Η επιτυχία της Χρυσής Αυγής εξευτελίζει το πολιτικό σύστημα

Ολοένα και περισσότερο προοδευτικό κόσμο φαίνεται να τρομάζει η ιδέα της εισόδου της Χρυσής Αυγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει ήδη μία μικρή κίνηση προβολής θέσεων και αποτροπής από την υπερψήφιση της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη βουλευτική νομιμοποίησή της. Ήδη εκπρόσωποί της εμφανίζονται σε τηλεοπτικά κανάλια -έστω και τοπικής εμβέλειας ή δευτεροκλασάτα. Μας τρομάζει η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή όπως περίπου μας τρόμαζε και η είσοδος του ΛΑΟΣ.
Όσο η δημοκρατική κρίση οξύνεται και οι κοινωνικές αντιθέσεις διευρύνονται, όσο η οικονομική κρίση γίνεται βαθύτερα κοινωνική, οι πολίτες αναζητούν κάπου να πιαστούν. Είναι μία αναζήτηση ιδεολογικής ταυτότητας εκφρασμένη μέσα από ένα πρίσμα αντισυστημικό. Εξάλλου, η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, όπως εμφανίζονταν μέσα από τη μιντιακή σκανδαλοθηρία και το λαϊκισμό, αποτελεί ένα βασικό μοχλό ανύψωσης της Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να θυμόμαστε και όλη εκείνη την προπαγάνδα των απολογητών της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, που ταυτίζουν τα λεγόμενα «άκρα» και ουσιαστικά συσκοτίζουν τη λαϊκή συνείδηση. Η γραμμική αυτή αντίληψη που για την πολιτική ζώνη που θέλει ως κεντρώα τα λεγόμενα συναινετικά κόμματα, τροφοδοτεί τη σύγχυση για τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων και τη στάση τους απέναντι στο σύστημα, την κοινωνία και την ίδια την πολιτική.
Εξάλλου, ο πολίτικος λόγος της ακροδεξιάς, επιφανειακά επικριτικός, σε συνδυασμό με την ξενοφοβία και την ανασφάλεια έχουν πολλούς αποδέκτες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που σε μία περίοδο αναζητήσεων, φόβων και δείμων, σε μία εποχή ιδεολογικής χειραγώγησης και μονόπλευρης ενημέρωσης, ψηφοφόροι να αναζητούν στέγη στο ναζιστικό μόρφωμα.
Πρέπει όμως να πούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται με τη μονοδιάστατη στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής, ουσιαστικά λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά. Ναι, μεν, μειώνει τη δύναμή της και την εκθέτει εμφατικά, αλλά περιορίζει τις ευθύνες άλλων κομμάτων που της επέτρεψαν να γιγαντωθεί. Η Νέα Δημοκρατία για δεκαετίες επέτρεπε και αποδεχόταν ως διαφορετικές τάσεις τις ακροδεξιές και φασιστικές κορώνες στο εσωτερικό της, ενώ το ΠΑΣΟΚ στήριξε όσο μπορούσε το ΛΑΟΣ με στόχο να μειώσει την εκλογική επιρροή της ΝΔ. Ο ίδιος ο Καρατζαφέρης στηρίχτηκε ανερυθρίαστα στις χρυσαυγίτες οργανώσεις και ψήφους για να εδραιωθεί στο πολιτικό σύστημα.
Ουσιαστικά τα τρία κόμματα, το καθένα με τον τρόπο του, ενίσχυσαν όχι ίσως άμεσα το κόμμα τούτο, αλλά γενικότερα τις ακροδεξιές αντιλήψεις, τις φασίζουσες νοοτροπίες που μορφοποιήθηκαν στην παρούσα χρονική στιγμή γύρω από τη Χρυσή Αυγή
Και εδώ ίσως πρέπει να δούμε κι εμείς -ως αριστεροί ή προοδευτικοί πολίτες- να αναρωτηθούμε τελικά τι κάναμε για να μειώσουμε διαχρονικά τη δύναμη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει κάποια στιγμή και εμείς να αναζητήσουμε τις ευθύνες μας γιατί η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής βρήκε γόνιμο έδαφος ώστε να κινδυνεύουμε να εδραιωθεί σαν κοινοβουλευτικός σχηματισμός και -το χειρότερο- και μάλιστα με τέτοια κοινωνική απήχηση που ξεπερνά κατά πολύ την εκλογική της.
Συχνά δε δίνουμε την έμφαση που πρέπει σε όσα εμφανίζονται στο τύπο για τον πολιτικό ρόλο της ακροδεξιάς οργάνωσης. Αισθάνομαι πως δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τα πολλά προσωπεία των ακροδεξιών τάσεων. Δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε μαρτυρίες πολιτών ή δημοσιογράφων (και πρώην στελέχη της) που εμφανίζουν τη Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιείται από τον κρατικό μηχανισμό για το χτύπημα συγκεντρώσεων, τη δικαιολόγηση των περιπολιών μελών της οργάνωσης σε υποβαθμισμένες συνοικίες, την εμπλοκή των Δυνάμεων Ασφαλείας σε συγκεντρώσεις κλπ. Συχνά προσπερνάμε γρήγορα ειδήσεις που τη δείχνουν να λειτουργεί ως υποχείριο επιχειρήσεων -κατασκευαστικών ή μεσιτικών εναντίον πολιτών ή μεταναστών[1] ή αναφορές για ειδική μεταχείριση της Χρυσής Αυγής από την ελληνική αστυνομία[2]. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών[3] «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάζονται ως συνοδοί τους» αλλά και ότι «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού[4]».


