και πάλι για τα τροχαία ατυχήματα

Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα παρουσιάζουν[1] μικρή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  Παρουσιάζεται όμως και διασπορά των ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, ενώ μεγάλη συμμετοχή σε αυτά έχουν τα δίτροχα, οι παρασύρσεις πεζών και η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας και κράνος (ποσοστά 26% και 17% αντίστοιχα ).  Από την άλλη, σε υψηλό ποσοστό  παραμένουν οι εκτροπές, ανατροπές οχημάτων, στα δε αίτια η οδηγική συμπεριφορά του οδηγού, αποτελεί κύριο λόγο ατυχημάτων σε ποσοστό 80%. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι στα εμπλεκόμενα οχήματα παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή των μοτοσικλετών και των μοτοποδηλάτων αφού καταλαμβάνουν το 23% του ποσοστού με πρώτα τα Ι.Χ.Ε. (55%) ενώ η συμμετοχή των φορτηγών ανέρχεται στο 15%. Το υπόλοιπο δε ποσοστό 7%, καταλαμβάνουν τα αγροτικά μηχανήματα, μηχανήματα έργων, αμαξοστοιχίες, λεωφορεία και λοιπά οχήματα. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 44,4% των νεκρών οδηγών ή επιβατών δεν έκανε χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους. Υπάρχει και ποσοστό 17% των θανόντων όπου δεν διακριβώνονται αν έκανε χρήση προστατευτικών μέσων.

Εντυπωσιακές είναι οι ηλικίες των νεκρών: το 32% είναι άνω των 54 ετών, το 38% είναι 18-35 ετών, το 24% 36-53 και ευτυχώς τουλάχιστον το 6% είναι ανήλικοι.

Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι αυξημένες εκτροπές και συγκρούσεις οχημάτων σε κατοικημένες περιοχές, η μη χρήση προστατευτικών μέσων καθώς και οι παρασύρσεις πεζών αντικατοπτρίζουν την έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης σε ζητήματα ασφαλείας. Ειδικότερα, επισημάνθηκε πως από τα 102 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, τελούν σε λειτουργία 43 και είναι αναγκαία η κινητοποίηση των αρμοδίων Ο.Τ.Α. για την ενεργοποίηση και των λοιπών[2].

Ωστόσο, σπάνια ελέγχουμε τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους νεκρούς, αλλά κυρίως στους ζωντανούς. Το κόστος της επιβίωσης με αναπηρία από τροχαίο ατύχημα δεν είναι απλά ασήκωτο για τον παθόντα, αλλά πρωτίστως για το σύνολο της κοινωνίας. Και τούτο διότι παρά τα εμφανή έξοδα νοσηλείας και διαβίωσης, επιβαρύνεται το κρατικό ταμείο με περιττά έξοδα νοσηλείας και επιδομάτων αναπηρίας και υγείας, αφού ο τραυματίας δεν μπορεί όπως είναι φυσικό να εργαστεί (ενισχύοντας περαιτέρω την εθνική οικονομία). Δίπλα σε αυτά ας θέσουμε και το ότι οι μισοί και κάτι νεκροί ανήκουν στο εργατικό δυναμικό και κατά συνέπεια χάνονται εργατικά χέρια και πιθανές εισφορές στα ταμεία και την κρατική και οικογενειακή οικονομία.

Στο παρελθόν πάντως ασχολήθηκα εκτενέστερα με το ζήτημα σχολιάζοντας τόσο τα ίδια τα τροχαία ατυχήματα όσο το νέο αυστηρότερο ΚΟΚ. Δυστυχώς, όμως, οι προτάσεις των φορέων ποτέ δεν εισακούονται. Αντίθετα, φαίνεται μόνο να τοποθετούνται πινακίδες ή άλλη σήμανση σε επικίνδυνα σημεία -και μετά να εγκαταλείπονται στο έλεος του χρόνου και του καιρού- χωρίς ουσιαστικά έργα στο οδικό δίκτυο. Η πλάκα είναι ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το κόστος των τεχνικών έργων στο οδικό δίκτυο θα είναι μικρότερο από το κόστος και τις οικονομικές επιβαρύνσεις από τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα. Σήμερα, όμως, ουσιαστικά στο προτεινόμενα μέτρα κυρίαρχο φαίνεται το γνωστό σενάριο των πολλαπλών ελέγχων και φυσικά η λειτουργία ενός εξοντωτικού Κώδικα.

Φυσικά επισημάνθηκε και η άμεση ανάγκη ελέγχου και αντικατάστασης των σηματοδοτών και των σημάνσεων στο εθνικό δίκτυο. Ομοίως και η ανάγκη καθαίρεσης διαφημιστικών πινακίδων που είναι -και βάσει νόμου- επικίνδυνες. Ωστόσο, κάθε χρόνο τα ίδια ανακοινώνονται και μόνο οι αριθμοί αλλάζουν.



[1] Σύμφωνα με ξένη δημοσίευση που στηρίζεται στα πρακτικά συνεδρίασης υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, στην οποία συμμετείχαν η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο, εκπρόσωποι των Υπουργείων Μεταφορών-Επικοινωνιών, Εθνικής Παιδείας - Θρησκευμάτων, Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.



54 έκριναν :

fitsoulas είπε...

Καλή χρονιά δειμο
όλα πάντως να ξέρεις οφείλονται και στο ίδιο το κράτος που δεν επιτρέπει την απόσυρση αυτοκινήτων ενώ στην κυπρο ελληνες είναι και αυτοί έχουν κάνει τα τελευταία δυο χρόνια 3 φορές και τελος την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών που για να αλλάξεις λάστιχά και να κάνεις service ένας καλός μισθός ουτε που φθάνει και τέλος οι πίστες για 4 χ 4 που τους λέμε δρόμους

ELvA είπε...

'Εχεις απολυτο δικιο αλλα που να το βρεις, στην Ελλαδα';Aυτο το τετριμμενο σχολιο ακουμε, συχνα, οταν αγανακτουμε και μαλιστα δικαια απεναντι σ αυτη τη τρελλα που λεγεται οδικη
'συμπεριφορα' και το βαζω επιτηδες σε εισαγωγικα γιατι μονο συμπεριφορα δεν ειναι...Αυτοκινητα που θα επρεπε να αποσυρθουν βρισκονται οπως ολα αλλωστε
τα υπολοιπα Ι.Χ παρκαρισμενα πανω στα πεζοδρομια,(αλλη τρελλα κι αυτη!)ενω φοβισμενοι πεζοι πασχιζουν να περπατησουν στους δρομους και ταυτοχρονα να μη χτυπηθουν απο τα αυτοκινητα που περνανε διπλα τους! Aυτους που λυπαμαι περισσοτερο, ομως, ειναι οι γονεις μωρων που με τα καροτσακια
δεν εχουν καν δυνατοτητα για μια ανεμελη βολτα με τα παιδια τους, για να μη μιλησουμε για τα ΑΜΕΑ που δεν τολμανε να εμφανιστουν εξω στους δρομους, μια και γνωριζουν οτι δεν προβλεπεται καμμια μεριμνα ΟΥΤΕ και γι αυτους! Με τετοιο εχθρικο περιβαλλον,
εξω,ολο και πιο λιγοι πολιτες μπορουν να περπατουν, που τελικα σημαινει περισσοτερα προβληματα υγειας για ολους, μια και το περπατημα
θεωρειται καλο για την υγεια. Τελικα αναρρωτιεται κανεις, για ποιους αραγε εχουν γινει οι δρομοι και τα πεζοδρομια; Μαλλον μονο για τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφορους,ετσι οπως καταλαβαινουμε....

akrat είπε...

καλή χρονιά...
είναι φοβερό όταν οδηγούν παραληρούν...

spooky είπε...

Εννοείται πως ΠΑΝΤΑ φταίει η υπέρ-ΒΟΛΙΚΗ ταχύτητα...

Mandalore είπε...

Το να φροντίζει ο οδηγός την ασφάλεια του, όσο και των υπολοίπων επιβατών, είτε χρησιμοποιώντας ζώνη, είτε με ελέγχους για την κατάσταση του αυτοκινήτου (λάστιχα, φρένα, τιμόνι κτλπ) είναι καθαρά θέμα οδηγικής παιδείας.

Η ίδια ανευθυνότητα που σε χαρακτηρίζει όταν δεν φοράς ζώνη, σε χαρακτηρίζει και όταν οδηγάς με φθαρμένα λάστιχα/ αυτοκίνητο που χρειάζεται ζυγοστάθμιση κτλπ.

Και φυσικά το γεγονός οτι πολύ οδηγοί υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους (πχ γρήγορη οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες με περιορισμένη ολίσθηση, οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλ ή και άλλων ουσιών) ή ακόμα και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου είναι επίσης κάτι που δείχνει την έλλειψη οδηγικής παιδείας.

Η επιθετική οδήγηση, κάτι το οποίο "μπαίνει μέσα" ακόμα και στους νέους οδηγούς είναι έλλειψη οδηγικής παιδείας. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο παίρνει κάποιος δίπλωμα οδήγησης στις μέρες μας είναι κάτι που σμπρώχνει τους οδηγούς προς αυτήν την οδικη
'συμπεριφορα' που πολύ σωστά σημείωσε η Elva.


Κανένα πρόστιμο δεν θα σταματήσει αυτήν την κατάσταση. Αλλά μάλλον τα πρόστιμα δεν έχουν αυτόν τον σκοπό.


