Τελικά πόσα γενόσημα κόμματα;

Δίπλα στα δεκάδες κόμματα που εμφανίζονται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μπορούμε με σχετική ασφάλεια να συμπεριλάβουμε και τα γενόσημα... κόμματα.
Έτσι, εκτός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (έστω και τσακισμένου εκλογικά), το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ως παλαιότερα κόμματα καταγράφουμε:
  • ΔΗΜοκρατική ΑΡιστερά του Κουβέλη (μέσα/έξω από το μνημόνιο, ναι μεν αλλά)
  • ΔΗμοκρατική ΣΥμμαχία της Μπακογιάνη (αμιγώς μνημονιακό και νεοφιλελεύθερο)
  • ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δημαρά (με επίσης κεντρώα αντιμνημονιακή ρητορεία)
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου (με καθαρή αντιμνημονιακή δεξιά πορεία)
  • ανώνυμο -ακόμα- του Καστανίδη (εντέχνως αντιμνημονιακό, αλλά με σοσιαλδημοκρατική αναζήτηση, λέμε τώρα).
Σε τούτα μπορούμε να συμπεριλάβουμε ακόμα
  • τον όμιλο προβληματισμού ΠΑΤΡΙ.Δ.Α του Ψωμιάδη (που αναζητά ρόλο και λόγο στα πολιτικά μετά την καθαίρεσή του) με αντιμνημονιακή κι εθνικιστική/πατριωτική χροιά
  • το μόρφωμα του Μίκη Θεοδωράκη και
  • τη ΔΡΑΣΗ, τον τραγέλαφο του άκρως φιλελεύθερου Μάνου
 Στην ουσία παρατηρούμε μία γαλλοποίηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου με δεκάδες μορφώματα. Η διάλυση του κεντρώου γαλλικού χώρου είχε έρθει ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας της δεξιάς από την εποχή της αντίστασης και των πολλών ιδεολογικών ρευμάτων που κυριάρχησαν στη χώρα μεταπολεμικά, σε μια εποχή αναζητήσεων, εμφύλιων συγκρούσεων και αντίδρασης στην ΕΣΣΔ μετά το θάνατο του Στάλιν (1953). Χρειάστηκαν πολλά χρόνια κι ένας αιματηρός Μάης με έναν πανίσχυρο Ντε Γκωλ, ώστε υπό το Μιτεράν (αν θυμάμαι καλά) να κατορθώσουν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα να ενταχθούν σε έναν κομματικό φορέας.
Στην Ελλάδα αντίθετα επιλέξαμε τη μαρξιστική λογική της φάρσας και της κυριαρχίας των γενοσήμων. Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται σε τιμάρια με βάση κυρίως την αντιμνημονιακή ρητορεία. Προς το παρόν ακόμα δεν ακούσαμε καμία ιδιαίτερη αυτοκριτική από υπουργούς ή βουλευτές που υπερψήφισαν το Μνημόνιο Ι, το Μεσοπρόθεσμο και τον  Εφαρμοστικό Νόμο, αλλά περιμένουμε (αν και ξέρουμε/υποψιαζόμαστε τι θα πουν, αλλά ας μην προλαμβάνουμε).
Είμαι από εκείνους που δεν αρνούνται μεταρρυθμίσεις, αλλά δε δέχονται και κανένα Μνημόνιο επειδή στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο η ανταγωνιστικότητα (sic) της ελληνικής οικονομίας, με άλλα λόγια ο νεοσυντηρητισμός και η πληβειοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Και τούτο δεν είναι συνωμοσιολογία, αλλά μία καθαρή εικόνα από όλες τις δυτικές οικονομίες (πλην των ΗΠΑ που παλεύουν να σώσουν τη μεσαία τάξη, με τους δικούς τους όρους βέβαια).
Ωστόσο, τα νέα κομματικά μορφώματα δεν είναι παρά πλατφόρμες για την τοποθέτηση των ψηφοφόρων, τη διατήρηση της κομματικής πελατείας που αναλογεί στον καθένα. Στόχος των γενοσήμων όμως δεν είναι η θεραπεία, αλλά το κέρδος. Κέρδος από τη συγκράτηση της αντιμνημονιακής ψήφου διαμαρτυρίας προς τα αριστερά και την αποφυγή ενίσχυσης των αριστερών κομμάτων (όσο κι αν το ΚΚΕ θέλει τον όρο μόνο για τον εαυτό του).
Ο δικομματισμός διαλύθηκε και αυτό το βλέπαμε από καιρό. Τώρα το επιδιώκουν κι οι ίδιοι. Προτιμούν τη διάσπαση του δικομματισμού (3 δεξιά κόμματα -και το μόρφωμα Ψωμιάδη- και 3 σοσιαλδημοκρατικά -και το μόρφωμα του Μίκη), ώστε να συγκρατήσουν ψήφους παρά να ενισχυθεί η αριστερά που έχει ενισχύσει απειλητικά την κοινωνική της επιρροή. Ουσιαστικά, απώτερος στόχος είναι η πλειοψηφία αθροιστικά να βρίσκεται στα χέρια αυτών των κομμάτων και πάλι, ώστε να ελέγξουν το πολιτικό σκηνικό.
Στόχος είναι η αποσυσπείρωση της Αριστεράς που επιμένει να κινείται αυτόνομα, περιχαρακωμένη στα κλειστά της κόμματα.
Μπροστά σε μια τέτοια απειλεί, αδυνατούν ακόμα τα κόμματα να αντιληφθούν την αναγκαιότητα κοινής συνύπαρξης τόσο σε κινηματικό πεδίο αντιπαράθεσης με τα κόμματα/βουλευτές που στηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό, όσο και σε μετέπειτα κυβερνητικό επίπεδο. Αλλά, κάποιοι "αριστεροί" επιδιώκουν την απομόνωση της αριστεράς στο όνομα ιδεολογικών διαφοροποιήσεων, λες κι οι πολίτες που θα υπερψηφίσουν το ΚΚΕ ή τη ΔΗΜΑΡ ή το ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν 100% μαζί τους.
Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις ακόμη μία φορά στέκονται εμπόδιο στην κοινή πορεία.