[1] Κώστας Βαξεβάνης, Μετανάστη πιάνεις, χρυσάφι γίνεται (29/03/2012). Βλ. επίσης και το σχετικό βίντεο της εκπομπής
[2] Σχετικά βλ. Δημήτρης Ψαρράς, Το πογκρόμ κατά των μεταναστών σχεδιαζόταν ήδη από το 1997, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (22/5/2011), Τα Μέσα Ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή, txvs.gr (), Μαρίλη Μαργωμένου (2008-02-09). H αμηχανία των ΜΑΤ μπροστά στη Χρυσή Αυγή, Καθημερινή (07/02/2011), Φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», Αθήνα 9.84 (04/04/2012).
[3] Έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2004

27 έκριναν :

Άθεος είπε...

Δεν χρειάζεται να επαινέσουμε τους ακροδεξιούς για την επιτυχία τους, αλλά να αναλογιστούμε, πόσο φταίξαμε κι εμείς για την άνοδο των κομμάτων αυτών!
Πολύ καλή ανάλυση φίλε μου και έξυπνος ο τίτλος που επινόησες!

akrat είπε...

αχ

βρε

δήμε

φαντάσου εγώ τα έλεγα χρόνια


ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ..... ΦΑΝΤΑΣΟΥ


φταίμε γιατί δεν μιλάγαμε στην νέα γενεά...

ήμασταν αλλού γι αλλού

antiphono είπε...

Συμφωνώ απολύτως ιδίως για τη διάχυση των ιδεών της ΧΑ σε μεγάλο μερος του φάσματος

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σ' ευχαριστώ, (συν)άθεε φίλε μου.

akrat, ούτε το πίστευα. Μέχρι εχτές πίστευα ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

