Το 2012 η αναθεώρηση του άρθρου 16

Και άντε

πείστε με ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπέκυψε στο εκπαιδευτικό κίνημα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τελικά -ομολογώ περήφανα- ότι η εν λόγω νίκη στο εσωτερικό του Κινήματος δεν ήταν τόσο μικρή όσο είχα εκτιμήσει στην αρχή, με την πρόταση μομφής. Γιατί; Μα επειδή το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τώρα, αλλά ούτε και στην επόμενη Βουλή θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη αναθεώρηση.

Από τη στιγμή που στην παρούσα Βουλή δεν ψήφισε την αναθεώρηση, ουσιαστικά το θέμα μεταφέρεται στην επόμενη, που γίνεται πια Αναθεωρητική. Ωστόσο, τότε πια θα απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ο κ. Ρέππας όμως δήλωσε ότι το Κίνημα δεν προτίθεται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή ούτε στη νέα Βουλή -ηττοπάθεια ή ρεαλισμός εν όψει εκλογών;

Μάλλον μπαίνοντας σε μακροχρόνια προεκλογική περίοδο το κόμμα προσπαθεί μπροστά στην εκπαιδευτική αντίδραση να συσπειρώσει τη βάση του και να προσελκύσει τον εκλογικό του πυρήνα. Ουσιαστικά όμως το ζήτημα της ίδρυσης των ιδιωτικών ΑΕΙ παραπέμπεται στις καλένδες.

Και άντε πείστε με ότι δεν είναι επιτυχία της λαϊκής δυσαρέσκειας. Σαφώς και ο Παπανδρέου άμεσο στόχο είχε την εκτόνωση του κινήματος, που άρχισε πια να ενοχλεί σοβαρά τους αστούς πολιτικούς και μάλιστα για "ασήμαντη αφορμή". Η επαναστατική γυμναστική τους γεννά όμως και φοβίες για αντίσταση, μπροστά σε σοβαρότερα ζητήματα που θα τεθούν στο μέλλον. Από την κίνηση αυτή βέβαια θέλει να ενισχύσει και το κόμμα που φαινόταν στη λαϊκή όραση να ταυτίζεται με τη δεξιά πολιτική.

Από την άλλη, ας συμπληρώσουμε ότι έτσι επιμηκύνεται και μονιμοποιείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, δίνοντας πόντους στο ΠΑΣΟΚ από το εκλογικό σώμα -άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν κάτι τέτοιο. Η πόλωση όμως είναι ορατή (ακόμα και για τα μικρά ζητήματα των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος). Μία πόλωση και μία δήλωση του Ρέππα που οδηγεί τις εν λόγω αναθεωρήσεις μετά το 2012. Αυτό θέτει σε άλλη βάση όμως τη νεοδημοκρατική στάση και τη δράση της, γιατί η αναθεώρηση σχεδιάζονταν να αποτελέσει τη σημαία της κυβερνητικής πολιτικής. Αλλά χωρίς αβγολέμονο σούπα δε γίνεται.

Κέρδισε αυτή τη μάχη το κίνημα. Χρειάζεται όμως αγώνας ακόμα για την αναβάθμιση του κρατικού πανεπιστημίου με αξιοκρατία, ουσιαστική αυτοδιοίκηση και αντικειμενική αξιολόγηση στο εσωτερικό του. Το κίνημα χρειάζεται ανάπαυση κι επαγρύπνηση εν όψει και του νομοσχεδίου για τα κρατικά ΑΕΙ.

 

«Ο Υπουργός κ. Πολύδωρας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας. Δεν είμαστε δυσαρεστημένοι με κανένα τρόπο». Αυτό περιλαμβάνει (σύμφωνα με τον τοπικό Αγγελιοφόρο) προχτεσινή δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας. Άντε πάλι καλά, μάθαμε και πάλι ποιοι μας κυβερνούν. Η κυβέρνηση όμως δε θα σχολιάσει τη δήλωση;


54 έκριναν :

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Oι πιεσεις απο την Ευρωπη για την αναθεωρηση του αρθρου ειναι μεγαλες,οποτε και το νομοσχεδιο θα κατατεθει πολυ συντομα στη Βουλη των Κρετινων...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ξέρεις κάτι; Είναι μύθος ότι πιέζει η Ευρώπη. Κάθε χώρα έχει το αναγνωρισμένο δικαίωμα να διαμορφώνει αυτόβουλα το εκπαιδευτικό της σύστημα και το σχολικό της περιβάλλον ή την ύλη μαθημάτων. Δεν μπορεί να επέμβει κανείς. Άσε που δεν υπάρχει κεφάλαιο ευρωπαϊκό που να θέλει να επενδύσει εδώ για ΑΕΙ. Αν ήταν για άλλο ζήτημα θα ήμουν βέβαιος και θα συμφωνούσα, αλλά όχι για ιδιωτικά ΑΕΙ. Εξάλλου, το θέμα έκλεισε με τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως τις μεθεπόμενες εκλογές. Τότε βλέπουμε.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

To New York college και διαφορα αλλα ιδιοτικα εκπαιδευτηρια εχουν αρχισει απο τωρα να διαφημιζουν οτι στο πολυ αμεσο μελλον θα μετατραπουν σε Πανεπιστημια.
Κατι περισσοτερο δεν θα ξερουν...;;;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όχι μωρέ, το παρακάνουμε. Εκτός αν εννοείς ότι ενώ το θέμα είναι λήξαν να αλλάξει στάση το ΠΑΣΟΚ. Τότε δεν θα δει εκλογές ούτε σε 40 χρόνια ή να αλλάξει στάση μετά τις εκλογές και προστεθούν ψήφοι σε αυτές της πιθανής νεοδημοκράτικης κυβέρνησης;

Άσε που τα ξένα ΑΕΙ δεν αποτελούν και κανένα είδους κεφάλαιο ιμπεριαλιστικό. Έλληνες έστησαν τις δουλειές με ξένο όνομα. Εκείνο λίγα κερδίζουν και λίγους φοιτητές που ίσως κάποτε μεταγραφούν εκεί΄για τα δύο τελευταία χρόνια που δεν μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι η αναθεώρηση δεν τους βγήκε όπως την ήθελαν και πάντως ψιλοβάλτωσε. Έκανα και μια ψιλονομική ανάλυση της αναθεώρησης και του γιατί βάλτωσε στο μπλόγκ μου.

Άσχετα πάντως από το αν το ΠΑΣΟΚ μποϋκοτάρει τη διαδικασία για οπορτουνιστικούς λόγους, το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι θετικό.

Unknown είπε...

Μάλλον ο πρόεδρος Γιωργάκης υπέκυψε στο Βενιζέλο παρά το ΠΑΣΟΚ στις πιέσεις του κινήματος! Εν πάση περιπτώσει η πραπαγάνδα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έχει ξεφτίσει πια. Ούτε καν το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει ρητά την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ (λέει ότι πρέπει να είναι ΝΠΔΔ). Άρα; Ο ντόρος ως γνωστόν έγινε για να μπορούν να διορίζονται στο δημίσο οι απόφοιτοι ενός κολλεγίου, όπου «πρύτανης» είναι ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου - δεν σας κάνει εντύπωση που πρώτοι οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου στάθηκαν στο πλευρό της Υπουργού; Τι λόγο είχε ο Γιωργάκης να συρθεί πίσω από ξένα συμφέροντα;

Kapetanios είπε...

"δίνοντας πόντους στο ΠΑΣΟΚ από το εκλογικό σώμα -άσχετα αν οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν κάτι τέτοιο."
δειμο ...η εμπειρία μας τα τελευταία 20 και βάλε χρόνια δείχνει , χωρίς την παραμικρή απόκλιση ότι εάν δεν δείχνουν "κάτι" οι δημοσκοπήσεις ....απλώς δεν υπάρχει!! Βέβαια και... ο Θεός δεν υπάρχει αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να πιστεύουν στην ύπαρξη του ! Ίσως γιατί ΘΕΛΟΥΝ να πιστεύουν κάτι τέτοιο , όπως και στην περίπτωση σου. Είναι προφανές ότι ο έρωτας σου με αυτό το "κίνημα", το οποίο διαρκώς αναφέρεις στο κείμενο σου , καλά κρατεί παρά το ΓΕΓΟΝΟΣ της ύπαρξης ενός "αμαρτωλού" παρελθόντος!!!
Και ξέρεις ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες είναι αυτοί που κρατούν και περισσότερο παρασύροντας μας, τις περισσότερες φορές, να ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι υπάρχει ανταπόκριση την ώρα που αυτός-αυτή -αυτό ( κόμμα, κίνημα)περί άλλων( εξουσιών και προσωπικών φιλοδοξιών ) τυρβάζει!