Καλή χρονιά και απο μένα.

Ανώνυμος είπε...

Φρίκη!

Kapetanios είπε...

Παρ όλα αυτά η μείωση των θανατηφόρων είναι αισθητή!
Το ποσοστό των νεκρών οδηγών που δεν έκανε χρήση της ζώνης μην σου δημιουργεί την εντύπωση ότι η χρήση της ζώνης θα απέτρεπε τον θάνατο τους ,γιατί στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα ( όπως μπορείς εύκολα να συμπεράνεις και εσύ στις φωτο που έβαλες) θα ήταν το ίδιο( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απέτρεψαν τον θάνατο σε άλλες πιο ήπιες σχετικά περιπτώσεις)
Θα είχαν ενδιαφέρον κάποιες στατιστικές που να δείχνουν τα πεπραγμένα σε δρόμους και σε σημεία καρμανιόλες γιατί θαρρώ ότι οι γενικοί αριθμοί δεν λένε και τίποτε ιδιαίτερο.
Πχ μια έρευνα στα τροχαία στην περιφερειακή και μάλιστα στα σημεία εκατέρωθεν του τούνελ θα ήταν ίσως ενδεικτική για τα αίτια των τροχαίων.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η ανανέωση του στόλου των ΙΧ με καινούργιας γενιάς οχήματα απ την μιά και η συχνή συντήρηση ( απόρροια εν πολλοίς των προσφορών των αντιπροσωπειών σε κάθε νέο αυτοκίνητο)δείχνουν να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Μια ανανέωση του οδοστρώματος και μια καλύτερη και προπαντός ουσιώδη σήμανση θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση απ ότι είναι σήμερα.
Μια αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση θα λειτουργούσε προστατευτικά στους νέους οδηγούς οι οποίοι συχνά γίνονται η αιτία ( χωρίς απαραίτητα να γίνονται και τα θύματα) αρκετών θανατηφόρων ατυχημάτων.
Η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που φέρνει τους οδηγούς στα όρια τους με ότι αυτό συνεπάγεται στην συμπεριφορά τους απ εκεί κι ύστερα, θα έπαιζε θετικό ρόλο
Η δημιουργία νέων, καλύτερου σχεδιασμού δρόμων, θα επέτρεπε περισσότερα οδηγικά λάθη απ ότι επιτρέπουν οι σημερινοί οδικοί άξονες στην χώρα μας
Ο έλεγχος των επαγγελματιών οδηγών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους θα ήταν κάτι σημαντικό για όλους μας.
Και άλλα πολλά
Έχοντας κάνει όλα αυτά τα, 30 κοντά, χρόνια οδηγός αρκετά χιλιόμετρα ΚΑΙ σε διεθνείς δρόμους οφείλω να δηλώσω, παρά την αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας του κόσμου, ότι ο Έλληνας οδηγός γνωρίζει την τέχνη της οδήγησης αρκετά καλά έως πολύ καλά. σε σχέση πάντα με τους Ευρωπαίους συνάδελφους του.
Δεν νομίζω ότι του λείπει η εκπαίδευση η οποία βέβαια σε κάθε περίπτωση προσθέτει στις δυνατότητες του.
Δεν του λείπει τουλάχιστον στο βαθμό που θέλουν να εμφανίσουν τα ΜΜΕ και οι παρατρεχάμενοι αναρμοαρμόδιοι.
Καλησπέρα δείμε

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φίτσουλα, Καλή Χρονιά. Δεν ξέρω κατά πόσο η απόσυρση θα βοηθούσε. Σίγουρα θα ενίσχυε την καταναλωτική μας ανάγκη, αλλά με την παιδέια που έχουμε στο ζήτημα δεν ξέρω κατά πόσο θα περιόριζε τα τροχαία δυστυχήματα.

Elva, όλη η κατάσταση που περιγράφεις οφείλεται πολύ απλά στα γεγονός οτι ποτέ δεν υπήρξε κάποια βιωματική εκπαίδευση από μικρή ηλικία στους Έλληνες.

Αιρετικέ, όντως ό,τι μας βοελεύει κάνουμε.

Madanlore, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Όλα αυτά διδάσκονται τυπικά, αλλά ένα βιβλίο που εξετάζεται και δε βιώνεται σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην εκμάθηση, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση. Απλά εδώ,
μπερδεύουμε την παιδεία με τις εξετάσεις.

ο δείμος του πολίτη είπε...

N.Ago, άσε και πού είσαι ακόμα. Και όλα τα ελληνικά στραβά αρχ΄ζιουν ακι τα μιμούνται και μετανάστες ακι παλλινοστούντες. Και φυσικά σαν σωστοί ρατσιστές, μόλις του δούμε να κάνουν κάτι στραβό, αμέσως τους κατηγορούμε...

Καπετάνιε, το ζήτημα είναι αν είναι μεωμένα τα τροχαία και όχι μόνο τα θανατηφόρα. Και κατά πόσο η όποια μείωση είναι συγκαιριακή και όχι τυχαία περιστατικό. Στο παρελθόν, υπογραμμίζαμε ότι ο αριθμός των ατυχημάτων μένει σταθερός, αν και αυτός των νεκρών πέφτει. Τα αίτια είναι πολλαπλά (από την ευελιξία του κινητού, μέχρι τη νέα μέθοδο κατασκευής αυτοκινήτων που ενώ διαλύονται απορροφούν περισσότερο την ασκούμενη πίεση).

Οδική συμπεριφορά δε σημαίνει ότι δεν τρέχω. Σημαίνει ότι έχω ενεργοποιημένο τον αερόσακο, ότι δεν μιλώ στο κινητό, ότι δεν κάνω επιδειξη, ότι δεν τρέχω στην αριστερή της Εγνατία με 100 ή ότι δεν οδηγώ στη μεσαία λωρίδα. Οδική συμπεριφορά είναι κάτι που όλοι μας μάθαμε παίζοντας το κεφάλι μας και αυτό των γύρω μας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται.

Πάντως, δε μιλώ απλά για εκπαίδευση, αλλά για παιδέια και συμπεριφορά. Η οδήγησή μας δεν είναι θέμα σύγκρισης -φευ, αλοίμονο, στο Παρίσι πού να δεις τι γίνεται και τη Ρώμη ή τη Φλωρεντία- αλλά πρωτίστως θέμα σεβασμού και αποδοχής-υποκοής μιας σειράς κανόνων που τελικά θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε.

ELvA είπε...

@kapetanios και @δειμος

Συμφωνω με τον δειμο εδω οτι το θεμα μας δεν θα πρεπει να ειναι αν οι Ελληνες οδηγοι ειναι καλυτεροι απο πολλους ξενους*. Αυτο που θα πρεπει
να μας απασχολει ειναι οτι ακομη κι αν οι Ελληνες, οπως ισχυριζεται ο @kapetanios ειναι καλοι οδηγοι,τοτε λογικα θα επρεπε τα ατυχηματα να μειωνονται αντιστοιχα...
Βεβαια,ολοι καταλαβαινουμε οτι υπαρχουν πολλοι παραγοντες που συμβαλλουν στην καλη/κακη οδικη
συμπεριφορα του οδηγου και οσο κι αν η βελτιωση οδοστρωματων, σηματων κλπ παιζουν ρολο, αλλο τοσο παιζει και η ασφαλης οδηγηση, ειδικα με μικρα παιδια μεσα, καθως και η μη χρηση κινητου την ωρα της οδηγησης,οπως δυστυχως βλεπουμε συχνα!Οσο για την 'καλη εκπαιδευση' στην Ελλαδα θα μου επιτρεψεις, @καπετανιε, να εχω καποιες αμφιβολιες, μια και ολοι δυστυχως ξερουμε τι γινεται
συχνα για να παρει κανεις διπλωμα οδηγησης, στην Ελλαδα. Η δεν θελουμε να ξερουμε; Λοιπον το θεμα ειναι αρκετα πολυπλοκο και γινεται ακομη πιο πολυπλοκο οταν συζηταμε για την Ελλαδα, που σαν κανονα βαζουμε 'νερο στο κρασι' μας για πολλα περισσοτερα θεματα, ετσι δεν ειναι, @δειμο;

*Σημ.
Aν μιλαμε για ..παρκαρισμα και μονο θα συμφωνησω, μια και στην Ελλαδα λογω ελλειψης χωρου ειμαστε πολυ καλυτεροι απο το μεσο Ευρωπαιο που δε χρειαζεται να ταλαιπωρηθει τοσο για να βρει μερος να παρακαρει! :)

αθεόφοβος είπε...

Όσο αυξάνεται η χρήση κράνους στα δίτροχα και ζώνης στα αυτοκίνητα τόσο θα βελτιώνεται αντίστοιχα και η οδική συμπεριφορά των οδηγών και τόσο θα μειώνονται τα ατυχήματα.
Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν άν από τις μικρές τάξεις του σχολείου αρχίζει το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και η πολιτεία ασχοληθεί επίσης σοβαρά με την κατάσταση και την σήμανση των δρόμων.

Ανώνυμος είπε...