Αντίφωνο, θυμίζω δύο παλαιότερα άρθρα μου (Το ακροδεξιό κλίμα γεννά τα Τάγματα Ασφαλείας και θεριεύει τη Χρυσή Αυγή και στροφή προς τα ακροδεξιά) όπου σημείωνα μεταξύ άλλων πως Η υποθετική είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι το σύμπτωμα μιας παραπαίουσας κοινωνίας εν βρασμώ που αναζητά από κάπου να πιαστεί πέφτοντας εδώ και δύο χρόνια στο βούρκο. Ήδη από χρόνια καλλιεργείται ένα ακροδεξιό κλίμα (είτε με τον εθνοχαρδαβελισμό των πετρελαίων, είτε με τον υπερτονισμό της εγκληματικότητας, είτε με δράσεις κατά μεταναστών ή το φοβικό κλίμα κατά της αριστεράς). Και η Χρυσή Αυγή κινούνταν πάνω σε τούτο το κλίμα, αδράττοντας τις ευκαιρίες που τα επίσημα ΜΜΕ πρόσφεραν σε κάθε ακροδεξιό πολιτικό στοιχείο. Ενώ αλλού υπογράμμιζα πως μία κοινωνία σε κρίση λογικό είναι να αποζητά εχθρούς και ταυτότητα... Η κοινωνική κρίση γεννά και προβλήματα ταυτότητας, φέρνει άγχος, αναζητά διεξόδους... Ο δημόσιος διάλογος πια «παίζει» με ακροδεξιές θέσεις. Ο ακροδεξιός εκβαρβαρισμός της πολιτικής γλώσσας έχει επέλθει από καιρό. Η ακροδεξιά στροφή είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, μία μετάσταση. Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει από καιρό στραφεί δεξιότερα. Προτάσεις ρατσιστικές, αντιλήψεις φασίζουσες όλο και πλατύτερα εισέρχονται στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο. Όλο και περισσότερο ακροδεξιές τάσεις και πολιτικές θέσεις προβάλλονται στο δημόσιο διάλογο, όλο και βαθύτερα ακροδεξιές στάσεις επιβάλλονται στη συμπεριφορά των Ελλήνων. Οι Έλληνες πολιτικοί πλειοδοτούν όλο και πιο ακροδεξιά χαρίζοντας έδαφος στο μίσος και τη ρατσιστική εγκληματικότητα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά, πολύ γέλασα με αυτό το "εμείς οι αριστεροί ή προοδευτικοί πολίτες"!
Θα μου πεις, στην Ελλάδα ζούμε, ό,τι δηλώνει ο καθένας είναι...

Δεν κατάλαβα γιατί μας ανησυχεί ειδικά η είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, κι όχι, ας πούμε, του ΚΚΕ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, αλλά, μήπως, κάποιοι λιγότερο ίσοι;

Η ακροδεξιά είχε πάντα στην Ελλάδα μεγάλη δύναμη. Απλά, ιστορικοί λόγοι δεν επέτρεπαν να καταγραφεί εκλογικά.

Ας μπουν κι αυτοί στη Βουλή να δουν τη γλύκα...

Φίλοι, ο κοινοβουλευτισμός έχει μια τεράστια αφομοιωτική στο σύστημα δύναμη.
Δες τε, π.χ., τον Βορίδη που από πιτ μπουλο έγινε κανίς.
Δες τε και που κατάντησε το "τροτσκιστικό" ΠΑΣΟΚ του 1974 και το άλλοτε επαναστικό ΚΚΕ...

Marina είπε...

Καλημέρα Δείμο. Παρόλλο που δεν ασπάζομαι τις ιδέες της Χρυσής Αυγής, θεωρώ ότι θα έπρεπε να μπεί στη Βουλή. Στο παρελθόν έφριτταν με την ιδέα της δημιουργίας νόμιμου ΚΚΕ, τώρα φρίτουν με τη Χ.Α. Ο τρομαγμένος πολίτης και το κράτος που παραπαίει, ας έχει λίγο απ'ολα στο πολιτικό του καρνέ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, δεν κατάλαβα γιατί γέλασες, για το εμείς ή για τους δύο προσδιορισμούς; Εσύ δηλαδή πού εντάσεις τον εαυτό σου; Στους συντηρητικούς ή στους φασίστες;

Οι Έλληνες είναι ίσοι, για αυτό ακριβώς κατεβαίνει η Χρυσή Αυγή σε εκλογές. Αλλά αν θες να τη συγκρίνεις με το ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάλλον προβαίνεις σε σοβαρότατο πολιτικό ατόπημα. Δε θυμάμαι το ΚΚΕ να έχει συμμορίες δολοφονικές. Οι δε αγώνες της αριστεράς για τη δημοκρατία κι όχι για την κατάργησή της είναι γνωστοί.