«Ο Υπουργός κ. Πολύδωρας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας. Δεν είμαστε δυσαρεστημένοι με κανένα τρόπο». Αυτό περιλαμβάνει (σύμφωνα με τον τοπικό Αγγελιοφόρο) προχτεσινή δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας. Άντε πάλι καλά, μάθαμε και πάλι ποιοι μας κυβερνούν. Η κυβέρνηση όμως δε θα σχολιάσει τη δήλωση;

Θεωρείς ότι μας κυβερνούν οι Αμερικανοί?? Το όποιο συμπέρασμα το έβγαλες από την παραπάνω δήλωση της πρεσβείας τους?? Δεν σου θυμίζει κάτι αντίστοιχες δηλώσεις στα χρόνια που μας πέρασαν??

"Σαφώς και ο Παπανδρέου άμεσο στόχο είχε την εκτόνωση του κινήματος, που άρχισε πια να ενοχλεί σοβαρά τους αστούς πολιτικούς και μάλιστα για "ασήμαντη αφορμή".

Ισχυρίζεσαι ότι το ΠΑΣΟΚ πάσχει από κάποιο είδος σχιζοφρένειας, κάποιο διχασμό προσωπικότητας δηλαδή που καθορίζει και σε πολύ μεγάλο βαθμό της πολιτικές του κινήσεις??
Αγαπητέ δείμο, το "ανέκδοτο" της διαφορετικότητας του κινήματος από το κόμμα ή και την κυβέρνηση όποτε αυτή επιτυγχάνεται, είναι αυτό που κατά την γνώμη μου έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια σε όλα σχεδόν τα "σοσιαλιστικά" κόμματα , το άλλοθι για να παίξουν, ως επί το πλείστον άσχημα, παιχνίδια στους ανθρώπους που τα στήριξαν. Άσε που απαξίωσαν έναν χώρο ( τον προοδευτικό )που το μόνο που δεν χρειαζόταν ήταν να ταυτιστεί με "Μεγάλους" ,Αυριανές και σόγια!

Φοινιξ είπε...

ΔΗλαδή οι τόσες κινητοποιήσεις το μόνο που πέτυχαν ήταν μια παράταση?

Θα μου πείτε όμως και αυτήν την παράταση που κέρδισαν είναι μεγάλο πράγμα.
Να δούμε τελικά που θα οδηγηθεί αυτό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

in love with life, συμφωνώ ότι δεν πήγε όπως την περίμεναν. Αλλά ουσιαστικά δεν περίμεναν καν να κάνουν πίσω. Ήταν βέβαιοι ότι ο λαός θα ακολουθούσε, ότι με τη βία η ΝΔ θα πετύχαινε το ποθητό αποτέλεσμα. Αλλά η λαϊκή αντίδραση οδήγησε το Κίνημα σε μία επαναστατική κίνηση (δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο). Οπορτουνισμός του κερατά είναι, αλλά όπως λες δεν παύει να είναι θετικό.

Vrennus, και ο Βενιζέλος τι είναι και μπορεί τόσο εύκολα να πιέσει έναν πρόεδρο κόμματος; Είχε λαϊκά ερείσματα στην κομματική και πανεπιστημιακή βάση του κόμματος. Αλλά στο πλευρό του ήταν και πολλά ακόμα κομματικά στελέχη και πολλά ανώτατα. Ο Βενιζέλος δεν είναι παρά μία φωνή που εκφράζει μεγάλο μέρος του κινήματος. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι όλα τα μέλη του κόμματος ανδρώθηκαν πολιτικά με την ιδέα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ξέρεις τι προσπάθειες έγιναν στη βάση, για να πεισθεί ο κόσμος; Νομίζω ότι είναι απλούστευση να μιλάμε για τον Βενιζέλο.

Επιπλέον κανένα κόμμα δεν υποστηρίζει ξένους αστούς. Στηρίζουν ελληνικά αστικά συμφέροντα, τα οποία για ιστορικούς και οικονομικούς λόγους ταυτίζονται με τα συμφέροντα ξένων αστών.

Καπετάνιε, καλά δεν είμαι πιστός του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μην ξεχνάς ότι επί πολλά χρόνια οι δημοσκοπήσεις στηρίζουν τις κυβερνήσεις και ενίοτε είναι σπασμωδικές κινήσεις (τηλεφωνικές ερωτήσεις) με αμφισβητούμενα πολιτικά κι επιστημονικά αποτελέσματα. Δεν πιστεύω σε μία ΠΑΣΟΚικη νίκη και δεν ξέρω αν τη θέλω καν -μάλλον το αντίθετο.

Για το σχόλιο μου σχετικά με τον Πολύδωρα έχεις ίσως δίκιο. Εδώ μοιάζει αρκετά απότομο και άσχετο το συμπέρασμα.

Πού κολλάει η σχιζοφρένεια (=αντικοινωνική στάση ή στάση που διαφέρει από την κοινή κοινωνική αντίληψη); Δεν είπα κάτι τέτοιο. Στόχος το Κινήματος ήταν να εκτονώσει το λαϊκό κίνημα, γιατί σε μία περιοδο αντιδράσεων για απλά ζητήματα, στα σοβαρά το κλίμα πιο θα ανάψει εύκολα. Βέβαια και σε όλα αυτά το κόμμα παίζει το δικό του ρόλο που δεν μπορούν συχνά να δουν στα κυβερνητικά κλιμάκια.

Φοίνικα, παράταση ως το 2012 είναι μικρή. Δε νομίζω. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αν θυμηθείς τις πιέσεις που δέχτηκε το κίνημα και την προπαγάνδα στην οποία επένδυσε η κυβέρνηση και τα κανάλια. Μην ξεχνάς τη λάσπη που δέχτηκαν φοιτητές και ΔΕΠ.

Zaphod είπε...

Νομίζω πως ο Vrennus έχει δίκιο...
Ο ΠΑΣΟΚκοσμος δεν το είδε με καλό μάτι από την αρχή.. Τα δυο αριστερά κόμματα κέρδιζαν πόντους δινοντας ξεκάθαρες θέσεις και με την επικείμενη ήττα να του χτυπάει τα αυτιά ο George αναγκάστηκε να μαζευτεί διότι απλούστατα θα έχανε την προεδρική θέση.

Δεν χρειάζεται κανένα μεγάλο έρεισμα ο όποιος Βενιζέλος. Αν πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές στηρίζοντας μια κυβερνητική επιλογή που είχε αντίθετο το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας (καλώς ή κακως δεν έχει σημασία) θα έχανε και με διαφορά. Τότε το μέλλον του George ως προέδρου θα ήταν προκαθορισμένο...

Δεν άκουσε το κίνημα που λες ο άνθρωπος. Έτσι και αλλιώς οι πολιτικοί σπανίως ακούνε. Απλά κατάλαβε πως αν συνέχιζε θα έχανε και τον σκύλο και την πίτα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Παιδιά θεωρείται ότι αν ο κόσμος κοιμόταν και δεν αντιδρούσε θα άλλαζε στάση το ΠΑΣΟΚ; Συμφωνώ ότι πολλοί ΠΑΣΟΚοι ήρθαν τη στάση του Προέδρου σαν πηγαινέλα στη δεξιά πολιτική. Κάποιοι "εκσυγχρονιστές" τη στήριξαν και κάποιο αριστερότεροι όχι. Σίγουρα ο κόσμος ήθελε μια αριστερή ΄στάση από την αρχή. Αλλά πια υπάρχει μια ισχυρή σύγκρουση που ταλανίζει το Κίνημα μέχρι τις εκλογές. Η ΝΔ θα το χρησιμοποιεί συνέχεια και εξαρτάται από τον Παπανδρέου πώς θα το χρησιμοποιήσει.

αθεόφοβος είπε...

Ας δούμε τα πράγματα με την κοινή λογική.
Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρακτικά τι θα είχε σαν αποτέλεσμα;
Ορισμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα οποία λειτουργούν έτσι και αλλιώς τώρα, και τα μάστερ που δίνουν θα είναι ήδη από τις προσφυγές που έχουν γίνει στην Ευρώπη σε λίγο δεκτά, να πάψουν να λειτουργούν σαν κέντρα ελευθέρων σπουδών.
Τα πτυχία που ήδη χορηγούν έχουν μία α βαρύτητα και σήμερα στην ελεύθερη αγορά.
Ο βασικός κερδισμένος της ιστορίας θα ήταν η εκκλησία που έχει την οικονομική δυνατότητα να φτιάξει πανεπιστήμιο και έτσι να καταφέρει να μπει στην εκπαίδευση, γεγονός που κανένας δεν το τονίζει ιδιαίτερα γιατί δεν θέλει να έχει κόντρα το εκκλησιαστικό κατεστημένο.
Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου όπως έχουν δείξει οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων γιατί πιστεύει ότι έτσι θα αποφύγει την οικονομική αιμορραγία των σπουδών στο εξωτερικό.
Καταλαβαίνει δε ότι στις νέες χώρες που μπήκαν στην ΕυρωπαΪκή Ενωση θα ξεφυτρώσουν δεκάδες ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα πτυχία των οποίων θα είμαστε αναγκασμένοι να τα δεχτούμε.
Από την άλλη μεριά η δημοσιοϋπαλληλική σχέση που έχει αναπτυχθεί στα Πανεπιστήμια μαζί με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς του να παραμείνει ως έχει ανέγκιχτη η σημερινή αθλιότητα ,σε κάθε επίπεδο των Πανεπιστημίων, οδηγεί στην απαξίωση του στα μάτια του κόσμου.
Το ΠΑΣΟΚ υπαίτιο και αυτό της διαστρέβλωσης στην εφαρμογή του πρωτοποριακού νόμου Ν 1268/82 γαλούχησε την κομματική του βάση στην ιδέα του γενικότερου κρατικισμού όποτε σαφώς αυτή ήταν αντίθετη με τις θέσεις του Παπανδρέου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η πρόταση μομφής λοιπόν τον έβγαλε από το αδιέξοδο που είχε βρεθεί και τουλάχιστον στο ευρύτερο κοινό που τον ψηφίζει μαζί με την αμφίδρομη επίθεση στην ΝΔ και το ΚΚΕ πιστεύω ότι ,όπως λέει και ο Δήμος, τον έφερε σε πλεονεκτικότερη θέση γενικά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εγώ πάντως δε διαφωνώ μαζί σου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Σχετικά με την Εκκλησία, να πω ότι έχει δικό της ίδρυμα πυο ακόμα δεν λειυργεί, επιδή θέλει να ολοκληρεωθεί το νομικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Υπουργός και βέβαια χρειάζεται και λίγο χρόνο για να ετοιμαστεί.

