Νέα τηλεοπτικά προγράμματα: αυτοεξευτελισμός κι εκπόρνευση ανηλίκων

Για τα προγράμματα των ΜΜΕ έχω βαρεθεί να μιλάω. Ωστόσο, μερικές φορές ορισμένες  τηλεοπτικές ιδέες σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και σίγουρα όχι ασχολίαστες. Μία τέτοια περίπτωση είναι το νέο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 «πλάκα κάνεις».
Στη νέα "ψυχαγωγική" (sic) εκπομπή παρατηρούμε ακόμη μία φορά το απόλυτο ξεφτίλισμα του ατόμου προκειμένου να αποκτήσει max 4.000 €. Τα χυμένα μακαρόνια στα ρούχα του παίκτη, ο εξευτελισμός του φίλου, συζύγου, τέκνου μπροστά σε δεκάδες άτομα, τα ξεφωνητά και οι υστερίες στα καλά καθούμενα είναι μερικές μόνο από τις δράσεις τις οποίες προτρέπουν οι παρουσιαστές να πραγματοποιήσουν οι ανυποψίαστοι μέχρι πριν λίγο παίκτες. Και όλα αυτά φυσικά μέσα σε δημόσιους χώρους (εστιατόρια κλπ) με δεκάδες επισκέπτες.
Η εκπομπή συνεχίζει την παράδοση του Μαστοράκη με την candid camera, του Μπονάτσου με το Vlass Back και του Φερεντίνου. Μόνο που τούτη τη φορά δεν είναι φάρσες σε περαστικούς ή επώνυμους, αλλά οργανωμένος εξευτελισμός του παίκτη και των γύρω του για μερικές χιλιάδες ευρώ.
Το μήνυμα είναι πολύ απλό. Μπορείτε κάλλιστα να αυτοεξευτελίζεστε, δικαιούστε να προκαλείτε τους πάντες γύρω σας αδιαφορώντας για τα συναισθήματα του γιου, της κόρης, του συζύγου ή του φίλου, αρκεί ο σκοπός να είναι το κέρδος.
Σε μια ανάλογη λογική βέβαια στο ίδιο κανάλι βλέπουμε την αηδία της δεκαετίας με τις αληθινές νοικοκυρές των Αθηνών (αλήθεια από πού προέρχονται ώστε να επιδεικνύεται στον τίτλο η πόλη;). Όμορφες επώνυμες κυρίες που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι καθημερινές μητέρες. Μοιάζει με μία αντιπρόταση στο sex and the city του Alpha ή για την επιστροφή των σαραντάρων (κάτι σε Σακελαρίου μου θυμίζει).
Αν αναζητάτε ουσιαστικό μήνυμα, θα παιδευτείτε αρκετά. Μάλλον πρόκειται για μία προσπάθεια του καναλιού να αποδείξει ότι ακόμα και στα σαράντα -φεύγα- μία επώνυμη που χάθηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες μπορεί να είναι όμορφη και να κάνει ένα real(ity) come back. Ως εκεί βέβαια. Εκτός αν στόχος είναι να μας δείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω κυρίες και τις τριβές στις σχέσεις τους.
Η απόλυτη όμως κατάντια όπως φαίνεται ότι θα είναι και πάλι η εκπόρνευση νεαρών παιδιών στο «Junior Master Chef». Όπως διαβάζουμε οι υποψηφιότητες θα φτάσουν τις 5000. Μιλάμε βέβαια για παιδιά 8-12 ετών.
Μια εκπομπή κατά το πρότυπο της παιδικής eurovision που χωρίς να σέβεται παιδικά συναισθήματα και της εύθραυστη ανήλικη ψυχολογία τα έβγαζαν στο κλαρί οι τηλεοπτικοί δουλέμποροι και οι νταβατζήδες-γονείς.

