χορηγοί στα σχολεία


γράφτηκε για το schooltime.gr
Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνων που φωνάζουν και αντιδρούν απέναντι στις προσπάθειες ιδιωτών που επιχορηγούν λειτουργικές δαπάνες ή επισκευές σε σχολικά συγκροτήματα. Και το όλο φαινόμενο κοντεύει να γίνει πια θεσμός. Πέρα από το λίβελλο του οίκου ανοχής που επιχορήγησε για τις ανάγκες του φωτοτυπικού ένα σχολείο στην Αχαΐα, σήμερα η Coca-Cola επιχορηγεί επισκευές σχολείων στη Θεσσαλονίκη.
Η διαφωνία πολλών είναι ιδεολογικής κατεύθυνσης καθώς αντιδρούν σε χορηγίες για επισκευές σχολείων που πρέπει να γίνουν από το κράτος μέσω των ΟΤΑ. Βέβαια, αυτοί συχνά ξεχνούν ότι για άλλες χορηγίες δε διαφώνησαν. Γιατί δηλαδή, δέχονται χορηγίες σε ΟΤΑ για εκδηλώσεις ή άλλες δράσεις; Γιατί σιωπούν σε χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων (συχνά γονέων μαθητών) προς σχολικές ομάδες ή για άλλες δράσεις;
Ο προσανατολισμός της συζήτησης σε χορηγούς σε σχολεία πιστεύω ότι είναι σε λάθος πορεία. Θυμόμαστε τη χορηγό, αλλά ξεχνάμε την κατάσταση του ίδιου του σχολείου. Και εκεί πρέπει να στραφεί η συζήτηση. Πρώτα θύματα της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθείται ήταν η δημόσια εκπαίδευση και η υγεία. Οι δάσκαλοι μειώνονται, τα σχολεία κλείνουν, τα νοσοκομεία διαλύονται, τα φάρμακα ακριβαίνουν οριζόντια.
Σε μία τέτοια κατάσταση λογικό είναι να μη μένουν χρήματα για την επισκευή και τη συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων. Οι ΟΤΑ υποχρηματοδοτούνται (ενδεικτικά μειώθηκαν οι πόροι κατά 65% από τον προϋπολογισμό και κατά 50% για τεχνικά έργα τη στιγμή που τα ανταποδοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ διά νόμου είναι μόνο για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα) και αδυνατούν να κάνουν ακόμα και απλές εργασίες συντήρησης.
Η πολιτική αυτή αναμφισβήτητα οδηγεί τους ΟΤΑ στην εξεύρεση χορηγών για τις επισκευές -και τα λειτουργικά έξοδα συχνά- των σχολικών συγκροτημάτων. Και σαφώς οι χορηγοί έχουν τα δικά τους συμφέροντα: φοροαπαλλαγές λόγω δωρεών και διαφήμιση είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι υπό την επωνυμία της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Βέβαια, η Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη επισκευάζει σχολεία την ώρα που κλείνει το εργοστάσιό της και το μεταφέρει στη Βουλγαρία. Μία στάση που στόχο έχει να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού ως υπεύθυνη επιχείρηση.
Η λύση στις χορηγίες, δεν είναι φυσικά ή άρνησή τους. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από κινηματικού χαρακτήρα συμμαχία τοπικών αρχών, κοινωνικών κινημάτων και εκπαιδευτικής κοινότητας. Μόνο μία τέτοια συμμαχία μπορεί να σώσει τα σχολεία μας.
Και φυσικά κάποιοι θα αναρωτηθούν πώς θα συνεννοηθούν; Γιατί δεν το έκαναν μέχρι τώρα;Ποιος θέλει τώρα κάτι τέτοιο; Τέτοια και άλλα σχετικά ερωτήματα είναι μέχρι μας επέτρεπαν να κρυβόμαστε και να δεχόμαστε την πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Ίσως είναι καιρός οι κάποιοι, οι λίγοι να πάρουν την πρωτοβουλία σε κάθε τόπο και να μην περιμένουν από άλλους να τους καλέσουν.
Η βάση μιας πρώτης πρότασης αντίδρασης θα μπορούσε να είναι να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα για το Σεπτέμβρη

5 έκριναν :

Swell είπε...