Τσούκου
Η σύγκριση της γνώσης στην οδήγηση( γιατί περί γνώσης πρόκειται -πέραν της παιδείας που είναι μεν ένα θέμα αλλά, κατά την γνώμη μου πάντα, δευτερεύον τουλάχιστον όσον αφορά τα ατυχήματα) δεν έγινε με αφορμή κάποιο βραβείο που δίνεται στον πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά για να τονίσει την αναντιστιχοία των αριθμών των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες!
Παρακαλώ πολύ!!
Το νιό νιό μου, θέλω να πιστεύω :) ξεπερνά αυτό της ώριμης ντομάτας
Και βεβαίως θα διαφωνήσω οριζόντια και κάθετα με την άποψη που λέει ότι για τα ατυχήματα φταίει ο τρόπος απόκτησης διπλώματος!!!!!!!
( εκτός εάν είδατε πουθενά κάποια στατιστικά που να αναφέρονται ως πλειοψηφία ή έστω ως σοβαρό ποσοστό νεκρών οι πρωτόμπαρκοι Έλληνες οδηγοί)
Τουναντίον γνωρίζω προσωπικά αρκετούς ανθρώπους που χάθηκαν ( δείμο ξέρεις ότι ένα από τα επαγγελματικά αντικείμενα μου είναι και οι μεταφορές με φορτηγά αυτοκίνητα) οι οποίοι εάν έβαζαν στην σειρά τα διπλώματα τους και τις γνώσεις του πάνω στο αυτοκίνητο, θα περνούσαν άβρεχτους κάθετα τον Θερμαϊκό πολλούς νοματαίους.
Μην αναμασάμε αυτά που μας χαρίζουν απλόχερα τα ΜΜΕ και λογής λογής άλλοι!
Δείμε
Φαντάζομαι ότι τα παράδειγμα της Φλωρεντίας της Ρώμης και δη του Παρισιού ή του Στρασβούργου προσθέτω εγώ, τα έφερες θέλοντας να δείξεις τα χειρότερα!
Γιατί ο πραγματικός πρωταθλητής στην Ευρώπη στα τροχαία είναι η Γαλλία ;) και η οδήγηση στους δρόμους της Ιταλίας είναι ένας άθλος
Θα παρακαλούσα επίσης να μην αναφέρουμε ως αίτιο ή παράδειγμα αρνητικής οδικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε θανατηφόρα ατυχήματα την ενεργοποίηση του αερόσακου, το κινητό ή η οδήγηση στην μεσαία λωρίδα.
Όχι γιατί σε αυτές τις συμπεριφορές δεν οφείλονται κάποια από τα ατυχήματα αλλά γιατί η αντίληψη των αιτιών των πολλών θανατηφόρων ατυχημάτων στην χώρα μας δεν περνά μέσα από μια τέτοια ματιά η οποία περιορίζει σημαντικά τον ορίζοντα μας.
(παλαιότερα δεν υπήρχαν οι αερόσακοι ούτε τα κινητά , ούτε καν η μεσαία λωρίδα-μία ανά κατεύθυνση ήταν όλες κι όλες- παρ όλα αυτά τα ατυχήματα ήσαν και περισσότερα και τραγικότερα )
Μμμμέρα σας :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεόφοβε, συμφωνούμε απολύτως. Δίπλα σε αυτά ας θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά περιλαμβάνει και την εκτίμηση του οδοστρώματος, την κατάσταση στην οποία είμαστε και τόσα άλλα, που μέχρι τώρα τα μαθαίνουμε εμπειρικά με το τιμόνι -όπλο δολοφονίας- στο χέρι.

Καπετάνιε, δε φταίει ο τρόπος απόκτησης διπλώματος για τα ατυχήματα. Ευθύνεται σαφέστατα το γεγονός ότι μόνο στην απόκτηση διπλώματος μένουμε και όχι στην προαπαιτούμενη παιδείας.

Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα τα έθεσα επειδή έγινε μία εν τάχει σύγκριση. Όχι για άλλο λόγο. Και εκεί υπάρχουν ανάλογα προβλήματα παιδέιας, αλλά συχνότατα περιορίζονται σε συγκεκριμένες πόλεις και σε συγκεκριμένα στοιχέια συμπεριφοράς. Π.χ. ο σεβασμός στον πεζό στη Γαλλία είναι παροιμιώδης και άξιος μίμησης, είτε σε διάβαση είτε όχι, ενώ στην Ιταλία εκτός διάβασης σε πατάνε και τους πληρώνεις αποζημίωση, αλλά στη διάβαση φρενάρουν με τη μία. Τοπικές ιδιομορφίες είναι αυτά. Στο Παρίσι δε χαρίζουν προτεραιότητα ποτέ -και δεν κλέβουν γενικώς-, αλλά ζουν αγχωτικά και βιάζονται. Τέτοιες τοπικές ιδιαιτερότητες έχουμε πάρα πολλές και δεν αξίζει να τις θέσουμε εδώ. Το ζήτημα είναι ότι εμείς προσπαθούμε μέσα από εξοντωτικές ποινές και με δυσκολότερα βιβλια εξετάσεων να μορφώσουμε τον πολίτη, ενώ αλλού επενδύουν στην ηλικία του Δημοτικού. Γιατί να μην ξέρει τα σήματα η κόρη μου, γιατί να μην ξέρει να οδηγεί ποδήλατο στην πόλη ένα παιδί; Γιατί να κρατά η ηλίθια-δολοφόνος η μάνα αγκαλιά το παιδί;

Ανώνυμος είπε...

δείμε
μάλλον τα συμπεράσματα που έχουμε εξάγει οι δύο μας ως οδηγοί, από τα μέρη που περιγράφεις, απέχουν παρασάγγες!!
Ας το αφήσουμε λοιπόν..
Για τις εξοντωτικές ποινές το έχουμε ξανασυζητήσει με αφορμή κι άλλα σου ποστ [ όχι απαραίτητα με θέμα τα τροχαία , στα οποία εάν δε με γελά η μνήμη μου-είναι και η ηλικία βλέπεις, είχες άλλες απόψεις ;) ] και γνωρίζεις την άποψη μου.
Όλα τα άλλα τα θεωρώ ακατάσχετη θεωρητικολογία και να με συγχωρείς.
Ας δοκιμάσουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα.
Λοιπόν ξεκινώ:
Κακιά σκάλα
Αθηνών Λαμίας
Πέταλο Μαλιακού
Τέμπη
Κατάρα
Κατερίνης Θεσ/νίκης
Θέλεις να σου γράψω πόσες χιλιάδες οδηγούς σκότωσαν ( και άσε τα σχολεία ,τους πεζούς και τις μάνες με τα καροτσάκια στην άκρη μωρέ, δεν αφορά ετούτη την κουβέντα) οι παραπάνω δρόμοι?
Γιατί?????
Περιφερειακός Θεσ/νίκης
Ξέρεις πόσους νεκρούς παράγει αυτός ο δρόμος κάθε χρόνο
Γιατί???
Περιμένω...

ΥΓ
Την αναφορά σου στην "κόρη" σου να την πάρω ως τυχαία?! :)))))

ELvA είπε...

@kapetanios

Τσου κι εγω!Ειναι περιεργο ομως το οτι θετεις την παιδεια σαν 'δευτερευον' ζητημα, ενω εγω και ο @δειμος τη θεωρουμε βασικη στο να παιδευσει πολιτες-οδηγους που θα οδηγουν με ασφαλεια και οχι με ΜΑΓΚΙΑ και επιδειξη κυβικων στο δρομο!
Επιμενω, δε, στη γνωμη μου οτι ολα εχουν σχεση, δεν μπορει αντικειμενικα να περιμενει κανεις την ιδια σιγουρια στην οδηγηση και την ιδια οδικη συμπεριφορα με καποιον αλλο οδηγο που πηρε το διπλωμα του με
χρηματισμο! Μπορει να μη εμπλακει σε θανατηφορο, αλλα ολο και σε καποιο σφαλμα θα περιπεσει αυτου του ειδους ο ...'οδηγος'.
Μην τα κανουμε λοιπον
'ολα και ιδια' επειδη μιλαμε για την Ελλαδα, η ξερουμε καποια παραδειγματα.
@Καπετανιε, μας φερνεις επισης παραδειγματα απο τη Γαλλια που αν και Ευρωπαικη δε θεωρειται και απο τις ασφαλεστερες χωρες οσο αφορα την οδικη συμπεριφορα και το παραδεχτηκες μαλιστα και εσυ οτι στη Γαλλια εχουν μεγαλο ποσοστο τροχαιων! Θα ηθελα ομως να σου πω οτι και εκει εχουν το περιφημο 'μεσογειακο
ταμπεραμεντο' που δεν συναδει παντα με αυτο που λεμε 'ασφαλης οδηγηση', αφου και στη Γαλλια οπως και στην Ιταλια,Ελλαδα κλπ βαζουν παιδια σε μηχανακια (!) και φυσικα ουτε λογος για κρανη, ουτε καν για τους μοτοσυκλετιστες, που σαν τους περισσοτερους Ελληνες,τα κρατανε στο χερι σαν.. καλαθια και τα βαζουν ΜΟΝΟ οταν πεσει συρμα για προστιμο! Τη ζωνη,δε,την αποφευγουν σαν το 'διαολο με το λιβανι' η πλειοψηφια των Ελληνων οδηγων, η κανω λαθος; Στη Σουηδια, ομως, οι οδηγοι εχουν μαθει να σταματανε στις διαβασεις, για να περασει ο πεζος και ακομη και τα μικρα παιδακια βαζουν απο μονα τους τη ζωνη,οταν μπαινουν σε αυτοκινητο! Αυτο το λεω εγω ΠΑΙΔΕΙΑ και γι αυτο δεν θα μπορεσουμε να αλλαξουμε νοοτροπια, αν δεν ξεκινησει μια σωστη Οδικη Παιδεια, οπως λεει και ο @δειμος απο τις μικρες ηλικιες και απο το σχολειο,ηδη, ωστε να αρχισουν να μειωνονται με αναλογους ρυθμους τα τροχαια, που ειναι μαστιγα στην Ελλαδα.

