εκλογές στη Βενεζουέλα

Έγιναν και οι εκλογές-δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα του Τσάβες. Μία εκλογική αναμέτρηση που όπως φαίνεται αποτέλεσε κανονικό δημοψήφισμα για τον Πρόεδρο και σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο προσωπικό του στοίχημα[1] ή στοίχημα για την πολιτική του καριέρα[2]. Η νίκη -που πολλοί την παρουσιάζουν πύρρειο[3]- ήταν σημαντική, αν σκεφτούμε ότι η αντιπολίτευση στη χώρα πλέον ενώθηκε σε έναν ενιαίο συνασπισμό. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές ήταν τοπικές -για τις ομόσπονδες επαρχίες της χώρας- και όχι προεδρικές, στις οποίες η ποιότητα και η παρουσία των τοπικών υποψηφίων έχουν πάντα ισχυρότερη επίδραση στο εκλογικό σώμα. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση κάθε εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει τα δικά της μηνύματα.
Η νίκη αυτή μας δίνει ακόμα μία ευκαιρία να δούμε τι γίνεται σε μία τόσο πλούσια και τόσο μακρινή χώρα, που φιγουράρει τόσο εύκολα στα τηλεοπτικά μας παράθυρα ως ο γνήσιος αντιαμερικανικός νέος πόλος. Ο Τσάβες αποτελεί λίγο ή πολύ την αγαπημένη πολιτική προσωπικότητα των Ελλήνων, λόγω ακριβώς των επιθέσεων που κάνει στην αμερικανική κυβέρνηση και κυρίως στον Μπους. Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες κάθε δήλωσή του την κάνουν είδηση, επειδή ακριβώς ο αμερικανισμός αυτός πουλάει, επειδή ένα τόσο γειτονικό κράτος ειρωνεύεται και επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ. Βλέπουμε με θετικό μάτι τον Τσάβες, ακριβώς για τους ίδιους λόγους που βλέπουμε θετικά την Κούβα παρά τις πολλές διαφορές τους (βλ. εμπάργκο, επανάσταση, Φιντέλ, Τσε κτλ).
Ωστόσο, ο Τσάβες δεν μπορεί για πολλούς λόγους να ξεφύγει από τη σοσιαλδημοκρατική πορεία του. Ειδικά σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο. Η ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία τον φέρνει μεν να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ, αναζητώντας νέους συμμάχους, αλλά τον οδηγεί στη ρωσική εξάρτηση.
Σήμερα, κιόλας, υποδέχεται σήμερα τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου και τον Μεντβέντεφ , ο οποίος βρίσκεται στη Λατινική Αμερική από το Σάββατο[4]. Το Καράκας και η Μόσχα έρχονται όλο και εγγύτερα[5].
Βέβαια, ο Τσάβες μιλά για συνέχιση της επανάστασης. Ποιας επανάστασης, βέβαια, είναι άλλο ζήτημα. Σαφώς και η σοσιαλιστική πορεία του Τσάβες δεν είναι επαναστατική, εκτός αν θεωρούμε επαναστατικό ό,τι στρέφεται άμεσα κατά των αμερικανικών συμφερόντων. Ωστόσο, έχει πολύ σημαντικά σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά. Η εθνικοποίηση παραγωγικών μονάδων, που δεν ξέρουμε πού ακριβώς τελικά θα οδηγήσει, όχι μόνο βοηθά στη μερική (ρεαλιστική θέση) ανακατανομή του κέδρους, αλλά και μπορεί εύκολα να στηρίξει την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής που τόσο φαίνεται να είχε ανάγκη η Βενεζουέλα. Από την άλλη, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της μπολιβαρινής χώρας[6] γίνεται σοβαρή προσπάθεια όχι μόνο να στηριχθούν στα πόδια τους τα χαμηλά στρώματα, που λιμοκτονούν, αλλά και να δημιουργηθεί μία αμιγής εθνική αστική που θα στηρίζεται στη δική της παραγωγή και δε θα εξαρτάται από το εξωτερικό.
Ας αφιερώσουμε λοιπόν στο νικητή Τσάβες το ποίημα του Εγγονόπουλου με την ελπίδα τουλάχιστον να φτάσει η παιδεία σε κάθε γωνιά της χώρας. Μπολιβάρ, λοιπόν.