Είχε πάντα μεγάλη δύναμη η ακροδεξιά στη χώρα μας, αλλά όχι ο φασισμός ο ίδιος. Είναι η πρώτη φορά που αμιγές νεοναζιστικό κόμμα κινδυνεύει να μπει στη Βουλή.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μαρίνα, δεν είναι ίδιο το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή, αλίμονο. Παλιά το ΚΚΕ ήταν παράνομο επειδή συσπείρωνε μεγάλες μάζες πολιτών και επειδή είχε αντισυστημικά οράματα. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημικό κόμμα, αντίθετα υπηρετεί επάξια το σύστημα με δολοφονικές τάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω αδελφέ....
Και την εκπομπή του Βαξεβάνη είδα κι έχω διαβάσει κι αρκετά
Έχω τόσο θυμό που ίσως χαλάσω το σχολιό μου.Πριν κάτι μήνες είχαν περάσει αυτά τα "ελληνόπουλα" απο τη πλατεία της Ν.Σμύρνης.Έμοιαζαν με Φελινικό γκροτέσκο τσίρκο αν είχες διάθεση χιούμορ...
Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ πιστεύει πως η δημοκρατία θα δυναμώσει μόνο αν απειληθεί πραγματικά κι έτσι θα φύγει απο τη σύγχρονη μελαγχολία της.Εμμέσως φταίμε κι εμείς για το ανεβασμά της,της Χ.Α εννοώ, και για τη πιθανή εισοδό της στη Βουλή... απαίδευτοί, τηλεβολεμένοι, προβατάκια μεγαλοδημοσιοκάφρων που έχουν τον γκαιμπελισμό ψωμοτύρι, εθισμένοι σε αποβλακωτικές ανέσεις.Πληρώσαμε το γύρισμα της πλάτης μας σε ότι πανέμορφο έχει βγάλει το πνεύμα αυτού του τόπου.Πολλά θα μπορούσα να γράψω ακόμα αλλά προτιμώ να κλέισω με την καλημέρα μου.

Swell είπε...

Κατ' αρχήν το πολιτικό σύστημα δεν χρειαζόταν τη ΧΑ για να ξευτιλιστεί. Το έκανε μια χαρά μόνο του. Χρησιμοποιώντας την πολιτική για πλάτσικο.

Οι φασίσουζες νοοτροπίες υπήρχαν χρόνια στη κοινωνία και παρακολουθούσαμε απαθείς. Δες τους οπαδούς των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Ή τα ΚΝΑΤ απέναντι στους "αντιπάλους" τους.

Τώρα εισπράτουμε τις συνέπειες της αδιαφορίας μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Swell, λυπάμαι που το λέω, αλλά συμφωνώ απολύτως. Έχεις σε όλα δίκιο.