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Έχω παρατηρήσει ότι ένας στους πέντε ανάβει φλας. Πέρα από τους δρόμους, υπάρχει πρόβλημα και στην γενικότερη νοοτροπία.
Η αλήθεια είναι ότι με την ίδια λογική που ψηφίζουμε στην κάλπη και κρατάμε το τηλεκοτνρόλ, κρατάμε και το τιμόνι...

ELvA είπε...

@VITA MI BAROUAK

Πες τα χρυσοστομε!
Μετα φταινε MONO οι δρομοι;

Ανώνυμος είπε...

Elva
Γνώμη μου είναι ότι η γνώση είναι αυτή που χωρίζει τον θάνατο απ την ζωή. Γι αυτό την τοποθετώ πρώτη με δεύτερη την νοοτροπία όπως πολύ σωστά την περιγράφεις.

ELvA είπε...

@kapetanios

Χαιρομαι που συμφωνησαμε!:)

Ανώνυμος είπε...

ίσως η οικονομική κρίση μας κάνει εδώ στην Ελλάδα να έχουμε λιγότερα ατυχήματα και περισσότερα παιδιά, γιατί για ορισμένους ο λεβιές των ταχυτήτων είναι η συνέχεια του πέους τους..

Ανώνυμος είπε...

Δείμο
δες ρε συ μια σειρά δημοσιευμάτων της χρονιάς που μας πέρασε απ όλο σχεδόν τον τύπο και για όλο σχεδόν το διάστημα , τα οποία λεν τελείως διαφορετικά πράγματα απ ότι στην συνεδρίαση!!
Διάβασε και κάτι περσυνό αλλά ενδιαφέρον μιας και δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει δραματικά τα πράγματα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δυστυχώς ο Έλληνας βγάζει στο τιμόνο πολλά κόμπλεξ και ανασφάλειες, κι όλ' αυτά έχουν επίπτωση στην οδηγητική συμπεριφορά και στα ατυχήματα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Elva, Vita, Άσκαρ, συμφωνούμε απολύτως. Και για να διορθωθούν αυτά χρειάζεται μία εξαιρετικά αργή μα σταθερή πορεία διαπαιδαγώγισης. Σαφώς -για να καλύψω και λίγο τον καπετάνιο- το σχολείο μόνο του δε φτάνει. Χρειάζονται πολλά ακόμα και πρωτίστως η συμβολή των ΜΜΕ. Ωστόσο, όσο η οδική συμπεριφορά μένει η ίδια, ακόμα και αν αλλάξουν οι δρόμοι τα ατυχήματα δε θα μειωθούν.

Οι δρόμοι, καπετάνιε, σαφώς κρίνονται κακοί και επικίνδυνοι. Είμαστε σε μία ορεινή χώρα και γενικά φτωχή συν την ανοργανωσιά και την αδιαφορία μας κλπ κλπ.

Suspect είπε...

η πλεον ευκολη δικαιολογια ειναι να τα ριχνουμε στο κρατος, στα ΜΜΕ, στον ανεμο κλπ.

ομως για μενα ειναι καθαρα ζητημα ατομικης ευθυνης και το 90% των ατυχηματων οφειλονται στους οδηγους.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Suspect, η ατομική ευθύνη όταν καλύπτει ένα τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών, παύει να είναι ατομική καταντά κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα τροχάια ατυχήματα.

Ανώνυμος είπε...

δείμο
Μην προσπαθείς να με καλύψεις καθόλου γιατί η πραγματική μου κάλυψη είναι τα σχεδόν 2.000.000+ km που έχουν γραφτεί στον σκληρό μου και με προστατεύουν δεόντως ;)
Και το γεγονός ότι παραμένω ζωντανός κάτι λέει , δεν νομίζεις?
Λυπάμαι όμως αυτόν που θα θεωρήσει ως μόνο υπεύθυνο της παράτασης της ζωής μου , την οδηγική μου ικανότητα!
Έγραψα και προηγουμένως κάτι αλλά δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία.
Χάθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο της ασφάλτου (για τον οποίον υπεύθυνη είναι η Πολιτεία και τα θεσμοθετημένα όργανα της) ΟΔΗΓΟΙ με κεφαλαία γράμματα και όποιος παρακάμπτει εύκολα το παραπάνω είναι μετρημένες οι μέρες του στην άσφαλτο και λυπάμαι που το λέω!
Από εκεί και πέρα
διακρίνω μια τάση για μασημένες τροφές!
Επίσης διακρίνω μια τάση που λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το γεγονός των χιλιάδων ετησίων θανάτων οφείλεται στοοοο γεγονός ότι είμαστε Έλληνες!
Ή μεσογειακοί τύποι!
Ή ακόμη μπορεί να οφείλεται στην θρησκευτική μας ταυτότητα μπορεί να πει κάποιος άλλος.

Αγαπητή μου
@Elva ( το παραπάνω σχόλιο δεν απευθύνεται προσωπικά σε σένα απλώς δράττομαι της ευκαιρίας που μου έδωσε η κουβέντα μας πριν.
Το Μεσογειακό ταπεραμέντο δεν λέει ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κατά την φτωχή μου πάντα γνώμη.......η οποία όμως συνοδεύεται και από πίνακες που δείχνουν ότι οι χώρες του ανατολικού μπλοκ έχουν τεράστια διαφορά ( προς τα επάνω εννοείται) στους θανάτους κατά εκατομμύριο κατοίκους ( βλέπε πίνακα που έδωσα σε λινκ παραπάνω)
Μια διαφορά που φτάνει και σε διπλάσια ακόμη ποσοστά και μάλιστα αφορούν τις πρώην ανατολικές χώρες στο σύνολό τους.
Σας λέει κάτι αυτό.
Σίγουρα κάτι θα σας λέει, εάν μάλιστα έχετε οδηγήσει στους οδικούς άξονες αυτών των χωρών θα σας λέει κάτι τις περισσότερο ;)
Εάν είχαμε μάλιστα και κάποιους συγκριτικούς πίνακες που να φαίνονται και τα ποσοστά θανάτων σε ηπείρους όπως η Αμερική , η Ασία κλπ θα είχαμε και μια καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά φταίει.
Σας θυμίζω βέβαια ότι η διαφορά μας με την Αυστρία επί παραδείγματι δεν ξεπερνά το 25%
Δηλαδή με τους 1300 δικούς μας νεκρούς θάβονται δίπλα δίπλα 2200 Λιθουανοί, 2000 Λετονοί,1300 Πολωνοί, 1300 Σλοβένοι, 1250 Κύπριοι, + 1000 Αυστριακοί, 1000 Βέλγοι, 1000 Ιρλανδοί, 1000 Ιταλοί και πάει λέγοντας.
Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί οι λαοί δεν έχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους και αρκετοί από αυτούς ενδεχομένως έχουν βάλει το μάθημα της οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία τους
Το μόνο κοινό που έχουν είναι οι οδικοί τους άξονες
Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο αλλά καταθέτοντας την άποψη μου υποστηρίζω ότι για το 70% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων υπεύθυνη είναι η Ελληνική πολιτεία και ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος.
Στο υπόλοιπο ποσοστό του 30% συμπεριλαμβάνονται όλες οι άλλες ευθύνες όπως του οδηγού, του αυτοκινήτου, του αέρα, της βροχής κλπ.
Μια Ελληνική πολιτεία που δολοφονεί συνειδητά τους πολίτες της και δημιουργεί στρατιές αναπήρων.
Μια Ελληνική πολιτεία που δεν κάνει ΤΙΠΟΤΕ απολύτως για να φανεί αντάξια των ευθυνών της παρά ανακυκλώνει και ενθαρρύνει απόψεις που μεταβιβάζουν την ευθύνη της στον οδηγό, στην υπερβολική ταχύτητα , στην ζώνη ασφαλείας ή στο αλκοόλ παλιότερα αλλά σε καμία περίπτωση στην ίδια!
( βαρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια να ακούω τα ίδια και τα ίδια κάθε που αιματοκυλιέται ο δρόμος τα ΣΚ των εορτών ή τα καλοκαίρια )
Μια Ελληνική πολιτεία η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εισπράττει από τον φτωχό στην πλειοψηφία του Έλληνα οδηγό κάποια εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση τόσο από την δραστηριότητα του στους δρόμους ( με τα, υπερβολικά ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την τιμή, διόδια ) όσο και από την αγοροπωλησία των αυτοκινήτων με τους εξωφρενικούς δασμούς που επιβάλει κατά πως γουστάρει κάθε φορά. (να μην μιλήσω για το χαράτσι που πληρώνουμε όλοι μας σαν οδηγοί στην τιμή του καυσίμου υπέρ της, να μην μιλήσω για τα τέλη κυκλοφορία κλπ.)
Και βέβαια γιατί να κάνει κάτι όταν ουδείς δεν της επιρρίπτει τις ευθύνες που της αναλογούν στο ακέραιο ,παρά τις μοιραζόμαστε σαν φάρα ή σαν θρήσκευμα ή σαν γεωγραφικό διαμέρισμα κλπ.
Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ και οι δεκάδες υπουργοί που στρογγυλοκάθησαν -και τρωγόπιναν οι φίλοι τσιριτρι τσιριτρό -20 χρόνια στις ανάλογες καρέκλες ε?
Τι έκανε η ΝΔ του σεμνά και ταπεινά , του Ζαχόπουλου και του Εφραίμ τα χρόνια της παρουσίας της στην κυβέρνηση ε ?( να μην βάλω τα 10 χρόνια που ήτανε στα πράγματα από την μεταπολίτευση κι ύστερα )
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!
Καλά που υπήρξε και η Χούντα λένε που έφτιασε και κανα δρόμο γιατί από δαύτους…
Αυτό μολογούνε πολλοί στην Ελλάδα δείμε και άκου με που σε λέω
Δυστυχώς αυτό!