21 έκριναν :

Swell είπε...

Όρεξη να 'χουμε μέχρι τις εκλογές, να μετράμε. Και βάρδα να μην απορρίψει ο Κουβέλης τη Μιμή, γιατί τότε τη βλέπω να ιδρύει κι αυτή κόμμα με τον ξάδελφο. Κι ένα μυστήριο. Το κόμμα της Τζούλης.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Να δούμε ποτέ δεν ξέρεις. Άσε "έφαγα" και τους καημένους τους πράσινους...

Ελπήνωρ είπε...

Και ακόμη ξέχασες τη "Δράση" του Στέφανου Μάνου και το "Δημιουργία Ξανά" του Θάνου Τζήμερου προς το παρόν, και έπεται συνέχεια γενόσημων κομμάτων.

Παπουτσής Αλέξανδρος είπε...

Δράση του Μανου - Αρμα πολιτων του Δημαρα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ελπήνορ, Αλέξη, σας ευχαριστώ. Έκανα τις διορθώσεις.

Αλμύρα είπε...

Πολλά,πάρα πολλά...

Ανώνυμος είπε...

1.527,5 συμφωνα με τις μεχρι τωρα εγκυρες πληροφοριες μου.

gorillazmagazine είπε...

Η κατερίνα, ο βλαδίμηρος, η νίκη, η ….. δεν ξέρουν τι είναι η δραχμή, μπορεί να την θυμούνται σαν παιχνίδι στα 8 τους χρόνια, αλλά τώρα στα 18 ξέρουν μόνο το ευρώ. Ο κωστας , η λέτα, ο νίκος, ο γιός σου, η εγγονή σου ……. δεν έχουν δει καν δραχμή. Εγώ, εσύ, δεν θυμόμαστε καλά καλά τι χρώμα και πιο κεφάλι είχε το χαρτονόμισμα των εκατό δραχμών, ο αυτόματος διορθωτής στα windows την λέξη δραχμή την βγάζει άγνωστη. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που δεν ξέρει και δεν θα μάθει ποτέ της την δραχμή, όπως και οι μεταγενέστερες γενιές από αυτήν. Υπάρχουν όμως γενιές που ακόμη υπολογίζουν σε οκάδες και όχι σε κιλά, και οι γενιές οι ενδιάμεσες που θυμόμαστε νοσταλγικά την δραχμή, όπως οι κάτοικοι της πρώην ανατατολικής γερμανίας τα trumbat και την stazi, ή όπως οι ρώσοι την σοβιετική ένωση, και οι σέρβοι την γιουγκοσλαβία. Όχι όλοι τους, όχι όλοι μας. Σε λίγα χρόνια κανένας δεν θα αναπολεί την δραχμή, όπως κανένας ουκρανός ή ρώσος δεν θα αναπολεί την σοβιετική ένωση. Τώρα είναι η ευκαιρία του παλαιού κόσμου να επιστρέψει εκεί, ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος του. Ή τώρα ή ποτέ. Επιστροφή στο μέλλον…..

http://sabotaz33.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

αθεόφοβος είπε...

