Τον τελευταίο δε καιρό πολλά λέγονται για τη διαφθορά. Κάποτε έγραψα κι εγώ σε μία αποστροφή δημοκρατικής κρίσης. Μα η διαφθορά τελικά είναι εγγενές στοιχείο της δημοκρατίας. Το ίδιο το σύστημα τη χρειάζεται όπως και την ελεγχόμενη συμμετοχή του λαού στην επιλογή τάχα της διακυβέρνησης. Το σύστημα στηρίζεται στη διαφθορά και τη διαπλοκή όπως και στη σταθερή οικονομική πολιτική που διαμορφώνουν τα δημοκρατικά κόμματα. Ωστόσο, όπως αφήνει στο λαό μια ψευδαίσθηση -και τούτη βέβαια ελεγχόμενη- επιλογής, έτσι καταπολεμά και τη διαφθορά.
Ποια διαφθορά; Την οικονομική συναλλαγή που αντιβαίνει το εξαρτώμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει τα κέρδη ή που κατακτήθηκε με αγώνες (π.χ. για το περιβάλλον, τα ατομικά-πολιτικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα) για προστασία από την αυθαιρεσία της κάθε εξουσίας.
Καταπολεμά και τη διαφθορά που δεν ελέγχει. Γιατί εκείνη που ελέγχεται και συντηρεί τη δημοκρατία είναι καλή. Ονομάζεται ανταγωνισμός, νόμος της αγοράς, επιχειρηματικό συμφέρον. Είναι η ίδια η διαφθορά των δημοκρατικών πολιτικών που στηρίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, η κοίμηση των συνειδήσεων ή ο αποπροσανατολιστικός αφιονισμός τους, το ρουσφέτι για την πολιτική επιβίωση, το χάρισμα της περιουσίας του λαού. Διαφθορά νόμιμη είναι οι συναλλαγές των κυβερνήσεων με ιδιώτες, μόνο που αυτές ονομάζονται διαγωνισμοί για ιδιωτικοποίηση.
Κάθε προσπάθεια ελέγχου της διαφθοράς -της αθέμιτης- είναι πολύ απλά παραπλανητική. Είτε βοηθά το σύστημα να ελέγξει παράπλευρες απώλειες είτε το συντηρεί άμεσα περιορίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και ελλογικεύοντάς του –άλλη μία αντίφαση της δημοκρατίας- για να κρατά τις ισορροπίες.
Διαφθορά ελεγχόμενη (=νόμιμη και βαφτισμένη) και διαφθορά κακή. Εκεί είναι το παιχνίδι των λέξεων. Όλοι συναγωνίζονται την ιστορική κρίση του Θουκυδίδη[1]· η σημητική αγορά ήταν ο βαφτισμένος καπιταλισμός, όπως η αμερικάνικη τρομοκρατία δηλώνει τον αγώνα των ένοπλων κινημάτων που καταψηφίζουν την πολιτική των ΗΠΑ[2]. Τελικά, οι λέξεις δεν αλλάζουν μόνο σε καιρούς εμφύλιων πολέμων. Αλλάζουν στην προπαγάνδα και στην απολυταρχία της δημοκρατίας. Καλά το είχε δει ο Όργουελ[3].
24 έκριναν :
Οταν η διαφθορα αρχιζει απο την ιδια την κυβερνηση και τις θρησκειες,που ανθρωποι εχουν σαν πρωτυπα,τι παραπανω μπορουν να κανουν και κοινοι θνητοι,απο το να αναπαραγουν την μιζερια και τη διαφθορα που εχουν διδαχθει;;;;;
να ρωτήσω κάτι??? ποιά είναι η διαφθορά???? δεν κατάλαβα.... ένα ντι βι ντι ξευτίλα για την χώρα είναι ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΗΔΗΜΑ... ξέρετε... που την είδατε την διαφθορά της κυβέρνησης??? τα ντι βι ντι μαζευε η καημένη αλλά βγαίναν δεξιά βγαίναν αριστερά σα πάν σα κατ...
ουφ κουράστηκα.... το δικό μου το ντι βι ντι πουνε καλέ???
