Πρόσφατα με πολιτικούς όλων των αποχρώσεων της σοδιαλδημοκρατίας (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) είχαμε μία διαφωνία σχετικά με το ρόλο των παρελάσεων και δη των μαθητικών. Το να πω ότι ήμουν αντίθετος κάθετα, για κάποιους φίλους ιστολόγους ίσως φανεί αυτονόητο, αλλά ας το πω.
Είμαι εναντίον των μαθητικών παρελάσεων όχι μόνο για το μιλιταριστικό μοτίβο τους, αλλά κυρίως για τις ιδέες που περνούν περί του ρόλου του Έθνους στους μικρούς μαθητές. Ταυτίζουν το Έθνος με την παρέλαση και ουσιαστικά με τον ίδιο το στρατό. Έτσι όμως χάνεται το μήνυμα ότι Έθνος είναι οι ίδιοι οι πολίτες και πως τούτο είναι ένα κομμάτι της "δημοκρατίας". Οι αξίες και τα ιδανικά της αληθινής Δημοκρατίας και της Ελευθερίας -και στο κάτω κάτω της γραφής και του ίδιου του Έθνους ή Πατρίδας- δε μεταλαμπαδεύονται με παρελάσεις, αλλά με την ενεργό δράση στην οποία οφείλουμε να στρέψουμε τα παιδιά μας. Οι δημοκρατικές αξίες και η θυσία μας για τούτες δεν είναι παρά βιωματικά διδασκόμενες εμπειρίες.
Οι παρελάσεις στην Αρχαιότητα επιτελούσαν σημαντικό ρόλο, αφού προετοίμαζαν τους νέους για την ενσωμάτωσή τους στην οπλιτική φάλαγγα, που για να είναι νικηφόρα, όφειλε να λειτουργεί σαν ένα σώμα. Από την άλλη ήταν μία επίδειξη δύναμης της ίδιας της φάλαγγας. Αλλά και αυτές οι παρελάσεις, απλά ξεπήδησαν από τις πανηγυρικές πομπές των αρχαίων λατρευτικών τελετών. Σήμερα, η φάλαγγα δεν παίζει κανένα στρατηγικό ρόλο σε ένα στράτευμα, πόσο μάλλον στη μαθητώσα νεολαία. Το αξιόμαχο του στρατού δε φαίνεται στις ασύμφορες οικονομικά παρελάσεις, αλλά στην εκπαίδευσή του που πάσχει. Το αξιόμαχο θα φανεί στην πεποίθηση για Ελευθερία και Δημοκρατία που καλλιεργείται (που έπρεπε να καλλιεργείται) στον Ελληνικό Στρατό. Εκείνο το αίσθημα που τελικά οδήγησε στις όποιες επιτυχίες της ελληνοαλβανικής μεθορίου.
Ένα αντιδημοκρατικό σύστημα το μόνο που μπορεί να αναπτύξει είναι ο φανατισμός και η απέχθεια για τη δράση. Μπορεί να αναπτύξει την ατομικίστικη λογική και την ωχαδελρφίστικη νοοτροπία της αρπαχτής και του ρουσφετιού. Οι παρελάσεις, απλά έρχονται να στολίσουν τον τάφο των δημοκρατικών αξιών και των συλλογικών θυσιών. Το πτώμα όμως αποσυντίθεται όσο εμείς καλύπτουμε μα φανατισμό και απαρχαιωμένες αντιλήψεις τους μαθητές μας.
Το πόσο έχει ξεφτίσει η λογική των παρελάσεων, φαίνεται τόσο από την πασαρέλα στην οποία έχουν μετατραπεί όσο και από το χαλαρό βηματισμό των αδιάφορων παιδιών, αλλά και από την εμφανή τους αγωνία να αναζητούν συμμετέχοντες. Οι μαθητικές παρελάσεις, με τη σημαία ως σύμβολο να γίνεται βραβείο για τον καλύτερο μαθητή -που ξέρουμε πώς παίρνει τους βαθμούς του[1]- εξυπηρετούν μόνο εθνικιστικές θέσεις για τα ιδανικό της παιδείας. Η σημαία καλλιεργεί τον εθνικισμό και τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών. Αντιθέτως, η φιλοπατρία, ο εθνισμός δηλαδή, καλλιεργούνται μέσα από τις ιδέες και τις ενήλικες στάσεις ζωής. Όταν το εκπαιδευτικό μας σύστημα χωλαίνει, οι παρελάσεις απλά θυμίζουν το εθνικιστικό και φασιστικό προσωπείο του μεταξακικού σχολείου. Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο διακριτό αν θυμηθούμε αποβολές και απουσίες που παίρνουν μαθητές που αρνούνται να παρελάσουν.
[1] βλ. σχετική αρθρογραφία για τη σχολική επίδοση και κοινωνική προέλευση, την επίδοση στο ελληνικό σχολείο. Επίσης ενδείκνυνται το πιο ειδικό (αλλά σχετικό) διαχωρισμός των σχολικών τάξεων σε "προχωρημένους" και "αρχάριους" και τα πιο θεωρητικά η γλώσσα, η σκέψη και η νοημοσύνη στην ψυχολογία, η Γλώσσα και Γλωσσική Κατάρτιση και οι στόχοι παιδείας και ιδανικά παιδείας.
70 έκριναν :
Περιττό να πω ότι συμφωνώ απόλυτα.Νομίζω είμαστε το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. με μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου...
Άψογος Δείμε. Προσυπογράφω και σε λινκάρω κιόλας :-)
Zaphod,σ' ευχαριστώ πολύ.
Απόλλων, όντως είμαστε οι μόνοι. Ορισμένες χώρες έχουν καταργήσει ακόμα και τις στρατιωτικές παρελάσεις.
Στιβαρή επιχειρηματολογία. Δύσκολα αντικρούω τη λογική. Μα πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω μια συναισθηματική στάση που λέει ότι λίγη πειθαρχία στους νέους δε βλάπτει, ακόμη ίσως και λίγη εθνική υπερηφάνεια, όπως αυτή συμβολίζεται και αντανακλάται ψυχολογικά μέσα από μια παρέλαση.
Αντί να ρίχνουν αποβολές για μη συμμετοχή, ίσως θα μπορούσαν να εμπνέουν κάποιες αξίες.
Θέλω να πιστεύω πως δεν είμαι στρατόκαυλος, ούτε βέβαια και εθνικιστής. Απλά, δεν καλοβλέπω τη μαλθακότητα.
Και όλα αυτά δεν είναι ως αντεπιχείρημα στα δικά σου, ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός.
παντως φιλε δημο δεν με νοιαζει για
τις μαθητικες παρελασεις αλλα τις στρατιωτικες τις θελω πρωτων γιατι δυστυχως δεν εχω συνορα ουτε με την Γαλλια ουτε με την Ελβετια και δευτερων γιατι οι πολιτικοι μας απλως ευχαριστουν τους Αμερικανους την ωρα που ο στρατος και εγω ειμουν εκει για να πεθανω
συμφωνω οτι η μαθητικεs παρελασειs πρεπει να καταργηθουν,για πολλουs και διαφορουs λογουs.Οιστρατιωτικεs ομωs πρεπει να γινονται.Kαποιοι φερνουν σαν παραδειγμα τιs ευρωπαικεs χωρεs και οτι πρεπει να κανουμε οτι και αυτοι.Αυτο κατα τη γνωμη μου δεν ειναι σωστο γιατι η χωρεs τηs ΕΕ μαλλων ειναι παραδειγμα προs αποφυγη οι τυποι δεν εχουν παρελασειs εχουν ομωs αεροσκαφη που βομβαρδιζουν ανθρωπιστικα οποιον γουσταρουν.φιτσουλα εχειs δικαιο για τα συνορα ολοι οι γειτονεs διεκδικουν ειτε εδαφη ειτε ανυπαρκτεs μειονοτητεs.
Δεν ξέρω τί εμπειρίες έχεις, πάντως στα δικά μου σχολικά χρόνια γνώρισα 3-4 σημαιοφόρους, οι οποίοι τώρα είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας κούτσαινε μάλιστα λίγο και παρ' όλα αυτά ήταν σημαιοφόρος. Κανέναν δεν θυμάμαι να έπαιρνε βαθμούς για πλάκα.
Εγώ μόνο γυμναστικές επιδείξεις έκανα, σε παρελάσεις δεν πήρα ποτέ μέρος, μάλλον περίσσευα λόγω ύψους (στη μεταβολή ήμουν πρώτη μούρη, όμως!) Σήμερα θα έλεγα, κρίνοντας από την αδιαφορία που δείχνουν οι μαθητές, αλλά κι από το χαβαλετσίδικη εικόνα που δίνουν, ότι δεν είναι απαραίτητες οι παρελάσεις, εκτός αν κάποιοι επιμένουν να συμμετάσχουν.
Πρέπει να σκεφτούμε όμως, αν είναι σκόπιμο κάποιες γιορτές που μας θυμίζουν την προσφορά του Ρήγα Φεραίου, του Αδ. Κοραή, του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσα και του Καραϊσκάκη, του Δαβάκη, του Γλέζου και του Παναγούλη και όλων όσοι πέθαναν στους πολέμους, να τις χαρίζουμε στους εθνικιστές, στους ακροδεξιούς και στους παπάδες.
Λόγω ύψους στο σχολείο γλίτωσα από τις παρελάσεις που συμμετείχαν γνησιότερα και ψηλότερα προϊόντα του ελληνοχριστιανικού μας γένους από μένα.
Η μόνη παρέλαση που συμμετείχα ήταν όταν υπηρέτησα την θητεία μου, και ήταν στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά.
Το θέαμα που παρουσίαζε το άγημα μας ήταν αντίστοιχο της γελοιότητας που έχει ή ίδια η τελετή της περιφοράς μιας ξύλινης εικόνας ανά τους δρόμους.