Kelsos είπε...

Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή όχι πάντως η αναθεώρηση για μένα ήταν μια καλή ευκαιρία για αλλαγές στην παιδεία, έστω και μικρές, γιατί η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ίσως τελικά το τόλμημα να ήταν μεγάλο και να απαιτούνταν ένα μικρότερο βήμα.

Όπως και να έχει πάντως αυτό που πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω είναι ότι η τριτοβάθμια (και γενικά η εκπαίδευση σ' αυτή χώρα) χρειάζεται ουσιώδεις αλλαγές.

Όπως ανέφερε και ο δείμος χρειάζεται στο εσωτερικό των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας αξιοκρατία και αντικειμενική αξιολόγηση κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και είναι κάτι που συμβάλλει στο χάλι το οποίο επικρατεί.

Τώρα το αν έχει κερδηθεί η μάχη είναι ένα άλλο θέμα, έχω ακούσει από πολλούς πού είναι αντίθετοι με την αναθεώρηση ότι πιστεύουν εξ' αρχής πως η αναθεώρηση θα περάσει τελικά. Το τι θα γίνει όμως πλέον δεν είναι σίγουρο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κέλσε, είμαι κατά της αναθεώρησης και το γνωρίζεις. Δε θεωρώ ότι μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση των κρατικών ΑΕΙ η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων. Νομικά -σύμφωνα πάντα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα- το θέμα παραπέμπεται στο 2012. Αλλά χρειάζεται δουλειά. Ίσως ο διάλογος και οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν μια αφορμή για τη βελτίωση της κατάστασης.

Kelsos είπε...

Σίγουρα χρειάζεται δουλεία το θέμα της παιδείας και πολύ μάλιστα. Εφόσον έχουμε φτάσει μέχρι εδώ και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, (βασικά ετοιμάζομαι σιγά σιγά για να πάω Σίνδο γιατί έχουμε 12 συνέλευση σαν ΣΤΕΦ) και μάλλον υποθέτω ότι θα συνεχιστούν θα ήταν πραγματικά κρίμα το όλο κλίμα να μην οδηγήσει σε διάλογο για ουσιαστικές αλλαγές προς τη βελτίωση της κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνονται όταν είναι ο καιρός τους και πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται όταν δεν είναι ο καιρός τους.
Η αλήθεια είναι ότι με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που θα γινόταν με την αναθεώρηση θα ήταν η πανεπιστημιοποίηση μερικών κολλεγίων... (Η Εκκλησία έχει ήδη με λεφτά του δημοσίου δικό της ΑΕΙ.)
Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα παραρτήματα αγγλικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα (όπου στην Αλιβιώνα οι σπουδές έχουν μετατραπεί σε καθαρό εμπόριο) δεν χρειάζονται συνταγματική μεταρρύθμιση για να αναγνωριστούν.
Η αλήθεια επίσης είναι ότι το δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελλάδα χρειάζεται ριζική αναμόρφωση (όχι ιδιωτικοποίηση για να συνεννοούμαστε) και ότι μαζί με τα "ξερά" σε αυτό το πλάισιο καίγοντα και τα "χλωρά".

Τέλος, θυμώνω πολύ όταν κάποιοι λένε ότι αγωνίζονται για τη δημόσια παιδεία.
Ο αγώνας για τη δημόσια Παιδεία έπρεπε να είχε ξεκινήσει με ριζοσπαστικές ενέργειες των γονιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου εδώ και πολλά χρόνια για πράγματα που πρέπει να γίνουν και όχι μόνο για πράγματα που δεν θέλουμε ν' αλλάξουν.

S G είπε...

συγχαρητηρια! θα περιμενουμε μεχρι το 2012 για να αναθεωρηθει το απαραδεκτο συνταγμα μας! Η συντηρηση και ο οπισθοδρομισμος κερδισαν!

Ζητω, μπραβο, ειμαστε και θα ειμαστε οι χειροτεροι!!

ion είπε...

Υποτίθεται πως η νεολαία ζητάει να αλλάξουν τα πράγματα, υποτίθεται οτι είναι ριζοσπαστική και πως το αίμα της βράζει.

Αντίθετα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας πήρε τους δρόμους για να μείνουν όλα όπως είναι. Χάλια μαύρα δηλαδή.

Όσο για τον Γιώργο ξεκίνησε καλά και γέννησε προσδοκίες πως θέλει να τα αλλάξει όλα. Τώρα πια μοιάζει όλο και περισσότερο με μαριονέτα του Μάπετ Σόου, που την κουμαντάρει το στιβαρό χέρι του κ. Βενιζέλου.

Τουλάχιστον ο Κέρμιτ έβγαζε γέλιο..

ο δείμος του πολίτη είπε...

καπιταλιστικό κομμούνι, συμφωνώ μαζί σου. Εκεί αποσκοπούσε η πρόταση αναθεώρησης. Όλα δηλαδή τα είχε η Μαριωρή, αλλά έλειπε κάτι. Το είπα και το ξαναλέω. Χρειάζεται σκληρός αγώνας για τη βελτίωση των ΆΕΙ και των ΤΕΙ για να φτάσουν το επίπεδο που εμείς θέλουμε.

SG και Ίον, λυπάμαι αλλά διαφωνώ μαζί σας. Ο ριζοσπαστιςμό της νεολάιας δε θα φαινόταν με τίποτα με τον ξεπουλήσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Το δικαίωμα να κρίνουν. Ίσως εσείς επιθυμείτε ΄λενβα ξεπούλημα της κρίσης της. Ωστόσο, είναι η ίδια νεολαία που βλέπει τα προβλήματα στο εσωτερικό των ιδρυμάτων και έχει προτάσεις για την επίλυσή τους μακριά όμως από τη λογική του ξεπουλήματος του δικαιώματος για δωρεάν μόρφωση. Οι προτάσεις τους δείχνουν ένα ριζασπαστισμό μοναδικό μακριά από την εύκολη λογική της ιδιωτικοποίησης ενός αγαθού που είναι υποχρεωμένο να παρέχει το κράτος.

Από την άλλη, ας ξαναρωτήσω πώς θα βελτιωθεί το κρατικό ΑΕΙ με την ίδρυση ιδιωτικών; Δεν ξέρω αλλά έχω την εντύπωση και το είπα και νωρίτερα, πώς ένα άτομο μπορεί να αλλάξει την πολιτική ενός κόμματος. Μήπως επειδή είχε στηρίγματα σε όλο το κόμμα και στη βάση του;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε ένα γενικό σχόλιο, που σαφώς δεν έχει σχέση με κανέναν από τους φιλοξενούμενους σχολιαστές, θα ήθελα να τονίσω ότι τελικά λίγοι θέλουν και μπορούν να βλέπουν ότι ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον του από εμάς τους "διανοούμενους". Mε τον ένα ή άλλο τρόπο o λαός απέδειξε πως γνωρίζει να διεκδικεί και να κρίνει. Όποιος στρέφεται κατά τη κρίσης του λαού, πρέπει -θεωρώ- να ελέγξει αν έχει το σωστό μηχανισμό να προωθήσει τις ιδέες του, ακόμα κι αν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -για την περιπτωσή μας. Ποιος όμως αφουγκράζεται το λαό;

Ναυαγός είπε...

Με τη σκέψη και μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ έμεινε μόνο για τέσσερα χρόνια στον πάγκο και οσονούπω επιστρέφει με έχει πιάσει φαγούρα και πάω για αλλεργικό σοκ. Αλλά αυτό θα το αφήσω ασχολίαστο.

Θα σχολιάσω αυτό το ποιος αφουγκράζεται το λαό!
Αν εννοούμε λαό αυτούς που ακούγονται περισσότερο γιατί κλείνουν τους δρόμους και φωνάζουν στις ντουντούκες, δηλαδή ακούγονται πιο δυνατά, ελπίζω να μην τον αφουγκράζεται κανείς. Γιατί γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μειοψηφία.

