...επιστροφή...

Τελείωσαν, λοιπόν, οι εκλογές, χάσαμε, το ξεπεράσαμε και είπαμε να αρχίσουμε και πάλι να βλέπουμε τον εαυτό μας και πιάσαμε το διάβασμα. Ήδη ανέβασα ένα ακόμα δοκίμιο στο άλλο μου blog. Επιστρέφουμε σύντομα με νέα κείμενα και βόλτες στο ιστοχωριό. Αρκετά χαρήκατε χωρίς τα σεντόνια μου και τα σχόλιά μου στα κείμενά σας.
Προς το παρόν παραθέτω ένα εισαγωγικό από το οπισθόφυλλο και το link του δοκιμίου (όπως δημοσιεύτηκαν στο στο παράθυρο στις δοκιμές.

Ανθρωπισμός σημαίνει σεβασμός για τον Άνθρωπο, για ένα άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας ή φυλής. Σημαίνει αναγνώριση της αξίας της προσωπικότητας του ανθρώπου. Είναι το κήρυγμα της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης, της ανοχής των απόψεων του συνανθρώπου.
Ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, οι προκαταλήψεις είναι απάνθρωπες. Τα στερεότυπα, ο ατομισμός, η απουσία διαλόγου είναι μισάνθρωποι. Εχθρός του ανθρωπισμού δεν είναι κανείς άλλος από τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό.
Η ίδια, βέβαια, η παιδευτική διαδικασία προάγει τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό. Και δεν κάνουμε λόγο για συναγωνισμό, αλλά για έναν άκρατο ανταγωνισμό που εκφράζεται μέσα από τη βαθμοθηρία και επιβάλλεται με το εξετασιοκεντρικό σχολικό σύστημα.
Η κατανάλωση, από την άλλη, ως μέσο ικανοποίησης ψυχοσυναισθηματικών αναγκών και κοινωνικής προβολής, είναι μία αντιανθρώπινη μορφή κατεξοχήν ατομικίστικης αντίληψης.
Και σε τούτα έρχεται να προστεθεί και η καθημερινή προβολή από τα κάθε λογής μέσα επικοινωνίας. Ο λαϊκισμός, οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις για την τάχα επίλυση προβλημάτων με το δημόσιο και η άμετρη σκανδαλολογία έρχονται να προβάλλουν το άτομο.

Προσθέτουμε ένα ακόμα δοκίμιο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2010. Διαβάστε το  δοκίμιο.

16 έκριναν :

Left Liberal Synthesis είπε...

Ευπροσδεκτη επιστροφη, και καλη συνεχεια

Meropi είπε...

Καλώς το Δείμο. Δεν πειράζει που χάσατε, θα προσπαθήσετε πάλι την επόμενη φορά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλώς σας βρήκα παιδιά, καιρός ήταν να επιστρέψω.

thinks είπε...

Καλώς τονε! Σε περιμέναμε υπομονετικά και θα χαρούμε και με αυτά που εσύ λες σεντόνια, και με τα σχόλιά σου!

Μην σε απασχολεί το ότι δεν κερδίσατε: πολλοί θα μπορούσανε να πούν ότι, σε σχέση με κάθε συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, η μη εκλογή καλών ανθρώπων μπορεί να είναι και κομπλιμάν.

Καλό μπλογκάρισμα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερόπη, thinks, είμαι μαθημένος να χάνω. Όλα ξεπερνιούνται... Σας ευχαριστώ πολύ...

Κλείτωρ είπε...

καιρός ήταν να επιστρέψεις!

thinks είπε...

Πάντως, μπορείς να το πεις "είμαι μαθημένος να χάνω", ή και να το πεις "είμαι μαθημένος να προσπαθώ να κερδίσω". Όλων η σειρά έρχεται την κατάλληλη στιγμή Δήμο, όσων δεν τα βάζουν κάτω, ομάδα στην οποία απ' ότι έχω διαβάσει στην Δείμο του Πολίτη τόσους μήνες, ανήκεις κι εσύ :-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κλείτωρ, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

thiniks, η ήττα δε σημαίνει απ' ουδενί λόγω ηττοπάθεια ή μελαγχολική απάθεια. Είναι μία άλλη οδός για την ενίσχυση της προσπάθειας και ένα μέσο να εξετάσεις ενδελεχώς τα λάθη που τελικά μας απομάκρυναν από τη νίκη.

Και η δική μου προσέγγιση είναι καθαρά κινηματική. Ήμασταν βέβαιοι για το έργο μας και ξεχάσαμε την κινηματική δουλειά.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλώς επέστρεψες, Δείμο.
Τα κοινωνικοπολιτικά δημοκρατικά αιτήματα είναι μια διαρκή, αέναη πάλη του ανθρώπου και των κινημάτων.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλώς σας βρήκα, Σπίθα.

Caesar είπε...

Kατατοπιστικό, ενδιαφέρον & περιεκτικό στα θέματα που περιέχει το δοκίμιο για τον ανθρωπισμό και τις κοινωνικές αξίες που βρίσκονται σε επικίνδυνη καμπή σήμερα.

Suspect είπε...

ωχχχχ

ξαναρχιζουν οι εγκυκλοπαιδειες ε; :)

αθεόφοβος είπε...

O Αμερικανός γερουσιαστής Robert Josheph Dole έχει πεί οταν τον μαύρισαν:
Αντίθετα με όσα γράφτηκαν, ότι δήθεν μου στοιχισε πολύ η ήττα ,σας πληροφορώ πως κοιμήθηκα σαν μωρό!
Κάθε δύο ώρες ξύπναγα και έκλαιγα!
Ελπίζω ότι εσύ δεν είχες πρόβλημα ύπνου και ότι ξαναγυρνάς κοντά μας φρέσκος και μαχητικός!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ύποπτε, έτσι είναι...

Αθεό, είναι μια ευκαιρία να δούμε λίγο τον εαυτό μας και να ανασυνταχθούμε. Το θέμα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Έχω ήδη κάποια σχέδια (κυρίως με διάβασμα κι επιστροφή στο διάβασμα).

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

εξολοθρευτή του μονοσήμαντου , εχεις αναρωτηθεί τι ποσοστό αναλφαβητισμού, ηλεκτρονικού έχει ο Παυλος Μελάς, ή τουλάχιστον στοιχεία από τις ευρυζωνικές παροχές του;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν σε κατάλαβα καλά, Διόνυσε, αλλά γενικά το ευρυζωνικό πάει καλά (σύμφωνα με πληροφορίες που είχα προ δύο ετών από το γειτονικό ΟΤΕ) στο Δήμο Σταυρούπολης και θα θεωρήσω και τα ίδια στην Πολίχνη. Η ευρυζωνικότητα βέβαια δε σημαίνει και ικανότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή τακτική πλοήγηση.

ShareThis