Όσοι πιστεύουν ότι οι παρελάσεις προάγουν το εθνικό η θρησκευτικό συναίσθημα φαίνεται ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία από αυτές.
Sadmanivo, συμφωνούμε. Η εθνική υπερηφάνεια καλό είναι να υπάρχει σε κάποιο βαθμό. Αλλά αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την παιδεία με τη μεταλαμπάδευση αξιών και στάσεων ζωής και όχι μέσα από παρελάσεις και απαρχαιωμένες μεθόδους που παραπέμπουν αλλού. Ο εθνισμός μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ καλά σε συνδυασμό με την αγάπη για ελευθερία και το δημοκρατικό σεβασμό προς τη διαφορετικότητα.
Φίτσουλα, θα διαφωνήσουμε για τις στρατιωτικές παρελάσεις. Η στρατιωτική επίδειξη δε σταθεροποιεί την ειρήνη. Αντίθετα, ξοδεύει ένα κάρο λεφτά για μία φτηνιάρικης ποιότητας υπερηφάνεια που καλλιεργεί στους εθνικιστές. Η ανάπτυξη και η βελτίωση του στρατού δεν έχει καμία σχέση με την παρέλαση (που είναι μόνο του στρατού ξηράς και των τυφεκιοφόρων αέρος ή θαλάσσης).
Νικηφόρε, στην ιμπεριαλιστική κριτική σου δε διαφωνώ. Αλλά, από εκεί και πέρα τόσα λεφτά να χάνονται για λόγους υπερηφάνειας, δεν είναι και πρέπον.
s.frang, η παρέλαση σαφώς ακι δε θυμίζει τίποτε από αυτά. Η ανάμνηση του παρελθόντος (βλ. Ιστορία) αξίζει μόνο για να διδασκόμαστε ήθη και να αποκτούμε κριτική σκέψη. Η παρέλαση είναι μία απλή έκφραση επίδειξης.
Αθεό, όλοι οι κοντοί εδώ μαζευτήκαμε; Στα άλλα συμφωνούμε.
ΕΜένα θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω...
Κατ' αρχήν, βλέπω ότι επικρατεί μια πολύ "συγκεκριμένη" έννοια στη γενική έννοια "παρέλαση".
Επειδή βλέπω να τέθηκε επί τάπητος και θέμα παρελάσεων στην αρχαιότητα, θ'αναφέρω ενδεικτικότατα ότι στα Παναθήναια υπήρχε η παρέλαση των Παρθένων προς τιμήν της προστάτιδας θεάς Αθηνάς. Νομίζω ότι δεν είχε καμία σχέση με προετοιμασία των νέων για τον πόλεμο. Και ομοίως στην αρχαιότητα υπήρχαν διαφόρων ειδών παρελάσεις, ακόμη και σατύρων προς τιμήν του Διονύσου, αλλά δε βλέπω ν'αναφέρεται καμιά άλλη. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον. ΜΙλιταριστικές οι μαθητικές παρελάσεις από που κι ως που ρε παιδιά; Σε λίγο δηλαδή θ'ακούσουμε ότι κάθε χρόνο οργανώνονται και από νοσταλγούς της χούντας. Έλεος δηλαδή...
Ποιο ακριβώς είανι το πρόβλημα των μαθητικών παρελάσεων δεν έχω καταλάβει ακόμη, παρόλο που το συζητάμε μέρες το ζήτημα (και παράλληλα, χρόνια τώρα, μιας και δεν είναι φετινό). Η παρέλαση δεν είναι τίποτε άλλο από ένας φόρος τιμής. ΌΠως φόρος τιμής είναι η κατάθεση στεφάνου, η εκτέλεση εορταστικών εκδηλώσεων, η καθιέρωση αργίας κλπ, κλπ, έτσι είναι ακριβώς και η παρέλαση. Αφού είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα οι παρελάσεις, αντιπροτείνω να καταργηθούν και οι αργίες στις αντίστοιχες ημέρες. Δεν κατάλαβα δηλαδή, τι είδους επιλεκτική νοοτροπία επικρατεί.
Άλλο ο στρατός, ο οποίος είανι ακόμη πιο αυτονόητο να παρελαύνει μιας και με όπλα έγιναν οι αγώνες του παρελθόντος κι ουχί με μπουκέτα λουλούδια, κι άλλο οι μαθητικές παρελάσεις. Ξεκάθαρο. Ίσως αν η αντίσταση του 40 είχε γίνει με τριαντάφυλα να έπρεπε να παρελαύνουν μόνο οι λουλουδοπώλες. Δεν έγινεμ έτσι όμως.
Τρίτον, αν καταλαβαίνω ορθώς, το πρόβλημα με την παιδεία μας είανι οι παρελάσεις. Άρα, κόβουμε τις παρελάσεις και διορθ΄βνονται όλα: αυτόματα θ'ανέβει το γνωστικό επίπεδο των καθηγητών, θα βελτιωθεί η ύλη των βιβλίων, θα βελτιωθεί ο τρόπος διδασκαλίας, θα σταματήσουν οι γλωσσικοί νεοβαρβαρισμοί τύπου "εξ απ'ανέκαθεν", θα ανέβει το γνωστικό επίπεδο όλων των μαθητών, και μαζί δώρο και ένα σετ από ποτήρια κρασιού. ΤΗν κατανόησή σας περικαλώ που ενίοτε γίνομαι λίγο αθυρόστομος, αλλά της κοντής ψωλής οι τρίχες της έφταιγαν... Ας βρούμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να βγάζει σωστούς ανθρώπους και πολίτες κι ας ασχοληθούμε μετά με τις παρελάσεις. Το πρόβλημά μας δεν είναι η κατάργηση ή μη των παρελάσεων, αλλού πάσχουμε. ΚΙ επί τη ευκαιρία, ποια ακριβώς "απέχθεια για δράση, φανατισμό κλπ" μπορεί ν'αναπτύξει μια παρέλαση, ή τι δουλειά έχουν τα ρουσφέτια κλπ με αυτές; Απορία εκφράζω δηλαδή διότι το φέρνω από 'δω, το πάω από 'κει και να τα συνδυάσω δεν μπορώ με τίποτε... Με την ίδιαν λογική για 'μένα οι παρελάσεις ευθύνονται άμεσα για την ανάθεση του Στοιχήματος στον Κόκκαλη, την άυξηση του ΦΠΑ σε 19%, ως επίσης και για την υπογεννητικότητα στους γόνους καλαμαριών (οι οποίοι είναι απαγορευμένοι για τον αυτόν λόγο).
Τέταρτον, λες ότι έχει ξεφτίσει η λογική των παρελάσεων. Μπα; Για ποιον; Έχω γράψει ήδη και στον zaphod ότι αν μη τι άλλο μέσω των παρελάσεων μπορούμε να θυμόμαστε κάποια πράγματα για το παρελθόν, μιας και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΝΗΜΟΝΕΣ, αλλά απάντηση δεν έχω πάρει ακόμη. Αν έφταναν μόνο οι εκδηλώσεις δεν θ'ακούγαμε ότι "την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επανάσταση που ξεκίνησε ο Κολωκοτρώνης απέναντι στους Γερμανούς" (ή μήπως κανείς δεν έχει ακούσει τέτοιες απαντήσεις;).
Πέμπτον, λες "Η σημαία καλλιεργεί τον εθνικισμό και τον κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών". Το γεγονός ότι από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχουν σύμβολα δηλαδή, δεν λέει τίποτε; Ο Υψηλάντης και οι Ιερολοχίτες του ας πούμε ήταν εθνικιστές. Έλεος πια με αυτήν την ισοπέδωση των πάντων, ότι όποιος είναι υπέρ του οποιυδήποτε συμβόλου (σημαίας ή μη) έχει πέσει σε εθνικιστικό βούρκο.
Έκτον, θα ξέρεις πιστεύω ότι ο Μεταξάς -γερμανοτραφής γαρ- χαιρετούσε ναζιστικά και μάλιστα είχε επιβάλει αντίστοιχο χαιρετισμό στο σύστημα εκπαίδευσης και στον κόσμο. Εξ όσων γνωρίζω κάτι τέτοιο δεν ισχύει εδώ και δεκαετίς, οπότε αν μπορείς κάνε μια διαυκρίνιση τι ακριβώς εννοείς με τη φράση "μεταξακικό σχολείο".
Μα, Hades, δεν είπα κάτι διαφορετικό για τις αρχαίες παρελάσεις. Απλά οι οπλιτικές λέω ότι ξεπήδησαν από τις λατρευτικές, που σαφώς επιτελούσαν άλλο σκοπό (την ανάπτυξη συλλογικού λατρευτικού πνεύματος). Οι παρελάσεις τόσο με το ρυθμό και το βηματισμό τους παραπέμπουν μέσα από την αυστηρή πειθαρχία σε στρατιωτικό βηματισμό (νομίζω ότι εγώ οφείλω να ζητήσω έλεος, αν δεν το είδες τούτο).
Βέβαια, από πού κι ως πού αντιλήφθηκες ότι πρόβλημα της παιδείας μας είναι οι παρελάσεις, δε ξέρω. Προφανώς δε διάβασες τις συνδέσεις στην υποσημείωση, για να δεις τις θέσεις μου σχετικά με την παιδεία μας (ούτε καν άνοιξες εγώ θα πω). Το ποιος είναι αμνήμων (και τι σημαίνει τούτο) είναι άλλο θέμα. Και πάλι προφανώς δε θες να δεις ότι η προπαγάνδα και ο συνειδητός αποπροσανατολισμός που το δημοκρατικό σύστημα επιβάλει στο λαό ευθύνεται για το χαμηλό κριτικό του επίπεδο.