Χρειάζονται πια νέοι τρόποι και νέες ιδέες, από αυτές που πνίγονται στους κομματικούς μηχανισμούς των υπαρκτών σήμερα απολιθωμάτων, συγγνώμη κομμάτων.

Η συζήτηση δεν πρέπει να διεξάγεται στους δρόμους αλλά στο δίκτυο και αλλού.

Θα βγούμε στους δρόμους μόνο για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας και όχι για να εκβιάσουμε για ελάσσονες θέσεις μας.

Αυτή είναι η άποψη μου και ξέρω ότι δε θα συμφωνήσεις. Σιγά σιγά όμως θα βρούμε τρόπο να συνεννοούμαστε.

πνευμα είπε...

Η μοίρα της χώρας μας βρίσκεται σε χέρια ηλιθίων.

και αν θηγεί κάποιος προύχοντας με τα λεγόμενα μου ας με διαψεύσει.
Αυτό θέλω και εγώ!!

Την καλησπέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως, ναυαγέ, είναι γεγονός ότι η ιστορία καθορίζεται από εκείνους που αντιδρούν και από εκείνους που πολεμούν ενάντια σε κάτι. Η ουδετερότητα απλά υποκύπτει στην κυρίαρχη τάση. Μπορούμε πολύ εύκολα να πούμε ότι αν ήθελε η πλειοψηφία να υποστηρίξει το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, μπορούσε να αντιδράσει στους φωνακλάδες και να αλλάξει την πορεία του Κινήματος και το εκπαιδευτικό μέλλον της Ελλάδας. Αντίθετα, έμειναν ουδέτεροι υποκύπτοντας στην απραξία. Προσωπικά δεν θεωρώ υποδεέστερο τον αγώνα στο δρόμο. Τον θεωρώ το ίδιο σημαντικό και ακόμα σημαντικότερο μπορώ να πω. Εξάλλου, αυτοί οι αγώνες είναι βελτίωσαν την κοινωνία μας και έριξαν χούντες ή την εκδημοκράτισαν γενικότερα. Το να βγει το ΠΑΣΟΚ κι εμένα με φαγουρίζει λίγο πάντως, αν και δεν το βλέπω (σε αυτό συνενοούμαστε).

Πνεύμα, δεν σε κατάλαβα. Ποιοι είναι οι ηλίθιοι; Οι αντιδρώντες στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ή οι κυβερνώντες;

πνευμα είπε...

Μα φυσικά οι κυβερνώντες. Αυτοί έχουν την Ελλάδα στα χέρια τους...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι εμείς έχουμε τη δύναμη, όπως αποδεικνύεται, να αλλάζουμε τις επιθυμίες τους και τις όταν δεν είναι υπέρ των δικών μας συμφερόντων.

ion είπε...

Πια νεολαία ρε Δείμο? Κι εγώ νεολαία είμαι. Πάνε μια βόλτα απο τα αμφιθέατρα να δείς τα φασιστοειδή να μη σε αφήνουν να μιλήσεις (ναι οι ίδιοι που κόπτονται για το άσυλο!), να αποφασίζουν μόνοι τους για κατάληψη, οι ελάχιστοι να μην αφήνουν τους πολλούς να μπούνε στις αίθουσες και η μόνη λύση για να κάνεις μάθημα είναι να παίξεις...δημοκρατικό ξύλο.

Κομματικά πισώμυαλα είναι. Προβατοποιημένοι τραμπούκοι που πήραν εντολή απο τα κόμματά τους και την τηρούν πιστά η αλήθεια.

Και τώρα που το σκέφτομαι αντί να διαβάζω για εξεταστική, κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ και γράφω comment επειδή στην Σχολή μου μπήκε λουκέτο μέχρι την άλλη Τρίτη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εσύ δηλαδή θες να πεις πως όσοι διαφωνούσαν είχαν το δικαίωμα και απλά δεν έκαναν κάτι για να αντιτάξουτν το δικαίωμά τους; Αν είναι η πλειοψηφία γιατί δεν κατόρθωσαν να επιβληθούν; Είναι μία ψευδολογία τα περί πλειοψηφίας. Τα απομυθοποίησα στην τοποθέτησή μου.

Καλά να είναι για σένα μέχρι την άλλη Τρίτη. Λες να συνεχίσουν εν όψει του νέου νόμου;

Kapetanios είπε...

ion... και ο γιος μου το ίδιο , βίρα να χάσετε και την άλλη εξεταστική!!

ο δείμος του πολίτη said.... "Από την άλλη, ας ξαναρωτήσω πώς θα βελτιωθεί το κρατικό ΑΕΙ με την ίδρυση ιδιωτικών;"
Γιατί πρέπει να θέτουμε έτσι το ερώτημα? Αυτό είναι το θέμα μας!!
Η ύπαρξη ιδιωτικών ΑΕΙ έχουν να κάνουν με την δυνατότητα επιλογής των σπουδαστών και των γονέων τους ( αλήθεια, υπάρχει κάποιος γονέας φοιτητή ανάμεσα στους συνομιλητές??)να ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ!
Πάμε να διαφυλάξουμε κάποιον "Κρατισμό" θυσιάζοντας την μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών μας??
Στο βαθμό που μπορούν να βελτιωθούν σε ένα περιβάλλον "ελεύθερης αγοράς" καλώς να βελτιωθούν, αλλιώς ας κλείσουν!! Είναι αστείο , και μάλιστα κακό αστείο , να ισχυριστεί κάποιος ότι δίνουν την δυνατότητα στα φτωχά λαϊκά στρώματα να "σπουδάσουν" !!Να σπουδάσουν τι?
Ποιο επίπεδο εξ άλλου κατέκτησαν μέσα σε ένα πλαίσιο Κρατικής προστασίας και μέριμνας, πέραν του μέσου όρου επιπέδου άλλων Κρατικών επιχειρήσεων, νοσοκομείων, οργανισμών, κλπ. Και πως ( έλεος!!) μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να έχουμε καλύτερα Κρατικά πανεπιστήμια , δεδομένου ότι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ Κρατικό αγγίξεις αυτή την στιγμή ( με το ΙΚΑ να είναι στα επάνω του- μπλακ χιούμορ )βρωμάει και ζέχνει!
Αγαπητέ δείμο , σε ΟΛΑ τα πράγματα στην ζωή μας πρέπει να βάζουμε μια ..τελεία, και να πηγαίνουμε παρακάτω! Τα Κρατικά ΑΕΙ έχουν συμπληρώσει προ πολλού τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσει κάποιος για να τα "βελτιώσει", και έχουν "σπαταλήσει" το χρήμα που δικαιούντο να πάρουν αρκετές δεκαετίες έως τώρα. Τα αποτελέσματα τους είναι κατεστραμμένοι οικονομικά γονείς, πληθώρα ανεκπαίδευτων διπλωματούχων, πληθώρα "επαγγελματιών" φοιτητών, πληθώρα "άχρηστων" τεμπέληδων, και χαραμοφάηδων "εκπαιδευτικών", και ΛΙΓΩΝ θετικών εξαιρέσεων ( κάθε κανόνας δικαιούται τις εξαιρέσεις του).
Το χθες το είδαμε, το σήμερα το βλέπουμε ...ας δούμε λοιπόν και το αύριο αλλά με καθαρό βλέμμα, χωρίς τις παρωπίδες ιδεολογικοπολιτικών τοποθετήσεων προηγούμενων χρόνων!
Καταλαβαίνεις ή δεν καταλαβαίνεις ότι η αγωνία για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι αρκετά μεγάλη , τόσο που η αναφορά σου για το 2012 και μάλιστα με καμάρι (στο όνομα του πολιτικού κέρδους!!!) με στεναχωρεί ιδιαίτερα!!
« Γονέας ενός φοιτητή»

Kapetanios είπε...

ο δείμος του πολίτη said... "Τα απομυθοποίησα στην τοποθέτησή μου"
Δεν θα το έλεγα!!
Αλλά πάλι εαν έτσι νομίζεις.......

ο δείμος του πολίτη είπε...

>Δηλαδσή καπετάνιε δε δίνεται η ευκαιρία στα φτωχότερα στρώματα μέσα από κρατικά ΑΕΙ και δίνεται μέσα από τα ιδιωτικά; Και με ποιο κριτήριο ακαδημαϊκό υποστηρίζεις -και όχι βέβαια μόνο εσύ- ότι δε μαθαίνουν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο;

Το ότι από την άλλη υπάρχουν προβλήματα σε κρατικές επχιειρήσεις δε νομίζω ότι ευθύνεται κανένας άλλος παρά μόνο όσοι διαχειρίστηκαν αυτή την περιουσία κάτι το οποίο δε συμμένει πώς εφόσον πονάει το πόδι το κόβουμε ούτε ότι ξεπουλάμε ό,τι είναι τάχα προβληματικό. Δηλαδή αναζητάμε εξειλαστήρια θύματα στους ιδιώτες; (Άσχετο ερώτημα από τον παρόντα διάλογο).

