Η γλώσσα των νέων κι η ελληνική συμμετοχή στο Γκουαντάναμο.

Ι. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, λοιπόν, κατηγορεί την Ελλάδα ότι συμμετείχε σε 64 προσγειώσεις αεροπλάνων εμπλεκομένων σε μεταφορές κρατουμένων της CIA. Αναλόγως και η Κύπρος για 57 στάσεις ανεφοδιασμού. Το καλοκαίρι μάλιστα χρησιμοποιούνταν το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Τι λέει ο κ. Λιάπης; Τι εκτιμά για αυτά ο πρώην υπουργός εξωτερικών (που τον θεωρούν και αξιόλογη πολιτική προσωπικότητα, ως παλιό φίλο και έμπειρο διπλωμάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή;)

ΙΙ. Ένα νέο κείμενο που υπερασπίζεται τη
γλώσσα των νέων έγραψα και επισυνάπτω. Επειδή πολλοί κατηγορούν τους νέους, ας δούμε τι λένε για τη γλώσσα τους οι επιστήμονες -και αν θέλετε μαζί με δικές μου απόψεις.

7 έκριναν :

Φοινιξ είπε...

Δεν μπορώ να πώ κάτι για αυτό.
Απλά αφήνω ένα σχόλιο για να ξέρεις πως είμαι εδώ και σε διαβάζω πιστέ υπηρέτη του άρη.Μου αρέσει το νικ σου αλλά δεν ξέρω πόσοι το έχουν καταλάβει η πόσοι γνωρίζουν ποιος είναι η τη είναι ο Δείμος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δείμος ήταν ο ένας γιος του Άρη. Ο Δείμος και ο Φ¨οβος. Δείμος=τρόμος. Δείμος του πολίτη=ο τρόμος του πολίτη (μπροστά σε όσα γίνονται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει)

Φοινιξ είπε...

Κάποιοι λένε πως ήταν μαζί με τον φόβο παιδιά του Άρη.Άλλοι λένε πως ήταν οι δύο ποιό πιστοί υπηρέτες του Άρη.

Ο δείμος θεωρείτουν στην "μυθολογία" η προσωποποίηση του δέους και δαιμονικό ον.

Οι δύο δορυφόροι του πλανήτη άρη ονομάζονται φόβος και δείμος.

Σαν ψευδώνυμο που το έχεις βάλει είναι πολύ πετυχημένο και γιαυτό μου αρέσει.

ο δείμος του πολίτη είπε...

ευχαριστώ. Βέβαια ο φοίνικας είναι ενδιαφέρον, λόγω της ικανότητάς του να αναγεννάται κλπ. Τα είπαμε αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ κάπου. Κανένας δεν υποχρέωσε τους νέους να μιλάνε μόνο με αυτόν τον τρόπο (συνθηματικά κτλπ). Βέβαια θα το κάνουν για να μην "μείνουν απέξω" αλλά απο την άλλη δεν σημαίνει οτι δεν μπορούν να μιλάνε σωστά. Αυτό είναι καθαρά δική τους επιλογή , αναλόγως με το πόσο ασχολούνται επι του θέματος. Αν δεν νοιάζοντε , με γεια τους με χαρά τους και καλά να "πάθουν" να παίρνουν χαμηλούς βαθμούς στην έκθεση.
Θέλω να πω , και οι νέοι (που τυχαίνει να είμαι και εγώ ένας) δεν είναι άγιοι. Κάπου φταίνε , κάπου όχι. Το σίγουρο είναι οτι δεν "αλλοιώνουν" την γλώσσα με τρόπο που μελλοντικά θα την εξαφανίσει , είναι λογικό άλλωστε η γλώσσα να αλλάζει με τον καιρό , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή. Έτσι δημιουργούνται οι ιδιωματισμοί.

Nemertes είπε...

Ακούστε και μένα... Και αν βγάλετε άκρη... Λοιπόν, εγώ για αλλού επήγαινα, αλλού η ζωή με βγάζει. Ήθελα λέει να σπουδάσω γλωσσολόγος, τέτοια τρέλα με τα αρχαία ελληνικά. Τα καταλάβαινα χωρίς να χρειάζεται να κάνω μετάφραση, σαν η μητρική μου γλώσσα να ήταν τα αρχαία ελληνικά.

Όταν πήγα στο αμερικάνικο κολλέγιο, μία από τα ίδια με τα αγγλικά. Τώρα μάλιστα μου φεύγουν πολλές αγγλικές λέξεις όταν μιλάω, και άντε πείσε τον άλλο ότι δεν το κάνεις για επίδειξη.

Στο δε ιστολόγιό μου, γράφω την απλή, πολύ απλή ελληνική. Αργκώ, slang language, πείτε το όπως θέλετε.

Μπορώ να κάνω τον άλλο να μην καταλαβαίνει τίποτα από όσα λέω, μιλώντας είτε άπταιστα ελληνικά, είτε άπταιστα αγγλικά, είτε άπταιστα... Πειραιώτικα.

Εφόσον λοιπόν ΞΕΡΕΙΣ πραγματικά να μιλάς μια γλώσσα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να κακοχαρακτηρίζεσαι όταν συνειδητά, δεν την μιλάς. Βάλε μου μπροστά έναν από αυτούς που κατηγορούν τους νέους ότι δεν μιλάνε σωστά ελληνικά, να τον κάνω να φύγει τρέχοντας... ;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

mandalore, οι νέοι δεν υποχρεώνονται σε ατομικό επίπεδο, αλλά τους επιβάλλεται κάτι τέτοιο ουσιαστικά από τον κοινωνικό περίγυρο του σχολείου και ίσως θυμάσαι τι άκουγαν στον σκληρόσχολικό κόσμο οι απομονωμένοι μαθητές. Ουσιαστικά πάντως ήθελα να τονίσω και να δείξω σε μερικούς φίλους-αναγνώστες ότι δεν ευθύνονται για όσα τους καταλογίζονται.

Nemertes,συμφωνώ μανάρι μου μαζί σου. Έτσι είναι όπως τα λες. Κι εγώ θα ήθελα έναν από αυτούς. Ωστόσο, σαν εκαπιδευτικός πρέπει να σου πώ ότι δεν είναι λίγοι οι ηλίθιοι φιλόλογοι που βλέπουν στατικά τη γλώσσα και δεν εντιλαμβάνονται τις αλλαγές που υφίσταται.

ShareThis