους περιουσία την οποία αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί μόνος του ή θα την εκμισθώνει σε ιδιώτες (όπως και μέρος των υπηρεσιών του) ή θα υποχρεωθεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και φυσικά μία τέτοια πρακτική δε μειώνει τη διαφθορά ή τις οικονομικές ατασθαλίες...
Από την άλλη, η μετάθεση των εκλογών επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει τη σύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη βέβαιη κατακραυγή εναντίον της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που θα εκφραστεί στις ευρωεκλογές. Φοβούμενη, δηλαδή, η Κεντρική Εξουσία μήπως η αντικυβερνητική ψήφος -που παραδοσιακά εκφράζεται στις ευρωεκλογές- μεταφερθεί και στη διπλανή κάλπη (των δήμων και περιφερειών) χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα σκέφτεται τη μεταφορά τους. Στόχος η διατήρηση όσο γίνεται περισσότερων φιλικών ή κομματικών Δημοτικών Αρχών.
Παράλληλα, με τη διενέργεια των εκλογών το 2015 οι σημερινές δημοτικές αρχές -θεωρητικά- θα έχουν το χρόνο να εντάξουν έργα στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της νέας περιόδου. Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα είναι έωλο και αίολο. Γιατί αν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί κάλλιστα να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να ενταχθούν οι δήμοι σε περισσότερα προγράμματα κι όχι να καθυστερεί τη δημοκρατική έκφραση των δημοτών.
Η παλαιοκομματική αντίληψη να πάρουν οι δήμοι κάποιο πρόγραμμα από το νέο χρηματοδοτικό πακέτο δε αγγίζει κανέναν έναντι της καθυστέρησης άσκησης του δημοκρατικού εκλογικού δικαιώματος. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν είναι δώρο σε δημάρχους και φίλιες δημοτικές αρχές, αλλά για τις τοπικές κοινωνίες ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες.
Από την άλλη δεν μπορούμε να περάσουμε προσπεράσουμε το γεγονός ότι ουσιαστικά η ίδια η Πολιτεία ακόμη μία φορά μεταχειρίζεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βιλαέτι και επιτρέπει διαρροές χωρίς καν να προχωρά σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Η ίδια η Κεντρική Εξουσία παρανομεί (νομοθετεί κατά των νόμων της που δεν έχουν αποδειχθεί στην πράξη κακοί νόμοι) με μόνο γνώμονα την πολιτική της επιβίωση. Κι ούτε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι νομοθετείται για πρώτη φορά η χρονική μεταφορά του εκλογικού δικαιώματος.
Άλλωστε, η τοποθέτηση των εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές έγινε με μόνο γνώμονα την οικονομία. Με την απαγκίστρωσή τους όμως αυτή ούτε οικονομία επιτυγχάνεται ούτε και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν. Ουσιαστικά η προτεινόμενη χρονική μεταφορά και κοστίζει πολύ ως εκλογική διαδικασία και λειτουργεί ενάντια στο δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης των πολιτών.
Την ώρα που η οικονομική πολιτική της Κεντρικής Εξουσίας αφαιμάζει τους επαγγελματίες και τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, υπερφαλαγγίζει τις τοπικές κοινωνίες και γεννά μία κοινωνία φτωχών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μεταφορά των εκλογών, υπό τον κυβερνητικό φόβο κατακραυγής εναντίον της το 2014 ή το παλαιοκομματικής κοπής σκεπτικό ορισμένων”.

4 έκριναν :

αθεόφοβος είπε...

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα τελούνται πλέον κάθε πέντε χρόνια ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές έτσι ώστε να γίνεται οικονομία με τρεις κάλπες σε μια διαδικασία.
Διαβάζοντας κανείς το κείμενο σου αποκομίζει την εντύπωση πως πρόκειται πραξικοπηματικά να παραταθεί ο χρόνος των υπαρχόντων δημοτικών συμβουλίων.
Στην πραγματικότητα οι τελευταίες εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014 δηλαδή σε 3,5 μόνο χρόνια!
Το θέμα λοιπόν είναι αν θα εφαρμοστεί η 5τια από τις επόμενες εκλογές ή θα κουτσουρευτεί η τωρινή σε βάρος των νυν υπαρχόντων.
Ανάλογα λοιπόν με τα αντίστοιχα και αλληλοσυγκρουόμενα κομματικά συμφέροντα υπάρχουν και αντίστοιχες απόψεις για το τί πρέπει να γίνει.
Το θέμα των ΕΣΠΑ δεν είναι αμελητέο γιατί ξεκινούν σύντομα και είναι προτιμότερο να τα διαχειριστούν τα ήδη έχοντα κάποια εμπειρία συμβούλια από άπειρα νεοεκλεγέντα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το πραξικοπηματικά, αθεόφοβε, μου άρεσε πολύ. Κάπως έτσι, το βλέπω, αλλά με τη μορφή νόμου (βέβαια τούτη η κυβέρνηση μας έχει να κινείται στα όρια του Συντάγματος και να αλλάζει κατά το δοκούν νόμους και διατάξεις δεκαετιών -ακόμα και με παραγράφους, ούτε καν άρθρα).

Όλοι γνώριζαν το 2010 ότι η θητεία θα είναι 3,5 έτη. Πριν κάποιος πάρει μέρος στις εκλογές γνώριζε και τις δυσκολίες και τα χρονικά όρια της θητείας. Και η πρώτη αυτή θητεία είχε οριστεί ως μεταβατική και εκτός 5ετίας, απλά γιατί πρέπει να γίνει η αρχή κάποτε (σίγουρα θα υπάρξει μία μειωμένη θητεία μέχρι να γίνουν οι εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές).
Σίγουρα λοιπόν θα υπάρξει κουτσούρεμα. Η κυβέρνηση για εξυπηρετήσει φίλιες και (συγ)κομματικές δυνάμεις σε μία δύσκολη περίοδο, επιλέγει να καταργήσει ένα νόμο και να φτιάξει άλλο. Σημειώνω όμως ότι ένας νόμος κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει μόνο εφόσον έχει δοκιμαστεί :)
Το θέμα των ΕΣΠΑ είναι αμελητέο γιατί αν δε το διαχειριστούν οι σημερινές τοπικές αρχές θα το διαχειριστούν οι επόμενες. Η μετάθεση των εκλογών δεν εγγυάται εξασφάλιση του ΕΣΠΑ κι ούτε καθυστέρηση. Άλλωστε υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής είναι να αναζητήσει μελέτες και χρηματοδοτήσεις (ένταξη σε προγράμματα), άσχετα από τις εκλογές και άσχετα από ποιος θα υλοποιήσει το έργο. Πάντα έχουμε συνεχιζόμενα έργα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, βρε αθεόφοβε, μας δουλεύεις; Ή η μνημονιακή σου στράτευση σε κάνει να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα;
Πραξικόπημα είναι και βίαιη αλλαγή των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, όσες δικαιολογίες κι αν ψελλίσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανώνυμε, ο αθεό εξέφρασε το ζήτημα ότι σίγουρα κάποιος θα βρεθεί να του περιοριστεί η θητεία (είτε τώρα είτε στο μέλλον)...

ShareThis