Οικογενειακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας

    Πριν από καιρό ένας blogger αποφάσισε να σατιρίσει τις διαζευθείσες, με το χυδαίο πια όρο ζωντοχήρες. Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της γειτόνισσάς μας της Αλκυόνης και του Αστεροειδή και εν μέρει κι εμού. Εκείνο το θέμα μου προκάλεσε τόσα ερωτήματα, τόση δυσαρέσκεια που αποφάσισα άμεσα να ασχοληθώ με τον οικογενειακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Με τον καιρό έγραψα ένα άρθρο, που έτσι σχεδιάστηκε για ένα απλό άρθρο. Περιελάμβανε στατιστικές και μία γενική εικόνα. Με τον καιρό βέβαια το κείμενο συμπληρώθηκε κι άλλο, νέα στατιστικά στοιχεία ώστε να σχηματίσει ένας άνθρωπος μια καλύτερη εικόνα. Ωστόσο, τόσο η συγγραφή όσο και η συμμετοχή φίλων στο διάλογο με αξιόλογες προτάσεις και θέσεις με παρακίνησαν να εξετάσω βαθύτερα το ζήτημα. Οι συνέπειες ενός διαζυγίου στα παιδιά προέκυψε πολύ γρήγορα και χωρίς να έχω καν εξετάσει όλο το υλικό μου. Αλλά ένα διαζύγιο δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Έτσι προέκυψε και η δική μου ανάγκη για τις επιπτώσεις στους δύο συζύγους.
    Σαφώς ο διάλογος προκάλεσε μερικές ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση σε εμένα και κυρίως ο συνήθης ύποπτος (ο Πεζός Λόγος) με έσυρε σε μεγαλύτερες αμφιβολίες και και τρίτο έλεγχο του υλικού και της σκέψης μου. Βεβαίως θα μου πεις αυτό δεν είναι ο σκοπός της δημοσίευσης, ο διάλογος; Μα ναι και αυτό ήθελα κι εγώ. Ήθελα να δω αν οι σκέψεις μου ήταν ορθές και πού μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ο ένας τη σκέψη, η μία τις ιδέες του άλλου. Το κείμενο που σας συνδέω δεν είναι παρά το επιστέγασμα μιας δικής μου πρωτοβουλίας και μιας δικής συμμετοχής και πίεσης μέσα από το διάλογο. Το κατεβάζετε σε pdf μορφή ως πιο σοβαρής μορφής και ευκολότερης για μένα επεξεργασίας στο word.
    Με τις ευχαριστίες μου ολοκληρωμένος πια και εμπλουτισμένος  "ο οικογενειακός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας" ήτοι περί διαζυγίων λόγος.

20 έκριναν :

Ανώνυμος είπε...

έχεις πολύ σωστές απόψεις για τα θέματα που ασχολήσε,
απο τότε που σε βρήκα καθε μέρα σε επισκέπτομαι δεν αφήνω σχόλια πολλές φορές γιατί υπάρχει τόσο όμορφη ανάλυση απο εσένα και τα υπόλοιπα "παιδιά" που με καλύπτεται!
καλό ξημέρωμα

bluesmartoula είπε...

Καλησπέρα δείμο του πολίτη.
Ο υπολογιστής μου αποφάσισε πως βρήκε ιούς στο πρόγραμμα και δεν με άφησε να "κατεβάσω" το αρχείο.
Επειδή πολύ μ΄ενδιαφέρουν οι απόψεις σου, είναι εφικτό με κάποιο τρόπο να διαβάσω το κείμενο?
Σ΄ευχαριστώ πολύ
Σμαρτούλα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σου αποστέλλω συνημμένα το κείμενο στη μορφή pdf με e-mail τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Σπανια εχω την ευκαιρια να δω τοσο εμπεριστατωμενες εργασιες.
Χρειαζομαι λιγο χρονο ακομα γιατι το θεμα με ενδιαφερει πραγματικα πολυ, και θελω να μελετησω τη δουλεια σου, να μου φωτισει μερικα σκοταδια.
Μολις ολοκληρωσω θα ειμαι εδω να κουβεντιασουμε.
Εκ των προτερων ομως, ευχαριστω για τον ουσιαστικο κοπο σου, και για οτι αυτος θα μου αποκαλυψει.
Καληνυχτα φιλε!

