Μια κριτική στην επικοινωνιακή τακτική των Οικολόγων-Πρασίνων


Μετά το άρθρο με τηνκριτική που έκανα προς την προεκλογική τακτική των Οικολόγων-Πρασίνων και δεχόμενος επαφή επιφανούς στελέχους του κόμματος με αυτοκριτική διάθεση (ή τουλάχιστον με διάθεση αποδοχής εκείνη της κριτικής μου) άρχισα να παρατηρώ/αναζητώ όλο και προσεκτικότερα τις κινήσεις των Οικολόγων-Πρασίνων. Εις μάτην.
Όσο και να προσπαθούσα, το κόμμα παραμένει εξαφανισμένο από το διαδίκτυο. Περιμένουν μάλλον πότε κάποιος θα τους αναζητήσει. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι στο διαδίκτυο πρέπει να βομβαρδίζεται (όχι spam) ο πολίτης με ειδήσεις και προβολή θέσεων.
Δε θα είναι ο χρήστης εκείνος που θα αναζητήσει τις θέσεις του κόμματος (ειδικά όταν μιλάμε για μικρό και πιεσμένο εκλογικά κόμμα), αλλά το κόμμα και οι θέσεις είναι που πρέπει να τον αναζητήσουν και να τον βρουν. Η όλη προσπάθεια μου θυμίζει τη γραφειοκρατική λογική του κράτους όπου ο πολίτης υποχρεώνεται να αναζητήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες (sic).
Από την άλλη, έχω το ευτύχημα να παρακολουθώ ορισμένους φίλους που τυγχάνουν μέλη και υποψήφιοι του κόμματος. Ωστόσο, και πάλι αδυνατώ να εντοπίσω τις θέσεις των Οικολόγων. Οι υποψήφιοι και οι φίλοι του κόμματος αντί να προβάλουν τις θέσεις τους, αντί να αναζητούν ψήφους, προτιμούν να κάνουν ολομέτωπη επίθεση και κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η επίθεση γίνεται με τέτοια εμμονή ώστε έχουν ξεχάσει εντελώς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον τη ΔΗΜΑΡ. Όταν είμαστε με φίλους, τούτο δικαιολογείται. Όταν όμως μιλάμε για εκλογές μάλλον πρέπει να συνεκτιμηθούν ορισμένα δεδομένα.
Η δεξαμενή των Οικολόγων-Πρασίνων είναι ο ευρύτερος -σχηματικά ειρημμένος- κεντροαριστερός χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο βαθμό αντλεί από το χώρο αυτό ψηφοφόρους. Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ. Είναι όμως πολύ περίεργο που επιλέγεται η μονόπλευρη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ προς άγραν ψήφων αφήνοντας στο απυρόβλητο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Δεν θέλω να πιστέψω πως πρόκειται για μία "οικολογική" γραμμή. Ελπίζω να είναι οι αστοχίες μόνο ενός υποψηφίου και ότι η τακτική αυτή δεν εκφράζει το ίδιο το κόμμα. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από παντού επιθέσεις, η συσπείρωση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και φυσικά δεν προσφέρεται καμία υπηρεσία στον τόπο ή το κόμμα όταν εχθρός θεωρείται ένα κόμμα κι όχι η πολιτική λιτότητας και σύμμαχος η αγωνία του πολίτη για το ατομικό και συλλογικό μέλλον.