αερικο είπε...

@ Kapetanios
Γιατι ανεφερες μονο τα km με το αυτοκινητο κι αφησες τα τοσα που καναμε με τη μηχανη απορω..εκεινα δηλ δεν υπολογιζονται;

αερικο είπε...

Εκτος αν προσπαθεις σκοπιμα να "ξεχασεις" και την υποσχεση που μ'ειχες δωσει παλια..;-)
Για κεινη λεω, οτι θα ξανακανουμε στα γεραματα το γυρο της ευρώπης παλι τα δυο μας! :-))

patsiouri είπε...

Εγώ ήρθα μόνο να πω Καλή Χρονιά.
Εχω χάσει πολύ στενό μου άνθρωπο σε τροχαίο και δε θέλω να σχολιάσω...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αερικό, καλώς ήρθες. Καιρό είχα να σε δω :))))

Πατσιούρι, καλή χρονιά, καλή μου.

Καπετάνιε, ο δρόμος είναι ανάλογος της ικανότητάς μου να τον εκτιμήσω. Σαφώς και φταίνε οι δρόμοι, απλά είναι σαν το μαχαίρι -άλλοτε κόβουν ψωμί κι άλλοτε λαιμούς.

Kapetanios είπε...

Αερικό
κάτσε να γεράσουμε πρώτα :))

δείμο
Δεν ήξερα ότι έχεις και μαντικές ικανότητες!
Κατάλαβε το και μην κοροϊδεύεις τον οδηγό που έχεις μέσα σου.
Σε κάθε 100km που διανύεις υπάρχουν δεκάδες παγίδες θανάτου , τις οποίες ΔΕΝ γνωρίζεις ( εγώ είχα, από τύχη, αρκετό χρόνο να γνωρίσω κάποιες από αυτές αλλά όχι βεβαίως όλες) ΟΥΤΕ και μπορείς να «προβλέψεις» , που απλώς περιμένουν το επόμενο θύμα τους.
Δεν είναι θέμα ονομάτων ή προσώπων αλλά συγκυριών σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Συγκυριών για το ποιος από εμάς θα πέσει θύμα τους.
Αλίμονο εάν θεωρείς τον εαυτό σου ικανότερο από τους οδηγούς που σκοτώνονται κάθε μέρα φίλε μου δείμο!
Αλίμονο !
Αυτά, ούτε σαν ανέκδοτο δεν πρέπει να λέγονται όχι να γράφονται δημοσίως!!
Φεύγοντας από το σπίτι σου οι πιθανότητες να επιστρέψεις στην βάση σου είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιες με αυτούς που θα γίνουν στατιστική μονάδα στον κατάλογο των νεκρών
Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ευθύνες της ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.
Και θα θελα να δω τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ ( μιας και πρόκειται δυστυχώς να κυβερνήσει εκ νέου) επ αυτού.
Το οποίο ελπίζω να μην συνεχίζει να θεωρεί συλλήβδην μαλάκες( όπως έκανε τα 20 χρόνια της κυβέρνησης του ) αυτούς που «πάνε και σκοτώνονται τα χαιβάνια»
Καλημέρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, κάθε κίνηση είναι επικίνδυνη. Και δε νομίζω να υπάρχει κανείς που αρνείται τις ευθύνες της πολιτείας για την οδική ασφάλεια. Κι ούτε ποτέ είπα ότι είμαι οδηγάρα. Αντιθέτως, φωνάζω ότι κάθε στιγμή που πιάνω το τιμόνι είναι εν δυνάμει θύμα τροχαίου ή/και δολοφόνος. Και όλα αυτά όταν στην κ=οδήγηση είμαι άκρως προσεκτικός (εννοείται). Διαφωνούμε στην προτεραιότητα που πρέπει να δέιξει η Πολιτεία: στην παιδεία ή στους δρόμους;

Ανώνυμος είπε...

Δείμο
η προτεραιότητα της Πολιτείας λειτουργεί, πετυχημένα θα έλεγα, με τον εξής τρόπο τα τελευταία 30 χρόνια, που θυμάμαι εγώ τουλάχιστον
Διασταύρωση σε επαρχιακό οδικό δίκτυο
α. από 1 έως 50 θανάτους
τοποθετείται ταμπέλα stop ( και στις δυο κατευθύνσεις ) παράλληλα με δέντρα θάμνους διαφημιστικές πινακίδες κλπ για να κρατά σε εγρήγορση τους οδηγούς που τις ψάχνουν με αγωνία
β, από 50 έως 100 θανάτους
τοποθετείται κατάλληλος φωτισμός
γ. από 100 εως 200 θανάτους
τοποθετείται φωτεινός σηματοδότης
δ, από 200 θανάτους και πάνω
κατασκευάζεται ανισόπεδος κόμβος από την ΆΚΤΩΡ κατασκευαστική

Κύριο επαρχιακό οδικό δίκτυο
α. απο 1 έως 75 θανάτους
Προστίθεται μισή λωρίδα (στην υπάρχουσα μία) ανά κατεύθυνση
β. από 75 έως 320 θανάτους
Τοποθετείται πινακίδα που αναγράφει ως ανώτατη ταχύτητα τα 50 χιλιόμετρα
και σε ώρες αιχμής παραχωρείτε τροχονόμος που έχει ως μέλημα και στόχο 50+ κλίσεις για παράνομη προσπέραση.
γ. από 320 θανάτους και πάνω
τοποθετείται διαχωριστική μπάρα προστασίας
δ. από 11340 θανάτους ετησίως και πάνω
τοποθετείται άλλος υπουργός στην θέση του αποχωρήσαντα, ο οποίος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο οικονομίας

ΥΓ
Η διαφορά μας είναι ότι εγώ έχω παλικάρι 23 χρονών στο δρόμο και τρέμω κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο φίλε μου δείμο
( το οποίο τηλέφωνο έχει ήδη χτυπήσει μία φορά , και άσπρισαν τα μαλλιά μου μέχρι να φτάσω στο νοσοκομείο )

Ανώνυμος είπε...

Είναι κουτό ( τουλάχιστον έτσι έχει φανεί μέχρι τώρα)να στέλνουμε αγαπημένους στον πόλεμο της ασφάλτου ( για τον οποίον πόλεμο φέρει αποκλειστική ευθύνη η πολιτεία με τις εγκληματικές παραλείψεις και αμέλειες της και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό ) και να ψάχνουμε τις ευθύνες στους σκοτωμένους.
Πόσους πρέπει να χάσουμε δηλαδή ακόμη?
Ας απαιτήσουμε κάτι τις παραπάνω από το μάθημα οδικής αγωγής στα σχολεία ( που δεν τους στοιχίζει σχεδόν τίποτα έτσι κι αλλιώς )
Αυτό το μάθημα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας στα παιδιά μας
Για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Εάν και μετά απ όλα αυτά θέλεις να μένεις σε περιφερειακά ζητήματα και όχι σε πολιτικές επιλογές είναι επιλογή σου για την οποία δεν μου πέφτει λόγος.
Μου πέφτει λόγος όμως για τις πολιτικές ευθύνες , σε επίπεδο κακουργήματος , όλων αυτών που πέρασαν από την καρέκλα του αντίστοιχου υπουργείου.
Καληνύχτα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, όποιος πιστεύει ότι η σχολική οδική συμπεριφορά θα λύσει τα προβλήματα, είναι πολύ απλά εκτός τόπου και χρόνου. Μιλάμε πολύ απλά για θέμα προτεραιότητας. Και τούτο γιατί ένα σωστό μάθημα, ένα μάθημα ουσίας θα διαμορφώσει κριτική ικανότητα στα παιδιά για το χώρο όπου οδηγούν. Βλέπεις οι ηλικίες τελικά πολύ μικρή σημασία έχουν, καθώς η κριτική ικανότητα δεν είναι συνώνυμη της ενηλικίωσης και της ωριμότητας. Η παιδεία αποτελεί όμως πάντα το πρώτο βήμα. Όσο και να γίνουν δρόμοι ευθείς (χωρίς παγίδες) τόσο θα έχουμε θανάτους και άλλα δυστυχήματα, αφού και πάλι κανείς δε θα βάλει μυαλό -θες να δούμε στην Εγνατία σε ευθείες πόσα ατυχήματα έχουμε;

Βλέπεις κάνεις το λάθος και κρίνεις τα ζητήματα παιδείας περιφερειακά. Όταν όμως η κυβέρνηση έχει σταθερή επιλογή τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, όταν θέλει συνεχώς να την υποβιβάζει και να δημιουργεί μοντέλα μακριά από την ικανότητα κρίσης και αμφισβήτησης, τότε ένα τέτοιο μάθημα θα παίξει το δικό του ρόλο. Φυσικά και η βελτίωση του οδικού δικτύου, μόνη της δε λύνει τίποτα -όπως ακριβώς και ένα νέο μάθημα δε λύνει τίποτα απολύτως μόνο του. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και εγρήγορση. Ένα νέο μάθημα διαμορφώνει το μέλλον, και το οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με οργανωμένες καμπάνιες σε όλη τη χώρα διαμορφώνουν το παρόν.