Η όλη φάση με το παιδικό μαγειρικό σχέδιο μου θυμίζει μου εκπληκτική ταινία των αρχών του ’80 (την πρωτότυπη) με τον Michel Picoli να παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή όπου ο ήρωας κυνηγιέται μέχρι θανάτου για να βρει χρήματα για την καρκινοπαθή σύζυγό του. Ήδη η παγκόσμια τηλεόραση μας έδειξε πόσο προφητική ταινία ήταν το Truman Show.

Την ώρα που οι πολίτες απαιτούν πραγματική πια επικοινωνία και τη δική τους άποψη μέσα σε τόσα προβλήματα, τα ΜΜΕ επιλέγουν την τακτική των εκπομπών αυτοεξυτελιεσμού και εκπόρνευσης ανηλίκων. Γεμίζουν τις κενές ώρες από την επικοινωνία (με τους φίλους, με τους συνεργάτες, με τον κόσμο…) με real housewives, Botrinis prject, μαγειρική, χορό, μπούτια και βαθιά ντεκολτέ. Ακόμα και οι ειδήσεις κατάντησαν ένα βαθύ ντεκολτέ. Οι εξαιρέσεις απλά φτάνουν να επιβεβαιώνουν τον ιδιωτικό μιντιακό κανόνα. Τον κανόνα που οι υπεύθυνοι προγράμματος και οι ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι όρισαν κι εμείς για χρόνια ακολουθούσαμε τυφλά.

36 έκριναν :

indictos είπε...

Δήμο και τα τρία προγράμματα είναι με αγορασμένο ή αντιγραμμένο format αντίστοιχων (και στην πρώτη περίπτωση πολύ παλιότερων) εκπομπών του εξωτερικού.
Είναι φτηνές παραγωγές (το βασικό για τα ιδιωτικά κανάλια), εύκολες και για το Ελληνικό κοινό πρωτότυπες.
Το ότι είναι ταυτόχρονα και σκουπίδια ελάχιστα ενδιαφέρει τους καναλάρχες.
Η ύπαρξη τους είναι συνδυασμός οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και αισθητικής κρίσης.

teleytaios είπε...

Δείμο, θα διαφωνήσω μαζί σου. Όχι για το περιεχόμενο των σκέψεών σου, αλλά για το γεγονός ότι είσαι πολύ ευγενικός με τους χαρακτηρισμούς σου. Διότι πρόκειται όχι απλώς για σκουπίδια που λέει και πιο πάνω ο indictos, αλλά για σαβούρες του χειρίστου είδους... Αλλά ο κοσμάκης, εκεί που τον έχουν καταντήσει με την παιδεία που του προσφέρουν, τα καταπίνει αμάσητα...

thinks είπε...

Απόλυτα σύμφωνος και με εσένα Δήμο, και με τον indictos, και με τον Τελευταίο!

(τι έγινε; δεν πιστεύω να μου επέτρεψες την τελευταία λέξη με το σχόλιό μου των 10:59 πμ στο προηγούμενο;!;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματα, ίνδικτε, και οι τρεις παραγωγές (ειδικά το "πλάκα κάνεις") είναι πολύ φτηνές παραγωγές. Αλλά τόσο φαυλότητα δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

Τελευταίε, ίσως έχεις δίκιο. Για την προαναφερόμενη εκπομπή έχουμε να πούμε πολλά του τι θα κάνουμε για λεφτά. Αλλά από τη στιγμή που θα εκπορνεύουμε τα ίδια μας τα παιδιά χωρίς να σεβόμαστε την ψυχολογία τους, τι να πούμε άλλο; Κάθε "καντήλι" ευπρόσδεκτο.

Δημήτρη, χαίρομαι που επανήλθαμε στις συμφωνίες πάντως. Κι ακολουθούν κι άλλα στα οποία θα συμφωνήσουμε...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Α, Δημήτρη, μη νομίζεις... Απλά το αφήνω προς το παρόν για να επανέλθω με νεότερο post με απάνθισμα όλων των επιχειρημάτων (έτσι για την ιστορία) ώστε να είναι πιο εύκολη η μελλοντική εκτίμηση του νομοσχεδίου.

thinks είπε...