Γιατί αν το δούμε με στενό εκλογικό σκεπτικό, η επίθεση ενός προβεβλημένου ιστολογίου όχι μόνο θα κάνει κακό στους Οικολόγους-Πράσινους και τους εκθέτει, αφού υποσυνείδητα περνά το μήνυμα συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ειδικά επί του μνημονίου και της λιτότητας, αλλά αντίθετα θα συσπειρώσει έτι περαιτέρω το ΣΥΡΙΖΑ λόγω αγανάκτησης.
Ακόμα δεν έχουν καταλάβει οι Οικολόγοι-Πράσινοι ότι δεν μπορούν να κινούνται με τον τρόπο που επιλέγουν τα αστικά κόμματα. Χωρίς μιντιακή προβολή κι εξαφανισμένοι από το διαδίκτυο, η μονόπλευρη επίθεση δε χαρίζει ψήφους, αλλά αγανάκτηση και μείωση ποσοστών (το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, δε θέλει άλλες αποδείξεις).
Και αυτό δε θα γίνει με χαριεντισμούς, ήπιο λόγο και γλώσσα τύπου νιρβάνα. Όταν οι πολίτες αυτοκτονούν, όταν τρέμουν για το μέλλον τους, η γλώσσα εκείνου που αναζητά να τους νατιπροσωπεύσει πρέπει να είναι ανάλογα δυναμική κι επιθετική. Δεν υπάρχει μετριοπάθεια στη γλώσσα εκείνου που αποζητά να κάνει επανάσταση και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, σε μία παραπαίουσα κοινωνία, σε ένα τόπο όπου η φθορά γίνεται ατομικό χαρακτηριστικό.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι επέλεξαν να μην ακολουθήσουν κινηματική λογική. Την ίδια στιγμή επιλέγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση μόνο με ένα κόμμα. Μα και τούτο το κάνουν λάθος. Ή η αντιπαράθεση θα είναι σημείο προς σημείο (τι λέμε εμείς τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ) ή θα πρέπει μέσα από προγραμματικά κείμενα να προβάλλονται οι θέσεις τους. Σε ένα κείμενο θέσεων και κριτική γίνεται επί των θέσεων και ο αναγνώστης (ανάλογα το κείμενο) αντιλαμβάνεται τι προτείνεται.
Αντί να χτυπιούνται η ανικανότητα και οι πολιτικές επιλογές του δικομματισμού, κατηγορείται ο τρίτος νεοεμφανιζόμενος πόλος που ακόμα δεν έχει αναπτύξει σχέσεις χειραγώγησης με τους ψηφοφόρους. Έτσι, αφήνεται εντελώς ελεύθερο το πεδίο για εκείνους που διατηρούν πελατειακές σχέσεις με τον πολίτη και τους επιτρέπουν ανεμπόδιστα να τις ξανακάνουν εκλογικές. Η λογική της αντιπαράθεσης και της μονόπλευρης επίθεσης έχει περάσει πια. Οι πολίτες δε δέχονται ούτε μονομερείς επιθέσεις (αφού δε φταίει μόνο ένας, πόσο μάλλον εκείνος που δεν είχε εξουσία) ούτε και γκρίζες κριτικές.
Ο γράφων σε κάθε περίπτωση και σε όποιον Οικολόγο-Πράσινο έχει αυτιά, θα πρότεινε να κινηθούν ή εναντίον όλων των άλλων κομμάτων ή μονόπλευρα κατά των κομμάτων που μας έφεραν το μνημόνιο (για τον πρότερο ή τον τωρινό τους πολιτικό βίο). Η επίθεση πρέπει να γίνεται ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και λιγότερο στους άλλους.
Και πάνω από όλα, ας ανακαλύψουν το διαδίκτυο. Ας βομβαρδίσουν όλοι οι υποψήφιοι με θέσεις του κόμματος, ας φτιάξουν ομάδες στο facebook, ας δείξουν ότι είναι κοινωνικά αλληλέγγυοι με τα προβλήματά μας κι ας αγκαλιάσουν έστω κι αργά το κίνημα.