Όταν δε λέω σημαία (γιατί δε διάβασες, αγόρι μου, την υποσημείωση;) αναφέρομαι στο βαθμολογικό βραβείο και τονίζω ΠΏΣ βγαίνουν οι βαθμοί και οι αριστείες.
Εγώ, τέλος, έγραψα ότι οι παρελάσεις θυμίζουν το μεταξακικό σχολείο από το οποίο ξεπήδησαν. Ο μεταξακικός χαιρετισμός μπορεί να άλλαξε αλλά η εθνικιστική φιλοσοφία του σχολείου δεν αλλάζει, παρά τις τόσες προσπάθειες.
@ hades: Όχι πως οι παρελάσεις και μόνο φταίνε για την παιδεία!
Αυτό ούτε για αστειάκι. Απλα σε κάθε μοντέλο υπάρχουν κανόνες και νόμοι σύγχρονοι και που προάγουν το σκοπό του, και άλλοι που είναι εντελώς αναχρονιστικοί και αντιπαιδαγωγικοί τί να κάνουμε; Όσα θεωρούμε λοιπόν στραβά πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουν σωστά; Ένα ένα και θα δούμε! Όταν κάποτε τα παιδιά έβγαλαν τις ποδιές (πρέπει να είχα προλάβει 1-2 τάξεις ντυμένος...μπλε φανταράκι!) ήταν μια κίνηση προς τα μπρος όσον αφορά τον πολίτη που ΘΕΛΟΥΜΕ να ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ. Δεν θυμάμαι αλλά πιθανότατα κάποιοι θα το θεώρησαν τότε υπερβολικό :-)
Υ.Γ.
( Χάρι Κλιν προς τους ΚΚΕδες, αλλά κολλάει παντού!)
Εσύ σύντροφε με τί είσαι;
Με την ανανέωση;
Με την συντήρηση;
Ή με την κατάψυξη;
Αααααα!
Ξέχασα:
Λες:
"αλλά απάντηση δεν έχω πάρει ακόμη."
Έχεις βρε συ. Θεωρώ πως οι παρελάσεις ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. Και μόνον αυτόν.
Έτσι και αλλιώς τα πιο πολλά παιδιά, αν τα ρωτήσεις μπορεί να σου πουν πως το '40 πολεμήσαμε με τους...Τούρκους ή τους Ινδιάνους. (το πιο συνηθισμένο είναι το αναποδο. Σου λένε πως το '21 πολεμήσαμε με τους Γερμανούς :Ρ)
Παρόλα αυτά όμως είναι...περήφανα, έτσι από συνήθεια. Ο γενικότερος τρόπος διδασκαλίας (μέρος του οποίου είναι και οι παρελάσεις) προάγει τέτοιες συμπεριφορές, με υπαιτιότητα όχι τόσο του εκάστοτε εκπαιδευτικού (να παινέψουμε και λίγο τα γένια μας) αλλά κυρίως του κράτους που ορίζει την ποσότητα και την ποιότητα της ύλης καθώς και τον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης.
Zaphod, ακόμα και σήμερα κάποιοι μιλάνε υπέρ της ποδιάς (κι εγώ πάντως την είχα μία τάξη, με το μονοτονικό παρά μία χρονιά την έχω ταυτίσει στη μνήμη μου). Δίπλα πάντως στις παρελάσεις πρέπει κάποτε να προσθέσουμε και να εξετάσουμε και το ρόλο των σχολικών γιορτών και πώς αυτές ορίζονται και πραγματοποιούνται.
όλοι οι κοντοί εδώ μαζευτήκαμε; Στα άλλα συμφωνούμε.
Ποιοι κοντοί βρε, κανονικοί είμαστε, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;;
Αρχικά πρέπει να δούμε τι είναι, αυτό που τιμάται στις παρελάσεις; Η ιστορική μνήμη; Πρόκειται για κάποιες εθιμοτυπικές γιορτές; `Η, μήπως, είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο, που ξεκινά απ' το παρελθόν, φτάνει στο παρόν και συνεχίζεται μέχρι βαθιά στο μέλλον;
Εξαρχής, να τονίσω πως κατά την γνώμη μου, όλος αυτός ο «ντόρος» περί συμμετοχής ή μη είναι καθαρά αποπροσανατολιστικός. Είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή στις παρελάσεις (και ιδιαίτερα στις μαθητικές) πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Ως προς την ουσία, τώρα, του «καυγά» που έχει στηθεί: Απ' τη μια υπάρχουν οι υπέρμαχοι των παρελάσεων (με το σημερινό τους χαρακτήρα} που ισχυρίζονται ότι έτσι «τιμάται» η πατρίδα. Και απ' την άλλη, αυτοί που τους κατηγορούν ως εθνικιστές και ότι οι παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν ως κατάλοιπο ακόμη και φασιστικών νοοτροπιών.
Πίσω, όμως, απ' την κουρτίνα των «σκληρών» φραστικών θέσεων και αντιπαραθέσεων κρύβεται η πραγματικότητα. Αυτή η διαπάλη (που εκφράστηκε ξανά κυρίως μεταξύ ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.) αποκαλύπτει μια αντιπαράθεση μεταξύ κοσμοπολιτισμού και εθνικισμού. Στην πράξη αυτές οι δύο πλευρές είναι «όψεις του ίδιου νομίσματος» ως πλευρές της αστικής ιδεολογίας. Και εκφράζεται από δυνάμεις που υπηρετούν κρυφά η φανερά την αστική εξουσία.
Το παραπάνω ψευτοδίλημμα αποσπά την προσοχή από την αλήθεια. Και η αλήθεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Για παράδειγμα, το ΟΧΙ, του ελληνικού λαού, δεν ήταν μόνο απέναντι στον ιταλικό φασισμό, αλλά και στον ελληνικό του Μεταξά. Οι αγωνιστικές αξίες που ενέπνευσαν το ΟΧΙ οδήγησαν στη δημιουργία της Εθνικής Αντίστασης.
Το ΟΧΙ, όπως και η 25η Μάρτη, έχει αναφορά στους λαϊκούς αγώνες. Για όλα τα σημερινά λαϊκά προβλήματα και τα τεράστια προβλήματα της Παιδείας και της νεολαίας. Δεν θα ήταν καλύτερο, αντί να ζητάμε την κατάργηση των παρελάσεων, να παλέψουμε ώστε οι μαθητικές παρελάσεις να συνδεθούν με τα μηνύματα αγώνα και αντίστασης του ελληνικού λαού, τότε και τώρα; Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η πρώτη παρέλαση της 28ης Οκτώβρη έγινε το 1941, στα χρόνια της κατοχικής σκλαβιάς, ενάντια στους ναζιστές καταχτητές και στους ντόπιους υπηρέτες τους.
Είμαι πολύ χαρούμενος αυτές τις μέρες γιατί μαθαίνω πως μια σειρά από μαθητικά συμβούλια αποφασίζουν να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο του ΟΧΙ, αναδεικνύοντας με δική τους παρέμβαση την ιστορική αλήθεια, διεκδικώντας λόγο στις σχολικές γιορτές, κάνοντας τις παρελάσεις βήμα διεκδίκησης για τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας.
Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιο περιεχόμενο πρέπει να έχουν οι παρελάσεις και όχι αν πρέπει να γίνονται ή να μη γίνονται.
Ενδιαφέρον άρθρο. Δεν έχω παρά να συμφωνήσω. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οι παρελάσεις προσφέρουν κάτι.
Αυτό το διαπίστωσα εξάλλου όσο ακόμη ήμουν μαθητής.
Αν από την άλλη θέλουμε να τιμήσουμε κάποιους για αυτά που προσέφεραν, ο καλύτερος τρόπος πιστεύω ότι θα ήταν μέσω διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και με τη γνώση του έργου τους.
Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Θόρυβος για το τίποτα θεωρώ.
Σαν θεσμός έχει πραγματικά "ξεφτίσει". Ας καταργηθεί δεν υπάρχει θέμα.
Η μνήμη είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ότι ήταν για τη γιαγιά μου ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος, ήταν για τη μάνα μου ο 2ος και για εμένα το Πολυτεχνείο...
Παν μέτρον άριστον, μη τρελαθούμε κιόλας.
συμφωνω με τα λεγομενα σου.
s.frang, κανονικοί, απλά; Κι εγώ αυτό είπα :)))
Αλιάτα, έθεσες το ζήτημα σε μία άλλη βάση, πιο μαρξιστική. Πράγματι, η "δημοκρατία" έχει ανάγκη τέτοιους φανφαρονισμούς. Ωστόσο, οφέιλουμε κι εμείς να πάρουμε θέση απέναντι σε τούτο τον καβγά (αν κι εγώ απλά εξέφρασα μία πάγια θέση που την έμαθα ήδη από το παλιό κομματικό μυο σχοελίο και τώρα τα ΜΜΕ έδειξαν για πρώτη φορά το ΣΥΡΙΖΑ). Να πω ότι παρέλαση που θα έδινε δημοκρατικό περιεχόμενο και πάλι δεν θα τη δεχόμουν, όπως τις σοβιετικές περελάσεις για την επέτειο της επανάστασης (αν και ήταν άλλη εποχή και εκείνες στόχευαν αλλού όπως και οι στρατιωτικού και "δημοκρατικού" τύπου παρελάσεις του Δυτικού Κόσμου). Πάντως για να συμφωνήσω τα ίδια ακριβώς ζητήματα που οφείλει μία εθνική γιορτή να θέτει, είχα αναφέρει και στο δικό μου πανηγυρικό για την 25η Μάρτη.
Κέλσε, Άραμμε, συμφωνούμε απολύτως.
Ζούρη, κι εγώ μαζί σου :)))
Είμαι και εγώ υπέρ της κατάργησης του ανούσιου εορτασμού με παρελάσεις.