Βλέπεις, είναι ευκολότατο να συμφωνούμε! πες κάτι σωστό κι έγινε! :-)

(Τέλεια! αρχειοθετώ το τέλος του πρώτου γύρου και κάνω βαθιές εισπνοές-εκπνοές αναμένοντας τον δεύτερο!)

Θανασης Ξ. είπε...

Καλά τα λες, φταίνε και οι 'νταβατζήδες γονείς'. Εξοργίζομαι όποτε βλέπω το τρέϊλερ. Είναι δυνατόν;; Παιδιά 8-12 ετών;; Και θα τα βάλουν να μαγειρέυουν σε αναμμένα μάτια, καυτούς φούρνους κι εγώ δεν ξέρω πού αλλού;; Ο ενήλικας δεν με νοιάζει, να πάει να ξευτιλιστεί όπου θελήσει. Εδώ όμως με τα παιδιά πρέπει να επεμβεί ο εισαγγελέας...

teleytaios είπε...

Δείμο και Δημήτρη, ανάμεσα στους γύρους βγαίνει και καμιά όμορφη κοπέλα με μπικίνι, ξέρετε, από εκείνες τις καλλίπυγες που κρατούν το καρτελάκι με τον αριθμό του γύρου; χα, χα, χα...

kopria είπε...

τελικά είναι να αναρωτιέσαι... Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση στην αγορά; (άσε που πλουτίζουν εκμεταλευόμενοι δημόσιες συχνότητες και που δεν έχουν άδειες, είναι παράνομοι οι καναλάρχρες)

thinks είπε...

Βεβαίως, Τελευταίε, αν η εν λόγω όμορφη κοπέλα με το μπικίνι έλεγε κιόλας ότι δεν θα την πείραζε αν η πολιτεία διέθετε μέρη του κορμού της για εκείνους που έχουν ανάγκη... (θα έπρεπε να σκεφτώ και τους συμπολίτες μου...)

teleytaios είπε...

Αχ, Δημήτρη, ένα απλό χιουμοριστικό σχόλιο έκανα κι εσύ βρήκες πάτημα για να την "μπεις" στο Δείμο, ακόμα κι από αυτή την ανάρτηση που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη... Δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω... Μπράβο.

(Αναμένω αντιδράσεις, αλλά θα τις παρακολουθήσω το απόγευμα...)

celin είπε...

Συμφωνω 100% μαζι σου κ ειχα σκοπο μαλιστα αυτες τις μερες να ανεβασω αναρτηση παρομοιου περιεχομενου.
Κανονικη εκπορνευση ανηλικων..
Εγω σε καποια αλλα προγραμματα βλεπω μεχρι και προωθηση της παιδεραστιας.

Ειναι φρικιαστικο το γεγονος οτι το ΕΣΡ παρεμβαινει για ενα φιλι μεταξυ αντρων,αλλα τουμπεκιαζεται μπροστα στο μαστερ σεφ.
Αισχος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όλα γίνονται, Δημήτρη. Όλα γίνονται. Θέλει λίγη μελέτη και λίγο χρόνο, αλλά θα το κάνω, το θέλω πολύ, επειδή έπεσαν πολλά επιχειρήματα και όλα τους σοβαρά.

Θανάση, προβλέπω κι άλλα χειρότερα, όπως έγραψα.

Τελευταίε, κανονικά ρινγκ. Δώσε τσόντα και αίμα...

thinks είπε...

@ Τελευταίος και άλλους τις

Σημειωτέον ότι τις επόμενες 26 ώρες μπορεί να μην έχω Ελληνικά στο πληκτρολόγιο όπου θα είμαι. Μην κάνει κανείς το λάθος να νομίζει ότι δεν απαντώ ή δεν σχολιάζω! Επιφυλάσσομαι! Χα!