Στις εκλογές, να μου το θυμηθείς, πλην του Κουβέλη όλα τα νέα κοματίδια δεν πρόκειται να πάρουν κάποιο αξιόλογο ποσοστό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αθεό, το ελπίζω. Φοβάμαι όμως αρκετοί θα μπουν στη βουλή (αν κι εξαρτάται από πολλά ακόμα, όπως πχ την πόλωση και την επιθετική προεκλογική περίοδο).

Γορίλα, συμφωνούμε υπό την έννοια ότι με τη χρεοκοπία που βάρεσαν οι πολίτες είτε ευρώ είτε δραχμή ένα και το αυτό.

Ανώνυμε, έχουμε δηλαδή ακόμα μέλον, ε;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εγώ αναμένω την καταλυτική παρέμβαση του Σπίθα...

Θανασης Ξ. είπε...

Ο ..Μπαμπινιώτης 'επιτέθηκε' στον όρο 'γενόσημα' (για τα φάρμακα) καθώς όπως ισχυρίζεται είναι 'σκοτεινός' και δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς. Καταλήγει στην χρήση του ορθότερου 'ομοιοδραστικά'. Και όντως το 'ομοιοδραστικά' ταιριάζει καλύτερα και στα ..κόμματα :)))))...

Caesar είπε...

Αν είχαμε και ως εκλογικό σύστημα Απλή αναλογική,θα είχε ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο κατακερματισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που προήλθε από δημοκρατικές διαδικασίες ή από ομαλές κοινωνικές διεργασίες.

Προήλθε έξωθεν και βιαίως ( δεν εξετάζουμε στην παρούσα φάση το γιατί και το διότι. Το γνωρίζουμε..)

Το τσαλάκωμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ήρθε από την λάθος πλευρά.

Μια κοινωνία βρισκόταν σε λήθαργο και εν υπνώσε, ενώ εκφραζόταν πολιτικά μέσα από το συγκεκριμένο δίπολο ( Πασοκ-Ν.Δ.) επί 45 χρόνια (τα λέγαμε, από παλιά, έτσι δεν είναι Δείμο;)

Μετά απ'αυτό δεν μπορώ να πω ότι "πέφτω από τα σύννεφα", ή "δεν το περίμενα".
Ως εκ τούτου οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό δεν αποτελούν έκπληξη.

Έκπληξη, θα αποτελούσε να ξεφύτρωνε ένα καινούργιο κοινωνικό κίνημα ή κόμμα ώς δια μαγείας σαν από παρθενογέννηση.

Αλλά τα πολιτικά κόμματα αντανακλούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές αντιλήψεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί μέσα σε συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά πλαίσια. Με μια παιδεία, εν τέλει, που είναι απαίδευτη, ρε φίλε.

Για να αλλάξουν οι χρόνιες γνωστές παθογένειες δεν αρκεί ένα "ξαφνικό σοκ", Απαιτείται, λοιπόν, μια αντίστροφη πορεία με πολλές προυποθέσεις, σε πολλά επίπεδα.

Απαιτούνται μεγάλες κοινωνικές διεργασίες και δεν είναι δυνατόν να έχουμε απαιτήσεις από τα υπάρχοντα κόμματα που έχουν γαλουγηθεί σε στερεότυπα.

Είπες, Δείμο.
"Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις ακόμη μία φορά στέκονται εμπόδιο στην κοινή πορεία."

Ποιά κοινή πορεία, και με ποιόν θα μπορούσε να έχει το Κ.Κ.Ε., ας πούμε;

Η κοινή πορεία θέλει όραμα και εκεί η αριστερά εκτίει, ας μην κρυβόμαστε.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θανάση, να αλλάξω τότε τίτλο...

Καίσαρα, θα είχε όντως ενδιαφέρον. Και σίγουρα επειδή κυβέρνηση δε θα σχηματίζονταν, τα κόμματα θα λειτουργούσαν και πιο δημοκρατικά χωρίς να είναι τόσο αρχηγικά.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, έχεις δίκιο εν μέρει. Μόνο στην τυπική μορφή διαλύθηκαν ενδογενώς τα κόμματα. Ωστόσο, ουσιαστικά κατά τη γνώμη μου είναι επιτυχία του κινήματος. Η αντίσταση του κόσμου, οι αντιδράσεις (κάθε φύσης) οδήγησαν τους βουλευτές να αποσχιστούν ή να αρνηθούν με βέβαιη τη διαγραφή να υπερψηφίσουν (έστω και υποκριτικά) το μνημόνιο. Ακόμα και η υποκριτική τους άρνηση (αφού πριν τα δέχτηκαν όλα σχεδόν) είναι ένδειξη των πιέσεων που δέχονταν από πολίτες.