Αντί για παρέλαση ποτείνω να γίνεται στα σχολεία ένα φεστιβάλ "Ελεθερίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας(άλλο έθνος άλλο φυλή) και Λαϊκής Κυριαρχίας!"
ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΟΧΙ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Θα ήθελα να ακούγονται και τα αντάρτικα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ!
"Στ' άρματα, στ' άρματα εμπρός στον αγώνα
Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά
Ξαναζωντάνεψε τ' αρματολίκι
Τα μπράτσα σίδερα, φλόγα η ψυχή
Λουφάζουν έντρομοι οι ξένοι λύκοι
Στην εκδικήτρα μας αντρίκια ορμή
Ο γοργοπόταμος στην αλαμάνα
Στέλνει περήφανο χαιρετισμό
Νέας ανάστασης χτυπάει καμπάνα
Μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό
Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα
Που μας εβάρενε θανατερά
Θέλουμε λεύτερη εμείς πατρίδα
Και πανανθρώπινη τη λευτεριά"
Αυτό το τραγούδι διατηρεί ένα ΜΕΓΑΛΕΙΟΔΕΣ νόημα και για σήμερα, για δες που τελικά ο δημοκρατικός πατριωτισμός διαφέρει ριζικά από τον εθνικισμό.
Για παράδειγμα ο Αθανάσιος Διάκος της Αλαμάνας θα γέλαγε, με το επιχείρημα ότι οι παρελάσεις "ανεβάζουν" τον πατριωτισμό!
Χτες από μια εφημερίδα πήρα και είδα την ταινία "ΠΤΩΣΗ" για το τέλος του χιτλερισμού, την προτείνω να σε όσους θεωρούν τα "μεγαλεία" πατριωτισμό!
τέλος, επειδή είμαι ρεαλιστής θα θεωρούσα ως θετική εξέλιξη και μεταβατικό στάδιο και την εθελοντική- πραγματικά όμως εθελοντική- συμμετοχή στις παρελάσεις.
Σε λίγα χρόνια και έτσι θα οδηγούνταν στην κατάργηση..
Ο νέος κόσμος, είτε ως γονιός, είτε ως μαθητής γυμνασίου δεν τις θέλει..
Καπιταλιστικό Κομμούνι, θα συμφωνήσω απολύτως. Μπορώ να προσθέσω δίπλα στη γιορτή της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας, να προστεθούν και πανηγυρικοί λόγοι που μπροστά στους τοπικούς άρχοντες θα αναγιγνώσκουν μαθητές και όχι ενήλικες αιρετοί. Για την ταινία συμφωνώ απολύτως.
Η ζωή είναι αμείλκτη!
Κάθε τι ξεπερασμένο το περιθωριοποιεί και το εκμηδενίζει!
Σωστός Άσκαρ, σωστόοοος.
δειμε σημερα βρεθηκα στον ευοσμο στιs εκει εκδηλωσειs λογω του γιου μου.Mετα τον πανηγυρικο εγιναν οι καταθεσειs των στεφανιων απο διαφορουs φορειs και απο τα πολιτικα κομματα.Περιττο να σου γραψω οτι ελαμψε δια τηs απουσια του ο συνωστισμοs.Κατανοω να εισαι αντιθετοs με τιs παρελασειs,αλλα δεν μπορω να κατανοησω οτι θεωρηs και την καταθεση στεφανων απο τουs επιζωντεs αντιστασιακουs εθνικιστικη και πολεμοκαπηλη.καπ.κομ.μετα απο αυτο που ειδα σημερα πιστευω οτι και εθελοντικη να γινη η παρελαση παλι η συμμετοχη θα ειναι μεγαλη.Συμφωνο οτι η 28και η αντισταση θα πρεπει να αποτελη μια ενοτητα.Μαζι με τα ανταρτικα θα ηθελα να απαγγελετε και ο ορκοs του ελασιτη ανταρτη και να μαθαινουν και οι νεωτεροι την πραγματικη ιστορια τηs αντιστασηs.Την τανια επρεπε να την ειχεs δει νωριτερα,εκπληκτικοs στο ρολο του χιτλερ ο μπρουνο γκαντζ ο οποιοs επαιξε στο βλεμμα του οδυσσεα του αγγελοπουλου,το σεναριο τησ ταινιαs ειναι απο ενα βιβλιο μιαs γραμματεαs του χιτλερ τησ trauld junge κυκλοφορει και στα ελληνικα.O Διακοs θα γελαγε επισηs αν μαθαινε οτι τον σουβλισανε για θρασυτητα κατα τηs αρχηs συσταση σε συμμορια κλπ αν διαβαζε το βιβλιο τηs ρεπουση.
Συμφωνώ
Το σενάριο ότι οι παρελάσεις επιτυγχάνονται εν μέσω απειλών , αποβολών και υποχρεωτικής συμμετοχής είναι ένα αρκετά, έως πολύ , μεγάλο ψέμα.
Αναρωτιέμαι πράγματι από που άντλησε τα στοιχεία του ο Κουράκης και προέβη σε μια τέτοια καταγγελία ( μόνο ως μεμονωμένο περιστατικό θα μπορούσε να υπάρξει και εάν είναι έτσι κακώς το γενίκεψε )
Αυτά έχουν εν πολύς σταματήσει απ όταν πήγαινα εγώ σχολείο , δηλαδή πριν από ....τόσα χρόνια.
Ταξιδεύοντας σήμερα από Αθήνα Θεσ/νίκη σταμάτησα στον Βόλο την ώρα ακριβώς που διεξάγετο η παρέλαση.
ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ!!
Να είστε σίγουροι ότι όταν ο περισσότερος κόσμος δεν θα θελήσει άλλες παρελάσεις δεν θα ξαναγίνουν .Προς το παρόν η πλειοψηφία τις αναζητά.
δείμο η αναφορά σου στο πως παίρνουν τους βαθμούς οι καλύτεροι μαθητές δεν με βρίσκει σύμφωνο.
ΕΙΝΑΙ οι καλύτεροι μαθητές και τα παραδείγματα που γράφεις στο άλλο ποστ σου ( για το πως βγαίνουν κλπ) θέλουν ολόκληρη συζήτηση.
Γράφει ο Αθεόφοβος ότι "Όσοι πιστεύουν ότι οι παρελάσεις προάγουν το εθνικό η θρησκευτικό συναίσθημα φαίνεται ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία από αυτές.."
Δεν μπορώ να καταλάβω από που αντλεί την επιχειρηματολογία του!!
Οι περισσότεροι που έχουν παρελάσει στα μαθητικά τους χρόνια είναι αυτοί που θέλουν παθιασμένα την συνέχιση τους πιστεύω εγώ.
( εγώ δεν είμαι κοντός αλλά από το δημοτικό και μετά ήμουν κακό παιδί και έτσι δεν με έβαζαν να δείξω την κορμοστασιά μου:(((
Διάβασα τον Zaphod να γράφει ότι η διαφοροποίηση του σχολικού ντυσίματος "ήταν μια κίνηση προς τα μπρος όσο αφορά τον πολίτη που θέλουμε να φτιάξουμε"
Φαίνεται ότι αυτή η κίνηση ήταν σε σλοου μοσιον γιατί 40 χρόνια μετά ακόμη περιμένουμε τον πολίτη που θα θέλαμε !!
( δεν λέω, καλό μας έκανε, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που περιγράφει)
όσο για το αν παράγουν φανατισμό, ε ναι, οι χουλιγκάνοι των γηπέδων είναι δημιούργημα των σχολικών παρελάσεων!!
Την βία και τον φανατισμό των προάγουν το αξιακό μας σύστημα και δυστυχώς, γι αυτούς που ψάχνουν μονίμως την Πολιτεία πίσω από κάθε βάσανο τους, το αξιακό μας σύστημα αφορά ΚΑΙ τον καθένα μας ξεχωριστά.
δείμο του πολίτη .
Ασφαλώς και το εθνικό μας φρόνημα ( ο δημοκρατικός πατριωτισμός δηλαδή για να μην παρεξηγηθώ) θα έπρεπε να καλλιεργείται με άλλους τρόπους αλλά το σίγουρο είναι ότι η κατάργηση των παρελάσεων ( η οποία αν μη τι άλλο φέρνει στην επιφάνεια την μνήμη τους) θα συμβάλει αποφασιστικά στην λησμονιά του παρελθόντος γεγονός που δεν το θέλει κανένας μας(?)
Και αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αμφισβητήσει.
( εκτός εάν νομίζει ότι "το Κράτος" που ζει, ή θα ζει τα επόμενα 50 και βάλε χρόνια, είναι διατεθειμένο να επενδύσει στην παιδεία και τον πολιτισμό!
Παρέλειψα να αφήσω ένα κενό στο σχόλιο μου για τον Zaphod και οφείλω να πω ότι η δεύτερη παράγραφος("όσο για τον ....) όπως και η τρίτη ( "Την βία και τον φανατισμό...) δεν απευθύνεται σε αυτόν
( προς αποφυγή παρεξηγήσεων :)
Νικηφόρε, δουλεύεις σε ανθυγιεινό χώρο, ε; (αστειεύομαι βέβαια). Πότε καταφέρθηκα κατά της κατάθεσης στεφάνων και των πανηγυρικών λόγων; Μάλιστα εγώ είμαι που λέω ότι τον πανηγυρικό πρέπει να τον εκφωνεί μαθητής ή μαθήτρια (ίσως ο καλύτερος μαθητής ως επιβράβευση). By the way το Διάκο τον εκτέλεσαν διά ανασκολοπισμού (κι όχι σούβλισμα) επειδή προκάλεσε την κοινωνική ειρήνη.