Και, Τελευταίε μου, που το βρήκες το μπάσιμο; ξέρεις πόσα νέα παιδιά σε κάθε πλαζ βγάζουν τα μάτια τους έξω και προσεύχονται η πολιτεία να μπορούσε να τους διαθέσει τον καρπό των φαντασιώσεων τους; Υπάρχουν μάλιστα, νομίζω, μέρη, στην Αφρική και κάπου Ασία-μεριά, που η διάθεση αυτών των αγαθών στους νέους είναι μέρος της παράδοσης και ηθικής!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύκαρπε, δε με νοιάζει η παρανομία. Με νοιάζει το τι προβάλλεται και τι ήθη (με την έννοια της κρίσης και του προτύπου) δημιουργούνται. Κι εκεί πρέπει να δούμε αν θα παρέμβει το ΕΣΡ με καταλυτικό τρόπο και απαγορεύσεις.

Δημήτρη, Τελευταίε, ούτε τα όργανά της θέλω ούτε τα βυζιά της. Έχω κουραστεί να βλέπω γυμνές και ημίγυμνες γυναίκες στην τηλεόραση. Σε λίγο θα σιχαθώ τα άλλοτε αγαπημένα γυναικεία κάλη. Να βλέπω και τα ντεκολτέ της Τρέμη και της Γερμανού στα -ήντα, ε παρά πάει, ρε παιδιά.

celin, αυτό με την παιδεραστία πού το είδες; Τι πήρε το μάτι σου (που το δικό μου τσακίρικο έχασε); Δώσε στίγμα...

thinks είπε...

Δήμος: "δε με νοιάζει η παρανομία"

-Παρντόν;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εννοώ, Δημήτρη, ότι το θέμα των αδειών ούτε πρόκειται να λυθεί ούτε και είναι το κύριο μέλημά μου αυτή τη στιγμή. Παλαιότερα το είχα κι εγώ σχολιάσω σε κάποια ανάρτηση. Αλλά ως ρεαλιστής αντιλαμβάνομαι ότι μόνο στα λόγια θα μείνουμε. Όχι τα χρήματα αδειοδότησης είναι λίγα (ειδικά με τις σημερινές κρατικές ανάγκες). Η άδεια είναι θέμα δευτερεύον για τη λειτουργία των σταθμών, αφού έχουν άλλες μορφές αδειοδότησης, αλλά όχι για τις συχνότητες. Καλυμμένοι είναι. Εξάλλου, σε λίγο με την ψηφιακή πλατφόρμα θα πάψει αυτό το ζήτημα να υπάρχει.

σ.σ. ας μην αποπροσανατολίσουμε το θέμα όμως.

thinks είπε...

Μάλιστα!

roidis είπε...

συμφωνώ απολύτως με τους 2 πρώτους σχολιαστές, είστε επιεικείς.

τα προγράμματα όλα αυτά που αναφέρεστε είναι κατώτερα των σκουπιδιών.

mahler76 είπε...

πάλι καλά να λές. Π΄ριν πολλά χρόνια είχα πετύχει εκπομπή στο Μτv που σε έβρισκαν στο δρόμο και σε έβαζαν να κάνεις για μια χούφτα ντόλαρς φρικαλέα πράγματα όπως να γλύψει τις μασχάλες ενός περαστικού ή να φάς κάτι από παρακείμενο σκουπιδοτενεκέ. Και το φρικαλέο ήταν πως κάποιοι το έκαναν πολύ πρόθυμα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ αυστηρό αυτό το μάλιστα, ρε Δημήτρη, αλλά καλύτερα το μονολεκτικό...

Ροΐδη, τελικά με πείσατε, μόλις βρω υπολογιστή θα το αλλάξω...

ΕvanΤ, δεν το ήξερα. Αλλά όπως πάμε θα φτάσου κι εκεί. Είναι η νέα ηθική.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τον mahler ήταν το τελευταίο σχόλιο.

celin είπε...