Moodytimes, καλώς ήρθες. Πληρώνουμε την αδιαφορία μας ως κοινωνία και τις επιλογές μας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στο Μεσολόγγι οι φαντάροι του "Δικτύου Σπάρτατος" καταγγέλλουν ότι η Χρυσή Αυγή συμμετείχε με ασπίδες και ρόπαλα (με εμβλήματα βεβαίως, βεβαίως) στην παρέλαση... Η είσοδος είναι πια μάλλον το βήμα που απλά τη νομιμοποιεί στη συνείδηση του λαού και της δίνει βήμα στα ΜΜΕ. Παλιά ανησυχούμε με το ΛΑΟΣ και με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Σήμερα, ετοιμαζόμαστε για την πρώτη παγκοσμίως νεοναζιστική οργάνωση που συμμετέχει σε Κοινοβούλιο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ας καταθέσω ακόμη μία σκέψη.
Αν δούμε τις αναλυτικές δημοσκοπήσεις παρατηρούμε ότι ένας στους δύο (48%) των Ελλήνων είναι αντιμνημονιακός και δε στηρίξει κόμμα που υπερψήφισε το μνημόνιο. Μάλιστα οι αντιμνημονιακές ηλικίες είναι οι πιο παραγωγικές (ή οι μόνες παραγωγικές με τέτοια νεανική ανεργία): 35-55 σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40% ανά ομάδα. Μόνοι μνημονιακοί είναι οι συνταξιούχοι (από το φόβο των αλλαγών ως συνέπεια της ηλικίας και της εμπειρίας τους) και οι νέοι (που ελπίζουν σε μία έξοδο από το μαύρο μέλλον που τους επιφυλάσσουν).
Όταν το κύριο σώμα των Ελλήνων στηρίζει αντιμνημονιακές δυνάμεις (μαζί με τους αναποφάσιστους) με πολιτικό σκεπτικό, τότε και η ψήφος διαμαρτυρίας αποκτά το δικό της βάρος.

Με αφορμή αυτό ας σημειώσω επίσης πως το μόνο κόμμα που λειτουργεί ως κίνημα διαμαρτυρίας είναι η Χρυσή Αυγή. Όλα τα άλλα κόμματα με αντιμνημονιακή στάση έχουν καταθέσει προγράμματα ή έχουν σχετική δράση και ρητορεία προγραμματική. Όχι όμως η Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, η μετατόπιση ενός πολίτη προς τα αριστερά ουσιαστικά απαιτεί να υπερπηδήσει το ανάχωμα της αντιαριστερής προπαγάνδας, οπότε τελικά η ψήφος του είναι συνειδητοποιημένη.
Μάλιστα σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις φαίνονταν μία μεγάλη κινητικότητα από τη ΝΔ προς τα αριστερά (δημιουργώντας τη σκέψη σε πολιτικούς ότι ένα φίλιο δεξιό αντιμνημονιακό κόμμα θα τους συγκέντρωνε, όπως κι έγινε με τον Καμμένο) και τη Χρυσή Αυγή. Εντυπωσιακό όμως είναι ένα ποσοστό άνω του 3% που φεύγει κι από το ΠΑΣΟΚ προς τη Χρυσή Αυγή.

Hades είπε...

Προσωπικά καθετώ την εξής άποψη: αυτήν την στιγμή η ΧΑ φέρεται να παίρνει (δημοσκοπικά δηλαδή) περί το 5% το πολύ. Το ποσοστό αυτό είναι με αναγωγή άρα το πραγματικό της ποσοστό είναι μικρότερο, οπότε ας φέρουμε λίγο τον λεγόμενο ακροδεξιό κίνδυνο στα λογικά του πλαίσια. Εκτιμώ ότι από αλλού κινδυνεύουμε και δεν χρειάζεται να μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις. Η άνοδος της ΧΑ είναι απλώς ένα πρόβλημα, το οποίο όμως οφείλουμε να προσεγγίσουμε μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, ήτοι όχι με την πρεμούρα που έχει πιάσει αρκετούς δημοκράτες να ψηφίσουν όχι αυτό αλλά κάτι άλλο. Η καρδιά του προβλήματος έγκειται στο ΓΙΑΤΙ υπάρχει κόσμος που σε κάποιες περιοχές δείχνει να έχει τάση να ψηφίσει ΧΑ και δυστυχώς η απάντηση μόνο ευχάριστη δεν είναι: προσωπικά τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η ψήφος που θα πάει στην ΧΑ είναι επιβραβευτική και όχι διαμαρτυρίας και αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο, διότι επιβεβαιώνει στην πράξη το πόσο σαθρό και ανύπαρκτο είναι το κράτος που έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε κάθε ακρία άποψη να δείχνει ότι προσφέρει λύσεις σε προβλήματα. Τι εννοώ: δεν ξέρω αν θυμάσαι, Δείμε, προ ημερών που είχε ανακύψει ένα θέμα ότι χρυσαυγήτες πηγαίνουν συνοδεία ηλικιωμένους να σηκώσουν χρήματα από ΑΤΜ. Οι περισσότεροι στο διαδίκτυο κορόιδευαν το περιστατικό. Άλλος ζήταγε συνοδεία να πάει να πετάξει τα σκουπίδια, άλλος να πάει βόλτα τον σκύλο, άλλος να καθαρίσει τα τζάμια. Ουδείς όμως έθιξε το προφανές ότι η δουλειά εξακολουθούσε να γίνεται και δεν ήταν τίποτε άλλο παρά "προσφορά αισθήματος ασφάλειας ένεκα πλήρους ανυπαρξίας κράτους". Αυτό ακριβώς είναι που έχει εκμεταλλευθεί η ΧΑ σε περιοχές που το πρόβλημα είναι τω όντι τεράστιο, όπως πχ στον Άγιο Παντελεήμονα, για τον οποίον τείνουν να λαμβάνουν θέση κυρίως άτομα που είτε δεν ξέρουν καν που πέφτει, είτε να έχουν περάσει το πολύ μία φορά εντελώς διερχόμενοι.

Άρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικο. Για την ακρίβεια ξεκινάει από κυρίως κοινωνικό, όπου η ΧΑ βρίσκει απλώς πεδίο δράσης και το εκμεταλλεύεται όπως κάνουν οι πάντες σε τούτη τη χώρα σε αντίστοιχη περίπτωση. Και τέλος το πρόβλημα είναι καθαρά ατομικό, που δείχνει τα αποτελέσματα του καθενός από εμάς ξεχωριστά, που με την αδιαφορία μας για το κράτος το αφήσαμε να γίνει παγκάλειο. Ιδού τα αποτελέσματα.

Unknown είπε...

Δεν νομίζω ότι το φαινόμενο Χ.Α. έχει να κάνει με το ότι οι πολίτες αναζητούν από κάπου να πιαστούν. Σε περιόδους κρίσεις η ιστορία έχει δείξει πως οι σκληροπυρηνικές ομάδες αρχίζουν να χαίρουν εκτίμησης – αλίμονο αν η κρίση ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο στο οποίο οι σκληροπυρηνικές ομάδες θα αναλάβουν την εξουσία. Η απλή είσοδος της Χ.Α. στη βουλή, παρότι δεν με ενθουσιάζει, είναι το λογικό επόμενο της κρίσης. Αν θες, υπάρχει και κόσμος που σκέφτεται έτσι, λογικό είναι να ζητάει βήμα έκφρασης, μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Και να σου πω την αμαρτία μου, θεωρώ τους της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής πολύ πιο φασίστες από τους χρυσαυγήτες. Απλά είναι καλά καλυμμένοι, ταμπουρωμένοι πίσω από τη λεζάντα του φιλελευθερισμού προωθούν την οικονομική βία στην κοινωνία.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άδη, το περιστατικό που αναφέρεις ως παράδειγμα εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας. όχι αλλού. Και σίγουρα δεν είναι δείγμα. Η μετακίνηση στην Α΄ Θεσσαλονίκης 3% του ΠΑΣΟΚ στη ΧΑ, είναι φανερή διαμαρτυρία. Λίγο μικρότερο είναι το ποσοστό στην Πάτρα που ούτε εκεί έχουμε προβλήματα ανάλογα της πλ. Ομονοίας.