27 έκριναν :

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αμάν, πια ρε Δείμο..Μονοχοφάηδες είστε;

Θα τα φάτε όλα τα "μικρά" (σε ποσοστό) κόμματα !!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Οι Οικολόγοι όπως πάνε θα φαγωθούν μόνοι τους. Αντί να συμμαχήσουν με τον πόνο των πολιτών, "συμμαχούν" εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι καλά που αφήνουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ εκτός πυροβολισμών, αλλιώς θα ήταν πλήρως εκτεθειμένοι, Σπίθα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η δική μου άποψη, είναι ότι ο Ντάνι με τις δηλώσεις του ήθελε να ταράξει νερά.
Να προσέχει τι λέει ο Συριζα, αλλά και να "κουνηθούν" οι οικολόγοι - πράσινοι.

Τα βλέπω χλωμά και τα δύο. :)

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι μηχανισμοί (Δ.Ν.Τ. κλπ.) είναι αλεστικές μηχανές.

Η δήλωση της κ.Λαγκαρντ αποδεικνύει ότι δεν έχουν όρια.

Έχουν σπάσει τα φρένα τους, εντελώς:)

Νοσφεράτος είπε...

εγω αντιθετα πιστευεω οτι ο Συριζα τοχει καβαλησει πληρως το καλάμι(ιδιως οι ..νεηλυδες)
και καλά θα κανει να το ξεκαβαλησει οσο ακομα ειναι νωρις
-οχι τιποτε αλλο αλλά καραδοκεικαι η χειροτερη δεξια απο καταβολής ..δεξιας-


και να μην προσπαθει να καταπιει ενα μικροτερο κομμα που βρισκεται στα συνορα του συνεχιζοντας τηνπαλαια Πασοκική τακτική της ..χαμένης ψηφου που εχει παλαιοτερα υποστει ..


Απο την αλλη πλευρά ειμαι πλήρως πια ενημερωμένος για τα ηθη του διαδικτυου καιειμαι σιγουρος οτι συνεχισουν ολοι Ακαθεκτοι οτι ηδη κανουν και πιο ακαθεκτοι μαλιστα

Μωραινει ο κυριος,,κλπ ..
παιδια ναμαστε καλά ολοι..υγεια πανω απόλα

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Νόσφυ, αυτό είπα για τον Συριζα. Ένα καλάμι τόχαν πάντα, δεν το απέκτησαν τώρα.

Αλλά και οι οικολόγοι τι κάνουν;

Δεν θέλω να μιλήσω ενάντια σε όμορο χώρο, αλλά για δες τις προτάσεις τους και τα δέκα σημεία. Έκθεση ιδεών.

Δεν ξανασχολιάζω για τους οικολόγους, δεν θέλω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σπίθα, δε διαφωνώ με τον Κον Μπεντίτ. Μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και για το παρελθόν του και για το παρόν. Δε σου κρύβω ότι εσείς είσασταν η τρίτη μου επιλογή με δεύτερους τους Οικολόγους. Για μένα δεν είναι απλά όμορος χώρος, αλλά αδελφός χώρος ή έστω ομογάλακτος.

Δεν έχω στη γνώση μου επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά των Οικολόγων. Μάλιστα γνωρίζω την γραμμή που απαιτεί περιορισμένη κριτική κατά της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων ή άλλα γειτονικά κόμματα.

Και αυτό λες, Νοσφεράτε, ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να "φάει" ένα μικρό κόμμα, δεν το έχω δει πουθενά. Ούτε διαδικτυακά άκουσα/διάβασα κάτι τέτοιο ούτε και διά ζώσης φωνής.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το καλάμι ή απλά ορισμένα στελέχη του, είναι ζήτημα υπό διερεύνηση.Ξέρω δεκάδες μεσαία στελέχη και αρκετά ανώτερα που δεν καβάλησαν τίποτα και πατούν επί γης με κινητική δουλειά. Ξέρω και το αντίθετο. Αυτό όμως δε δικαιολογεί τους Οικολόγους-Πράσινους.

Και άντε ας μη δικαιολογούνται. Αν τουλάχιστον κατάφερναν κάτι, να το συζητούσαμε. Αντίθετα, συσπειρώνουν σε βάρος τους τους ΣΥΡΙΖΑίους νέους ψηφοφόρους και τσαντίζουν τους παλιούς που τρέχουν με λύσσα πια.

akrat είπε...

εγώ έν θα είπω...

δεν ξέρω τι λεν αυτούνοι

με αφήνει αδιάφορη η οικολογία

από μικρός μου την έδινε στα νεύρα....