[1] βλ. το Έθνος .
[2] βλ. την Ημερησία.
[3] βλ. σχετικά την Ελευθεροτυπία και την Καθημερινή.
[5]       ● 12 συμβόλαια για αγορά όπλων αξίας
4,4 δισ. δολαρίων έχουν υπογράψει την τελευταία διετία Βενεζουέλα και Ρωσία
        ● ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ έχει επισκεφθεί ο Ούγκο Τσάβες τη Ρωσία, οι δύο τελευταίες τον Ιούλιο και ξανά στα τέλη Σεπτεμβρίου
        ● ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του επίσκεψη, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς
        ● ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει στο Καράκας δάνειο ενός δισ. δολαρίων για την αγορά περισσότερων όπλων
        ● ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ άφιξη του ρωσικού
πυρηνοκίνητου καταδρομικού «Μεγάλος Πέτρος», του αντιτορπιλικού «Ναύαρχος Τσαμπανένκο» και πλοίων επιμελητείας στο λιμάνι Λα Γκουάρντια σήμερα, είχε προηγηθεί η επίσκεψη δύο γιγαντιαίων ρωσικών βομβαρδιστικών Τu-160 τον Σεπτέμβριο
[6] βλ. σχετικά με τη χώρα του Μπολιβάρ και τον ίδιο τον Μπολιβάρ.

18 έκριναν :

ανεστης είπε...

Μερικά γεγονότα θα ήθελα να παραθέσω

"Αν δεν κερδίσω τις εκλογές θα κατεβάσω τα τάνκς"
(δήλωση Τσάβες την προγηγούμενη εβδομάδα).

Οι παραστρατιωτικές ομάδες αλωνίζουν στη χώρα, η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα είναι σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απειλούνται με φυλακή.

Πριν λίγους μήνες πολιτεύτρια του Τσάβες εισέβαλε στο στούντιο και χαστούκιζε live τον παρουσιαστή που διαφωνούσε με την πολιτική του "αφεντικού" (χεσμένος αυτός δεν τόλμησε να σηκώσει φωνή/χέρι/ανάστημα, πράγμα που λέει περισσότερα απο όσα αρχικά φαίνονται).

Η "αριστερή" Λατινική Αμερική δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αυτή του Τσάβες. Ίσως είναι αυτή του Μοράλες!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά αυτή τη θέση δεν έτυχε να τη διαβάσω, Ανέστη. Εννοείται ότι με βρίσκει αντίθετο. Ωστόσο, δεν ξέρω πού τελειώνει η αλήθεια και που αρχίσει η προπαγανδιστική υπερβολή. Είναι γνωστές οι αντιπολιτευτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και οι αμερικανοκίνητες (όπως φάνηκε πολλάκις στο πολύ πρόσφατο παρελθόν). Ο στρατός βέβαια παραμένει στο πλευρό του Τσάβες από την αρχή σχεδόν.

Για τον Μοράλες δε θα διαφωνήσω καθόλου. Μόνο που εκεί πια έχουμε να κάνουμε κυρίως με την αντίδραση των ιθαγενών, σε μία πολύ φτωχή χώρα.

Unknown είπε...

Όταν κάποιος χάνει τις εκλογές «κατεβάζει» ό,τι έχει δυνατότητα να κατεβάσει. Άλλοι κατεβάζουν τα τανκς (και μάλιστα και σε «φιλελεύθερες» χώρες), άλλοι τα κανάλια, άλλοι τα συνδικάτα, άλλοι πορτοκαλί σημαίες και πάει λέγοντας.

Αυτό που νομίζω έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι φτωχές περιοχές ψήφισαν (το κόμμα του) Τσάβες ενώ οι πλούσιες περιοχές αντιπολίτευση. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Vrennus, συμφωνώ στο πνεύμα του σχολίου από την άποψη (αν αληθεύει τελικά η πληροφορία) πώς κανείς δε γνωρίζει ουσιαστικά τι συμβαίνει σε μία χώρα. Και ας μην ξεχνάμε ότι στο κάτω-κάτω της γραφής στις εκλογές αυτές το κόμμα του Τσάβες ανέβασε σε απόλυτους αριθμούς -ψήφων- τη δύναμή του. Και τούτο κάτι σημαίνει νομίζω για τον φτωχόκόσμο...

αθεόφοβος είπε...