Βέβαια, επιβεβαιώνεις αυτό που έγραφα κι άλλο και με έκραξαν. Η Χρυσή Αυγή κινήθηκε τόσα χρόνια εντελώς κινηματικά κι εκμεταλλεύτηκε γνήσιους/καθαρούς φόβους και προβληματισμούς πολιτών (πχ ανασφάλεια από μετανάστες, ή ανασφάλεια από εγκληματίες, αριστερούς, κινητοποιήσεις, απεργίες κλπ ανάλογα την περίπτωση).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, γιατί όμως οι ακραίες ομάδες κερδίζουν εκτίμηση; Επειδή ακριβώς διαλύεται το φαντασιακό της ταυτότητας πότε είχαν σχηματίσει για τον εαυτό τους. Αυτό εννοώ λέγοντας θέλουν από κάπου να πιαστούν. Και μην ξεχνάς ότι η ακροδεξιά είναι ο κατεξοχήν χώρος διαμαρτυρίας, αφού κάποιο ουσιαστικό πρόγραμμα δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα (σε αντίθεση με όλους τους άλλους).

Με το τέλος σου συμφωνώ εν μέρει. Τους φιλελεύθερους τους φοβάμαι περισσότερο. Οι Χρυσαυγίτες είναι μεν ωμοί και βιαιότεροι (άρα χειρότεροι κι επικίνδυνοι), αλλά ξέρεις τι να περιμένεις.

Unknown είπε...

OK δε λέμε κάτι διαφορετικό για την Χ.Α. και τους σημερινούς φιλελεύθερους, εκτός και αν διαφωνείς που χαρακτήρισα τους δεύτερους φασίστες! Οι δεύτεροι είναι πιο επικίνδυνοι για την δημοκρατία. Όσο για την εκτίμηση των ακραίων ομάδων, δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι η διάλυση του φαντασιακού της ταυτότητας, ή αν απλά λειτουργεί το ένστικτο της επιβίωσης τους εαυτού πρωτίστως και της «ομάδας» εν συνεχεία, οπότε και η συνολική κοινωνία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δείμο, όλοι είμαστε λίγο-πολύ συντηρητικοί και "φασίστες".
Ένα το κρατούμενο.
Όσο για το ΚΚΕ, σόρυ, αλλά διαφωνώ.
Αυτό το κόμμα αιματοκύλησε την Αθήνα τον Δεκέμβρη του 44, την Ελλάδα το 1946-1949, κι από αυτό ξεπήδησαν πολύ τραμπούκοι ... ΚΝΑΤ κλπ
"Φασίστες", επίσης, είναι κι όσοι καταλαμβάνουν με τη βία τα πανεπιστήμια, εμποδίζουν ή διαλύουν επιστημονικές ή πολιτικές εκδηλώσεις πολιτικών αντιπάλων τους κλπ.
Και σε τέτοια φαινόμενα έχει πρωτοστατήσει η σύγχρονη "προοδευτική Αριστερά"...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άσκαρ, μην το λες δυνατά αυτά... Στα Δεκεμβριανά η ευθύνη ήταν αποκλειστικά των Άγγλων και του Παπανδρέου που ξεκίνησαν τις βιαιοπραγίες. Τα Δεκεμβριανά δεν είναι επίθεση του ΚΚΕ, αλλά άμυνα. Ήδη είχε υπογράψει το ΚΚΕ στη Βάρκιζα για παράδοση όπλων. Ο δε εμφύλιος ήταν αποτυχημένη επανάσταση και δε μετράει ως φασιστική βία, πόλεμος κανονικός ήταν και δε θα μου πεις ότι το ΚΚΕ έσφαζε που εντέλει ηττήθηκε κιόλας. Για δε τα ΚΝΑΤ, έχεις λίγο δίκιο αν και ξεκίνησαν ως ομάδες περιφρούρησης σε άγριες εποχές. Ωστόσο, ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Ο συμψηφισμός της ναζιστικής ακροδεξιάς με την αριστερά είναι εντελώς προβοκατόρικος κι ανιστόρητος. Αποτελεί καθαρή προπαγάνδα που δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε ιστορικές αναφορές ούτε σε κριτική ανάλυση.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Darthiir the Abban, περίπου το ίδιο λέμε τελικά...

Άθεος είπε...