Λάμπρο, δεν κατάλαβα με ποιον συμφωνείς; Με εμένα ή με το Νικηφόρο;
Καπετάνιε, δε διαφωνώ ότι σήμερα μία μεγάλη πλειοψηφία τις θέλει τις παρελάσεις. Αυτό όμως -όπως και η εκεί παρουσία τους- οφείλεται τόσο στη συμμετοχή των παιδιών τους και την επίδειξη ως προϊόντων καταναλωτικής μανίας, αλλά και στη συνολική προπαγάνδα. Από την άλλη, γνωρίζω ότι καθηγητές πιέζουν αντιπαιδαγωγικά -ή άλλοτε προπαγανδιστικά- για τη συμμετοχή των μαθητών. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω πώς η κατάργηση των παρελάσεων θα συμβάλει στη λησμονιά του παρελθόντος, όταν αυτό θα το διατηρήσουμε μέσα από άλλες εκδηλώσεις και άλλες παιδαγωγικές μεθόδους. Το παρελθόν ξεχνιέται, μόνο όταν η παιδεία και η "δημοκρατική" προπαγάνδα μας οδηγεί να το ξεχάσουμε (π.χ. λίγοι γνωρίζουν για τη δικτατορία του Μεταξά).
Είναι γνωστό πάντως ότι είσαι πρώτο μπόι πάντως :))) Τώρα το κακό παιδί δε δυσκολεύομαι να το καταλάβω με τέτοια ειρωνική διάθεσή :))) Και μην ξεχνάμε και εκείνο τον καφέ. Κυριακή πρωί στη Σταυρούπολη έχει θεατρικό για την κοράκλα σου. Ελάτε για καφέ.
Δείμε, συμφωνώ και επαυξάνω.
Όμως, πρέπει η κοινωνία να αρχίσει να λογικεύεται και να αρχίσει να συζητά για το θέμα αυτό.
Είναι λυπηρό να μιλά κάποιος για κατάργηση των παρελάσεων και να χαρακτηρίζεται ως λιγότερο πατριώτης από αυτόν που έχοντας μια παρωχημένη ιδέα για την πατρίδα του είναι υπέρ αυτού του αναχρονιστικού θεσμού.
Μέσα από την συζήτηση, και κυρίως μέσα από την προβολή στα ΜΜΕ όχι μόνο των γραφικών τύπου Ψωμιάδη ή Γεωργιάδη, αλλά και της άποψης ενός όσο περνάει ο καιρός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.
Μέχρι τότε, νομίζω ότι δεν μπορεί να καταργηθούν οι παρελάσεις με νόμο, διότι τότε αυτό θα είναι μια φίμωση στην ελευθερία της έκφρασης της πλειονότητας του ελληνικού λαού, και το λέω αυτό παρόλο που διαφωνώ με αυτή την έκφραση.
Η Δημοκρατία είναι το ζητούμενο, ακόμη κι όταν μας πονάει.
Νομίζω όμως ότι όπως ξεπεράστηκε αυτή η εθνικιστική σαχλαμάρα σχετικά με το αν κάποιος αλλοδαπός μαθητής μπορεί να σημαιοφορήσει, έτσι και σε λίγα χρόνια οι έλληνες θα καταλάβουν ότι είναι προτιμώτερο να ξέρει το αγγελούδι τους τι γιορτάζουμε από το να συμμετέχει σε έναν αναχρονιστικό και αντιεκπαιδευτικό θεσμό.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
doctor
Γιατρέ, χαίρομαι για τη συμφωνία μας. Ο νόμος πάντως ξέρεις δεν είναι παρά το επιστέγασμα κοινωνικών διεργασιών. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα μέλλον (σε 10 χρόνια π.χ.) που να κάνουν οι κάποιοι λίγοι παρελάσεις επειδή δεν θα απαγορεύονται από το νόμο.
Μα αυτήν την παντελή έλλειψη εκδηλώσεων και άλλων παιδαγωγικών μεθόδων προσπαθώ να τονίσω κι εγώ!
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αναφορές σε αντιστασιακούς αγώνες( 1940) και επαναστατικές συμπεριφορές (1821) ΜΟΝΟ σε εορταστικές περιόδους παίρνουν σάρκα και οστά και ΜΟΝΟ μέσα από την συγκεκριμένη εορταστική διαδικασία( κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις, δηλώσεις Προέδρων, Πρωθυπουργών, Πρώτων Κυριών κλπ)
Ξεφτίλα μεν αλλά είναι το μόνο που έχουμε για να μας θυμίζει αυτό το έρμο το παρελθόν μας.
Καλά για τον τρόπο που μας το θυμίζει δεν θέλω να κάνουμε κουβέντα γιατί θα πρέπει να φτάσουμε σε κανένα βιβλίο στ' τάξης δημοτικού και δεν είναι του παρόντος θέματος !
Είμαι εγώ ειρωνικός ???? :))
( για την ειρωνεία υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία απ την οποία εγώ θα αντιγράψω τούτο:
".. η ειρωνεία είναι ευκαμψία, δηλαδή άκρα συνείδηση. Μας κάνει, όπως λένε, "προσεκτικούς απέναντι στα πράγματα" και μας ανοσοποιεί ενάντια στη στενότητα και τις παραμορφώσεις ενός πάθους ασυμβίβαστου, ενάντια στη μισαλλοδοξία ενός μονότροπου φανατισμού. Γιατί σ' αυτήν υπάρχει ένας πολιτισμός του εσωτερικού οικουμενισμού που μας κρατά σ' απόσταση και σε συναγερμό.."
Vladimir Jankelevitch, Η Ειρωνεία ("Η κίνηση της ειρωνικής συνείδησης. Η ειρωνεία έναντι του εαυτού: τέχνη του ανάλαφρου αγγίγματος", απόσπασμα), μετάφραση Μιχάλης Καραχάλιος, Αθήνα, εκδ. Πλέθρον, 1997 (σειρά: Θεωρία και Κοινωνία), σσ. 35-40.
Μέσες άκρες συμφωνώ.
Νομίζω όμως ότι
οι παρελάσεις
δεν πρέπει να καταργηθούν
αλλά να αντικατασταθούν.
Τώρα με τι ακριβώς είναι μεγάλο ζήτημα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση η πρόταση για το άλλο, το… «σωστό», έχει κάποια προοπτική υλοποίησης.
Διαφορετικά ο διάλογος περί παρελάσεων θα επανέρχεται τέτοια εποχή, sε μια ατέρμονη επανάληψη, χωρίς να αλλάζει κάτι…
Αυτό θα πει βιβλιογραφική παραπομπή, καπετάνιε, αν και για την Κυριακή δεν απάντησες πουλάκι μου. Θα περιμένω τηλέφωνο. Ωστόσο, επειδή κάποιοι δεν επιθυμούν βελτίωση της παιδείας μας, δε σημαίνει ότι εμείς θα μένουμε με το σκοταδιστικό στρατιωτικό παράγγελμα στα σχολεία.
Vita, δεν μπορεί να διατυπώνεται με νόμο η υποχρεωτική παρέλαση του σχολείου και από την άλλη να συμμετέχει όποιος θέλει εθελοντικά. Απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Το ζήτημα είναι δυαδικής λογικής: ή συνεχίζουν ή καταργούνται οι παρελάσεις.
@καπετάνιος: Τα πράγματα βελτιώνονται πάντα, έστω και κατά λάθος, ο κόσμος προχωράει :-Ρ
Από την άλλη τί πολίτη περίμενες να φτιάξουν, τον υπεράνθρωπο του Νίτσε; :)
Το οτι η πλειοψηφία θέλει τώρα τις παρελάσεις δεν σημαίνει και τίποτε.Αύριο μπορεί να μην τις θέλει. Εδώ η πλειοψηφία της Θεσ/νίκης ψηφίζει Ψωμιάδη!
Το ιδεολογικό ζήτημα όμως είναι σαφές. Τα παιδιά δεν πρεπει να αντιμετωπιζονται ως φαντάροι καμία μερα του χρόνου!
Δηλαδή η κόρη μου που δεν μου μιλούσε όλο το Σαββατοκύριακο γιατί δεν την άφησα να κάνει παρέλαση( κατέβηκα Αθήνα) θα γινόταν θύμα μιας σκοταδιστικής στρατιωτικής προπαγάνδας έτσι κι έκανε!
Μην διυλίζουμε τον κώνωπα (υπερβάλλοντας μάλιστα)και μην βάζουμε τόσο χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων μας για την πολιτισμική επανάσταση.
Είχα διαβάσει και στο παρελθόν τέτοια περιγραφή αλλά δεν έδωσα βάση.
Την κάνεις και εσύ όμως και αυτό με στεναχωρεί.
Το παράγγελμα, ο ρυθμός δηλαδή και ο ρόλος που μας επιφυλάσσει η συμμετοχή μας σε μία ομαδική εκδήλωση( και ΝΑΙ, ακόμη και σε μια μαθητική παρέλαση υπάρχουν ρόλοι, χώρια που ΚΑΝΕΝΑ παιδί δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα ανεξάρτητα με την κοινή ενδυμασία τους) δεν μας ωθεί κατ ανάγκη στην μεταμόρφωση μας σε "Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα" όπως είχε γράψει και ο "ιός της Ελευθεροτυπίας" παλαιότερα ( με αφορμή την υπόθεση της Φραντζέσκας Ρωμάνου)
Με την ίδια λογική θα έπρεπε να καταργηθούν δια νόμου ΟΛΑ τα ομαδικά αθλήματα διότι υπονομεύουν την προσωπική μας ελευθερία και προάγουν ένα πνεύμα υποδούλωσης και εσωτερικής καταπίεσης των ιδιαιτεροτήτων μας !!
Όπως επίσης και η απόλυτη υπακοή στον αφέντη προπονητή προετοιμάζει το έδαφος για την έλευση της ολιγαρχίας και την επιστροφή μας στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.