ΑΛΛΑ ΑΝ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΕΑΤΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΒΑΖΑ

απόλυτα σωστός και καλός άνθρωπος ήταν... τώρα τι έγινε τώρα ΔΕ ΞΕΥΡΩ αλλά νέος ήταν 10ηρη κρύσταλλο μπριγιάντι διαμάντι

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρε Σπίθα, άσε τον άνθρωπο να φάει και κανένα κομματάκι μπας και ψηλώσει!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Akrat, δεν ξέρω για το Χρυσόγελο, με την τακτική τους διαφωνώ και μάλλον και οι ψηφοφόροι τους.

Άσκαρ, παίρνω αναβολικά, ήδη έφτασα το 1,50 σε πέρασα...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο Κον Μπεντιντ δεν έμεινε στο Μάη του 68, αλλά συνέχισε να υπερασπίζεται με πάθος είναι αληθεια, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης μέσα στην κοινωνία αλλά και στα κοινοβούλια με ριζοσπαστικές απόψεις.

Για τις εκάστοτε θέσεις του πολλά έχουν λεχθεί.

Δεν τίθεται θέμα συμπάθειας, δεν συμφωνώ απόλυτα σε όλες του τις θέσεις, αλλά αυτό είναι πράγματι δεύτερον.

Για τις επιλογές σου Δείμο, διαφωνώ:)

Με τα κόμματα δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά ουτε και αυτά με μένα.

οι ιδεολογίες γενικευόμενες πεθαίνουν.

Πολιτική κατεύθυνση έχω και είναι γνωστή.




"Οι ιδεολογίες γενικευόμενες πεθαίνουν"

Νοσφεράτος είπε...

Κοιτα Δειμε αμα αρχισουμε τα ξερω εγω ενα καλό παιδί Συριζαιο η Δημαρ η ετσι η αλλιως δεν θα τελειωσουμε ποτε

Το ξερω πως οι Οικολογοι εχουν ταχαλια τους οσο και οι Συριζαιοι ..Οι οικολογοι περισσοτερο γιατι ειναι μικρο κομμα ειχε μια αποτομη δημοσκοπική ανοδο πριν ερικά χρονια ,ξεφουσκωσε τα στελέχη του ειναι απειρα ,χωρις μεγαη πειρα κλπ..

Και οι Συριζαιοι επισης βρεθηκαν ξαφνου με ενα τεραστιο- σχετικά με οτι ειχαν συνηθισει- ποσοστο που λίγο πριν το Πασχα πηγαινε κατα Δημαρ και αλλαξε αναλογα με την Φορά του Ανέμου ...
Τι λεω εγώ; Και το λέω ευθεως .. Τοσο η ''ηγεσια'' των Ο -π οσο και οι..ηγεσιες των Συριζαιων ειναι.. λιγες σε σχεση με οτι απαιτει ο ΚΑΙΡΟς και αυτό σε οτι αφορά μεν τους Οικολογους μικρη σημασια εχει διοτε κανεις δεν τους προσεχει και δεν περιμένει και πολλά .. Αντιθετα ο Συριζα εχει δημιουργησει τεραστιες προσδοκιες τοσο στο ..εσωτερικο οσο και στο ..εξωτερικό .. Και αυτο εχει και τα ρισκα του ε;


Αν αποτυχει θα αποτυχει με ΠΑΤΑΓΟ ..
και κατι αλλο .Αν αποτυχει τρα ο Συριζα την πληρωνει ΟΛη η Κεντρο , αριστερο δεν ξερω γω προοδευτική πλαυρα.. για τα επόμενα 20 χρονια .. Νομιζω οτι αυτο γινεται αντιλητο για ολους ετσι;
Τωρα εχω να πώ και μερικά αλλα που αφηνω για ..μετα ..

Νοσφεράτος είπε...

...οπως οτι οι επομενες εκλογες δεν εχουνε τιποτε κοινο με καμμια απο τις περασμενς εδω και τριαντα πέντε χρονια και σημασια δεν εχει πια μονο το πσοστο που θα παρεις οσο και με το ποια κομματα μπορεις να συνεργαστεις στην ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΟΙ ο- πΡΑΣΙΝΟΙ εχουν κι το κλειδί. Αυτο πια οφειλει να συνυπολογιζει ο Συριζα..(συνεχιζεται ..)