H πολιτική αντιπαράθεση εκεί φαίνεται ότι είναι πολύ έντονη και γι΄ αυτό το σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές 65,5%.
Η νίκη του Τσάβες ήταν σαφής αλλά και η δέυτερη θέση στην πολιτική ζωή της χώρας που είναι η δημαρχία του Καρακας, από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κάτι λέει.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Oι εκλογές αυτές απέδειξαν, αν μη τι άλλο, πως ο Τσάβες δεν είναι κλασικός δικτάτορας!
Το προσωπικό τους στυλ προσωπικά με απωθεί. Μου θυμίζει ... βλαχοψωμιάδη!
Μπορεί να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της χώρας του για να πουλάει ψευτοτσαμπουκάδες, αλλά δεν κρύβει τον αποκρουστικό λαϊκισμό του, την ανευθυνότητα ούτε και το γεγονός πως στο πίσω μέρος του μυαλού του κρύβεται πάντα η ιδέα της στρατιωτικής δικτατορίας.

Leigh-Cheri είπε...

Συμφωνώ με τον/την Vrennus. Για μένα, το ότι ο Τσάβες υποστηρίζεται περισσότερο από την φτωχή μερίδα του λαού, τα λέει όλα. Δεν μου χρειάζεται σχεδόν τίποτα άλλο για να βγάλω τα συμπεράσματά μου. Το ότι καταφέρεται κυρίως εναντίον των Αμερικανών εμένα μου φαίνεται το πιο λογικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε ικανός πολιτικός στη θέση (γεωγραφικά και πολιτικά) του Τσάβες. Όταν αυτό που έχεις να αντιπαλέψεις είναι ο απάνθρωπος καπιταλισμός (που για μένα αυτός είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ φασισμός, έστω και λουστραρισμένος για να τον χωνεύουν ευκολότερα όσοι δεν έχουν μάθει να σκέφτονται) οφείλεις να χρησιμοποιήσεις τα πάντα. Και στρατό και όπλα και διπλωματία. Προσωπικά, θα ήθελα να λυνόντουσαν όλα με την πολιτική που επιχείρησε να ακολουθήσει ο Αλιέντε. Να πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι και να πείθουμε με τα λόγια και την ανθρωπιά μας τους ανθρώπους να μας ακολουθήσουν. Η ιστορία όμως απέδειξε ότι το θηρίο απέναντι δεν κάνει χατίρια. Κι ο Τσε παρακάτω τόνισε τη σημασία των όπλων για την αποτελεσματικότητα της επανάστασης ουκ ολίγες φορές. Τα υπόλοιπα είναι καθαρή προπαγάνδα. Και έχει επαληθευτεί πολλές φορές σε ανάλογες στιγμές στο παρελθόν. Επίσης, η Βενεζουέλα του Τσάβες σε ζωτικούς τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η τεχνολογία κλπ, για ΟΛΟΥΣ κι όχι μόνο για όσους "τα έχουνε", βρίσκεται τόσο μπροστά που εμείς των "ελεύθερων" (μη χ...) χωρών δεν πρόκειται να την φτάσουμε ούτε σε χίλια χρόνια.
Αυτά.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

http://www.opendemocracy.net/article/venezuela-troops-polls-and-an-itch-at-the-top

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, όχι μόνο η συμμετοχή του 65% -που σε εμάς φαντάζει μικρή αλλά ας αναλογιστούμε ότι μέχρι πρόσφατα ήταν κάτω του 50% με το 60% του πληθυμσού αναλφάβητους- είναι σημαντική, αλλά και η αύξηση των ψήφων του κεβερνώντος κόμματος.

Άσκαρ, η ένοια του λαϊκισμού ποικίλει ναάλογα με τη χώρα ξέρεις. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω ως λαϊκιστή, επειδή δε γνωρίζω πώς κινείται η κινείται ο πολιτικός διάλογος στη χώρα του.

Leigh-Cheri, καλώς ήρθες (είχα καιρό να σε δω στα μέρη μας).Πραγματικά, η τσαβική πολιτική μείωσε την ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Θέλει βέβαια ακόμα πολύ δρόμο. Βέβαια, το ότι ο φτωχός λαός τον στηρίζει δεν αποτελεί πανάκεια (και τον Καραμανλή τον στηρίξαν οι φτωχοί αγρότες και εργάτες). Ωστόσο, ότι η πολιτική του είναι προοδευτική, δε το συζητάμε.

Για τον Αλιέντε τώρα, δεν ξέρω πού σταματάει η αλήθεια και πού αρχίζει ο μύθος. Πάντως σε καμία περιπτωση δεν είμαι υπέρ της χρήσης όπλων, εκτός αν πρόκειται να γίνει με επαναστατικές αρχές (δύσκολο να τις ορίσουμε). Αλλά σίγουρα δεν αποδέχομται την εξαγωγή της επανάστασης και την ένοπλη πάλη σε τέτοιες συνθήκες.