Εσύ όμως αντί να προτέινεις να στρέψουμε τις ισχυρές τούτες κινητοποιήσεις και το διάλογο στη βελτίωση των κρατικών ΑΕΙ, διατείνεις την ίδρυση ιδιωτικών γιατί αφοριστικά αντιτάσσεις την περαιτέρω αδυναμία βελτίωσής τους. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ούτε αφορισμούς ούτε βλέπω μία τελειωμένη κατάσταση.

Ας σημειώσω όμως ότι δεν μιλάω για προσωπικό ή κομματικό μου κέρδος, αλλά γφια κέρδος της ελληνικής κοινωνίας. Εδώ διαφωνούμε. Σκέφτηκες αν και προκαλώ -ελπίζω θετικά- ότι κάποιος από έξω ίσως βλέπει αντικειμενικότερα την κατάσταση; Δεν ξέρω τη εμπειρία έχεις από τα κρατικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, αλλά αν προσέξεις θα δεις ότι σφάλλεις και πώς κρίνεις μόνο από τη μικρή εικόνα του τέκνου σου για το οποίο δικαιολογημένα αγωνιάς. Ωστόσο, είναι μόνο μία εικόνα και μάλιστα αποσπασματική.

ion είπε...

Δείμο συγνωμη αλλα μάλλον αγνοείς τι γίνεται στα αμφιθέατρα και στις γενικές συνελεύσεις. Κι όμως οι λίγοι επιβάλλουν την γνώμη τους στους πολλούς.

Μια δυναμική, οργανωμένη και φανατισμένη μειοψηφία μπορεί να επιβληθεί σε μια μετριοπαθή πλειονότητα. Το έχω δει. Αυτοί που το παίζουν δημοκρατικοί (έχω διαπιστώσει προσωπικά την..δημοκρατικότητά τους) έχουν κάνει τον προπηλακισμό και τον τραμπουκισμό επιστήμη.

Κατα τα άλλα όμως άσυλο. Στην Κοζάνη για παράδειγμα, οι ίδιοι που φωνάζουν για το άσυλο είναι αυτοί που πετούσαν δημοκρατικά γιαούρτια και εμπόδισαν τον Ρουσόπουλο να μιλήσει στο ΤΕΙ. Γι'αυτά δεν ακούω κριτική.

Όσο για τις μεταρυθμίσεις καλά θα κάνει η κυβέρνηση αν είναι σοβαρή να τις περάσει. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν έστω κι αν ένα κομμάτι της κοινωνίας μουλάρωσε και δεν θέλει να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, δεν αναφερόμουν στο τελευταίο σχόλιό μου, αλλά σε προηγούμενα σχόλιά μου.

Ίον, καταλαβαίνω και πισεύω όσα λες. Εξάλλου δεν είσαι και ο μόνος. Αλλά θεωρώ ότι αν η πλειοψηφία ήθελε θα μπορούσε να απομακρύνει τοιυς τσμπούκους -όποιας παράταξης κι αν είναι. Σαφώς και δε συμφωνώ σε γιαουρτώματα και όλα τα σχετικά.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν ξέρεις κάτι, μια και βρίσκεσαι στη Σαλονίκη.
Κάνει κανείς ένα Ελληνόφωνο τμήμα πανεπιστημίου στη Βουλγαρία, ακόμα και με κρατική βουλγαρική βούλα άμα το ψάξεις μπορεί να γίνει, χτίζει ένα κάμπους στα σύνορα και βάζει λεωφορεία καθημερινά Βαρδάρι- Βουλγαρία. Τα πτυχία του, λόγω Ε.Ε. αναγνωρίζονται αυτόματα στην Ελλάδα. Απορώ πως δεν το έχουν σκεφτεί ακόμα.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Όταν το κράτος δεν αποφασίσει να βρει ένα τρόπο να ανταποκριθεί στην ζήτηση για καλή, ευέλικτη, συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και για απρόσκοπτη πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση (είτε προπτυχιακή, είτε μεταπτυχιακή), όποτε το θελήσει κανείς στην ζωή του, ο ιδιωτικός τομέας θα θέλει να καλύψει την τεράστια ζήτηση.
Είναι απλό. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό χρειάζονται τεράστιες κρατικές πιστώσεις και ίσως σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες π.χ. οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που δεν θέλουν να αυξηθούν οι ανταγωνιστές τους.
Αλλά και οι όποιοι προσοντούχοι του ΑΣΕΠ, που δεν θέλουν να αυξηθούν οι συνυποψηφιοί τους.
Μεταρρυθμίσεις που γίνονται έτσι καταλήγουν φιάσκο.

Kapetanios είπε...

"Δηλαδσή καπετάνιε δε δίνεται η ευκαιρία στα φτωχότερα στρώματα μέσα από κρατικά ΑΕΙ και δίνεται μέσα από τα ιδιωτικά"
Θα αστειεύεσαι βέβαια ....ή δεν θα έχεις παιδί σπουδαστή!!!!!!!
Το ίδιο και το αυτό είναι εάν θέλεις να δώσεις στο παιδί σου κάποιες παραπάνω δυνατότητες( μεταπτυχιακά κλπ ) μέσα σε ένα πλαίσιο έντονου ανταγωνισμού που έτσι και αλλιώς επικρατεί στην αγορά εργασίας!

"Και με ποιο κριτήριο ακαδημαϊκό υποστηρίζεις -και όχι βέβαια μόνο εσύ- ότι δε μαθαίνουν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο; "

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας , όπως όλοι μας άλλωστε! Μια ματιά γύρω σου θα σε πείσει, αλλά και μια ματιά στους συναδέλφους σου θα ολοκληρώσει την άποψη σου!!!

"Το ότι από την άλλη υπάρχουν προβλήματα σε κρατικές επιχειρήσεις δε νομίζω ότι ευθύνεται κανένας άλλος παρά μόνο όσοι διαχειρίστηκαν αυτή την περιουσία"
Δεν θα διαφωνήσω ΚΑΘΟΛΟΥ! Με ΔΕΔΟΜΕΝΟ λοιπόν ότι θα δεν αλλάξουν οι διαχειριστές τους μπορούμε να πάμε παρακάτω σε παρακαλώ? Εκτός εάν θέλεις να με πείσεις ότι ο Γιωργάκης( ΠΑΣΟΚ) θα κάνει κάτι άλλο! Εδώ θέλει μάλλον ιδιαίτερη "ακαδημαϊκή" γνώση για να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο :))

"αλλά αν προσέξεις θα δεις ότι σφάλλεις και πώς κρίνεις μόνο από τη μικρή εικόνα του τέκνου σου για το οποίο δικαιολογημένα αγωνιάς"
Σε αυτό θα απαντήσω ότι " εκεί που είσαι ήμουνα , και εδώ που είμαι θα έρθεις" και τότε ίσως καταλάβεις ότι δεν είναι και τόόόόόσο αποσπασματική η εικόνα μου!!
Εξ άλλου ΤΙ ΣΚΑΤΑ μετά από ...45 χρόνια ( δικά μου , της γυναίκας μου και του παιδιού μου) «εκπαίδευσης» και …ντιπ( λαϊκή έκφραση) ηλίθιος να ήμουν κάτι θα έβλεπα....

"αφοριστικά αντιτάσσεις"
Θα το δεχθώ μόνο στην περίπτωση που και εσύ θα δεχθείς ότι κάνεις το ίδιο! Όμως ..τότε τι νόημα έχει η παραπάνω αναφορά σου?

"την περαιτέρω αδυναμία βελτίωσής τους"
ΔΕΝ είπα κάτι τέτοιο!! Είπα ότι "Στο βαθμό που μπορούν να βελτιωθούν σε ένα περιβάλλον "ελεύθερης αγοράς" καλώς να βελτιωθούν". Τώρα εάν εσύ το εισπράττεις έτσι...
Για το δικαίωμα να έχω επιλογές δεν άκουσα τίποτε !! Εκτός εάν δεν είναι το ζητούμενο.

ion είπε...

Και στην τελική ποιοί είναι αυτοί που αντιδρούν και ξεσηκώνουν και τους υπόλοιπους αφελείς? Ποιοί δεν προσέρχονται στον διάλογο και δεν δέχονται καν να συζητήσουν? Παρατηρήστε τους.

Άνθρωποι που προέρχονται απο τον χώρο της Αριστεράς και αντιδρούν στην αναθεώρηση και έχουν σπουδάσει οι ίδιοι σε ιδιωτικά και έστειλαν και τα παιδιά τους. Δεν είναι ανακολουθία αυτό? Κουτοπονηριά μήπως? Γιατί δεν αφήνουν και τα άλλα παιδάκια που θέλουν να σπουδάσουν στην χώρα τους, χωρίς να ξενιτευθούν? Μήπως τότε θα χαθεί η αξία των πτυχίων των δικών τους παιδιών? Ιδιοτέλεια δείχνει.

Απο την άλλη, μονίμως αρνητικοί οι καθηγητές που 'χουν την απεργία ψωμοτύρι, γιατί δεν δέχονται την αξιολόγηση? Γιατί αντιλαμβάνονται την Παιδεία συντεχνιακά, βάζοντας υπεράνω όλων τα μικροσυμφέροντα τους.