( για την Κυριακή θα δούμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουμε αν το θέμα της παράστασης είναι ενδιαφέρον. Έχω βλέπεις και απαιτητική κόρη :)) )
Όπως γράφω και στο σημερινό post, πλέον οι σχολικές παρελάσεις θυμίζουν περισσότερο παλιά έπιπλα σ' ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό, του οποίου γενιές και γενιές νέων ενοίκων βαρέθηκαν να πετάξουν κι έτσι παραμένουν στη θέση τους - όσο περνά μάλιστα ο καιρός όλο και λιγότεροι τολμούν να τα αγγίξουν. Κάπως έτσι νομίζω ότι λειτουργούμε στην Ελλάδα: δεν πετάμε τίποτα γιατί - που ξέρεις; - κάπου, κάποτε μπορεί και να χρειαστεί.
Επίσης, κυρίως μικροί αλλά και μεγάλοι θα έπρεπε να διαβάσουν το 'Καπλάνι της Βιτρίνας' της Άλκης Ζέη: συναρπαστική αφήγηση και ανεκτίμητη καταγραφή μιας εποχής, της Ελλάδας του Μεταξά, της ΕΟΝ, του Ισπανικού εμφυλίου. Και μάλιστα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Αξέχαστο.
Έστω και η δημιουργία "πολιτών" κάτι θα ήταν ( αλλά αυτό είναι στο επόμενο 50ετές)
Για τα "φανταριλίκια" απάντησα στο δείμο
Τώρα τι το ήθελες αυτό περί Ψωμιάδη ε? ( ενώ οι δήμαρχοι και οι νομάρχες των Αθηναίων ήταν όλοι ένας και ένας τρομάρα τους!!)
Θέλεις να με πληγώσεις ε?( πολύ εκδικητικός τύπος είσαι μωρ αδερφάκι μου)
Το γεγονός της αποδοχής( και όχι μόνο) των παρελάσεων το έθεσα ενάντια στην επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου. Τίποτα περισσότερο.
Το "σαφές" ιδεολογικό ζήτημα είναι που ψάχνουμε( γιατί εάν ήταν τόσο σαφές κατά πως λες θα ήταν και ανύπαρκτο ως θέμα συζήτησης)
Τέλος πάντων, ο καθείς με την άποψη του, αλλά για μένα προσωπικά παραμένει ζητούμενο το πως θα διατηρήσουμε την εθνική μας συνείδηση( χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα του «εθνικισμού») , την Ιστορική μας μνήμη και την ικανότητα μας να υπερασπίσουμε, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, αυτό που κάποιοι άλλοι θυσίασαν τις ζωές τους για να απολαύσουμε.
Την ελευθερία μας ( την οποία μάλλον θεωρούμε και δεδομένη!!)
ΥΓ. «Κατά λάθος» ο κόσμος δεν προχωρεί, εκτός εάν δεχτούμε ότι το ένα βήμα μπροστά και τα δύο πίσω ( συνέπεια του λάθους) σημαίνει εξέλιξη.
Αυτή όμως είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα
Καληνύχτα σου Zaphod :)
Προσωπικά βρήκα ότι η εθνική μου συνείδηση και η ιστορική μου μνήμη ακονίστηκαν και αφυπνίστηκαν και με το παραπάνω παρακολουθώντας απόψε τρία πολύ ενδιαφέροντα, και κυρίως αξιόλογα, ντοκιμαντέρ στην ΕΤ1. Ιδίως το 2ο, βασισμένο στα 'τετράδια ημερολογίου' του Γ.Θεοτοκά και το 3ο για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλά και το πρώτο, με μαρτυρίες ανθρώπων του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού της εποχής εκείνης, με έκανε να τους θαυμάσω για το ήθος τους, το ανθρώπινο ανάστημά τους αλλά και τα ωραία ελληνικά τους. Όταν δεν υποτιμά κανείς τη νοημοσύνη του 'απλού' κόσμου υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να αφυπνίσει χωρίς να αποβλακώσει, να τονίσει χωρίς να ισοπεδώσει, να παραδειγματίσει χωρίς αγκυλώσεις.
Βασικά, καπετάνιε, δεν ξέρω αν μπορούμε να πάρουμε πετρέλαιο από ένα κουνούπι, αλλά η θέση μου δεν είναι παρά ένα μέρος θέσεων και αντιλήψεων που αν ιδωθούν αποσπασματικά δε σημαίνουν τίποτα. Αν όμως εξεταστούν συνολικά ή έστω σε τμηματικό συνδυασμό μεταξύ τους τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μία αλλαγμένη και απαλλαγμένη από τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις του Έθνους και τρόπου έκφρασης του θαυμασμού μας για αυτό. Το Έθνος δε χρειάζεται θαυμασμό ούτε υπηρέτες. Το Έθνος χρειάζεται συνειδητοποίηση μέσα από τη ζωντανή ανάμνηση του παρελθόντος και όχι την κενότητα του ρυθμικού βηματισμού. Βέβαια, θυμίζω ότι τα ομαδικά αθλήματα δεν έχουν για ρυθμό τους εμβατήρια φιλάθλων, αλλά ιαχές (λες να σχετίζονται με το εθνικιστικό "αέρα";) :)))
Πάντως με παρεξηγείς αν νομίζεις ότι πιστεύω πως η κατάργηση των παρελάσεων θα οδηγήσει σε ένα άλλο σύστημα. Αντιθέτως. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και αφορμή παίρνουμε για την κουβέντα τούτη από τις ημέρες αυτές.
Γεράσιμε, συμφωνούμε απολύτως. Είδα το ένα και κάποια άλλα στο παρελθόν σχετικά.
Α, και καπετάνιε, καλό μας μήνα δηλαδή σα να λέμε.
Το κουνούπι παράγει το καλύτερο ( και οικολογικότερο) πετρέλαιο (κάτι σαν το βιοκαύσιμο :))
Εάν συνυπολογίσεις και την αποφευκτέα ρύπανση που δημιουργούν οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι εντομοκτόνων που ψεκάζονται για την μείωση του πληθυσμού τους θα δεις ότι η στροφή προς την διύλιση του κώνωπα μόνο καλό μπορεί να επιφέρει στην ανθρωπότητα ( τώρα που το σκέφτομαι δεύτερη φορά :))
Ασφαλώς και είναι εμβατήρια ΟΛΟΙ οι ύμνοι των ομάδων και η ιαχή είναι πολεμική μέθοδος ( απ την αρχαιότητα οφείλω να σε ενημερώσω :))
Ξέρεις ότι το γαμώτο της υπόθεσης είναι η διαρκής κουβέντα σε... επίπεδο κουβέντας και τίποτε άλλο!
Και το δεύτερο γαμώτο είναι ότι αυτή η κουβέντα επαναλαμβάνεται με αφορμή τις ημέρες ετούτες.
Και όπως ξέρεις όποιος ασχολείται με αφορμές χάνει την ουσία που είναι οι αιτίες.
Κάτσε γιατί δεν ήρθε ακόμη η πρωτομηνιά χαχαχαχα
Δήμο, μ' εσένα συμφωνώ, φυσικά!
δειμε πραγματι δουλευω στον πιο ανθυγιεινο χωρο που υπαρχει.Για τα στεφανια αναφερομουν στο συνωστισμο και οχι σε εσενα.zaphod και εσειs δεν πατε πισω σε σχεση με εμαs εχετε αδωνι και pleyri.καπετανιε συμφωνω μαζι σου.
Για το κουνούπι δεν ήξερα, καπετάνιε, αλλά κάτι θα ξέρεις περισσότερο :))) Πάντως μη με μαλώνεις για αποσπασματικότητα. Δες λίγο τη δημαγωγία της δημοκρατίας μου.
Λάμπρο, ζητώ συγνώμη, επειδή ήταν η σύμπτωση σχετικά
Νικηφόρε, ΟΚ (πέρα από το πείραγμα, δεν κατάλαβα το ύφος σου, mea culpa)
Φίλε Δείμο, μισό λεπτάκι: έγραψες "Οι παρελάσεις στην Αρχαιότητα επιτελούσαν σημαντικό ρόλο, αφού προετοίμαζαν τους νέους για την ενσωμάτωσή τους στην οπλιτική φάλαγγα, που για να είναι νικηφόρα, όφειλε να λειτουργεί σαν ένα σώμα. Από την άλλη ήταν μία επίδειξη δύναμης της ίδιας της φάλαγγας." και εν συνεχεία συμπλήρωσες "Αλλά και αυτές οι παρελάσεις, απλά ξεπήδησαν από τις πανηγυρικές πομπές των αρχαίων λατρευτικών τελετών".
Εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι οι πρώτες προέκυψαν από τις δεύτερες. Ίσα, ίσα διευκρίνησα ότι υπήρχαν ταυτόχρονα. Αυτό που λες εσύ με το κείμενό σου είναι ότι οι παρελάσεις στην αρχαιότητα ήταν στρατιωτικές που είχαν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, και απλώς κάποια δεδομένη χρονική στιγμή πρωτύτερα υπήρχαν και λατρευτικές. Άλλο το ένα (που λες εσύ), κι άλλο το άλλο (που λέω εγώ. Αν εννοούσες ότι λατρευτικές και στρατιωτικές παρελάσεις στην αρχαιότητα συνυπήρχαν, πάω πάσο, όμως από το αρχικό κείμενό σου από τη στιγμή που διευκρινίζεις από που προέκυψαν αυτές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται νομίζω.