Σχετικά, πάντως με το ΠΑΣΟΚ, θα φανεί τι θα κάνει και θα ασκηθεί κι εκεί η κατάλληλη κριτική.

By the way, τίποτα δεν είπα τυχαία :)))

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ δείμο!!
Ότι ακόμη και τώρα, μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης του το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολιτική στρατηγική για το ζήτημα που μας απασχολεί σε τούτην εδώ την συζήτηση και θα εφαρμόσει στην εντέλεια το σύστημα ( με τον αριθμό θανάτων) που περιέγραψα παραπάνω !!
Για την Εγνατία οδό δεν έχω ακούσει να γίνεται λόγος για μεγάλη συχνότητα σε θανατηφόρα ατυχήματα και δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο ζήτημα!
Εάν έχεις αντίθετα στοιχεία να τα συζητήσουμε.
Εξαιρούνται βεβαίως τα κομμάτια εκείνα που για λόγους κάκιστης συντήρησης λείπουν τα προστατευτικά συρματοπλέγματα που αποτρέπουν σκυλιά γατιά, άλογα, γελάδες Αρκούδες και όλο το ζωικό βασίλειο να σουλατσάρουν ανέμελα περιμένοντας κανα καημένο οδηγό να βαδίσουν μαζί στον άλλο κόσμο.
Εξαιρούνται επίσης οι γέφυρες σε ρέματα που απ την μια, το κάκιστο οδόστρωμα δημιουργεί πάγο και στέλνει στον αγύριστο κάμποσους νοματαίους μέχρι να μπει καμιά ενημερωτική πινακίδα , και απ την άλλη ο σχεδιασμός του δρόμου δεν έλαβε υπόψη του τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους που ενδεχομένως πνέουν σε αυτό το σημείο κι έτσι δεν προβλέφτηκαν τα αντίστοιχα τοιχοπετάσματα που θα δίνουν την δυνατότητα στον οδηγό να διανύσει την γέφυρα με σχετική ασφάλεια.
Φίλε δείμο
Ο σχεδιασμός και η μελέτη ενός δρόμου δεν έχει να κάνει με τις ευθείες που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται εφιάλτης για τους οδηγούς,
Έχει να κάνει με πολλές άλλες παραδοχές.
Οι οποίες παραδοχές για να υπάρξουν πρέπει να υπάρξουν και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ έρευνες για τις αιτίες των θανατηφόρων ατυχημάτων οι οποίες έρευνες ΦΥΣΙΚΑ δεν γίνονται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!
Η έκθεση της αστυνομίας για τα αίτια βγαίνει σε πολλαπλά αντίτυπα.
ΠΧ Ατύχημα στην Αθηνών -Κορίνθου
200 μπλε εκθέσεις που αναγράφουν σαν αίτιο την υπερβολική ταχύτητα
Ατύχημα στην Αθηνών- Λαμίας
642 πράσινες εκθέσεις που αναγράφουν ως αιτία την παράνομη προσπέραση
και πάει λέγοντας.
Ατύχημα στον περιφερειακό Θες/νίκης
327 εκθέσεις σε χρώμα φούξια για επικίνδυνη οδήγηση και χρήση αλκοόλ
Α!
Έχει και εκθέσεις με αυξημένο-μπλακ- χιούμορ.
Για το θανατηφόρο ατύχημα ευθύνεται λέει η έλλειψη ζώνης ασφαλείας!!
Δηλαδή ρε παιδί μου, αυτή η ζώνη ασφαλείας είναι πολύ εκδικητική κάποιες φορές.
Λέει ας πούμε , δεν με φόρεσες κερατά ας σε στείλω από κει που ρθες για να μην μου κουνιέσαι . Τι άλλο θα διαβάσουμε ρε γμτ πια!
Να ρίχνονται ευθύνες για το ατύχημα στην έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας!
Εγώ με το λίγο μυαλό που έχω πάλι πως νομίζω ότι η παθητική ασφάλεια προσπαθεί να σε σώσει ΜΕΤΑ από το ατύχημα ?
Η οποία παθητική ασφάλεια φίλε δείμο είναι εκτός τόπου και χρόνου μιας και ΟΛΑ τα κρας τεστ, οι Ευρωπαϊκές εγκρίσεις, και τα πιστοποιητικά ασφαλείας που συνοδεύουν τα εμπορικά αυτοκίνητα, αφορούν ταχύτητες που ΔΕΝ ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Θα μου πεις γιατί να μην πας και εσύ με 50km αδερφέ μου ?
Είναι και αυτό μια άποψη, δεν λέω ….
Μελέτη δείμο και σχεδιασμός.
Κονδύλια δείμο και έλεγχος.
Η συζήτηση καφενείου που παρομοιάζει τον Έλληνα οδηγό σαν τον μαλάκα που ασχολείται μόνο με το πουλί του ας μείνουν εκεί, στα καφενεία.
Πολιτικός σχεδιασμός δείμο
Αυτό μας λείπει
( έχουμε καιρό να τα πούμε και έπιασα τα σεντόνια :))))

By the way
Congratulations for the excellent job! ;-))))
(Ένα από τα ατού μας είναι και η ιδιότητα των «πνευματικών γονέων».
Στο λέω για να μας βάλεις στην αντίστοιχη λίστα…
… λέει το άλλο μου μισό. ;-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, η παθητική ασφάλεια μετράει από 40-80 Km/h. Τα τεστ γίνονται με 4- και 60 Km/h και η ζώνη πράγματι σώζει μέχρι 80χλμ/ώρα και ο αερόσακος σε συνδυασμό με τη ζώνη μέχρι το 100-120 Km/h.

Ωστόσο, ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε είναι γιατί τελικά οι μεσήλικες είναι τόσο λιγότεροι από τους νέους και τους γέρους; Σε παλαιότερο κείμενο είχα καταδείξει ότι οι νεκροί-υπεύθυνοι ατυχημάτων κατά 80% περίπου ήταν κάτω των 26 και άνω των 58 ετών (αδυνατώ να βρω το βιβλίο στο δίκτυο).

Παράλληλα, σε σχολικό βιβλίο των ΤΕΕ (εκτός κυκλοφορίας πια) καταγράφεται μία ακόμα εικόνα: οι περισσότεροι νέοι που τράκαραν ήταν φίλοι του σκυλίσιου λαϊκού (κατά περίπου 60%) και το υπόλοιπο ποσοστό σχετίζονταν με τη ροκ και τη έντεχνη λεγόμενη μουσική. Και τα ατυχήματα φυσικά ήταν περισσότερα πριν τις 8 το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ.

Πέραν τούτων την επόμενη φορά θα είσαι πρώτος στη λίστα, μαζί με το άλλο μισό.

Ανώνυμος είπε...

Άστα δείμο
αυτό λέω και εγώ για την παθητική ασφάλεια ( η οποία βεβαίως ακολουθεί την ρήση «ότι πληρώνεις παίρνεις»)
Είναι για μέσα στην πόλη.
(η οποία παθητική ασφάλεια αποδεικνύεται σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις)
Παλαιότερα που έψαχνα και εγώ κάποια στοιχεία για το τεράστιο αυτό ζήτημα η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα κάτι αξιόπιστο.
Και αυτό γιατί δεν καταγράφονται σωστά ( γεγονός για το οποίο μας μέμφονται και στην ΕΕ) τα τροχαία.
Οι εκθέσεις γράφονται στο πόδι και πολλές φορές οι πηγές των ανακριτικών οργάνων της τροχαίας είναι κάποιοι από τους συγγενείς ή φίλους που κατασκηνώνουν έξω από τα ιατρεία των νοσοκομείων στα οποία πηγαίνουν τα θύματα των τροχαίων άντε και κανας περίεργος από τους αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι αποφεύγουν στην πλειονότητα τους να καταθέσουν στα αρμόδια όργανα .
Κι αυτό γιατί δεν θέλουν «να μπλέξουν»
Τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζουν δείμο και προχωρούν σε αυθαίρετες διαπιστώσεις. Άσε που ποιος από δαύτους θα τολμήσει να γράψει έκθεση που θα ενοχοποιεί το κράτος που τον πληρώνει?
[ ένα θέμα τελικά είναι και οι ανεξάρτητοι -ιδιωτικοί(?)- πραγματογνώμονες που θα αναλαμβάνουν την συμπλήρωση των εγγράφων που πρέπει να ακολουθούν ΚΑΘΕ ατύχημα ]
Τα ποσοστά θνησιμότητας που καταγράφουν οι νέοι οδηγοί( και άσε τα κρύα αστεία περί σκυλίσιου ρεπερτορίου μιας και οι νεκροί, συνήθως ,δεεεεν μιλούν..) τα θεωρώ φυσιολογικότατα.
Το οδικό περιβάλλον στο οποίο προσπαθούν να αντρωθούν είναι τόσο εχθρικό που είναι λογικό να μην έχουν πολλοί από αυτούς τον χρόνο να μάθουν τα σημεία καρμανιόλες και να τα αποφεύγουν, και νομίζουν ότι είναι όλα όπως τα διδάχτηκαν
Είπαμε,
μάντης δεν είναι κανείς μας πόσο μάλλον ο νέος οδηγός που δεν ξέρει σε τι χάλι βρίσκεται η πλειοψηφεία του οδικού μας άξονα.
Για τους υπερήλικες δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να υποθέσω τίποτα.
Αλλά πραγματικά βρήκες αυξημένα ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες?