Νοσφεράτος είπε...

τωρα Δειμε .. Ο ΚοσΜος που πηγε στονΣυριζα πηγε εκει γατι περιμενει ενα Θαυμα .. Πως να το πώ ειναι σαν ονειρο Ποτε βλεπουμε ονειρα; Οταν κτυπά το ξυπνητηρι .Τα ονειρα προσπαθουν να παρατεινουν τον Υπνο μας ..


Ο κσομος που μαζευτηκε στο Συριζα ΔΕΝ ειναι συνειδητος αριστερος μαχητικός κοσμος .

Αυτο νομιζω οτι ειναι ορατο σε ολους .. Το ιδιο συμβαινει και σε αλλα κομμτα αλλά στο Συριζα συναντα μια αντιφαση :

Ειναι εντελώς διαφορετικό να μαζευτεται ενας Παθητικός κοσμος στην Νου Δου η στο Πασόκ και αλλο σε ενα ριζοσπαστικο κομμα
ΑΥΤΟ - το οτι οι ψηφοφοροιτου Συριζα δεν ειναι συνειδητοι αριστεροι ειναι κατι πρωτοφανές .. Λέμε συχνά για την ΕΔΑ το 1958 ..Ομως η Εδα τοτε ..εκεινο το 25 % ειχε μεσα του τους κομμουνιστογενεις του εμφυλιου ..Ειναι αλλο τωρα , εντελώς αλλο
Γιατι μαζευτηκε αυτος ο κοσμος Γυρω απο το Συριζα; Γιατι ο Συριζα υποσχεθηκε να κανει ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ..
Ε ΛΟΙΠΌΝ ΟΣΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΈΝΟ ΟΣΟ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟς Ο κοσμοσ δειμε

ΑΡΑ.. τι πρπει να κανει ΤΩΡΑ Ο σΥΡΙΖΑ;
πΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΕΙΓΜΤΑ ΟΤ μΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΕΥΒΕΡΝηση .. ΟΧΙ ΑΠΛΏς ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ..
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ )

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τι να κάνουμε, ρε Σπίθα, ήταν μοιραίο, να συμφωνούμε επί των αρχών και πάντα να στηρίζουμε διαφορετικά κόμματα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Στην αντιπολίτευση είμαι πάντα πρώτος...

Νοσφεράτε, στα δύο πρώτα σχόλια δεν έχω να διαφωνήσω σε κάτι. Εσύ εκφράζεις μία βεβαιότητα, εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός. Την απειρία τη γνωρίζουμε, όπως γνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φιλικά μίντια με το μέρος του (όπως είχε από πολύ νωρίς το ΠΑΣΟΚ). Ίσως και τα μέσα -αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- να αρχίσουν να λειτουργούν πιο κριτικά. Ούτως ή άλλως αποδείχθηκε ότι ο κόσμος δεν τους βασίζεται.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Διαφωνώ όμως, Νόσφυ, με τη θέση ότι ο κόσμος περιμένει θαύμα. Ο κόσμος (που στήριξε τα αριστερά γενικώς κόμματα) έδειξε ότι δε θέλει το δικομματισμό και απαιτεί μία άλλη πολιτική μακριά από τη μονομερή λιτότητα (και μάλιστα το θέλει χωρίς τη συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν είναι δυνατόν).
Φυσικά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστεροί μαχητές. Αυτό είναι εντελώς άσχετο. Περιμένουν κάτι διαφορετικό από εκείνα που ακολούθησαν εκείνοι μας χρεοκόπησαν ατομικά και συλλογικά. Δεν πιστεύω ότι περιμένουν ούτε επανάσταση ούτε θαύματα. Αντίθετα, θέλουν μία διαφορετική γλώσσα, πιο ωμή, ένα άλλο όραμα έχουν από εκείνο που μας πουλούσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλεις τη δική μου κριτική έχει πολλά να αντιπαλέψει στη φιλοσοφία του ώστε να προσαρμοστεί στη διεθνή σκηνή και την κυβερνητική λογική (που είναι εντελώς διαφορετική από την αντιπολιτευτική φιλοσοφία).