Πάμε παρακάτω: ρωτάς που είδα τα περί Παιδεία ςπου αναφέρω: δηλαδή όλα αυτά που αναφέρεις σχετικά με το θέμα, από την πεποίηθση για Ελευθερία ώς τα ρουσφέτια κλπ που μπλέκεις παρακάτω δεν έχουν να κάνουνε με την Παιδεία προτίστως; Υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος που δεν ξέρει να γράφει και να μιλάει να μπορεί να εκτιμήσει υψηλές έννοιες όπως η Ελευθερία; Και για ποια ελευθερία μιλάμε, όταν όπως έγραφα πρόσφατα στον zaphod, η συγκεκριμένη έννοια στην Ελλάδα είναι η πλέον παρεξηγημένη, αφού ξεχνάμε ότι η βασικότερη αρχή της Ελευθερίας είναι ο σεβασμός του διπλανού μας; Τα πάντα έχουν να κάνουν με την Παιδεία, η οποία είναι το Α και το Ω. Και ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με την παιδεία έκανα λόγο μετά για αποδεδειγμένο Έθνος Αμνημόνων. Αν είχαμε Παιδεία δεν θα ξεχνάγαμε, ακριβώς επειδή θα ξέραμε τι πρέπει να θυμόμαστε (κι αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο καλό επίπεδο, τότε ναι, οι παρελάσεις δεν θα έχουν νόημα).
Το ποιος θέλει να είναι θύμα προπαγάνδας είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί προτίστως τον οποιονδήποτε ατομικά. Το ότι εγώ την Χ δεδομένη στιγμή μπορεί να ξύπνησα σε κάποια πράγματα δεν σημαίνει ότι με ταρακούνησαν άλλοι. Μόνος μου ψαχνόμουν. Κι αν δεν υπάρχει ιδία θέληση, όσες συλλογικές παραινέσεις κι αν υπάρξουν αποτέλεσμα δεν θα φέρουν. Πέραν τούτου, και πάλι στο θέμα των παρελάσεων προπαγάνδα δεν βλέπω καμία, ακριβώς επειδή το βλέπω από τελείως διαφορετική οπτική γωνία.
Το γεγονός ότι δεν έθιξα το "επαθλο" της σημαίας ήταν σκόπιμο. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι στη νοοτροπία που έχει περάσει για τη σημαία: πότε πρόλαβε ένα παιδί -ακόμη και λυκείου- να διαπιστώσει πως έχει πρόβλημα με τους... Αλβανούς, κι ως εκ τούτου να μην θέλει να σηκώσει τη σημαία ένα αλβανάκι ας πούμε;
Διότι αυτό που'χ ωδιαπιστώσει είναι ότι τις όποιες εθνικιστικές τάσεις τις προκαλλούν οι γονείς, οι οποίοι όμως κατά τα λοιπά δεν κόπτωνται καθόλου γιατί τα βλαστάρια τους δεν διάβαζαν περισσότερο. Δεν μας φταίει καμία σημαία για τα μυαλλά των γονιών, τα οποία αν μη τι άλλο τα βλπέπουμε με θαυμασμό σε οποιοδήποτε άλλο θέμα απασχολεί την ελληνική κοινωνία.
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τα περί μεταξακικού σχολείου. Για το σχολείο, όπως το θυμάμαι ως μαθητής, μπορώ να σου πω πολλά: ότι με έβγαλε αμόρφωτο κι απροετοίμαστο, ότι μου δημιούργησε πολλές απέχθειες για θέματα που δεν θα έπρεπε (πχ η διαχρονική για τα ΑΡΧΑΙΑ), ό,τι, ότι, ότι... ΑΛλά λυπάμαι, φασίστα δεν με έκανε, ως επίσης δεν έκανε και κανέναν από τους πάμπολλους γνωστούς μου.
Zaphod, η ιστορία με τις ποδιές είναι τελείως διαφορετική. ΣΥμφωνώ ότι πολύ καλώς καταργήθηκε -μην σου πω πως άργησε κιόλας- αλλά είναι τελείως διαφορετική ως περίπτωση.
Α, και ένα υστερόγραφο: τους αντιστασιακούς που είδα να παρελαύνουν με καμάρι παρά την ηλικία τους, δεν βλέπω να τους ξεχέζει κανείς.
hades, οι λατρευτικές πομπές προϋπήρχαν. Η οπλιτική φάλαγγα είναι μεταγενέστερη από τη λατρεία και τα τελετουργικά της.
Από την άλλη, δε λέω ότι οι βαθμοί βγαίνουν ρουσφετολογικά (υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που αντικειμενικά ευνοούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες).
Για την Παιδεία ως εκπαιδευτικός έγραψα πολλές φορές και ιδιαίτερα για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Οι παρελάσεις προέρχονται από το μεταξικό σχολείο όχι η ποιότητα της εκπαίδευσης.
Μα δεν είπα ότι δεν προϋπήρχαν. Ότι συνέχισαν να υφίστανται και μετά σου λέω, παράλληλα με τις ελάχιστες στρατιωτικές που γίνονταν, διότι ως γνωστόν στην αρχαιότητα οι περισσότερες παρελάσεις ήταν θρησκευτικές.
Λοιπόν, επειδή εξακολουθώ αν μην κατανοώ τα περί μεταξικού σχολείου, θα προτείνω στο πλαίσιο επίλυσης του ασφαλιστικού, να καταργηθεί διά παντός το ΙΚΑ. Μεταξακικό σχολείο, μπορεί να μη βλέπω σε καμάι περίπτωση, αλλά ξέρω πολυ΄καλά ότι το ΙΚΑ μεταξακικό δημιούργημα ήταν.
Λες; Μπορεί να έχεις τελικά δίκιο, hades.
xades αυτοι οι οποιοι δεν ηξεραν να γραφουν και να μιλανε ειναι αυτοι που πολεμησαν και πεθαναν για την ελευθερια σε ολα τα μηκη και πλατη τηs γηs.Οι σκλαβοι του σπαρτακου, οι σκλαβοι τηs καραιβικηs,οι γερμανοι χωρικοι την εποχη του λουθηρου, οι αγωνιστεs του 21, οιπαρισινοι κομμουναροι, οι μπολσεβικοι, οι ανταρτεs του 41-44, ειναι μερικα ιστορικα παραδειγματα.Αντιστοιχα πολλοι διανοουμενοι και επιστημονεs υπηρετησαν πιστα οποιο δικτατορα τουs φορτωνε με τιτλουs αξιωματα και χρημα. Κνουτ Χαμσον νορβηγοs νομπελισταs συγραφεαs και ποιητηs φανατικοs ναζι,Εζρα Παουντ αμερικανοs ποιητηs αμετανοητοs φασισταs,Γκαμπριελε ντε Ανουτσιο,Καρλ Σμιτ,Χαιντεγκερ Μαρτιν,ολοι ανθρωποι με μορφωση,ολοι εχθροι τηs ελευθεριαs.Το ΙΚΑ δεν ηταν δημιουργημα του μεταξα αυτο ειναι μυθοs.δειμο ολα καλα.τσουκνιδα φυσικα με τον δειμο συμφωνειs.
Φίλε Νικηφόρε, συμφωνώ με όλα τα παραδείγματα, απλά να κάνω μερικές διευκρινιστικές τροποποιήσεις: ότι όλοι αυτοί που αναφέρεις δεν ήταν καναπεδάτοι, με τα ίντερνετ και τα κιντά τους, και με τα μυαλά μας και μια λύρα. Ήταν άνθρωποι που τους έλειπαν πολλά, τα πλέον βασικά τις περισσότερες φορές. Με λίγα λόγια, άλλες εποχές, άλλα ήθη κι έθιμα.
Άλλωστε τα μυαλά μας τα ξέρουμε ποια είναι νομίζω. Και με τα δικά μας μυαλά, αν ήμασταν τότε, θα παίρναμε τα όπλα μόνο αν ξέραμε ότι θα μας έδειχνε η τηλεόραση.
Τότε να ήσουν αγράμματος δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. ΆΛλωστε δεν επιχειρούσε και κανείς να παραχαράξει την ιστορία (πλην συγκεκριμένων ειδικών περιπτώσεων), τωρινά φαινόμενα είναι αυτά.
Α, και το ΙΚΑ, δεν είναι καθόλου μύθος ότι ήταν δημιούργημα του Μεταξά.
Εντωμεταξύ μια φορά στο παρελθόν είχα κάνει μια αντίστοιχη συζήτηση, αλλά δεν μπορώ να βρω το σχετικό κείμενο. Δεν πειράζει: να αναφέρω κι εγώ μερικά χουντοφασιστόμουτρα που αν και μορφωμένοι πήγαν με τους τίτλους, όπως πολύ σωστά λες: Θεοδωράκης, Λόρδος Βύρων, Ρήγας Φεραίος κλπ. Δε νομίζω να θες να αρχίσω να γράφω καταλόγους με τέτοια ονόματα έτσι;
hades, ο φασισμός δεν είναι ούτε τα εμβατήρια ούτε καν η αλλαγή της διαχείρισης και ο τρόπος εξουσίας της. Οι παρελάσεις απλά δε συμβολίζουν το ομαδικό πνεύμα της δημοκρατίας -η οποία επιτρέπει και αποδέχεται τις παραφωνίες- και ποτέ δε θα μπορέσουν να τη συμβολίσουν.
xades οι εποχεs μπορει να αλλαζουν αλλα οι αγωνεs για ελευθερια και κοινωνικη δικαιοσυνη δεν νομιζω οτι εχουν σταματηση ποτε.Ισωs στο πολιτισμενο κοσμο εχουν αλλαξει τα μεσα,αλλα καπου αλλου συνεχιζονται με τα οπλα.Δεν θα πρεπει να εισαι τοσο απαισιοδοξοs για τα σημερινα μυαλα μαs,αποδειξη γι αυτο ειναι η καθολικη αντιδραση του λαου στην παραχαραξη τηs ιστοριαs απο μια μικρη πολυ μικρη μειοψηφια ιστορικων .Για το ΙΚΑ επιμενω, ψαχνω και εγω να βρω ενα κειμενο.Ο καταλογοs ειναι ατελειωτοs,κανε οτι νομιζειs.