Άκουσα έναν απο αυτούς να υποστηρίζει οτι δεν χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου για τους αιώνιους φοιτητές, διότι λέει "δεν υπάρχουν αιώνιοι αφού ο αιώνας...κρατάει 100 χρόνια(!).

Για όνομα! :(

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

@Καπετάνιος: Oh captain, my captain... Τη θυμάσαι τη ρήση; Ήταν ένας φιλελεύθερος καθηγητής σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο. Παλιά μεν αλλά όχι τόσο παλιά. Μήπως υπάρχει η πιθανότητα στα νέα ιδιωτικά ιδρύματα, να μην υπάρχει τρόπος έκφρασης τέτοιων καθηγητών; Μήπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης θα εκπέσει μπρος στο δικαίωμα της επιλογής; Μήπως τελικά η κοινωνία μας οδηγείται στο να έχει την ελευθερία να επιλέγει αλλά να μην έχει την ελευθερία της έκφρασης διαφορετικής άποψης; Μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανταποδοτικότητα της εκπαίδευσης; Μπορούμε να μιλήσουμε για ελεύθερη αγορά στον τομέα των φιλολογικών σχολών, του Μαθηματικού, της Αρχαιολογίας κα; Τι μπορεί να με διαβεβαιώσει ότι ένας οικοδομικός συνεταιρισμός που χρηματοδοτεί ένα ιδιωτικό πολυτεχνείο, δεν θα εκμεταλλευτεί τους αρχιτέκτονες και τους πολιτικούς μηχανικούς για ιδίον όφελος (βλέπε άρθρο 24); Ποιός ιδιωτικός οργανισμός είναι έτοιμος να στήσει και να χρηματοδοτήσει εργαστήρια (χημείας, φυσικής, γεωλογίας, βιολογίας, ιατρικής);

Θέλω επίσης να μου πείς τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι στα ιδιωτικά δεν θα υπάρχουν "...κατεστραμμένοι οικονομικά γονείς, πληθώρα ανεκπαίδευτων διπλωματούχων, πληθώρα "επαγγελματιών" φοιτητών, πληθώρα "άχρηστων" τεμπέληδων, και χαραμοφάηδων "εκπαιδευτικών", και ΛΙΓΩΝ θετικών εξαιρέσεων ( κάθε κανόνας δικαιούται τις εξαιρέσεις του)";

ο δείμος του πολίτη είπε...

καπιταλιστικό κομμούνι, η ιδέα σου φαίνετια καλή. Δεν μπορώ να πω. Σαφώς ακι πρέπει να το κράτος να φροντίσει να δημιουργήσει σωστές υποδομές που αυτή τη στιγμή τρώει χρήματα για να καλύψει τα ένσημα που δεν πληρώνουν (βλ. εφοπλιστές προ 4 ετών) στα ταμεία ή δέχεται υπαλλήλους εποχειρήσεων που παίρνουν έργα να εργάζονται χωρίς ένσημα. Χρήματα μπορούν να βρεθούν μέσα από άλλες πολιτικές.

Η ζήτηση είναι η μία όψη. Αν υπήρχε σωστή δευτεροβάθμια με επάρκεια γνώσης και κατάρτισης δεν θα είχαν ανάγκη οι μαθητές -εκτός την κοινωνικής ανέλιξης- να σπουδάζουν. Αλλά κάνουμε νομίζω το λάθος και υπερεκτιμούμε τη ζήτηση, η οποία λειτουργεί περισσότερο παραδοσιακά και όχι τόσο από κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Στο κάτω-κάτω είμαστε μ,ία χώρα των 10 εκατομμυρίων.

καπετάνιε, συγνώμη αν κάπως σε έθιξα, αλλά διαφωνούμε κάπως (λίγοοοοο, όσο ο ελέφας, αλλά καλός ο διάλογος). Τώρα επί του θέματος.
Δεν έχω καν παιδί. Είμαι στα 35, αλλά πώς στηρίζεις οικονομικά ότι το ιδιωτικό θα είναι φτηνότερο από το κρατικό (ακόμα και σε άλλη πόλη), όταν ήδη τα κολλέγια έχουν τόσα δίδακτρα, τα οποία θα αυξηθούν κατά πολλές χιλιάδες λόγω των αναγκών μίσθωσης ακαδημαϊκών δασκάλων; Εκτός αν θεωρείς ότι όπως είναι σήμερα τα ιδιωτικά θα μεταττρραπούν άμεσα σε πανεπιστήμια, και βέβαια το κρίνεις καλό αυτό.

Κριτήριο ακαδημαϊκό δεν έχεις και το λες κι ο ίδιος. Οι γνώσεις που προσφέρονται είναι πολύ καλές και αυτό φάινεται στα κενά -που είναι ανύπαρκτα- όταν φοιτητές βγαίνουν έξω για μεταπτυχιακά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ελλέιψει πολλών πτυχιούχων, οι Έλληνες που βγαίνουν έξω προσλαμβάνοντια εύκολα και άμεσα επειδή πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις γνώσεων. Άρα γνώσεις παράγονται. Προβλήματα και βέβαια υπάρχουν και ανάλογα διαμαρτυρόμασταν και στη Σορβόνη (έκανα μεταπτυχιακό εκεί -εργαζόμενος πριν και μετά τη σχολή στην Ελλάδα, πριν σχολιάσεις κάτι). Και εκεί είχαμε προβλήματα και με την αυθεντία και με τις κλίκες. Μιλάμε για πράγματα που υπάρχουν παντού και συχνά στο εξωτερικό είναι ακόμα χειρότερα, αλλά εκεί μόνο διαβάζουν τα παιδιά μας και δεν παρακολουθούν την εκπαιδευτική κοινότητα εντυπωσιασμένα από την καλή οργάνωση σε τομείς και παραβλέποντας το μπάχαλο προβλημάτων αλλού.

Διαβάζοντας ξανά αισθάνομαι υποχρεωμένος να ξαναζητήσω συγνώμη για το ύφος μου, το οποίο εν τάχει γραμμένο δεν είχε στόχο να σε προσβάλλει. Για να δικαιολογηθώ περαιτέρω το "ακαδημαϊκό" δεν ήταν μομφή ή ψώνισμα (φευ όχι σε εμένα που σε κατώτερους συναδέλφους δεν το παίζω καν εξουσία, που σε μαθήματα κάνω διάλογο και όχι αυθεντία, όχι σε πρκλ όχι σε εμένα). Ήταν κυριολεκτικό. Εννοούσα με ποια έρευνα φάνηκε ότι δεν είναι επαρκές το επίπεδο γνώσεων (και φυσικά μιλάμε για γενική ακαδημαϊκή γνώση και όχι για αποσπασματική που κάποιοι αποκτήσαμε με το δικό μας τρόπο εμπειρικά -εκτός κι αν πιστεύεις κι εσύ κι εγώ ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τη γνώση μας με έναν πληροφορικάριο που δεν έχει blog).

Θα συμ,φωνήσω με το δικαίωμα επιλογής. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να επέλθει μέσα από το κρατικό πανεπιστήμιο που θα πρέπει να λειτουργεί πιο ελεύθερα και αυτόνομα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

@ΙΟΝ: Αντίστοιχα πράγματα μπορώ να πω κι εγώ γι' αυτούς που υποστηρίζουν άκριτα τις "μεταρρυθμίσεις" της ΝΔ. Τουλάχιστον από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως το Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα βγεί από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται.
http://www.arsh.gr
Αντίθετα η κυβέρνηση το μόνο που προπαγανδίζει είναι η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ χωρίς ούτε καν να ξέρουμε σε ποιό πλαίσιο αυτά θα κινηθούν. Εδώ είναι το έλεος κύριοι. Κάνουμε καράβια που δεν ξέρουμε τι θα κουβαλήσουν και σε ποιες θάλασσες θα πλοηγηθούν.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίον, σαφώς και μόνο αριστεροί θα αντιτάσσονταν στο ρεύμα του τα πουλάμε όλα. Δεν διαφωνώ (αν κι ελπίζω να μην ονομάζεις το Βενιζέλο αριστερό). Τώρα το πώς το θέτεις (εννοώ αποδείξεις) δεν ξέρω. Εκτός κι αν μείνουμε σε μία μικρή μειοψηφία ονομάτων και όχι αριθμών στατιστικών. Εγώ πάντως ούτε παιδί έχω ούτε το στέλνω σε ιδιωτικό. Για τους καθηγητές, θα συμφωνήσω απόλυτα. Και το έθεσα και στο άρθρο μου.

Μιχαλάκη, ευχαριστώ για τη συνδρομή σου στη συζήτησή μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Επίσης θα θυμίσω και το εξής:
Άρθρο 106, πργ 2 του Συντάγματος
"H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας".

ion είπε...

@ michalakis

Ειλικρινά αν και μπορώ, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες (που καθόλου λεπτομέρειες δεν είναι). Δεν θέλω να αναλύσω πως θα γίνει το κάθετι.