Βασικά η διαφθορά υπάρχει σε κάθε συστημα. Όπου υπάρχει εξουσία υπάρχει και διαφθορά η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από την καταχρηση της εξουσίας. Είναι ανθρώπινη η διαφθορά. Απλά πρέπει να υπάρχει και ενας συστημικός έλεγχος που στην ελληνική περίπτωση είναι για τα μάτια του κόσμου.
Και για αυτό το τελευταίο φταίμε όλοι μας..
Πρέζα, το ερώτημα είναι όμως, μπορεί αυτή η διαφθορά να εξαλειφθεί στη "δημοκρατία"; Θεωρώ πως όχι. Είναι σύμφυτη με το σύστημα.
akrat, η διαφθορά ξεπερνά κατά πολύ τον προβληματισμό μιας τσόντας. Η διαφθορά είναι ένα ζήτημα που απασχολει κάθε τόσο τα κανάλια σε μία δική τους βέβαια προπαγάνδα.
Στάθη, συμφωνώ με την προσθήκη ότι κάθε σύστημα μέχρι τώρα ήταν εξουσιαστικό,
Στον «Σπάρτακο» του Κιούμπρικ (το σενάριο είναι του black-listed Ντάλτον Τράμπο) ο ανεπανάληπτος Γράκχος του Τσάρλς Λώτον προτιμά την ελεγχόμενη διαφθορά της δημοκρατίας από τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης εξουσίας της δικτατορίας που ελλοχεύει στην επερχόμενη «αδιάφθορη» τριανδία των Κράσσου, Πομπηίου και Καίσαρα.
μπρε αγαπητέ μου μίλησα μόνο για τσόντα εγώ???????
εμένα μου αρέσουν οι τσόντες ... χαχα επί τη επειτείω...
Μα εγώ, vrennus, προτιμώ τη λαϊκή δικτατορία κόντρα στη διαφθορά των λίγων. Προτιμώ τη διαφθορά του λαϊκού ελέγχου της εξουσίας και όχι τη διαφθορά που βοηθά μόνο τους λίγους.
Κι εμένα, akrat.
Βαφτίζουμε τις συμπεριφορές (ή μήπως να έλεγα τις "στρατηγικές") κατ'ευφημισμόν, οξύμωρα ή βαυκαλιστικά..
ώστε τα μέσα να "αγιάζουν" τους σκοπούς
μπορεί να υπάρξει μη εξουσιαστικό συστημα? Δεν πιστεύω αγαπητέ..
Η ΔΙΑΦΘΟΡΆ ΕΊΝΑΙ η ΒΑΣΙΛΕΊΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ.
Καταπατώντας τους νόμους που ισχύουν για όλους.
Λαδώνει.
Κι επιβάλει το δικό του, ατομικό νόμο.
Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση: αν δεν υπήρχε η "διαφθορά", ποιος ικανός και έξυπνος άνθρωπος θα ασχολιόταν με τα κοινά;
Δείμο,
Γιά κάντο μου λίγο λιανά αυτό που είπες γιά τη λαική δικτατορία, γιατί τόχω χάσει εντελώς.
δ
Καλησπέρα και από μένα, τον θυμωμένο και νοσταλγικό πρόσφυγα από τη μικρασία. Θαρρώ πως με τέτοιο θέμα που έχεις ανοίξει δεν θα μπορέσεις να ξεφύφεις από το να έχεις και μένα μέσα στα σχόλια σου...
http://nostou-algos.pblogs.gr
Δημητρός
...γιατί δεν αλλάζεις το blog σου, σε "δείμος του ...κούκου"???? :-P
Αν δεχτούμε το ρόλο της διαφθοράς ως αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας... δεν ξέρω, Δήμο. Απόλυτα τραγικό και ηττοπαθές μου ακούγεται. Δηλαδή καταπίνουμε τον χαμηλότερο πήχη που θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση και χαμηλώνουμε κι εμείς την κρίση μας ανάλογα; Οι "ενάρετοι άνδρες" τι απέγιναν ως έννοια και στόχος στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα; Οι θέσεις σου όπως πάντα τροφή για σκέψη. Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.
diVa, ακριβώς όπως το είπε ο Θουκυδίδης. Φαίνεται ότι και πάλι έχουμε μία πολύ καλή γκεμπελίστικη μηχανή στημένη ή πολύ απλά έχουμε εμφύλιο πόλεμο.