Πρώτα απ' όλα, ευχαριστώ για το link :-) Η δική μου βερσιόν είναι πιο προβοκατόρικη βέβαια και δεν αφήνει και τόσα περιθώρια συζήτησης...
Καλό είναι πάντως να μη συγχέουμε τον χαρακτήρα που έχουν οι μαθητικές παρελάσεις με την αρχαιότητα και την ιστορική μνήμη. Άλλο πράγμα να βάζεις τα παιδάκια να μιμούνται τα στρατιωτάκια (προχωρώντας με βήμα και εμβατήρια για μουσική υπόκρουση) και άλλο να τιμάς τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό. Η φιλοσοφία του πειθαρχημένου συνόλου και της μεγαλοπρεπούς σοβαροφάνειας που συνοδεύει παρελάσεις και σχολικές γιορτές έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με την ιστορική πραγματικότητα. Όπου πριν από 67 χρόνια, αυτοί που κατάφεραν να απωθήσουν τους Ιταλούς δεν ήταν οι αξιωματικοί του μεταξικού καθεστώτος αλλά οι απλοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αντιστάθηκαν στα βουνά πεινασμένοι, βρώμικοι και προδομένοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ανώτεροι αξιωματικοί είχαν λακίσει στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ η εθνική αντίσταση που επακολούθησε (και που και πάλι αποσιωπείται) δεν γκρέμισε γέφυρες με τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Οι μόνοι που γούσταραν παρελάσεις εκείνη την εποχή ήταν οι μετέπειτα ταγματασφαλίτες. Οι οποίοι χαιρετούσαν ναζιστικά και δρούσαν ανάλογα...
Δεν πρόκειται απλά για ζήτημα αισθητικής λοιπόν, αλλά για ουσιαστικό και ανιστόρητο έγκλημα παιδείας. Το να παραποιείς την ιστορία σου με εξωραϊσμένες εθνικιστικές σπουδαιοφάνειες (τις οποίες τα πιτσιρίκια βαριούνται και βηματίζουν όπως λάχει) δεν ενισχύει κανένα εθνικό φρόνημα ελεύθερων πολιτών. Το αντίθετο. Προετοιμάζει τον μελλοντικό πολίτη να γίνει κρέας για τα κανόνια και του διδάσκει την υποταγή στην εξουσία, η οποία κρύβει τη γύμνια της μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις.
Δεν αρμόζει να χαιρετάς στρατιωτικά ανθρώπους που άφησαν την ΠΓΔΜ να λέγεται Μακεδονία και την Ολυμπία να καεί. Αν θέλαμε λοιπόν παρελάσεις, θα έπρεπε να προβλέψουμε ότι οι μαθητές θα πετάνε αυγά στους επισήμους (με μουσική υπόκρουση της αρεσκείας τους). Και τα ΜΑΤ θα τους κυνηγούν όπως πάντα...
nefelikas, και αν υπήρχαν κάποιου είδους πομπές που να προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, θα ήμουν υπέρ αναφανδόν.
"Σήμερα, η φάλαγγα δεν παίζει κανένα στρατηγικό ρόλο σε ένα στράτευμα, πόσο μάλλον στη μαθητώσα νεολαία. Το αξιόμαχο του στρατού δε φαίνεται στις ασύμφορες οικονομικά παρελάσεις, αλλά στην εκπαίδευσή του που πάσχει. Το αξιόμαχο θα φανεί στην πεποίθηση για Ελευθερία και Δημοκρατία που καλλιεργείται (που έπρεπε να καλλιεργείται) στον Ελληνικό Στρατό. Εκείνο το αίσθημα που τελικά οδήγησε στις όποιες επιτυχίες της ελληνοαλβανικής μεθορίου."
nefelika δεν ηταν ολοι οι αξιωματικοι μεταξικοι,αποδειξη για αυτο ειναι οτι πανω απο 800 ενταχθηκαν μονο στον ΕΛΑΣ.st οι οποιεs επιτυχιεs ειναι αυτεs που αναγνωριστηκαν σαν καθαριστικεs απο ολουs τουs επμολεμουs,με ντοκουμεντα δηλωσειs τσωρτσιλ σταλιν χιτλερ απομνημονευματα κυριωs γερμανων στρατηγων.
Στάθη, χαίρομαι για τη συμφωνία σου.
Νικηφόρε, μπορεί να εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ, αλλά εκέινη την εποχή (3 χρόνια μετά στην ουσία) ήταν η μόνη λύση ο αριστερός ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση. Ήταν μεταξικοί το 1940, αλλά αργότερα είδαν ότι μόνη λύση ήταν ο ένοπλος αγώνας και ότι οι αριστεορί συσπείρωναν περισσότερο κόσμο γύρω τους.
δειμε πολλοι αξιωματικοι ηταν εκτοs στρατου απλα γιατι δεν ηταν μεταξικοι,(αποτακτοι του κινηματοs του 35, σαραφηs ,τσιγαντεs,μπακιρτζηs,μαντακαs, μακριδηs).Καποιοι απο αυτουs προσχωρησαν στον ΕΛΑΣ απο την στιγμη που ξεκινησε η δραση του.Στην πορεια η συμμετοχη ηταν μαζικοτερη.
Νικηφόρε, δε διαφωνώ. Ο Μεταξάς είναι πολύ παλαιότερος στο φασιστικό ή αν θες βασιλικό χώρο. Το γεγονός ότι στη γενική επιστράτευση κλήθηκαν και απόστρατοι είναι λογικό (αν και δεν ξέρω θυμάμαι σε ποιο σημείο του μετώπου ήταν ο Σαράφης και ο Μπακιρτζής). Αλλά δε γίνεται να συγχέουμε την πλειοψηφία με τα λίγα ονόματα που έγιναν ξακουστά.
Δείτε κι αυτό:
www.swell-swell.blogspot.com/2007/10/blog-post_25.html
δειμε τα ονοματα που εγραψα ειναι τα πιο γνωστα, υπηρχαν και πολλοι αλλοι, οι σαραφηs και μπακιρτζηs ηταν εκτοπισμενοι.Το καθεστωs αρνηθηκε να τουs επαναφερει γιατι ακομη και τοτε τουs θεωρουσε επικινδυνουs.απο τιs εκδοσειs συγχρονη εποχη κυκλοφορει ενα βιβλιο για την συμμετοχη των αξιωματικων στην αντισταση και στον ΔΣΕ.Συγγραφεαs τερζακηs γιαννηs ,τιτλοs πυραυλοs.
Θα δω για το βιβλίο, Νικηφόρε.
I alitheia einai oti den eixa pote skeftei an exei noima pia o thesmos tis sxolikis parelasis...eidika fetos afou o gios mou ipirkse simaioforos opote apla thelame na to xaroume afto to gegonos para na to kondraroume...
Pandos exeis dikaio kai simfono oti oi parelaseis den didaskoun pia tipote...einai mia rixi, proxiri kai mi dimiourgiki morfi eortasmou....perissotero tipiki tha elega afousteritai tin ousiastiki simaitoxi ton mathiton stous eortasmou aftous...
To na simetexeis se axoliki parelasi den einai deigma ousiastikis simetoxis afou eisai ipoxreomenos na simetasxeis..
Kai to na matheis esto kai na vimatizeis sinxronismena kai afto den se kanei na eortazeis kai na timas tin istoria sou...den eimai sigouri an oloi oi mathites kai emeis oi megaloi epeidi kapote kaname parelasi kseroume tin istoria mas...
Diavasa stin "Eleftherotipia" tis
3is Noemvriou ena arthro sxetiko, sto opoio diavasa ekei oti ena likeio to 12o Petralonon episkeftike to Skopeftirio tis Kaisarianis me ksenago ton Manoli Glezo...
Protimo tetoiou eidous eortasmous pio dimeiourgikous tha elega kai pio konda stin kathimerinotita mas...ligotero pombodi kai pio ousiastikoi sto periexomeno tous... An rotiseis pote mathiti na sou pei afta pou akouei apo tous panigirikous logous ton kathigiton, den thelo na aisxatologiso alla poli ligoi einai aftoi pou prosexoun kai akoune aftous tous logous...ara den einai fanero oti kati prepei na allaksei? Den milo gia katargisi ton eortasmon pou oute esi kati tetoio les...milo gia mia kainourgia kai pio dimeiourgiki theorisi eortasmou. Alla an theloume na doume to provlima ton sxolikon eortasmon genikotera tha doume (edo tha ithela na miliso gia to sxoleiou tou giou mou afou den ksero ti ginetai sta ipoloipa sxoleia....oi eortastikes ekdiloseis pandos eidous akolouthoun ena protokolo vareto kai mi dimeiourgiko...mousiki apo kasetes kai oxi oi idioi oi mathites na mathoun kapoio mousiko organo gia na paiksoun tin mousiki zondana...sketsakia pou mathainame emeis prin apo 30 xronia....kai.....nomizo oti oi idioi den endiaferonde gia ola afta gia afto piso apo to akampto sxoliko sistima volevonde kapos...i ginomai ligo afstiri?
tin kalispera mou kale mou Deime,
Καταρχάς, προπέτη μου, συγχαρητήρια για το γιο σου. Και η ίδια λες ότι θέλατε μόνο να το γιορτάσετε, οπότε αντιλαμβανόμαστε και την ίδια την απάντηση στο όλο ερώτημα. Σε όλα όσα προσθέτεις, συμφωνώ απολύτως. Και ό,τι βλέπεις εσύ, τούτα βλέπουμε κι εμείς σε άλλα σχολεία.
Den eipa na to giortasoume eipa na to xaroume alla isos kai afto na einai rixo afto ennoeis?
Δέχομαι τη διόρθωση. Χαρά είναι κι όχι γιορτή η επιβράβευση -έστω και με αυτό τον τρόπο- της σχολικής επίδοσης του παιδιού.
Δημοσίευση σχολίου