Αυτό που με νοιάζει είναι ο διάλογος. Έτσι συνηθίζεται στις δημοκρατίες. Φέρνει η κυβέρνηση τις θέσεις της, φέρνουν τα κόμματα τις δικές τους, οι φορείς το ίδιο, και τελικά βγαίνει μια μέση λύση.
Προκύπτει ένα αποτέλεσμα σύνθεσης.

Το να μην συζητάς πόσο δημοκρατικό σου ακούγεται?

Απο την άλλη πάλι η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι κάτι άχρωμο. Η Νέα Δημοκρατία εκλέχτηκε απο τον λαό αν δεν κάνω λάθος. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι χρόνια στο πρόγραμμά της.

Κι όμως η εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τον νόμο που θέλει, γιατί αντιδρά μια δυναμική μειοψηφία.

Κάποιος που ψήφισε ΝΔ μόνο για τον συγκεκριμένο λόγο (του 16) δεν θα πρέπει να απογοητεύεται απο την ποιότητα της Δημοκρατίας μας?

ion είπε...

@ δείμος

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι Αριστεροί και υποστηρίζουν το ίδιο.

Το όχι στο "όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται" της Παγκοσμιοποίησης και του Νεοφιλελευθερισμού δεν είναι αποκλειστικότητα της Αριστεράς.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίον, μην ξεχνάς ότι η ΝΔ βγήκε στην κυβέρνηση με την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας και όχι της απόλυτης (άρα της απόλυτης μειοψηφίας). Αλλά μην ξεχνάς ότι αν ο λαός διαφωνεί πώς αντιδρά; Απλά υποκύπτει σε ό,τι λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν αντιπροσωπεύουν καν τη λαϊκή πλειοψηφία;

Δε διαφωνώ με το τελευταίο σου σχόλιο.

ion είπε...

@ δείμος

Θα θέσουμε και θέμα πολιτεύματος τώρα? Αυτό έχουμε και πάνω σε αυτή την βάση συζητάμε.

Τέτοια ωρα έπρεπε να είμαι στο ΤΕΙ και να διδάσκομαι για την...ιχνηλασιμότητα προιόντος τρομάρα μου.

Να και ένα θετικό της κατάληψης που έδωσε την ευκαιρία για έναν καλό διάλογο.

Καλημέρα!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

@Ion: Σα να ζαλίστηκα λίγο.
"Κι όμως η εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τον νόμο που θέλει...". Αγαπητέ μου αυτό ακριβώς είπα. Δεν υπάρχει νόμος. Δεν υπάρχει ούτε το πλαίσιο νόμου. Υπάρχει μόνο η διάθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η νομοθετική διαδικασία ακολουθεί. Στην πράξη όμως είναι η μοναδική φορά στα χρονικά που πρέπει να υπάρχει πρώτα το νομοθετικό (για να δούμε τι είναι αυτό) και κατόπιν η συζήτηση για την αναθεώρηση του 16.

"Το όχι στο "όλα πωλούνται, όλα αγοράζονται" της Παγκοσμιοποίησης και του Νεοφιλελευθερισμού δεν είναι αποκλειστικότητα της Αριστεράς". Δλδ ποιός το λέει; Το λέει και η Δεξιά; Το λέει η φιλελεύθερη συμμαχία; Το λέει η επίσημη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας; Το λένε οι κεντρώοι (αν υπάρχουν και όπως τους ορίζουμε); Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκφάνσεις στην Αριστερά, είναι γεγονός. Εγώ πχ δεν είμαι εναντίον της παγκοσμιοποίησης , θεωρώντας την, απλώς, ως ένα εργαλείο του κακού καπιταλισμού. Επιδιώκω μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Εκεί όπου θα μπορούμε να μιλάμε για οικονομία της γνώσης χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα,σε ατομικές ελευθερίες, στους περιβαλλοντικούς όρους κα. Εκεί όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας αγγίζει όλους, όπου η φτώχεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι τοπικό, όπου η αναρχία του κεφαλαίου θα σταματάει από ρυθμιστικούς παράγοντες. Επιδιώκω μια οικονομία της αγοράς όχι μια κοινωνία της αγοράς. Αν γίνομαι κατανοητός...

"Θα θέσουμε και θέμα πολιτεύματος τώρα? Αυτό έχουμε και πάνω σε αυτή την βάση συζητάμε." Δεν είναι θέμα πολιτεύματος αλλά εκλογικού νόμου. Θέμα αλλαγής πολιτεύματος θέτει μόνο το ΚΚΕ και λιλιπούτειες αριστερίστικες οργανώσεις. Πιστεύεις ότι αν η κυβέρνηση είχε πάνω από 180 βουλευτές με το 42%, θα συζητούσαμε τώρα; Θα τα είχε περάσει όλα και φυσικά δεν θα είχε λόγο το υπόλοιπο 58%. Για να γίνει η αναθεωρητική διαδικασία χρειάζεται η συναίνεση. Και το λέω αυτό γιατί εκ των πραγμάτων οδηγήθηκε το Υπουργείο σε διάλογο.

Kapetanios είπε...

MICHALAKIS said..."Oh captain, my captain... Τη θυμάσαι τη ρήση; Ήταν ένας φιλελεύθερος καθηγητής σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο"
Άδραξε την ημέρα!! "Απροσάρμοστος" θα ήταν και σήμερα φίλε μου και "είμαι σίγουρος" ότι το πιο πιθανό είναι να αντιμετώπιζε την χλεύη και την περιθωριοποίηση από τους συναδέλφους του αλλά και από τους "προοδευτικούς" φοιτητές του!! Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες έτσι και αλλιώς!
Όλες οι υπόλοιπες ερωτήσεις υπέροχες! Μόνο που αυτό που δείχνουν ( και μου αρέσει) είναι τον προβληματισμό για το πλαίσιο που θα διέπει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων! Δεν έχω απόλυτες απαντήσεις , ούτε και κανένας άλλος νομίζω! Θα κρατήσω όμως την ανάγκη της ύπαρξης κάτι άλλου απ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΕΙ ΣΉΜΕΡΑ!

@δείμο...ΔΕΝ με πρόσβαλες ούτε στο ελάχιστο! Έχω ένα "ζωηρό" στιλ γραφής σε συζητήσεις που με ενδιαφέρουν , το οποίο γίνεται τόσο "επιθετικό" όσο μεγαλώνει η ποιότητα του αντίλογου!
"όταν ήδη τα κολλέγια έχουν τόσα δίδακτρα, τα οποία θα αυξηθούν κατά πολλές χιλιάδες λόγω των αναγκών μίσθωσης ακαδημαϊκών δασκάλων"
Αρκετά αυθαίρετο το συμπέρασμα σου, δεν νομίζεις? Καλό είναι εάν υπάρχουν κάποια νούμερα ως τάξη μεγέθους να γραφούν για να κάνουμε κουβέντα! Παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων έχουμε αρκετά και οι διαφορές δεν είναι τόσο τραγικές!
"και στη Σορβόνη (έκανα μεταπτυχιακό εκεί -εργαζόμενος πριν και μετά τη σχολή στην Ελλάδα, πριν σχολιάσεις κάτι)"
χαχαχαχα δεν θα σχολίαζα τίποτε το αρνητικό και μπράβο σου που τα κατάφερες! Ιδιωτικό ήταν? Και τα έξοδα που έκανες δεν πρέπει να προστεθούν στην ήδη φορτωμένη από έξοδα "δωρεάν παιδία"?

"Κριτήριο ακαδημαϊκό δεν έχεις και το λες κι ο ίδιος. Οι γνώσεις που προσφέρονται είναι πολύ καλές και αυτό φάινεται στα κενά -που είναι ανύπαρκτα- όταν φοιτητές..."
γμτ δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά.. εργάζομαι σε μια τεχνική εταιρεία - από τις "μεγάλες" στην τοπική διάλεκτο :))-και έχω πάνω από 20 συναδέλφους Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανικούς Μηχανολόγους, αρχιτέκτονες κλπ, που είχα την τιμή να τους υποδεχθώ- καθότι παλιός- όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη καριέρα τους αλλά και στην εταιρεία! Κάποιοι απ αυτούς κατάφεραν μετά από καιρό να δικαιολογήσουν τα πτυχία τους, οι άλλοι....μανταρίνια!
..μην ξεχνάς ότι η ΝΔ βγήκε στην κυβέρνηση με την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας και όχι της απόλυτης (άρα της απόλυτης μειοψηφίας).
χμμμ.. τώρα με πονάς :)
Έχοντας κυβερνηθεί απ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου από 2 κόμματα που οι ομοιότητες τους ( μόνο στα πρόσωπα διαφέρουν) είναι τραγικά οφθαλμοφανείς, που απλώς ανταλλάσσουν ψηφοφόρους ανάλογα με την-πετυχημένη ή μη-προπαγάνδα και την πειθώ - εν μέσω μιας παρανοϊκής ΑΜΝΗΣΙΑΣ-των προεκλογικών υποσχέσεων, και μόνο στο άκουσμα ενστάσεων ένθεν και ένθεν περί πλειοψηφίας παθαίνω ένα κάτι!