Ας μην μας παραξενεύει δείμε που η Χ.Α. μπαίνει στη βουλή.
Παρακολουθώντας τη συζήτηση που κάνεις με τον Άσκαρ αντιλαμβάνεται κανείς πώς φτάσαμε στο σημείο από φασιστικά σταγονίδια να κινδυνεύουμε να πνιγούμε!
Ειλικρινά δεν περίμενα να δω από νέο άνθρωπο να σκέφτεται έτσι.
Μου φαίνεται ότι ζω την εποχή του «δόγματος Τρούμαν».
Σήμερα 21 Απριλίου ανατριχιάζω μόνο που το σκέφτομαι!
Κι όμως υπάρχουν ακόμα Γερμανοτσολιάδες!
Και ο αντικομουνισμός τόσα χρόνια, φαίνεται, δεν πήγε χαμένος.
Ιδού τα αποτελέσματα!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άθεε, η 21η Απρίλη δεν είναι μέρα ανάμνησης, αλλά περισυλλογής. Η σημερινή μέρα πρέπει να οριστεί σαν η μέρα ανάμνησης των συνεχών κινδύνων που απειλούν τη δημοκρατία. Άλλοτε από τα όπλα εσωτερικού εχθρού, άλλο εξωτερικού, άλλοτε από το χρηματιστηριακό κεφάλαιο κι άλλοτε από τη δική μας επανάπαυση.

Ανώνυμος είπε...

"[Ε]νώ το ΠΑΣΟΚ στήριξε όσο μπορούσε το ΛΑΟΣ με στόχο να μειώσει την εκλογική επιρροή της ΝΔ". Σωστό. Εκτιμούσα, πως επί χρόνια η προβολή του ΛΑΟΣ, π.χ. στο ΜΕΓΚΑ, είχε τόνους γεωπολιτικής, γενικής πολιτικής ιστορίας, χιούμορ, δηλαδή δημιουργούσε μια πλατφόρμα μη ξύλινης γλώσσας. Τελικά λειτούργησε σαν σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων με τη ΧΑ, με τις ευλογίες τους .

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δημόσιε χώρε, και μακάρι να ήταν μόνο το ΜΕΓΚΑ. Θυμάμαι με μεγάλη θλίψη την υπερπροβολή που τύχαινε ο Καρατζαφέρης από το Alter και το Χατζηνικολάου τότε ή τον Alpha. Γενικά το σύστημα τον στήριξε όσο κανέναν άλλον. Για αυτό βέβαια λέω ακόμη μαζί με άλλους πως ο ΛΑΟΣ είναι επικοινωνιακό κατασκεύασμα.

Ανώνυμος είπε...

Στη Μεσσηνια κατεβαίνει με τη Χρυση Αυγη απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης δεν προβάλλονται οι στενές σχέσεις μελών της χρυσης αυγης με ιδιοκτητες νυκτερινων κνέντρων,αλλα και με νονους της νυχτας.
Αξιοσημειωτη ειναι η διεισδυση μελών της χρυσης αυγης στον οπαδικο και συνδεσμιακό χώρο(ολων των ομάδων).Πρωτοκλασσάτο στέλεχος της Χρυσης Αυγης διατηρεί στον Κολωνό μαγαζι με προϊοντα(ρουχα,καπελα,κασκολ κτλ.) ομαδων με ακροδεξιο προσανατολισμό(Λάτσιο,Αποελ,Τσέλση κτλ.) και γενικοτερα προϊοντα με νεοναζιστικα κσι φασιστικα συμβολα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πράγματι, ανώνυμε, αυτή τη σχέση της Χρυσής Αυγής με ομάδες που εμπορεύονται ακροδεξιές αντιλήψεις κι εθνικιστικές ιδέες, δεν τη συμπεριέλαβα. Σ' ευχαριστώ πολύ. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που βοήθησε να επιβιώσουν και να ανδρωθούν οι ακροδεξιές στάσεις στη χώρα μας.

ShareThis