By the way πότε πρόλαβες και έκλεισες ρε θερίο?! :)

vasikos metoxos είπε...

Σε μία χώρα που η τροχαία στήνει παγίδες για να μοιράζει κλήσεις και οι οδηγοί οδηγούν πιωμένοι χρονιάρες μέρες, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα και κανέναν, είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως παιδείας. Γιατί όσο και να βελτιώνονται οι υποδομές τα ατυχήματα θα παραμένουν υψηλά εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην οδική κουλτούρα του ρωμιού.

Ανώνυμος είπε...

Έλεγχοι οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ την περίοδο 2001-2006
έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τον αστείο ισχυρισμό περι μεθυσμένων οδηγών ( ένα ανέκδοτο που κράτησε πάνω από 30 χρόνια ) καθώς ΜΟΝΟ το 4,1% από τους ελεγχθέντες οδηγούς βρέθηκαν υπό την επήρεια μέθης ( στους 7.129.179 ελέγχους βρέθηκαν 281.687 θετικοί οδηγοί )
Αλλά και στα τροχαία ατυχήματα οι έλεγχοι έδειξαν:
Το 2006: -1-στα -4- θανατηφόρα ατυχήματα είχε αιτία τη μέθη οδηγού
Το 2005: Σε 1311 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα διαπιστώθηκε μέθη σε 386 οδηγούς ποσοστό 29,4% και 41 θανατηφόρα οφείλονταν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών ποσοστό 3,05%
Το 2006: Σε 1357 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα διαπιστώθηκε μέθη 345 οδηγών σε ποσοστό 25,42% και 19 θανατηφόρα οφείλονταν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών ποσοστό 1,40%
ΠΗΓΗ

Με λίγα λόγια, ας ψάξουμε καλύτερα κάποια άλλη αιτία του 75% των θανάτων στους δρόμους μας.

ELvA είπε...

@Kapetanie

Νομιζα οτι ειχαμε συμφωνησει κατα καποιο τροπο, αλλα βλεπω οτι με ...διπλωματικο τροπο προτιμησες να συνεχισεις τον ιδιο διαλογο με ανδρα και οχι με γυναικα! Γιατι αραγε; Για να δουμε λοιπον: Εσυ πιστευεις οτι η καλυτερευση της οδικης συμπεριφορας περναει απο πολιτικα κομματα; Εχω παραδειγματα απο πολλες χωρες, που δεν ισχυει κατι τετοιο και γιατι θα επρεπε,
αλλωστε; Οποιο κομμα και αν ερθει δεν θα μαθει στον Ελληνα οδηγο αυτα που θα επρεπε ηδη να ξερει απο νεος, πριν ακομη πιασει τιμονι. Τα περι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ, εγω τα ακουω..βερεσε, γιατι δεν ισχυει πουθενα κατι τετοιο!
Μετα αναφερεσαι με ειρωνεια
για τη ζώνη ασφαλείας! Επειδη γνωριζω ατομα που εχουν χασει δικο τους λογω μη χρησιμοποιησης ζωνης, θα μου επιτρεψεις να επιμεινω οτι μετα απο αυτα που ακουσα απο γιατρους και ειδικους για εμενα δε χωραει καμμια αμφιβολια οτι χωρις ζωνη τα σοβαρα ατυχηματα καταληγουν σε θανατηφορα!
Μιλας επισης για ελλειψη
'προστατευτικων συρματοπλέγματων που αποτρέπουν ολο το ζωικό βασίλειο' απο το να βρεθει στο δρομο του οδηγου. Πολυ σωστο, αλλα δεν ακουω τιποτα για αναλογη μειωση ταχυτητας που θα επρεπε αντιστοιχα να ειχε ακολουθησει ο οδηγος σε περιπτωση που ΔΕΝ θα υπηρχαν συνεχεια προστατευτικα κατα μηκος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του δικτυου, πραγμα μαλλον αδυνατο και για χωρες οπως η Σουηδια!!
Αυτο που εχω να πω συμφωνοντας παλι με το @δειμο ειναι οτι αν και το κρατος πρεπει να δειξει σιγουρα περισσοτερη ευαισθητοποιηση, για εμενα η ευθυνη ειναι πρωτιστα ΔΙΚΗ μας, σαν οδηγοι.Δεν μπορουμε να τα περιμενουμε ΟΛΑ απο το κρατος! Το κρατος ειμαστε ΕΜΕΙΣ και αν ειμαστε κακοι οδηγοι και τρεχουμε λες και συμμετεχουμε σε καθημερινο
...ραλλυ να μη τα ριχνουμε ΠΑΝΤΑ στους αλλους βγαζοντας την ουρα μας απ εξω.Μου κανει,δε, εντυπωση οτι παρ ολα αυτα που λεγονται για τις μεγαλες αποστασεις, πολλοι στην Ελλαδα δεν πτοουνται και λενε, οπως εσυ :
''Θα μου πεις γιατί να μην πας και εσύ με 50km αδερφέ μου ? Είναι και αυτό μια άποψη, δεν λέω''
Μετα, οι στατιστικες δεν αποδεικνυουν για μενα τιποτα περισσοτερο απο αυτο που θελει ο καθε φορα συντασσων να αποδειξει....
Με λίγα λόγια, για να παραφρασω λιγο τον επιλογο σου, ας ψάξουμε καλύτερα στο πως οδηγουμε και συμπεριφερομαστε ΕΜΕΙΣ στους δρομους και ας αφησουμε τη γκρινια για το ενα και το αλλο, λιγο, κατα μερος...

Ανώνυμος είπε...

Elva
Να μου επιτρέψετε να χω μια πιο πολιτική-συνδικαλιστική-επαγγελματική ματιά στο ζήτημα μιας και τυγχάνω και αυτοκινητιστής ( έχουμε περιουσίες και ανθρώπους εκτεθημένους κάθε μέρα στον δρόμο)
Η φιλοσοφική προσέγγιση παρ ότι δεν στερείται βάσης και παρουσιάζει ενδιαφέρον δεν λύνει ούτε στάλα από τον χείμαρρο των προβλημάτων μας.
Νομίζω ότι εξήγησα με νούμερα και στοιχεία ότι με αφορά
Πολύ ευχαρίστως να μελετήσω κι άλλα δικά σας.
Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι η λύση του προβλήματος είναι το ζητούμενο κι απ την πλευρά μου.

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια δεν έχει να κάνει καθόλου η συνέχεια μιας συζήτησης με το φύλον σας!
Σας διαβεβαιώνω
( ο δείμος είναι φίλος και "μαλώνουμε" συχνά και δια ζώσης)
Να έχετε μια όμορφη νύχτα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, πιστεύω ότι όλα τα νούμερα που παρατίθενται, και μπορούμε να βρούμε και άλλα -έχω σε προηγούμενο άρθρο παρουσιάσει κι εγώ μερικά-, ουσιαστικά αποδεικνύουν το ότι ένας κακός δρόμος συντελεί σημαντικά στο θάνατο. Όταν όμως σε ένα δρόμο που γράφει 70 τρέχουμε με 120 -και το κάνουμε όλοι μας γιατί πολύ απλά δε γνωρίζουμε γιατί γράφει τόσο-, όταν έχουμε παιδιά στο μπροστά κάθισμα τόσο στην αστική όσο και στην εθνική ζώνη οδήγησης, όταν τρακάρουμε στην πόλη με πεζούς ή με οχήματα έχοντας φθορές σωματικές -όχι θανάτους όμως- τότε δε νομίζω να φταίει ο δρόμος. Σε καμία περίπτωση δε θα θεωρήσω υπεύθυνο τον -όντως επικινδυνο- περιφερειακό της πόλης μας για τον εβδομαδιαίο στατιστικά θάνατο και τα άλλα δύο σοβαρά ατυχήματα που γίνονται. Όπως δε θα θεωρήσω την επιθετική οδήγηση θέμα οδικού δικτύου ή εκέινον που στο εθικό δίκτυο οδηγεί αριστερά και με υποχρεώνει σε προσπέραση και άρα αυξημένη πιθανότητα εγώ να τρακάρω.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, δε λέω. Αλλά τα νούμερα που παραθέτεις δεν παρουσιάζουν τα αστικά θανατηφόρα ατυχήματα και ακόμα περισσότερο δε συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς στο νοσοκομείο ή τους αναπήρους. Ως εκ τούτου μεθοδολογικά είναι εκτός σύγκρισης και απορρίπτονται ως αποσπασματικά ή/και επιλεγμένα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικέ Μέτοχε, συμφωνούμε απολύτως.

Elva, ακόμη μία φορά με βρίσκεις σύμφωνο -αν και ο καπετάνιος μόνο σεξιστής που δεν είναι.

Ανώνυμος είπε...