αθεόφοβος είπε...

Δυστυχώς οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχει το κείμενο λένε ότι σελίδα δεν υπάρχει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν εννοείς το κείμενό μου, τις ανανέωσα.

Leigh-Cheri είπε...

Το θέμα στο σύνολό του είναι πολύ σοβαρό και βασικά, έχω εκπλαγεί για την έκταση που έχουν πάρει τα διαζύγια στη χώρα μας! Ήξερα ότι έχουν αυξηθεί, αλλά, στο σχολείο που είμ` εγώ τουλάχιστον, συνειδητοποιώ πως τα μισά παιδιά είναι σίγουρα από τέτοιες "οικογένειες"! Ίσως και πάνω απ` τα μισά.
Ξέρεις τι άλλο θα ήθελα να δω -αν φυσικά έχεις στοιχεία για κάτι τέτοιο κι όρεξη ν` ασχοληθείς; Για την ενδοοικογενειακή βία, κυρίως αυτή προς τα παιδιά και τις επιπτώσεις τους. Νομίζω ότι κι αυτό είναι υπαρκτό και σημαντικό.

Κάνεις πολύ καλά που γράφεις γι` αυτά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι μια καλή ιδέα αυτή, Leigh-Cheri, αλλά δεν ξέρω καν τι στοιχεία έχουμε περί τέτοιων ζητημάτων. Από εμπειρική παρατήρηση κρίνω ότι τα περιστατικά είναι περιορισμένα και παρατηρούνται κυρίως κυρίως στους αλλοδαπούς και τους Πόντιους. Μάλλον τα νούμερα θα είναι χαμηλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μένουν συχνά κρυφά στα πλαίσια της οικογένειας (ειδικά στην ύπαιθρο).

o kairos είπε...

Χαρας στο κουραγιο σου να τα καταγραψεις.Μυρια θεματα.Απο πειρα των γονιων μου και δικια μου παντως σου λεω,οτι η μονη αιτια που δεν καταγραφεται ποτε ειναι και αυτη που αφορα στο 90% των διαζυγιων.Και δεν καταγραφεται,γιατι κανεις δε θελει να δει καταφατσα και ειλικρινα τον εαυτο του:Ο γαμος,η συνυπαρξη δηλαδη,θελει κοπο και ωριμοτητα.Και ολοι εχουμε μαθει εδω και χρονια στα ευκολα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση σε αυτό. Είναι πιο σύνθετο το ζήτημα. Είναι η αλλαγή προτεραιοτήτων και επιθυμιών από τη στιγμή που παντρεύτηκαν. Όλα αλλάζουν και οι άνθρωποι επίσης.

ΥΓ Ι Ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια.

ΥΓ ΙΙ Καλά ρε στις 5 το πρωί έκανες βόλτα στο διαδίκτυο;

vampiria είπε...

Αγαπητέ φίλε,
χαίρομαι όταν βλέπω σύγχρονους ανθρώπους να ασχολούνται με θέματα που αφορούν όλους μας, αν και οι περισσότεροι τα έχουν παραμελήσει. Συμφωνώ και με την πρόταση της Leigh-Cheri και μάλιστα θα με ενδιέφερε να γίνει μια ευρύτερη έρευνα για την κακοποίηση των παιδιών (σε διάφορες μάλιστα καταστάσεις π.χ. παιδιά των φαναριών). Ως άνθρωπος αλλά και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, θα ήθελα ακόμα και να συζητήσουμε - ει δυνατόν - τις απόψεις σου. Άλλωστε, νομίζω ότι αν η πλειοψηφία των ανθρώπων σταματήσει να απορροφάται τόσο από τις λεπτομέρειες και δει την ευρύτερη εικόνα, θα αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα που τελικά μάλλον θα μας καταστρέψουν!

patsiouri είπε...