Δειμε,θα γραψω μια αναρτηση οπου θα εκφραζω τη γνωμη μου,ειναι πολλα αυτα που εχω να πω.
Στην Αμερικη υπαρχουν καλλιστεια παιδιων,παιδακια καθε ηλικιας παρελαζουν στη πασαρελα σα μοντελακια.Αυτο καποιοι μπορει να το θεωρουν χαριτωμενο,εγω θεωρω οτι διχως να το καταλαβαινουν καποιοι ηλιθιοι γονεις,τα παιδια τους γινονται κατι σα σεξουαλικο αντικειμενο.
Ακουγεται ακραιο αυτο που λεω,θα το στηριξω σε μια αναρτηση,γιατι ο χωρος των σχολιων ειναι περιορισμενος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όντως, Celin, τα ξέχασα τα επίσημα καλλιστεία ανηλίκων και όλα εκείνα τα κοριτσάκια που εκπορνεύονται στο Ms Young. Έχει σημασία να πούμε ότι σε ένα παιδί που εκπαιδεύεται στον άκρατο ανταγωνισμό ως νικητής και όπου μόνο η πρωτιά έχει σημασία, η ήττα λειτουργεί ως βιασμός, ενώ ο νικητής την ψωνίζει πολύ άσχημα χωρίς να έχει -ούτε συχνά κι οι ενήλικες- τρόπους να αντέξει την μετέπειτα πτώση.

The Schrodinger's Dragon είπε...

Τι να λέμε τώρα; Ακόμα και μέσα στο στενό συγγενικό μου περιβάλλον έχω άτομα που παρακολουθούν αυτές τις μπούρδες. Έχει υποστεί τέτοια πουρεδοποίηση το μυαλό του νεοέλληνα που δεν βλέπω να υπάρχει διέξοδος!!! Μπράβο για το άρθρο σου Δείμε.

The Schrodinger's Dragon είπε...

Δείμε, άλλαξε και το αυτοεξυτελισμός σε αυτοεξευτελισμός στον τίτλο!

Zaphod είπε...

Πολυ καλο το αρθρο!

Τι να πω φιλτατε, η ξεφτιλα και το "μηνυμα" αυτης φντ πως πουλάει...:(

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ, Batcic. Εγώ βλέπω τους μαθητές μου. Τους μιλώ, τους εξηγώ, αλλά πάλι την άλλη φορά το ίδιο θέμα έχει η συζήτηση.

Και περιμένουμε και χειρότερα, Zaphod

pølsemannen είπε...

Έξοχος!

Η πλέμπα πρέπει να μάθει να ξεφτιλίζεται για πέντε παράδες, ώστε να μην κουνιέται από την θέση της, που είναι μαζί με τις μολόχες.

thinks είπε...

Ίσα-ίσα αγαπητέ! το "Μάλιστα!" ήταν μια μονολεκτική και άνευ όρων συμφωνία και επιδοκιμασία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, ακριβώς, pølsemannen, έτσι ακριβώς.

Δημήτρη, άνευ όρων; Εσύ; Αυτό θα πει ταύτιση...

Dyer είπε...

Για όλα αυτά που περιγράφεις φίλε Δείμο και επειδή δυστυχώς οι εξαιρέσεις στα ΜΜΕ υπάρχουν μόνο στα κρατικά κανάλια, δεν δυσανασχετώ με την ΕΡΤ που πληρώνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

thinks είπε...

Μα σού 'πα Δήμο! Γράφε 'σύ σωστά πράματα κι εγώ από πίσω βήμα ταχύ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Dyer, έχεις δίκιο. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι τα κρατικά κανάλια. Κι εκείνα, βέβαια, θέλουν πολύ δουλειά.

Νimertis είπε...

Οι επισημάνσεις σου φίλε Δείμε απολύτως σωστές... Η κατάσταση δυστυχώς, ολοένα και χειροτερεύει... θα μου πεις γκρίνια... ε, όχι... ειδικά το εμετικό με τις Νοικοκυρές είναι κάτι που δεν έχει επαναληφθεί... καλησπέρα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλησπέρα, Νημερτής. Εγώ αντιθέτως φοβάμαι ότι ακόμα δεν τα είδαμε όλα.

ShareThis