MICHALAKIS said...Εγώ πχ δεν είμαι εναντίον της παγκοσμιοποίησης , θεωρώντας την, απλώς, ως ένα εργαλείο του κακού καπιταλισμού. Επιδιώκω μία εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Εκεί όπου θα μπορούμε να μιλάμε για οικονομία της γνώσης χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα,σε ατομικές ελευθερίες, στους περιβαλλοντικούς όρους κα. Εκεί όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας αγγίζει όλους, όπου η φτώχεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι τοπικό, όπου η αναρχία του κεφαλαίου θα σταματάει από ρυθμιστικούς παράγοντες. Επιδιώκω μια οικονομία της αγοράς όχι μια κοινωνία της αγοράς. Αν γίνομαι κατανοητός...

Απόλυτα θα μπορούσα να πω!!
Και εγω μαζί σου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, χαίρομαι και δεν έχω πρόβλημα με το ύφος. Όπως βλέπεις κι εγώ κάπου εκέι κινούμαι. Για το όλο θέμα να πω ότι κατανοώ την αγωνία και τη δική σου και των φοιτητών (του γιου σου και τουθ Ίον). Οι τιμές θα αυξηθούν απλά λόγω των αυξημένων εξόδων (σε κάθε περίπτωση θα απαιτούνται διδακτορικά τουλάχιστον σε διδάσκοντες και κάτι ανώτερο για τους "πρυτάνεις" ανεβάζοντας μισθολόγιο και έξοδα. ΑΠό την άλλη η αύξηση θα ενισχυθεί από τον τίτλο και τη συνεπαγόμενη ζήτηση. Όσο λιγότερα είναι μάλιστα τόσο υψηλοτερα θα πάνε οι τιμές.

Πήγα έξω επειδή είχα προβλήματα λόγω συνδιακαλισμού και επιθετικού ύφους συμπληρωματικά προς τους διδάσκοντες στο δικό μου τμήμα. Απλά έχοντας εξουσία δεν με ήξθελαν. Η Σορβόνη είναι κρατική, αλλά λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είχα δίδακτρα, αλλά ήταν σχετικά μικρό το ποσό (ήμουν προς Σέγκεν εποχής). Σαφώς και τα έξοδα αυτά τα προσθέτω στα άλλα έξοδά μου για δωρεάν παιδεία. Αυτά δε σημαίνει βέβαια ότι θα υποσδτρηρίξω μια ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά ότι θα παλέψω για μια βελτίωση της αυθεντίας (αξιοκρατίας κλπ) στα υπάρχοτνα κρατικά ιδρύματα. Μάλιστα δήλωσα ότι δέχομαι -αντίθετα με πολλούς φερόμενους αριστερούς- να λειτουργούν με πιο ελεύθερα οικονομικά κριτήρια (μέσα σε μία ρτεαλιστική βάση).

Ωστόσο, το θέμα είναι ότι λίγοι παρατηρούν ότι το ουσιαστικό πρόβλημα είναι στη ζήτηση για ανώτατη μόρφωση. Και το αίτιο (πλην της κοινωνικής καταξίωσης) είναι ότι η Μέση Εκπαίδευση δεν αναπτύχθηκε -όπως η δημοτική και η Τριτοβάθμια- και δεν παρέχει καμία γνώση που να μπορεί να σταθεί στην αγορά εργασίας. Σε πολλές χώρες (τη Γαλλία τη γνωρίζω κάπως καλύτερα) τα Τεχνικά Λύκεια παρέχουν λίγο κατώτερες γνώσεις από ότι τα δικά μας παλαιά ΤΕΙ (γνώσεις και όχι μόρφωση για να μη παρεμηνευτώ). Στη χώρα μας όμως και η ΝΔ τα κατήργησε τελείως (με τη δημιουργία των ΕΠΑΛ με επαγγελματική κατεύθυνση) και το ΠΑΣΟΚ την ξέχασε τελείως (πέρα από τη βελτίωση των σχολικών εγχειριδίων).

Πάντως σχετικά με το ζήτημα των κυβέρνήσεων σαφώς και δεν έθεσα θέμα πολιτεύματος -αν και θα μπορούσα αφού δεν ικανοποιούμαι απόλυτα. Ωστόσο, συμφωνώ με το σχόλιό σου.

Καλημέρα

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Πειράζει που δε θέλω να εμπλακώ σ΄αυτή τη συζήτηση;;; Εγώ απλά μια Καλημέρα πέρασα να πω! Χρόνια Πολλά κι ερωτευμένα Δείμο καλέ μου πάντως! Ό,τι ποθείς σου εύχομαι να το πάθεις!

koinh logikh είπε...

Άντε, καλή συνέχεια στο κίνημα! Να μην περάσει ούτε ο νόμος-πλαίσιο! Να μην περάσει τίποτα! Γιατί, ως γνωστόν, όλα είναι τέλεια, οπότε δεν χρειαζόμαστε αλλαγές. Μόνο λίγο σώου ΜΑΤ-διαδηλωτές και μετά πάμε για ύπνο...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ίσως δεν κατάλαβα το ύφος, αλλά μοιάζει ειρωνικό (τι ευγενικός που είμαι ώρες ώρες). Ποιος είπε ποτέ ότι όλα είναι τέλεια; Και πώς με την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλκημα των δικαιωμάτων μας θα γίνουμε καλύτεροι; Τόσος διάλογος και όλα ξεπουλούνται;

Unknown είπε...

Δυστηχώς δεν διάβασα όλα τα σχόλιά σας αλλά είπα έστω και έτσι να τοποθετηθώ και με συγχωρείτε αν έχουν ξαναειπωθεί.

Είμαι υπέρ Ιδιωτικών ΑΕΙ και ο λόγος είναι ένας και πολύ απλός. Το πτυχίο σου θα αποκτήσει αξία. Θα ξεκαθαρίσει τα κάκα από τα καλά πανεπιρτήμια. Πώς? Τι πως? Όπως και στο εξωτερικό. Εξηγούμαι.

Καταρχήν με την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ ΔΕΝ καταργούνται τα Δημόσια ΑΕΙ. Αυτή είναι μια πτυχή που την κρύβουν πολύ καλά όσοι είναι υπέρ της συνέχεισης αυτής της κατάστασης που μόνο ως μιζέρη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ναι αλλά θα μου πείτε αποδυναμώνονται τα Δημόσια ΑΕΙ. Πολύ σωστά απαντώ. Μόνο τα καλά πανεπιστήμια θα μείνουν. Το ίδιο και τα ιδιωτικά. Έτσι αποκτάει αξία το πτυχίο. Δεν είναι καθόλου το ίδιο να πέρνεις πτυχίο απο το πανεπιστήμιο της Κωλοπετινίτσας και πτυχίο απο το Γειλ ή Οξφορντ. Έτσι δεν είναι? Αναβάθμιση ουσιαστική ποιοτική δηλαδή για να αποκτήσει το πτυχίο αξία και αυτό μόνο με την αναταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται.

Δεν είναι θέμα χρημάτων. Τα δημόσια πανεπιστήμια όσα λεφτά και να πάρουν πάλι μίζερα θα παραμένουν εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και αποτελούν μονοπώλιο. Έκλεισαν τον κύκλο τους και καιρός είναι προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.Απλά πράγματα.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αρνητικά, πάντα υπάρχουν αρνητικά, αλλά τα θετικά είναι πολύ πολύ περισσότερα.
Τα δημόσια δεν καταργούνται. Όσοι έμπαιναν σε αυτά θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν. Αν κάποιος θέλει να σπουδάσει σε καλό ιδιωτικό γιατί να μην πάει?

Το μόνο σοβαρό αρνητικό είναι η περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία αναπροσαρμογής μέχρι να ξεχωρίσουν τα καλά πανεπιστήμια.

Και τελειώνω λέγοντας ότι το καλό ξεχωρίζει είτε είναι ιδιωτικό είτε δημόσιο.

Καλησπέρες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν κάναμε λόγο μόνο για δέκα χρόνια χωρίς το φόβο της πολιτικής πανεπιστημοκοποίησης των διαφόρων ΙΕΚ (όπως έμμεσα άφησε να φανεί η Υπουργός) καλά θα ήταν. Αλλά δεν ξέρω είδες τι καλή δουλειά γίνεται στο πανεπιστήμιο της Κωλοπαιτηνίτσας; Και επίσης πρέπει δηλαδή σώνει και καλά να έχεις Οξφόρδη, ε (η οποία και κρατική).

Unknown είπε...

Όχι δεν πρέπει σώνει και καλά να έχω την Οξφόρδη (που καμία σημασία δεν έχει αν είναι δημόσια ή ιδιωτική) αλλά θέλω το παιδί μου να έχει τις επιλογές που ποτέ δεν είχα εγώ χωρίς να χρειαστεί να τρέχει σε τρίτες χώρες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ δεν επιρρεάζει σε κανέναν βαθμό την λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ. Το μόνο που κάνει είναι ανταγωνισμό και τότε θα φανούν πολλά...

ShareThis