Διόνυσε, φτάνω.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Αν και μου τη δίνει ο Πούτιν...
Κι όσα κάνει ο Τσάβες δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.
Κρίνω πως είναι φωτεινό παράδειγμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Και γι αυτό.
Είμαι μαζί του!

ο δείμος του πολίτη είπε...

VITA MI BAROUAK, ο Τσάβες απλά προσπαθεί να βρει συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Σαφώς και αρχικά στράφηκε προς τους γείτονες και ομοϊδεάτες και μετά βρήκε φίλους στην άλλη πλευρά του κόσμου.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

και ο Μουσολίνι σοσιαλιστής ήτανε και ώρες ώρες ο Τσάβες μου τον θυμίζει. Πολυ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και δεν έχω καταληξει ακόμα στο τι είναι..
Καλά την λέει στον Μπους αλλά μόνο αν ζούσες στην Βενεζουέλα θα μπορούσες να ξέρεις. Αλλά και πάλι νομίζω θα ήταν ένα ταξικό ζήτημα αν σου αρέσει ή όχι. Εμείς εδώ μπορεί να λεγόμαστε "άριστεροι" αλλά έχουμε πια κάτι παραπάνω να χάσουμε από τις αλυσίδες μας....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στάθη, νομίζω ότι η εποχή των αλυσίδων έχει περάσει. Δεν είναι απλά οι αλυσίδες. Σήμερα πια μιλάμε για δικαιώματα στη ζωή, στην εργασία, στην περίθαλψη, στην παιδεία και αν θες ακόμα και στην κατανάλωση. Όταν ο Μαρξ μίλησε για αλυσίδες, ούτε τα μισά δεν υπήρχαν από αυτά.

Σαφώς όμως δύσκολα μπορούμε να κρίνουμε τον Τσάβες με τόσες χιλιάδες χιλόμετρα μακριά. Και η ενημέρωση είναι πολύ περιορισμένη και πάντα επιφανειακή. Αριστερός είναι ο Τσάβες. Μόνο η σύγκρουση που είχε με τα αμερικανικοκίνητα τοπικά συμφέροντα είναι αρκετή, όπως και η σχετική εθνικοποίηση.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Eχουν μεγαλύτερηάξάι από τον Τσάβες

Αοό τη Βενεζουέλα ήταν ο φιλόσοφος και λάτρης της αρχαίας Ελλάδος ΜΙΡΑΝΤΑ. είχε επισευτεί την Αθήνα καιείχε αγοράσει σπίτι εκεί.

To επικού ποιήματος «Μπολιβαρ» του Νίκου Εγγονόπουλου (διδάσκεται σε όλα τα ισπανόφωνα πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών αλλά όχι στα ελληνόφωνα), μελοποίηση και εκτέλεση από ένα νεαρό ελληνα .
Αξιοθέατα Βενεζουέλας:
- ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου (Αγγέλου)
- η μεγαλύτερη λίμνη της Λατινικής Αμερικής (Μαρακάμπο)
- το μεγαλύτερο ποτάμι στη Ν. Αμερική (Ορινόκο)
- 43 εθνικά πάρκα
- 21 φυσικά μνημεία
- Νέα Σπάρτη, νομός στη Βενεζουέλα όπου οι κάτοικοι της περιοχής πολέμησαν (σαν Σπαρτιάτες) για την απελευθέρωσή τους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τάσο, κι εσύ τον βλέπεις κριτικά και με αμφισβήτηση από την εικόνα που διαμορφώνουν τα κανάλια, τελικά, ε;

ΤΑΣΟΣ είπε...

Aίσθησή μου είναι ότι λείπει κάποια σοβαρότητα.

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στη χώρα αυτή που εξακολουθει να είναι μιά "φτωχή" χώρα με φτωχούς πολίτες.


Αν διοργανωθεί στη Β. Ελλάδα καμία εκδρομή προς τα εκεί θα είχα και εγώ ενδιαφέρον

ΤΑΣΟΣ είπε...

Aίσθησή μου είναι ότι λείπει κάποια σοβαρότητα.

Παρακολουθώ τις εξελίξεις στη χώρα αυτή που εξακολουθει να είναι μιά "φτωχή" χώρα με φτωχούς πολίτες.


Αν διοργανωθεί στη Β. Ελλάδα καμία εκδρομή προς τα εκεί θα είχα και εγώ ενδιαφέρον

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τάσο, κι εγώ μαζί σου. Και θα το ευχαριστηθώ περισσότερο από την μπριγάδα στην Κούβα.

ShareThis