Χορηγίες λοιπόν για να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων. Να σκεφθούμε μόνο ότι η εταιρίες - χορηγοί γλιτώνουν με τις χορηγίες χρήματα από τη φορολόγησή τους. Να θυμίσω το "παραμύθι" της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τα βραβεία που έχει πάρει η Τράπεζα Πειραιώς του Σάλα.

Προς σκέψη και συζήτηση όλα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η χορηγία μπορεί υπό κοινωνικό έλεγχο να γίνει ένας είδος έμμεσης φορολόγησης.

Το ζητούμενο όμως είναι αν θέλουμε χορηγίες ως μέσο επιβίωσης ή αν πρέπει να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και να παλέψουμε για δημόσιες κοινωνικές επενδύσεις;

αθεόφοβος είπε...

Βεβαίως και αυτός που κάνει μια χορηγία θα κερδίσει σε προβολή και σε φορολογία.
Ε, και;
Το αποτέλεσμα μετράει.
Σε όλο τον κόσμο από πανεπιστήμια μέχρι ιδρύματα και καλλιτέχνες επιδιώκουν να έχουν χορηγούς.
Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η παροιμία του χαρίζανε ένα γάιδαρο και αυτός τον κοιτούσε στα δόντια!
Τέλος η πρόταση σου για κλειστά σχολεία είναι πράγματι πολύ πρωτότυπη!
Η απεργία,η πορεία και το κλείσιμο των δρόμων αποτελεί την κλασσική απάντηση σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται σωστό ή λάθος με αποτέλεσμα τα ισχυρά αυτά όπλα των εργαζομένων να έχουν εξευτελιστεί πλήρως και να είναι απόλυτα αναποτελεσματικά.
Ακούς για απεργία στις ειδήσεις και πας και βρίσκεις όλους τους εργαζόμενους στην θέση τους.
Είχα γράψει στο παρελθόν ένα σχετικό ποστ με τον τίτλο Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ
http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/05/blog-post_27.html

Marina είπε...

Δεν μας καταλαβαίνω εμάς τους Ελληνες, μα τω Θεώ! Τι προτιμάμε δλδ, να περιμένουμε απο το Κράτος να δώσεις αυτά που τώρα δεν έχει, εκ τω μεταξύ τα παιδιά να κάνουν μάθημα κτίρια επιβλαβή για την υγεία τους αλλά να διαφωνούμε κατά πόσο μπορούμε να δεχθούμε χορηγεία απο οίκο ανοχής? Μα αυτό είναι κοροϊδία, τι φοβόμαστε μήπως διαφθείρει το ήθος των παιδιών ο χορηγός? Μόνο να ανοίξουν τη τηλεόραση ν' ακούσουν για τις καθημερινές διαφθορές που κάνει το κράτος αναφανδόν + οι περισσότεροι των συνανθρώπων μας φθάνει.
Είμαι υπέρ των χορηγιών 100%, άμα θέλει κάποιος να δώσει θα κάνουμε και τους δύσκολους, τέτοιες εποχές?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, δε διαφωνώ με τη χορηγία, και νομίζω ότι τούτο είναι σαφές. Διαφωνώ με την πολιτική επιλογή διάλυσης κοινωνικά ανακοίων θεσμών στο όνομα της λιτότητας μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι χορηγοί. Δέχομαι να γίνει χορηγία σε ένα νοσοκομείο, αλλά ανρούμαι να δεχτώ τη διάλυση της δημόσιας υγείας η οποία οδήγησε στην αναζήτηση χορηγού.

Μαρίνα, αν υποστηρίζεις την άποψη ότι το κράτος δεν έχει απλά και δεν μπορέι να να βρει χωρίς να διαλύσει το σχολείο, τότε δε θα συννεοηθούμε, καλή μου. Αν υποστηρίζεις την άποψη ότι το κράτος μπορεί μέσα από άλλες πολιτικές επιλογές να βρει χρήματα και να στηρίξει τις κοινωνικές υποδομές και την πρόνοια, τότε θα καταλάεις τι εννοώ. Γιατί τελικά η χορηγία δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η συνειδητή υποβάθμιση.

ShareThis