Από την άλλη, δεν περίμενα ένα παρθένο κινητικό κόμμα. Ένα τέτοιο κίνημα ούτε οι πολίτες θα το στήριζαν, ούτε τα ΜΜΕ θα πρόβαλαν. Και να ανδρωθεί ένα κόμμα μέσα από κινηματικές διαδικασίες, έτσι απλά;

Πράγματι όμως έχουμε ανάγκη από μεγάλες και δυναμικές κοινωνικές διεργασίες. Σε τούτες η αριστερά θα μπορούσε να έχει κεντρικό ρόλο. Αλλά ακόμα δεν έχει κερδίσει εκείνη την κοινωνική εκτίμηση που έχουν ανάγκη τέτοιες διεργασίες. Ενώ η κοινωνική της επιρροή είναι άνω του 40% (όχι η εκλογική που σαφώς περιορίζεται), ακόμα απέχει από τέτοιες συνθήκες, κι εξαιτίας υποκειμενικών της αιτίων.

Δυστυχώς, στο κλείσιμό σου συμφωνούμε απολύτως.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Όταν αναφέρεσαι σε γενόσημα κόμματα εννοείς πιο φθηνά κόμματα, αντίγραφα κόμματα ή κόμματα που θα τα προτιμήσουν οι πολίτες (μιας και τα γενόσημα φάρμακα μάλλον θα τα προτιμήσουν οι πελάτες);
Άλλες ερωτήσεις: Από τα 8 "γενόσημα" κόμματα που αναφέρεις, τα 4 "ανήκουν" στο ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Μήπως αντίστοιχη "γαλλοποίηση" υπάρχει κι εκεί;
Και φυσικά το γνωστό άλμα: "Στόχος των γενοσήμων όμως δεν είναι η θεραπεία, αλλά το κέρδος." Και το μεταφέρεις αυτό στην πολιτική σκηνή υιοθετώντας - παράξενο για σένα - έναν ιδιότυπο λεκτικό ακροβατισμό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι, Αντώνη, αναφέρομαι σε φτηνές πολιτικές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί ο δικομματισμός σε άλλη μορφή.
Θετικά απαντώ και στο δεύτερο ερώτημα. Και η δεξιά έχει ανάγκη τη διάσπασή της (ήδη την είχε όπως απέδειξε τελικά Ο ΛΑΟΣ -με τη βοήθεια φυσικά των ΜΜΕ). Σήμερα γίνεται πιο επιθετικά. Τι απίδια βέβαια θα πιάσει ο καθένας, είναι άλλο θέμα.
Δε θα μιλούσα για κάποιο λεκτικό ακροβατισμό. Βλέπεις δεν κάνω λόγω για 10 κόμματα, δύο ιδεολογίες (τύπου ΚΚΕ). Εγώ συμπεριλαμβάνω όλη την Αριστερά και όλο το αριστερό αντιμνημονιακό φάσμα (με τις δεκάδες διαφοροποιήσεις που περιλαμβάνει στο εσωτερικό του), όπως τουλάχιστον εκτέθηκαν και από τον Γιούγκερ στην ωμή παρέμβασή του ενόψει εκλογών (βλ. κι εδώ).

Unknown είπε...

το κινημα των πλατειων ,κ ιδιαιτερα του συνταγματος,εφερε αυτην την διεργασια, με τα πολλα νεα κομματα.πιστευω, ειμαστε ακομη στην αρχη..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνώ, openwind11, είναι όλα αποτέλεσμα της βίαιης νέας οικονομίας...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πραγματικά προγραμματιστεί να συζητηθεί μετά το blog σας είναι απίστευτα ρεαλιστικό. Έχω επιλέξει να ακούω κάτι εντελώς καινούργιο με αυτό λόγω της παρέχω πραγματικά την ίδια θέση μέσα σε Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια μου αυτό το θέμα έτσι αυτή η ειδική βοήθεια;; s όλοι αφθονία. Ήμουν σε θέση να μια καλή ματιά για το θέμα συν παρατηρήσει μια μεγάλη σειρά από blogs, αλλά σε αντίθεση με αυτό. Σας ευχαριστούμε για την αποκάλυψη τόσο στο εσωτερικό ιστοσελίδα σας.

ShareThis