Αλλά σε τούτη την ανάρτηση, το θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επίθεση των Οικολόγων που τελικά τους επιστρέφεται ως βαρίδιο στην κάλπη.

Ιωάννης Μανομενίδης είπε...

Συμφωνώ πολύ με το άρθρο, ιδιαίτερα με την ανασύσταση της ΝΔ (επιστροφή Μπακογιάννη) και τον κίνδυνο αναστήλωσης της ΝΔ, που αποτελεί κι ένα σύστημα εξουσίας (διότι δεν άλλαξε το κράτος επειδή δεν είναι ο Καραμανλής αλλά είναι Σαμαράς και Μπακογιάννη), νομίζω ότι πρέπει σαφώς να αναδείξουμε αυτόν τον κινδυνο για πισωγύρισμα, ως μεγαλύτρερο κίνδυνο σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, που σε τελική ανάλυση, ανεξάρτητα από τη ρητορική του, θα αποκτήσει ρεαλισμό στην εφαρμογή της πολιτικής, ενώ ο ρεαλισμός της ΝΔ είναι γνωστός και καλό είναι να τον θυμίζουμε στον κόσμο. Σε τελική ανάλυση υπάρχουν κι άλλα δεξιά κόμματα για όποιον θέλει να ψηφίσει φιλελεύθερα. Πάντως οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούμε να αποτελέσουμε την ασφαλιστική δικλείδα για όποιον πιο συντηρητικό πολίτη (προερχόμενο από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ αν έμεινε κανένας εκεί) αντιλαμβάνεται αυτό τον κίνδυνο και συναισθάνεται το που οδήγησαν τη χώρα αυτές οι κυβερνήσεις (ίσως όχι για το μνημόνιο αλλά για τις ανάλγητες κοινωνικά πολιτικές τους), καθώς στην παρούσα συγκυρία δεν απαιτούνται φιλελεύθερες λύσεις, τύπου Δημιουργίας Ξανά και Φιλελεύθερης Συμμαχίας (καλύτερο φυσικά από την αναστημένη ΝΔ) αλλά ένα κοινωνικό κράτος να στηρίζει με αλληλέγγυο τρόπο τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες και να αξιοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για το σκοπό αυτό, χωρίς εντάσεις και μονομέρεια (όπως ίσως αντιλαμβάνονται τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (οι εκ της ΝΔ προερχόμενοι).

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ιωάννη, σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Βέβαια, το επικοινωνιακό ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην τακτική κατά των κομμάτων (ειδικά όταν τα δύο πρ. μεγάλα κόμματα ευθύνονται για όσα περνά η χώρα σήμερα), αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις τους. Κι εκεί χωλαίνουν πολύ.

teleytaios είπε...

Δήμο, συμφωνώ με το σκεπτικό σου, νομίζω ότι το έχουμε ξαναπεί άλλωστε. Εκείνο όμως που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό, δεν είναι τόσο η επίθεση που κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας. Δεν είναι σαφές στον πολύ κόσμο τι λέει για την παιδεία, για την υγεία κλπ. Λένε ας πούμε στο πρόγραμμά τους για την Παιδεία:
"1. Εναλλακτικό σχολείο που προάγει την κοινωνική υπευθυνότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

2. Ενίσχυση του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

3. Σχολεία συμφιλιωμένα με την φύση"

Τι σημαίνει "εναλλακτικό" στο αριθ. 1; Πως θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο αριθ. 2; Πόσο θα κοστίσει αυτό; Από που θα βρεθούν οι πόροι;

Το 3 δεν μπορώ να το καταλάβω καθόλου!

Εκεί εστιάζω το μεγαλύτερο πρόβλημα και προς τα εκεί θα ήθελα περισσότερες διευκρινήσεις!

Την καλημέρα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ειδικά στο 3, στο βιβλίο μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γράφω πολλά εμπνευσμένα από το οικολογικό κίνημα και το κίνημα για ελεύθερους χώρους, Κώστα.