Vita, σε ένα κράτος που εξυπηρετεί μόνο το "δημοκράτη" ιδιώτη, η διαφθορά το απλού πολίτη είναι ένα ρίνισμα σιδήρου, ένα πριονίδι στο δάσος της εξαπάτησης και της ξεπουλημένης πολιτικής.
Στάθη, οραματιζόμαστε. Λες να το κόψουν και αυτό; Όχι, το όνειρό μου δεν το απεμπολώ. Και δε συναλλάσσομαι.
Ασκαρδαμυκτί, λυπάμαι, αλλά είμαι πολλά χρόνια στα κοινά και καμία φορά δεν υπήρξα διαπλεκόμενος. Εκτός βέβαια αν δεν είμαι ικανός -αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Δήμητρα, τι δεν κατάλαβες, καλή μου; Ότι προτιμώ να έχει τον έλεγχο της εξουσίας ο λαός σε βάρος της αστικής τάξης και να μην ελέγχει η αστική τάξη το 92-90% του πληθυσμού;
Ιατρίδη, να παλεύω μόνος; Όχι φίλε μου, είναι κι άλλοι που έχουν τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ελπίδες.
Θαλασσάκι, επισημαίνω ότι η "Δημοκρατία" μπαίνει σε εισαγωγικά. Αν θυμηθείς πολλά προηγούμενα άρθρα μου και το δοκίμιό μου περί δημαγωγίας της δημοκρατίας, θα δεις, τι εννοώ καλή μου. Η "Δημοκρατία" είναι απλά η δικτατορία της αστικής τάξης και απέχει πολύ από το δικαίωμα του λαού να ζει και να αποφασίζει για τη μοίρα του. Είναι ένα ανελεύθερο σύστημα.
Δείμο
Αυτό ακριβώς κατάλαβα και γώ, αλλά επειδή είχα χρόνια να το ακούσω, ήθελα να δώ μήπως και έκανα λάθος.
δ
O όρος "ελεγχόμενη διαφθορά" θα μπορούσε να βοηθήσει???
Ναι να γράφουμε και στον έλεγχο
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΆ 18 -Ζαχόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ 20 -ομόλογα και ταμεία
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ 17- τα ταγκα κιο βαβύλης
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 20 -τα γαλακτερα-
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 20 - Ο κούκου δημο
δ
Δήμητρα, όλοι βαθμολογούνται και μάλιστα φαίνεται στη "δημοκρατική" τους διαφθορά ότι αξίζουν επαίνου τελικά. Όσον αφορά τις ορολογίες, το ζήτημα είναι όχι οι λέξεις, αλλά αληθινά μετράει περισσότερο η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο καπιταλισμός δεν αντέχει χωρίς τη διαφθορά, επειδή αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής του έκφρασης.
Πατσιούρη, γιατί να παίζουμε με τις λέξεις, καλή μου; Καμία διαφθορά καμία εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Ενώ η διχτατορία του προλεταριάτου
ήτο αδιάφθορη εκ γεννετής.
δ.
Μα, Δήμητρα, πότε είπα ότι το καθεστώς που έχεις στο μυαλό σου ήταν αδιάφθορο; Δε μιλάω για σοσιαλισμό.
,,Προτιμώ τη διαφθορά του λαϊκού ελέγχου της εξουσίας και όχι τη διαφθορά που βοηθά μόνο τους λίγους.,,
Δείμο,
ή κάτι ξέχασες εδώ, ή εγώ αρμενίζω στραβά.
δ
Τι ξέχασα, Δήμητρα; Δεν εκθειάζω κανένα καθεστώς ψευδότιτλο του παρελθόντος, αν αυτό εννοείς.
Δημοσίευση σχολίου