δείμο
πολύ φοβάμαι ότι ακολουθείς το φιλολογικό σκέλος του προβλήματος όπως καλή ώρα και η @Elva
Ποια νούμερα είναι αποσπασματικά ή και επιλεγμένα??!!
Τα στοιχεία ( τα οποία είναι από ΚΑΘΕ περίπτωση ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ) που αφορούν στην χρήση αλκοόλ από τους Έλληνες οδηγούς προέκυψαν ύστερα από 7 εκατομμύρια ελέγχους σε διάστημα 6 χρόνων και ως εκ τούτο ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ( εκτός εάν θέλει να βρίσκεται σε κουβέντα)
Και το ποσοστό των οδηγών υπό μέθη ΔΕΝ ξεπερνά το 4%.-
( τα θανατηφόρα της αστικής ζώνης και ο ορισμός της- γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ορισμός της εάν θέλουμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα, δεν με απασχόλησαν σε τούτη την κουβέντα μιας και το θέμα είναι μεγάλο από μόνο του)

Από εκεί και πέρα η συμμετοχή μου στην συζήτηση είχε σκοπό την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων και όχι την έκθεση ιδεών
Συμπερασμάτων έτσι τουλάχιστον όπως διατυπώνονται παρακάτω από τον τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής υποδομής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου:
• δέσμευση της Πολιτείας για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου
στόχου,
• εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής,
• αποτελεσματικός συντονισμός όλων των δράσεων,
• διαχρονικότητα των προσπαθειών,
• επαρκής χρηματοδότηση,
• παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων,
• ενεργός συμμετοχή και δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων
και συναίνεση των πολιτών κλπ.
Απ ότι κατάλαβα ΚΑΙ εσύ, παρ ότι συμμετέχεις στον πολιτικό χώρο για τον οποίον υπήρξε αναφορά , ΔΕΝ έχεις κατασταλάξει για το ποιες πραγματικά είναι οι ευθύνες των αντίστοιχων υπουργείων και περιορίζεσαι σε "λαϊκίστικες" διατυπώσεις , γεγονός που δεν μου προκαλεί εντύπωση με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα και του ΠΑΣΟΚ την εποχή της διακυβέρνησης του ήταν εξίσου «θανατηφόρα»
Απέχουμε το λοιπόν ακόμη πολύ από την λύση και θα θρηνήσουμε ακόμη πολλά θύματα έως ότου βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Για το τελευταίο θα στα "ψάλω" και δια ζώσης γιατί εδώ δεν με παίρνει ο χώρος :)
Καλημέρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, 6% σε κάθε περίπτωση είναι το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κλήσεων-παραβάσεων στα γνωστά σπασμωδικά κι ευκαιριακά μπλόκα της τροχάιας και όχι αποτέλεσμα κάποιας ευρύτερης μελέτης.

Αντιθέτως από την εκτίμησή σου, στέκομαι επιστημονικά και όχι σε απλά νούμερα. Προσπαθώ να εστιάσω την προσοχή μου στη μεθοδολογία εξαγωγής σμυπερασμάτων και όχι μόνο. Έτσι, δεν υπάρχει μελέτη που να έγινε στους υπαιτίους τροχάιων ατυχημάτων για το αν ήταν μεθυσμένοι ή όχι. Τέτοια έρευνα έχει η τροχαία και ανεβάζει το ποσοστό των μεθυσμένων οδηγών σε άνω του 30%. Το πρόβλημα της μεθοδολογίας κι εκεί είναι ότι πολλά ατυχήματα ποδίδονται στην υπερβολική ταχύτητα (λάθος μεγάλο, αφού η ταχύτητα σχετίζεται και με το οδόστρωμα και με τις καιρικές συνθήκες και με άλλα χαρακτηριστικά του οδηγού, όπως η κούρασή του, η οργή του κτλ).


Με τα συμπεράσματα του Μετσόβιου συμφωνώ και ουδόλως διαφώνησα. O καβγάς γίνεται απλά για την προτεραιότητα που πρέπει να επιδειχθεί και όχι για την ουσία. Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή ακόμα (εκτός αν πάμε για την πενηντάρα).

brexians είπε...

τον Οκτωβριο γνωρισα εναν αξιωματικο της τροχαιας, μετα απο ενα ατυχημα που ειχα...
και ακουστε τα πιο κατω:
του ζητησα να κανει μια ομιλια για ασφαλη οδηγηση στο σχολειο του γιου μου
δεχτηκε...
επικοινωνησα με τον Γυμνασιαρχη και του ειπα οτι μπορει να γινει μια ομιλια κλπ...
δεν δεχτηκε...!!!
επικοινωνησα ξανα με τον ανθρωπο στην τροχαια και του ειπα οτι δεν δεχτηκε ο Γυμνασιαρχης...
και μου ειπε οτι δεν ειναι η πρωτη φορα...

απο εκει και μετα τι αλλο να σχολιασω!

ELvA είπε...

@kapetanie

Σου αρεσουν οι...
φουρτουνες βλεπω! Ποιος ειπε, ομως, οτι εγω ανηκω στο χωρο του ΠΑΣΟΚ κλπ; Ξαναλεω για να το καταλαβεις οτι το ποιος ειναι, η θα ειναι καποτε κυβερνηση ΔΕΝ εχει καμμια σχεση με την κακη οδικη συμπεριφορα του Ελληνα! Κατι αλλο, τωρα, γιατι αραγε, αυτα που και εγω αλλα και ο @δειμος υποστηριζουμε, ειναι ντε και καλα...φιλολογικες συζητησεις, αλλα οσα υποστηριζεις ΕΣΥ ειναι αδιασειστα επιχειρηματα και ΜΟΝΟ εσυ εχεις δικιο; Οσο για τη λογικη της στατιστικης ο,τι και να μου αναφερεις, ξερω λογω σπουδων, πως λειτουργουν τα στατιστικα νουμερα και κολπα με τους αριθμους, οποτε δεν ειμαι αναγκαστικα και οπαδος τους! Πειθομαι μονο σε οποια λογικα επιχειρηματα μπορουν να αποδειχθουν σωστα και χρησιμα!Οταν οι αριθμοι ευημερουν, οι ανθρωποι δυστυχουν λεει ενα παλιο ρητο!Φανταζομαι το ξερεις!

Ανώνυμος είπε...

@Elva
Είπα εγώ ότι ανήκετε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ?!
Σας παρακαλώ...
( τα εγώ και εσύ που τονίζετε στο σχόλιο σας δεν τα αντιλαμβάνομαι, λυπάμαι)

@δείμο
οι προτεραιότητες είναι η ουσία!
Αυτές είναι που καθορίζουν τον πολιτικό σχεδιασμό.
Υπ αυτή την έννοια το μάθημα της οδικής αγωγής και η αλλαγή της νοοτροπίας των οδηγών αποτελούν μακροπρόθεσμους στόχους στην χάραξη μιας πολιτικής .
Ο άμεσος στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα οδικής ασφάλειας ήταν για το διάστημα 2006-2010 ( «2ο Στρατηγικό σχέδιο» ) η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% σε σχέση με το 2000, στόχος που ΔΕΝ επιτεύχθηκε.
Και η αποτυχία αυτή χρεώνεται τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ μιας και τα δύο κόμματα πήραν μέρος στην όλη προσπάθεια ( το «1ο Στρατηγικό σχέδιο» αφορούσε στόχους για την περίοδο 2001-2005 οι οποίοι και πάλι δεν ευοδώθηκαν.)
Λοιπόν, ή εγώ δεν κατάλαβα το νόημα της ανάρτησης ή…
( τα άλλα κατ ιδίαν)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημήτριε, έχω κι εγώ ακούσει ανάλογα περιστατικά. Βέβαια θεμσικά να ξέρεις πώς ο Σύλλογος Γονέων μπορέι να επιβάλει να γίνει σχετική ομιλια-διάλεξη.

Elva, ο καπετάνιος σ 'εμένα αναφερόταν (μου την έλεγε με το ΠΑΣΟΚ :) )

Καπετάνιε, δε θα διαφωνήσω με την κριτική για τα κακά αποτελέσματα των στρατηγικών σχεδίων. Και τα δύπο κόμματα προσπάθιησαν να αλλάξουν μονομερώς μία κατάσταση, χωρίς διάλογο, χωρίς προσπάθειες διαπαιδαγώγισης της κοινωνίας, χωρίς να ξοδέψουν χρήματα. Η δε ΝΔ ήθελε να βγάλει κι απο πάνω.

Kapetanios είπε...

δείμε
μας διαβάζουν στον Αγγελιοφόρο :))
Σήμερα έχει άρθρο με τα σημεία καρμανιόλες του οδικού μας άξονα που έχουν θερίσει τους περισσότερους οδηγούς.
Διάβασε το
[ καλά, αυτή η εφημερίδα πότε θα αξιωθεί να κάνει μια ιστοσελίδα της προκοπής ρε συ!! Μιλάμε για το χάλι το μαύρο!! :(( ]

spooky είπε...

Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι κουμάντο σ'αυτά κάνει ο Άρης Σταθάκης κι έτσι θα σταματήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ν'ακούμε τη μόνιμη και ηλίθια καραμέλα της υπέρ-ΒΟΛΙΚΗΣ ταχύτητας που πάει με όλα σαν την Coca-Cola και φταίει για όλα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καπετάνιε, έχεις δίκιο. Πόσες φορές το είπα κι εγώ. Δεν ξέρω κατ' αρχήν μου φαίνεται ότι φοβούνται να βάλλουν όλα τα άρθρα. Και μερικά είναι γαμάτα.

Αιρετικέ, συμφωνούμε απολύτως.

ShareThis