Μπράβο γιατί καταβάλλεις τόση προσπάθεια και τόσο χρόνο για θέματα που μας αφορούν όλους...
Να κάνω μία ερώτηση και άν μπορείς να με διαφωτίσεις??
Ακούω συνεχώς γύρω μου να βουίζει ο τόπος για την ενδιοικογενειακή βία, αλλά από περιστατικά...τίποτα.
Ζώ, κινούμαι, εργάζομαι, έχω άπειρες κοινωνικές συναναστροφές, κατάγομαι από επαρχία που το "καλό" το πράγμα κυκλοφορεί γρήγορα, τίποτα...
Από τους γνωστούς μου ακούω κάθε μέρα όλα μα όλα τα προβλήματα του κόσμου,τα δικά τους, των συγγενών τους, των δικών τους γνωστών, έχω ακούσει τα πιό απίθανα αλλά ούτε μία φορά για ξύλο μέσα στο σπίτι..

Και μιλάμε για άτομα που ομολογούν χειρότερα πράγματα, θέλω να πώ πως δέν θα το έκρυβαν σκοπίμως..

Ακούω πως΄5 στις 10 γυναίκες έχουν φάει γερό ξύλο τουλάχιστον 3 φορές στη ζωή τους και μου φαίνεται απίστευτο πως εγώ και οι δεκάδες γυναίκες που γνωρίζω δέν έχουν φάει ούτε μία φορά, ίσα ίσα λίγο να τους φωνάξει ο σύντροφός τους το κάνουν θέμα..

Τί να πώ, καί δέ ζώ απομονωμένη σε καμία βίλλα στα προάστια, κυκλοφορώ και παρακυκλοφορώ στον κόσμο..

Το ίδιο αναρωτιέμαι και για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όλο την ακούω και τη διαβάζω αλλά έχω αλλάξει 100 δουλειές και ποτέ δέ μου έχει τύχει ούτε ξέρω κάποια που της έχει τύχει, ούτε κάν μου έχουν μιλήσει για κάποια...
Λοιπόν, τί λές? Εγώ έχω βραχυκυκλώσει!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κορίτσια, Leigh-Cheri, vampiria, patsiouri, αν και αυτές τις μέρες έχω να δω μερικά ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα, πολιτικά κι επαγγελματικά, υπόσχομαι να επιστρέψω με το θέμα της ενδοοικογενεικής βίας. Τουλάχιστον ένα αρθράκι θα μπορέσει σίγουρα να γίνει.

Kapetanios είπε...

Μια καλησπέρα δείμο :))
Δεν πρόλαβα ρε γμτ να το διαβάσω με ηρεμία αλλά που θα μου πάει :)
Πάντως στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να εκπλαγείς ανακαλύπτοντας πόσος κόσμος ταλαιπωρείται απ αυτήν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

κι εσύ τέκνον, Βρούτε;

AVRA είπε...

καταρχην θα πω ενα ουφ και ευτυχως που αλλαξες το template ..ηταν πολυ κουραστικο το προηγουμενο!

επισης θα συμφωνησω με τον melomenos χαιρομαι να σε διαβαζω και ας μην σχολιαζω συχνα με υπερκαλυπτετε..

τελος θα ψηφισω υπερ του θεματος για την ενδοοικογενειακη βια οταν και εαν μπορεσεις!

πολλα φιλια

takis είπε...

Χαρας στο κουράγιο σου για όλη τη δουλειά που έχεις κάνει!
ίσως πρέπει να ανοίξει ( σε ευθύτερο χρόνο...) πάλι η συζήτηση αφού ήδη υπάρχει αρκετό υλικό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μπορούμε να την ανοίξουμε. Αν όχι στο δικό μου blog μπορεί να γίνει και σε άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Δειμο Καλημερα

Πρεπει να σου βγαλω το καπελο αμεσως, οχι μονο γιατι η ερευνα σου ειναι απολυτως ολοκληρωμενη αλλα και γιατι εσυ που την εγραψες εκανες το 1/4 του χρονου που χρειαστηκα εγω για να την διαβασω απλως!!!

Ο διαλογος βεβαια, θα χρειαζοταν καποιο ερισμα για να ξανα-ξεκινησει διοτι ειλικρινα εγω δεν ξερω απο που να αρχισω.
Σ' ευχαριστω για τον κοπο που κανεις σε αυτο το μπλογκ, να μας ενημερωνεις με τοσο σοβαρα στοιχεια!

Την Καλημερα μου και παλι

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Κάθε διάλογος είναι θεμιτός και κάθε επιχειρηματολογημένη διαφωνία αγαπητή σε αυτό το ιστολόγιο. Να' σαι καλά και καλημέρα.

ShareThis