Νέα κυβέρνηση και νέα Υπουργεία


Ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός αποδεικνύει ότι τα λόγια γίνονται πράξεις. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα ιδιαίτερο όργανο καθαρά δημοκρατικό. Ο Πρόεδρος -Πρωθυπουργός- δε φαντάζει σαν βασιλιάς ελέω λαού, αλλά σαν primus inter pares, σαν επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας που παίρνει από κοινού τις αποφάσεις. Αντίθετα, η παλιά Κυβερνητική Επιτροπή, καθαγίαζε τις πρωθυπουργικές αποφάσεις χωρίς διάλογο και άφηνε ελεύθερους τους Υπουργούς να λειτουργούν χωρίς συντονισμό, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό. Εξάλλου, έχει αναφανεί ότι ο διάλογος είναι εκείνος που λύνει διαφορές και προάγει λύσεις.

Το Συμβούλιο από την άλλη, ήδη δείχνει τη μεγάλη διαφορά που έχει το παπανδρεϊκό όραμα για τη δημόσια διοίκηση. Χωρίς Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς υπουργεία που αλληλοεπικαλύπτονται αλλά με έμφαση στη σωστή πολιτική οργάνωση και τον ίδιο τον πολίτη, οργανώθηκαν σε μία κατεύθυνση εντελώς διαφορετική. Ήδη οι ονομασίες των Υπουργείων σηματοδοτούν την πολιτική που σχεδιάζεται να ακολουθηθεί.
Δεν υπάρχει Δημόσια Τάξη, αλλά Προστασία του Πολίτη σε κάθε κατεύθυνση (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, λαθραία είσοδος μεταναστών κλπ). Δεν υπάρχει υπουργείο μόνο Δικαιοσύνης, αλλά πλέον επεκτείνεται και στο έλεγχο της Διαφάνειας και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται στους τομείς αυτούς. Για πρώτη φορά τα Δημόσια Έργα εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο και τα οικονομικά υπουργεία λειτουργούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Στη σωστή κατεύθυνση, θεωρώ, ότι κινήθηκε και η ενοποίηση και οι μετασχηματισμοί όλων των υπουργείων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει για το Αιγαίου που εντάχθηκε ανάλογα στο Προστασίας του Πολίτη, στο Υποδομών και στο Οικονομίας. Χαρακτηριστικό δε είναι το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος με ευθύνες και του παλιού Υπουργείου Ανάπτυξης (ενέργεια)´ μένει μόνο να δούμε τις ακριβείς αρμοδιότητές του. Ομοίως και το Δημοσίων Έργων (νυν Υποδομών) συμπεριλαμβάνει στην ευθύνη του τις μεταφορές και τα δίκτυα επικοινωνιών, κάτι που ήταν εξαιρετικά αναγκαίο να γίνει από καιρό.
Σημειώνουμε, επιλογικά, ότι κανένα σχήμα δεν ορίζει και την επιτυχία. Και τούτο στην πολιτική αποτελεί αξιωματική διατύπωση. Κάθε σχήμα, κάθε υπουργός, κάθε κυβέρνηση κρίνεται στην πράξη και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Και η Κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει πολλά προβλήματα να επιλύσει. Θα κριθεί αργότερα και θα κριθεί αυστηρότερα από κάθε άλλο.

11 έκριναν :

Zaphod είπε...

Όπως τα ρασα δεν κανουν τον παπα, έτσι και τα ονοματα υπουργειων απο μονα τους δεν λενε τιποτε.


Διαφωνω καθετα με τον ορισμο primus inter pares για τον Γιώργο.

Κανονικότατη κυβέρνηση "Παπανδρεου" έχουμε και ο ΓΑΠ ειναι ο απολυτος κουμανταδορος και αυτο δεν ειναι κατ αναγκη κακο ...

Θα φανει στο χειροκροτημα

Zaphod είπε...

Τον Παγκαλο τι τον ηθελε ρε γμτ?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επί της ουσίας συμφωνούμε. Απόλυτος κυρίαρχος είναι θεσμικά και πολιτικά ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και κατά πόσο αφήνει ελεύθερους κι ασυντόνιστους -για την πολιτική που εκείνος θέλει- τους Υπουργούς του.

αστυάνακτας είπε...

Υπάρχει, αλήθεια είναι,συγκεκριμένη αντίληψη για το σχεδιασμότης της νέας κυβέρνησης....Ολίγον παλαιό ΠΑΣΟΚ και τους φίλους του έβαλε ο ΓΑΠ,με το στόχο να υπηρετήσουν την αγορά....αλήθεια τι δουλειά έχει το Υπουργείο Τουρισμού με εκείνο του Πολιτισμού και ΜΜΕ..μόνο μία...την πώληση πακέτου τμημάτων του πολιτισμού με πρόσχημα το τουρισμό....α ναι και προμόσιον από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ.....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αστυάνακτα, τα ΜΜΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν με τίποτα βιλαέτι ενός υπουργείου. Ο πολιτισμός σχετίζεται άμεσα με την πληροφορία και ουσιαστικά αυτοί θα έχουν στην εποπτεία τους τα κρατικά κανάλια.

Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι στόχος της "πράσινης ανάπτυξης" δεν είναι απλά η οικονομική διάσταση του τουρισμού (μέσω εγκαταστάσεων κλπ) ως μονόδρομος. Βασική θέση είναι η προβολή των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας με στόχευση στον ετήσιο τουρισμό κι όχι το θερινό. Σε τέτοια βάση αντιλαμβάνομαι την ένταξή του εκεί μέσα.

αστυάνακτας είπε...

Ο Πολιτισμός είναι μία μεγάλη υπόθεση για να τη συμπιέζεις ανάμεσα στα ΜΜΕ και στο τουρισμό.... εκτός κι αν η πολιτική σου, σου λέει ότι ο πολιτισμός είναι ένα προϊόν που ετοιμάζεσαι να τον πουλήσεις ως τουριστικό προιόν εν είδει τσιολιαδακίου

ο δείμος του πολίτη είπε...

Γιατί όμως, αστυάνακτα, ο τουρισμός ή ο πολιτισμός, ενώ θα έχουν το δικό τους αυτόνομο πολιτικό σχεδιασμό να πρέπει να είναι σε ανεξάρτητα Υπουργεία; Δεν αρκούν οι υφυπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς (αθλητισμός); Δεν βλέπεις ότι ουσιαστικά η ύπαρξη τόσων υπουργείων είναι μόνο για να δώσει καρέκλες και τίτλους σε βουλευτές του;

αστυάνακτας είπε...

απλά θέλω να σου πω...ότι δεν είναι το πρόβλημα τα δυο υπουργεία λιγότερο (αυτοί που θα βολευτούν ...θα βολευτούν...άλλωστε οι υπουργικές καρέκλες δεν είναι βόλεμα είναι έκθεση στο κοινό...υπάρχουν και οι άλλες καρέκλες που δε φαίνονταιείναι στο παρασκήνιο και είναι στέρεες)....Το πρόβλημα λοιπόν είναι η πολιτική! Επαναλαμβάνω όταν ετοιμάζεσαι να πουλήσεις (γι αυτό συνδέεις τον πολιτισμό με το τουρισμό)κι όχι να προστατεύσεις και να παράγεις πολιτισμό είναι μία πολιτική δεξιά όσα σοσιαλ...κι αν της βάζεις μπροστά! Ο Πολιτισμός δεν είναι προιόν είναι ανάσα...και αλλάζοντας το σύνθημα θα σου πω...ο Πολιτισμός πάνω από τα κέρδη...

ο δείμος του πολίτη είπε...

αστυάνακτα, σε θεωρητικό επίπεδο δε διαφωνούμε καθόλου. Ωστόσο, η σύνδεση του τουρισμού (που είναι επίσης πολιτισμός υπό τη μορφή εξαγωγής-εμπορευματοποίησης) με τον πολιτισμό δε σημαίνει και άμεσα εμπορευματοποίησή του. Σε σχετικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό η εμπορευματοποίηση των τελευταίων ετών καυτηριάζεται πολλάκις βαρέως. Βέβαια το μέλλον θα δείξει.

geokalp είπε...

κακά τα ψέμματα, η ανάγκη αναδιάρθωσης των υπουργείων υπάρχει εδώ και χρόνια - μη γράψω 10...

βέβαια, πλέον είναι οι κολλητοί του ΓΑΠ, αυτοί που επένδυσε και επένδυσαν σ'αυτόν, που θα κάνουν κουμάντο
αλλά κι εσύ τους κολλητούς σου δεν θα έβαζες;
προφανώς κι εγώ το ίδιο θα έκανα...

κι αυτό σε αντίθεση με τον ΚΚ που προσπάθησε να εξισορροπήσει ανάμεσα σε συμφέροντα βαρόνων, δελφίνων, τζακιών, παλιοσειρών, κουμπάρων κλπ κλπ κλπ...

ο ΓΑΠ το έκανε πιο τίμια

ο δείμος του πολίτη είπε...

geokal, κάποιες αλλαγές της δεκαετίας του '90 ήταν καλές. Διαφωνούσα και διαφωνώ με την ενσωμάτωση των δύο οικονομικών υπουργείων σε ένα (γιατί μου φαινόταν πολύ τεχνοκρατικό), αλλά κάποιες αλλαγές ήταν καλές. Σήμερα πέρασε ο καιρός και ήταν το λιγότερο αναγκαίο. Δε με ενοχλεί πάντως καθόλου που έβαλε το στενό του κύκλο.

ShareThis