Ανταποδίδω την καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Καταθέτοντας μία θέση για τους Οικολόγους ως ψηφοφόρος, έχω να πω ότι ποτέ δεν μου τράβηξαν το ενδιαφέρον διότι δεν κατάφεραν ποτέ να προβάλλουν επαρκώς την εικόνα τους ως κόμμα, να κάνουν γνωστή στο κοινό την πραγματική ταυτότητα των οικολόγων πράσινων που θα υπερασπιζόταν σθεναρά το περιβάλλον μέσα από εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης κλπ κλπ.Αντίθετα όσες ευκαιρίες είχαν για δηλώσεις, αρκούνταν σε αντι-επιχειρήματα.Εμ πού πας.. Τώρα το εναλλακτικό σχολείο που έθιξε ο Τελευταίος, όντως πολλά εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην επιχειρηματολογία σου ως οικολόγος, αλλά στα σχολεία πού κολλάει ακριβώς, βοηθήστε με..

Την καλημέρα μου!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα, διαφωνώντας, κάπου, Κουφετάριε, είναι ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση μόνο με περιβαλλοντικές προτάσεις (και ακτιβισμό). Όμως ένα κόμμα δεν μπορεί μόνο με ένα στενό ορίζοντα να προσπαθεί να ενταχθεί στο αντιπροσωπευτικό σώμα. Η κοινωνία έχει άλλες ανάγκες και δυστυχώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι τα τελευταία που απασχολούν εκείνον που δεν έχει να φάει. Και οι θέσεις ή πάσχουν ή δεν μεταφέρονται σωστά.

Νοσφεράτος είπε...

εξαιρετικά τεκμηριωμένη η απαντηση του Χρυσοεγελου .. Οπως βλέπεις Δειμε οιΟικολογοι Πρασινοι μπορει να μην γεμιζουν το διαδικτυο με .. μυνημτα αλλά εχουν επεξεργασμένες και πραγματιά σοβαρες θεσεις .. Δειτε το εχει ενδιαφερον γιατι αποκαθιστα τα του Κον Μπεντιντ

http://ecogreensnikoschryso.blogspot.com/2012/05/blog-post_6102.html

Νοσφεράτος είπε...

εξαιρετικά τεκμηριωμένη η απαντηση του Χρυσοεγελου .. Οπως βλέπεις Δειμε οιΟικολογοι Πρασινοι μπορει να μην γεμιζουν το διαδικτυο με .. μυνημτα αλλά εχουν επεξεργασμένες και πραγματιά σοβαρες θεσεις .. Δειτε το εχει ενδιαφερον γιατι αποκαθιστα τα του Κον Μπεντιντ

http://ecogreensnikoschryso.blogspot.com/2012/05/blog-post_6102.html

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Eγώ τα σταμάτησα τα αναβολικά από τότε που έπιασαν τον "αγαπούλα"!
Γι' αυτό με πέρασες...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Νοσφεράτε, το είδα το κείμενο σήμερα το πρωί. Θέσεις έχουν. Δεν τις επικοινωνούν. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για θέσεις ενός κόμματος και να πρέπει ο πολίτης να τις αναζητά. Αυτό λέω. Κι ευτυχώς κάποιοι με άκουσαν (μιλήσαμε και με κάποιους). Ελπίζω να προλάβουν να το εξετάσουν το πρόβλημα και να αλλάξουν κάτι.

Άλλο η τεκμηριωμένη κριτική, κι άλλο η κριτική ενός υποψηφίου που από τη ΔΗΜΑΡ έφυγε στους Οικολόγους και κάνει κριτική εκ δεξιών (κατά δήλωση επιφανούς στελέχους των Οικολόγων). Το κείμενο του Χρυσόγελου, παρά τις ενστάσεις μου είναι άρτιο.

Άσκαρ, σε καταλαβαίνω...

Ανώνυμος είπε...

Youa re drinking something, don't you?

ο δείμος του πολίτη είπε...

R U, ανώνυμε;

ShareThis